Annons:
Etiketterkatthem-katthjälpsföreningarartikel
Läst 10014 ggr
bananacosmicgirl
11/20/06, 2:11 PM

Att vara stödhem

Att vara stödhem är att öppna sitt hem för en främling. Främlingen i det här fallet är fyrfota och luden men kan också komma med ett bagage långt mycket värre än vi kan föreställa oss.

Jag blev stödhem i oktober 2006. Jag hade adopterat en katt från KKS, men det funkade inte alls. Ju längre tiden led, desto mer rädd och tillbakadragen blev han så till slut fick han åka till ett annat hem. Samtidigt meddelade jag KKS att jag var intresserad av att bli stödhem och jag specificerade att jag ville ha en dräktig hona. Det gick oerhört fort och redan samma kväll som jag lämnat ifrån mig Mio levererades Mathilda till mig, tjock om magen.

Så var jag plötsligt stödhem. Jag visste inte vad det innebar eller vad jag skulle göra - så det fick bli till att ta det en dag i taget.

Som stödhem i KKS regi står man för mat, sand, leksaker och andra 'levnadskostnader' för katten. Men medan mat, vatten och värme visst är aldrig så viktigt är det inte det viktigaste - mest av allt behöver en liten kisse som kommit in ifrån kylan kärlek.

Mathilda, som varit sommarkatt när hon var liten (men sedan naturligtvis blivit övergiven), var van vid människor och sökte kel direkt. Fortfarande ligger hon, när ungarna rusar runt henne, på sidan och tittar på mig med en begäran om 'klappa mig!' och vem kan motstå?

Dawn och Spike. Foto: Camilla Håkansson

Dawn och Spike. Foto: Camilla Håkansson

Kattungarna föddes den 12 oktober och har nu växt så det knakar under dryga fem veckor. Att följa deras utveckling har varit något av det mest fantastiska jag varit med om. Jag fick vara med vid födseln - jag fick till och med hjälpa till - och jag har sett dem öppna sina ögon, varit med då de försiktigt tagit sig ur boet och börjat utforska, jag har haft dem i famnen när de sovit och jag har älskat varje sekund av det.

Till den som funderar på att bli stödhem gäller det först och främst att tänka efter. Det allra första du måste komma fram till är: har jag tid? Naturligtvis kräver olika katter olika mycket tid, men du ska ju ha både tid och lust att kela och leka varje dag och göra mindre skoj saker som att byta sand, sätta ut mat, byta vatten. Har du lust med det? Tid med det? Är svaret ja kan du fortsätta fundera:

Vilken sorts katt är du ute efter att hjälpa?

Vill du ha en vildkatt vars förtroende du långsamt kan försöka vinna?

Vill du ha en liten sjukling som du kan pyssla om?

Vill du ha en hona med ungar?

Vill du ha en yngre katt eller en äldre?

Vill du ha en pigg liten kattunge på några månader som du kan se växa?

Det finns mängder att fråga sig själv. När du kommit fram till svaren har jag inget annat råd att ge än Go For It. Det finns hundratusen hemlösa katter i Sverige och det finns alltid någon att ta in. Ring en organisation eller ett katthem; de kommer bara bli glada.

Dawn tittar upp medan Xander diar mamma Mathilda.   Foto: Camilla Håkansson

Dawn tittar upp medan Xander diar mamma Mathilda.
Foto: Camilla Håkansson

Ännu gladare kommer du att bli, när du märker att din stödkatt får förtroende för dig och förvandlas framför dina ögon, från en vild och rädd katt till en lugn och mysig, eller från en liten kattunge till en mogen vuxen som är redo att flytta till en permanent familj och göra denna riktigt glad.

Jag misstänker att det allra svåraste med att vara stödhem är att i slutändan lämna katterna ifrån mig. Jag kommer sakna Mathilda och de ungar som inte ska vara kvar något alldeles enormt.

Av: bananacosmicgirl

Datum för publicering

  • 2006-11-20
Annons:
Lena
11/20/06, 3:51 PM
#1

Tack för en utmärkt artikel som på ett mycket belysande sätt beskriver vad det innebär att vara stödhem/jourhem. Vill även tacka för de härliga bilderna!

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

bananacosmicgirl
11/20/06, 4:03 PM
#2

Bara att skriva om ni vill ha bilder av tabby-färgade kattungar till artiklar ^^ Har maaaassor.

