Annons:
Etikettersajtenartikel
Läst 8252 ggr
Faxlin
2007-06-02 03:02

<u>Hund- och kattbett </u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad kan man göra själv? Om du blir hund eller kattbiten finns det en del man bör tänka på faktiskt. Lite om vad tänkte jag berätta här.

Viktigt att tvätta såret


Om man har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat.

Rent rinnande vatten. Rent rinnande vatten.

Innan man börjar är det bra att tvätta händerna. Skölj rent det ytliga såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Skydda gärna såret med ett plåster, men låt det lufttorka först. När rispan börjar få en skorpa och det ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst. Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst.

Kontakta vården om såret är djupt eller infekterat


Om man har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör man kontakta vårdcentralen eftersom det lätt blir infektion i såret. Om man har fått djupa bett på händerna är det särskilt viktigt att kontakta vården med en gång. Ett infekterat sår blir svullet och ömt, och huden runt omkring såret blir röd. Feber är också ett tecken på infektion.

Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara. Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara.

Kontrollera stelkrampsskyddet


Om man blir biten av en hund eller katt och inte har, eller är osäker på om man har, stelkrampsskydd bör man också kontakta vården. De flesta människor som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade som barn. Detta skydd gäller upp till 40-årsåldern, men därefter kan man behöva förnya sin vaccination.

Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten. Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-06-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
anebit
2007-06-02 11:06
#1

Jättebra artikel som vanligt av dig Åsa..

Vill tipsa om flytande Tea tree oil Tvål som är bakteriedödande.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Erika91
2007-06-02 16:01
#2

Jättebra artikel Åsa! :)

vanessa
2007-06-03 00:49
#3

Själv använder jag alcogel, svider, med sedan är det bra. Speciellt bra för mig vars enda rest efter kattallergin är när jag får rivsår från dem, för det är helt okej efteråt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

rulda
2007-06-03 10:29
#4

jättebra artikel har aldrig tänkt på att kattklor och kattänder som man får sår av är farligt :S haha känner mig så dum just nu ;)

YvonneW
2007-06-03 17:43
#5

Att bli riven av en katt är inte så farligt, men att bli biten kan ge ordentlig infektion med kraftig svullnad. Detta beroende på den sorts bakterier katter har i munnen. Speciell antibiotika finns, Amoxicillin. Har ju råkat ut för det några gånger. Det gör ont och handen svullnar upp ordentligt på bara några timmar. Och detta för ett ynka, knappt synligt bett! Med Amoxicillin går det snabbt tillbaka. Stelkrampsskydd skall man förstås ha.

Engla
2007-06-03 21:04
#6

Verkligen en intressant artikel! Bra gjort!Cool

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Annons:
Hawknestgrove
2007-06-03 21:11
#7

Toppenartikel! Men just stelkramp ska man vara uppmärksam på, just nu i trädgårdpåtartider! Den vanligaste källan till stelkramp är faktiskt jord!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

YvonneW
2007-06-03 23:21
#8

Ja, helt rätt Gunilla H. När det gäller stelkramp tänker man nog i första hand på jordbakterier. Så glöm inte handskarna i trädgårdstid ni som tycker om att påta i jorden!

Vad gäller medicinen Amoxicillin (Amimox) är den receptbelagd, så ett besök på vårdcentralen krävs. Här har jag husläkaren under samma tak, och det har hänt att vi ätit samma kur båda två när vi försökt flytta över vildbattingar till transportbur för vidare färd till jourhem. Men nu när vi fått lite träning var det ett tag sedan vi behövde Amimox och bandage.

vanessa
2007-06-04 00:24
#9

Visste inte att jord var en källa till sjukdom. Gäller det även balkongjord? För jag älskar att påta med jord och att ha det på mina händer. Vill ha direktkontakten. Är det ok om man alltid tvättar händerna ordentligt? För det gör jag varenda gång. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Faxlin
2007-06-04 11:21
#10

Vad roligt att ni tycker om artikeln. ;-)
Blir lite roligare då det blir bra respons :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Lena
2007-06-04 13:08
#11

Jättebra artikel Åsa! Och så aktuell också för oss som handskas med katter som inte alltid är så vana vid en mänsklig hand.

Du kan väl lägga in den i löpsedeln Åsa. :)

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Faxlin
2007-06-04 19:11
#12

#11: Tack. Visst kan jag det. Men jag visste inte vart jag kunde lägga den. Vill inte putta undan något eller någon. :-)

Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Hawknestgrove
2007-06-05 14:51
#13

Ja, jag tror , Vanessa, att du ska vara försiktig även med balkongjord, den är ju ofta gödslad. Men jag gillar ochskå jordkontakten. Men ok, har jag småsår på händerna, så är det handskar som gäller.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
Radisa
2007-06-05 16:12
#14

Gäller verkligen stelkramps skyddet så länge? När jag var hos läkare för ett riktigt djupt kattbett fick jag en ny spruta trots att jag bara har passerat 20 och då sa de att det här håller tills du är 30. Så jag fattade det som att det ger skydd i ca 10 år.

Hawknestgrove
2007-06-05 16:17
#15

Ja, jag hade en period, då jag fick stelkrampssprutor så det sprutade ur armbågarna… Ärligt talat, så vet jag inte, hur länge de sitter i. Men jag vet sis, då visste jag inte, när jag hade fått så då fick jag en till men när det var….. Kommer inte ihåg…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

karins
2007-06-05 16:21
#16

Det här med jord och stelkramp….är det inte så att det endast är risk om man har ett sår som det kommer jord i?

vilda5
2007-06-05 16:28
#17

Cool INTE KUL ATT BLI BITEN AV EN KATT. JAG BLEV BITEN  NÄR VI SKULLE FÅNGA IN VÅR RYMMLING,  JAG FICK STELKRAMPSPRUTA,SVULLEN TUMME PLUS PENCELIN. VÅR RYMMLING FICK STANNA  DÄR HAN ÄR VI FICK EN KATTUNGE MED OSS HEM I STÄLLET. HAN TRIVS SÅ BRA DÄR HAN ÄR.

Upp till toppen
Annons: