Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Innekatt upplever utelivet på tass och i bil

2007-08-09 02:34 #0 av: vanessa

En fråga som ofta kommer upp i kattvärlden är bil samt promenad med sele. Det går att vänja en innekatt att bli en utekatt under uppsikt, som en hund och dess ägare. Det kräver arbete från båda. Man får vänja katten steg för steg. Vet ni med er att bilåkande kommer att ingå i livet, vänj katten så fort som möjligt. Obs, det tillfälliga utelivet passar inte alla katter och tvinga aldrig en katt till det.

MAtte, matte jag såg... 
Matte, matte jag såg...

Då jag jobbar med hemlösa katter, var det aldrig en fråga om inne- eller utekatt. Findus blev innekatt. Några gånger om året reser vi från Stockholm till Järvsö. Då jag lovade min man att inga förändringar skulle ske på grund av det pälsklädda undret, började vi öva. Köpte en sele som jag aldrig sett tidigare, i form av en åtta (8). Jag övade först inne. Till att börja med utan koppel, sedan med koppel. Visserligen ledde han mig mer än jag honom. Men är man katt så är man. Det går aldrig att frångå att de bestämmer och vi människor lyder glatt :-).

Trasigt staket är inte intressant, men är det inte en fåge därborta  ? Trasigt staket är inte intressant, men är det inte en fågel därborta ?

Till att börja med kröp Findus som en slamkrypare sedan vande han sig. Efter det började vi gå ut och promenera. Förlåt kröp, då det var lite läskigt därute. Det blev längre och längre promenader med en alltmer stöddig katt vid min sida. Vi övade att åka bil. Det tyckte han var roligt. Det fanns ju så mycket att se.

Hmm, Mac Donalds, har de kattmat också?

Ett Mac Donalds. Finns det kattmat där också? 

Ett av de stora nöjena var kvällspromenaderna som innebar igelkottsjakt. Han borde vara tacksam mot mig som inte lät honom attackera men han tyckte att jag var lite mesig. Trots att jag följde honom runt i buskar och skrymslen. Vi tog bilen till spännande platser. Allt från Drottningholms slott till Ulriksdals slott med mera. Bara för att man är huskatt betyder inte att man inte uppskattar det lyxiga livet.

I Ulriksdals slottsträdgård. 
I Ulriksdals slottsträdgård.

Resorna till Järvsö gick klockrent. Han gick ut när vi hade paus och fikade vatten. När vi var framme i hemmet i Järvsö, gick han kaxigt runt och kollade. Några gånger på dagarna, oavsett det var snö eller grönt så fäste vi honom med sele runt en stolpe. Där han kunde gå runt, utan att fastna någonstans. Som den krävande matten jag är så släppte jag aldrig honom med blicken.Nappar det? Gillar inte fisk, men kan nog tänka mig att ställa upp.

Nappar det? Gillar inte fisk, men kan nog tänka mig att ställa upp. 

Ett spännande ögonblick var när vi åkte brygga. Det vill säga en brygga med motor på. Det var mycket att uppleva. Vi både badade och fiskade. De konstiga sprattlande sakerna som kom upp i båten var lite läskiga. För man blev blöt av att de snurrade runt. Och sedan försvann de alltid dit de kom ifrån, plums sa det.


Fast det blev lite kyligt, då är det tryggt i husses tröja. 
Fast det blev lite kyligt ute på vattnet. Då är det tryggt och varmt i husses tröja. Men måste ha lite koll, jag är ju en katt.

Följ inte mitt exempel med att enbart ha sele på katten i bilen. Det är en trafikfara då katten kan smita under pedaler eller störa föraren. Findus är väldigt väluppfostrad och hålls under sträng uppsikt av mig med kort, kort koppel. När jag behöver vila, vilar Findus i sin bur så att inget händer. En annan anledning till att inte göra som jag, handlar om trafiksäkerhet för katten. Ifall man krockar, så far en lös katt iväg. I en bur som är fastsatt med bilbälte skadas katten inte lika lätt. De andra katterna sitter i bur och även Findus nu för tiden. Men Findus är en väldigt, väldigt väluppfostrad katt, både i sele och i bil.Är säker på att jag såg en godsak i den här ruinen. Är säker på att jag såg en godsak i den här ruinen.

Många ägare känner att katten börjar klaga på att de inte alltid får gå ut när de vant sig. För de som inte vill gå ut regelbunden tid, promenera inte samma dag, samma tid hela tiden. Utan när lusten faller på. Då jag inte är en promenerare av naturen så bestämde jag mig för detta. Men är du en som gillar att promenera, gör då precis som du och katten vill.

Undrar varför de där taxarna skäller på mig, när vi sitter lugn och fikar vid slottet. Har ni ingen respekt för fridfull lyx? Undrar varför de där taxarna skäller på mig, när vi sitter lugnt och fikar vid slottet. Har ni ingen respekt för fridfull lyx?

Med envishet och träning går det att få många katter att bli ett bra promenadsällskap och även fungera som passagerare. Dock fungerar inte detta på alla katter. Ju yngre desto bättre, gärna tama eller åtminstone trygga i sitt förhållande med dig som ägare. Börja träningen inomhus korta stunder först, utöka tiden vartefter. Gå ut när det är tyst i området, även om det blir mitt i natten. Endast mycket kort tid, utöka detta vartefter katten verkar tryggare. Det är även viktigt att hitta en sele som passar din katt. Den som jag använder i form av en åtta kan jag inte längre hitta någonstans. Lycka till.

Relaterade länkar

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2007-08-08
 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-09 02:50 #1 av: vanessa

Hejsan, när jag tittade runt i mina arkiv på datorn så hittade jag detta som jag skrivit för några år sedan. Det kan vara intressant för er också, och inte bara för mig som skrev den :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-09 02:51 #2 av: spookie

Märkligt halsband/koppel Du har.

Skall det verkligen sitta runt halsen?

Verkar mer "humant" att trä in båda frambenen istället.

Anmäl
2007-08-09 03:02 #3 av: vanessa

Det är inte ett halsband/koppel, utan sele med koppel. Den är i form av en 8 och huvudet är i ena öglan och kroppen i den andra öglan. Den sitter som den ska och sitter inte åt mot halsen, om inte han drar. Därför är just den selen bra för att de kan inte krångla sig ur den så lätt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-09 03:11 #4 av: Foto-Pelle

Findus-killen!!! Long time no see..

Kände mig lite tvingad att rota fram en gammal favoritbild på honom ur mina arkiv.

Tagen 20 augusti 2005, snart två år sedan!! Jösses va tiden går.

 

Anmäl
2007-08-09 10:31 #5 av: Lena

Findus är ju så himla snygg! #4 Vilken pangbild!

Trevlig artikel Vanessa! Den stimulerar till koppelprommenader. Våran Linus är en duktig koppelkatt. Men när man har fem katter är det svårt att hinna med att gå ut med alla. Det får därför bli en kattgård så småningom.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-08-09 10:56 #6 av: JosephineF

Tack för en fin artikel! Vad underbar han är, Findus! Och vilket kort #4! Kanon!

Anmäl
2007-08-09 12:08 #7 av: evamojje

Kul att läsa om Findus och hans äventyr *L*. Jag tycker själv att man ska försöka vänja katten vid promenader i koppel. Funkar självklart inte för alla men kan man så varför inte göra det*L*

Anmäl
2007-08-09 14:43 #8 av: modellflickan

Findus är en mycket vacker och ståtlig katt. :)

Anmäl
2007-08-09 17:24 #9 av: rulda

Vilken underbar artikel :) jag håller på att taggla med Toker i sele. Det fungerar bra vissa dagar och mindre bra andra dagar.
Han blev jättebra på att vara ute och gå vi kunde gå i flera timmar. Men då en dag så kom det en liten tjej ut ur en port. Toker som inte alls tycker om främmande människor kröp undan. Jag trodde tjejen skulle gå förbi så jag väntade med Toker i busken. Men tjejen hoppade hopprep och Toker kände sig instängd blev livrädd och och fick panik. Den enda vägen att ta sig därifrån var att gå förbi flickan. Jag bad henne sluta hoppa tog upp katten i famnen. Han gömde sitt huvud nära mig men han höll sig lugn. Precis när vi var jämsides med tjejen så började hon hoppa igen och kisse fick panik.
Efter det så är han inte alls lika duktig längre men vi gör framsteg igen.

Anmäl
2007-08-09 17:25 #10 av: JosephineF

#9 Dumma flicka! Sånt där får mig vansinnig! Bah!

Anmäl
2007-08-09 18:56 #11 av: modellflickan

#9 den där flickan skulle behöva ett tjuvnyp!

Anmäl
2007-08-09 20:11 #12 av: Pelusa

Trevlig artikel med jättefina bilder på en urtjusig misse!
Puss på den stiliga nosen från Pelusa

Anmäl
2007-08-10 05:13 #13 av: rulda

#10 & #11 jo jag blev också otroligt förbannad på henne men gick barar fort därifrån med Toker han hade ju sån panik stackarn...

Anmäl
2007-08-10 12:06 #14 av: maggan47

vilken bra rtikel, har också en sådan sele, 8, Lucas har också alltid gått i koppel, då jag bodde i lägenhet förut, men nu i radhuset får dom vara ute med mig, som inte släpper dom med blicken, Lucas är så intränad med sele, att han följer med som om han hade ett på sig, går fot, stannar på tillrop, kommer på inkallning, så har han dock haft 20 år på sig att träna, Findus är en fantastisk katt, så fin Maggan47Kyss

Anmäl
2007-08-10 20:08 #15 av: Engla

Jättebra, Vanessa! Artikeln är så mysig. Jag har aldrig haft några problem med att få Ängla att gå i sele. Vi kan gå längre promenader och han är faktiskt jätteduktig. Han älskar dessutom att åka bil och han sover ofta som en stock.

 

 

Anmäl
2007-08-13 16:42 #16 av: vanessa

Tack Pelle för att du la upp den vackraste bild jag har på Findus, som du tog. Ser så vacker ut, men det krävs tydligen en fotograf för att han ska bli hundra bra på bild. Eller snarare en som kan hantera kameran :-).

#9 Irriterande idiottjej. Morr och fräs. Du kanske skulle ha låtit henne hålla honom och sedan börja hoppas själv. Då hade hon känt att det inte är kul att skrämmas..

Har varit borta i några dagar, och det tog en stund att bli förlåten av kissarna. Fast Findus var den första att förlåta mig och Eric. Hur kunde du resa bort och inte ta med mig? Undrar vilka hotell man får ha med sig djur på? Vore bra att veta någongång. Så de kan följa med och uppleva världen :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-12 22:06 #17 av: Wiizy

Haha, Vår gamla Randy var ute katt, systern ville därimot inte ut . ;)

Anmäl
2007-10-12 23:08 #18 av: Naquita

hihi jag brukar vara ute me två,de e så duktiga mina herrar=)

Anmäl
2007-10-12 23:09 #19 av: Engla

Vilket fint kort, Naquita!

Anmäl
2007-10-12 23:55 #20 av: Alexej

#18 häftig bild!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-13 01:41 #21 av: evamojje

Va härligt att läsa om Findus och hans äventyr och vilka fina bilder Skrattande

Jag tar själv ut Mojje på promenader och det brukar vara uppskattat av oss båda och är det så att han inte vill ja då går det ju inte *s*.

Busan däremot är inte speciellt intresserad av livet utanför fönstret och att få på henne en sele skulle jag nog inte överleva *s* så det får nog vara hon är lycklig där hon är.

Anmäl
2007-10-13 03:46 #22 av: vanessa

Snopen jag blev av att se denna tråd igen. Hade nästan förträngt den. Men vilka söta bilder ni lagt in. Så man blir inspirerad att gå ut med kissarna. Har nu köpt en hundsele som passar perfekt på båda kissarna. Får se vem av dem som får inviga den. Den ser stadig ut och är inte så ranglig som kattselar har en förmåga att vara. Tack för bilderna, säger nog Findus som matte inte varit ute med på ett bra tag. Fast väntar till det slutar regna. Annars kommer ingen av oss att njuta. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-13 14:22 #23 av: Emmsa

Härliga bilder Vanessa =) Kul att läsa kommenaterna som kisse nog faktiskt tänkte *S*

Anmäl
2007-10-24 18:12 #24 av: [sweetestperfection]

Olle är uppvuxen i en sele, eller ja. :) När jag hittade honom hade pappa som krav att jag måste kunna ha honom i sele och han måste kunna gå att ha med överallt, om jag skulle få behålla honom. Detta för att mina föräldrar är skilda och Olle var juh tvungen att följa med varannan helg som jag gjorde. Olle och jag har åkt buss, tåg, bil och han älskar att åka cykelkorg på somrarna. :)

Om jag ska någonstans, ja, då är Olle med. <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.