Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
9. Kattens sjukdomar & problem

Övervikt hos katt

2006-11-25 17:55 #0 av: Lena

En katt med övervikt drabbas lättare av sjukdomar och har en kortare livslängd än en katt med normal vikt. Dessutom minskar det djurets livskvalitet. Därför är det viktigt att vi hjälper våra kissar att hålla matchvikten.

Överviktiga katter löper ökad risk att få diabetes, utslitna leder, hjärt- och lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer, förstoppning och problem med ökad gasbildning. De får lättare hudproblem  och blir känsligare för infektioner. Dessutom innebär det större risk om katten måste sövas och opereras. De blir känsligare för värme, lättare på dåligt humör, får dålig kondition och blir tröttare.

Genomsnittsvikt hos vuxna tamkatter brukar ligga mellan 2,75 - 5,5 kg. Rekordvikt vad man vet är 18 kg.  

Du kan avgöra om din katt är överviktig genom att känna på den över revbenen. Om du ganska lätt känner revebenen är den normalviktig. Om du måste trycka för att känna revbenen är den överviktig. Går det inte alls att känna revbenen lider din katt av svårare graden av fetma. Förändringar i beteendet som dåligt humör, ökad trötthet, andfåddhet och nedsatt tålighet mot värme är andra tecken som talar för övervikt.

Orsaken bakom övervikten är helt enkelt att katten får i  sig mera energi än den gör av med. Om katten äter myckter matrester och godis ökar risken för övervikt. Det är alltid bättre att enbart ge väl sammansatt helfoder för katt i lämplig mängd. Följ anvisningarna på paketet. Kastrerade katter har ca 30% mindre matbehov än en okastrerad katt. Innekatter gör av med mindre energi än vad en utegående katt gör. Äldre katter rör sig mindre och får på så sätt minskat behov av energi. Dessutom förekommer det variationer mellan olika kattraser hur aktiva de är och hur stort energibehov de har. Har du en huskatt kan det finnas inslag av olika kattraser  och det går därför aldrig att på förhand säga hur stort energibehov den har. Då är det extra noga att du regerlbunder undersöker den så att den inte blir för fet.

 

 

Om din katt är överviktig är det alltid bäst att först låta en veterinär undersöka katten för att utesluta sjukdomar. Veterinären kan sedan sätta en lämplig målvikt och ge råd om lämpligt dietfoder. Det är inte bra att ge mindre mängd av det vanliga fodret. Istället bör man gå över till något av de speciella dietfoder för viktminskning som finns. Då får katten i sig alla näringsämnen den behöver samt slipper känna sig hungrig. Det är lagom att minska vikten med ca 2% per vecka. Det brukar oftast ta minst ca 8 - 10 veckor för katten att nå idealvikt. Om katten lider av kraftig fetma kan den behöva flera uppföljande besök hos veterinären.

Det är ganska vanligt att diagnosen övervikt vållar känslomässiga reaktioner hos kattägaren. Försök dock att komma över detta då det handlar om att ge din katt en chans till ett bra liv.

Sammanställt av Lena

Källor:

David Taylor; Du & Din Katt

Klara Rinborg;  Djurkliniken Roslagstull

 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-25 19:38 #1 av: Jenna-Gun

5 (6) av mina 7 katter väger under 4 kg.

Leo väger nog lite över 5 kg

Jenna

Anmäl
2006-11-25 20:46 #2 av: essut

Tusse väger 6 kg, men hela han är stor, har alltid varit det sen vi fick honom för 12 år sen..Nu när vi har fått Milou så blir det lite mer fart på honom. Dom jagar varandra och springer upp i klätterträdet med en massa fart...Tusse har ju sitt blåsljud på hjärtat men har haft det i många år nu...Vet att det är en risk att söva honom, han kanske inte vaknar upp igen..Tusse fick urinstopp för två år sen, så det vart akut operation..Tänk vad vi var nervösa hela dan på att om han skulle vakna upp eller inte. Men det gick bra den gången..

 

Anmäl
2006-11-25 21:23 #3 av: Lena

Våra tre äldre katter väger mellan ca 4300 - 4500 g Tristan är lite tyngre närmare 5000 g. Saga har lagt på sig lite sista månaden och nu får vi vara lite på vår vakt där. Vi har börjat ge Mjau kattmat nu som mjukfoder och det var visst lite väl gott.

#2 Förstår att det var nervöst när han fick njurstopp  och var tvungen att operara sig. Om man har en katt som haft besvär med urinsten/grus kan det vara smart att ha några burkar Specifiek FSW foder hemma. Om man är på sin vakt kan man då upptäcka evetuella återfall på ett tidigt stadie och sätta igång med fodret innan det blir så allvarligt. Just det fodret löser upp stenbildningen och man märkar mycket snabbt en förbättring.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-25 22:25 #4 av: essut

Lena, tack för tipset om burkarna. Ska genast köpa några burkar att ha hemma.

Anmäl
2006-11-25 22:55 #5 av: Engla

Intressant artikel!

Anmäl
2006-11-25 23:29 #6 av: Hennum

något av det sjukaste som finns enligt mej är att vi människor tvingar på vårt ohälsosamma levnadssätt på våra djur. De ska inte behöva lida pga att vi har den kultur vi har. man bryr sej ju inte om djuret när man proppar i det en massa onyttigheter och när det inte har möjlighet till att röra på sig ordentligt.

kram /hennum 

Anmäl
2006-11-26 01:16 #7 av: Faxlin

Mina innemissar springer jag med inomhus. Jag springer och drar en mus efter mig, och de rusar efter.rätt skojigt att se dem när man tar kurvan in i köket. hihiEn katt med bredställ kan bli lite små skojig.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-11-26 01:44 #8 av: MariannE11

jag har två donnor som släpar på för mycket magar.... de väger ca 5 kg styck.....men sen har jag BrunteBruno som är en otroligt stoooor kisse... han väger nästan 8 kg men har bara en antydan till "gubbmage"... hela han ser ut som ett rovdjur och når mej nästan till knävecket..... sen har jag min Lillan som bara väger drygt 2....tror att min 1årsbebbe Julia väger ungefär lika....så vilka skillnader det kan vara....

Anmäl
2006-11-26 02:28 #9 av: evamojje

Min Mojje väger drygt 6 kg men han är ju en norsk skogkatt och dom är ju både större och muskulösare och det märka har haft vanliga huskatter tidigare men ingen i hans storlek Glad

Sen så e han inte så gammal bara 1 år och 8 månader så min veterinär säger att han kommer att bli större ändå.Som han säger - Mojje kommer att bli en ståtlig skogis när han e vuxen *s*

Så jag får väl flytta till en större lägenhet ;-)

Ha de bra

Tassar från Mojje & Eva

Anmäl
2006-11-26 09:42 #10 av: evamojje

Glad

Anmäl
2006-11-26 12:26 #11 av: vanessa

Min huskatt, en blandning mellan skogis och huskatt väger 7 kg. Men är inte överviktig någonstans. Min andra huskatt är  blandning mellan perser/huskatt sägs det. Hon ser ut som en  kattuggla i formen, men är inte heller överviktig. Klämmer på deras revben minst en gång i månaden. För jag vill inte att de ska bli bollar, just för deras hälsas skull. Har ständig koll på honom med foder och så.

Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2006-11-26 13:11 #12 av: catfoot

Oj, min Tössen väger mellan 8-10 kilo..Han är stor hela kissen, inte speciellt överviktig med hängmage...

Virus är tjock, det är bara att konstatera..men inte pga. mycket godis å mat..det är för han ännu äter kortison mot sitt magsår...Han väger ca: 6-7 kilo...

Smoggen håller ännu måttet, Junior i kattskaran..runt 4-5 kilo..

Vikten skiftar beroende på årstid..De blir tyngre under vintern, för då ligger de bara inne å sover..När sommaren är här då är det akteviteter hos kisserna .....

Anmäl
2006-11-26 14:24 #13 av: evangeline

#9 Men, det ser ju ut som min Musse juh!!!

kolla vad de är lika varandra!

Anmäl
2006-11-26 14:28 #14 av: evangeline

Musse väger för övrigt modiga 6,5 kilo och är inte ens 2 år så han lär nog bli större...

Floppen väger drygt 5.

Milton väger ca 3 och Milou samma.

Anmäl
2006-11-26 17:13 #15 av: evamojje

#13 men hjälp va lika Mojje och Musse e

Mojje e ju inte heller fullvuxen så han blir bara större och sötare förstås.

Ha de bra

Eva & Mojje

Anmäl
2006-11-26 18:11 #16 av: evamojje

Kolla in artikeln i Aftonbladet i dag om katten Sune som väger 15 kg

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,940342,00.html

Ha de bra

Eva & Mojje

Anmäl
2006-11-26 18:48 #17 av: Lena

#16 Han var även med i en artikel i en annan tidning som någon tipsade om igår. Det var faktiskt Sune som fick mig att lägga in artikeln om övervikt hos katt som jag skrivit för Kattgruppen för ett tag sedan. :)

Lite dumt det där med den där typen av rekord artiklar som gör det till något märkvärdigt att ha en överviktig katt. Rekord till vilket pris som helst..... Det hade varit något annat om de även gav tips och råd för hur man gör för att banta en katt.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-11-29 03:14 #18 av: evangeline

Vad gör man med Musse som skulle behöva gå ner lite men bara tål RC 33 och inget annat? Har provat andra foder, lite, lite i taget under en lååång period men icke. Det går inte. Han tål inte blötmat mer än en sked eller två, han hatar BARF. Varken rå eller kokt går ner.

Några goda råd??

Helen 

 

Anmäl
2006-11-29 03:47 #19 av: Faxlin

#18: Låt honom simma ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-11-29 13:12 #20 av: Lena

#18 Svårt läge när de är så där känsliga för foder. Försök att minska något på mängden foder samt försök att få honom lite mera aktiv om det går. Sedan får man göra en helhetsbedömning när det är katter som har andra hälsoproblem. Man får liksom tänka vilket som är det största problemet för kissen. Övervikten eller överkänsligheten och sedan koncentrera sig på det som är det värsta och göra så gott man kan med det andra.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-01-07 13:47 #21 av: Erika91

Min katt väger 4,6 kilo och han är en bondkatt.
En del säger att han är överviktig och att jag borde köpa bantningsfoder eller köra på mindre foder till honm medan andra säger att han är överviktig men att det inte gör något men andra säger att han är normal i vikt.
Vilket ska jag tro på?
Vad ska jag göra? Jag kan inte börja med bantningsfoder, det har jag försökt med och han tycker inte om det. Men att ge mindre foder? Jag har framme foder hela tiden till honom för det fick jag till rekommendation när jag köpte honom och om jag inte har framme hela tiden känns inte bra.
Vad tycker ni? 

Anmäl
2007-01-07 13:49 #22 av: Erika91

Själv tycker jag inte att han är så himla överviktig, han har mage visst, men annars tycker jag att han är normal.

Anmäl
2007-01-07 14:07 #23 av: Lena

#21 Svårt att säga enbart med ledning av vikten om din kisse är överviktig eller ej. Du bör undersöka honom enligt den beskrivning som står i artikeln:

"Du kan avgöra om din katt är överviktig genom att känna på den över revbenen. Om du ganska lätt känner revebenen är den normalviktig. Om du måste trycka för att känna revbenen är den överviktig. Går det inte alls att känna revbenen lider din katt av svårare graden av fetma. Förändringar i beteendet som dåligt humör, ökad trötthet, andfåddhet och nedsatt tålighet mot värme är andra tecken som talar för övervikt."

Om han väger 4,6 kg är det i alla fall inte fråga om en svår övervikt. Men det kan kanske vara idé att ransonera fodret lite i föebyggande syft. Hur du än gör - låter fodret stå framme eller ger det två gånger om dagen - så bör inte rekommendationen på förpackningen överskridas. Att låta katten ha fri tillgång till hur mycket foder som helst fungerar inte för många katter. de äter då för mycket och blir feta som ett bre v på posten. Mitt råd till dig är att ge foder av god kvalitet och att inte överskrida den rekomenderade dosen. Om katten verkar överviktig när du undersöker den då bör du gå ned i dosering till den vikt som katten ska ha. Ligthfodren är tyvärr inte alltid så välsmakande. men kan dock smygas in dem succesivt så att man blandar det vanliga fodret med lightfoder och undan för undan byter till mer och mer lightfoder. Då brukar det gå bra.

Lycka till och fråga gärna mera om du undrar över något!

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-02-20 20:05 #24 av: Lena

Aktiverar på förekommen anledning! / Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-02-20 22:46 #25 av: MariannE11

funderade lite här på om jag inte hörtv att man ska banta en katt väldigt långsamt?... läste ÄNTLIGEN artikeln i någorlunda normalt tempo o såg att de rekommenderar 8-10 veckors bantning... tyckte det lät som en "snabb" bantning?... men det kanske är för att jag själv sitter i samma sits och BORDE leva hälsosammare...

Zazza som är min största bulle väger nästan 6 kg... gissar att hon bode kanske väga 4 eller något mer...

största kruxet tycker jag att det blir jobbigare att banta EN eller två katter när man har 5 varav den ena MÅSTE ha tillgång till mat dygnet runt för att inte tappa humöret.....

Anmäl
2007-02-21 00:07 #26 av: Lena

#25 Det står att det tar minst 8-10 veckor för katten att nå idealvikten. Men om det är kraftigare övervikt tar det längre tid. Precis som du skriver bör man inte gå för snabbt fram.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-24 01:19 #27 av: Lena

Aktiverar denna artikel pga av en pågående diskussion om övervikt.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-24 10:55 #28 av: MariannE11

jag var och vaccinerade igår och fick INGEN kommentar för magarna... fast hon som gav sprutorna var kanske chockad och stått där på mottagningen o gapat med öppen mun hela natten...

jag har två kissar som har större magar... den äldre som hela tiden varit störst får nu känna sej slagen av den andra som verkligen vällt ut...den äldre katten har en enorm hängmage men annars ser bredden bättre ut uppifrån... eller är det som så att magen helt enkelt trillat ner?...

men det som är mitt största problem är att dessa två behöver banta... sen har jag en hankatt som jag tycker MÅSTE ha tillgång till mat hela tiden för han blir så elak annars... och själv är jag borta hela dagarna och inte kan kontrollera deras ätande...än så länge har jag löst det med att tjockisarnas mat står på golvet och de andra 3 mat står på köksbänken där man måste kunna upp för att få till sej mat... någon som har någon annan smart idé hur jag kan banta dessa två donnor medans Bruno får äta så hans blodsocker inte sjunker?...

Anmäl
2007-05-24 12:05 #29 av: karins

Och så min Amanda då med sina 9 kg. Hon var väldigt liten innan jag kastrerade henne, sedan gick hon snabbt upp i vikt. Hon är 10 år nu. Dom har alltid fått Royal Canin eller Hills.  Hon verkar frisk för övrigt. Men det måste ändå va jobbigt att ha en sån rondör. Som Lena skrev i andra tråden, så ska jag nog köpa Hills W/D hoss veterinären. och försöka ge till henne. och kanske ställa undan matskälarna när katterna har ätit färdigt. Så det inte står mat framme hela tiden!

Anmäl
2007-05-24 12:07 #30 av: Lena

#28 Det brukar gå att vänja katterna att äta sin mat vid bestämda tider. Har själv fått lägga om matordningen pga olika dieter. Katterna anpassade sig lättare än vad jag trodde att de skulle göra. Det är nog enda sättet om man vill reglera vad de äter och hur mycket.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-24 12:10 #31 av: karins

Ursäkta det blev en luddig bild på Ludde han väger 5 kg. men här är AmandaGenerad

Anmäl
2008-03-15 15:47 #32 av: Lena

Puttar upp denna artikel på förekommen anledning.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-03-16 00:23 #33 av: MariannE11

*Buzan visar magen o hoppas revbenen kan kännas underifrån*...

Anmäl
2008-09-10 16:24 #34 av: anebit

Puttar upp denna artikel eftersom en tråd har skapats om denna fråga.......................

Anmäl
2008-09-10 18:03 #35 av: Sagolika

Blötmat (Mjau, Icas egna eller Bozitas) eller BARF.

För katter som får problem med magen i början, ge rå lammfärs.

Köp även kapslarna Trevis receptfritt på Apoteket. Öppna kapslarna mycket försiktigt och strö över/blanda i mjukmaten. Det är lukt- och smakfritt så katten protesterar inte. Det är helt ofarligt och motverkar diarré. Ca 1 kapsel per katt & dag i minst en vecka. Går bra att ge längre tid än så.

Anmäl
2011-07-23 14:11 #36 av: Lena

puttar upp på förekommen anledning

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.