Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
2. Hittekatter i Fokus

Året som gått och året som kommer

2007-12-30 16:19 #0 av: Lena

Nu stundar det nya året och som seden bjuder kan det vara både trevligt och nyttigt med en liten tillbakablick på året som gått. Hur har 2007 varit ur hittekatternas synvinkel? Inte så dåligt faktiskt när man börjar summera.

Om vi börjar med sajten Hittekatter i Fokus har vi under året växt så det knakar. Lagom till julhelgen blev vi 1000 medlemmar. Aktivitetsnivån har höjts i takt med det ökade medlemsantalet. I början på 2007 låg aktivitetsindex* på mellan 3.000 - 4.000. Vid årets slut  ligger det på mellan 30.000 - 40.000. (*Aktivitetsindex mäter sajtens aktivitet och är bara synligt för värdar och medarbetare).

Som sajt har vi blivit en mötesplats att räkna med för kattälskare från Ystad till Haparanda som på olika sätt är engagerade i utsatta katter. Genom förenade krafters verk har vi genom att mötas på sajten kunnat rädda många katter. Katter som varit avlivningshotade, sjuka, övergivna eller på annat sätt nödställda.

Ibland har vi även misslyckats med våra föresatser och fått se katter duka under, bli dödade mitt framför ögonen och/eller mötts av mycket tråkiga attityder från kattägare som inte tycker att deras katt/katter har något värde. Då är det svårt och tungt, men desto viktigare att ha stöd av andra som också siktar mot samma mål. Medmänniskor som förstår och vet hur det känns att vara kattälskare och att jobba i motvind. För i motvind jobbar man när man arbetar för hittekatter. Nöden är så stor, så stor bland alla Sveriges hemlösa katter att det nu blivit landets största djurskyddsproblem.

Foto: Lena

Linus önskar alla ett Gott Nytt år 2008 Foto: Lena

 

Mycket positiva saker med tanke på katten har dock hänt under året. Det är viktigt att tänka på det goda som hänt inför framtidens arbete.

Djurskyddet Sverige utsåg 2007 till Kattens år. De har framgångsrikt bedrivit kampanjen "Älskade Katter märker man". I kampanjen har man informerat om varför det är så viktigt att ID-märka sin katt samt haft en namninsamling för en lag om obligatorisk märkning och registrering av katter. Vid årets slut har mer än 100.000 namn samlats in vilket gör den till en av de framgångsrikaste namninsamlingarna någonsin i Sverige. Under årets lopp har flera aktiviteter hållits runt om i landet för att uppmärksamma katten.

Läs mera här!

 

Under våren och hösten kunde vi se TV-programmet Hitta Hem i TV4. En programserie som fokuserade på hemlösa katter och hundar. Totalt visades 36 avsnitt på vardera ca 20 minuters sändningstid. Under första säsongen var det stor övervikt på hundar, men under hösten fick katterna desto mera utrymme. Hitta hem öppnade ögonen på många svenskar som tidigare inte hade en aning om det stora problem som finns med hittekatter i Sverige.

Läs mera här!

 

Stockholms kattkastreringsgrupp bedrev under två månader våren 2007 ett lyckat projekt i Stockholmsförorten Husby tillsammans med 7 katthem/föreningar i Stockholm, samt Rinkeby Djurklinik, Sjöstadens Veterinärpraktik och bostadsbolagen i Husby. Husby är ett område där det funnits mycket hemlösa katter som levt i stor misär. Under projektet fångades 74 hemlösa katter in som alla kastrerades, ID-märktes och vaccinerades. De placerade sedan på de olika katthemmen som medverkade.  Idag har flera av dessa katter omplacerats i permanenta hem, medan de andra väntar på att deras nya husse/matte ska upptäcka dem. (Följande katthem/föreningar deltog i Husbyprojektet: Stockholms Katthem, Föreningen Djurhjälpen, Kattstallet Åkeshov, Kattvärnet, Södertälje katthem, Akutgruppen, Solgläntan).

Läs mera här!

 

                 Foto: Linda Carlgren

 

De första Svenska TNR-projekten har startat i Sverige. Det är föreningen Göteborgs Katthem som är pionjär på området. De driver nu 3 TNR-projekt i Göteborgsområdet. Djurhemmet Tigerharen är en annan förening som jobbar för att lansera TNR-metoden i Sverige. TNR: trap-neuter-return är en väl beprövad metod som praktiserats med stor framgång runt om i världen. Metoden riktar sig till kolonier med förvildade katter och är det humana och moderna sättet att komma tillrätta med en kattkoloni.

Läs mera här!

 

Slottskogskolonin, säte för ett av Sveriges första TNR-projekt

Slottskogskolonin - säte för ett av Sveriges första TNR-projekt Foto: Lena

 

Stockholm katthem har bedrivit två framgångsrika annonskampanjer i Stockholm. Första kampanjen ägde rum i somras med en uppföljning i december. Stockholmarna möttes av affischer i tunnelbanorna och på lokaltrafiken med talande budskap under de träffande rubrikerna "om våra katter kunde tala" och "kommer du ihåg katten från i somras".  Målsättningen med kampanjerna har varit att höja kattens status och medvetandegöra allmänheten om att en katt inte klarar sig utan mänsklig omvårdnad.

Läs mera här!

Foto: Stockholms Katthem, bild från första annonskampanjen "Om våra katter kunde tala"

 

Varje dag året runt kämpar massor av eldsjälar för att rädda livet på nödställda katter. Det är vardagshjältar som jobbar i det tysta, som gör stora saker med hjärtat på rätta stället, drivna av ett brinnande engagemang för de hemlösa katterna som befinner sig på samhällets absoluta botten. Eldsjälar på våra drygt 100 katthem, men även en stor skara personer som jobbar enskilt ute i vårt stora avlånga land. Som sajtvärd har jag haft glädjen att möta många av dessa. De gör att jag trots det dystra läget kan känna hopp inför framtiden. En dag ska det bli bättre, en dag ska katten få den ställning den förtjänar även i Sverige. Låt 2008 fortsätta i samma goda anda som 2007.

Katten befinner sig allt för ofta på gränsen mellan liv och död. Foto: Lena

 

Nu önskar jag slutligen alla medlemmar och Sveriges alla katter ett riktigt bra år 2008. Sist men inte minst ett stort tack till mina medarbetare här på Hittekatter i Fokus. Utan er hade sajten inte varit det den nu är.

//Lena

Datum för publicering

  • 2007-12-30

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-30 16:29 #1 av: Hawknestgrove

Ja, verkligen bra ruljans....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-30 16:32 #2 av: Erika91

Jag ryser av att läsa detta.

Via Hittekatter.ifokus har många katter hjälpts :)

Anmäl
2007-12-30 16:44 #3 av: Wiizy

Vi borde nästan skaffa nån sida å skriva in vilka katter vi räddat... Fint minne å veta exakt antal sedan...

Anmäl
2007-12-30 16:54 #4 av: martdat

#3 bra ide om det hinns med, känns det motigt kan man ju kolla där och få energi och motivation!

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2007-12-30 17:31 #5 av: JosephineF

När man ser det uppstaplat såhär inser man att mycket faktiskt hänt under året. Det värmer i hjärtat!

Anmäl
2007-12-30 17:58 #6 av: Lena

Det var värst vad mycket stavfel jag lyckades åstadkomma i den här artikeln. Pust! (om någon medarbetare ser något mer får ni gärna rätta dem åt mig).

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-12-30 18:18 #7 av: Wiizy

#4 - Jag skulle kunna hålla den... :-) jag gillar att ha sajter. ;)

Anmäl
2007-12-30 18:39 #8 av: Engla

# 3 Bra idé! För mååånga har fått en andra chans genom Hittekatter.

Jättebra skrivet, Lena! Heja heja!

Anmäl
2007-12-30 18:49 #9 av: Wiizy

#8 - Absolut..

Anmäl
2007-12-31 01:43 #10 av: martdat

Vad avis jag blir Lena på alla fina kalendrar, hade bara råd att köpa en tyvärr. inte ens det egentligen men gjorde det ändå.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2007-12-31 02:04 #11 av: Alexej

Bra artikel och så sant.

Hittekatten har blivit en känd sajt och kunde hjälpa många människor och katter. Otrolig fina insatser från många medlemmar.

Någon skrev att hon inte gilla sajten pga "inbördes beundran". Men arbetet med hittekatter och att läsa så många hemska berättelse som man kan läsa här tar på kraften och då är det skönt med uppmuntran. Det kommer kanske också den person som skrev det uppleva. Vi är värda allt beundran för vi gör något oavsett vad eller hur mycket. Och vi alla kan vara stolta över oss själva.

 "Ingen kan gör allt men alla kan göra något".

Gott nytt år till alla!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-12-31 02:22 #12 av: johnnys girl

Tack Lena för en bra artikel. Idag har jag en sådan där dag när allt är  hopplöst och det känns som om det man gör inte spelar någon roll eftersom antalet katter som behöver hjälp aldrig tar slut. Eller rättare sagt, anstalet oansvariga, hopplösa  människor aldrig tar slut.

En sådan här sammanställning var precis rätta medicinen för mig. Plötsligt ser man det svart på vitt. Det har ju hänt massor med fantastiska saker under året  Saker som faktiskt gör en skillnad.

Plötsligt känns livet lättare igen. Och jag kan bara säga en sak;

Gott Nytt År!

på er alla vardagshjältar. Ni är fantastiska allihop.! 

 

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2007-12-31 15:16 #13 av: majvi

En bild säger så mycket. Jag tänker på kissen på muren vid kyrkogården. En balans mellan liv och död för hittekatterna.

I Musses vänner har vi som motto: vi gör så gott vi kan. Man skulle vilja hjälpa så många fler, men  det är ju faktiskt en hel del som vi har kunnat hjälpa.

Låt oss hjälpas åt att få 2008 till året då fler kastrerar sina katter. Visst finns det väl lappar om kastreringens fördelar här på hittekatter som man kan skriva ut och sätta upp? Går det fortfarande att beställa Vanessas affisch från djurskyddet?

Anmäl
2007-12-31 20:09 #14 av: Lena

Vanessas affisch verkar vara slut, däremot finns det en skrift som har affischen på omslaget.

Det finns en hel serie med affischer i Katt-status-kampanjen som man kan skriva ut hemma.

Bra motto det där att "man gör så gott man kan". Om alla gjorde det skull vi inte längre ha så här stora problem med hittekatter.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-01-05 01:17 #15 av: miranda1

Vilken underbar artikel Lena, den fick mig att få gåshud.... det händer inte så ofta :)

Vad duktiga vi är allihopa! *klapp på axeln på er alla*

Anmäl
2008-01-05 01:33 #16 av: Lena

#15 Man behöver summara och tänka efter ibland, det är ju annars så mycket nytt elände som händer katter hela tiden att det är lätt att glömma bort vad vi faktiskt gör.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-01-05 03:21 #17 av: vanessa

Plötsligt så blev det lättare i min överarbetade hjärna. Lena, tack för att du skapat denna plattform för oss att samlas på. 

Det har hänt så mycket, och det är så skönt att se och veta vad som händer i andra landsändar. Då känns det inte så ensamt som det annars så lätt gör.

Mina affischer är inte slut mig veterligen. De finns att beställa, men ligger inte uppe på Djurskyddets hemsida för det fick byta plats med "Älskade katter märker man sakerna". Gratis om man är med i förening som är ansluten till dem eller om man är medlem hos dem. Kostar några små slantar annars. /Vanessa  

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-05 19:49 #18 av: Ankah

Härligt!

Bra idé att hålla lite koll på vad som åstadkommits - orkar du verkligen med det, Wizy? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.