Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

Stallkatter

2007-10-28 11:34 #0 av: kemikal

Katter som lever i stall och liknande miljöer är vanliga och oftast uppskattade både som jägare och sällskap, och inte minst som ett klassiskt inslag i miljön. En sådan tillgång ska tas om hand ordentligt. I den här artikeln behandlas flera viktiga saker att tänka på.

 

Grå kattunge. Foto: __IE

En stallkatt, eller bondkatt, är ingen speciell typ av katt, utan snarast ett yrke eller en livsstil. Den kan vara huskatt eller raskatt, även om den förstnämnda är det vanliga och i mångas ögon synonymt med bondkatt. En kattunge född i ett stall kan bli innekatt och tvärtom. Katten som art är utvecklad för att jaga, även om inte alla får bevisa det kan även individer som aldrig jagat annat än leksaker bli mycket skickliga.

Röd katt. Foto: Cevir

Att välja katt

I valet av katt finns en hel del att fundera på. En kattunge anpassar sig lätt men har en uppväxttid som kan ställa vissa krav. Det kan också vara svårt att bedöma hur den blir som vuxen. En vuxen katt kan ha med sig minnen och gamla vanor, men är färdigutvecklad. Ska man ha en katt eller två? Många tror att katter är ensamdjur, men de trivs oftast med sällskap av en artfrände. En kattunge vill gärna ha en lekkompis medan en vuxen katt kanske redan har sina åsikter om andra katter fastställda.

En katt som till stor del vistas ute eller i utomhustemperatur behöver ha rätt päls för det. En päls som blir tillräckligt skyddande mot kyla och väta, men som dessutom är lättskött. De flesta katter uppfyller kriterierna mer eller mindre, men det finns vissa raser som är direkt olämpliga p.g.a. för tunn päls eller en långhårig päls av sådan kvalitet att den inte fungerar bra i stallmiljö.

En bra start på livet ger goda förutsättningar för fortsättningen. I annat fall får man oftast räkna med en period av speciell omsorg och ökade kostnader för att kompensera det. Välj en frisk kattunge och låt den vara hos sin mamma i minst 12 veckor. Försäkra dig om att uppfödaren sköter både mamma och ungar väl. Kattungen bör vara avmaskad och vaccinerad när du hämtar den, gärna även id-märkt. För en vuxen katt gäller i princip samma sak, ta hänsyn till kattens temperament och tidigare miljö också för att hitta rätt.

Var inte negativ till att betala för en välskött katt. Det visar att du tänkt i genom köpet, är beredd på att katten innebär vissa utgifter och att du sätter värde på den. Det hjälper till att höja statusen på katten som art och ger också tillbaka en del av de pengar den tidigare ägaren lagt ut och som du annars hade behövt satsa. Tänk på att katten kan leva i över 20 år, inköpssumman utslagen på dessa år blir en väldigt liten del av kattens kostnader.

Blå kattunge. Foto: __IE

Hälsa och skötsel

En bra grundhälsa är viktig för en utekatt och för att den ska kunna jaga effektivt. Katten ska vaccineras mot kattpest och -influensa, en gång per år efter grundomgången. Eftersom den äter bytesdjur och kan få i sig parasiter måste den avmaskas, det kan i värsta fall behövas så ofta som en gång var tredje månad på en sådan här katt. Tecken på maskangrepp är bl.a. dålig päls, maskar eller ägg i avföring och eller spyor, katten kan bli mager men med utspänd mage och få dåligt allmäntillstånd. "Kolla masken"-test finns för katt, med det kan man ta reda på mängd och art.

Katten ska kastreras, då undviker man många problem och katten kan fokusera sin energi på att vara social med människor och att jaga. En hankatt vandrar inte i väg, hamnar inte i slagsmål och strilar inte. En honkatt slipper risken för livmoderinflammation, ständiga kullar och lockar inte till sig hankatter som ställer till med besvär. I Sverige är det inte så vanligt att kastrera kattungar även om det är fullt möjligt. Sikta på en så tidig kastrering som möjligt, då kan inte könsmognaden komma smygande utan att man är beredd. Rådgör med din veterinär om tidpunkt. En honkatt kan under en kortare period äta p-piller, men eftersom dessa ökar risken för juvertumörer samt inte är 100% säkra bör det vara en tillfällig lösning i väntan på kastrering.

Id-märkning är viktigt för att katten ska kunna identifieras och ägaren hittas om den skulle komma bort. Detta görs med antingen örontatuering eller chip. Svenska Kennelklubben har ett register dit man skickar sina uppgifter. Försäkra katten, olyckor kan ske och då kan veterinärvården bli dyr.

Katten ska ha ett kvalitetsfoder som huvudföda. Även om den kanske äter eventuella bytesdjur är både tillgången och kvaliteten på dem högst varierande. Den ska alltid ha tillgång till friskt vatten. En vanlig föreställning är att katten ska dricka mjölk, det är inte alls nödvändigt. Om katten inte är van vid det sedan liten kommer den inte att tåla det, då katter som vuxna är laktosintoleranta.

Kela med katten så den är van vi hantering och du snabbt upptäcker skador eller tecken på sjukdom. Har du som rutin att kolla genom katten ser du tidigt sådant som annars kan utvecklas till stora problem. Tänder och klor, ögon, nos och öron är viktiga. Man klipper inte klor på utekatter. Mer sällan, exempelvis i samband med vaccination, får veterinären göra en hälsokontroll. Apotekets häfte "Hälsoråd för katt" rekommenderas, där finns en del grundläggande skötselråd samt de vanligaste sjukdomarna beskrivna.

Grårandig katt. Foto: Cevir

 

Miljön och säkerhet

Den nyinflyttade katten behöver vänja sig vid miljön i stallet, speciellt om den inte bott i liknande omgivningar tidigare. Begränsa ytan till en början och håll extra uppsikt över katten. Tänk också på att kattens päls kan behöva anpassa sig till temperaturen, hämta inte en ovan katt under vintern. En person bör ha huvudansvaret för katten även om stallet kanske används av många olika människor. Då vet man att katten alltid får sin skötsel och inte bollas runt. Töms stallet t.ex. under betesperioden ska katten så klart hysas in hos någon så länge.

Ordna en matplats och ett krypin till katten på lugna platser. Så länge stallet invändigt håller plusgrader och ger skydd mot fukt och drag behöver katten i allmänhet ingen extern värmekälla. Har man en uppvärmd sadelkammare kan denna fungera som kattens "bo", annars får man se till att katten har ett isolerat krypin där kattens kroppsvärme kan stanna, eller med en extern värmekälla, en sådan kan också behövas om temperaturen om vintern blir ovanligt låg. Kan katten komma och gå som den vill behövs ingen låda.

Stallmiljön innebär en del risker för en katt, förutom de generella hot som finns för utekatter. Många av dessa kan minskas genom medvetenhet om katten och dess behov, respekt och hänsyn till den i de vardagliga rutinerna.

Bilar är hårda, katter mjuka. Hur ligger stallet i förhållande till vägar? På vissa ställen kan omgivningarna göra det olämpligt att ha utekatt. Sätt upp skyltar vid infarten för att påminna och informera besökare. Finns vilda djur i området kan det vara en idé att stänga in katten i stallet under natten, när vilda djur är som mest aktiva.

Sätt upp regler för eventuella hundar, kan de inte uppföra sig kring katten måste de kopplas eller lämnas hemma. Hästar är stora djur och kan ogilla eller vara rädda för katter. Det är en orsak till att hålla noggrann överblick under invänjningsperioden, då katten är nyinflyttad. Kattungar kan få för sig att leka med svansar eller liknande riskfyllda aktiviteter. Men för det mesta vänjer sig både katter och hästar snabbt och kan utan problem leva sida vid sida och ibland t.o.m. bli goda vänner.

Ett stall är fullt av tunga grejer, arbete utförs etc. Se över förvaringen så att grepar, skottkärror, balar och annat står ordentligt undanställt och inte kan välta. Gör det till en vana att ha ett öga öppet efter katten. Stäng in den vid särskilt riskfyllda moment, som då det är ovanligt mycket trafik, strö och foder ska lastas in och liknande.

Grårandig katt. Foto: __IE

Katter kan tillföra mycket positivt. Det är visserligen ett stort ansvar, men inte särskilt komplicerat att ta hand om en. Det är en ypperlig chans att få ännu en fyrbent kompis!

 

Tack till __iE och Cevir för bilderna!

 


 

Anmäl
2007-10-28 12:27 #1 av: Erika91

Vilken bra artikel!
Jättebra!
Tack för den! :)

Anmäl
2007-10-28 12:40 #2 av: Snitch

Jättebra artikel.

Personligen tycker jag att väl omhändertagna stallkatter har det ultimata kattlivet. Det är väl så det är meningen att en katt ska leva...?

Anmäl
2007-10-28 12:46 #3 av: Pelusa

Tackar oxå för din braiga artikel, Kemikal.

Önskar zå in i vassen att även bönder kunde läsa, få sig en tankeställare och började förstå hur bra katthållning kan se ut när den är som bäst....

/PelusaGråter

Anmäl
2007-10-28 12:47 #4 av: vanessa

Hoppas att fler stallkatter får leva som du skriver. Vi ser ju tyvärr baksidan av detta, men om alla kunde göra så blir det ett drömliv för dem. Tack för artikeln. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-28 19:33 #5 av: Alexej

En otrolig bra skriven artikel.

Det finns många stallkatter i Sverige, istället för att jobba mot stallkatter borde vi satsar på att dessa katter få det bra.

Det här borde alla bönder, ridskolor osv får läsa.

Kemikal. kan du inte skickar artikeln till Landtidningen? Många bönder och framförallt deras familjer läser den.

Adressen: land@lrfmedia.lrf.se

Chefredaktör: Håkan Ström håkan.strom@lrfmedia.lrf.se

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-28 19:35 #6 av: JosephineF

Kalasidé Alexej, jag är på väg att skriva Landfreak varenda gång.. =/

Anmäl
2007-10-28 19:38 #7 av: Alexej

Jag saknar faktisk mitt gamla namn, har haft den överallt. Men det gick inte när jag startade djurtransporten.:(

Känns lite som identitetsförlust...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-28 19:39 #8 av: JosephineF

Vi vänjer oss snart ska du se =)

Anmäl
2007-10-28 19:57 #9 av: Hennum

det var en otroligt bra artikel! och jag håller med, att vara stallkatt är nog det bästa alternativet för en katt, så länge man tar hand om dem som man ska.

Anmäl
2007-10-28 20:32 #10 av: Erika91

ja en katt från katthemmet blev stallkatt och hon har det såvida jättebra nu :D

Anmäl
2007-10-28 20:35 #11 av: [Gisele]

Det är en väl skriven text. Det jag reagerar på är att du inte upplyser om att katten är inte klarar sig i vårt klimat utan värme och människans omsorg och vård. Katten tillhör inte vår svenska fauna, och har inte förutsättningarna för att klara väta och minusgrader då de lätt förfryser nos, öron och trampdynor. Den katt vi känner som vår huskatt härstammar från medelhavs- och ökenområdena. Många stallägare har missat detta och tror att katter klarar sig helt själva. Men katten är lika mycket husdjur som våra andra husdjur. Den enda vilda kattart vi har i Sverige är lodjuret. Sen att vi har många förvildade katter, beror på människors okunskap och misskötsel av katter.

Anmäl
2007-10-28 23:20 #12 av: Alexej

Men stallkatter brukar leva med andra djur i stallet. Då blir det varmt och en mysig torr plats finns alltid.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-28 23:51 #13 av: Hennum

vi brukar ha ett litet hus med halm i och frigolit sidor, botten och eller tak. (designen är lite olika från år till år) till våra katter i uterummet på vintern. där ligger dom alla 4 och värmer varandra. och så kan de ju vara i stallet i halmen där. men vi har bara en liten shettis så jag tror inte han alstrar så mycket värme. men huset brukar funka bra.

var jättebra idé att skicka in artikeln till tidning!

Anmäl
2007-10-29 00:37 #14 av: Lena

Mycket bra artikel! Tusen tack Kemikal! Stallkatt när det sker på det rätta sättet är en mycket bra tillvaro för en katt och skulle säkert passa många skyggisar som är vana att vara ute och inte alltid trivs i salongsmiljö.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-10-29 00:51 #15 av: Issa

Har riktigt dålig erfarenhet av stallkatter. Har kommit in stallkatter fulla i sjukdomar, fått sämsta sortens mat och inte åtgärdade på något vis. Hos oss är det nobben till enbart stallkatt. Sett alldeles för mycket elände.

Anmäl
2007-10-29 01:14 #16 av: Alexej

Just därför är det så viktigt att alla stallägare skulle läsa artikeln för att bli medveten om hur en stallkatt ska ha det.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-29 13:37 #17 av: LinaN

Prata med Lisette på ridsport.ifokus den här artikeln gör sig väl även där!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-10-29 14:06 #18 av: miranda1

#15 det är inte katternas men ägarens fel i så fall. Har man en ansvarsfull ägare går det alldeles utmärkt att vara stallkatt.

Anmäl
2007-10-29 17:54 #19 av: kemikal

Tack för alla kommentarer! Både de positiva och förslag på förbättringar :)

Jag håller med om att det kan vara antingen dröm eller mardröm att vara stallkatt, helt beroende på hur människorna hanterar det hela. En förhoppning med artikeln är att nå ut till någon som behöver mer kunskap för att ge sin katt ett bra liv. Jag vill också visa att det finns de som tar hand om sina katter, även om de råkar bo i stallet.

Alexej: Jag ska fundera på att skicka in den dit, känner inte till tidningen sedan innan så jag vill gärna titta lite på den först. Och också fundera på om några omarbetningar av artikeln behövs. Men jag kommer att avslöja här hur det går. :)

Gisele: Under rubriken Miljön och säkerhet har jag tagit upp det. Tycker du att jag har skrivit för lite där? Har jag överskattat folks sunda förnuft? Ge gärna förslag på tillägg och omarbetningar som förbättrar texten!

LinaN: Jag har pratat med Lisette, så det är upp till henne att bestämma sig. De har ju ganska fullt upp med artiklar då de precis haft en artikeltävling, så det kan ju dröja. Men det är såklart fritt fram att föreslå för henne att skynda på det. ;)

Anmäl
2007-10-29 19:30 #20 av: Nore

#3. En förklaring om bönder som inte kan läsa, innan det var på mode med hästar så var de arbetande dragare för lantbrukare o skogsfolk. Så bönderna hadde nog katter i stallet innan ni stadsjänter som kan läsa.            NORE

Anmäl
2007-10-29 20:19 #21 av: Faxlin

#19: Tror hon menade ridsport.ifokus inte tidningen :-)

Jättebra artikel. Själv hör jag till dem som blir mäkta upprörd när folk ser ner på mina katter för att de är just stallkatter. Påpekande om att jag inte älskar mina katter lika mycket för att de inte bor inne i mitt hus, sådant är jag skitless på. Förutfattade meningar finns det gott om.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-10-29 21:20 #22 av: Alexej

kemical, Landtidningen är böndernas bibel, kommer en gång i veckan, finns säkert på pressbyrån. Tidningen har förändrats mycket de sista åren. Nu är det mycket för kvinnorna också eller hela familjen. Jag tycker om tidningen, men har den inte längre.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-29 21:48 #23 av: Pelusa

#20 Jadu Nore, mycket har man ju blivit kallad i sina da'r men stadjänta?
En gedignare bonnjänta än jag, det tror jag du får söka länge efter.... och där sjönk ju din teori platt till marken.

/Pelusa

Anmäl
2007-10-29 23:49 #24 av: miranda1

#20 ni stadsjänter?  Skrattande Inte jag heller passar in i din teori... tyvärr...

#21 Tycker att du älskar dina katter just för att dem får bo i stallet. Är säkert på att dina kissar mår många gånger bättre än katter som är strikta innekatter, är ensam större delen av dagen, och där husse och matte inte anstränger sig i att tillgodose katternas behov att bete sig naturligt.

Anmäl
2007-10-30 17:34 #25 av: kemikal

#21 Jag vet att LinaN menade Ridsport iFokus, och där har jag redan varit i kontakt med Lisette. Det var tidningen Land som Alexej föreslog som jag nämnde. Läs igen :)
Tack. Jag tror väl att det för många är lite antingen eller, man har sett välmående stallkatter eller så har man sett misskötta stallkatter. (Eller så har man aldrig riktigt funderat över katternas situation.) Det finns ju katter som skulle vantrivas oerhört med att inte bo med sin människa, men också de som trivs bättre med stallivet.

#22 Jag tittade på deras hemsida, och jag tror nog att min artikel kan göra sig där. Så jag kommer att skicka in den, bara jag bestämt om några förändringar i texten ska göras. Gisele hade ju t.ex synpunkter som jag funderar på nu. 

Anmäl
2007-10-30 18:28 #26 av: Hawknestgrove

Ok, nu träter vi inte här inne, tjejer och killar! Har ett bra tips, som jag fick av en tjej som har hästar och stallar. Även om du har katter, så kan musproblemet bli jobbigt. Hästfolk har ofta hund och har med sig sina vovvar i stallet. Råttgift av vanlig sort är inte att tänka på, men här är en lösning! Lägg ut högar med helt vanligt gips blandat med havregryn! Mössen dör, men blir totalt ofarliga att äta både för hundar och katter. Billigt, dessutom......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-10-31 01:34 #27 av: Alexej

Gunilla föreslog också ATL-tidningen. lantbrukets affärstidning. http://www.atl.nu/  

Blir bara en enda katt kastrerad genom att en bonde läser det är det värd mycket!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-31 12:16 #28 av: Hawknestgrove

Ja, Fördelen med ATL är att den , förlåt uttrycket, läses av den mest arbetande bondedelen, till skillnad från LAND. Den ingår även i medlemsskapet i LRF.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-10-31 13:56 #29 av: Faxlin

#25: Förlåt för felläsningen. Var absolut inte meningen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-11-01 11:12 #30 av: kemikal

#27 och #28 Det låter som en bra idé. tack för tipsen!

ÅsaF: Det gör absolut ingenting :) 

Anmäl
2007-11-02 21:36 #31 av: kemikal

En tanke har slagit mig (lite långsam kanske :P). När jag skrev denna artikel riktade jag mig till sådana människor jag vet finns i stall. Inte alltid vana vid djur och natur, ibland vana vid hästar men inte katter, ibland vana vid både och. Men ska jag publicera den för bönder kanske jag behöver vinkla den lite annorlunda, även bortsett från eventuella detaljer jag kanske behöver utveckla om jag skulle behålla den som den är nu. Vad tror ni? Funkar den som den är? Jag är lite osäker på hur den ser ut objektivt, och jag vill ju att den ska tas emot så bra som möjligt, och inte avfärdas som kattivisttjafs (ungefär som Nore uttryckte det, bönder som ser en stadsjänta).

Anmäl
2007-11-02 22:18 #32 av: Alexej

Fast jag undrar hur många "bara" bönder det finns. De flesta är moderna idag. Men det bor väldigt många på landet ofta utan djur men har några katter springande i den gamla stallen. Som ofta inte få komer in och får bara då och då lite matrester men ska hålla mössen borta. Antar att det är de som har största behovet av att lära sig lite mer om katter.

Men jag tänkte fråga dig om jag kan skicka artikeln till våra tidningar här som insänderbrev? men då behöver jag ditt namn! :)

Kanske borde du också skickar artikeln till ridsporttidningar? Har absolut ingen koll vad som finns, men tycker att artikeln är väldigt bra och många har utekatter eller stallkatter och just för de finns absolut för lite information.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-03 12:52 #33 av: kemikal

Visst kan jag skicka in den till fler tidningar än dessa, jag vet om en och annan ridsporttidning så jag ska se över det.

Angående justeringar i artikeln så kanske du har rätt i att artikeln i sig duger som den är, men kanske med ett par små justeringar. Du får gärna skicka in till tidningarna, men jag vill nog se över artikeln och göra eventuella korrigeringar först :) Har haft lite ont om tid nu, och väntat på fördjupningar från de som haft synpunkter, så det har inte blivit av än, men jag borde kunna fixa det ganska snabbt nu. Jag håller dig uppdaterad :) 

Anmäl
2007-11-03 13:51 #34 av: Alexej

Bra, kanske fler här kan skicka den till sina lokala tidningar som insändarbrev!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-05 13:07 #35 av: kemikal

Det enda är att ni gärna får hålla mig uppdaterad kring vilka tidningar, och vilka reaktioner det blir :)

Anmäl
2007-11-05 15:42 #36 av: kemikal

Nu har jag gjort en justerad version av artikeln, det är inga stora ändringar men lite förtydliganden, och så lade jag till ett par rader om fästingar, öronskabb och råttgift. Är det någon som vill läsa eller använda texten så kan jag skicka den per mail. Tänkte inte ändra i artikeln här, om ni inte tror att det behövs.

Har lagt ut artikeln på ett stort hästforum, och när jag komponerat ett mail så blir det utskick till tidningar. 

Anmäl
2007-11-05 18:12 #37 av: Faxlin

Du får gärna maila den till mig. Kanske kan jag få den publicerad häromkring.
Min mail är: faxlin@glocalnet.net

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-11-05 22:09 #38 av: Alexej

Jag har mailat texten nu till några tidningar här omkring. Bra om andra också gör det! Varje katt som kanske bli kastrerad genom artikeln gör mycket.

Bra länk med alla tidningar: http://dagstidningar.nu/  

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-07 15:59 #39 av: kemikal

Har fått många synpunkter via hästforumet, framför allt så är det många som påpekar att texten är väl lång, att de tror att det kan vara svårt att nå fram med så mycket. Jag tror väl att det funkar där det är tänkt som artikel, men ska försöka med en mer sammanfattad version också för andra tillfällen. Sen tror jag att det kan vara värt att jobba lite mer med texten innan jag skickar in den som artikel. Fick bl.a påpekat att jag kanske skulle ta upp hur man hanterar andra katter som dyker upp, och att bönder oftast inte skaffar katter utan redan har så det räcker och blir över. Även lite annat smått och gott.

Anmäl
2007-11-07 16:04 #40 av: Alexej

Ja, det tänkte jag också på med att skaffa en ny katt. På landet finns snarare problemet hur bli jag av med alla katter.:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-12 10:56 #41 av: kemikal

Jag kom på en sak när jag diskuterade inne på hästforumet. Många tyckte att det var en lång text, att en kortare kanske skulle vara lättare att få fram budskapet genom. Men samtidigt ska ju informationen finnas för den som är intresserad. Så tanken jag fick var att göra en kort, slagkraftig version, och sedan ge en länk till den långa versionen. Det går ju bra att göra på nätet i varje fall, då klickar man sig lätt vidare om man vill läsa lite mer. Utan att det för den skull blir jättelångt och så. Vad tror ni? Kan förresten länka till den diskussionen ifall någon är intresserad men inte känner till sidan.

En sak kom upp där angående skatteavdrag, såsom moms på foder och liknande, för de som är företagare, i vilken mån det kan tillämpas på en stallkatt. Mycket intressant, ett bra incitament för att satsa på katten och definitivt något jag inte skulle kommit på själv eftersom jag inte har den erfarenheten.

Anmäl
2007-11-13 17:27 #42 av: Hawknestgrove

Tyvärr, så får man inte dra av kattmat. Det var en i Danmakr som försökte, då han klassificerade katterna som råttfångare, vilka var mycket bättre och billigare än råttgift. Men se det dög inte. Däremot, köpte han råttgift, så var det avdragsgillt. Återstår att be om kvitto och bara be att de skriver "djurfoder". Då går det... Fy skäms, Gunilla, uppmuntra till falskdeklaration......Hemlis

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-11-13 18:42 #43 av: Alexej

Jag vet inte. Min mormorsbror hade landbruk med konto på Landmannen eller granngården. Där hamnade allt på ett kvitto, färg, kaffe, kattfoder, kläder.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-13 19:23 #44 av: Hawknestgrove

Ja, men man får inte ta med kattfodret. Ungefär samma sak, som när Janne tankar diesel. Den är avdragsgill, men köper han en chokladbit elller en tidning, så får den inte dras av. Jäkla pillande, när det skall bokföras.Så får man ett handskrivet kvitto med bara "djurfoder" då funkar det.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-11-14 12:36 #45 av: kemikal

Okej, det var ju synd om det inte går.

Anmäl
2007-11-14 23:34 #46 av: Hawknestgrove

Hehe, men be att få ett kvitto, där det bara står djurfoder....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-11-20 23:45 #47 av: anebit

Tack för en intressant artikel......

Anmäl
2007-12-27 11:57 #48 av: Lena

Puttar upp på förekommen anledning!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-30 04:07 #49 av: Hennum

hm, vilka tidningar är artikeln inskickad till? tänkte på ystads allehanda och lite på österlenmagasinet oxå, men vet inte om man kan skicka in artiklar dit. vore iaf kul att se den där :)

Anmäl
2008-02-16 02:05 #50 av: Alexej

Puttar upp för en bra artikel!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-05-02 02:01 #51 av: anebit

Puttar upp eftersom det diskuteras om stallkatter i en annan tråd här..

Anmäl
2008-05-02 11:41 #52 av: Ledin

Bra skriver! Tyvärr kunde jag inte se dom fina bilderna då jag tror att forumet är segt o därför inte kan.... Men bra skrivet å visst har dom ett bra "jobb" o bra liv iaf alla jag har träffat å det e massor :) ridit i över 25år nu så det e några man har träffat.

Anmäl
2010-08-05 01:31 #53 av: Lena

Puttar upp med tanke på att Stallkatter är på tapeten i en annan tråd.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-08-05 10:59 #54 av: Alexej

Stallkatter kan ha det bästa kattlivet!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-08-05 11:36 #55 av: Lena

#54 Är benägen att hålla med dig! Sköts det bara på rätt sätt med kastrering och tillsyn är stallivet oslagbart för många katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-09-13 00:12 #56 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-08-08 13:26 #57 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-30 10:58 #58 av: Alexej

Puttar upp för en bra artikel

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-30 11:13 #59 av: Lena

Ja det här är en mycket bra artikel som beskriver livet som stallkatt när det är som bäst. Hade själv önskat att jag bodde på landet med ett stall som mina katter kunde vara i.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-12-30 15:02 #60 av: Katthemsmatten

Skulle önska att fler stallägare kunde öppna sina stall för hemlösingar och ge dem värme, mat och tillsyn så att de vid behov kan komma till veterinär. De får ju betalt av katten i form av mus/råttfritt så de slipper stora och dyra skador årligen.

Anmäl
2012-12-30 16:50 #61 av: Lena

#60 Ja om bara bönderoch stallägare kastrerar sin katter så är det ju ett mycket bra kattliv som erbjuds där de i gengäld får hjälp med rått- och mössplågan.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-07 10:35 #62 av: Lena

Puttar upp en bra och läsvärd artikel! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-27 07:18 #63 av: Alexej

Läsvärd!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2014-01-12 13:37 #64 av: Maria29


Väldigt läsvärd, och jag ser fram emot att få hem mina egna stallkatter nästa vecka. Hoppas att de kommer att trivas och äta alla råttorna som härjar. Glad

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-01-12 14:04 #65 av: Katthemsmatten

#64 Kastrerade, hoppas jag Glad

Anmäl
2014-01-12 14:44 #66 av: Maria29


#65 Enlig föreningen Livbojen så är båda hankatterna kastrerade och färdiga, de kommer att ha med sig en frigolitlåda http://livbojen.hemsida24.se/-vuxna-katter-/stallkatter-söker-hem!-10579681 tyckte att den person jag mailat med verkar vettig. Det fina med Livbojen (hade tänkt ta katter via Östgötakatten men de skickade mig vidare) är att även om de inte kan åka hela vägen ner till Boxholm så kommer vi att mötas upp längs vägen..

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-01-12 21:18 #67 av: Katthemsmatten

Livbojrn är bra!

Anmäl
2014-01-12 23:29 #68 av: lillmymlan

Lycka till med de nya missarna Hjärta

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2014-08-23 18:27 #69 av: Maria29

Puttar upp tråden igen eftersom jag varit och hämtat flera stallkatter, de sa att de alltid är brist på lador och loft för stallkatter.  

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-08-24 09:35 #70 av: Katthemsmatten

#69 I vilken ort bor du? Kanske kan hjälpa andra som behöver plats för stallkatter om de vet ungefär var du bor och kan kontakta dig via PM för att få tips på lämpliga stall.

Anmäl
2014-08-24 09:55 #71 av: Maria29

#70 Jag bor i Boxholm och är stolt "ägare" till 5 stallkatter (Egon som jag hämtade i vintras har försvunnit) från Livbojen i Eskilstuna. 

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-08-25 10:02 #72 av: Katthemsmatten

Tråkigt att Egon försvunnit. Hoppas han återfinns - välbehållen.

Ni som bor i trakterna av Boxholm och är intresserade av att placera katter i stall, kontakta Maria29 via PM så kanske ni kan få tips på stall som behöver katter.

Anmäl
2015-03-21 12:07 #73 av: Maria29

Idag var jag med om ett litet mirakel jag har otroligt skygga stallisar och min ena lade sig framför mig och rullade sig/visade magen. Jag känner mig som om jag vunnit på lotto ok, jag fick inte klappa men efter snart ett år på loftet så visade hon ändå att hon förstår att jag inte vill dem illa. Alla som funderar på att skaffa stallkatter borde göra det de ger så mycket bara av att man vet att de är där och framför allt så är de väldigt bra på att fånga råttor.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.