Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Ett gott liv som innekatt!

2011-08-01 10:14 #0 av: Lena

Innekatten behöver inte alls ha ett tråkigt och enformigt liv. Med lite fantasi och god vilja kan du göra din katts liv till ett paradis samtidigt som du skyddar den mot faror och en för tidig död.

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:

 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom inte varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-01 10:19 #1 av: Lena

Har skrivit om den här gamla artikeln då det inte går att aktivera den gamla pga ett funktionsfel.

Hur som haver så finns här flera bra tips på hur man gör sina innekatters liv riktigt bra. Det behöver inte alls vara någon dålig miljö för din/dina katter att inte vara utekatter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-01 13:01 #2 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-01 20:03 #3 av: Isira

Jätte bra artikel Glad fick många fler bra argument att ta till när folk gnäller på att det är elakt att bara  ha sina katter inomhus. Jätte bra skrivet.

Anmäl
2011-11-06 15:03 #4 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-07-14 14:15 #5 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-07-14 17:07 #6 av: [Skyggis]

Mycket bra artikel Glad

 

Anmäl
2012-07-14 18:21 #7 av: Svali2011

Jättebra, tack för en bra artikel och mycket inspirationGlad

Anmäl
2012-07-14 20:16 #8 av: Svali2011

Kan man köpa ett begagnat klätterträd? Accepterar katten det? Något särskilt märke ni kan rekommendera som är stabilt? Har ett som inte är högt men min katt hoppar inte upp dit, hon bara klöser på det. Jag tror det är för att det inte är stabilt utan det gungar lite. Jag kommer inte åt skruvarna för att dra åt dem, om det ändå skulle gå.

Anmäl
2012-07-14 20:45 #9 av: [Skyggis]

#8 - kattlycka.se och nordensdjurshop.se är exempel på hemsidor som har klösträd i olika höjder och stil. Det finns också utländska hemsidor (jago24online tror jag en heter) och andra svenska sidor (blocket, tradera m.fl) där du kan få tag i både begagnade samt nya.

Du kan för att få det mer stabilt fästa klösträdet mot väggen samt även mot taket. Det senare om du har takhögt träd då.. Hemma har det räckt att fästa mot taket. Är man lite kreativt lagd kan man göra egna varianter också och det är vad jag själv ska sätta igång med Flört

Anmäl
2012-07-15 11:38 #10 av: Thaeri

#9, de två säljer samma träd som man kan hitta på tyska eBay, men för betydligt högre priser. Frågan är om de ens har dem i lager, eller om de köper direkt från dessa säljare på eBay och bara anger sin kund som mottagare...

Jag köpte trädet på bilden för 540 kr (€60) från eBay, inklusive frakten, på Kattlycka och Nordens Djurshop kostar de 1200-1400 kr, och jag kan säga att det inte är ett dugg säkrare att köpa från dem än från någon av de större säljarna på tyska eBay. Allt man gör är att betala för en extra mellanhand.

(Jago har för övrigt numera lite väl smala stolpar på sina träd, 9 cm eller tjockare är en bra regel att gå efter.)

Anmäl
2012-07-15 14:18 #11 av: Lynxkissen

Kanonbra artikel Lena! Skrattande

Någon som vet någon hemsida eller så som har bilder på hur man kan inreda hemmet stilfullt och med en massa möjligheter för kissarna? Skulle behöva lite inspiration :)

Anmäl
2012-07-15 15:26 #12 av: [Skyggis]

#10 - Tack för tipset! Mycket billigare ju! Hur söker man efter dessa säljare på tyska ebay?

Och håller helt med dig om tjockleken på stolparna.

Anmäl
2012-07-15 15:33 #13 av: Thaeri

Söker på ebay.de på Kratzbaum brukar vara lättast, det är sällan man ser träd från privatpersoner, utan de flesta är från kommersiella säljare.

Sen kollar man bara på beskrivningen hur tjocka stolparna är, om de fraktar till Sverge och vad frakten går på. Vissa kör med köp-direkt, andra får man buda hos. Vissa kör med att man får välja färg efter man har vunnit en auktion, andra lägger upp olika färger som olika artiklar, men det brukar framgå på bilden, får man välja senare brukar det finnas en lista över färger bredvid trädet.

Anmäl
2012-07-15 15:49 #14 av: [Skyggis]

Tack så mycket för infon Thaeri Glad Uppskattas! Jag ska kolla om jag kan hitta det större trädet jag köpt av bland andra jago tidigare.

Anmäl
2012-07-15 17:49 #15 av: emjon

Vi har testat olika klösträd och kommit fram till att Katten No.1 är absolut bäst. Stadiga stabila och fin kvalite stolparna är 13 cm och står pall för mycket när katterna klättrar och busar med varandra. Det är också bra att kunna byta ut stolparna när de är utslitna.

Vi har 4 st i olika modeller med hängmattor stora hus hyllor och korgar och samtliga är mycket populära.

Lite dyra i inköp men håller mycket bättre i längden och bra när man vill byta ut någon utsliten del efter flitig användning.

Anmäl
2012-07-16 08:41 #16 av: Thaeri

#14, trevligt att man kan vara till hjälp Glad

Dubbelkola tjockleken på stolparna bara, det florerar ganska många olika versioner av de träden man kunde hitta hos Jago förut, de tunnaste med en diameter på ynka 7 cm. Även hos samma säljare kan det finnas olika.

----------

#15, Ja, jag hade egentligen velat köpa modellen Palads av det märket, men min budget tillät inte det Rynkar på näsan

Trädet jag köper kommer hålla hyfsat länge ändå, senast jag hade den modellen tog det ett par år för fem katter att slita ut det, och jag planerar inte ha fler än två åt gången nu. Så när det är dags att byta kanske jag har lyckats skrapa ihop pengarna som behövs för det jag verkligen vill ha Glad

Anmäl
2012-07-16 10:25 #17 av: [Forest]

Bra skrivet, jag håller själv på göra egen kattvägg till kissen. 2 klösträd har han ett högt ett normalhögt o de båda står på bra ställen så han ser ut :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-16 14:55 #18 av: emjon

#16 Det var Palads som vi köpte senast och den fastnade jag för att det var bra blandning och lång stolpe som kissarna gillar att springa uppför..

Det finns så många olika storlekar beroende på vilken plats man har och vad kissarna gillar och då finns det många variationer.

#17 Spännande med att göra en egen kattvägg för det finns mycket man kan göra själv beroende på hur man bor. Tror säkert din kisse kommer uppskatta den.

Anmäl
2012-07-16 15:03 #19 av: Thaeri

#18, ja och det trädet jag köpte har ju stolpen till höger som funkar bra för vertikalt rejs med, även om ett par små hyllor hamnar ivägen.

Jag ville även ha ett med en riktigt ordentlig liggplats högt upp, för det var väldigt uppskattat senast, och Kattens No. 1:s smalare modeller hade inte det. Så hellre billigt men ändå helt OK träd nu, och Palads sen Glad

Jag har plats för ett, det är inte problemet, utan just budgeten.

Anmäl
2012-07-16 18:32 #20 av: [Skyggis]

# 18, 19 - Brukar ibland sukta inne på kattens no 1´s sida och visst är de alldeles i en egen klass deras träd. Dessutom bra mycket snyggare och stabilare än andra. Man tjänar på att köpa ett sådant träd om man har flera klätterapor som annars relativt snabbt kan "flisa ner" vanliga träd.. Nåja, kanske inte direkt flisa. Men nästan!

Befinner mig just nu i ett stödhem som har det nämnda trädet Palads (även ett jago-träd) sedan några månader tillbaka. Perfekt att kunna byta ut delarna när de blivit för slitna och det står pall för ivriga lekar.

Kattens no 1 har denna häftiga nyhet som kommer i oktober.. Tungan ute

Anmäl
2012-07-16 18:35 #21 av: [Skyggis]

Och en annan variant..

Anmäl
2012-07-16 18:47 #22 av: emjon

#21 Oj vilka häftiga varianter och dessa skulle mina frön gillaSkrattande

Den första kräver ordentlig höjd förstår jag men hur sitter den undre fast på väggen?

Anmäl
2012-07-16 18:52 #23 av: [[Netticat]]

Sååå coolt "Kattens no 1-trädet" är Glad !
Och angående artikeln, jag skulle aldrig våga ha utekatter i dagens samhälle Rynkar på näsan . Min balkong är in-nätad och dom älskar att vara där Glad . Två av dom har varit inbitna utekatter tidigare, men har aldrig klagat sen dom kom hit <3 .

Anmäl
2012-07-16 18:56 #24 av: Lena

Jättebra med tips i ord och bild hur vi kan göra livet ändå roligare för våra katter!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-07-16 20:02 #25 av: [Forest]

20-21 vad hittar du det du klar in rullarna i, jag har flera stora rullar här hemma i hårdpapp dessa är hållbara har klätt in en rulle nu i rep (något nartuligt rep) men ser att du har någon typ av väv? mycket intreserad av vart du köpt det o priset per meter Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-07-16 20:19 #26 av: [Skyggis]

Ja riktigt roligt med nytänkande i kattinredningens värld! Innekatter kan få det väldigt kul med både små och större medel. Ibland kan en hopprullad pappersbit räcka för stunden, nästa gång är det dags för race uppför "galoppträdet".. eller en brottningsmatch med bästa kompisen och sen kattmynta på det så är det party och sen zzz Flört

Gå in och kika i Kattens no 1´s pdf om deras nyhet NO LIMITS så ser ni flera häftiga byggbara kombinationer man kan inspireras av. Mina ögon blev tefat, katterna dregglar fortfarande lystet på skärmen och mitt i allt gömde sig lilla plånkan skräckslaget.. det blir till att spara till en del i taget Glad

Undrar som dig emjon hur den sitter fast på väggen. Säkert någon smart lösning. Gillar när den nästan ser svävande ut..

Anmäl
2012-07-16 20:26 #27 av: [Skyggis]

#25 - Bilderna är lånade från Kattens no 1´s hemsida. Glömde skriva det tydligt Skäms

Dock är jag som dig intresserad av att köpa liknande väv (samt även rullarna som ska kläs in. Har du något tips på var man kan få tag i papprullar?) då jag är i faggorna till att börja göra ett par egna träd. Har nästan gjort helt färdigt hyllplanen som målats i ljus linoljefärg och ett till lager ska på. Vissa hyllplan ska sedan kläs in.

 

Anmäl
2012-07-20 23:02 #28 av: [Forest]

27 då har jag ett tips o ge dig ang rullarna Flört Jag jobbar på en av ÖoB butik vi får ofta stora rullar även smalare rullar det större rullarna har vart bland dessa gröna balkongmattor konstgräs (finns grå o svarta oxå) men tips är säg till där eller så rotar du lite bland dessa då iaf vi kör ut hela halvpallarna (dessa är ofta kvar i dom) :) ´Tror inte dom tackar nej att bli av med dom då dom annars kastas iaf. Smalare finns bland mattor och vaxdukarna :) Annars vet jag att det ska finnas mer rör som man juter i så dessa finns i byggvarohandel.

Kan man inte maila o höra med kattens no1 sida om denna väv tror du Flört

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-08-10 15:21 #29 av: aloizias

Kattens no 1 är klart bäst http://www.kattkompaniet.nu/klostrad--klosmobel/kattens-no-1-c-237-1.aspx

Anmäl
2012-08-10 15:38 #30 av: [Skyggis]

Oj glömt skriva här och tacka dig Forest för tipset ang rullarna! Tack snälla! Idag blir det några rundor och kolla upp rör Glad

 

 

Anmäl
2012-08-11 02:30 #31 av: UlrikaD

#10 Det trädet har jag, tycker det är suveränt.

Angående innekatter så fick jag idag det fruktansvärda meddelandet att en av mina omplacerade katter var död. Överkörd.

Har enbart omplacerat till folk som har katterna inomhus, eller som ett par som faktiskt bodde på landet mitt ute i skogen. Där fanns inte en bil så långt ögat kunde nå.

Men nu är "min" kisse död. Inte ens ett år gammal fick hon bli. Och hon har en jämnårig kompis därhemma som blev själv. 
Så jäkla ledsen. Min bebis ju, som skulle leva ett långt liv och bli gammal:(

Utekatter lever farligt!

Anmäl
2012-08-12 10:43 #32 av: Lena

#31 Vi har ett snarlikt. Katterna är dock inte lika förtjusta i det som vi hade hoppats. Men det har så många olika skrymslen och vrår i det här gamla huset. Tror det hade använt det mera om vi bott i en vanlig lägenhet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-15 22:28 #33 av: Lena

Puttar upp! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-16 17:38 #34 av: Katthemsmatten

#31 Att folk inte förstår varför man sätter upp regler. Tycker lika synd om dig som den överlevande katten och den lilla stackaren som inte fick bli vuxen.

Anmäl
2013-04-16 17:40 #35 av: Lena

Tänker även på katterna i Högsbo, att vissa kattägare har sina katter fritt utegående trots att det är en brutal kattmördare lös. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-26 23:25 #36 av: Lena

Puttar upp! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-28 13:55 #37 av: Mystroll

Superbra artikel! Om man nu bara kunde få vänner och bekanta som totalvägrar att inse att utekatt inte alls alltid är det bästa att läsa den här... *suck*. Känner mig lite nedslagen efter en diskussion härom dagen med en kompis som ansåg att det är på gränsen till djurplågeri att ha innekatt och vägrade inse att det kan finnas faror utomhus för en katt.

Anmäl
2013-04-28 14:28 #38 av: Lena

#37 Ja det är underligt att människor har en så inskränkt syn på just katter. De finns kattägare som släpper ut sina katter i de mest olämpliga områden man kan tänka sig utifrån synen att katter måste få gå fritt ute för att må bra. Sedan om de bara blir 2 år gamla bryr de sig inte om. Det är smällar man får ta brukar det hela.  Jag menar så gör ingen med sina hundar, hästar, kaniner eller illrar etc.  Sedan är det inte sant heller att utekatter alltid är så mycket lyckligare än innekatter. Det kan faktiskt vara tvärtom många gånger. Utekatter som får gå ute och frysa i timmar tills matte/husse kommer hem från jobbet.. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-13 14:21 #39 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-11-05 23:54 #40 av: [Kavring]

Hej! Jag undrar ifall vi skulle kunna låna den här artikeln till Britter iFokus? Givetvis med anvisning vart den kommer ifrån och vem det är som har skrivit den! :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-06 17:44 #41 av: Lena

#40 Självklart! Bara kul om den kommer till användning! :) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-11-06 18:42 #42 av: [Kavring]

Tack så mycket! Den ligger upp nu (med anvisningar och allt) på Britter! Glad Texten är verkligen bra skriven.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.