Annons:
Etikettersajtenartikel
Läst 5639 ggr
Leffe
2008-09-05 22:59

Underlätta för synskadade när du skriver

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Annons:
Simson
2008-09-05 23:34
#1

Så enkelt och så nytt för mig också! Enkla knep gör susen för synskadade! Det vore inte svårt att efterleva! Hur är det med smileyfigurerna som i alla fall jag är så förtjust i att sätta in överallt? Säger programmet betydelsen? Vad händer med understruket och fettext? Säger programmet även det?

Har "problem" med min hörselskada. Har någon på mobiltelefon som ringt var dag denna vecka. Då jag inte hör att prata i mobil så svarar jag inte. Lite fånigt att säga till telefonen: Jag hör inte men svarar ändå. På min telefonsvarare säger jag att jag inte hör att prata eller ringa till mobil. Ändå lämnar de svar på svararen från sin mobil. Svar som jag då inte hör. Hur skall jag fixa detta? Att ringa upp och säga att jag inte hör känns lite fånigt.Obestämd

-> Kastrera och id-märk <-   \>^..^<   CatCrazyLady

Jenna-Gun
2008-09-05 23:47
#2

Tack LeffeD för infot.

Jag använder inte sånna program ännu. Men kan förstå att det kan bli jobbigt.

Jenna

Leffe
2008-09-06 00:20
#3

Smilies och bilder fungerar så att de ser ju inte bilden, men om vi sätter musen över en figur ser vi mångar gänger en text vad bilden föreställer. Det ser skärmläsaren och säger

mymlanbus
2008-09-06 00:35
#4

Bra, då har jag lärt mig något nytt idag med Glad

Imasy
2008-09-06 00:49
#5

oj, det där visste jag inte. Ska försöka tänka på det i fortsättningen :)

Upp till toppen
Annons: