Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

<u>Vanvårdskatter</u>

2008-04-17 01:07 #0 av: Alexej

Det här handlar om Alekatterna som Göteborgs Katthjälp och Djurens Samarittjänst tar hand om. Men vanvård av djur förekommer i hela landet. Vad som är mest skrämmande är att myndigheter ofta känner till situationen, men ändå inte agerar. Det är en stor skandal!

"En schäfer som stod i en mycket nedsmutsad hundgård. I hundgården fanns det mycket skräp som hunden kunde få i sig och skada sig på. Kojan var inte isolerad. Under gallret till hundgården fanns en plåt instucken med gammalt foder, mest kattmat och ett par katter som uppvisade sjukdomssymtom. De var ovilliga att röra sig, hade rinnande och svullna ögon, toviga pälsar och bukiga magar vilket kan tyda på inälvsparasiter. Veterinär bör omedelbart kontrollera tillståndet för de katter som visar upp ett avvikande och/eller sjukligt beteende."

Bild

 

Så lyder inspektions-rapporten, från inspektionen utförd den 4 oktober, v. 40, där även en djurskyddsinspektör från Göteborgs kommun var med tillsammans med en inspektör från Ale kommun. Enligt samma inspektionsrapport skulle ett föreläggande skrivas.

Den 5 november, v.45, görs en ny inspektion. I ett brev till djurägaren, daterad den 8 november 2007, uppmanas han att isolera hundkojan, att ett godtagbart utrymme anordnas för hönsen och att katter som uppvisar tecken på sjukdom måste veterinärundersökas.  Enligt skrivelsen kommer återbesök att ske under vecka 47. Enligt kommunen hade flera förbättringar gjorts.

- Det gick åt rätt håll. Han hade avlivat flera höns, hunden hade fått lite förbättringar i kojan och vi såg inte så många katter, säger Bengt-Arne Johansson, inspektören från Ale kommun.
Jaha....det gick åt rätt håll...Genom att avliva djur, gör små förbättringar för hunden med resultat att hundhållningen fortfarande ligger långt under djurskyddslagens minimikrav och genom att konstatera att man inte såg så många katter? Kanske katterna har blivit så pass dåliga att dom dött?
Ett föreläggande formulerades aldrig. Återbesök har aldrig genomförts. Veterinären har aldrig tillkallats.

Här fick katterna gå bland glas, skräp och olja...

I början av februari -08 avlider djurägaren. Polisen har varit där och hämtat honom och noterat att ett större antal katter i och omkring huset samt en hund som nu lämnats ensamma. Djurskyddsinspektören åker till fastigheten samma dag och konstaterar att det inte fanns någon anledning att omhänderta djuren omedelbart. Vid återbesök den 6 februari konstaterar han igen att djuren inte var "synbart sjuka eller skadade".
Den 11 februari skriver djurskyddsinspektören till Göteborgs Katthjälp att "vi valde som sagt en mjukare linje" och "Vi blev ju dock lurade av B vad gäller katterna eftersom han gömde undan katter för oss. Vid det andra inspektionstillfället syntes inga andra katter till än vuxna och friska sådana. Jag är väl lättlurad..."

Det finns bilder, tagna den 8 februari, på sjuka katter, varav fyra kattungar. Bilder har även tagits på en av katterna som fick avlivas samma dag. Han hade bl a. leverskador, ingen päls och igenmurade ögonen.
Alltså 4 dagar efter att djurskyddsinspektören bedömer att det inte finns någon anledning att omhänderta djuren hittar man ett 20 tal katter som går omkring hemlös, och en del är sjuka.

Stackars katt


Enligt Bengt-Arne Johansson tyckte mannen om sina djur och var det inte fråga om djurplågeri.

Hur kan bedömningarna från djurskyddsinspektören i Göteborg och inspektören från Ale kommun, om mannens djurhållning ligga så långt ifrån varandra? Inspektören från Göteborgs kommun talar om åtalsanmälan angående brott mot djurskyddslagen,                                                                                                    omhändertagande av djuren och att några av katterna borde veterinärundersöks omgående medan Bengt-Arne Johansson  från Ale kommun vid flera tillfällen, både i handlingarna och vid kontakt med Göteborgs Katthjälp och media påstår att mannen har "en otrolig kärlek för sina djur" att han "tyckte om sina djur", " verkar sköta om sina katter", "den här mannen älskade djur".


En bedömning av vad som behövs

Kommunen tycker ändå att man har gjort vad man kunnat.
"Det är klart att det alltid kan göras en massa olika saker, men man får göra en bedömning av vad som behövs" säger Bengt-Arne Johansson till tidningen Metro. Även avdelningschefen tycker att ärendet har hanterats på ett korrekt sätt.


I Sverige har vi lag på vilken miniminivå djurskyddet ska ha. Värre än dessa minimikrav får det alltså inte bli. Djurskyddslagens (DL) syfte är främst preventivt, lagens bestämmelser syftar att förhindra situationer där djur utsätts för lidande vilket framgår ur 2 § DL: Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. I förarbetena till 2 § DL anges att lidande även innefattar ett psykiskt lidande såsom exempelvis ångest.

Frågan är alltså inte om kommunen borde ha gjort mer. Faktum är att kommunen har brustit allvarligt i
sin uppgift som tillsynsmyndighet.

 

Frisk katt?

Djuren har blivit utsatta för lidande på grund av flera orsakar: De hade otillräckligt med tillsyn och vård, djurhållandet var uppenbart under all kritik. Pga all bråte, skrotbilar, bilbatterier, olja och andra miljöfarliga vätskor som finns på tomten fanns det risk att djuren skulle bli utsatt för lidande genom att t ex skada sig på bråten eller slicka i sig t ex olja eller glykol. Ett flertal katter hittades ju död på tomten! Efter det att mannen avlidit fanns det ännu mer anledning till att omedelbart omhänderta djuren med stöd av 32 § Djurskyddslagen som säger att djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om det bedöms utsiktslös att felet blir avhjälpt, eller om ägaren till djuret inte kan anträffas eller att det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.

 

Kopia från medlemstidningen Göteborgs katthjälp, årgång4, våren 2008

Just nu finns det 5 katter kvar men det fattas jourhem. Vill du hjälpa till går in på Katthjälpens hemsidan:

http://www.goteborgskatthjalp.com/index.html

 

 

Av: Alexej

Datum för publicering

  • 2008-04-16

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-04-17 01:10 #1 av: Hawknestgrove

Bra att du puttat upp.... Undrade just hur det hade gått....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-04-17 01:10 #2 av: Alexej

Tyvärr funkar det inte nu att lägga in bilder:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-04-17 01:12 #3 av: Hawknestgrove

Nä det knasar med fokus nu! känns skönt att min lilla grå kisse i mitt köksskåp har hjälpt till lite där!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-04-17 01:14 #4 av: Kusten

Fruktansvärt att det fick hända Gr&aring;ter Stackars djur..

Blir både ledsen och arg över denna skandal

Anmäl
2008-04-17 22:55 #5 av: Dakrish

putt

Anmäl
2008-04-17 23:14 #6 av: Ankie

ja detta är verkligen skandal, det ska inte få gå till så här. Man kan ju fundera vad det sitter i, när de vet hur djuren har det men ändå inte gör något....

Anmäl
2008-04-18 01:05 #7 av: Lena

Det här är ytterligare ett tragiskt exempel på hur urdåligt det svenska djurskyddet fungerar i praktiken. Man blir beklämd minst sagt. Här har Göteborgs Katthjälp gjort ett jättejobb!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-04-18 02:52 #8 av: Mizzi

Herregud finner inga ord Gr&aring;ter

Anmäl
2008-04-18 03:19 #9 av: Faxlin

Djurskyddet, djurskyddet, djurskyddet...säg det flera gånger högt. Känner ni? Det ger en besk bismak i munnen.
Det här är inte djurskydd!

Vad jag anser att det är ska jag inte skriva öppet. Men det är förbjudet att skriva i alla fall.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-18 10:47 #10 av: nils1

Bilder till artikeln kan ni se här http://www.goteborgskatthjalp.com/alafors.html

Varning för chockerande bilder... :(

Anmäl
2008-05-14 19:50 #11 av: Darkmoonia

Fruktansvärda bilder, blir så trött på att myndigheterna ser men inte gör något grrrrr...

Anmäl
2008-05-14 20:02 #12 av: Hawknestgrove

Hur har det gått för de små?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-05-24 00:05 #13 av: brutt

9. Håller med.

Anmäl
2008-05-24 00:36 #14 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Nån som vet ifall Kommunens miljöinspektör som inte ansåg det fanns nån anledning till att omhänderta djuren har fått någon anmälan på sig eller så?

Anmäl
2008-05-25 15:56 #15 av: Hawknestgrove

Ja, hur går det i det här fallet?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-05-30 16:21 #16 av: Sidentass

mitt hjärta blöder när jag ser dessa bilder..arma...stackars djurkrakar...tänk om man kunde trolla o öppna sitt hem för varenda liten varelse där...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.