Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 15179 ggr
JosephineF
2007-12-17 17:37

<u>Feliway vs Felifriend</u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Feromoner är ett slags doftsubstans djur utsöndrar för att kommunicera med varandra. Olika feromoner singnalerar olika budskap som tex parning, aggression och liknande. Både Feliway och Felifriend innehåller en syntetisk motsvarighet på kattens ansiktsferomoner, Feliway 10% syntetisk F3 och Felifriend 10% syntetisk F4, men Feliway används för att påverka miljön runt katten medan Felifriend används för att lugna katten vid fysisk hantering.

Det är inte ovanligt att katter blir stressade och oroliga vid förändringar i vardagen. Exempel på stressfyllda situationer är veterinärbesök, flytt till ny bostad, ägarbyte, transporter, nya familjemedlemmar eller att någon familjemedlem försvinner. Vissa katter är känsligare än andra. När det är flera katter i hushållet kan stressen förvärras och leda till tillfällig osämja.

Anledningen till att stress uppkommer är frånvaron av de naturliga feromoner som katten normalt utsöndrar när den mår bra. När katten känner sig stressad kan den börja klösa mer än normalt och på andra ställen som  väggar och möbler. Det är även vanligt att de börjar urinmarkera. Andra tecken på stress hos katt är minskad aptit, den tappar leklusten och/eller får mer inåtvänt beteende.

Feromonerna utsöndras via körtlar i huden och i slemhinnor och upptas genom ett speciellt organ i nosen för vidare transport till doftcentrat i hjärnan. Katten överför dessa feromoner genom att gnida ansiktet mot t.ex människor, möbler och dörrkarmar. I nya miljöer blir katten lätt stressad då dessa feromonmarkeringar inte existerar. Därför kan det vara bra att preparera burar och nya rum med Feliway. Katter i grupp gnider feromoner mot varandra för att skapa en gemensam lukt och känner därmed direkt när en ny katt kommit till gruppen på dess okända doft.

Feliway fungerar väl på urinmarkeringar då katten vanligtvis inte urinmarkerar på platser som redan är feromonmarkerade. Var dock medveten om att det kan ta ett par veckor innan katten helt slutat urinmarkera.Både Feliway och Felifriend finns som sprayflaska

FELIWAY  

Feliway säljs både som sprayflaska, 60 ml för ca 220 kr, vars effekt varar i ca två timmar, och som elektrisk doftavgivare med lösning för ca 400 kr. Lösningen täcker upp till 70 kvm och räcker i ungefär 4 veckor. Refill kan sedan köpas för drygt 200 kronor.  Lösningen innehåller till skillnad från sprayflaskans 10% syntetisk F3, bara 2%.

Lösningen i doftavgivaren innehåller förutom feromonerna paraffinolja. Feromonerna sprids i en fin oljedimma genom varm luft och ska därför inte placeras under möbler eller bakom gardiner. Tillverkaren rekommenderar minst en månads användning, även när effekt märks redan efter några dagar. Sprayflaskan innehåller isopropanol (alkohol) och ska inte sprayas direkt på katten.

FELIFRIEND

Felifriend sprayas på handflatorna och lugnar katten när du handskas med den, tex vid pälsvård eller hälsoundersökning. En sprayflaska, 25 ml kostar ca 200 kr hos veterinär. Även Felifriend innehåller alkohol och ska därmed inte sprayas direkt på katten utan gnuggas in i händerna på den som ska handskas med den. Håll händerna ca 20 cm från kattens ansikte innan du börjar för att den ska få en chans att känna av feromondoften. Den kan också användas på bråkande katter genom att man gnuggar in lite av lösningen i pälsen på den katt som blir påhoppad, gärna på huvudet där den inte kommer åt att slicka bort. Därmot ska man akta ögonen på katten!

Felifriend har hos veterinär gett lika bra resultat som lugnande medel vid lättare ingrepp.

Värt att nämna är att dessa medel inte kan göra underverk, vissa katter gillar inte alls lukten av Feliway spray då den innehåller alkohol. Som med allt annat i apoteksväg fungerar det olika på olika katter.

Feliway säljs numera också på Apoteket.

Relaterade länkar

Av: -Jossan-

Datum för publicering

  • 2007-12-17
Annons:
Hawknestgrove
2007-12-17 17:43
#1

Hm. Ska kolla om min vet har Felifriend hos sig. Förut så hade hon bara Feliway

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Elcyion
2007-12-17 17:49
#2

Jag ska också höra mig för om Felifriend. Verkar vara ett bra hjälpmedel till hittekatten. Så kanske han kan slappna av lite bättre när man klappar honom Glad

Medarbetare på jack russel terrier

JosephineF
2007-12-17 17:52
#3

Apoteket säljer inte Felifriend ännu om man utgår från deras webbsida. Så det kanske inte är så utbrett i Sverige ännu? Feliway finns dock på Apoteket både i sprayform och adapter.

Kittekatten
2007-12-17 19:58
#4

Är det någon som har erfarenhet av just Felifriend? Har ju en del med skyggisar att göra och tänkte att det kanske kan underlätta vid kontakt. Men det är alltså Feliway man använder i transportburar och inte Felifriend?

Ankah
2007-12-17 20:02
#5

Kan man tolka skillnaden litegranna så att feliway får katten att gilla miljön, medan med felifriend blir den mer bekväm med den felifriendade individen…? Individ vs miljö. alltså..? …isåfall är ju way bättre än friend i transporten…?

emjon
2007-12-17 20:16
#6

Jag har mycket goda erfarenheter av Feliway adapter och även sprayen till transportburen. Felifriend låter också helt klart intressant och den skall jag absolut prova.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

Annons:
JosephineF
2007-12-17 20:28
#7

Ja, Feliway ska det vara i transportburen. Felifriend är individinriktad precis som Ankah säger!

Alexej
2007-12-17 21:30
#8

**Det står såhär på CevaVet Pharmas hemsidan:
**Feliway Spray, Feliway Doftavgivare och Felifriend Spray säljs hos din veterinär eller på djurapotek.

**Så här uttryckte någon skillnaden mellan Feliway/Felifriend:
**Feliway: Mitt, område behöver inte markeras mer.
Felifriend: Kompis, el del av gänget allt lugnt.

Jag ska köpa Felifriend för en av mina honor som är jätterädd för andra katter fast de vill henne ingenting.

Kanske det hjälper henne att bli mer säkert och orädd.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

JosephineF
2007-12-17 21:43
#9

Jo, fast Ceva uttrycker det mer som att Feliway är för miljö medan Felifriend är för individ. Tror vi ska gå på den förklaringen som kommer från tillverkarna..

Alexej
2007-12-17 22:00
#10

Men det är väl samma bara med andra ord?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2007-12-31 19:44
#11

Felifriend var en nyhet för mig. Låter ju som sagt som en bra produkt när man ska handskas med skyggisar. Även intressant att man kan använda det när katter bråkar.

Jag har oerhört bra erfarenheter när det gäller Feliway spray vid transporter. Båda Tristans och hans bröder var kolugna under de långa transporterna från Piteå till Göteborg/Mellerud efter att buren sprayats med Felliway. De har annars varit sjövilda vid transporter och man var orolig på Hittekatten i Piteå att det inte skulle gå.

Dock fungerar det inget vidare för Linus, han blir dålig av det och både kräks och bajsar på sig.

Bra artikel du skrivit Jossan! 

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2008-03-04 22:46
#12

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

anebit
2008-06-14 19:43
#13

putteliputt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Annons:
Linda-Lou
2008-06-14 19:51
#14

Jag har en doftavgivare med Feliway och den funkar urbra. Jag är nöjd och tänker inte byta…

anebit
2008-10-25 00:55
#15

puttar upp tråden till Prinsessan på ärtens matte.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

SallyB
2008-10-25 01:27
#16

Tack! :)

Jag har Feliway (som f ö inte alls hade någon effekt är Yoshi flyttade in). Möjligen att jag ska prova Felifriend. Jag tror att Prinsessan är både rädd och arg på samma gång, för nya katter.

anebit
2008-11-06 23:13
#17

putt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Alexej
2008-12-17 16:23
#18

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: