6. Kastrering, ID-märking, Vaccinering

Kastrering - den magiska formeln!

2006-10-27 21:49 #0 av: Lena

Det finns något som mer än allt annat är som en magisk formel när det kommer till lösningen på hittekattsproblematiken. För många är det svårt att förstå att det kan vara så enkelt att de vägrar acceptera faktum. Det magiska ordet är Kastrering. Om alla katter som inte ska användas till avel blev kastrerade skulle vi inom loppet av några år inte längre ha den misär med 100.000 tals hemlösa katter som vi har idag.

Hör du till dem som tycker att det är emot kattens natur att den kastreras? Allt för många kattägare har den åsikten. Andra bryr sig inte om att kosta på katten någon veterinärvård eftersom de fått den helt gratis. Åter andra har inte riktigt föstått hur produktiv katten är och blir överraskade när de står där med en kull kattungar. Andra vill absolut ha en kull kattungar eftersom de hört att honkatten mår bättre om hon får en kull innan hon blir kastrerad. Några tror att katten kommer att bli slö och sluta upp med att fånga råttor om de kastrerar den. Det finns många fördomar om katter. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige med 100.000 tals hemlösa katter som går ute och fryser på tomma magar.

 

Foto: Linda Carlgren
Foto: Linda Carlgren

Men vad är det nu för magiskt med en kastrering?

Katten är ett av de mer produktiva djuren som finns. En honkatt kan få minst två kullar per år med i genomsnitt 4 - 6 ungar per kull. Under sin livstid kan hon få över hundra kattungar. En könsmogen hankatt försitter inga chanser att para sig och känner på lång väg när det finns en löpande honkatt. Det kommer därför inte dröja länge innan en utegående okastrerad honkatt är dräktig. Många kattägare blir tagna på sängen eftersom de inte själva märkt att honkatten börjat löpa. Sanningen är den att hankatten känt det på lukten långt innan några synliga eller ljudmässiga tecken visat sig. Honkatten kan sedan bli dräktig igen redan innan den första kullen är avvand. Det är med andra ord lätt att tappa kontrollen och sitta där med dussintals katter bara inom loppet av 1½ år. Något som förutom att det är dyrt och komplicerat dessutom inte är tillåtet eftersom den som har mer än 9 katter måste ha tillstånd.

De flesta som blir kattuppfödare av slumpens hand behåller inte kattungarna. Vissa slår helt frankt ihjäl dem medan andra ger bort dem gratis eller säljer dem för några futtiga kronor. Allt för att bli av med dem så fort som möjligt. Ofta redan innan de är klara att lämna mamman. Dessa handlingar vidmakthåller huskattens låga status och gör det legitimt även för den nya kattägaren att fortsätta i samma stil. Det är ju bara en katt....

Problemet med allt för unga kattmammor, som blir dräktiga alldeles för tidigt av en olyckshändelse, är att de inte alltid vet hur de ska ta hand om sin kattungar. Risken ökar för att mamman ska överge sin kull och att ägaren måste handmata kullen. De kattungar som tas före 12 veckors ålder från sin mamma äger inte den psykiska mognad som de behöver ha för att bli harmoniska och fullfjädrade katter. De kan längre fram i livet få olika beteendestörningar. Något som i sin tur ökar risken för att de ska bli dumpade, avlivade eller bli illa behandlade på annat sätt.

"I den bästa av världar föds inga oönskade kattkullar" Kattägare i samverkan för ett bättre kattliv.

Foto: Linda Carlgren
Foto: Linda Carlgren

De okastrerade hankatterna föder förvisso inga oönskade ungar åt sina ägare. Däremot är de hormonstinna hanarna alltid på jakt efter honkatter och skyr inga medel för att komma till. De är ständigt ute på högljudda friarstråtar, sprayar sin väg med illaluktande urin och slåss så blodet ryker med andra hankatter som kommer i deras väg. De lever ett högriskliv som ofta är förenat med dyra veterinärräkningar för matte och husse. Dessutom är det inte särskilt trevliga sällskapsdjur då de har huvdet fyllt av helt andra saker än att ligga hemma och mysa i stugvärmen. En utegårnde fertil hankatt leder som ett brev på posten även till osämja mellan grannarna.

