Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
9. Kattens sjukdomar & problem

<u>Del 2 Njurar och urinvägar</u>

2008-05-20 19:59 #0 av: anebit

Katten har 2 njurar de består av en kapsel ytterst, sedan kommer njurbarken som är 1 cm tjock och består av små kapillärnystan (glomeruli) omgivna av en tunn kapsel och njurkanaler. Innanför barken finns njurmärgen som bara består av vindlande njurkanaler som mynnar ut i njurbäckenet i njurens mitt. Därifrån utgår urinledarna (uretärerna) som mynnar i urinblåsan.

 

fortsätting från del 1  http://hittekatter.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=357ccf3b-2f88-4877-823d-52be148c56da

 

Cystnjurar  PKD

Sjukdomen yttrar sig så att det bildas blåsor (cystor) genom utvidgning av nefroner. Cystorna växer alltmer och tränger undan normal njurvävnad. I slutstadiet upptar cystorna stora delar av njurarna, som då inte kan fungera längre och kronisk njursvikt uppstår. Cystorna kan bildas även i andra organ som lever och hjärna. PKD är en ärftlig sjukdom på perser och persersbesläktade raser (exotic, britter, burmilla m.fl.) där frekvensen är så hög som 40% . På övriga kattraser är frekvensen 1%.  Njursvikt kan drabba katter från 3 års ålder, men vanligen är de mellan 7 och 10 år innan symtomen visar sig.

Prognos: dålig om cystorna är många.

 

Pseudocystor i njurarna

Dessa kallas falska cystor och bildas utanför själva njuren men innanför njurkapseln. Symtomen är ett sakta ökande bukomfång genom att vätska fyller på under njurkapseln. Katten kan öka flera kilo i vikt av vätskan. Orsaken till detta är okänd, men det drabbar ofta äldre hankatter. Kattens njurfunktion är vanligen inte nedsatt.

Veterinären avlägsnar vätskan och opererar bort överflödig njurkapsel.

Prognos:  vanligen god.

 

Njursten

är sällsynt på katt. Man hittar förkalkade njurbäcken snarare än stenar. Symtomen är blod i urinen och ibland smärta i njurtrakten. Om katten har ont måste man operera bort förkalkningarna annars ingen behandling.

Prognos:  god.

 

foto: camillasigge

 

Sjukdomar i urinblåsan

Katten har ett komplex av sjukdomar i urinblåsan som kallas FLUTD, nedre urinvägsjukdomar. Dessa undersöks med urinprov, röntgen, kontraströntgen och ultraljud. Man tar också bakterieprov, men det har visat sig att bara 2% av katter med urinvägsproblem har bakterier. Diagnos är därför ofta svår att ställa.

 

FLUTD utan urinstopp

Symtomen är att katten springer ofta på lådan, slickar sig på penis, kissar på fel ställen. Ofta ser man blod i urinen

Ingen behandling - det kan gå över på 5 - 7 dagar. Om katten har ont bör den få smärtstillande. Om man hittar bakterier i urinen så får den antibiotika. Om katten äter torrfoder byter man till blötfoder

 

FIC (felin indiopatisk cystit

Urinvägsproblem utan fastställd orsak och det är tyvärr den vanligaste formen av cystit hos katt, vilket gör behandlingen så svår. Symtomen är de samma som ovan,  kissar ofta samt smärta och blod i urinen.

Katten får akut börja med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin,  sedan måste utredning göras.

Man ser till att katten inte blir stressad genom att kattlådan står på ett undanskymt ställe, att lådan är ren hela tiden samt att katten inte är mobbad av andra katter. Byter till blötmat.

Prognos:   vanligen god 

 

FLUTD med urinstopp

Resulterar att det bildas ett stopp i urinröret, så att katten inte kan kissa. Detta är en vanlig sjukdom och en av dem som orsakar störst lidande hos katten. Sjukdomen är mycket allvarlig och om inte katten kommer till behandling inom 1½ dygn dör den i svår urinförgiftning och under outsägliga plågor.  Symtomen är att katten springer upprepade ggr på lådan och försöker kissa, men ingen urin kommer eller bara droppar. Katten slickar sig på penis.

Stoppet kan orsakas av att urinröret är svullet av inflammation, eller att pluggar av kristaller eller en blandning av kristaller och proteiner fastnar i urinröret.  Även mindre urinstenar kan fastan i urinröret och orsaka stopp.

Man vet inte riktigt varför vissa katter bildar kristaller men det är en mängd samverkande faktorer. I naturen äter katter en diet baserad på protein, fett, vitaminer och mineraler, nästan helt utan kolhydrater. Maten innehåller 70% vatten och proteinernas nedbrytningsprodukter ger ett PH-värde 6 -7 i urinen  . Innehållet i moderna torrfoder har ändrat på detta.

Både hankatter och honkatter får denna sjukdom, men honkatter har mycket kortare och vidare urinrör, varför de sällan får stopp som hankatterna. Den typiske urinstenskatten är en överviktig kastrathane. En okastrerad hane löper lika stor risk att få urinsten men är nästan aldrig överviktig. Redan innan ett fullständigt stopp har utvecklats känner katten att det svider och värker i blåsa och urinrör.  De första symtomen är att katten försöker  kissa oftare och att det är blod i urinen.

Om katten trots veterinärbehandling inte kan kissa eller får återfall av urinstopp mer än tre ggr. opererar man bort en del av urinröret . Det blir då kortare och vidare och fungerar som på en honkatt. Kattens kissande påverkas inte alls. För det mesta fungerar katten väldigt bra efter operationen. Den viktigaste behandlingen är att ändra kattens matvanor och övergå till blötmat.

Prognos:  god i de flesta fall. Några katter har så svår kristallbildning att de inte klarar sig ens med operation 

 

foto:anebit

Urinsten

är  ganska sällsynt hos katt. Det finns sällan bakterier. Symtomen är frekventa urineringar, blod i urinen och ibland urinstopp.

Röntgen och ultraljud faställer om det finns stenar. Struvitstenar kan lösas upp med urinstensfoder.  Annars operation. Antibiotika om det finns bakterier.  Blötfoder.

Prognos:  god, men det finns alltid risk för återfall.

 

Urinvägsinfektion

är mindre vanlig hos katt. Orsakas av bakterier i urinen. Symtom frekventa urineringar och ofta blod i urinen.    Bakterieodling och ev. därefter antibiotika.

 

Inkontinens med fylld blåsa

Beror ofta på oförmåga att tömma blåsan, som då läcker av övertryck. Flera bakomliggande orsaker

Prognos: varierande beroende på grundorsak.

 

Inkontinens utan fylld blåsa

Detta kan ibland hittas på kastrerade honkatter (och även hanar), men är sällsynt hos katt.

Prognos:  vanligen god men behandlingen kan bli livslång.

 

Tumörer

Katter kan få cancer både i njurar, urinledarna, blåsa och urinröret. De är oftast elaka och går inte att behandla.

 

Katter kan även födas med bara en njure. Detta brukar inte medföra några symtom.

 

Källa: ann-Marie Nillsons bok  "Kattens sjukdomar"

Av: anebit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum för publicering

  • 2008-05-20
Anmäl
2008-05-20 23:59 #1 av: martdat

puttar för intresant artikel, tack

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-21 00:15 #2 av: Solveig

Väldigt informativ, tack!

Anmäl
2008-05-21 00:44 #3 av: brutt

Bra att du publicerade de här artiklarna kan säkert många få nytta av.

Anmäl
2008-05-21 00:54 #4 av: Hawknestgrove

Undrar en sak. Vi människor kan få urinvägsinfektion av att bli kalla om rumpan. Jag hör till den kategorin, så sätter jag mig ute i kylan, så kissar jag taggtråd två dagar efteråt. Är det lika känsligt för kater? Med andra ord, så är dt i så fall rent ut sagt farligt att släppa ut en kisse i kylan?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-05-21 21:38 #5 av: anebit

http://www.veth.se/file_download.php?file=31021

Länk för dem som vill läsa mer om urinsten hos kissen....

fler länkar

http://www.katt.nu/urinsten.htm

 

Anmäl
2008-05-22 01:49 #6 av: Lena

Toppenbra och nyttigt för oss kattägare! Tusen tack för dessa artiklar! :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.