Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
3. Katthem i Fokus

Katthemmet Kompis

2006-08-04 13:25 #0 av: Lena

Katthemmet Kompis ligger mitt i det småländska Glasriket. Ett hemtrevlig ställe som sedan tre år tillbaka drivs av makarna Maritha och Sonny. De har nu hjälpt ca 250 Småländska hittekatter till nya hem. Valspråket är "Älska mig i med och motgång".

Utanför Nybro i hjärtat av Småland ligger Katthemmet Kompis. Der drivs av paret Maritha och Sonny Fernström. Katthemmet har fått sitt namn efter hittekatten Kompis som kom till makarna en dag för 10 år sedan. Kissens ägare gick inte att spåra och han kom att stanna kvar permanent hos Fernströms.

Hittekatten Kompis har gett katthemmet sitt namn. Foto: Katthemmet Kompis
Hittekatten Kompis har gett katthemmet sitt namn. Foto: Katthemmet Kompis

Katthemmet Kompis har funnits i tre år. Maritha och Conny kände att de ville göra en insats för alla hemlösa och oönskade katter som fanns i området. De första gästerna på hemmet var fyra kattungar som bara var fem veckor gamla. Sedan katthemmet startade har de hjälpt ca 250 katter till nya hem.

Verksamheten är inhyst i ett före detta uthus som Sonny byggt om för att det ska matcha kraven på ett modernt och funktionellt katthem. Det finns plats för upp till 25 katter. Varje katt har ett väl tilltaget bås med två sovplatser vars dörrar leder ut till ett stort lekrum. Till hemmet finns två rastgårdar där den största mäter hela 176 kvadratmeter och är inredd med grönskande träd och en stor sandlåda. För kattungar med mammor finns det tre flyttbara rastgårdar. Alla nya katter placeras i den speciella karantän avdelningen som har fyra platser. Här får även sjuka katter vistas och hygienen är här extra rigorös. Vem som helst får t.ex. inte besöka karantänen då det skulle öka risken för smittspridning. Fasta rutiner med byte av kläder och skor samt tvätt av händerna är över huvud taget A och O inom Katthemmets olika avdelningar. Alla nya katter vaccineras, kastreras, avmaskas och får sina öron undersökta innan de får komma in till den allmänna avdelningen.

Stora rastgården, Foto: Katthemmet Kompis
Stora rastgården, Foto: Katthemmet Kompis

Katthemmet Kompis drivs helt ideellt med egna medel och gåvor från givmilda människor. Företag och organisationer sponsrar även med kattmat, kattsand, leksaker och byggmaterial. Makarna har även goda relationer till veterinärerna i området som ofta ger veterinärvård till viss rabatt. Just veterinärvården är den största utgiften som katthemmet har.

På katthemmet råder en mycket gästfri stämning och katterna som bor där får den bästa skötsel som tänkas kan. Besökare är alltid välkomna efter avtalad tid.

Arbetet på katthemmet tar i regel flera timmar per dag. Makarna gör det mesta av arbetet själva. Nyligen fick katthemmet sin egen hemsida vilken en Webbmaster ansvarar för.

Den som vill adoptera en katt från Katthemmet Kompis får först komma på besök. Om allting stämmer skrivs sedan ett kontrakt med köparen. Katthemmet ställer sedan upp för rådgivning. Skulle det uppstå några problem i det nya hemmet får katten alltid komma tillbaka.

Vill du stödja Katthemmet Kompis kan du gör det på flera olika sätt:

  • Sätta in pengar på katthemmets Plusgiro 35 74 82-9
  • Hjälpa till att sköta katterna på katthemmet
  • Skänka kattmat, sand och kattleksaker
  • Skänka städmaterial etc som används till katthemmet
  • Sprida länken till hemsidan och tipsa dina vänner om oss
  • Hjälpa till med körning till blivande hem/veterinär etc
  • Skänka saker till loppisar 

Källa: reportage av Engla

Foton kommer från Katthemmet Kompis hemsida.

Relaterade länkar

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-08-04

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-04 22:45 #1 av: Engla

Jättebra, Lena!! Vad glad jag blir!

Anmäl
2006-08-04 23:38 #2 av: Pelusa

Hyvens människor! Vad fint katterna har det!
Gillar den stora rastgården skarpt!

/Pelusa

Anmäl
2006-08-04 23:45 #3 av: Lena

#2 Instämmer den rastgården och resten av Katthemmet är verkligen en riktig idyll! Man blir glad för katternas skull! Ett så fint arbete de gör Maritha & Sonny!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-05 00:18 #4 av: Engla

Jag kan verkligen intyga om att det är FINT där! Katterna har t.o.m en egen tv! Och Maritha är väldigt noga med städningen. Hon har fått höra av de (från myndigheter, tror jag det var) som har inspekterat katthemmet, att katterna har det alldeles för bra på hemmet...! En katt fick ett permanent hem, men längtade tillbaka till katthemmet, så han fick komma tillbaka! Skrattande

Anmäl
2006-08-05 00:23 #5 av: Lena

#4 Ja då är det verkligen gott betyg!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-07 22:04 #6 av: Engla
Nu har dessutom Katthemmet Kompis fått en egen hemsida! Spana in dem där: www.katthemmetkompis.se
Anmäl
2006-08-07 22:05 #7 av: Engla

Jag menar att Katthemmet Kompis har fått en alldeles egen GÄSTBOK! *Förvirrad här* Generad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.