Summa sumarium det finns många skäl till att inte ha en okastrerad han- eller honkatt fritt utegående. Men med ett enkelt ingrepp kan du lösa alla dessa problem en gång för alla och samtidigt få det bästa husdjur du kan tänka dig. Lösningen heter kastrering och kostar mellan 450 - 1200 kronor. Tveka inte - ring din veterinär redan imorgon!

 

Foto: Linda Carlgren
Foto: Linda Carlgren

Och hur var det nu med de råttfångande egenskaperna? Jo det är faktiskt tvärtom mot vad myten säger. En kastrerad katt blir en mycket bättre råttfångare än vad den okastrerade var. Den fertila katten är nämligen allt för upptagen av sin hormonella drifter för att ha så mycket tid över för råttorna medan den kastrerade katten kan fokusera all sin kraft på råttjakten.

Relaterade länkar

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-10-27

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-27 23:21 #1 av: Mettan

Bra Lena!

Den artikeln skulle jag vilja stjäla och skicka in till lokaltidningen här, de som tog in  uppropet om Puma.

Får jag ta den?

Mettan 

Anmäl
2006-10-27 23:41 #2 av: Faxlin

Superbra artikel Lena.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-27 23:57 #3 av: Pelusa

"I den bästa av världar föds inga oönskade kattkullar"

Så sant så man dånar, eller skitabra på lätt svenska!

*Tummen upp" / Pelusa

Anmäl
2006-10-28 02:12 #4 av: Lena

#1 Jag kom av mig mitt i artikeln först varför den blev publicerad innan den var riktigt färdig. Men nu har jag fått till en liten slutkläm också. :) Det går så fint att kopiera den om någon vill och sprida vidare på andra forum och sajter.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-28 14:56 #5 av: MariannE11

jättebra artikel...

å min Jullan är till sist kastrerad... det gick jättebra..... hon var nästan sej själv bara efter ett par timmar....hon fungerar rätt bra med tratt..... men varför ska nästan alla nykastrerade katter hoppa från golv till tak nästan på direkten... sätter ju hjärtat i halsgropen....

Anmäl
2006-10-28 15:23 #6 av: catfoot

Jag har sänt till våran lokaltidning..hoppas dom tar in den, å att det finns någon människa som läser å fattar att deras kisse bör kastreras...En jättebra artikel, Lena...

Anmäl
2006-10-28 15:34 #7 av: Lena

#5 Tror inte att det är någon fara att de hoppar och rör sig ungefär som vanligt efter kastreringen. Det man bör vara försiktig med är första dygnet efter narkosen innan de är stadiga på benen. Då kan de skada sig eftersom de inte riktigt har kontroll över sig själva. Jag brukar därför alltid låta katten vara kvar i trasnportburen som jag ställer på ett lungt och mörkt ställe. Sedan ska ju inte honkatten gå ut heller förrän såret är läkt ordentligt.

#6 Tack så mycket! Vad bra om de tar in den där! :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-28 19:08 #8 av: Emelie123

Jättebra artikelSkrattande.

Anmäl
2006-10-29 09:43 #9 av: RolfH

Jag lånar artikeln och publicerar den på Norsk Skogkatt. Jättebra artikel Lena :)

