Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
9. Kattens sjukdomar & problem

När katten inte är rumsren

2006-07-09 21:10 #0 av: Lena

En av de vanligaste orsakerna till att katter blir avlivade, omplacerade eller överges är att de inte är rumsrena. I de flesta fall beror de här problemen på något som går att rätta till. Katten kan till exempel lida av någon sjukdom. Ibland kan det faktiskt bero på kattägaren själv.

Har din katt börjat kissa eller bajsa utanför lådan? Det här är ett ganska vanligt problem som du långt ifrån är ensam om. Många kattägare tror inte att det går att göra något åt den här typen av oönskade beteenden. Något som leder till att många katter varje år går en för tidig död till mötes helt i onödan. De avlivas eller överges. Andra låter omplacera sina icke rumsrena katter. Det finns betydligt bättre metoder att ta till. I den här artikeln presenteras en rad handfasta råd för att komma tillrätta med problemen. De flesta katter kommer att bli rumsrena om du följer dessa.

 

 

Veterinärundersökning

Börja med att ta katten till veterinären för en undersökning. Det finns nämligen en rad sjukdomstillstånd som kan vara orsaken till att katten börjat kissa eller bajsa utanför kattlådan. Hit hör till exempel urinvägsbesvär, njursvikt, diabetes, livmoderinflammation, förstoppning, diarré, analkörtelinflammation eller inälvsmask. Får katten rätt behandling brukar den bli rumsren igen och problemet är därmed löst.

 

Är katten könsmogen?

Nästa fråga att ställa sig är om katten kan vara könsmogen? Det sker vanligen från 6 månader och uppåt. Ibland något tidigare. I så fall är det dags att kastrera den, vilket kommer att sätta stopp för den revirmarkering som är ett naturligt beteende för en könsmogen katt. Även könsmogna honkatter kan börja kissa lite varstanns. Särskilt när de löper.

 

Protest från katten

En annan orsak till att katter börjar kissa och bajsa på oönskade ställen är att det lider av en beteendestörning. I sådana fall handlar det om en protest från kattens sida, där den vill tala om att den mår dåligt och att något i dess omgivning är fel.

 

Missnöjje med toalådan

Den vanligaste orsaken är att katten är missnöjd med själva toalådan. Står lådan för nära matplatsen? Lådan kan vara för liten, eller också vill katten ha olika lådor att kissa och bajsa i. Det kan också vara kattsanden som den inte gillar. Smutsiga kattlådor eller allt för rena (rengöringsmedel som doftar avskräckande) kan också var störande för vissa katter. Använder du rengöringsmedel med klorin eller ammoniak till golven? Dessa medel påminner om kattens urinämnen vilket kan locka den att kissa på de ytor där dessa medel används. Citrondoft har en avskräckande effekt och bör inte användas när man gör rent kattlådan.

 

 

Katten känner sig otrygg

Katten kan också protestera mot något nytt eller skrämmande i sin tillvaro. Exempelvis flytt till ny bostad, byte av ägare, ny familjemedlem, stökig miljö, en familjemedlem har försvunnit (skilsmässa, död eller flyttat hemifrån), understimulering eller att katten känner sig rädd. Främmande kattdofter som kommer utifrån kan också verka störande för vissa katter.

När katten kissar i ägarens säng eller möbler handlar det ofta om en otrygghetskänsla hos katten. Då katten kissar på dessa ställen blandar den sig egen doft med ägarens och känner sig på så vis tryggare. Den här otryggheten har oftast orsakats av ägaren själv. Det gäller här att vara lite av en detektiv och försöka ringa in vad som utlöst beteendet. Vad hände katten/familjen innan kissandet började? Kommer du väl på orsaken kan du åtgärda vad som är ur kattens synvinkel är fel, vilket i de flesta fall leder till att den återgår till sitt vanliga renliga jag.

Om problemet uppstått på grund av en ny familjemedlem, brukar lösningen vara att ge katten lite extra uppmärksamhet. Om den är mycket ensam om dagarna kan en kattkompis vara vad som behövs.

 

 

Bestraffa aldrig katten

Straffa aldrig katten när den kissar/bajsar på fel ställen. Det kan förvärra problemet eftersom den då känner sig ändå otryggare. Beröm däremot rikligt varje gång den går på lådan.

 

Toaträning

Om inget av de goda råden ovan hjälper finns det en metod att toaträna katten som brukar vara effektiv. Begränsa kattens utrymme till enbart ett rum. Rengör ytorna i rummet noggrant med såpvatten och sprit. Ha många kattlådor i rummet som du ser till att hålla ordenligt rena. Använd oparfymerad, finkornig kattsand som inte dammar. Ha kattens matskålar och liggplatser så lång ifrån kattlådorna som möjligt. När katten klarar att vara rumsren i det här avgränsade rummet kan du släppa den på gradvis större ytor.

Källa: Anna Lena Nyström, www.katter.nu

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-07-09

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-26 01:47 #1 av: Lena

På tal om det här med icke rumsrena katter. I artikeln ovan finns det många handfast råd att ta till istället för att gå och avliva katten.........

/Lena 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-26 05:32 #2 av: ladykatt

Håller fullständig med och det här var en superbra artikel...

Kan man kopiera den och sätta på sin hemsida??

kram/ Ladykatt

Anmäl
2006-08-26 12:25 #3 av: Lena

#2 Det går fint! Viktigt att sprida detta! Ta bara med källan till de fakta som presenteras. / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-27 02:00 #4 av: ladykatt

Ja, det gör jag... tack

kram/ Ladykatt

Anmäl
2006-10-08 23:56 #5 av: Engla

Känner en som avlivade sin katt för att den kissade inne. Veterinären var dock inte till någon hjälp, utan sa bara att det var det enda alternativet! Skrikandes

Anmäl
2006-10-09 00:52 #6 av: Sidentass

Mycket bra artikel, o en sak till...bättre passande bilder kan man inte hitta därtill - toppen helt enkelt:-)

Anmäl
2006-10-09 01:57 #7 av: MariannE11

jag har envist låtit min Buzan som kissat i soffor och sängar sen hon blev könsmogen finnas kvar... jag har stått i motvind och min sambo påstår när han frågat om hennes fortsatta existens så har jag visat honom var dörren finns för honom... det minns jag inte att jag sagt men däremot att jag vägrat att avliva henne....Buzan har alltid varit en egenkatt som är jättekelig när hon själv vill, otroligt snäll så hon knappt sagt ett pip vid konfrontationer med andra katter...för knappt ett halvår sedan flyttade vi in till nuvarande bostad och jag tycker mej se på samtliga missar att vi äntligen kommit HEM allihopa... KAN ju förståss bero på att vi bodde på 3 udda ställen medans vi var bostadslösa så detta förefaller vara paradiset... men idag så är hon en betydligt gosigare katt, söker kontakt med oss, har sina favvoställen där hon sover... har kvar sin favvokatt Zazza som föredöme... vågar numera LITE mer ryta i om andra katter är dumma... ( nu i bakgrunden vill hon berätta att hon fångat en bamsemus).... vi kastade gamla kiss-soffan och kiss-sängarna och köpte en begagnad hörnsoffa för en 500-ing och skarvade ihop till en ny säng...de förut stängda sovrumsdörrarna är öppna numera... och jag tror att hon kissat max en 4 ggr i soffans kuddhög... så även för en 7-årig katt kan det finnas hopp... men inga garantier att hon fortsätter att sköta sej så här bra.....

jag har jobbat mycket annars med att stänga dörrar till sovrummen, tagit bort kuddarna i soffan.....haft kattlådor utspridda lite överallt då en av mina missar agerar ordningspolis ibland och kan blockera vägen för henne då hon inte visar upp sitt pass....

hoppas detta lugn mina katter emellan fortsätter....enda orosmolnet är akutkatten som rusar runt och skapar bus och kaos bland alla utom ledarkatten Zazza.....

Anmäl
2006-12-01 16:40 #8 av: Lena

Aktiverar denna tråd! / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-12-02 00:22 #9 av: MariannE11

vill återigen säga att jag är så glad över min kisskatt Buzan... vad bra att jag stod på mej att låta henne få leva det liv hon förtjänar.....idag är hon på väg mot sitt 8:e år.....*viskar: och sedan vi flyttade in i vårat hus i maj tror jag hon kan ha kissat 5 ggr på fel ställen*.... peppar peppar.....så skönt att se henne idag... hon är så sällskapligt fin och kelig... älskar att bli kammad..tack min älsklingsBuzan!

Anmäl
2006-12-02 12:24 #10 av: Engla

Jättebra text! Vet själv en som avlivade sin katt för att den kissade inne. Tycker att det är väldigt dåligt att göra så. Förstår inte heller hur hon kan åka till kattens gravsten och lägga blommor när hon har gjort så mot katten! Suck. Ledsen

Anmäl
2006-12-28 00:32 #11 av: Yazmine

Bra text  ska genast försöka göra nåt åt mina kissar som inte vill gå på lådan,för vi har sakt i flera år att vi ska ta bort dem som inte är rumsrena,men jag har sakt till min sambo att då får han åka med dem själv,så dem finns fortfarande kvar.=)

Anmäl
2006-12-28 00:46 #12 av: Lena

#11 Hoppas råden i texten kan vara till nytta. Det finns som sagt en hel del man kan göra åt dylika problem, men det kräver en del tålamod och tid. Man får liksom vara lite detektiv.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-12-28 09:45 #13 av: catfoot

Ja, min dotter kämpar med sina två..Just nu bor Pulver (sängpinkarkissen) hos min dotters pappa, å Exotica bor med dottern med fam. Än så länge funkar det, för Pulver har inte tillgång till rummen med tyg å annat pinkvänligt material..Så hon kämpar vidare, å håller tummarna att denna lösning ska funka..

Anmäl
2006-12-28 10:24 #14 av: Lena

#13 Så bra att det verkar fungera nu. Håller tummarna att det fortsätter på den vägen.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-01-06 13:52 #15 av: Lena

Puttar upp den här diskussionen/artikeln pga av nya diskussioner i annan tråd om detta alltid så aktuella ämne/problem.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-02-17 20:09 #16 av: Lena

Aktiverar på förekommen anledning! / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-03-18 23:49 #17 av: Lena

Nu upputtning av denna ständigt aktuella artikel.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-03-19 12:47 #18 av: Ankie

Ja Rödis har nu börjat på att skvätta inne igen, men jag tror att det har att göra med som det står skrivet i artikeln att det är främmande kattdofter. Jag vet på förra stället vi bodde så gjorde han likadant och nu har vi ju flyttat. Han blir orolig och springer runt och sedan hör vi hur han krafsar, ja då har han skvätt av sig lite. Jag vet inte om vi ska ge honom ppiller igen, vi gjorde ju det ett tag och detta upphörde då helt. Eller om vi ska avvakta? Vi har ju ppiller kvar hemma. Ja är det någon som har en tanke?

Anmäl
2007-03-20 19:41 #19 av: Ankie

Putt

Anmäl
2007-03-20 21:29 #20 av: Lena

Det beror med all sannolikhet på att det är så mycket främmande katter utanför. Då ökar risken för skvättandet. har du prövat med Felliway? Man ska spraya Felliway på de ställen där han skvätter.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-03-20 21:53 #21 av: sugar

#18 Prova att använda Feliway.Det finns att köpa hos vet. och djursjukhus. Men man måste städa med såpa noga på de ställen där katten skvätter och eftertorka med sprit, sedan sprayar man på de ställen. Jag har sprayat utefter alla golvlister skåp mm och uppåt 3-5 dm där katten vistas. Detta måste man göra varje dag. Det är viktigt att man inte känner ilska mot sina katter.

Vad gäller andra problem med katt toiletten. Det finns katter som inte gillar kattsand. Det finns katter som inte tycker om vissa sorters kattsand. En del tycker inte om att ha huv. Jag har varit med om katter som inte vill ha något i sin kattlåda.Dvs en tom katt låda. Jag har även varit med om att ngn vill ha tidning i sin kattlåda.Ett annat alternativ är pellets. OCH ALDRIG mat, vattenskål eller liggplatser i närheten av katt toiletten. Det finns rekommendationer ,att det ska vara ett avstånd på 50cm, mellan de 4 olika sakerna.

Sugar

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2007-03-21 09:21 #22 av: Ankie

Jag har provat mycket olika alternativ med Rödis, men nu när han börjar igen så vet jag inte vad jag ska göra. Man blir liksom nollställd. Han går till lådan och krafsar lite och sen går han till dushcen och kissar på duschdraperiet. jag tog honom på bar gärning en gång, han såg ju för rolig ut, måste ju skratta åt eländet. Det är då rent i lådan. Men grejen är ju att han har alltid kissat ute men nu vill han gå på lådan.. Jag ska köpa felliway satt faktiskt å tänkte på det i går..

Anmäl
2007-03-21 09:50 #23 av: Lena

#22 Jag är hundra på att han känner behov av att revirmarkera nu pga rådande situation med revirstrider på nya stället. Läste i din andra tråd om att Rödis hade problem med andra katter i området. Det är precis då som det här strilandet brukar uppkomma. Ofta är det hankatter som blivit könsmogna innan det blivit kastrerade som har det här beteendet. Om man kastrerar innan könsmognaden blommar ut brukar man slippa dessa bekymmer. (Något jag fick lära mig av vår mycket duktiga veterinär) Felliway spray ska hjälpa.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-03-21 11:40 #24 av: sugar

FELIWAY

http://www.katt.nu/artikel-fyspray.htm

Sugar

Anmäl
2007-04-27 20:21 #25 av: Lena

Puttar upp denna artikel på förekommen anledning. / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-04-29 13:03 #26 av: Hawknestgrove

Kolla sista numret av kattliv, där står en jättebra och stor atikle om kissproblem! För er som inte har tidningen, går det att beställa lösnummer!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-05-22 16:21 #27 av: Lena

Puttar upp denna ständigt aktuella artikel!

#26 Kan du inte skriva ett kortare referat av artikeln Gunnilla.H?

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-06-28 20:54 #28 av: anebit

puttar upp om det är den här som Emjon menar

Anmäl
2007-07-27 13:03 #29 av: Lena

Puttar upp på förekommen anledning!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-07-27 18:30 #30 av: Hawknestgrove

Oj, Lena, något jag har missat.... kanske det finns direktlänk nu? Apropå preparat, så hörde jag på någon sida om medlet DETTOL, som man bara kan köpa i sk Halalbutiker. Nu köpte jag mig en sån sprayflaska och ska spraya i vedlådan, Arne är inte fri från att sätta sig där ibland om man inte följer honom på toa på natten.... HAn är mörkrädd... 35 kr kostar den. Supertrött och superstressad idag, knappt sovit något för ryggen, fick gå och lägga mig i soffan för att sova. Sen var jag inne i Strömstad i dag på förmiddan, det var som att röra i ett getingbo. men ska ta och ögna igenom det på måndag. Lena, är du duktig på att scanna? Mina scannade grejer blir ju så knepiga, jag skulle kunna ta med mig tidningen, så kanske du kan scanna hemma hos dig....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-08-08 10:26 #31 av: Lena

Puttar upp den här ständigt högaktuella artikeln med efterföljande diskussion.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-08-08 13:07 #32 av: MariannE11

fram för problemlösningar sett ur kattens synvinkel, flera kattlådor, kissvänliga områden tas bort, och uppmärksamma katten.. + att kastrera.....

Anmäl
2007-09-04 20:37 #33 av: anebit

puttar upp

Anmäl
2007-09-04 20:41 #34 av: Linda

Riktigt bra artikel!

Anmäl
2007-09-04 22:41 #35 av: leoochelvismatte

Väldigt bra artikel, har själv en katt som börjat pinka på fel ställe i omgångar(tror våra stödisar är lite väl livliga ibland), men det har lugnat sig igen med Feliway och medicinering av Clomicalm.

Putttar upp-det går att lösa kissproblem :-) 

 

Anmäl
2007-09-14 23:41 #36 av: anebit

puttar upp

Anmäl
2007-09-16 19:02 #37 av: Hawknestgrove

DETTOL funkar superbra!!!!!vill bara tillföra detta till en för övrigt suveräna artikeln...

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-10-17 12:07 #38 av: Lena

Så var det dags igen att putta upp det här alltid så högaktuella ämnet.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-15 14:21 #39 av: Engla

Idag när jag skulle bada, så la jag handduken bredvid badkaret och då satte sig Ängla och kissade på den! Han har aldrig gjort så tidigare. Han kissade inte mycket, men ändå. Kan det vara urinvägsinfektion?  

Anmäl
2007-12-26 01:18 #40 av: Lena

#39 Det kan ha varit något tillfälligt som gjorde det. Håll koll,  om det upprepas flera gånger kan det vara idé att ta honom till veterinären för en kontroll.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-26 15:13 #41 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Hej, vet jag läst i andra artiklar men finner ej att man kan tvätta lakan och liknande i om det var ättika eller vinäger....kommer ju för mitt liv inte ihåg vilket det var men att det skulle hjälpa, någon som vet vad det var?

Anmäl
2007-12-26 15:15 #42 av: Lena

#41 Häll några kapsyler ättika i facket för sköljmedel. Det tar bort lukten.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-26 15:36 #43 av: Puma77

Nu har även jag kopierat denna (med källan) och lagt på hemsidan.

Anmäl
2007-12-26 16:08 #44 av: Onikan

Tack för tipset, Lena!

En bra tråd, men det knepiga är ju detektivarbetet ;)
och när en katt växt upp under tråkiga omständigheter och där kissa och bajsa fel varit vardag. Men jättebra tips!

Anmäl
2007-12-26 16:16 #45 av: [Daisy-Moa-Elsa]

#42, kanon tackar

Anmäl
2007-12-26 18:25 #46 av: Lena

#44 Jo det är det där med detektivarbetet som är den kluriga delen. Det är synd att våra katter inte kan tala.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-26 19:20 #47 av: Engla

# 40 Ängla ville ha en låda till. Så det blev till att köpa ännu en Peewee. Nu kissar han på lådan igen. Glad

Anmäl
2007-12-26 19:22 #48 av: Lena

#43 Bra att ni sprider det här! Vanligaste orsaken bakom avlivning för katter är just detta med att katten inte är rumsren.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-30 23:12 #49 av: Engla

Suck. Nu kissade Ängla precis på handduken som jag hade lagt på golvet i badrummet. Är nog dags att ta herren till veterinären.

Anmäl
2007-12-30 23:23 #50 av: Ledin

våra katter och kattungar har 3 lådor dom kan allså välja vilken låda dom vill gå till dessutom så har vi en mini låda till ungarna så redan när dom är 4 v är dom rumsrena. Jag gör rent från bajs å kiss 3gg per dag i samtliga lådor oftast är det inget i någon av lådorna. Byter sand när det är dags det märks ju. Lilllådan varanan dag för jag tycker det e viktigt att det är rent hos dom. Tvättar lådorna med klorin o sen diskmedel så det itne luktar klorin där med är det bakterie fritt iaf ett tag :)

Anmäl
2007-12-30 23:26 #51 av: Engla

Vi har Peewee och vi byter när det behövs. Kisset åker ju ner i lådan där under. Bajset tar vi upp direkt.

Anmäl
2007-12-31 01:15 #52 av: Lena

#49 Kan ju vara bra att kolla upp så det inte är något trassel med urinvägarna. Uringrus och/eller urinvägsinfektion kan t.ex yttra sig så.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-31 12:12 #53 av: Engla

# 52 Vi får ringa till veterinären på onsdag när de öppnar. Hur kontrollerar de om han har urinvägsinfektion t.ex?

Anmäl
2007-12-31 14:17 #54 av: maggan47

genom att ta kissprov, kan du ta med om du t.ex har en tom ren låda, att låta katten kissa i, annars för dom in ett instrument, och tömmer blåsan, Lucas var väldigt lätt att ta kissprov på, du satte ner en liten ren låda, han kissa, du tömde över, sand att krafsa, varför då?????Maggan47Glad

Anmäl
2007-12-31 14:29 #55 av: Engla

Det blir till att hålla koll på när änglapojken kissar då...Flört

Anmäl
2007-12-31 15:55 #56 av: Tezza

Casper kissar på mattor så fort han får chansen. Hemma har jag så klart inga mattor och då kissar han bara i lådan. Men nu över jul å nyår så är jag hos mina föräldrar å de har en 14 årig golden som lätt halkar på deras nylagda laminatgolv å därför måste de nu ha mattor i HELA nedervåningen, myysigt tycker Casper som kissar på dom hela tiden. Jag å mamma gör inget annat än å  tvättar mattor just nu, inte alls kul.......

Har funderat på att stänga in han i sovrumet med en låda å utan mattor men tycker samtidigt synd om han då.......

Men det är bara 5 dagar kvar nu innan vi reser hem igen. Men det är så himla trist. Jag tror helt enkelt att han tycker det är mysigt att kissa på mattor för finns det inga mattor så kissar han i lådan. Bajsar i lådan gör han jämnt.....

Nån som har några tips:)?

Anmäl
2007-12-31 15:58 #57 av: Engla

Tezza: Jobbigt och ledsamt.  Ängla har i och för sig "bara" kissat på handduken två gånger, vad vi har sett. Problemet för oss kanske kan lösas genom att vi ser till att ta upp handdukar och kläder från golvet så snabbt som möjligt. Mattor har vi inga, det skulle inte funka med allt katthår. Räcka ut tungan

Anmäl
2007-12-31 20:14 #58 av: Lena

#57 Ja det kan var någon fix idé Engla fått när det gäller handukar. Hade en honkatt som kissade i väskor (idrottsbagar) om de stod på golvet. Satte därför alltid upp allt sådant på hatthyllan eller direkt in i garderoben. Vet någon som hade en katt som satte sig i skorna. Där var det också hatthyllan som gällde. man får vara lite uppfinningrik när man har djur. #56 som ni gjort vad gäller mattorna.

//Lena 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-01-01 14:18 #59 av: Engla

Nu, alldeles nyss, satte sig Ängla i Peeween. Vet inte vad det är med honom. Ledsen

Anmäl
2008-01-01 19:25 #60 av: tervmatte

Hur direktlänkar man härifrån?

Anmäl
2008-01-01 20:38 #61 av: Lena

#60 Tänker du på denna artikel? I så fall är det denna länk som leder direkt hit: http://www.hittekatter.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=c508605f-a6f9-4597-8419-fcbcc79d6143 

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-01-03 12:50 #62 av: Tezza

Mamma köpte ett fyspray som doftar citron som man sprayar där katten inte ska vara eller kissa, å än så länge funkar det. Kan vara ett tips......

Anmäl
2008-01-03 13:08 #63 av: tervmatte

#61 Jo, det var denna artikel jag menade :-)

Tackar, tackar...

MVH

Anna

P.S. Hur hittar man direktlänken? Där uppe i adresfältet står det samma sak hela tiden, oavsätt vilken sida på hittekatter man befinner sig på... Jo, jag ÄR blond...

Anmäl
2008-01-03 13:18 #64 av: Madde80

Högerklicka på sidan och välj egenskaper så kommer adressen upp i sin helhet :)

Anmäl
2008-01-17 18:23 #65 av: lina268

jag har verkligen provat allt man kan tänka sig: fyspray, flera kattlådor, byte av sand mm mm. Det är inget som har funkat. det verkar som om hon (Mazda) inte kissar och bajsar utanför lådan för att  markera revir, inte heller för att hon är missnöjd med familjeförhållandet som råder här hemma. så här har hon betett sig ända sedan hon blev min och det är fyra år sedan. genom en alldeles speciell jamning brukar hon berätta för mig att snart är det dags att göra sina behov på golvet. hon går till kattlådan, skrapar lite i lådan för att sedan gå och sätta sig precis vid brevinkastet där hon kissar eller så bajsar hon utanför lådan..Gråter men så efter att av misstag haft en tom kattlåda på golvet i badrummet har jag märkt att hon  går dit och gör sina behov???? det verkar helt enkelt som om Mazda inte gillar kattsand!? är det ngn som har haft liknande erfarenhet?

Anmäl
2008-01-17 18:41 #66 av: LittleL

Kan jag kopiera denna artikel och lägga ut den på Norsk Skogkatt i Fokus också?? Ett ämne som är lika aktuellt för alla kattägare, och det är en bra och upplysande artikel. /Sylvia

Anmäl
2008-01-17 18:42 #67 av: Ankah

Underbara illustrationer - det är precis så det går till här hemma. De kissar inte, men de möblerar om och ställer till.   Glad

Anmäl
2008-01-17 19:13 #68 av: supermoccine

#65 Du skriver att du provat olika sorters sand. Har du provat med andra alternativ som t.ex. pellets?

Anmäl
2008-01-17 19:32 #69 av: lina268

#68 nej jag har inte provat just pellets, men det kanske man ska göra!? dock tror jag faktiskt att Mazze inte är så förtjust i någon form av kattsand. det verkar som att hon tycker bäst om att sätta sig på ett plastgolv och göra nr 1 och 2. hon skulle tex aldrig sätta sig ngn annan stans än just vid dörrinkastet(tänk all post som brukar bli förstörd av urineringen?) eller utanför lådan där hon gör nr 2...

Anmäl
2008-01-17 20:11 #70 av: supermoccine

Tja, du skulle kanske kunna ställa en låda med tidningspapper i hallen? Inte en ultimat lösning direkt, men bättre än nedkissad post iaf. Beteendet påminner iofs om hur vår katt protestkissade. Han hade en speciell jamning och kissade vid dörren, på tidningar och post. När han ville gå ut och vi inte kunde gå ut med honom just då för att vi t.ex. lagade mat eller dylikt. Sedan har vi varit noga med att hålla undan i hallen så att han inte har något att kissa på och då har han lugnat ner sig. kanske han också lärt sig att vi inte struntar i att gå ut med honom bara för att vi inte gör det precis just då. han protestkissade mest så i början av vår koppelpromenad-era.

Har du förresten kollat så att Mazda inte är sjuk? 

Anmäl
2008-01-17 20:59 #71 av: lina268

saken är den att hon inte skulle få för sig att kissa på tidningen eller ngt annat heller för den delen, utom plastgolv förstås. hon kissar först och sedan kommer brevbärarn och slänger ner posten rakt i kattpisset...

anledningen till varför jag varken tror att hon är sjuk eller att hon protestkissar är att hon alltid haft problemet. det händer inte ofta att utför sina behov i lådan. golvet har är snart helt sönderkissat. man skulle kunna säga att för min del gör det inte så mkt att hon gör så, jag är van. men min sambo tycker att det är jobbigt. speciellt med tanke på att jag ljuger och skyddar Mazda hela tiden. då han fråga om hon gjort fult på golvet säger jag alltid nej, trots att det är ren osanning. är nog lite rädd för att han ska föreslå att vi avlivar henne...Gråter

Anmäl
2008-01-17 21:22 #72 av: Hawknestgrove

lina268. Då finns det en lösning! Sätt upp en korg eller tygpåse under brevinkastet, som du fäster på dörren. Så kommer aldrig posten ner på golvet.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-01-17 21:26 #73 av: supermoccine

#71 Jahaa, jag trodde hon kissade på posten. Men även om du inte tror att hon är sjuk är det väl säkrast att kolla upp ändå?

#72 Bra förslag! 

Anmäl
2008-01-17 22:11 #74 av: lina268

jag får ta och ordna det där med en korg under brevinkastet. veterinären säger att Mazda inte är sjuk. jag har både hört och läst att det är kattmamman som lär sina ungar att gå i låda och att om mamman inte fixar det så är det väldigt svårt att lösa  problemet med kisseriet/bajseriet. och hos den familjen som Mazze kom ifrån är det lätt att se att kattmamman måste haft svårt att uppfostra sina små. ett rörigt hem, med en 20 tal katter som enligt mig var rätt misskötta.

Anmäl
2008-06-01 14:13 #75 av: Lena

Puttar upp på förekommen anledning!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-06-01 14:32 #76 av: Linda-Lou

Jättebra artikel...

Anmäl
2008-06-01 14:48 #77 av: Lena

#76 Tack! Ja här finns det mesta inom området med så att säga. Det kan ibland vara ganska komplext. Sedan får man ha i bakhuvudet att katter kan reagera och bli stressade av helt andra saker än vi människor. Därför är det inte alltid så lätt att lista ut vad det kan vara som är anledningen bakom.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-07-08 18:44 #78 av: Raulolle

Vi har en katt som är ungefär ett år, och som för ungefär två månader sedan började kissa på andra ställen än kattlådan.

Tidigare har hon varit helt rumsren, men nu har hon börjat kissa på kuddar, kläder och annat mjukt som ligger framme - dock inte mattor. Hon verkar också kissa en hel del, så det är inte bara skvättar - vilket borde utesluta urinvägsinfektion och liknande. Hon verkar dessutom inte ha ont när hon kissar.

Hon bajsar fortfarande alltid på lådan och oftast kissar hon på rätt plats också, men om man glömmer t.ex en filt framme så är hon framme och kissar på den. Hon hade också en plats i soffan förr med en filt som hon numera kissar ner om den är framme - iaf över natten.

 Vi har provat att minska ytorna för henne och vi jobbar vidare på det.

Känslan är att hon började kissa såhär efter jag och min sambo var iväg en vecka på semester - hon fick då vara på ett annat ställe hos min sambos föräldrar. Möjligt att hon kissade någon gång "fel" innan dess också, men efter har det varit betydligt värre.

 När vi är på besök hos hennes föräldrar eller mina gör katten (Freja) aldrig "fel", utan det är bara hos oss.

Någon som kan ge några hjälpande ord på vägen?

Anmäl
2008-07-08 23:14 #79 av: Lena

#78 Är hon kastrerad? Det är inte ovanligt att även honkatter urinmarkerar när de blivit könsmogna. De brukar då oftas kissa på kuddar, kläder, skor, väskor mm som ligger på golvet. Beteendet försvinner när man kastrerar honkatten. Den absolut vanligaste orsaken till varför katter, både hon- och hankatter kissar fel är att de är könsmogna.

Protestkissande kan vara en annan förklaring (om hon nu redan är kastrerad). Det kan också vara både och så att säga. När en katt byter miljö kan de få ökade behov att urinmarkera.

I artikeln ovan hittar du en förklaringar till problemet samt goda råd för hur du kommer till rätta med det.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-07-09 10:54 #80 av: catfoot

Peppar peppar ta i trä..Börjar jag att säga om Exotica, min dotters kisse..Som vi sökt ett nytt hem åt pga. sitt innepinkande...

Men nu har kissen varit rumsren i 2-3 månader, Exotica har fått en kattlucka, å kan komma å gå som hon vill....Hon älskar det verkligen....Så nu är det bara att hoppas att hon fortsätter sitt nya liv, så är allt frid å fröjd...Kram..

Anmäl
2008-07-09 11:19 #81 av: Hawknestgrove

Ja och i förbifarten vill jag även här propagera för det otroligt braiga medlet Dettol.( NEj, jag är INTE sponsor....) Sprayar du med vatten blandat med det på otillåtna platser, så skyr katten det. Till en början, spraya varje dag. Sen räcker det med en gång i vekcna. Du kan även ha Dettol i sista sköljvattnet av filtar odyl, som det har hänt olyckor på.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-07-09 15:14 #82 av: Raulolle

Lena

Vi kastrerade henne nyligen, då vi trodde att det var problemet - men det hjälpte föga. Kanske tar tid innan hon blir "normal" igen?  Det var typ en månad sedan nu som hon kastrerades.

Kan det vara att hon protesterar mot att inte få gå ut? Vi har henne som innekatt, men går ut med henne ganska ofta. Hon gnäller en del vid dörren och fönstret, men det brukar inte direkt vara då hon kissar på diverse grejer.

Det går tyvärr inte att ha henne som utekatt här - dels då vi bor på andra våningen och dels då man inte får ha utekatter här.

Bör vi gå ut med henne oftare? Hur ofta? Mer sällan? Normalt brukar vi gå ut varje dag. 

 

Anmäl
2008-07-09 22:20 #83 av: Lena

#82 Det brukar ta lite tid innan hormonerna går ur kroppen. Du kan ävan pröva med Feliway. Det är ett medel som liknar ett hormon som katter utsöndrar när de mår bra. Feliway har en avstressande effekt och brukar kunna hjälpa mot urinmarkeringar.

Vissa katter blir mer stressade av koppelpromenader och kan reagera negativt på det. De vill bara vara ute hela tiden och gå i koppel. Det kan då fungera bättre med inhängnad balkong eller att man nätar in ett fönster.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-08-16 15:39 #84 av: Lena

Nu upputtning av denna ständigt så aktuella artikel.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-08-19 17:35 #85 av: anebit

putteliputt för en viktig artikel......

Anmäl
2008-11-16 16:02 #86 av: Lena

Nu var det dags att putta upp den här ständigt så aktuella artiklen igen.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-11-29 22:28 #87 av: Alexej

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-11-30 15:19 #88 av: Marga

Jag puttar av ren tacksamhet för att mina alltid pinkar där dom ska...peppar peppar.

Anmäl
2009-03-07 15:27 #89 av: anebit

putt

Anmäl
2009-03-14 01:06 #90 av: CALA

Min jourkatt bajsar på golvet när han är ensam. Min egen katt är ute mycket och länge. Är jag också borta länge så blir det oftast protest. Det kanske är så att han vill ha sällskap hela tiden. Tyvärr måste han tillbaka till djurskyddet om jag åker bort en längre stund på semester. Min katt kan släppas ut och in med tillsyn ett antal gånger per dag av grannen. År det varmare än -5 så är han helst ute så mycket som möjligt.

Anmäl
2009-04-02 13:12 #91 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-12-12 18:06 #92 av: nemeni

Tre av mina jourkattungar skulle ha avlivats just pga att de kissade på fel ställe. Så fort de kom hem till mig slutade de helt och alla var helt rumsrena fram tills att den ena fick diarée.

Även efter att hon blev mycket bättre i magen kissade hon ibland på fel ställe och det har tagit några veckor men nu är hon helt bra och har slutat.

Vår senaste jourkatt har kissat i sängen fem gånger på kort tid. Jobbigt att tvätta täckena och madrassen så många gånger, man blir lite irriterad och trött på det, men skulle absolut inte ge upp. Katter är renliga och det gäller bara att komma på promlemet bakom.

Hon har flyttats runt endel innan, och kan mkt väl ha blivit tagen för tidigt från sin mamma. Sen har vi ju flera katter här hemma och en hund. Nu har vi bestämt att hon ska få stanna hos oss, så slipper hon flyttas runt, så hon kan bli trygg, för annars är hon världens finaste.

Vi tvättar med Piss Off på golvet där de har kissat, det kan man även ha i tvättmaskinen. Bra att tvätta med klorin där de ska kissa och använda citrondoft där de inte ska kissa, ett tips!

Anmäl
2010-06-01 19:53 #93 av: Hawknestgrove

Putt! på förekommen anledning

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-01 19:53 #94 av: Hawknestgrove

Putt! på förekommen anledning

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-01 19:53 #95 av: Hawknestgrove

Putt! på förekommen anledning

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-12-18 23:55 #96 av: fridaal

Hej! Vi hade förut en katt som hette Jansson. Han var rumsren när vi fick honom, men bara efter några månader började han kissa och bajsa inomhus. Vi kastrerade honom och sprejade där han hade kisat, men ingenting hjälpte.

När vi fcik honom var jag 9, min lillasyster 6 och den minsta 3. Vi tog nog inte så väl hand om honom, en gång bar min lillayster honom i huvet.

Men vi slutade med det, fast skadan kanske redan var skedd, för han blev inte rumsren.

Vi skaffade en till katt som var rumsren från början, Kitty. hon påverkades inte alls av att Janson inte var rumsren, och de kom väldigt bra överens.

Men så avlivade vi Janson. Jag är fortfarande ledsen över det, jag känner en evig skuld till det.

Sen skaffade vi hund då kitty var kanske 2 år. hon fortsatte vara rumsren i 3 år till. Det sen i våras som hon har börjat kissa och bajsa inomhus.

På vårt landställe är hon rumsren. Fast det kanske kommer ändras nu på jullovet...

Jag vet inte vad det beror på, men jag antar att det är till stor del min familj fel, eftersom båda katterna inte blir rumsrena fast de var det från början.

Pappa säger att det kan vara så att vi har råttor i taket på egtt rum i källaren. Kitty kissar i källaren, oftast i rummet där råttorna (om de nu finns) är, eller i rummet bredvid. Hon kissar också i rummet ovanför råttrummet.

Men ibland kissar hon också på övervåningen, som inte allas har någon koppling till råttorna.

Hon har kissat i min yngsta lillasysters sovrum och mina föräldrars sovrum, men aldrig i mitt eller min andra systers. Och det intressanta är att det är vi som klappar henne mest och så.

Flera gånger på den senast tiden har vi hört höga skrik från när Kitty och en annan - 2 gånger så stor - katt har bråkat eller varit i slagsmål.

Kittys mat står på en byrå så att vår hund inte ska nå den. Nedanför byrån står hennes kattlåda. Likadant är det på landet, men på den kagttlådan kissar hon. Trots att degt funkar på landet har jag flyttat lådan nu.

Har ni något förslag på vad jag kan göra?

Anmäl
2010-12-18 23:56 #97 av: fridaal

Hej! Vi hade förut en katt som hette Jansson. Han var rumsren när vi fick honom, men bara efter några månader började han kissa och bajsa inomhus. Vi kastrerade honom och sprejade där han hade kisat, men ingenting hjälpte.

När vi fcik honom var jag 9, min lillasyster 6 och den minsta 3. Vi tog nog inte så väl hand om honom, en gång bar min lillayster honom i huvet.

Men vi slutade med det, fast skadan kanske redan var skedd, för han blev inte rumsren.

Vi skaffade en till katt som var rumsren från början, Kitty. hon påverkades inte alls av att Janson inte var rumsren, och de kom väldigt bra överens.

Men så avlivade vi Janson. Jag är fortfarande ledsen över det, jag känner en evig skuld till det.

Sen skaffade vi hund då kitty var kanske 2 år. hon fortsatte vara rumsren i 3 år till. Det sen i våras som hon har börjat kissa och bajsa inomhus.

På vårt landställe är hon rumsren. Fast det kanske kommer ändras nu på jullovet...

Jag vet inte vad det beror på, men jag antar att det är till stor del min familj fel, eftersom båda katterna inte blir rumsrena fast de var det från början.

Pappa säger att det kan vara så att vi har råttor i taket på egtt rum i källaren. Kitty kissar i källaren, oftast i rummet där råttorna (om de nu finns) är, eller i rummet bredvid. Hon kissar också i rummet ovanför råttrummet.

Men ibland kissar hon också på övervåningen, som inte allas har någon koppling till råttorna.

Hon har kissat i min yngsta lillasysters sovrum och mina föräldrars sovrum, men aldrig i mitt eller min andra systers. Och det intressanta är att det är vi som klappar henne mest och så.

Flera gånger på den senast tiden har vi hört höga skrik från när Kitty och en annan - 2 gånger så stor - katt har bråkat eller varit i slagsmål.

Kittys mat står på en byrå så att vår hund inte ska nå den. Nedanför byrån står hennes kattlåda. Likadant är det på landet, men på den kagttlådan kissar hon. Trots att degt funkar på landet har jag flyttat lådan nu.

Har ni något förslag på vad jag kan göra?

Anmäl
2010-12-19 00:34 #98 av: Lena

Att katter som tidigare varit rumsrena börjar kissa på fel ställen har alltid en orsak. Kommer man bara på vad det beror på brukar men nästan alltid kommer tillrätta med problemet.

Är kissen kastrerad? Okastrerade katter kissar ofta vid sidan av för att urinmarkera. Det gäller både han- och honkatter.

Kan hon ha blivit sjuk? När katter blir sjuka kan de börja kissa utanför lådan. De vill liksom tala om att något är fel. Brukar uppträda vid urinsten, urinvägsinfektion, dåliga njurar etc. Kommer man tillrätta med sjukdomen brukar även problemet med kissandet gå över. man bör alltid börja med ett veterinärbseök för att utesluta att det inte är någon sjukdom som det beror på.

Stress i olika former kan få en katt orumsren. Försök att tänk efter om något särskilt har hänt i samband med att hon började kissa på fel ställen.

Det finns en hel del bra preparat som tar bort urinlukten. Piss-Off som finns i djuraffärer är väldigt bra. Vanlig ättika fungerar också.

Man kan köpa ett medel som heter Feliway och spraya på de ställen där katten kissat. Det är påminner om kattens eget hormon och har en avstressande effekt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-03-13 21:06 #99 av: Noita

Hej!

Jättebra artikel! Men! Jag vill ändå (i min småaktighet)påpeka stavfelen på "hemifrån" och "understimulering". Det har verkligen ingenting med sakfrågan att göra... Men jag ville trots allt ha det sagt. /Helena

Anmäl
2011-03-13 21:22 #100 av: Josefa

#99

Och jag vill (i min småaktighet) påpeka att det inte ska vara utropstecken utan kommatecken, mellan "Men" och "Jag" i första raden.

Anmäl
2011-03-13 21:26 #101 av: Noita

Helt rätt! Jag ber om ursäkt för detta =)

 

Anmäl
2011-03-14 01:15 #102 av: Debattia

Jag har två honkatter som kissade i sängen när dom blev könsmogna, efter kastrering slutade dom upp med det.. En honkatt som är mycket rädd för nya saker,  kissade så fort hon kom in i ett nytt rum fast hon var kastrerad,när hon kände sig hemma slutade det..

En av min sista skyddslingar kissar ibland om jag har en filt på golvet el liknande ,han är kastrerad. Varför han gör det har jag inte kommit underfund om riktigt..Men det är inte dagligen utan någon gång ibland.. Annars tycker jag de flesta katter är helt fantastiska. Många skyggisar som aldrig varit inne förut går direkt och sätter sig i sandlådan.

Den kissen som sätter sig under brevinkastet, kan det inte hjälpa om man lägger citrondoft på golvet, just där..

Tror inte det är bra lägga tidningspapper i lådorna för då kan dom även kissa på andra tidningar.. Jag tog hand om en katt som enbart hade haft det i sin låda och han hoppade upp på borden och kissade på tidningar i sitt nya hem. Nu var det ett bra hem ,tack och lov, så dom fick honom att sluta upp med det...

Puttar upp tråden !!

Anmäl
2011-03-14 18:15 #103 av: Debattia

Puttar upp viktig läsning!!!

Anmäl
2011-03-16 15:16 #104 av: Puma77

#102 Kanske du kan göra som jag fast jag gör det av annan orsak. Jag har satt ett kompostgaller precis innanför dörren så min post hamnar mellan dörren och gallret.

Jag gjorde det ju mest för att hunden inte skulle krafsa på dörren men kom då på att posten fick vara ifred så jag har fortsatt med det. Hunden kan vara en riktig papperstrimlare om hon vill och lämnar gärna efter sig ett avtryck vilket kanske inte är så kul på viktiga papper.

Anmäl
2011-03-16 18:02 #105 av: Sidentass

Några av mina la sig till med ovanan efter att det varit stödhemskatter här. Sen tror jag också att dom finner något slags behov av att markera för varandra i och med att dom är så många. Men- nu har jag fullt med lådor i huset, har utökat från fyra till sju nu. Och till helgen ska jag köpa ytterligare en, då har vi en låda mer än vad vi har katter. Märker en stor förbättring sen jag utökade från fyra till sju lådor!

Anmäl
2011-03-16 18:22 #106 av: Lena

#99 Noita! Om du eller någon annan ser ett stavfel i texten är jag tacksam för ett PM om saken. Då kan jag rätta till det hela kvickt och enkelt och vi slipper stjäla diskussionstråden för korrektturläsning. Risken är dessutom stor att jag missar det helt då det står i ett löpande inlägg.

Kan utan att skämmas det minsta tala om att jag har en lättare dysleksi, som gör att jag har svårt med just dubbelstavningar.  ;)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-03-20 16:44 #107 av: Debattia

Puttar upp tråden för kisseri hos kissar som kissar !!!!

Stavfelen sk...r jag i !

Anmäl
2011-03-20 17:14 #108 av: Hawknestgrove

sedan får man ju ALLTID tänka på att det  ALDRIG är kattens fel att den gör på fel ställe. ORsakerna ligger ALLTID hos den som har katten.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-11 11:35 #109 av: Lena

Ytterligare en artikel om ett av vanligt problem!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-30 22:14 #110 av: J182.-

Hej! Jag har köpte en liten kattunge som den förra ägaren sa var 12v men jag tror bara att hon är 8v då hon ser väldigt liten ut och jag har haft henne i 1v imorgon.

Jag har problem med henne då hon gärna kissar i sängen eller soffan fast nu har hon även börjat kissa på andra ställen såsom under soffan och på hallmattan hon har aldrig bajsat utanför förutom 2 gånger på samma dag och då var det på hallmattan när jag inte var hemma så hon vet vart kattlådan finns.

Jag vågar inte låta henne sova i samma rum som mig för då är jag rädd att hon kissar i sängen, det gjorde hon när hon fick sova med mig 1 natt.
Hennes säng består av en kudde med kuddfodral på och hon har aldrig kissat på den.

Idag när hon sov i mitt knä så skulle jag flytta henne från mitt knä till morgonrocken bredvid mig i soffan och då satte hon sig och kissade på den och då lyfte jag henne till lådan och då kissade hon lite i den och när jag gick för att torka upp kisset på morgonrocken så gick hon och kissade på hallmattan igen, varför? 
Jag lyfter henne till lådan jätteofta, ibland så kissar hon då eller så hoppar hon bara ut igen.

Snälla hjälp mig, jag vet inte vad jag ska göra?

Anmäl
2012-05-30 22:22 #111 av: Lena

Din kisse behöver ha sällskap av vuxna katter som kan lära den att bli katt. När katter tas för tidigt från sin mamma kan de få olika typer av beteendestörningar. Att de inte blir rumsrena är en av de vanligaste orsakerna. Sådant går alltid att komma tillrätta med om man bara löser grundproblemet. I der här fallet sällskap av andra katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-30 23:12 #112 av: J182.-

Tack så hemskt mycket för ditt svar!

Men behöver hon en vuxen katt för tillfället eller gäller det för alltid? Och om det är tillfälligt, hur länge i så fall ska hon vara med en vuxen katt?

Anmäl
2012-05-30 23:19 #113 av: Jourhemmet

För alltid. Kattungen mår dåligt.

Anmäl
2012-05-30 23:23 #114 av: Lena

#112 Det viktigaste är nu när hon är liten. Kattungar är beroende av vuxna katter som lär dem hur de ska betee sig. Något vi människor aldrig kan ersätta. Jag skulle tro att hennes kissande kan vara ett symtom på att hon känner sig otrygg. Sedan kan det även vara att hon inte riktigt lärt sig att gå på lådan ännu.

Här har du en annan artikel om kattungar och deras behov av att vara med mamman (vilket är det allra bästa) tills de är åtminstonde 12 veckor. (Något som även är lagstadgat numera) Det rä alltså staffbart att som den förre ägaren verka ha gjort sålt katten före den åldern.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-30 23:25 #115 av: J182.-

Anmäl
2012-05-30 23:33 #116 av: Lena

#115 Det bästa vore om du kunde jobba vidare med henne och försöka ge henne kattsällskap under en övergångsperiod. Kanske känner du någon som du kan låna katt av eller vara kattvakt åt i semestertiderna som kommer.

Du har ju inte haft henne lång tid än, vilket innebär att hon inte hunnit vänja sig ännu vid sin nya miljö. Att ha henne på begränsad yta är ett bra knep som brukar fungera.

Ibland beror det även på fysisk sjukdom att katter kissar fel. Det är därför att rekomendera att även göra en koll hos veterinären. I samband med vaccineringen t.ex.

Katthem brukar ha fullt hus oftast. Det är ju så många hemlösa katter därute, särskilt så här års. Vart bor du i landet?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-30 23:42 #117 av: J182.-

Jag känner tyvärr ingen som har någon katt att låna ut. Accepterar en vuxen katt en liten kattunge då?

Jo jag försöker att begränsa henne men då mjauar hon så att det låter som att hon ylar, jag tycker jätte synd om henne och vill att hon ska må bra.

Okej men en liten kattunge borde väl inte vara så svårt för dem att bli av med? Jag köper mer än gärna med mig en annan katt från ett katthem. Jag bor i Lerum lite utanför Göteborg.

Anmäl
2012-05-31 07:16 #118 av: Lena

Det finns många hemlösa katter i Göteborgsområdet som behöver goda hem.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-31 15:55 #119 av: Thaeri

Vuxna katter brukar itne ha några som helst problem med att acceptera kattungar, det som kan hända är att de efter ett tag tycker att kattungen är jobbig om de själva inte har ett så stort lekbehov. Men då ser man ju bara till att skaffa en vuxen katt som det fortfarande är lite fart i.

Eller vuxen och vuxen, allt över 6-7 månader fungerar för uppfostringens skull, och det är ofta just de katterna som katthemmen kan ha svårast att hitta hem till då de inte är små och söta längre, samtidigt som de inte fått den äldre kattens lugn än.

Anmäl
2012-05-31 18:50 #120 av: J182.-

Vad bra! Ska prata med min mamma och se om hon kan ta emot lillan här hemma för hon har en katt som snart ska få kattungar själv men kan en katt som snart ska få egna ungar acceptera en annan liten kattunge då eller kan det bli andra problem?

Tack för alla svar!

Anmäl
2012-05-31 19:00 #121 av: Thaeri

En katt med små ungar behöver lugn och ro, så det är inget jag skulle rekommendera i första hand, även om hon skulle acceptera din kisse snabbt.

Anmäl
2012-05-31 19:12 #122 av: J182.-

Okej. Vet inte vad jag ska göra då :(

Anmäl
2012-05-31 19:18 #123 av: Thaeri

Hör med ett katthem, bor du i Lerum har du ju Göteborgs katthjälp jättenära, halvvägs till Olofstorp ungefär Glad Sen har du Djurens samarittjänst i Gråbo, det är ju inte heller alltför långt bort Glad

Anmäl
2012-05-31 19:38 #124 av: J182.-

Har redan pratat med dem i gråbo och hon sa att hon inte kunde hjälpa mig. Har varit inne på några katthems hemsidor och dem tar inte emot katter som inte är hemlösa :(

Anmäl
2012-05-31 20:22 #125 av: Thaeri

Jag tänkte för att få tag i en kompis till henne, antingen att du adopterar en kisse eller blir jourhem.

Anmäl
2012-07-10 15:36 #126 av: kattassen
zylkene.pdf

Puttar upp en lika aktuell artikel.

Vill också lägga till att Feliway kan hjälpa likaledes Zylkene-kapslar.

 

 

Anmäl
2012-07-10 16:40 #127 av: Rafflan

Hur ställer ni er till en katt hemlös som varinskriven hos veterinären och då gått på lådan men när dem kommer till jorhemmet, får 1 rum och samma sand som hos veterinären men ändå gör utanför lådan utan anledning ibland i 2 månader?
Lådan rensas ofta, har fler lådor, provat alla tips i denna artikel.

Eller ne 13 årig utekatt som aldrig vart någe problem, gått på lådan inne och var ute när hon känt för det plötsligt börjar kissa in. Inget nytt, inga nya möbler, inga nya människor, inga nya djur, allt är som innan men hux flux börja man kissa fel och efter 6 månader även bajsa fel...

Anmäl
2012-07-10 18:18 #128 av: kattassen

#127

I fall 1) skulle jag tippa på att katten känner sig otrygg och kanske vantrivs med 1 rum. Ingen kompis? Låter som någon form av protest mot något i kattens nuvarande hem. Skulle prova att ge katten större yta och en Feliway i uttaget.

I fall 2) verkar det inte vara samma orsaker som i 1). Här skulle jag ta katten till veterinären och undersöka urinvägar/njurar. Katten är såpass gammal så något medicinskt fel kan förekomma. Friskförklaras katten får man naturligvis klura på andra orsaker.

 

Anmäl
2012-11-15 13:44 #129 av: Choklad

Tack för en bra artikel, bad om råd i en annan tråd men hittade denna först nu.

Den katt jag har gör inget alls i lådan, har bara haft henne sedan sent i gårkväll,men tycker att det borde ha blivit ett eller annat besök inatt på kattlådan. (som är absolut ren och ny)

Däremot äter hon som hon ska.

Kan vara som det står i artikeln att hon är osäker för hon har bytt miljö.

U R us

Anmäl
2012-11-15 14:27 #130 av: Alexej

Ibland hjälper det att inte göra rent för noga. En lattlåda ska lukta kattlåda för en katt. Om en av mina jourkatter flyttar tar jag gärna med en påse använd men ren kattsand så att katten läyttare hittar till lådan.

Sedan får man inte glömma att kattbajs är yttersta tecken på revirmärkning. Vänner till mig tog en sköldpaddshona som bajsar bredvid lådan, jagar bort de andra katterna och är jättekelig mot människorna. Helt klart revirmärkning.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-11-15 15:15 #131 av: Choklad

# 130

Visste jag inte att kelenhet kan tyda på revirmärkning.Förvånad Hon har kelat ihjäl mig nästan hela kvällen igårkväll, och först nu kan hon sova själv. Hon har fått en egen låda att sova i, men hon får själklart sova var hon vill..

ja då kanske det beror på att kattlådan är alldeles ny..

ska be sonen ta med lite av sin använda sand från de katterna han har hemma hos sig..han kommer att tycka att jag är lite knas men struntsammaOskyldig

 

 

U R us

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.