Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

<u>Vad har min katt för färg?</u>

2008-06-28 02:45 #0 av: Imasy

Då genetik är något som jag tycker är roligt och intressant, tänkte jag dela med mig lite av det här. Först ut tänkte jag berätta om enfärgade katter, som även kallas för Solida katter.

Det kan vara bra att veta vad katten har för färg om man t.ex. ska ställa ut sin katt, avla, eller kanske köpa eller sälja, så man vet vad det är för färg man pratar om.

Jag hade även tänkt ta upp mönstrade katter, som även kallas för Agouti, samt rufism och dillution och EMS koder. Men först ut är alltså solida katter.

Färger

Soldia katter är som redan nämnts katter som bara har en färg, t.ex. helt svart. Det finns idag mer än 600 färger och mönstervarianter som är godkända inom FIFe*. Trots att katter kan ha "alla möjliga" färger vad blotta ögat kan se, så har den bara två pigment, och dessa är rött och svart.

Det som gör att katten får olika färger är utseende på och fördelningen av pigmentkornen på hårstrået som ger en variation av färger. Katter med rött pigment ger röd och creme pälsfärg. Det svarta pigmentet ger t.ex svart, brun,blå, choklad och lila pälsfärg.

De katter som är sköldpadds färgade har både det röda och svarta pigmentet.

 

2 blåa katter och en svart.    Foto: Zara Cassepierre.
2 blåa katter och en svart. Foto: Zara Cassepierre.

 

Solid / Non-Agouti.

En katt som är solid kan även kallas för non-agouti, då den är omönstrad. De färger som räknas in bland de solida färgerna är blå, svart, röd, creme, choklad, lila, kanel och fawn, samt sköldpadds färgade katter.

Då jag inte ska förespråka avel här på Hittekatter tänker jag inte krångla till genetiken heller, men, två solida katter kan inte få mönstrade (/ agouti) ungar. Om man bara vill ha enfärgade bebisar så ska man bara para två katter som bär på non-agouti anlaget.

Har man nu parat två solida katter, men ändå får ungar som ser t.ex tigré ut, så kallas detta för "spökmarkeringar".

De ser mönstrade ut, men är genetiskt solida. Oftast så ser man dessa spökmarkeringar på cremefärgade och röda katter. Dessa katter kan se lika mönstrade ut som de katter som faktiskt är agouti. Men en solid katt kan bli jämnare i sin färg med tiden.

 

Hur vet jag?

För att se om katten är solid eller inte, kan man ta till små knep.

En agouti katt har ljusare öronkanter än vad en solid har, och är ljusare/ vit omkring hakan. Nosspegeln hos en agouti katt är tegelfärgad, medans en solid katt har rosa eller är i linje med dess färgvariant.

Är man osäker på om ens katt är agouti eller solid, så kan man faktiskt DNA testa katten. Då kan man få reda på om katten bär på anlagen för non-agouti, eller om den är en homozygot agouti, dvs att den bara kan få mönstrade ungar, eller om den med en viss partner även kan få solida ungar.

Den genetiska beteckningen nämns A = agouti a = non-agouti

A/A : Homozygot för agouti. Alla avkommor blir agouti.

A/a: Heterozygot för agouti. Avkommor kan bli agouti eller non-agouti beroende på vilka färger försäldrarna har.

a/a: Homozygot för non-agouti. Parar man dessa katter med en annan non-agouti får man enbart solida ungar.

 

Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre
Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre

 

EMS koder

Inom FIFe använder man idag ett system som kallas för EMS (Easy mind system) för att skriva vad katten har för färg och mönster och ras. Vet man vad bokstäverna och siffrorna betyder, då vet du vad det är för färg på katten ifråga.

Jag listar upp färger i denna artikel, men som sagt, jag återkommer till mönster och raser i en annan artikel.

 

Beteckning, Färgnamn och  Utseende

w = Vit  = Vit          

n = Svart (brun,vilt) = Svart/mörkbrun 

a = Blå = Blågrå 

b = Choklad = Mellanbrun

c = Lila = Ljusgrå

d = Röd = Orange

e = Creme = Sandfärgad

f = Svartsköldpadd =  Svart/mörkbrun och orange

g = Blåsköldpadd = Blågrå och sandfärgad

h = Chokladsköldpadd = Mellanbrun och orange

j = Lilasköldpadd = Ljusgrå och sandfärgad

o = Sorrel (kanel) = Ljusbrun

p = Fawn (beige) = Beige 

q = Sorrel/kanelsköldpadd = ljusbrun och orange

r = Fawnsköldpadd = Beige och sandfärgad

s = Silver = Vitaktig

t = Amber/ligth amber =  Aprikos, kanel/ljusbeige

y = Golden

x = Icke godkända färger

 

Jag återkommer som sagt till detta senare, men EMS koden på t.ex min Norska Skogkatt som är rödtigre och vit, får EMS koden NFO  d 09 23. Vad betyder då detta?

NFO = Norsk Skogkatt, d = färgen röd, 09 = obestämd mängd med vitt, 23 = mönsterkoden för tigré.

Min långhåriga huskatt som är blåsilver tigre och vit får EMS koden HLH as 09 23, HLH = Huskatt långhår, as = blå + silver, 09 = obestämd mängd vitt och 23 = återigen tigré.

Jag hoppas att denna artikel varit till hjälp i färgsättningen :)

* FIFe, Fédération Internationale Féline, internationellt raskattsförbund. Det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till FIFe, som bland annat har till uppgift att bestämma rasstandarder och godkänna nya raser.

Källa: Våra Katter, nr 2, år 2007

Foto: löpsedelsbilden; Linda Carlgren

 

Relaterade länkar

Av: Imasy

Datum för publicering

  • 2008-06-28

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-06-29 02:22 #1 av: Lena

Så intressant att få lära sig hur det ligger till det här med färgerna på våra katter. Vi har en helvit katt Linus och en helsvart katt Othello. Ser även fram emot att läsa om hur det förhåller sig med de flerfärgade/mönstrade katterna. :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.