Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 23355 ggr
Lena
8/16/07, 1:27 AM

Hur mycket kostar katten?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Katten är vårt vanligaste husdjur. Den är också det i särklass billigaste, om man nu inte väljer att köpa sig en raskatt vill säga. En studie av de annonser som fanns införda den 9-11 augusti 2007 på Blocket talar sitt tydliga språk. För en simpel hundring kan vem som helst bli kattägare.

Blocket är Sveriges största annonsforum där besökaren kan köpa och sälja det mesta från bilar, frimären till levande djur. Det kostar 20 kronor att lägga in en annons där. Den här studien bygger på de annonser som publicerades i Blocket den 9 - 11 augusti 2007. Annonserna gäller hela landet. Totalt fanns det för dessa tre dagar 302 annonser där privatpersoner sålde katter.

Foto: Linda CarlgrenFoto: Linda Carlgren

På Blocket finns det regler som säger att man inte får skänka bort katter, samt att kattungar måste vara minst 12 veckor. Trots detta saknades prisuppgift i 13 annonser. Merparten av dessa annonser rörde sig dock om raskatter med stamtavla och nogrann beskrivning av härkomst. I 3 fall förekom annonser med huskatter där pris inte hade angetts.

Den vanligaste priset var 100 kronor. I 109 annonser - 36 procent av de granskade - såldes katter för en hundring. Förutom i 3 av annonserna var det huskatter som såldes till denna blygsamma penning. I bara en tredjedel av alla annonser steg priset över 300 kronor.

De raskatter som såldes betingade förutom några få undantag priser från 2000 upp till 10.000 kronor. Bengaler var den ras som låg i topp prismässig följt av Maine Coon.

Foto: Linda CarlgrenFoto: Linda Carlgren

Annonserna med raskatter gav i regel ett seriöst intryck med tydliga och nogranna beskrivningar. Ofta fanns även hänvisningar till hemsidor. Huskatterna var ofta ganska torftigt beskrivna. Begreppet "bondkatt" användes ibland medan huskatt inte förekom alls.

Många katter såldes som blandras oftast med inslag av Norsk Skogkatt, Maine Coon eller Perser. Dessa katter betingade ofta ett pris runt 1500 kronor eller mer. Flera av dessa säljare verkade ha satt i system att föda upp blandraskatter. De gav även sken av att deras katter "sålde som smör i solsken".

Kattungarna var starkt överrepresenterade i annonserna. I hela 93% av anonserna såldes kattungar. I de flesta fall var det hela kattkullar som var till salu. Ingen annons verkade öppet bryta mot Blockets 12-veckorsregel. Dock förekom annonser där man redan sålt kattungar ur kullen på annat sätt och nu hade en eller två kattungar kvar som var 12 veckor. I ett par fall sålde säljaren två kattkullar samtidigt, det handlade i båda fallen om huskatter.

Foto: LizalillFoto: Lizalill

Blocket delar upp Sverige i 23 olika distrikt. Studien granskar även hur annonserna fördelar sig mellan de olika distrikten.

Flest annonser fanns inte helt oväntat i Stockholmsdistriktet. 52 av 302 annonser (17%). God två hamnar Skåne - där även Malmö ingår - med 43 annonser (14%). Göteborg kom på tredje plats med 28 annonser (9%).

Skåne utmärker sig genom att ha störst andel 100 kronors annonser. 22 av totalt 109 annonser återfanns i Skånedistriket (20%). Det innebär att i 51% av Skånes 43 annonser såldes katter för 100 Kronor. Men Skåne utmärker sig även åt andra hållet genom att ha högst andel annonser med pris 1000 kronor och däröver. 12 av de 43 annonserna eller 28%. Prisklasserna mellan 100 och 1000 kronor var dock dåligt representerade. Mot bakgrund av att det inte finns just några huskatter i de högre prisklasserna kan man tolka resultat som att det i Skåne fanns en större skillnad mellan huskatt och raskatt än i andra distrikt.

Sedd ur lågkostnadsperspektivet kommer Västerbotten tvåa med 11 annonser i 100 kronors klassen (10% av det totala antalet 100-kronors annonser). Anmärkningsvärt är att Västerbotten totalt har 17 annonser där ingen går över 300 kronor.

Foto: Linda CarlgrenFoto: Linda Carlgren

Stockholm är det distrikt där annonserna fördelar sig mest vad gäller olika prisklasser. 9 av de 52 annonserna är 100 kronors, nästan lika många, 8 är 500 kronorsannonser. Av alla 302 annonserna var det annars bara i 23 som det såldes katter för 500 kronor. 13 annonser har priset 1000 kronor och uppåt.

Vi ska även titta på hur medelpriset för en katt ser ut i de tre största distrikten Stockholm, Malmö och Göteborg. I Stockholm får en kattköpare betala ett medelpris av 978 kronor. I Malmö ligger priset på 841 kronor medan det i Göteborg hamnar på 410 kronor.

För ett år sedan, den 31 juli 2006, gjordes en studie över annonserna på Blocket för Göteborgsdistriktet. Se; Vad är ett huskattliv värt. Vid det tillfället bestod 59 % av "100 kronors annonser". Jämfört med den nya undersökningens 36% (hela landet) tenderar utveckligen att vända något. (I Göteborg 2007-undersökningen var det 9 av 28 annonser, 32%, som sålde för 100 kronor). Kan det vara ett resultat av de kampanjer som pågår under kattåret 2007? Det är naturligtvis svårt att säga något bestämt med utgångspunkt från ett så pass begränsat undersökningsmaterial, som det här trots allt ändå är. Vi kan kanske trots allt börja hoppas?

"Tänk dig för innan du säljer din katt! Våga ta betalt!" Kattstatus kampanjen

// © Lena

Relaterade länkar

Av: Lena

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-08-15

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Hawknestgrove
8/16/07, 1:29 AM
#1

Sicket jobb du har gjort Lena! Du är road av siffror ser jag…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

storAnnette
8/16/07, 1:31 AM
#2

Ja,en riktig undersökning.Tyvärr med väntat resultat.

rulda
8/16/07, 1:48 AM
#3

hemska siffror… Jag betalade 100kr st för Trötter och Toker. Tyckte själv att det var otroligt lågt…
Men det är hemskt igentligen att det ofta handlar om en "symbolisk" summa för katter…

Lena
8/16/07, 10:37 AM
#4

Jag är inte riktigt klar med artikeln. Fortsättning följer därför ikväll när jag har tid att sätta mig ordentligt framför datorn. Lite mer fakta ska till. Jag har även gjort en djupdykning i Norrbotten samt ska jämföra med en studie jag gjorde över Blocket annonser i Göteborg för ett år sedan.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

David
8/16/07, 10:40 AM
#5

Lena! När artikeln är klar tycker jag helt klart du kan kontakta både Åke på Kattliv (info@kattliv.com) och Ulf på Våra katter (ulf.lindstrom@telia.com). Det vore ju jätteintressant att få ut detta… och förhoppningsvis skapa en debatt…

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Lena
8/16/07, 10:43 AM
#6

#5 Tack för tipset det ska jag absolut göra.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
supermoccine
8/16/07, 10:49 AM
#7

Nyttig undersökning! Ska du gå in på vad katten kostar att ha också? Med engångskostnader och löpande kostnader. Hmm.. såg jag det i någon artikel tidigare månne? Kanske korslänka?

vanessa
8/16/07, 10:55 AM
#8

Otroligt vilken bra och tankvärd artikel. Då ska man tänka på att alla 100 kr egentligen skulle gå som gratis om de inte bröt mot reglerna. Håller med David att det borde ligga på andra platser också. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Jenna-Gun
8/16/07, 11:02 AM
#9

 Jättebra artikel. Vad du kan Lena

Kan man länka till bara artikeln. Inte till inläggen.

Det skulle vara bra att få ut den till fler sidor.

Jenna

Engla
8/16/07, 11:55 PM
#10

Vilket jobb du har lagt ner, Lena! Intressant att läsa, men samtidigt också väldigt skrämmande.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Lena
8/17/07, 1:49 AM
#11

Nu är artikeln äntligen färdigskriven!

#9 Det går bra att kopiera artikeln också om du eller andra vill.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

emjon
8/17/07, 11:46 AM
#12

Vilken bra artikel och överskådlig hur det ser ut i landet. Tycker också att det är bra med spridning till så många som möjligt. Alla vi här som älskar katter vet hur det är och det är bra att läsa i katttidningar.

Varför inte försöka få in dem i Metro och City också i de städer där de delas ut. Bara bra ju flera som får upp ögonen och då är media bäst.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

Lena
8/17/07, 1:42 PM
#13

#12 jag ska försöka göra mitt bästa och sprida artikeln så mycket jag kan.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
JosephineF
8/17/07, 2:05 PM
#14

Toppenartikel Lena!

Alexej
8/17/07, 11:34 PM
#15

Toppenbra och intressant artikel.Glad

Ska du lägga ut den på andra kattifokussajter här?

Sedan är det dags att komma igång med ett samarbete med Blocket. Det borde finnas kattvänner där med och Blocket har, som jag upplever det, blivit nr.1 av alla annonssajter. Kanske försöker få kontakt med några ansvariga där? DavidE. skrev tex:

Frans Storm är marknadschef på B locket AB, pröva gärna att maila honom, frans.storm@blocket.se

Vi borde skicka dit din artikel plus några länkar där vi har diskuterat just Blocket.

Kanske kan vi genom samarbete nå ännu bättre krav på deras annonser eller att de tex har en anställd som kollar just djurannonser bättre.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

vanessa
8/19/07, 12:36 PM
#16

Tog mig friheten att lämna den till Djurskyddet Sverige också. För de kan nämna det i sin tidning, hemsida eller liknande. Samt så är det så f-bannat intressant. Och att priserna trots allt börjar gå upp är skönt att läsa. Som sagt, bit för bit, även om det är milimetervis förändras saker till det bättre. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Lena
8/19/07, 12:45 PM
#17

#15 & #16 Jag har tagit kontakt med värdarna för de andra kattsajterna här på iFokus. Cornish och Siamese har lagt ut den. Från Katter, Norsk Skogkatt och Perser har jag ännu inte fått något svar.

Ska ta kontakt med flera "intressenter" framöver. Tack för alla tips.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
8/19/07, 1:23 PM
#18

Jag har nu lagt ut en intresseväckare på forumet i www.katter.nu som jag kompletterat med en underöskning om vad huskatter bör kosta.

Här är länken: http://kattforum.se/viewtopic.php?t=120156

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Engla
8/25/07, 9:51 PM
#19

Jag puttar upp för en väldigt bra artikel!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

anebit
6/3/08, 2:29 AM
#20

putt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Annons:
lenarydstrom
6/3/08, 2:17 PM
#21

Tack för en toppenbra artikel!

Kanske Göteborgs Katthjälp kan tänka sig att ha den på sin hemsida. De arbetar ju mycket för att höja kattens status och att informera….. Bara ett tips….   Glad

Elcyion
6/3/08, 2:27 PM
#22

BRA artikel!

Medarbetare på jack russel terrier

Lena
7/19/08, 2:21 PM
#23

Puttar upp en ca 1 år gamal artikel som handlar om annonser med katter till salu.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Kurran
7/19/08, 2:42 PM
#24

Intressant läsning! Eftersom jag försöker hitta hem åt ett par katter leta jag nästan dagligen på Blocket och Eniros Köp & Sälj. Lena har kollat på Blocket men än värre är Eniro Köp & Sälj. Där finns inga krav på att det i annonsen ska stå att kattungar måste vara minst 12 veckor innan de kan lämna sin mamma och priserna är lägre än på Blocket från noll. Det kostar heller inget att annonsera på Eniro.

Gå in på http://kopochsalj.eniro.se/ och välj sedan Katter & tillbehör. Jag har kontaktat Eniro ett par gånger men inte fått någon respons.

Lena
7/19/08, 3:05 PM
#25

#24 Det är riktigt - Blocket är ändå et av de bättre forumen trots ovan redovisade förhållanden. Andra forum kan vara mycket värre.

Vi har tidigare varit aktiva här på Hittekatter iFokus med att kontakta annonsforum för att få dem ändra sina regler. Om ni tittar under Rubriken 25. Annonsdiskussioner kan ni hitta gamla diskussioner i detta ämne.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2/21/09, 3:52 PM
#26

Puttar upp denhär tråden eftersom vi diskuterar priset på katter i en annan tråd.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Debattia
2/21/09, 8:24 PM
#27

Vilket bra och stort arbete du lagt ner. Jättebra!!!!

Det är egentligen en hemsk tanke. Brukar tänka ibland. undrar hur många som går till ormmat??

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

Annons:
Lena
2/21/09, 8:44 PM
#28

#27 Ja det vet man inte. Eller till andra hemska öden… Det borde inte få vara så här.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
7/15/09, 11:24 AM
#29

Puttar upp med tanke på en aktuell diskussion.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
6/11/11, 11:50 AM
#30

Här kommer artikel nummer 2 där jag granskat annonsmarknaden vad gäller Katter Säljes i blocket. Den är gjoprt 2007. Utmaningen ligger nu i att göra en granskning över hur det ser ut 2011 för att jämför om det skett någon förändring över tid.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
6/12/11, 3:21 PM
#31

ja jämför du priserna på Blocket från 2007 och nu, så skiljer det. utan bild kostar det 50 kr nu. ska du ha bild så kostar det 20 kr till

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
6/12/11, 5:07 PM
#32

#31 Tänker närmast på priset som folk säljer sina katter för. Men annonspriset borde ju ha påverkat priset på katterna med kan man tycka.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
4/22/12, 1:31 PM
#33

Puttar upp med tanke på en pågående diskussion om blocket annonser.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
5/7/12, 8:24 PM
#34

Köpte 2 katter för 50 kr/styck. Dock var jag ung och dum då och katterna hade ingenting, vi avmaska själv, men sköt på vaccineringen, en av dem fick en av dem där sjukdomarna man vaccinerar emot innan vi hann vaccinera och blev sjuk men överlevde tack och lov.

Min nuvarande katt kostade 0 kr. men 1 214 kr i operation, + ca 200x2 för vaccinering + märkning 350 kr så blev endel i slutändan :P

Annons:
Katthemsmatten
5/7/12, 10:56 PM
#35

#34 Så nu vet du att det pris katthemmen tar för en katt inte är lurendrejeri utan, om man lägger till alla andra kostnader man har för en katt (mat, sand, hälsokoll, el, vatten, hygienartiklar för daglig rengöring av burar osv.) så går det inte ens jämnt upp när katten säljs. Gissar att din katt fick kattsnuva. Kattpest är i de flesta fall dödligt. Vi kan föra med oss smittan via våra skor eftersom viruset är extremt härdigt. Glöm.därför inte att vaccinera även innekatter regelbundet.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
5/7/12, 11:39 PM
#36

#35 jo då det känns ovanligt att dem katterna som kommer till katthem behöver opereras som min ;)

För mig blir en okastrerad, omärkt och ovaccinerad katt billigar än en från katthemmet då katthemmen här omkring verkar ta ca 2.500 kr för sina katter…

Sen jobbar väl inte katthem för att gå i vinst? dem lever väl på donationer för att gå runt ;)

Jag är ej säkert, då han hamnade i tidningen med texten "det är vanligt att denna sjukdom har dödlig utgång, kattungen hade tur och är numera vaccinerad" dem gav t.o.m ut området vi bodde i för att andra där skulle ha extra koll på sina katter ifall dem blev sjuka :)

Jo, min innekatt är främst vaccinerad då jag skylle på att hunden kan dra med in skit ;)

Katthemsmatten
5/8/12, 10:55 AM
#37

#36Ovanligt högt om de tar 2.500.- Skulle bra gärna vilja veta vilket katthem det är som kan få ut ett sånt belopp. (Du kan väl PMa så att ingen känner sig uthängd.) Vi tar 1100.- i Stockholm och där brukar inte priserna höra till de lägsta.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
7/21/14, 10:10 AM
#38

Härär en studie från 2007. Nu skulle vi behöva göra en ny och se hur marknaden är idag. Tyvärr tror jag inte det blivit ett dugg bättre. Blandrasuppfödningen verkar ha ökat lavinartat och det är mycket olyckligt.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: