Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
3. Katthem i Fokus

Livlinan - omplacerer avlivningshotade djur.

2007-09-15 18:28 #0 av: Lena

Livlinan startade sin verksamhet hösten 2006 och består av ett nätverk av människor som vill rädda djur från avlivning. Livlinan vill även förändra inställningen till avlivning av friska djur. Verksamheten omplacerar avlivningshotade djur via sin hemsida. I akut fall kan även jourhem erbjudas. Livlinan hjälper alla djurslag, men det vanligaste djuret som står under avlivningshot är inte oväntat katten.

Livlinan arbetar under mottot "Alla har rätt till sina liv, även djuren." Via ett nätverk av djurvänner försöker man att få djurägare som tänker avliva sina husdjur att tänka om och istället omplacera djuret/djuren. Livlinan hjälper till med omplaceringen via sin hemsida, men också genom att upprätta register på de som vill adoptera ett djur. Om situationen är särskilt akut försöker de verksamma i Livlinan att ordna ett jourhem.

 

Katten Gosan
Katten Gosan

 

Förmedlingen av djuren är helt kostnadsfri. Varken den som omplacerar eller den som tar emot djuret betalar någon avgift. Livlinans policy grundar sig på inställningen att djur lika lite som människor är en handelsvara. Organisationen anser inte att djurens värde höjs om man tar betalt för dem. Istället menar man att det skulle bidra till att djuren värdesätts mindre än människor eftersom vi i vårt samhälle inte säljer människor. Däremot tar Livlinan tacksamt emot bidrag för sin verksamhet.

 

Katten Babe - ett mycket akut ärende!
Katten Babe - ett mycket akut ärende!

 

Hitintills har Livlinan lyckats omplacera 34 ärenden. Det är alla möjliga sorts djur som får hjälp till ett nytt liv via organisationen som hundar, hästar, grisar, kaniner, marsvin, tuppar och reptilier. Katten är dock det vanligaste djurslaget.

 

Hästen Succé, 10 år, söker också nytt hem.
Hästen Succé, 10 år, söker också nytt hem.

 

Livlinan hoppas att deras verksamhet ska sprida sig i hela landet. Idag finns nätverket i följande områden: Småland, Blekinge, Halland, Skåne, Bohuslän, Uppland, Södermanland, Östergötland, Västergötland samt delar av norra Sverige.

 

Tuppar är ett annat djurslag som ofta lever under avlivningshot.
Tuppar är ett annat djurslag som ofta lever under avlivningshot.

 

Livlinan är en helt ideell rörelse som finansierar sin verksamhet via bidrag och donationer. Volontärer, jourhem, transporthjälp och hjälp med PR är exempel på insatser som Livlinan behöver hjälp med. En annan viktig sak som man gärna tar emot är goda idéer för hur verksamheten ska kunna utvecklas och på det sättet göra det möjligt att hjälpa fler djur.

Den som vill skänka ett bidrag kan göra det via Livlinans konto: Livlinan - Nordea 3120 21 32987 

Källa och foton; Livlinans hemsida Livlinan - omplaceringsverksamhet 
 

Relaterade länkar

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-15

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-15 18:31 #1 av: Engla

Jättebra text om Livlinan! Vilken är deras hemsida?

Anmäl
2007-09-15 18:39 #2 av: Alexej

Jag tycker der är fel att varken tar betalt från förra eller nya ägaren. Tanken bakom är jättebra, men bäst skyddar man ett djur just genon PENGAR. Arr förmedla kostnadsfritt avlivningshotade djur motverkajust vårt arbete och bidrad tiil avlivningshor från djurägare. Det är fruktansvärt att just dessa djur (som antagligen redan har det svårt) kommer i klämm, men jag skulle önska mig att de ändrar sina policy.

Men som jag har förstod hellIPutUThrugh funderar de redan på att ändra sina regler.Glad

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-09-15 18:42 #3 av: Engla

Aha, jag var som vanligt för snabb... Nu ser jag hemsidan!

Anmäl
2007-09-15 18:44 #4 av: Lena

#2 Kan hålla med om att just den policyn borde ändras. Vi som är aktiva inom Hittekattsproblematiken ser ju tyvärr hela tiden vad det leder till när katter är kostnadsfria. Tanken är vacker men fungerar inte i den krassa verklighet vi lever i.

//Lena  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-15 18:46 #5 av: Engla

Men det står ju också att de tar gärna emot goda ideér hur verksamheten ska förbättras och det är ju bra. Då kan man ju vara med och påverka.

Anmäl
2007-09-15 18:49 #6 av: Lena

#5 Absolut! det är det som är så bra att Livlinan är öppen för nya ideer. :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-15 18:55 #7 av: leoochelvismatte

håller med om detta med avgifter, kks ex. har ju förmedlingsavgift och det är bra, annars tycker jag livlinan verkar toppen!

 

Anmäl
2007-09-16 14:05 #8 av: Erika91

Bra artikel!
Jag hoppas att de ändrar sina regler och tar betalt för djuret! Annars tycker jag att det verkar vara en bra organisation! :)

Anmäl
2007-09-16 15:25 #9 av: Hawknestgrove

Fin artikel, Lena, tack! Ja, det är svårt det där med pengar eller inte pengar.... MAn får väl inerligt hoppas, att det goda hemmet ändå finns och att folk som tar emot djur av vilket slag det vara må, är så funtade, att de ger en slant ändå för den goda saken skull. Tor nog inte någon har mage, att bara ta ettt djur och säga tack och inte lägga en enda slant... Faktiskt....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-09-16 15:35 #10 av: Lena

Tittade runt lite på olika annonser på internet igår och såg att Livlinan varit mycket flitiga och skrivit annonser och uppmanat djurägare som vill sälja och de som söker husdjur att kontakta dem.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-17 20:37 #11 av: HellIPutUThrough

Hej allihopa!

Vi i Livlinan har varit lite oeniga vad gäller att ta betalt, men nu börjar den större delen av oss tycka att betalt för djuren är ett måste för att vi ska kunna driva verksamheten (och höja statusen på djuren!).

Däremot vet vi inte riktigt om det är juridiskt lagligt att ta betalt, då måste man förmodligen vara en förening/skatta för det, och jag vet inte om vi har tiden som krävs för det administrativa jobbet som följer med en förening. Är det någon som vet?

Malin, Livlinan

Anmäl
2007-09-17 20:53 #12 av: emjon

#11 Vill börja med att säga att jag tycker ni gör ett fantastiskt bra jobb men har också tyckt att det är fel attt inte ta betalt.

Jag är inte rätt person  att svara hur det ligger till men har svårt att tänka mig att det skulle vara olagligt. Ni liksom andra som hjälper djur har ju också en massa kostnader innan ni hittar ett hem till djuret som skall omplaceras + att djuret i sig själv har ett värde.

Denna typ av verksamhet brukar aldrig gå med vinst utan snarare åt andra hållet. Alla som arbetar med omplacringar är ju stora djurvänner och det är alltid ideelllt och de behöver all hjälp dekan få.  

Anmäl
2007-09-17 22:10 #13 av: Lena

#11 Det låter bra att ni har börjat tänka i andra banor runt det där med betalningen. I och med att det finns så många fula fiskar därute är det som jag ser det en nödvändighet. Dessutom ett viktigt led att höja kattens status i en värld där allt styrs av pengar.

Är lite dålig på den juridiska delen. Men i de här fallen betalar ju den som adopterar bara för omkostnaderna runt det hela. Det är ju ingen vinstdrivande verksamhet som det handlar om. Hoppas någon av katthemsföreningarna kan ge ett bättre svar på frågan.

Jag tycker också att ni gör ett fantastiskt jobb, oerhört viktigt att vi får en ändring till stånd vad gäller alla dessa avlivningar av friska husdjur.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-24 11:41 #14 av: mijon95b

Är det inte bättre att skänka bort djuren, men se till att uppfölja hur det går i nya hemmet? Att ta betalt för en katt kan ju vara bra på sitt sätt, då garanteras ju katten att komma till ett hem där människor har råd att ha den. Men då blir ju katten, som det står i texten, en handelsvara. Finns säkert många som tror att har "jag" köpt en katt då är det "MIN" katt. Men om man skänker bort en katt så kan man kräva mer av ägaren än om man säljer den? (exempelvis att ägaren skickar bilder kontinuerligt som visar att katten ser frisk ut och/eller att en medlem i livlinan får åka ut och kolla till katten då och då?)
Bara en tanke..

Anmäl
2007-09-24 13:45 #15 av: Alexej

En katt är en handelsvara! Men bättre då en med värde. Vi människor fungerar så att vi ofta bara värdesätta vår egendom just efter deras värde. En dyr bil blir ofta bättre behandlad än en billig bil.

Men en katt kostar också, för grundkraven är vaccinering, kastrering och id-märkning. Så varför skänker bort en katt?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-09-24 13:56 #16 av: supermoccine

Jag förstår detta att man inte vill se en katt som en handelsvara utan som en individ, en person. För mig känns det bättre om jag tänker på priset som en adoptionsavgift för det kostar också mycket pengar att adoptera ett människobarn trots att man inte ser dem som handelsvaror. Adoptionskostnaden ska vara väl tilltagen för katter också, särskilt med tanke på den situation vi har.

Anmäl
2007-09-24 15:55 #17 av: Lena

#14 Det är vackert tänkt men blir tyvärr en utopi. Den skrala verkligenheten ser inte ut på det sättet. Vi ser dagligen exempel på hur människor hanterat dessa så kallade gratiskatter.  Många blev kattägare bara därför att katten var just gratis, de skulle aldrig ha blivit det annars. Du skriver att man kan kräva något av ägaren om man skänker bort katten? Förstår inte riktigt ditt resonemang. Vad menar du man kan kräva att en kattägare som får katten gratis som man inte kan kräva av den som betalar för katten? Utveckla gärna detta lite mera.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-09-24 16:35 #18 av: Engla

# 14 För mig är det självklart att en katt ska kosta pengar. Ingen hade skänkt bort en hund tex. För det kostar att ha djur, det kostar att ha katt. Köper man sin katt från ett katthem kan katthemmet i sin tur hjälpa fler katter.

Anmäl
2007-09-24 19:57 #19 av: majvi

Jag har en åsikt om att katterna ska vara vaccinerade, avmaskade och kastrerade när de flyttar till det nya hemmet. Då kan man också ta betalt för åtminstone en del av kostnaden. Är det de förra ägarna som har bekostat det ska dom ha pengarna och är livlinan som har betalt för det så ska livlinan ha pengarna. Då är det ändå inte själva katten man tar betalt för utan veterinärkostnader.

Hur noga man än är med att kolla det nya hemmet så kan det någon gång bli fel eller det kan hända saker som att den okastrerade katthonan rymmer och det tar inte lång tid att bilda en koloni. Kastrerade katter kan också rymma men de slipper föda kattungar utomhus i allafall.

Jag tror inte att man kan kräva någonting från den nya ägaren då man skänker bort katten. Jag vet inte hur det är rent juridiskt med de katter som säljs och det skrivs kontrakt heller. Om  de nya ägarna inte vill kastrera katten som de har lovat, kan man vidta några åtgärder då?

Anmäl
2007-09-24 21:52 #20 av: Alexej

Här finns en intressant diskussion om det:

http://www.kattforum.se/viewtopic.php?t=120725&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=af71b56924566834b9ed8c5191b1bfbd

Handlar om en raskattshona som hade blivit såld som sällskapskatt med kravet på kastrering i köpekontraktet (pga av sjukdom!) och att hennes nya ägare nu sålde blandrasungar av honan på Blocket.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-13 22:09 #21 av: SandraHäst

HEJ!

 

Jag är intresserad av hästen .

Finns den kvar ?

Mvh Sandra! :D

 

(Kontakt = Sandrawincent@hotmail.com )

Anmäl
2011-06-13 22:32 #22 av: Lena

#21 Det här är en riktigt gamal artikel så jag tror och hoppas det har löst sig för hästen. Dessutom finns inte föreningen Livlinan kvar. Har för mig att föreningen bytt namn.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.