Annons:
Etiketterkatter-andra-länderartikel
Läst 8450 ggr
Alexej
4/16/08, 3:01 PM

<u>TNR-projekt i Holland</u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mottot för Trap-Neuter-Return (TNR) är ”även förvildade katter har rätt att leva”. Metoden minskar beståndet av förvildade katter men låter friska katter leva. De hemlösa katterna i en koloni fångas in. De blir kastrerade, vaccinerade, avmaskade, öronmärkta och får veterinärvård. Kattungar och tama katter går vidare till katthem för omplacering, medan förvildade katter återplaceras i sitt revir. TNR har visat sig vara en human metod för de förvildade katter som inte har någon koppling till ett liv inomhus.

      *

Holländsk Trap Neuter Return organisation fångar in ca 1100 förvildade katter per år. 

"Stichting Zwerfkatten Rijnmond" (Stiftelse strykarekatter Rijnmond) har ordning på sina saker! Den stora anläggningen, som ligger i ett industriområde i Rotterdam, ser proffsigt ut. Två skåpbilar står parkerade vid ingången, fällorna står prydligt uppställda i rader och det finns kattmat från ett A-märke som räcker för ett helt år.

Anläggningen, som har en kapacitet för 54 katter, är helt inriktad på separerad inackordering av olika kattkolonier.  Ett ventilationssystem transporterar bort obekväm luft. Förutom en rymlig karantän finns det tolv rum vilka kan inackordera tre till tio katter var.

  Ineke och en volontär flyttar över en katt från fällan till transportbur

 

Fångar in hela kolonier på en gång

- Vi fångar helst in en hel koloni på en gång så att vi också kan behandla och släppa ut dom samtidigt på samma ställe berättar vd Ineke Jochims.

-  På detta sätt upplever närboenden direkt att situationen har förbättrats och man förebygger att redan kastrerade katter blir infångade igen. Genom att vi jobbar effektivt så kan en infångningsaktion ibland bara ta en vecka till 10 dagar.              
Ibland ingår det ett 40-tal katter i en koloni, så då är man upptagen ett tag. På en årsbasis så infångar och behandlar stiftelsen cirka 1100 katter.

Veterinärer

Stiftelsen har samarbete med ett antal veterinärer som jobbar med reducerade priser. De jobbar extratimmar när stiftelsen håller på fånga in en stor koloni. Alla katter blir kontrollerade om de har id-märkning och kastrerade katter får en s.k. eartip (se bild till vänster), vilket betyder att en liten bit av örat tas bort så att man på avstånd kan se att katten har blivit kastrerad.

- Annars finns ju risken att man tar en katt till veterinär i onödan, vilket orsakar onödigt stress hos djuret, säger Ineke.

Riktigt sjuka djur blir avlivade i samspråk med veterinären.
- Hur svårt det än är måste man vara realistiskt i sådana fall. Är en katt för sjuk för att kunna återplaceras är det inte försvarbart att göra det. Inte för kattens egen skull och inte för kolonin heller. Veterinärens åsikt är avgörande. Som tur är händer det sällan, berättar Ineke.

TNR

        Ögonblicken som alla ser fram emot, både katterna 
                               och människor.

Jourhem

Stiftelsen stödjas av en stor grupp volontärer.

- Utan dom skulle vi komma ingenstans, hävdar Ineke. De hjälper oss bl a med infångning, transport, skötsel av katterna och städning på katthemmet. Även styrelsen utgörs av volontärer och våra nyhetsbrev, broschyrer och hemsidan sköts av volontärer. Helt fantastiskt!

En speciell grupp av volontärer är dom som ställer upp som jourhem. Dessa tar hem kattungar som är högst 3 månader gamla.

- Kattungar upp till 3 månader gamla placerar vi i jourhem för socialisering. De blir avmaskade, vaccinerade, behandlat mot loppor och får en hälsokontroll. De blir även id- märkta med chip. Självklart blir de kastrerade så tidigt som möjligt så att det inte uppstår nya problem med oönskade kattungar. Vi är redan ganska kända i området så att det inte är särskilt svårt att hitta nya hem till kattungarna.

Dyr angelägenhet

Förutom en stor grupp volontärer har stiftelsen även lyckats knyta till sig de så nödvändiga sponsorerna. Det behövs verkligen, för stiftelsens arbete är en dyr angelägenhet. Ineke: - Ombyggnaden och inredningen av anläggningen har kostat ungefär 80 000 Euro (750 000 SEK) och årligen kostar vår verksamhet mer än 100 000 Euro. (938 000 SEK) Det kan vi inte betala från våra 600 stödmedlemmar. Som tur är betalar "de Dierenbescherming" (paraplyorganisation jämförbart med Djurskyddet Sverige) en stor del av kostnaderna och har vi en liten grupp med underbara sponsorer. På så sätt för vi det hela att gå runt.
Inom kort kommer Rotterdams borgmästare att besöka oss! avslutar Ineke entusiast. 

Fakta

  • I Holland finns det ca 100 000 hemlösa och förvildade katter.
  • Antal TNR-projekt i Holland:ca 200
  • Antal TNR katter som kastreras årligen:ca 9000
  • Antal per år av djurhem omhändertatgna kattungar:ca 12 000
  • "De Dierenbescherning" (paraplyorganisation jämförbart med Djurskyddet Scerige) Förespråkar TNR-metoden sedan 1980 och anser att metoden respekterar både djur och människor.
  • De har dispens från den holländska regeringen att genomföra TNR-projekt och att märka kastrerade katter med s.k. eartip.
  • Årligen rapporteras antalet infångade och kastrerade katter till regeringen.

Källa: "de Dierenbescherning", medlemsblad "Dier", mars 2006, årsgång 86

*

Hela Artikeln är kopierad från Göteborgs Katthälpens medlemstidning. Deras förening är det första "officiella" katthem som arbetar efter TNR-metoden. År 2007 genomfördes 6! TNR-projekt i Göteborg.

Högsbo: 40 katter fångades in, 13 släpptes ut igen och 26 katter blev omplacerade. Enkattunge gick inte att rädda.

Slottskogen: på gång

Eriksbergs koloni: är upplöst

Olofstorp: avslutat. 4 katter kom in, 3 blev utsläppta

Kungssten: 14 katter blev omhändertagna, 4 är tillbaka

Kullavik: 12 katter blev infångade, 2 katter släpptes tillbaka

Göteborgs katthjälpen tog hand om totalt 165 katter under 2007. 85 katter blev omplacerade. 112 av det totala antalet katter ingick i olika TNR-projekt, av dessa blev 39 utsläppta och 69 katter omplacerade. 7 katter har blivit återinfångad till senare omplacering. 6 katter kunde inte räddas.

En viktig uppgift är att belysa allmänheten att det inte handlar om att bara släppa ut katterna efter kastrering utan att fortsatt tillsyn med mat och skydd ingår i TNR-metoden.

En äldre tråd om TNR i Holland: Här

Göteborgs Katthjälpen är i stort behov av volontärer och akuthem. Mer kan du läsa på deras hemsidan:

http://www.goteborgskatthjalp.com/

Vill du bli stödmedlem? Sätt in 200 kronor på PlusGirot 37 62 03 - 6 med meddelandet "Stödmedlem". Då får du medlemstidningen 4 gånger/året plus Djurskyddet Sveriges medlemstidning.

Av: Alexej

Datum för publicering

  • 2008-04-16

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Alexej
4/16/08, 4:01 PM
#1

Tyvärr funkar det inte att lägga in bilder nu, hoppas senare:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
4/17/08, 12:06 AM
#2

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

anebit
4/17/08, 1:50 AM
#3

En jättebra artikel om TNR.  Tänk att Holland ligger ljusår före Sverige……  Underbart att Miranda iaf arbetar med TNR….

Det är ju många gånger som med mycket annat att det handlar om Okunskap..

En viktig uppgift är att belysa allmänheten att det inte handlar om att bara släppa ut katterna efter kastrering utan att fortsatt tillsyn med mat och skydd ingår i TNR-metoden.      SÅ  SANT!

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Hawknestgrove
4/17/08, 1:52 AM
#4

Ja det är det som är viktigt att poängtera

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hennum
4/17/08, 4:33 AM
#5

verkligen bra artikel!

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

[Daisy-Moa-Elsa]
4/17/08, 12:57 PM
#6

Inte alls kunnig i TNR, satt och funderade över där katterna varit 12-14 stycken och endast ett fåtal släpps tillbaka, är det nåt katterna "reagerar" på? Menar blir ju inte stor koloni av 2 när de nu är vana med ett gäng runt sig.

Annons:
Alexej
4/17/08, 1:35 PM
#7

#6 Intressant fråga. Ska maila Miranda och fråga. Men jag tror att en kattkoloni är inte som en familj (där man älskar och bryr sig om varandra) utan en nödgemenskap. Katter är individualister och inga flockdjur.

En TNR-koloni undersöks innan för att veta hur många det finns osv. Då ser man också vilka katter som håller ihop. De tama och unga förmedlas till hem. Bara de "oberoende" släpps ut, kastrerade, id-märkta och vaccinerade.

Om jag skulle ger bort några av mina katter skulle resten märker det men jag tror de skulle uppskatta det. Mer mat, mer uppmärksamhet.

Och det viktigaste är ju att det inte föds nya katter hela tiden. De som släpps tillbaka lever ett bra liv som utekatter med mat, tillsyn och skydd.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
4/17/08, 3:05 PM
#8

En sak, som jag faktiskt funderade på, var just vaccineringen vid TNR. Man måste ju ge två sprutor, med ca fyra veckors mellanrum. Hur 17 får man till det? En går ju väldigt bra att ge i samband med kastrering och IDmärkning, men sen måste man ju alltså vakta en gång till,för att få in just den speciella katten eller katterna, som ska vaccineras om. Då hinner väl ibland den första sprutan bli verkningslös?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Alexej
4/17/08, 3:08 PM
#9

Jag kan inte svara på hur Miranda eller andra gör det. Men min veterinär sa helt klart det räcker med en vaccination för vuxna katter. Då är de grundvaccinerade. Alla andra vaccinationer är bra och skyddar bättre men det viktigaste är grundvaccinationen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Daisy-Moa-Elsa]
4/17/08, 4:16 PM
#10

Tänkte mest att då de ändå söker sig till en koloni måste ju den ge en viss trygghet och den försvinner ju när de är ett par kvar bara.

Söt tanke med familjekänsla men det är jag med på så funkar de inte :-)

Hawknestgrove
4/17/08, 4:22 PM
#11

Ok, då vet jag, tack för svaret!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
4/18/08, 1:01 AM
#12

Vad bra Alexej att du fick ihop en artikel av det här intressanta materialet som Göteborgs Katthjälp har skickat till oss.

Nederländerna ligger långt framme i sitt arbete med hemlösa katter. När jag bodde i Amsterdam såg jag knappt en hemlös katt. Dock vet jag att det finns en hel del problem i Rotterdam som har mer slum eller vad man ska säga. Det är ju världens största hamnstad. Nederländerna är världens mest tätbefolkade land med 17 miljoner innevånare på en yta av Smålands storlek, så det är helt andra förutsättningar. Dessutom är det ett djurvänligt land där många engagerar sig för djuren.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Engla
4/18/08, 3:36 PM
#13

Wow, vilket jobb de gör. Och att de ligger sååå långt före oss är väldigt intressant. Vad kan det bero på att de har kommit så långt, tror ni?

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Annons:
Upp till toppen
Annons: