Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
2. Hittekatter i Fokus

Huskatten

2006-07-06 23:19 #0 av: Lena

Nästan alla hittekatter är huskatter. Till huskatt räknas egentligen alla katter utan stamtavla. Rent biologiskt är det ingen skillnad mellan en huskatt och en raskatt. De är alla högt stående djur med samma behov av god omvårdnad, mat och tak över huvudet. Det som skiljer är priset. En huskatt går det till och med att få helt gratis. Något som är en stor nackdel sett ur kattens egen synvinkel.

Det finns ungefär 1,6 miljon katter i Sverige. Av dessa är ca 100 000 registrerade raskatter, alla andra är huskatter.

 

Vad är en Huskatt?

Till huskatt räknas alla katter som inte har någon stamtavla. Bondkatten som fångar råttor i ladugården, blandraskatten som blev till efter en tjuvparning mellan två raskatter av olika ras eller oregistrerade kullar är alla huskatter.

 

Foto: Linda CarlgrenFoto: Linda Carlgren

Vad är bäst en Huskatt eller en raskatt?

Köper du en raskatt vet du ungefär vad du får, du kan se på föräldrarnas och rasens beteende och förvänta dig ungefär detsamma. När det gäller huskatten kan du i bästa fall träffa modern, men det kanske är just det som gör det lite spännande? Dessutom kan man ju göra en god gärning om man tar hand om en hittekatt.

 

Huskatten har samma behov som raskatten

Rent biologiskt är det knappt någon skillnad alls mellan en raskatt och en huskatt. Båda är högt stående djur som borde vara lika mycket värda oavsett vad det stod på deras prislappar! Huskatten har precis samma behov av mat, kärlek, omvårdnad och tak över huvudet som en raskatt. Att skaffa en huskatt till ett tjatigt barn med baktanken "Äsch det är ju gratis" är helt fel! Skaffa då hellre ett mindre djur, det finns många med 2-3 års livslängd att pröva barnens uthållighet på. Katten däremot lever upp till 15 - 20 år. Oavsett om den har stamtavla eller inte är den en känslig varelse som märker om den är omtyckt och ger tillbaka precis det den får.

Av de minst 100.000 hittekatter som vandrar runt i Sverige är så gott som alla huskatter.

Källa: Spinn / Anna Holmberg

http://www.katt.nu/huskatt.htm#upp

 

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-07-06

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-07 01:12 #1 av: Jillsan4

Jag har bara huskatter och det är enda "kattrasen" jag vill ha. Mvh Jillsan

Anmäl
2006-07-07 02:07 #2 av: Jenna-Gun

Jag har oxå bara huskatter

Jenna

Anmäl
2006-07-07 05:10 #3 av: Faxlin

Jag har också huskatter. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-07-07 11:24 #4 av: Lena

Själv har jag haft 16 katter, av dessa är det bara en som varit raskatt, en Siamese. Det var en avdankad avelshane som fick står i en fallfärdig lagård hos en alkoholiserad hunduppfödare. Så visst kan det hända att även raskatter råkar illa ut, men det är inte alls lika vanligt.

De andra 15 var/ är alla huskatter. (Nu har vi tre kissar.)

//Lena 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-09 00:22 #5 av: Margareta

Jag har haft huskatter som barn, en blev filmkändis tack vare att jag var barn i stallet som levererade djur till filmerna Hasse & Tage producerade.

När min yngsta dotter ville ha katt köpte vi en huskatt för 100kr som skulle vara långhårig enligt ägaren. Hon blev korthårig men älskad ändå!!!

När vi sen skulle ha en katt till blev det Norsk Skogkatt eftersom vi ville ha en katt med "ulltussgaranti".

/Margareta

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-10 05:03 #6 av: brutt

Att inte hjälpa en hittekatt och köpa en raskatt i stället är uteslutet.Skrikandes

Anmäl
2006-07-10 12:25 #7 av: mantrats

Man kan väl hjälpa hittekatter även om man köper raskatt? Jag berättar för mina kattungeköpare att jag donerar 150:- för varje kattunge jag säljer till katthemmet, och jag lämnar information om kattens status till alla kattungeköpare och berättar hur de kan hjälpa till på olika sätt. Det är ju inte raskattsuppfödarnas fel att det finns så många nödställda katter i sverige (ja i hela världen).

Sedan beundrar jag alla som upplåter sina hem till dessa behövande katter, ni gör en fantastisk insatts som ger dessa katter ett nytt värdigt liv.

Anmäl
2006-07-10 13:38 #8 av: Lena

#7 Visst är det som du skriver Mantras! Det finns många olika sätt att hjälpa till med att höjja huskattens ställning. Att själv ta hand om hittekatter är långt ifrån det enda. Som jag ser det har ni som föder upp raskatter mycket att lära ut när det gäller seriös katthållning.

Mycket bra initiativ att donera en summa till katthemmet varje gång du säljer en kattunge, samt att informera om kattens status och hur köparen kan hjälpa till. Skrattande

#6 Jag tillhör väl också den typen av kattägare som mest haft hittekatter och nästan bara huskatter förutom Siamesen jag skrev om i inledningen på denna tråd. Men sedan finns det enormt mycket vackra raskatter som jag beundrar mycket. Det ena behöver inte utesluta det andra tycker jag. Själv har jag lärt mig mycket av raskattuppfödare. Till exempel när våran hittekatt Saga visade sig vara dräktig fick jag oerhört bra hjälp med kullen och hur jag skulle göra för att de små skulle få en bra start.

/Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-10 13:57 #9 av: Jenka

Jag har alltid haft och hur nu huskatt. Men nån gång kommer jag även ha raskatt :)

Anmäl
2006-07-10 15:00 #10 av: brutt

 Nej det är klart att det inte är raskattsuppfödarens fel att det finns mängder av hemlösa katter.

Anmäl
2006-07-11 23:43 #11 av: ladykatt

Har bara huskatter jag med...

Hade faktiskt under alla dessa år en norsk skogkatt som jag älskade över allt annat men inte för att han var raskatt utan för att han var en underbar personlighet...

kram/ Ladykatt

Anmäl
2006-07-15 22:34 #12 av: vanessa

Jag har huskatt, men ser inte varför man ska skilja på ras- och huskattsägare. Tack och lov säger jag bara för alla raskattsägare och uppfödare. Vet inte vad vi gjort utan dem. De ställer på alla sätt och vis, och det är värt massor i mina ögon. Jag skulle dessutom kunna ha en raskatt jag också, om någon passerade min väg som jag föll för. Så det ena utesluter inte det andra anser jag. Alla älskar vi katter, och det är det som räknas.

Kata - www.djurhjalpen.nu

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2006-07-16 16:35 #13 av: Bastet

Skillnad mellan hittekatt och huskatt borde verkligen nämnas i denna artikel.
*En huskatt är oftast en katt som inte kan vara kvar i sitt hem pga alla möjliga och omöjliga omständigheter.
*En hittekatt är en katt som någon funnit utomhus och som inte är öron- och/eller chipmärkt eller ens har ett halsband där 'ägarens' uppgifter står.

Samt så är skillnaden mellan en raskatt och en huskatt/bondkatt/blandraskatt inte enbart priset! På en raskatt får du veta släktträdet bakåt i tiden, vilket du ibland oxå kan få veta på en blandraskatt (om uppfödaren är seriös), men med en huskatt så får du enbart veta vem som är mamma och kanske, kanske vem som är pappa till bebbarna.

Tassar på er
Bastet

Anmäl
2006-07-16 16:47 #14 av: Lena

#13 Det jag skriver i artikeln är att hittekatter i 99 fall av 100 är huskatter. Sedan kan det var en mängd olika orsaker bakom att katten blivit en hittekatt. De är ändå likväl huskatter. Rent biologiskt är det ingen skillnad mellan raskatter och huskatter. Och stamtavlan är ju det som visar kattens ursprung. Håller inte riktigt med dig riktigt här fullt ut

mvh Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-17 02:17 #15 av: snickan

Jag har tre huskatter, två av dom kommer från katthem, den tredje har jag tagit som kattunge. Har även haft tidigare en raskatt, en blå perser. Men jag älskar lika mycket mina huskatter. Jag måste berätta om en huskatt som jag hämtade från katthemmet i Gråbo, som jag tyvärr fick inte behålla mer än 8 mån, för hon blev sjuk, det måste vara att hon hade fått skador efter att någon grym människa hade slängt henne över en hög staket till katthemmet, så att hon fick missfall. Hon hette Donna, och var mycket speciell katt, dom på katthemmet sa att hon brukade inte gå till folk, men hon kom till mig, och när jag tog upp henne då slickade hon mig på näsan, då var jag såld. Det är 5 år sen hon gick bort, men jag saknar henne så mycket ännu.

Hälsningar från snickan

Anmäl
2006-07-17 02:31 #16 av: mantrats

OOhhhh! Vad man saknar dem- Stackars din blå misse. men hona hade det säkert bra länge innan hon passerade regnbågsgränsen.

Det tar ibland så djupt när en älskad katrt lämnar oss. Men vi måste komma ihåg de  bra åren vi gett denna kisse. Inte hur dåligt hopp den hade det innan!

Det finns ingen som klarar av detta jobb om man inte  vänder dagen där opå. Och det innebär inte att man glömmer, men man jobbar vidaren så att aldrig samma sak ska hända igen

Anmäl
2006-07-17 09:45 #17 av: Lena

#15 Hej Snickan!

Stackars Donna som blivit så illa behandlad av sin tidigare ägare. Hon hade tur som kom till dig och fick en bra tid det sista. Katter vet precis vem de ska välja, vem de kan lita på. Det var ett gott betyg hon gav dig lilla Donna. Förstår att du saknar henne.

Kram Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-18 01:13 #18 av: Bruno

Häromdagen höll jag på att sätta i halsen på jobbet... jag har en manlig jobbarkompis som med sin flickväns hjälp blivit med katt..... men min jobbarkompis skulle beskriva sin flickväns katt.... det var en raskatt sa han.. jaha sa jag och frågade vilken ras det var..... han såg tom ut så jag hjälpte honom på traven lite.... då svarade han att det NOG var hälften perser i raskatten.... jag skrattade rätt gott åt den rasrena katten..... fast han får ju ett extraplus som tagit hand om en hemlös katt ändå.....

själv har jag 5 husisar i olika storlekar, format, personligheter..... precis som med människor är det insidan som räknas...... fast Jullans sammetslena dunpäls duger bra den med....Flört

Anmäl
2006-07-18 01:35 #19 av: Lena

#18 Det är ganska vanligt det där att folk tror att en huskatt är något annat än en huskatt om det finns inslag av en raskatt i den. Förr i tiden hade nästan alla huskatter drag av Europe i sig. Men i dagens läge kan vi se alla möjliga raser skymta fram i våra husisar.

Det var ju bra att din arbetskamrat öppnat sitt hem för en hittekatt och härligt att han uppskattar kissen! Glad

Mvh Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-12 12:05 #20 av: Destany

mina 2 e huskatter o jag tycker det e rätt spännande för om man läser i böcker så står det att raskatter e si o så men huskatter e ju jätte olika i beteende o humör så man vet inte riktigt vad man får...Zorro e halv skogis men fick inte lång päls...

Anmäl
2007-04-09 17:25 #21 av: Lena

Puttar upp på förekommen anledning! / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-04-09 17:41 #22 av: gubben
§13 Ja det hade ju varit trevligt om man alltid visste vem som var mamman ens på en huskatt. Den enda här som har en känd mamma är Helge, de andra huskatterna var också hittekatter så där har jag inte en susning men huskatter är de ändå. Det är ingen skillnad mellan huskatt och hittekatt. En hittekatt är en huskatt (oftast) som av okänd anledning inte har något hem.
Anmäl
2007-11-27 22:57 #23 av: Mona22

jag har både huskatt och rasren katt. båda är lika mysiga ;)

Anmäl
2007-11-28 18:46 #24 av: Lena

#23 Här har det mest blivit huskatter, men jag älskar alla katter. Vad för ras är det på din rasrena katt?

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-11-28 20:14 #25 av: Mona22

# 24 hon är en exotic .

Anmäl
2008-03-20 19:35 #26 av: Lena

Puttar upp!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-09-07 19:59 #27 av: Lena

Aktualiserar en gamal artikel.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-09-07 21:06 #28 av: Fagddu

Jag har också bara haft huskatter, men jag är lite sugen på en Norsk Skogkatt i framtiden. Tycker de ser så... maffiga ut. Men å andra sidan, med tanke på mängden hittekatter som finns runt mig så är sannolikheten större att jag kommer ta in fler hittekatter efter hand. :)

Jag tycker att det är fascinerande att alla kallar upphittade långhåriga katter för Norska Skogkatter när det är rätt uppenbart att de inte är det. Men, om det gör dem lyckliga att kalla sin hittekatt för en Norsk SKogkatt kan de väl få göra det så länge de tar in sin hittekatt och älskar den tills den dör. :)

Anmäl
2008-09-08 11:07 #29 av: Lena

#28 Problemet är bara att oseriösa uppfödare, eller vad man ska kalla dem, gjort det till en affärsidé att avla på långhåriga huskatter som de sedan säljer för mellan 1500 - 2000 kr och kallar Norsk Skogkatt utan stamtavla. Det finns även många som ägnar sig åt blandrasavel mellan olika långhåriga raser. Oftast hoppar dessa "uppfödare" över allt det som en seriös uppfödare gör i form av kontroller och tester på avelsdjuren.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-09-08 13:38 #30 av: catfoot

Äkta vara här....Nämligen äkta Husisar, varav i sin tur kommer från äkta husisar..Så nog är mina katter äkta alltFlört...Catfootsgänget..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.