Och snart även bilder av en liten svart unge, som ska bo här :) Mathildas systers sexveckors-bäbis.

vanessa
11/20/06, 4:04 PM
#3

Vad underbart och insiktsfullt skrivet. Om det inte vore att jag redan är hem ibland, så skulle jag tänka efter och sedan nappa på det.

Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Soulway
11/20/06, 4:35 PM
#4

Mkt bra skrivet bananacosmicgirl. Rejält och bra!

Känns också mjukt i hjärtat efter att stirrat på bilder från den "andra sidan" dvs de som kastar bort honor och småungar rakt ut i kylan!

Soulway

Lena
11/20/06, 4:37 PM
#5

32 Dina bilder är underbara! Använder dem gärna för illustrationer i Hittekatters artiklar.:)

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Faxlin
11/20/06, 4:42 PM
#6

Vad fin artikel du skrivit.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Sidentass
11/24/06, 12:34 AM
#7

Vilken fin berättelse om stödhemstillvaron…o så vackra bilder,…som du också berättar, kommer man en dag fram till den dagen då det är dags att skilja sina vägar åt (om man inte väljer att behålla missen/missarna själv förstås) och det har för mej varit det svåraste av allt..nu talar jag här om katter som kommit till mej på andra sätt än via katthem..

Men, dom här missarna finns fortfarande hos mej..dom finns i mitt inre som en skatt, den skatten är i form av en känsla..en stark känsla av värme och ödmjukhet..

Siden

evamojje
11/24/06, 12:55 AM
#8

Mycket bra skrivet är själv akuthem och det är otroligt kul och givande.Har precis blivit av med mina 2 kissar som jag hade här dom har nu oxå fått nya hem som jag hoppas att dom ska trivas i. Så nu väntar jag och Mojje på nästa kisse som garanterart kommer att behöva ett akuthem - och då finns vi där för att hjälpa dom till en bättre tillvaro. Så jag kan rekommendera att vara akuthem/jourhem det är givande både för dig själv och den kisse som du hjälper.Glad

Så lycka till med Mathilda och hennes fina små kattungar.

Och det e jättefint att du ställer upp som akuthem/jourhem :-)

Ha de bra

Eva & Mojje

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.

 

 

 

Lena
5/25/07, 12:09 PM
#9

Puttar upp den här artikeln eftersom vi diskuterar jourhem i en annan tråd. / Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Engla
5/25/07, 9:31 PM
#10

Jag tycker att artikeln är jättebra!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Erika91
5/25/07, 10:13 PM
#11

Jättebra artikel :)

vanessa
5/26/07, 9:04 PM
#12

Otroligt bra skriven, wow. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

anebit
7/9/07, 11:20 PM
#13

puttar upp  eftersom någon undrade om hur man blir stödhem……

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Annons:
MariannE11
7/10/07, 12:32 PM
#14

jättebra skrivet…

kan själv högt rekommendera att bli akuthem….det ger mej massor mentalt…har själv förmodligen (?) nått min egen gräns på 5 egna katter men då kan jag ställa upp just som akuthem och låta katter bo tillfälligt hos mej….så på det sättet hjälper jag till på det sätt som passar mej bäst….

våga ta steget o utforska mer iaf ni som funderar på att ställa upp… just DU behövs!

våga vägra golf o fiskbullar   o håll dej in i  det längsta med facebook
http://juliafnulia.blogspot.com/

vanessa
7/10/07, 1:45 PM
#15

Tack, Anebit. Var för trött för att hitta den och putta upp. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Hawknestgrove
7/10/07, 1:51 PM
#16

Var med Sophia85  i går kväll och hämtade två KKSmammor med bebbar, som Sophia skall vara stödhem till! Såna underbart söta kissar! Inte ett ljud sa de på hela vägen i bilen från Göteborg till Strömstad! Tre små dunungar i den ena kullen och fem i den andra!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

bananacosmicgirl
7/13/07, 7:24 PM
#17

Så kul att den här artikeln fortfarande är till hjälp. Just nu har jag ju min andra kattfamilj boendes här. Snart ska de flytta allihopa! Tur att man har sina egna två, annars hade det blivit helt tomt ^^

Alexej
4/19/08, 12:45 AM
#18

Puttar upp till ny läsning!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
12/30/08, 12:16 PM
#19

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Saiva]
12/30/08, 5:41 PM
#20

Jättebra artikel!! :o)

Annons:
Alexej
3/12/09, 12:01 AM
#21

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: