Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 76717 ggr
Alexej
2008-04-15 22:12

Fästingar hos katter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fästingar tillhör djurgruppen kvalster och är små vinglösa spindeldjur. Det finns flera hundra fästingarter i världen och ett 15-tal i Sverige. De flesta fästingar (95%) som angriper människor, men även hundar och katter, tillhör arten vanlig fästing, Ixodes ricinus.

Man tror att fästingen har funnits på jorden i 200 miljoner år, men ingen vet till vilken nytta i det ekologiska systemet här i Sverige. Det finns inget djur som har fästingen på sin huvudmeny.

Fästingar är aktiva i temperaturer över +4 och tål torka bra. De kan överleva utan ett värddjur ca 1 månad på torrt underlag men hela 3 månader på vått underlag.
De är också kyltåliga och kan överleva i -10°C men inte under någon längre period

Den vanliga fästingen har en hård kitinplåt som skyddar största delen av ryggen. Vid kitinplåtens främre kant sticker den starkt utvecklade snabeln fram och ser ut som ett huvud. Fästingar har en mångflikig magsäck och stora spottkörtlar vilka i samband med att den biter sig fast hos värden avger ett bedövande sekret, något som minskar risken för upptäckt. Saliven cementerar även fast fästingen i huden.

Inte heller har fästingar vare sig leder, hjärta eller ögon men de uppfattar ljus och mörker.

Man tror att den förlitar sig på sin förmåga att avkänna rörelser i vegetationen, känna värmeutstrålningen av sitt offer och den koldioxid som offret utsöndrar via utandningsluften. Fästingen sträcker då ut frambenen och griper tag i djuret eller människan.

Fästingar är dåliga på att klättra men kan vara i upp till 1.5m höjd.

Vanlig färstinghona.Vanilg fästinghane.

Fästinghona                     Fästingshane

Livscykeln för fästingar, dvs från det att äggen läggs tills fästingen är könsmogen, består av fyra stadier och tar ca 3 år. Men fästingar kan bli upp till 20 år.

Första året lägger honan tusentals ägg (normalt 2000-3000 men upp till 23.000 ägg!!!) och efter tre veckor kryper larverna ut.

Larver: ljusbrun, tre par ben och ca 0,3 mm. Behöver en blodmåltid innan den kan bli nymf. När den sugit sig full med blod (3-5 dagar), släpper den taget och ramlar ner på marken. Här ömsar den hud, och övergår till nästa utvecklingsstadium-

Nymfen: lite mörkare, har fyra par ben och ca 1,5 mm.

Efter att ha ätit ytterligare ett blodmål det tredje året utvecklas nymfen till vuxen fästing.

Vuxen fästing: 2-4 mm, honorna är röda med en svart prick fram och hanarna är helsvarta.

Parningen:

Parningen äger rum på värddjuret. När honan bitit sig fast, kryper hanen in under honan och befruktar henne. När honan är befruktad och ätit sitt sista stora blodmål, släpper hon taget och faller till marken där hon lägger äggen för att sedan dö. Om blodmåltiden sker på våren - sommaren, så kläcks äggen inom en till tre månader. Om blodintaget sker på sommaren - hösten, så övervintrar honan, och äggen läggs nästföljande år. Hanen däremot "äter" flera gånger och parar sig dessutom flera gånger.

Trots den långa livscykeln, så suger inte fästingen blod totalt mer än knappt en månad under hela utvecklingsperioden. Alla fästingar behöver tre olika värdar för att fullfölja sin livscykel. Larven livnär sig på små reptiler, fåglar och mindre däggdjur. De vuxna fästingarna parasiterar på större däggdjur och människor.

Problemer

Katter kan inte vaccineras mot sjukdomar. De kan få:

Borrelios är en fästingburen sjukdom som orsakas av Borrelia och  behandlas med antibiotika.
Ehrlicia eller fästingfeber som man säger i vanligt tal, kan också smitta både människor och djur. Symtomen liknar influensa, men det CNS (centrala nervsystemet) kan också påverkas.

Sjukdomarna borrelios och ehrlichios ger en rad diffusa symptom från ben och leder men även feber, nedsatt aptit och nedsatt allmäntillstånd kan förekomma.

Katter får inte TBE (tick-borne encephalitis).

Ett infekterat bettställe kan bli följden om munpartiet sitter kvar efter borttagningen och därför är det viktigt att använda en fästingplockare som tar bort hela fästingen inkl. mundelarna

Vad kan jag göra?

För att undvika risken att djuret smittas via fästingar är det viktigt att söka igenom djurets päls regelbundet under fästingsäsongen och plocka bort både fästingar som sitter fast och de som kryper omkring. Det är viktigt att fastsittande fästingar plockas bort så snabbt som möjligt för att minska risken att ett eventuellt smittämne ska hinna föras över till djuret. Fästingar som kryper på djuret kan också vandra över till människa vid närkontakt.

TBE anses smitta direkt vid själva bettet, medan överföring av mikroorganismerna Borrelia och Ehrlichia kan dröja upp till ett dygn.

När man ska ta bort en fästing skall man ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Lättast är om man använder en finspetsig pincett.
Det finns också flera varianter på fästingborttagare att köpa i handeln.

Kläm inte på den mjuka kroppen eftersom det kan medföra att de sjudomsframkallande mikroorganismer pressas ut ur fästingen in i ditt djur.

Ibland blir en del av fästingen kvar på katten men den torkar och ramlar av efter några dagar.

Förebyggande medel

Det finns en del ogiftiga örthalsband att köpa.

Tiguspray (receptfritt, både för hund och katt) kan ha viss effekt mot fästingar.

Frontline har mycket få biverkningar och mycket låg toxicitet (giftighet). Dessutom tränger det ner i talgkörtlarna på djuret så att effekten inte försvinner vid bad. Finns som spray och spot-on preparat som sätts på djuret. Nackdel; har ibland sämre effekt, inte minst på låghåriga djur. Frontline är registrerat i 64 länder världen över. Frontline spot-on och spray säljs receptfri på apoteket.

Frontline vet skall inte användas på sjuka djur eller djur under konvalescens.Kattungar yngre än 8 veckor bör ej behandlas eftersom inga undersökningar är utförda på djur.

Frontline verkar som en lokal effekt i hud och hårrem. Fästingar, loppor och löss som kommer i kontakt med Frontline påverkas och avdödas inom 4-48 timmar.Vid behandling sprider sig Frontline till hudens och hårremmens naturliga fett och lagras i bland annat talgkörtlarna. Dessa utgör sedan en depå för substansen. Talg som innehåller Frontline utsöndras kontinuerligt och täcker det ytliga hudlagret och hårstråna. Tack vare denna unika mekanism verkar Frontline under mycket lång tid (ca 4veckor) och medger även att hunden/katten kan bada utan att skyddet för fästingar, loppor och löss förändras.Biverkning kan vara övergående ökad salivering då katten slickat sin päls.

Frontline spot-on vet, 100mg/ml, till katt 3x0,5 ml, dvs tre pipetter á 0,5 ml, en pipett per månad. Receptfri, 175,50 kr.

Hopp-off är egentligen ett fodertillägg tillverkat av enbart naturmedel, inga som helst kemiska tillsatser. En av de gamla huskurerna kommer för övrigt till heders här, nämligen vitlöken.

Hop-Off blandas i fodret till djuren, till exempel för hundar, katter och hästar. Det är verksamt mot loppor, fästingar och andra blodsugande insekter. Genom att det blandas i maten kommer det ut i blodomloppet och effekten blir att de skadeinsekter som redan bitit sig fast, ramlar av och nya angriper inte. Hop-Off har en mycket välgörande effekt på hud och päls. Medlet kan utan fara ges till djuren dag efter dag.

Vitlök

Vitlök och vanlig lök kan orsaka anemi hos flera däggdjursarter bl.a. katter, hundar, hästar. Ämnena i lökarna förstör de röda blodkropparna hos många djur med hemolytisk anemi som följd. Hos hundar lär det framförallt vara mindre hundar som drabbas.

FÖR HUND OCH KATT KAN HÖGA DOSER, ELLER ETT LÅNGVARIGT BRUK, AV VITLÖK OCH LÖK MEDFÖRA DÖDEN.

Ändå har vitlök positiva effekter även hos dessa djur. I USA är det vanligt att hundmatsfabrikanterna tillsätter vitlök i hundfodret och här i Sverige kan vi köpa hälsoprodukter för djur som innehåller vitlök.

Det är många som är rädda för vitlök till hund -enligt Danska konglige Veterinaer og Landsbohojskole kan vitlök vara farligt:
om en hund/katt under en längre tid får mängder av vitlök som är mer än 5% av hundens/kattens vikt.

Det betyder att en hund på 10 kg ska ta 500 gram vitlök/dag under en tid för att det ska vara farligt. Samma slutsats kan man summera a litteraturstudien 1999 av vet. med. dr. Gustav Björck.

En hel vitlöksknöl skalat och pressat väger ca 50 g. Så en katt på 3 kg ska inte äta mer än 150 gram vitlök/dagen, dvs 3 hela vitlöksknölar.

Fler fästingsmedel

1 l vatten, 1 burk rosmarin eller timjan, 1 msk vitvinsvinäger, 1 vitlöksklyfta, citronsaft

Koka upp en liter vatten tillsammans med vitlöksklyftan. Ta av från kokplattan. Häll i en kryddburk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en msk vitvinsvinäger samt saften från en citron. Häll blandningen i en duschflaska och förvara i kylskåp.

Spraya er, särskilt djuren under magen!

VARNING!

Exspot spot-on® är mot fästingar men kan bara användas till hund. Flera fall där katter dött av medlet har rapporterats.

Samma med fästingmedlet Zero Flea som säljs av Dogman. Läs här. Flera katter dog.

Foto: Bert Gustafsson/Lars-Åke Janzon.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Alexej
2008-04-16 02:18
#1

Lite god-natt läsning….:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hennum
2008-04-16 03:09
#2

bra bra bra artikel! :D

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Alexej
2008-04-16 21:13
#3

Frontline är det enda fästingmedel med insektsgift som katter tål. Expot och halsbandet Scalibor kan rentav vara dödligt för din katt, skriver NWT.

En veterinär uppmanar också hund- och kattägare att inte chansa, utan att verkligen använda de giftiga fästingmedlen. Sjukdomarna som djuren kan få är betydligt värre än de eventuella biverkningarna. Läs mer >>

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[sofia-85]
2008-04-16 21:17
#4

Det finns ju något organiskt halsband eller vad det heter. Som inte ska vara farligt. Någon som testat? Frintline blir dyrt när man har många katter. Mina har minst 5 nya fästningar varje dag här hemma.

[sofia-85]
2008-04-16 21:18
Alexej
2008-04-16 21:28
#6

Jag själv är lite tveksamt med halsband. Mina tappar halsband med en gång och jag tror inte att de hjälper så mycket. Provade för några år sedan och den hjälpte ingenting. Men kanske har de blivit bättre?

Men jag måste ge dig rätt. Frontline är jättedyr när man har många katter och håller bara 4, högst 6 veckor. Jag köpte idag färska vitlök som jag ska mosa in i burkmaten. Ska prova om det hjälper.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
[sofia-85]
2008-04-16 21:36
#7

Ok. Medela gärna mig om det funkar…:)

Detta halsbandet kostade 60 kr och håller i 4 mån så ganska mycket bättre om man ser till priset :) Det är bara naturliga ämnen som inte är farliga för katten. Det var en som hade skrivit kommentar där stod det att det funka. Katterna hade fått någon enstaka fästning men det får de ju av frontline med

Ledin
2008-04-16 21:56
#8

ja jag ska köpa halsband men så har jag nån som är expert att ta av sig halsband så det får bli något medel man har hemma med. Men jag har hört flera som säger att halsbandet ger en bra efekt och man slipper tänka på droppar i nacken så har du en katt som kan bära halsband så är detta ett jätte bra att köpa. Ang vitlök vill jag ge även tips på att man kan ha en klyfta i vattnet till katterna nu har jag det inte men ska börja igen, jag har bara vitlöksvattnet på natten under dagen vanligt vatten. Om man tycker att det kan bli starkt med vitlök kan man ta en halv. Detta funkar även till alla djur jag har det till mina hästar o kaniner det hjälper mot förkylnig osv som för oss.

Hawknestgrove
2008-04-16 23:32
#9

JAg köpte ett medel på LAntmännen(Granngården), sofia, som inte är så dyrt!

 Det heter Protect Line och är tillverkat av Bayer. Tyckte det funkade på Arne, när han var ute förr. Det är en naturprodukt som kan användas på både hund ochkatt.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2008-04-18 01:14
#10

Usch ja fästingar är inget kul kapitel, men nog så viktigt att vara påläst om. Jättebra artikel du skrivit Alexej! :)

Det ska ju finnas olika huskurer har jag hört talas om som är ofarliga och kan hålla dessa marodörer på avstånd. Kommer dock inte ihåg riktigt vad det var mans skulle använda?

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2008-04-23 13:07
#11

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

anebit
2008-06-15 22:38
#12

puut eftersom det frågas om fästingar i en annan tråd..

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Hirit
2008-07-14 01:39
#13

jaha, här är det nog försent, men jag uppskattar artikeln jättemycket - vilken tur att jag sökte och fann den, nu vet man.

Ena av mina katter hade en fästing på huvudet som vi fick väck, så nu är det bara och ringa veterinären och få antibiotika. Vi har varit förskonade från de där onyttiga blodsugarna här i Jämtland  tills nu. Har hört att det varit någon för något år sedan, som rapporterat, men inget mer sedan dess.

Annons:
Hawknestgrove
2008-07-14 02:03
#14

Ja,men inte ska du behöva få antibiotika bara för en fästing. OFtast så blir det ingenting av det. En liten bula bara, som går bort. Avvakta och se.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

karins
2008-07-14 02:15
#15

Här plockar jag ett tiotal fästingar var dag, i bland mer på mina katter. Flest finns det i dom långhåriga. Men inte behövs det väl antibiotika om dom inte blir dåliga?

Hawknestgrove
2008-07-14 02:17
#16

Nej, bespara dig den slanten. Du kommer nog dessutom int få nån omdet är en vet med ansvarskänsla. avvakta.Det brukar bli som en liten ärta, sen går det ner så sakta.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

missempty
2008-07-14 11:35
#17

Ja, inte behövs det någon antibiotika inte. Min hund är 7 år och har varje år fått fästingar, mer eller mindre, men i år är första gången jag hittar fästingar även på mina katter! Förvånad

Det sjuka är att alla mina katter är innekatter, men nu för tredje året har de tillgång till vår uteplats… aldrig att de fick fästingar första eller andra året, men i år har jag plockat några på dem! Den första fästingen på katt hittade jag på en av dem som inte ens hade fått gå ut på några dagar… så det här året slår alla rekord här hos oss!

Alexej
2009-06-03 11:34
#18

Hur är det med fästingar hos er?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Gronstedt
2009-06-03 12:30
#19

I år verkar det vara ovanligt tjockt med fästingar, det är väl den tidiga, varma våren.

Den förra katten här var korthårig och jag brukade hälla på honom FrontLine med 5-6 veckors mellanrum. Den nya kissen är långhårig och på honom räcker FrontLine-behandlingen bara cirka 3 veckor. Det står på bipacksedeln att man inte ska behandla oftare än var 4:e vecka, så jag får plocka bort en del för hand. Dock verkar det som om det inte finns borrelia och erlichia (stavning?) i dessa trakter ännu, jag har i alla fall inte hört om några fall.

Alexej
2011-04-29 22:03
#20

puttar upp, dags för fästingar:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
[crisse1]
2011-04-29 23:57
#21

Ja det skall gudarna veta, stora feta på Bobster som jag har plockat men som även trillade av och låg på golvet. Jag brukar slå lite fönsterputs i en äggkopp så stoppar jag ner dom där efterhand som jag plockar dom och där dör dom.

KattkoloninBotkyrka
2013-06-02 22:00
#22

Åh vad bra information.

Hoppas det är ok att jag har länkat denna information på min kattsida. 🌺

~~Hemlösa Katter i Nöd~~
www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka

zorro2
2013-06-03 21:47
#23

väldig bra artikel, usj..dessa hemska äckliga småkryp. har inte hittat nåt på min katt än så länge…hoppas att jeg inte hittar nåt heller. jeg har använt frontline, men är intresserad av att veta lite mer om alternative medel mot fästinger.

äter katten burkmaten med vitlök i, lukter inte det lite för stärkt. tror inte min skulle äta det. men tenkte teste en halvklyfta imorgen.

Josefa
2013-06-03 22:30
#24

Alla former av lök är giftigt för katten.

Alexej
2013-06-04 00:44
#25

Josefa, läs vad som står i artikeln - Så en katt på 3 kg ska inte äta mer än 150 gram vitlök/dagen, dvs 3 hela vitlöksknölar. Jag har körd med vitlök på mina. Pressad vitlök, lite i fodret varje dag. Håll sig bra i kylskåpet. Men katterna luktade vitlök hela tiden….Svårt att säga om det hjälper. Lite fästingar får de ändå.Sedan är det så olika, har katter som aldrig får fästingar medan andra verkar vara fästingsmagneter. Fästingar är verkligen äkliga. Framförallt när de ramlar av och är blodfyllda och tjocka och kan ligga var som helst.

En kompis kör alltid med duschblandingen på sina katter och är väldigt nöjd med det.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Josefa
2013-06-04 09:04
#26

Visst 150g som engångsdos. Men hur reagerar de på att få lite vitlök varje dag hela sommarhalvåret?

Jag sätter Frontline på mina och de får inga fästingar. Förutom att jag någon gång hittar en död i pälsen på dem, som väl har försökt att suga blod. Självklart är Frontline ett gift, men det är även vitlök för katterna. Frontline skyddar dessutom mot loppor och löss, och gör ev även att de är mindre mottagliga  för öronskabb om de skulle träffa på en katt som har öronskabb.

Alexej
2013-06-04 09:21
#27

Jag tror inte att vitlök ger biverkningar för katter, det ska ha en bra påverkan på pälsen och immunsystemet, dessutom ska det hjälper mot mask. 150 g är 3 knölar och de får kanske en liten klyfta eller en halv större i sig om dagen. Mina såg iaf fina ut men luktade vitlök efter ett tag.

Frontline kostar mycket framförallt när man har många katter. Jag är också lite tveksam för när man läser bruksanvisningen och hur viktigt det är att tvätta händerna noga efter behandlingen. Människor ska inte få det på huden men på en katt är det ok?

Vi förlorade också några kattungar där familjen behandlades med Stronghold i ett jourhem där vi är säker att de blev förgiftade pga att de slickade varandra.

Spot-on är kanske ok så länge man inte har flera katter som slicka varandra och får giftet i sig. Jag använder en del Profender på skygga katter men där är risken inte så stor att en annan katt får det i sig.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Josefa
2013-06-04 10:08
#28

Alla sorters lök förstör de röda blodkropparna hos katter. De får alltså anemi. Hur påverkas en katt som länge får gå med anemi?

Stronghold är ett mycket starkare medel än vad Frontline är. Det ges bara till katter efter veterinärens ordination. Och att man ska tvätta händerna noga efter att man använt Frontline är inget konstigt. Smörjer du in dig med tex eksemsalva så ska du också tvätta händerna efteråt. Alla sorters läkemedel på fel plats är onödigt.

Alexej
2013-06-04 10:56
#29

Finns också vitlökskapslar att köpa till hundar/katter tex det här: http://www.dogsinmyheart.se/dorwestvitlok.html

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Josefa
2013-06-04 11:08
#30

Bara för att det finns vitlökskapslar att köpa till katter behöver det inte innebära att det är bra för dem. Förr rekommenderades ofta vitlök till både hundar och katter. Tills man märkte att djuren blev dåliga och tom dog av det.

[eskils]
2013-06-04 16:51
#31

På Stockholms katthems hemsida under Frågor och svar - Faror i hemmet står det så här:
Våra vanligaste lökväxter, som t ex hyacint, är också en fara för katten. Tänk på att även den lök som finns i de flesta barnmatsburkar är skadligt för katten. Ge aldrig din katt något som innehåller lök/vitlök. Detta gäller även torkat lökpulver som är mer koncentrerat och därigenom skadligare.

Källa: Leg. Vet. Claire Nicol, Regionsjukhuset Bagarmossen, föreläsning 2009-12-02

Alexej
2013-06-04 21:41
#32

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Iyen]
2013-06-04 23:55
#33

20 år. Wow

Hennum
2013-07-23 00:11
#34

usch… varje gång jag läser om fästingar så ryser jag… 

Det med parningen kan förklara varför jag en gång plockade två fästingar där den ena var ovanpå den andra. Jag var väldigt konfunderad men nu förstår jag. Framför allt är jag lycklig att jag lyckades stoppa förökningen av de äckliga krypen. :P

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Annons:
Upp till toppen
Annons: