Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
7. TNR

Skygg katt hemma-och nu? Del 2

2008-10-15 21:00 #0 av: Alexej

Det här är en fortsättning på 'Skygg kattunge hemma-och nu?'. Processen med att tämja en vuxen skygg katt är mycket längre och svårare än att arbeta med kattungar. Den kan ta många månader eller år. Är du verkligen beredd för det? Katten kommer kanske aldrig att bli tam eller klappbar.

Tar du ansvar för en skygg katt måste du vara beredd att du kanske aldrig kan omplacera katten och du måste kunna ta ditt ansvar för katten så länge den lever.  Du kommer inte att hitta en plats på katthem om du ger upp och du får aldrig släppa ut en katt eller avliva den för att du inte klarar av uppgiften.  Så tänk noga på vad du klarar av innan du tar en skygg vuxen katt.

Jag skulle absolut inte rekommendera att ta in en skygg vuxen katt om man inte har erfarenhet,  intresse och support för skygga katter.  En rädd katt kan skada sig själv och dig när den får panik.  Och en "ilsken" panikkatt kan ge stora skador.

1031891_angry_kitty.jpgOfta vet man ingenting om kattens bakgrund. Är den född inne eller ute? Har den haft några kontakter med människor och vilka? Har de blivit matade nånstans eller blivit bortsparkad av någon människa? Också katter som har haft ett hem nångång kan bli aggressiva och rädda för människor. Livet för hemlösa katter är stenhårt och det finns många faror för dem. Människor,  bilar,  ljud.  En hemlös katt försöker bli en överlevare med alla reflexer och instinkter som t.ex ett rovdjur har.

Om du nu har bestämt dig för att ta in en skygg katt krävs det en del förberedelser.

Se till att ha en bra veterinär som är van att hanskas med skygga katter. Kolla om du kan låna en klämbur för lättare hantering.  Det bästa är alltid att en infångad katt kan komma direkt till en veterinär för undersökning,  kastrering,  vaccinering,  id-märkning,  avmaskning och skabbehandling. Senare blir det mycket svårare att få in katten i en transportbur igen.

Ha din katt i ett begränsat utrymme,  släpp den aldrig så att den kan gömma sig i hela lägenheten eller huset.  Kolla noga att det inte finns otillgängliga gömställen som luckor i panelen eller hål i garderoben.  En rädd katt kan klämma in sig överallt.  Jag fick rycka loss hela diskbänken när en katt kröp in genom hålet där avloppsröret försvinner och jag inte ville ha en massa bajs och kiss där.  Ta ut allt onödigt från kattens rum.  För en skygg katt är det irriterande med en massa nya möbler och saker.  Skaffa leksaker (ibland vill tom en vuxen katt leka),  klösbrädor och gärna en lektunnel för att gömma sig.

IMG_0414_g.jpg

Säkra rummet genom att kolla fönsterlås,  ventilationsöppningar och häng gärna en lapp på dörren så att alla som går in där öppnar dörren försiktigt.

Men en skygg katt behöver egna gömställen.  Inredd en plats eller flera under sängen,  bakom soffan osv.  Lägg något använt plagg från dig i gömstället så att katten kan vänja sig vid din doft.  Närma dig inte kattens gömställe om det är inte absolut nödvändigt.  Det måste finnas en plats för katten där den kan slappna av utan att känna sig trängd av en människa.  En skygg katt ska alltid komma till dig och inte du till katten.

Begränsa dina besök i kattens rum de första dagarna genom att bara städa lådan och mata katten.  Låt den utforska rummet själv.

Sedan kan du börja med kontaktfasen.  Var i kattens närhet så mycket som möjligt men ta ingen direkt kontakt med katten.  Ställ in din TV i rummet,  eller datorn,  prata eller nynna hela tiden med lugnt röst.  Är du inte inne ha TV´n eller radion på (låg volym) med mycket pratkanaler. IMG_0113_c.jpg

Ha flera kattlådor i rummet, täckt eller öppet och prova olika strö.  En del katter som har levt i stan är inte vana att krafsa ner sin bajs,  dels för att de bara hade hårda ytor som toalett men också som en territoriell markering för andra katter.  Om katten bajsar på fel ställe,  ta inte bort det utan lägg det i kattlådan.  Städa inte för mycket där eller använd för mycket parfymerad strö.  En katt-toalett måste lukta toalett för en katt. Ibland är det nödvändigt att använda trädgårdsjord först.  Låt inte  en massa mjuka kuddar eller sängkläder ligga framme innan katten är rumsren.  Täck över känsliga möbler,  sängen osv med plast eller en presenning.

Gör dig ofarlig för katten. Undvik snabba rörelser,  sitt gärna ofta på golvet.  Spela katt själv.  Stirra aldrig på den.  Titta ner eller åt sidan. Om du tittar katten i ögonen,  blinka långsamt hela tiden men vänd helst bort ansiktet.  Mima att du tvättar dig i ansiktet med händerna som en katt gör,  gäspa, rulla ihop dig,  var nära golvet.  Smacka när du äter i kattens närhet.  Låt katten bli nyfiken på dig.

Börjar mer och mer att muta katten med godbitar men sträck aldrig ut handen. En hand är alltid farligt och utsträckta finger påminner en katt om klo.

Pratar mycket, lek med fjädervippor, laserpenna eller liknande och var generös med godis. _B182521.jpg

Den här fasen är nog den längsta om viktigaste för att få en katt tam. När du känner att katten har fått förtroende för dig kan du börja med nästa fas - kroppskontaktfasen.

Ha dina händer (knutna) i närheten av katten.  Testa med handskar på. En del katter är mindre rädda för handskar än för en synlig hand. Använd långa målarpenslar,  fjädervippa eller en hembyggd pinne  med en bit mjuk flanell lindad kring toppen och närma dig försiktigt kattens kropp.  Lämna den där allt längre för att sedan sakta flytta den längre bort igen (om du flyttar för fort kommer katten troligen att slå till på det instinktivt).  Syftet är att röra kattens päls utan att reagera hårt.

Börjar att röra den på huvud och ner mot nacken.  Undvik att vidröra kattens  ben och mage.  Närma dig katten från sidan,  aldrig bakifrån.  Allt det tar mycket tid och tålamod.  Alltid utvecklas långsamt och fortsätta prata.  Var uppmärksam på varje tecken av problem (defensiv aggression) - platta öron,  vidgade pupiller,  lågt morrande,  svansförning,  pälsen eller i extrema fall kan katten trycka hela kroppen mot golvet och tappa urinblås- /tarmkontroll eftersom den känner sig erövrad.  Många katter,  även tama husdjur,  kissar i förskräckelse.  Om detta händer,  backa till en punkt där katten var för ett par dagar innan du försöker närma dig igen.

_B112401.jpg

Ha fasta rutiner omkring katten annars blir den osäker och därmed aggressiv.

Den bästa hjälpen du kan få för en skygg katt är genom dina egna tama katter.  En katt iakttar allt,  framförallt hur andra katter beter sig. Klappa dina katter synligt  för den skygga katten och prata samtidigt mycket.

Det här är ingen vetenskaplig avhandling men handlar om mina erfarenheter och vad jag har lärt mig.

Det finns en bra tråd på Hittekatter av Marga:

Hur socialisera vuxna skyggisar?

Och första delen av:

Skygg kattunge hemma-och nu?

Lycka till med dina skygga katter. De är värda all möda! Tungan ute

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-15 21:40 #1 av: Fagddu

Den här var jättebra! Precis vad jag hade behövt efter vi fångat i Lundakatterna. Efter att ha lgt ihop alla råd som jag läst här inne innan och jämför med den här artikeln så gjorde vi inte allt för mycket fel. :)

Anmäl
2008-10-15 22:28 #2 av: Marga

Alexej detta var ju helt fantastiskt. Tusen tack, det känns nästan som skrivet för mig! Jag känner mig väldigt inspirerad och kommer inte att ge upp. Jag har förstått att det främst är tre saker som krävs, tålamod, tålamod och tålamod Glad. Jag har alla tre!

Anmäl
2008-10-15 22:31 #3 av: Fagddu

#2 Och tid :)

Anmäl
2008-10-15 22:44 #4 av: Kurran

Nja, man behöver ju inte åtminstone till att börja med lägga ner så mycket tid utan bara vara. När katten börjar röra sig mer bostaden gäller det att inte falla för någon impuls att försöka närma sig den för fort utan att ha tålamod. Så småningom kommer katten att lägga sig i närheten av dig när du sitter still. Men låt det ta tid, förr eller senare kommer katten att helt av sig självt lägga sig alldeles i närheten av dig och samtidigt kurra. Då vet du att du har en verklig vän.

Anmäl
2008-10-16 11:58 #5 av: catfoot

Som ni alla vet så har jag en liten skyggis här hemma..Vi har kommit långt fram i socialiseringen, men nu har vi gått bakåt flera steg några dagar...Bara för någon dag sen kunde jag nån gång om dagen klappa henne ibland ta upp i knä, å där låg hon på rygg å kurrade av glatta livet..det har inte hänt nått speciellt, som skrämt henne, men hon tillåter mig inte att röra henne..Ska jag låta henne vara eller ska jag åter försöka göra små närmanden..Vad tycker ni????../Bodil

Anmäl
2008-10-16 12:48 #6 av: Alexej

Hon blev nog skrämt över sig själv. Att bli klappad av en människa och kanske tom tycker om det passar inte in i en skygg katts livsbild. Det blir alltid 2 steg fram och en tillbaka.

Jag skulle ge henne lite tid att känna igenom situationen och sedan börjar sakta igen-kanske med hjälp av godis.

All socialisering tar tid. Och sedan är det viktigt att inte bara leva med sin skygg katt i oändlighet. Man måste jobba med den och inte låter den förbli skygg.

Läste nånstans om en skygg katt som levde jättelänge på en garderob utan några framsteg och blev avlivad sedan för "kattens bästa". Det tycker jag är fruktansvärd. För man måste faktiskt anstränger sig som människa och fortsätter med jobbet att få en katt tam. Och med tam menar jag att en katt ska känna sig säker och inte behöver vara rädd.

Bryr dig om din skygg katt, tränar med den. Några minuter 2 gånger om dagen eller nåt. Men låt ingen katt sitta på en garderob för att avliva den sedan!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-16 13:15 #7 av: catfoot

Lovar, dig dyrt å heligt..Här avlivas ingen katt bara för att den är skygg, vi jobbar varje dag Troja å jag...Har jag tagit mitt ansvar så har jag..

Ja du har kanske rätt, hon blev överraskad att hon tom tyckte om att bli klappad..Det hör ju inte till hennes liv, hon ska ju sitta en bit bort å se på när de andra kisserna i huset blir ompysslade..

Vi har våra korvstunder, troja verkligen älskar dessa, hon kurrar å trampar en liten bit från mig när det är dax för dessa stunder...Himla go att se på..Ja, jag får ge henne mer tid, å försöka om nån dag igen../Catfoot

Anmäl
2008-10-16 13:28 #8 av: Alexej

Menade inte dig med avlivningen:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-16 13:34 #9 av: catfoot

Nädå jag trodde inte det heller, så det är lugnt..Glad

Men ville ändå förtydliga att hon är älskad som hon är, att hon får leva trots att hon inte är en knäkisse../Catfoot

Anmäl
2008-10-25 21:38 #10 av: Lena

Mycket bra artikel som inspirerar och ger många god råd! När det handlar om skygga katter brukar man tala om de tre T´na; Tid, Tålamod och Tillit. Och vägen till alla katters hjärta går via magen, så även de lite skyggare.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-12-01 00:14 #11 av: fridelfina

Oj, här var ju fortsättningen...Glad

Tack, bra beskrivming. Vi har gjort ungefär så här.

Tror dock att vår skyggis inte varit förvildad så länge. Dels är hon relativt ung och dels så har hon har tillåtit kel rätt fort. Men nu när hon vågat komma ut ur vårt toa så ligger hon mest under en byrå i hallen. Men vi har tänkt att öppna ett rum i taget, så när hon vågar vara ute i hallen utan att ligga under byrån så öppnar vi köket eller vardagsrummet.

   
Anmäl
2008-12-01 00:28 #12 av: Crisse

Jag låter mina skyggisar vara i fred. Dom får komma och kela när dom tycker att det känns bra. För att ta ett exempel så är Paddy som kommer från hamnen och är 7 månader nu fortfarande inte tam. Jag tog in honom när han var 10-12 veckor och jag kan fortfarande inte klappa honom men han kan komma upp och sitta på bordet bredvid mig och ligger han på golvet så får jag kliva över honom. Det får ta den tid som han behöver.

Anmäl
2008-12-01 00:34 #13 av: Alexej

Jag har mina skygga katter i ett rum men när det går att klappa de eller om jag märker att de inte är rädd för mig då släppar jag också ut de.

Men det är fortfarande 5 katter som inte har fattat att vägen ut går genom mig. Jag sover och "lever" i deras rum så det blir pyttesmå framsteg för varje dag.

Kolla in Stockholms Katthems hemsidor. De är specialister på skygga katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-12-01 00:45 #14 av: Kusten

Vilka bra tips. Ska kika in på Stockholms katthems sidor också, har hört mkt gott om deras jobb med katter.

 

Anmäl
2008-12-01 10:12 #15 av: catfoot

Toppentips, jag följer dom i min väg att hjälpa Troja att bli en trygg kisse..Vilket hon är på god väg att bli..Det är helt ok nu att kela om hon ligger på sängen, hon stannar kvar om jag lägger mig i den andra sängen å sakta kommer henne närmre,, Hon myser å kurrar av glatta livet. Igår låg Smoggen på sängen å hon en bit bort, jag lade mig bredvid Smoggen å myste. troja blev nog lite avundsjuk, så hon kom å stångade min hand å ville vara med..Vilket lyckorus jag kände då.....Även ibland om hon ligger i soffan så får jag sätta mig bredvid henne om jag inte tittar på tjejen, även ibland lite klia magen å mysa...

 

 

Anmäl
2008-12-01 10:24 #16 av: evamojje

Jättebra tips.

Jag tycker också att det är viktigt att man inte låter sin skyggis vara ifred för mycket. Första veckan visst då ska man låta den vara men sedan så bör man ägna en stund varje dag åt den. Då man till ex pratar med den, frestar den med godis eller kanske lite lek med vippa. Att den inte bryr sig om att man gör detta ska man strunta i. För så småningom så kommer den att bli mer intresserad och nyfiken att den börjar att titta och vara uppmärksam på det som är runt omkring utan att vara dödsförskräkt. Har man egna katter så är det bra att tex. leka, kela eller borstar den i närheten av skyggisen så den ser att du inte är så hemsk. Och torna inte upp dig över katten. Jag har till mina skyggisar haft en borste som är till bebisar egentligen, extremt mjuk alltså och den har blivit mitt främsta vapen ;-)

Men tålamod och kärlek och en hel del tid är viktigt att man är villig att avvara för en snabb lösning är inte något att vänta på. Men som sagt låt den inte få vara ifred för mycket, låt den få veta att du är där för den. Det är otroligt givande att jobba med skyggisar men ett stort ansvar också. Min Busan som låg platt som en matta första månaderna är nu efter 2 år en riktig kelgris mot mig och en väldigt lycklig kisse. Min akutkatt Mette som hög efter allt och alla fick jag efter 6 månader klappa över hela kroppen medan hon spann, men bara om hon kände sig säker. Nu var ju Mette inte lycklig med andra katter så hon fick flytta till ett akuthem utan katter. Men hennes framsteg var enorma under dom 8 månander som hon var här hos mig. Så ge inte upp även om det verkar som inget händer, det kommer.

//Evamojje

Anmäl
2008-12-01 18:01 #17 av: Crisse

Putt

Anmäl
2009-05-21 11:28 #18 av: anebit

Puttar då det är flera som har skygga katter hemma.

Väldigt läsvärt!

Anmäl
2009-06-21 15:21 #19 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-06-21 15:23 #20 av: mymlanbus

Jag har haft massor med glädje av den här artikeln... tack :)

Anmäl
2009-08-01 19:02 #21 av: timmjann

Sen tycker jag att när en skygg katt, (som i mitt fall lilla Lizzie som kom genom vintern och kattfälla dec 2008) kommer och vill ha

uppmärksamhet så blir man bara så glad - när jag kommer hem på em så ligger det ofta en gummiboll precis innanför dörren och det är Lizzie som säger: -:skall vi kasta lite boll fram och tillbaka......?

Hon är ju tuffast på avstånd men när hon ser att jag borstar den andra kattflickan så kan jag ibland få dra 2 drag med en kam på henne..... tålamod och tid har vi, behövs det mer?

Anmäl
2009-09-30 18:02 #22 av: AnneN

Många bra tips som kommer att komma till nytta i arbetet med att få Hope social.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-30 18:22 #23 av: MariannE11

otroligt bra med tips här ja...

Anmäl
2010-02-22 00:54 #24 av: anebit

Putt för del 2

Anmäl
2010-05-22 09:41 #25 av: Alexej

puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-10-21 00:43 #26 av: Alexej

Skygga katter går att få tama:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-07-03 18:23 #27 av: foxinthesnow

Vill putta upp det här lite och tacka för en fantastisk text om skygga katter.

 

http://thegirlandthecats.blogspot.com/

Anmäl
2012-04-08 17:22 #28 av: Alexej

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.