//RolfH

Anmäl
2006-10-29 11:46 #10 av: Lena

#9 Toppenbra Rolf! Tack så mycket!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-29 15:59 #11 av: maggan47

det är därför vi startat kattkastreringsgruppen, tyvärr svårt att få med medlemmar, vi har funnits i 1 år ung, och haft flera kampanjer, då bostadsbolag stått för fiolerna, dvs material osv. och veterinär + sjukvårdare ställt upp ideellt, samt alla andra också förstås, är jobbigt att förvandla kvarters lokal, till operationssal, steril sådan, men det går...FlörtMaggan47 som tycker ni ska läsa vår hemsida, inte så uppdaterad tyvärr, men lite info finns

http://www.stockholmskattkastreringsgrupp.se/

Anmäl
2006-10-29 18:33 #12 av: Lena

#11 Skriv gärna mera om er verksamhet Maggan! Det är ju ett jättebra koncept som ni arbetar efter. Jag ska putta fram artikeln som jag skrev om er för en tid sedan.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-29 20:32 #13 av: maggan47

den som verkligen kan beskriva vår verksamhet är Trullis, hon har som ingen annan ringt olika bostadsföretag, och fått dom att sponsra oss, och upplåtit lokal, vanlig kvarterslokal, sedan har vi fått den ansvarige på bolaget att skicka ut lappar i brevlådorna, om vad som är på gång, och vart dom ringér för att beställa tid, lokalen har ställts i ordning, dvs, skuratsGeneradoch folk har strömmat till, för kastrering, gratis, samt vaccinering, ca 70 kr.  Vi har haft 3 stora kampanjer hittills, gäller att få bolag att ställa upp, då material kostar, all personal gratis. Även återbesök har vi bokat in, i samma lokal, om möjligt för stygnborttagning m.m och det har även funnits möjlighet att ringa veterinär vid misstanke om att något varit fel. Men som sagt, Trullis är eldsjälen i detta med bolag, och att försöka få sponsorer för att täcka utgifterna, har varit ca 70 katter per tillfälle som kastrerats, uppdelat på 2 dagar kram Maggan47 som uppmanar ALLA att gå med, ju fler vi är....Glad

http://www.stockholmskattkastreringsgrupp.se/

Anmäl
2006-11-01 13:11 #14 av: Jenna-Gun

 Trullis

Hipp hipp hurra för en sådan eldsjäl.

Kram Jenna

Anmäl
2006-11-01 19:23 #15 av: Lena

#14 Bifaller i hurrandet! Eldsjälar som Trullis är guld värda för alla katter i nöd.

//Lena 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-10 23:51 #16 av: [Ambrosia]

Jag har börjat fundera på den moraliska biten av kastrering av alla djur. Jag vet inte riktigt längre om jag håller med om att det är den enda rätta lösningen längre. Eftersom jag börjat se det mer från en moralisk sida. Är det moraliskt sätt helt okej att gå in i en annan individs kropp och ta bort deras fortplantnings förmåga? Har vi den beslutande rätten över en annan individ?

Jag vet att det finns massor av hemlösa katter och att deras öde är grymt och jag vill mer än allt att det inte skulle finnas hemlösa katter och att alla katter skulle behandlas superbra. Men moraliskt kan jag inte längre säga att de är rätt att kastrera en katt individ.

Jag kan däremot se det som en ganska enkel lösning och ett sätt att få ner antalet hemlösa katter överallt. Men jag anser mer och mer att lösningen i att få ner antalet hemlösa katter är att det blir förbjudet för katter att vara ute själva. Och att katter istället skulle behandlas som hundar, dvs bo hos oss inne och gå ut tillsammans med oss (dvs under vår uppsyn) på promenad och sedan vara tillsammans med oss hemma hos oss, eller ute på vår tomt med staket.

Jag vet det är helt emot vad flera av er jobbar för här. Men jag är lite speciell. Ler STORT! 

MVH

Ambrosia

Anmäl
2006-11-11 00:40 #17 av: majvi

#16  Vad är då alternativet till kastrering för den enskilda katten?

Man kan bara låta innekatten vara med risk för att den börjar kissa på allting när den löper och med flera tomma löp finns också stor risk för livmodercancer och för tidig död.

Honkatten kan få p-piller och där finns också en stor risk för livmodercancer.

Man kan låta honkatten få ungar som man letar reda på bra hem åt, men om vi struntar i de hemlösa katterna så kan man undra om det är moraliskt riktigt att låta henne få ungar år efter år.Visst är det jobbigt för en katt att vara högdräktig och det gör ont vid förlossningen och det är jobbigt att hålla reda på ungarna sedan.

Jag tror att de hemlösa katthonorna skulle vilja slippa föda ungar ute för att sen se dom att svälta ihjäl,men de har inget val.

En av mina katter kom från kolonin med sina 4 ungar.Hon låg och övervakade dom när dom lekte och var en bra mamma.När ungarna började flytta gick hon och letade litegrann men hittade snart leksaker som hon for runt med.Hon kastrerades också i samma veva. Senare har jag haft jourkattungar utan mamma här men den katten har inte varit intresserad av att se efter fler kattungar. Man kan likna henne vid mamman vars barn har flyttat och sedan börjar leva upp och tänka på sig själv. Inte skulle Ina vilja ha en kull till som hon var tvungen att se efter.Då skulle hon ju inte få tid att leka med sina möss.

Anmäl
2006-11-11 01:30 #18 av: Lena

#16 Som sagt om du är emot kastrering så kan du se fram emot att problemen i Sverige med hemlösa katter och alla problem och allt lidande som är förknippat med det kommer att mångdubblas i ett rasande tempo. Dessutom mår katter definitivt bättre av att bli kastrerade som Majvi skriver i #17.

Nu till den riktigt moralkakan: Om naturen skulle haft sin gång utan människans inblandning då skulle det inte har funnits en enda huskatt ute i den Svenska naturen. Katten är nämligen inget djur som förekommer naturligt i den nordiska faunan utan finns här för att människan tagit hit den från Afrika och Egyptien. Därför blir det helt ovidkommand att prata om moral och kattens sanna natur och allt vad det nu kan vara. Den är inte ämnad att leva i de svenska skogarna utan är ett husdjur som vi människor måste ta ansvar för. 

Vad som är omoraliskt kan säkert vara relativt? För mig är det omoraliskt att som kattägare inte ta sitt ansvar så att stort lidande uppstår för 100.000 tals individer! Det är ju då det blir sådana här tråkiga situationer som mannen i annonsen som skänkte bort sina kattungar bara för att bli av med dem. Honom du "brevväxkade" med i veckan. Om ingen skulle kastrera sin katt då skulle det ju bli fullständigt utom kontroll. Tala om för mig hur vi då någonsin ska kunna få ordning på situationen? Är det den verkligheten du vill ha? Är det ett bra liv för en katt?

Jag skriver det en gång till. En kastrerad katt mår dessutom mycket bättre och lever ett lugnare och mer harmoniskt liv än en fertil katt gör. Därför kan jag inte förstå varför någon som är kattägare ska behöva känna sig omoralisk för att den kastrerar sin katt.

//Lena

 

.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-12 01:42 #19 av: [Ambrosia]

#17 Hundar i koppel och som är under uppsyn under en promenad får oftast ej valpar. Sådeligen borde ej katter i sele och koppel inte heller få några kattungar.

Hur löper lejon och tigrar? Katter och Hundar löper också, de måste de ju få göra, även om de är innekatter, det är ju inte något man kan välja att ta bort som människa, bara för att det är obekvämt.

Om katten börjar kissa på allt får man lära den att inte göra så, genom rösten etc.

Har man en katt ute med koppel så kan man också välja att inte låta den få ungar. Som jag skrev i tidigare inlägg ser jag den magiska formeln som sådan: Att katten behandlas som hunden. Dvs katten är inne och går ut med "ägaren"i koppel och sele flera gånger per dag, såsom hunden.

Hur man finner en lösning för de katter som redan är hemlösa, är en svårare fråga. Kanske är det bra att de katterna kastreras, men jag tycker att man inte bara kan ha som mål att alla katter i Svergie ska kastreras (dvs även de som har hem). Utan jag anser att man också måste jobba för att "ägarnas" ansvar för katten måste öka och att man jobbar fram ett annat förhållningssätt till hur människan bör behandla/ta hand om katten.

Många katthem har i dag krav på att de nya ägarna, att de ska ha katten som innekatt, detta tycker jag är ett suverän början. 

Ja en katt som är ute borde ju mår bättre om den är kastrerad, rent logiskt. Men det är ju inte något som vi människor kan veta riktigt heller. Vi kan tro att det är så, men bara för att vi tror det, behöver det ju inte betyda att det är sant. Det är ju inte direkt så att katterna har berättat det för oss.

 Men en katt som ej är kastrerad och som bara är ute med sin matte/husse i koppel kanske mår ännu bättre.

Till Lena: Jag tycker som jag skrev ovan att man inte kan ha en lösning, som är: Att alla katter ska kastrearas punkt slut.

Utan att man på sin höjd kan ha som en tillfällig lösning att de katter som är hemlösa kan kastreras, plus att de katter som är utomhus själva kan kastreras.

Men att man bör jobba mer långsiktigt med att förändra landet invånares förhållningsätt till katter. Att man bör ha som mål, att arbeta fram en lag som förbjuder lös springande katter utomhus. Samt att man också bör jobba för ett samhälle där katten behandlas såsom hunden görs i dag.

MVH

Ambrosia

Anmäl
2006-11-12 02:22 #20 av: Lena

#19 Men nu hänger jag inte med Ambrosia - varför denna kovändning helt plötsligt? Du har ju skrivit så mycket här i Hittekatter om hur viktigt det är med god katthållning och att kattägare tar ansvar för sina katter. Ditt förslag om att vi ska ha okastrerade innekatter, för att det enligt din mening är omoraliskt att kastrera katterna, kan jag inte se som något annat en ren okunskap om katter. Eller är du kanske rent av ute för att skojja med oss?

Om du prövar det själv att ha okastrerade katter inomhus lär du snart ändra uppfattning. Även din omgivning. Du lär t.ex. inte lyckas särskilt bra genom uppfostrande metoder att få en strilande hankatt att sluta upp med sitt beteende. Inte heller att få den högljutt löpande honkatten att hålla tyst. Sedan får du räkna med mellan 8 - 15 kattungar per år om du har ett okasterat kattpar ihop. Ja jag kan skriva om det här hela natten men måste nu gå och sova.

Ring gärna runt till veterinärer runt om i landet och hör vad de tycker. Läs böcker i ämnet och tala med uppfödare som har erfarenhet av kattuppfödning. Ring runt till katthemmen i landet och läs på utländska sajter om katter. Förkovra dig i ämnet, skaffa kunskap i massor och återkom sedan så fortsätter vi diskussionen.

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-12 09:30 #21 av: majvi

Jag skrev i tidigare inlägg aii om katten får löpa utan att bli parad finns det stor risk för livmodercancer och katten dör.Det är också väldigt många som vänder sig till djurhemmen för att få hjälp att omplacera katten för beteendeproblem som att den kissar inne.Där är bästa hjälpen kastrering.Det kan finnas några katter som inte har så starka drifter och inte kissar inne men många gör det och där är det inte frågan om uppfostran utan drifter. Sedan är det en annan aspekt på det hela att om jag låter min katt få ungar och hittar bra hem åt dom då tar den den hemlösa kattens plats.En del säger att en del hem inte vill ha kattungar från katthem för de vill ha sociala och trevliga ungar som har växt upp i ett vanligt hem. Tja det finns ju många dräktiga katter som tas in i jourhem och det är ingen skillnad på dom och på planerade kattungar.

Jag var jourhem åt en honkatt med 3 ungar förra året.Det var ett djurskyddsärende så honan fick inte kastreras då ungarna var tillräckligt gamla. Hon ville gå ut men det fick hon inte och hon gick och jamade för det trodde jag.En dag när jag låg och sov(Jag hade varit på kattjakt tidigt på morgonen)lyckades hon få upp fönsterspärren-som inte var barnsäker och tydligen inte kattsäker heller.Sedan var hon borta ett dygn innan hon kom för att äta.På den tiden han 7 kattungar komma till.I det här fallet kastrerades hon så det var inga ungar som föddes.

Fortplantningsdriften är stark och det finns katter som äter dåligt när de löper och sen har jag läst om en hel del katter som har lyckats rymma när de har varit på promenad med katten i sele.

Anmäl
2006-11-12 11:49 #22 av: Trullis

Om vi vänder lite på steken. Tänk om de så kallade hemlösa/huskatter kunde få samma status som raskatter? Vilken dröm. Sverak kräver att alla raskatter som inte ska användas i avel kastreras. Är det då omoraliskt? Inte enligt mitt tycke. Sen undrar jag varför vi ska göra katten till en hund? En hund är en hund och en katt är en katt. Sen att deras status ska likställas i lagen är en helt annan sak och självklar.

Sen är frågan om moral intressant och bara vi människor har lyxen att ens fundera i moraltermer. Så vad är omoraliskt? Att låta hemlösa katter föröka sig okontrollerat för att det är omoraliskt att kastrera och därmed bidra till ännu mer lidande? Eller att kastrera katter för att på så sätt försöka få samma status på alla katter, inte bara raskatter? Mina påståenden/frågor är visserligen djupt vinklade av mitt synsätt Men vi, människor, har skapat lidandet och vi bör därmed ta ansvar.

Eller om det nu är omoraliskt att kastrera - då har vi människor tagit ansvaret att ta hand om alla där ute. Det borde inte kosta mer än cirka 150 000 000 kronor per år, under förutsättning att stammen håller sig konstant kring 100 000 katter och att kostnaden är cirka 1500 kronor per år per katt. Det ska väl inte vara något större bekymmer att få ihop 150 miljoner per år?

Helene

Anmäl
2006-11-13 00:46 #23 av: Trullis

flyttar upp denna tråd på helt eget bevåg! Då ämnet berör mig särskilt - dvs kastreing och id-märkning Sen missade jag intitalt de fina orden om vår organisation , framförallt från vår organisation- men ingen organisation funkar utan en grupp! Ingen klarar av att göra allt själv utan är helt beroende av att alla bidrar. Därmed sagt att stockholms kattkastreingsgrupp,trots få medlemmar, inte skulle fungera utan styrelsen och deras oförtrutliga aktiva arbete och medlemmarna som bidrar med pengar.

Mvh Helene 

Anmäl
2007-03-31 01:26 #24 av: Lena

Puttar upp detta i vårtider så högaktuella ämne! / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-03-31 02:00 #25 av: maggan47

fortsätter att putta nu i Husby andan, där vi i alla fall gör vad vi kan för fortsatt nedgång på hemlösingar Maggan47

Anmäl
2007-03-31 02:09 #26 av: Lena

#25 Ja Husby är ett strålande exempel som gör att man blir riktigt glad ända in i hjärteroten. :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-05 12:04 #27 av: Amor

Jag har kastrerat alla mina katter förutom minsta, det känns jättebra.Fast jag har hört att dom blir lugnare när man har kastrerat dom,hmm det gäller då inte mina katter.

Anmäl
2007-05-10 12:47 #28 av: Amor

Min syster tycker att det är hemskt att könstympa katter, hon har kastrerat sin hankatt men det var jag som boka tid.Jag sa att han far inte lika långt när han är ute,samt att han inte hamnar i slagsmål.

Anmäl
2007-05-10 13:26 #29 av: JosephineF

Min åttamånaders hona har gått in i sitt första löp och jag skriker konstant med basröst. Hon städar och städar i hundens bädd, hittills har hon inte kissat där, men det lär komma. Inga ord eller uppfostringsmetoder i världen skulle kunna få henne att INTE kissa där. Jag kan ju inte ligga på henne dygnet runt! Hon ska inte avlas på, så det är för mig en självklarhet att kastrera henne, tid är beställd i slutet av juni. Däremot kan jag erkänna att det hugger lite i hjärtat när jag ska lämna in henne, jag får lite tankar som "vem är jag att bestämma över hennes kropp". Men i slutet av dagen vet jag ju att det är för hennes skull, hon kommer inte att behöva lida sig igenom sina löp, hon kommer inte att få kattungar som jag kommer att ha manisk skräck över om dom har det bra i framtiden. Hon kommer inte att kunna få livmoderinflammation. Och hon kommer att bli lugnare och mer tillfreds.
Som en bonus - BONUS - slipper ju jag höra hennes vrål och torka löpkiss. Men det är inte grundanledningen till att man kastrerar sina katter. Det är för kattens skull.

Min åsikt bara..

Anmäl
2007-05-10 14:08 #30 av: Hawknestgrove

Jossan, eftersom du har tid beställd i juni, så ge henne p-piller tills dess! Det är ju bara fråga om 4-5 veckor. Be veten skriva ut en liten förpackning. Så gjorde jag med mina flickor. Det passade liksom inte revisorn(plånboken) att kastrera just när löpet kom.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-05-10 14:09 #31 av: JosephineF

#30 Redan fixat =) Hon har precis fått ett piller =)

Anmäl
2007-05-10 14:14 #32 av: Hawknestgrove

Bra, då komer hon att lugna ner sig redan i morgon.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-09-04 20:35 #33 av: anebit

putt

Anmäl
2007-09-05 02:21 #34 av: maggan47

hjälper till att putta upp, för alla nytillkomna kattägare

Maggan47Glad

Anmäl
2007-09-05 11:24 #35 av: Lena

#34 Ja det här med kastrering kan vi aldrig prata för lite om.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-11-19 11:29 #36 av: cybosia_M
els.bmp

Väldigt bra artikel, sterilicerade/kastrerade en av mina honkatter för drygt två veckor sedan som först. När jag fick henne från hennes tidigare familj hade hon blivit övergödd på p-piller och var allmänt i dåligt skick och jag ville därför vänta ett litet tag för att hon skulle återhämta sig.

Det lustiga var att hon inte alls var jobbig under sin löp-period utan var lugn och mumlade lite, inge skrik,inget revirmarkerande eller någonting...förvånadsvärt eftersom förra ägarna sakt atth on var hopplös och därför sa att det bara var att mata på med p-piller om inte en dos räckte.. helt absurt... vart livrädd för kattens måeende när dom sa det.

Men hon mår toppen och det faktum att hon fick löpa hjälpte även till att få henne och min andra katt, som kom in lite senare, att bli bra vänner med en gång. (min första katt var tidigare väldigt ovan med andra katter och väldigt rädd av sig mot både levande varelser och ljud).

MEn nu är min svarta skönhet både kastrerad och id-märkt.

Anmäl
2007-11-20 00:05 #37 av: Hawknestgrove

>Grattis till din fina handling!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-01 15:08 #38 av: Lena

Puttar upp denna artikel som nu i vårtider är mer aktuell än någonsin!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-06-02 19:31 #39 av: Engla

Tack Lena för artikeln! Jag kommer att använda mig utav den i radion. Glad

Anmäl
2008-06-28 19:31 #40 av: Lena

Puttar upp med tanke på diskussioner om vikten av kastrering i en annan tråd.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-08-23 13:58 #41 av: Lena

Puttar upp denna artikel och hoppas på fler givande diskussioner i ämnet!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-11-09 20:26 #42 av: anebit

putt.

Anmäl
2008-11-22 16:22 #43 av: VeganGeek

#17 Tack för den informationen om innekatter, vi har två katter en 7 årig hona som är kastrerad sedan länge och en liten tjej på ca 3 månader, jag vill kastrera även den lilla men min syster som jag delar lägenhet och katter med ställde sig tveksam, hon tyckte att det var en onödig operation om lilla Isis inte mådde dåligt av sina löp och jag hade inte tillräckligt med information i huvudet för att kunna förklara och hittade inte heller direkt något med google.

Anmäl
2009-01-18 21:33 #44 av: Gronstedt

#16, 19: Som Lena säger är det onaturligt att hålla katt alls, så när vi nu tar oss rätten att göra det, så får vi ta ansvar för deras fortplantning också. Jag tror att många katter mår betydligt sämre av att inte få gå fritt och till exempel jaga, välja solplats eller bara ligga och sova under en buske, än de mår av att bli kastrerade. Genom kastreringen slutar de känna av könsdriften, men de slutar ALDRIG längta ut. Vissa katter kan vara innekatter, men absolut inte alla.

Du frågar hur lejon och tigrar med flera djur gör. De löper, parar sig, får ungar - och upp till 80-90 % av ungarna dör på olika sätt innan de når könsmogen ålder. Och även könsmogna djur dör i förtid, i slagsmål, av grossesser/förlossningar som går fel eller för att de är ouppmärksamma eller för långsamma för att rädda sig undan rovdjur. Tikar kan fara otroligt illa när de löper och hundar kan lida svårt när de ylar av frustration för att det finns en löptik inom lukthåll.

Förresten tror jag inte att en katt som går i koppel snällt går fot och låter sig om ett intressant "sexobjekt" kommer i närheten.

Så för mig är det självklart att katten ska kastreras om den inte ska användas i avel. Ja, det är en moralfråga, men gränsen går inte mellan kastrera eller inte, utan mellan katt eller inte.

Anmäl
2009-01-19 21:00 #45 av: majvi

#43 Katter kan få juvertumörer  och livmodercancer om de äter p-piller.Jag tror också att jag har läst att tomma löp kan ge upphov till livmodercancer.

Efter alla inlägg som folk skriver och vill ha hjälp för att kissen har börjat kissa på fel ställe- och det visar sig ofta vara i samband med konsmognaden-skulle jag aldrig chansa att ha en okastrerad katt hemma.Har man flera katter hemma är det också lättare att katterna som har varit sams tidigare börjar slåss med varann-och det är inte alltid på lek.

Anmäl
2009-02-04 19:17 #46 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-12 10:24 #47 av: ParaKiss

Undrar ännu en gång om jag får låna en artikel till djurhem.ifokus? Och då den hära?  Vad bra info och sånt. Och viktigt att få ut =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-06-08 16:17 #48 av: [Norrbysa]

Har länkat till den har artikeln på min facebook-grupp.

Kastrera din katt!

Anmäl
2010-04-24 12:01 #49 av: Lena

Aktualiserar den här gamla artikeln då det är hög tid för kastrering just nu.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-24 12:10 #50 av: Alexej

Bra! Jag anser att just kastreringen är det viktigaste för att hjälpa hemlösa katter. Annars blir det aldrig mindre.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-24 12:10 #51 av: Alexej

dubbelt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-24 12:23 #52 av: Lena

#50 Precis! Kastreringen är själva nyckelfrågan när det gäller hemlösa katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-11-06 11:38 #54 av: Lena

Puttar upp den här städigt aktuella artikeln.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-11-06 12:13 #55 av: seve_ina

Bra artikel. Jag lånar den också och delar den på fb.

//Ina representant för Luffarkatten - För katter som vill in i värmen!

Anmäl
2011-11-06 12:23 #56 av: Lena

#55 Jättebra om vi får hjälp att sprida den här artikeln!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-30 09:46 #57 av: Lena

Puttar upp en gammal kär artikel! ;)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-05 11:28 #58 av: Lena

Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-11 12:41 #59 av: Katthemsmatten

Puttar för spridning.

Anmäl
2014-08-17 18:04 #60 av: eskils

Puttar en viktig artikel för läsning och spridning!


Anmäl
2014-08-21 19:37 #61 av: Lena

Bra om så många som möjligt läser detta! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-05-01 12:06 #62 av: eskils

En bra artikel, läs och sprid. Kastrering är det mest effektiva sättet att hjälpa de hemlösa katterna.


Anmäl
2015-05-02 11:18 #63 av: Lena

Det var några år sedan artikeln skrivs men det gör det inte mindre aktuellt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.