Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 57204 ggr
Imasy
2008-06-27 19:44

Katter med cancer.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tyvärr så kan även katter utveckla cancer precis som hos oss människor. Jag tänkte med denna artikel ta upp några cancer former samt några tecken man kan se upp med. Vill dock påpeka att misstänker du att din katt är sjuk så ta kontakt med din veterinär för en undersökning.

Vad är då cancer? Cancer är när cellerna i eller på kroppen får en okontrollerad tillväxt. Den kan sitta på ett ställe i kroppen, men även sprida sig inuti kroppen.

Tack vare att all forskning på kattsidan har gjort sådana framsteg, finns det nu behandling om katten blir sjuk. Det var inte alls länge sedan avlivning var det enda alternativet för en cancer sjuk katt.

Varför får katten cancer?

Tyvärr så vet man för det mesta inte varför en katt får cancer, och då kan man inte heller förebygga det. Ett undantag man vet idag är något som heter sarcoma. Det inträffar ibland att det kan bli en inflammation eller immunförsvarsreaktion vid injektion, ofta när man tex vaccinerar, och när det blir det resultatet kallar man det för sarcoma.

Foto Linda Carlgren Foto Linda Carlgren

Det finns olika typer av cancer.

Cancer kan tyvärr uppstå på nästan varenda ställe av kroppen, både huden, de inre organen och skelettet t.ex. Kattens tumörer kan vara av olika typer, och för att på bästa sätt kunna ställa rätt diagnos behöver tumörens celler analyseras i ett microskåp. Det finns t.ex. enkla celltumörer, en hudcancerform som kallas skivepitel, i celler som ingår i kattens immunförsvar, i lymfkörtlarna och även bindvävscancer. Det är olika behandlig beroende på vilken prognos som ställs.

Här nedan följer lite mer information om de mest vanliga cancer formerna:

Hudtumörer:

Tyvärr så är kattens hudtumörer ofta elakartade, och de förekommer oftast hos äldre katter.

Lymfkörtel tumörer:

Denna typ av cancer är förknippad med Felint Leukemi Virus (FeLV) i ända upp till 25% av fallen. Några typiska symptom av denna cancerform är att katten blir slö, kräks och har diarrée, då den mest vanliga formen av denna tumör angriper matsmältnings systemet.

Tumörer i juvren:

Denna cancer typ ligger på tredje plats efter de redan två nämnda formerna, bland de vanligaste cancer typerna hos katten. Ledsamt nog är över 85% av alla dessa tumörer elakartade. Det är oftast äldre honkatter som får denna typ, även om det är vanligt förekommande hos fertila honor såväl som kastrerade. Vanligast är att man upptäcker att honan har en hård knöl i någon av juvervävnaderna.

Buktumörer:

Det är svårt att ställa en korrekt diagnos på tumörer i buken, även om de är vanliga. Minskar katten i vikt, har ihållande diarrée och kräkningar, eller att buken ökar i omfång, är det riktigt allvarligt.

Några av de vanligaste varningstecknen är:

Att katten får knölar eller fläckar på huden som växer sig större, att den har sår som inte vill läka.

Den kan ändra sina toalettvanor och ha svårt att kissa och bajsa.

Katten går ner i vikt och tappar även sin aptit, likväl som att den kan ha svårt för att äta och/eller svälja.

Katten kan också få svårt att andas, få en ihållande lamhet eller stelhet.

Ett annat tecken är att den kan börja blöda eller få flytningar ifrån någon kroppsöppning utan att man kan finna en orsak.

Katten kan även börja lukta illa.

I riskzonen.

Alla katter, oavsett ras, kan utveckla cancer i alla åldrar. Dock är cancer orsaken till ca 50% av alla dödsfall hos våra husdjur som är över 10 år gamla.

Hur behandlar man?

Om man upptäcker cancern i ett tidigt stadium, så finns det några alternativ till behandling. Som operation, kemoterapi, strålbehandling eller en kombination av de redan nämnda alternativen.

Kan man förebygga cancern?

Tyvärr inte. Idag vet man så lite om hur man förebygger och förhindrar cancer hos katten, eftersom man vet så lite om de flesta cancertyperna.

Dock vet man iallafall att ju tidigare man kastrerar sin honkatt, gärna före första löpet, minskar man risken för juvertumörer.

En kort sammanfattning.

Ju tidigare man kan upptäcka varningstecknen på cancer, ju tidigare kan man sätta in behandling och på så vis få en bättre diagnos. Jag hoppas att jag med denna artikel har kunnat ge lite tips om vad man ska titta efter, så att man snabbt kan ge katten vård i ett tidigt skede.

Källa: Swepex och www.pandecats.com.

Relaterade länkar

Av: Imasy

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2008-06-27
Annons:
Lena
2008-06-27 20:25
#1

Tack Imasy för en välskriven och informativ artikel! Jag har tyvärr haft två katter som blivit drabbade av cancer. Sabina fick djuvercancer och Stumpan levercancer. Om jag vetat det jag vet idag hade Sabina troligen aldrig drabbats. Hon fick p-piller utskrivet och jag hade på den tiden ingen aning om hur farligt det är.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Madameh
2008-07-18 07:02
#2

Hej

Jag ville gärna få min katt undersökt som inte kan gå på toa och bajsa. kommit smala strängar på sistone för 5 dagar sen och sen inget mer igen på 5-6 dagar. Hon äter vanligt. en kastart hona på 6 år. Ingen veterinär tar emot henne för de säger köp paraffin köp paraffin och jag vet inte hur många flaskor jag köpt…Jag bli tokig på idiotiska veterinärer som inte vill undersöka och behandla djuren!!  Något tips?

Fot i munnnen

Peace /MadameH

Imasy
2008-07-18 10:51
#3

#2

Jag hade åkt/tagit kontakt med veterinär omgående, då din katt kan vara förstoppad och behöver vård omgående!

[Daisy-Moa-Elsa]
2008-07-18 11:14
#4

#2 Om veterinär nekar när du berättar att den inte kan bajsa och bara säger att du ska ge paraffin, säg det inte utan att katten är slö och hängig och verkar febrig (även om så inte är….) du måste få en kontroll av kissen, då de inte har en aning är chansen mindre de ska ge nån lösning på telefon utan låter dig omgående få en tid. Och det var det dummaste jag hört att man nobbas av veterinär, varför har de sitt jobb då kan man undra. Sen när du väl är där ta upp det med bajsandet också…..lite får man "luras" på telefon tycker jag i sånna här lägen

TheUnknown
2008-09-23 15:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Min katt fick cancer vid 14 års ålder. Hon fick det av hennes p-piller. Min lillebror upptäckte en massa knölar på hennes mage och visade det för pappa, det visade sig att det var cancerknölar. Min älskade katt som då levt under hela mitt liv och alltid funnits där… skulle nu dö ifrån mig. De var tvungna att avliva henne. Saknar henne otroligt mycket. :(

Crisse
2008-09-23 15:50
#6

Jag hade en katt som hette Bobby som hade cancer i bukspottskörteln och dog när han var 4 år.

En honkatt som hette Gumman hade en stor cancerknuta i magen och blev avlivad. Hon var 17 år och hade nog levt några år till om inte cancern hade kommit.

Annons:
anebit
2009-02-28 01:20
#7

puttar upp!

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

PATO-FU
2012-03-13 15:50
#8

Du kan läsa mer om cancer hos katt på min hemsida:

www.djurcancer.se

Mvh,

Patricio Rivera

Sidentass
2012-03-13 17:52
#9

Bra och informationsrik artikel du skrivit!

Vår äldsta katt i gänget, Josefin fick canser i lungan vid 15 års ålder, då var det enda att hjälpa henne att få somna in…mycket otäck sjukdom för såväl djur som människor..

Granadina
2012-03-14 22:22
#10

Jag hade en katt som fick somna in vid 4-5 ârs âlder pga tumörer i svalget.

Lena
2012-03-14 23:15
#11

#10 Det är alltid ledsamt när kattern blir sjuka och dör i förtid!

#8 Tack för tipset!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: