Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
3. Katthem i Fokus

Mitt liv som volontär

2007-11-20 00:21 #0 av: johnnys girl

Det hela började egentligen med en hemlös kisse som dök upp våren 2005 där jag bor, mager och eländig...


Sigge fick flytta in hos grannens missar Buster och Diva. Helt, populärt var det inte då han var en ung katt med mycket spatt i benen. Tanken var att ta över honom men som det blev kom han istället till en annan granne och jag fick min första katt på annat håll. Tyckte min fröken behövde en kompis och kom att surfa på katthems sidor i Stockholm. Fastnade på Stockholms Katthems hemsida och började läsa om att vara volontär. Hade länge tänkt på att göra något för andra än mig själv, men aldrig kommit till skott, nu kändes det helt rätt och med djur dessutom. Anmälde mig direkt och erkände min minimala erfarenhet av katter, knappa halvåret som kattägare.

 

Katthemmets entré Katthemmets entré

 

Katthemmet tog kontakt och glad i hågen med extra ombyte kläder for jag dit för min introduktionskväll för nya volontärer. Vad som slog mig när jag kom dit var hur rent det var och hur pass stora burar katterna hade, dessutom får alla katter i omgångar gå ut i lokalen springa av sig varje dag. Vi fick noggrann genomgång av vad man ska göra och tänka på, rensa lådan, byta vatten, sopa golvet vid behov, kolla att burgardinen och sovpläden är rena och fina. Man noterar allt på ett ark på respektive bur, så att katthemmet kan följa upp ifall någon katt har dålig mage eller kräkts så åtgärder kan sättas in, ifall de ätit eller druckit dåligt. Mellan varje bur ser man till att sprita sina händer så att man inte omedvetet för förkylningssmitta eller liknande vidare i onödan. Tyvärr kommer ju förkylningar in ändå och sprids via luften och när förkylning ändå tar sig in är det är extra noga med hygienen. Givetvis är det inte bara rengörning av burar som är på agendan för en volontär, gos och lek med katterna är en stor del också. När en katt eller flera åkt hem skall buren som den/de suttit i noggrant rengöras och spritas så snart som möjligt så att en ny katt får chans att komma ut från karantän och träffa sin framtida husse/matte.

 

Steam fd skyggis Steam fd skyggis och en riktig snyggis

Skygga katter finns det en egen liten avdelning för, där katterna får gå fritt hela dagarna. Dessa katter behöver man arbeta mer med då de är rädda för oss tvåbeningar när de kommer in. Ibland räcker det med att sitta på en stol och låta dem vänja sig vid en människa i närheten, kanske läser man högt lite ur tidningen för dem och man riktig tur får "klappa" lite med en klappinne. När det är matdags slappas det inte på den avdelningen inte, då hänger gänget vid nätdörren ....för där kommer volontären med maten, snacka om att känna sig efterlängtat då. *L*.

När jag hade varit ett tag och blivit lite varmare i kläderna började jag även hjälpa till med besökare, ta emot dem förklara rutinerna inne på katthemmet och även så gott jag kan svara på deras frågor, informera hur det går till när de bokat en katt eller flera, om återbesök och hemkomsten av missen med mera. Jag har även fått utbildning för karantänsavdelningen.

 

Karantän är en stängd avdelning med en s.k. sluss. Dit kommer alla katter först innan de slussas in till katthemmet eller hem till akuthem. Rutinerna är i grunden densamma som för övriga katthemmet, förutom att inga katter får gå ute och man är än mer noggrann med hygienen då man inte vet ifall katterna är vaccinerade eller inte vaccinerade. Man är glad att det inte är insyn där, för få av oss gör sig bra med hårnät *L*. Här inne är många katter omtumlade, kanske har de hittats i en låda, kommit från ett djursjukhus och sluppit avlivas så man får var noga med hur de mår och känner sig, man noterar noggrant om katterna 2 gånger dagligen.

Och visst har man fått mer än sin beskärda del av nospussar och kurr-trampande, men även några enstaka tassar med klorna ute har svischat förbi handen men oftast undviker de en och springer undan så gott det går i lilla buren.

 

Katthemmet på Husdjursmässan Katthemmet på Husdjursmässan

 

Som volontär har det ena lett både till de andra och tredje. Inte har man bara fått ett gäng tokiga tvåbenta vänner på köpet utan jag har fått delta i Kattens dag och kampanjer på Zoobutiker, informationsbord på utställningar och mässor men så klart även jul, vår och höstbasarer på själva katthemmet. Har lite smått börjat följa med på kattinfångningar, fick glädjen att dra i snöret vid kolonin vid Henriksdal så att katt nummer 11 kom in i värmen. Kör även hem katter till sina nya mattar/hussar och är akuthem då och då.

 

 

För tillfället bor dessa två raringar hemma hos mig infångade av johnnys girl, men det är ju en helt annan historia....   För tillfället bor dessa två raringar hemma hos mig infångade av johnnys girl, men det är ju en helt annan historia....

 

 

Kanske ses vi på Stockholms katthems julbasar söndagen den 2/12....ha de gott Daisy_Moa_Elsa

 

*Denna artikel har Daisy-Moa- Elsa skrivit och bett mig att publicera åt henne.

/johnnys girl

 

Relaterade länkar

Av: johnnys girl

Datum för publicering

  • 2007-11-19

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2007-11-20 00:30 #1 av: Hawknestgrove

Åh, så fina! En sån mysig bild!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-11-20 04:56 #2 av: vanessa

Jag började mitt liv som volontär på samma sätt, mer eller midre. Men denna gång var det en katt som bodde hos vår missbrukande granne på nedervåningen. Han fick inte komma in, han fick inte mat, han var tovig och så vidare. Jag gav henne mat att ge honom, men det var ingen lösning. Försökte övertala henne att ta in honom, men icke. Så blev det vinter. Och hans öron skadades av kylan.

Tog fram ett katthus och ställde utanför porten så att han kunde värma sig medan jag försökte lösa det hela. 

Så jag kontakta katthem efter katthem. Bland annat Djurens vänner som skulle avliva honom. Vilket jag inte hade en tanke på. Den trevligaste föreningen jag kom i kontakt med var Djurhjälpen. Så han räddades till livet och fick ett hem.

Så började livet inom detta område. Och även om det varit jobbigt bitvis, och man mött så många livsöden så har jag inte ångrat mig en dag.

Men jag började där med tanken att hjälpa till med hemsida, marknadsföring och sånt. Då var jag också allergisk mot katter, speciellt kortpälsade sådana. Men immuniserade mig uppenbarligen och tål alla katter idag. Så det är en underbar gåva jag fått av detta också. Så jag har även varit kattskötare, tagit hand om evenemang, suttit i styrelse med mera. Så jag brinner för detta.

Och den jag ska tacka, är katten Oscar och Djurhjälpen. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-20 04:59 #3 av: vanessa

Ännu en bild på Oscar.     

 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-20 08:42 #4 av: martdat

bra artikel! roligt att lära sig mer om de olika rutinerna!Skrattande

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2007-11-20 09:08 #5 av: Alexej

Jättebra informativ berättelse och säkert en bra uppmuntran för andra att våga anmälar sig som volontär.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-20 14:02 #6 av: JosephineF

Jättekul att höra era berättelser!

Anmäl
2007-11-20 14:10 #7 av: anebit

Tack  johnnys girl och vanessa  för era berättelser.  Jag älskar att läsa  såna berättelser...................

Anmäl
2007-11-20 20:33 #8 av: Wiizy

jätte kul att läsa :)

Anmäl
2007-11-23 12:59 #9 av: Lena

Intressant och givande läsning Johnnys Girl! Gör att man själv blir riktigt sugen på att börja jobba som Volontär på katthem. ;)

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-11-25 18:52 #10 av: johnnys girl

Fast det är inte jag som skrivit artikeln, utan Daisy-Moa-Elsa. Så det är hon som ska all cred.

Det enda jag har gjort är att hjälpa henne och lägga upp artikeln. 


Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2008-01-04 03:04 #11 av: xKittieh

Så himla söta katter :D

Anmäl
2008-01-22 10:07 #12 av: Alexej

Puttar upp för Karin!

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-22 13:02 #13 av: karinst

bra artikel!:D

så fort blondie bli frisk så kan jag erbjuda min hjälp iaf :)

 

men även några enstaka

tassar med klorna ute har svischat förbi handen  HAHARäcka ut tungan


Anmäl
2008-01-27 20:38 #14 av: anebit

putt

Anmäl
2010-04-25 17:00 #15 av: Lena

Aktualiserar just nu några äldre artiklar som vi har i vårt arkiv. Artiklar som denna som är mycket läsvärda.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-25 20:01 #16 av: [sarasvati]

Toppartikel igen! Nu vet jag vad jag ska göra vid pensionering ... om inte förr. Intressant oxå detta med "immuniserade mig" ... och "tål nu alla katter". Fler med såna erfarenheter? Ngn "metod" el har det bara gått över? (Inte allergisk själv men har bekantingar.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.