Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Sveriges syn på skygga katter?

2008-10-07 00:16 #0 av: Alexej

Skygga katter och deras överlevande väcker många känslor och frågor. Allt fler uppmärksammar problem och laglösheter hos sk "vildkatter". Men en del katthem anser inte att förvildade katter har rätt att leva och rekommenderar avlivning för kattens bästa.

Men var drar de gränsen? Kanske när en katt fräser? Är den då ohanterbar och därmed ett fall för avlivning? Och vad är kattens bästa? Vem bestämmer det? Jag? Du? Katthemmet? Veterinären? Myndigheter?

Kattkolonier t.ex anses nästan alltid som vildkatter. Fräsande, farliga, sjuka, utmärglade, smittsamma, fulla med löss och fästingar. Då måste man väl ringa till kommunen så att de stackars katterna bli skjutna?

Har någon frågat katten?

Kära katt, hur vill du ha ditt liv? Vi kan erbjuda dig en snabb död genom en spruta eller kanske en kula från en skytt. Fast det är klart, lite rädd hinner du blir först. Vi ska fånga in dig i en fälla, sedan ska du åka bil så att du kan komma till farbror veterinären. Några hårda grepp med en skinnhanske och sedan får du sova...Men tänk vad bra, då slipper du allt det här med hungern, kylan och ensamheten.

Eller skulle du kanske också vilja ha ett hem med trevliga människor, en mjuk säng, bra mat varje dag, ett gömställe under sängen eller bakom soffan som alla andra katter verkar få.

Men nej, du får ju inte välja själv. För det gör vi. Du har ju fräst mot mig, nej, då går det inte. Vi kan väl inte förmedla en fräsande katt. Tänk om du skulle skada något barn. Och vem har tid att ha en rädd och fräsande katt hemma? Nej, en knäkatt ska det vara och det är inte du. Sorry, men jag måste ringa ett viktigt samtal till kommunen, miljö-och hälsa var det. Där jobbar några trevliga djurskyddsmänniskor. De har kanske läst Djurskyddetes policy, du vet, det är dom som kan det här med katter. De har nämligen sagt att det är ingen idé med skygga katter. De går inte att få tama. Bara kattungar, du vet, de små under 7 veckor. Fast jag undrar hur de tänker. En kattunge ska stanna hos mamman i 12 veckor, det vet nog alla. Men hur får man en kattunge till en rädd mamma tam? Då måste man ju ta den ifrån henne innan ungen blir 7 veckor?

Och läser gör de inte heller så mycket. För de säger att här i Sverige är det kallare än i Nordnorge eller Alaska. Och då kan ingen katt överleva ute, inte ens med en trevlig frigolitlåda med en mysig kudde och lite vindskydd. Bara för att deras katter ligger framför kaminen. För annars kunde jag kastrera dig (det är inte så farligt och du slipper en massa kattungegnäll), vaccinera dig mot sjukdomar och så kunde jag komma ut till dig och dina kompisar varje dag med smaskig mat under tiden jag letar efter ett hem för dig. Nej, jag är ledsen. Människor tror inte att det fungerar och de säger att det är nog bäst med det där samtalet till kommunen. Hej då, lille katt, jag ska hem nu.

 

namnlös.JPG

Bilden har okänd bakgrund men har cirkulerad på många sajter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 00:30 #1 av: Jenna-Gun

Bra skrivet Alexej!

Bilden är så förfärligt surglig.

Jenna

Anmäl
2008-10-07 00:45 #2 av: brutt

 En fempoängare som fick med det väsentliga av den rådande hårda mentaliteten mot katten.

Anmäl
2008-10-07 00:45 #3 av: Imasy

Bra skrivet!

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-10-07 00:50 #4 av: Pysslan

Fantastiskt bra skrivet!

Kan du sälja in den hos någon av kvällsblaskorna tro?

Anmäl
2008-10-07 01:04 #5 av: brutt

4. Det behöver komma till allmännhetens kännedom så tycker också publisera på så många ställen som möjligt det kan få tidigare ointresserade som tror att någon annan väl tar hand om katter än de själva att börja tänka.

Anmäl
2008-10-07 01:12 #6 av: Alexej

Hade egentligen tänkt skriva en annan artikel med frågor om skygga katter men sedan blev det så här. Var inte planerat. Fick nog skriva av mig lite besvikelse först...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 01:29 #7 av: Morgan-Pettersson

Måste dock säga att det inte är fel att avliva förvildade katter i vissa lägen. Man kan inte rädda alla.

Anmäl
2008-10-07 01:41 #8 av: Alexej

#7 Varför? I vilka läge?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 01:47 #9 av: brutt

7. Jag tolkade inte det Alexej skrev som att djur som är svårt sjuka och lider ,där ingen förbättring för djuret går att få, inte skulle få dödshjälp.

Anmäl
2008-10-07 01:49 #10 av: Lena

Här slår du huvudet på spiken eller vad man brukar säga. Svart på vitt - skrämmande och tydligt hur allt för många resonerar här i landet. De konservativas högborg.

#7 Hur tänker du då?

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-07 01:54 #11 av: Morgan-Pettersson

#8 Ge mig inte in i vidare diskussion utan ståndpunkt som ni kan läsa i #7.

Anmäl
2008-10-07 07:47 #12 av: Ninjisen

Ledsen man blir när man läser... Men det är väldigt bra skrivet.. Borde komma ut bland dom som verkligen kan göra något åt saken.. Eller  iaf få allmänheten att läsa detta så att dom vaknar lite.

Anmäl
2008-10-07 09:08 #13 av: catfoot

Verkligen toppenbra skrivet..Vore nått att sätta in i tidningarna,,/Catfoot

Anmäl
2008-10-07 09:43 #14 av: Naquita

#11 skriv inte små gliriga komentarer om du inte är beredd att diskutera, detta är ett diskussionsforum och inget annat!

Man ska inte avliva en katt hur skygg den än är, sålänge den inte lider utav något svår sjukdom. etc.  Det är vi människor som är bekväma och skjuter av kolonier för det är enklast för oss, hur man kan sova om nätterna förstår jag inte.

Min grannes katter längre ner på området(s.k, kattsamlare) blev skjutna utan min vetskap, fina små katter som börjat nosa på mig och känna igen min röst, de minsta busade bredvid mig och de åt ur min hand! De är borta och det är en spökstad när man går förbi där nu. Ja, de fick ju behålla de som blev kvar sägs det, men jag är helt säker på att de helt enkelt inte fick in dom i fällan, för det är de skyggaste som aldrig visar sig(virka 10 st). Jag blev så ledsen:(

Ja, kattungarna blev ju skjutna först då de är nyfiknast och gick in i fällorna med en gång. Små fina bäbisar med hela livet framför sig.....:( kunde varit en 10 veckor, 2 maskade och 2 svarta små skönheter...*gråter i mitt hjärta*

 

 

 

Anmäl
2008-10-07 10:36 #15 av: Bumbis

Tack Alexej för en superbra text!!!!!

Ja, vart går gränsen? Hur många katter sitter inte på katthem och kallas för skyggisar fast det är miljön och bristen på omsorg som kanske är problemet?

Hur många katter som går ute kallas förvildade fast de är tama bara de får komma in i värmen? Hur många får ens chansen?

Ett exempel på missförstodd katt är vårt senast tillskott i familjen, Alva. Jag vet lite bakgrund. Hennes ägare gick bort för 4-5 år sedan. Hon satt månader på trappen men ingen brydde sig, Till slut sökte hon sig till ett stall där hon födde kull efter kull med ungar. Ingen tog ansvar och hon fick ingen mat efter ordning, kanske lite grädde då och då, hade heller ingen liggplats.

Förra sommaren hämtade jag henne och två ungar och lämnade in dom på katthemmet. Detta katthem släpper katterna fria i huset efter karantänstiden så Alva försvann i mängden. Var jag där och hälsade på såg jag henne aldrig. Hon lämnades dock ut till ett äldre par efter en tid, men de kunde ju inte ha en sådan rädd katt, dessutom hade hon bitit dom när de dragit fram henne?? när hon låg unders soffan, så de lämnade tillbaka henne efter ett par dagar.

Så hon stämplade som skyggis, och avlivningar på samtliga "förvildade katter" kom upp på tapeteten.
Eftersom jag kände ansvar köpte jag henne i juli. Hon klev bara in här och sa till de andra katterna: "Hej, jag heter Alva, jag ska bo här". Hon platsade i gänget direkt och är som en skugga på oss vart vi går.
Visst, hon var lite blyg första månaden, men absolut ingen skyggis. Vi har ju flera fd. "vildingar" så det finns att jämföra med.

Det märks att den här lilla damen aldrig har fått vara katt, hon visste inte ens hur man busar. Hon har troligtvis haft fullt upp att ta hand om alla sina ungar.

Hon är i alla fall en suveränt mysig och gosig katt som så felaktigt dömdes ut. Visst är det hemskt?

Anmäl
2008-10-07 11:04 #16 av: catfoot

En av alla som fick en chans i livet, lilla Alva..Tänk va missbedömd dessa övergivna kisser är, minsta fräs å dom är "vildkatter" å ska tas bort....Pussa på Alva från oss Catfootare

Anmäl
2008-10-07 11:13 #17 av: Alexej

Jag skrev nog texten med Värnamomamman sittande här.

Hon är livsfarligt, fräser så fort jag kommer för nära. Jag måste alltid kolla var hon är och sedan tar jag en omväg för att inte komma för nära. Det känns som om hon annars kommer att anfalla mig, på allvar. Hunden och sopborsten har fått känna hårda angrepp från henne.

Visst det skulle vara mycket lättare "att ta bort henne". Men hon är en väldigt fin katt, jättesnäll mot sina ungar och snäll mot alla andra katter. Hon ligger mest på fönsterbrädan och iaktar mig. Hon är trött. Livet ute måste ha varit hård för henne. Hon ser hur hennes ungar böjar kela och leka med mig, hur de andra tama vuxna går fram till mig och blir klappade.

Jag har lärt mig från Miranda att man ta ansvar för sina katter från början till slutet.

Och den här katten ska få sin chans, oavsett hur länge det kommer att dröja. Jag har inte mycket pengar men tid kostar inget och det har jag mycket.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 11:25 #18 av: mymlanbus

Alexej: vilken bra text, som den berör, den borde publiceras i någon tidning tycker jag!

Anmäl
2008-10-07 11:45 #19 av: anebit

En sån bra artikel alexej.  Toppentext, håller med om att den borde publiceras i tidningar.

Å så berörd jag blir när du skriver om Värnamomamman. Stackarn så trött av att ha varit hemlös och fått klara både sig själv och barnen.  Hoppas att hon snart förstår att hon fått det bra nu.  Värme mat och även kärlek när hon kan ta emot det.

Anmäl
2008-10-07 12:13 #20 av: catfoot

Lilla mammakatt, skönt att vara inne å få maten serverad, å att småttingarna fått det bra..Värnamomamman kommer nog när tiden är mogen att tacka dig, på sitt sätt, för att du tog hand om dem alla...Människor är fruktansvärt stora å skrämmande för en liten rädd kisse..Kastar ett gäng slängpussar till lilla mamman å hennes små..Å en jättekram til dig Alexej som öppnat ditt hem för dom..../Catfoot

Anmäl
2008-10-07 12:15 #21 av: emjon

#15 Bumbis jag blir tårögd när jag läser om lilla Alva och så härligt att du tog hand om henne så hon äntligen fick det bra.

#17 Alexej du har skrivit artikeln bra och den berör verkligen tänk om du kunde få in den i Metro som läses av så många.

När du beskriver kattmamman från Värnamo så tänker jag direkt på Angelica. När hon fångades in så var det en argsint livrädd pälsboll i 3 veckors tid. Hon hade varit på katthemmet i 6 månader när hon kom till oss som hon gjorde utfall emot och fräste. Däremot fräste hon inte till någon av våra andra katter. Utfallen och fräsandet avtog redan första veckan när mutorna tog överhand. Vi gav henne också utrymme och tvingade oss inte på henne. När hon fick ta allt i sin egen takt så blev hon mer och mer social och ville vara i närheten av oss hemska människor. Lilla underbara snuttan är en urgo katt med en stor personlighet och jag skulle inte vilja vara utan henne. Trots att hon säkert är viltfödd så hör hon hemma här och trivs med livet.

Du kommer säkert greja detta med kattmamman bara hon får lite tid på sig för du är ju väl insatt i problemet. 

Anmäl
2008-10-07 12:52 #22 av: Silvestris

Bra skrivet, men det är en knivig fråga. När det handlar om tamdjur är det alltid människan som avgör vad som är bäst för djuret. Att kategoriskt säga att det alltid är fel att avliva i ett läge är lika fel som att kategoriskt säga att man alltid ska avliva i ett visst läge. Det krävs alltid en individuell bedömning och beslutet måste vara djurskyddsmässigt acceptabelt.

Att säga "en död katt lider inte" brukar göra folk upprörda, men det är ju sant. Döda människor lider inte heller. Är man död kan inte lidande uppfattas (av vad vi vet, sedan finns det människor som tror på skärselden och liknande men vi ska kanske inte utgå ifrån att katter gör det). Skulle jag dö knall och fall imorgon skulle inte jag lida av det, såvida jag inte på förhand vet vad som komma skall för då kan jag givetvis må dåligt av att veta att jag ska dö. Oroa mig för hur det kommer ske, hur det kommer påverka omgivningen osv.

Om kompetensen att ta hand om en förvildad katt inte finns tillgänglig, vad är bäst? Att låta katten fortsätta leva det liv den gör eller att låta den somna in?

Att avliva kan handla om att förebygga lidande och i vissa situationer kan man med stor sannolikhet säga att ett djur kommer utsättas för oacceptabelt stort lidande. I ett sådant läge kan det vara rätt att avliva även om katten för tillfället inte är fysiskt sjuk/skadad.

Anmäl
2008-10-07 13:17 #23 av: Bumbis

Som både Alexej och emjon skriver om sina rädda katter, det tar tid. Vi hade också ett spottande monster till kattmamma, men när ungarna flyttade blev hon lite lugnare. Tror att hon haft fullt upp med att försvara dom. Efter det fick hon tid att ta hand om sig själv.

Med denna kattmamma Svea har det tagit väldigt lång tid, jag kan inte klappa henne än, men hon sover på mina ben och är väldigt nyfiken, men framförallt världens bästa kompis med alla katter, mer än det kan jag inte begära. Jag tvingar mig inte på henne, hon visar att hon inte vill, det är på hennes villkor.

Jag vet inget om hennes bakgrund, hon kan vara vildfödd men hon kanske också varit ute som liten kattunge och hon kan också ha varit tamkatt och blivit utsatt för något trauma som gjort att hon inte litar på folk.

Skulle hon själv få välja vet jag att hon inte skulle vilja dö, även om Djurskyddet här tyckte det, så även hennes 5-veckors bebbar.

Hon är en glad misse som ääääääälskar sina kattpolare och äter som en häst. Jag fångade inte in henne för min skull, utan för hennes. Hon vet säkert inte om det själv, men hon ger så otroligt mycket tillbaka, det är värt varenda minut. Jag är så stolt över min mammakatt Svea!

Anmäl
2008-10-07 13:17 #24 av: Alexej

Nej Silvestris. Varför? Varför skulle man avliva en katt bara för att den är hemlös?

Vi går inte heller in och kräver av alla kattägare att de ska avliva sina katter för att skaffa plats till andra katter. Ingen kattägare skulle går med på det. Varför är man då så lätt beredd att avliva en annan katt? Är den andre katten mindre värd?

Vi ska värna om alla katter! Vi har den makten att bestämma men vi har inte den rätten att betämma över liv och död.

Ingen katt ska lida eller vara hemlös. Det är vårt mål. Och under tiden jobbar vi på det. Fler kattägare som tar ansvar och kastrera sina katter. Myndigheter och katthem som delar vår åsikter. TNR-projekt under tiden. Fler jourhem för hemlösa katter. Mer stöd för folk som ta sig an alla katter oavsett färg, ålder och backgrund.

Kattprolemet blir aldrig löst bara genom avlivningar. Det är bara en billig och kortsiktig lösning för oansvariga kattägare och katthem. 100 katter föds och 50 blir avlivade. Resultat efter några år är lätt att räkna ut.

Du skriver om djurskyddsmässigt akceptans. Det enda akceptabelt som ingår i det är obotbart sjukdom eller skada. Annars gäller alltid etiken först. Man förstör eller döda ingen annan utom i nödfall. Djurskyddet är bara regler som myndigheter har bestämmt och som ändras efter behag.

De glömmer rätten till ett liv!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 15:30 #25 av: nils1

Det där med "en död katt lider inte" och avlivning till att förebygga ev. lidande på framtiden har jag aldrig förstått mig på .....

Att en död katt inte lider är ett faktum, visst, MEN ger detta en RÄTT att döda en (frisk) katt (eller vilket levande varelse som helts) för det? I så fall berövar man medveten en varelse från dennas liv. Att medveten beröva en annan människa från livet kallas för mord.  

Att avliva pga att förebygga ev. lidande på framtiden är något helt sjukt tycker jag... Alla vi levande varelser kommer att uppleva någon form av lidande någon gång i vårt liv. Det skulle betyda att vi alla ska avlivas i förebyggande syfte!

Om man drar en parallell med hemlösa barn skulle man kunna säga att "ett död barn lider inte" och det är bäst att avliva hemlösa barn till att förebygga lidande på framtiden.

Om någon anser att man inte kan dra den parallellen vill jag gärna veta varför man inte kan göra det?
Har djur mindre rätt till sitt liv än människor?
Får vi bestämma över djurliv bara för att dom inte kan tala om för oss att dom inte vill dö?
Får vi avliva djur för att vi anser dom som mindre intelligenta?
VARFÖR är det accepterad att säga att ett död djur inte lider men tycker folk att man är dum i huvud om man säger samma sak om barn?

Lägg märke till att jag i detta inlägg menar FRISKA djur eller djur som har åkommor som är behandlingsbar i mån av socialisering.  

 

 

Anmäl
2008-10-07 15:51 #26 av: catfoot

Dina ord är så sanna..Vem har gett oss rätten att leka Gud, det är bara en rätt vi människor har tagit oss, å tycker det är ok...

Anmäl
2008-10-07 16:23 #27 av: Silvestris

#23

Nej, en katt skulle antagligen inte be om att få dö om vi frågade den. Jag tror inte ens att de skulle be om att få dö om de led av en fruktansvärt plågsam och fatal skada/sjukdom. Ska vi låta bli att avliva dem då också? Eftersom deras livsvilja är den starkaste och antagligen mest ursprungliga instinkt som finns?

#24

Tyvärr måste vi ju leva i verkligheten och i verkligheten kommer inte alla hemlösa katter att komma in i värmen.

Att avliva katter kommer aldrig lösa grundproblematiken, det vet jag och jag har heller inte påstått det men för en katt kan en avlivning medföra att den slipper frysa eller svälta ihjäl.

Å andra sidan anser inte jag att djur har några rättigheter heller eftersom de är moraliska objekt och inte moraliska agenter. Det innebär givetvis inte att vi kan göra som vi behagar med dem.

Anmäl
2008-10-07 16:32 #28 av: Bumbis

#25, du skriver det jag inte vågade  skriva, det brukar bli rabalder när man drar paraleller med människor, främst barn, men för mig är det ingen skillnad. Djur som djur, liv som liv.

#27 nej, alla hemlösa katter kan inte räddas, MEN om fler öppnade ögonen för hur verkligheten ser ut och katthemmen slutar plocka in tama omplaceringskatter istället för de som verkligen behöver hjälp, är vi i alla fall en bit på väg. De hemlösa/skygga får ju ingen ärlig chans!! Alltför många dömer utan att veta...

Anmäl
2008-10-07 16:44 #29 av: catfoot

Men det är ju det vi gör precis som det behagar..Vi avlivar katter som aldrig fick en enda liten chans, för att den såg "vild" ut..

Å varför har inte djur rättigheter??...Måste väl ändå ha samma rätt att leva som vi människor, ja jag ser ingen skillnad så..

 

Anmäl
2008-10-07 16:48 #30 av: nils1

#27 som jag skrev i mitt inlägg menar jag FRISKA djur eller djur som har åkommor som är behandlingsbar i mån av socialisering. En katt som är svårt skadat ska givetviss avlivas till att få slut på lidandet.

Svara gärna på frågan om du anser det är rätt avliva en frisk individ  mht att den inte lider när den är död?

Anmäl
2008-10-07 16:52 #31 av: nils1

 #27 Har du lust att förklara hur du tänker när du kommer fram till följande påstående:

Å andra sidan anser inte jag att djur har några rättigheter heller eftersom de är moraliska objekt och inte moraliska agenter.

 

Anmäl
2008-10-07 17:13 #32 av: Silvestris

#30

Jag tycker inte att det är fel att avliva en frisk individ om det finns stark misstanke om att katten kommer utsättas för lidande. För att ta ett exempel från verkligheten. En fertil hane som strövade omkring i skogarna där min mamma bor. Under hela sommaren och hösten försökte hela byn att fånga in hanen mha. fällor och mat men det gick inte. När så vintern närmade sig beslutades att hanen skulle avlivas så att han skulle slippa gå svältdöden till mötes, eller frysa ihjäl.

Dagen efter han hade avlivats (skjuten av jägare) föll första snön och det blev en väldigt kall vinter.

#31

Moraliska agenter är sådana som utför moraliska handlingar, moraliska objekt är sådana som är mål för handligen. Andra djur än människan kan inte utföra moraliska handlingar, bara vara mål för dem och det innebär att de inte kan vara moraliska agenter. Jag anser endast att moraliska agenter har skyldigheter och rättigheter. Inte moraliska objekt eftersom de inte agerar utefter moral. Det är vad jag menar.

Detta motsäger dock inte att icke-människor inte ska behandlas väl.

Anmäl
2008-10-07 17:13 #33 av: nils1

Angående att Silvestris anser att djur inte har några rättigheter kan jag meddela att  parlamentet i Spanien nyligen har röstat för att tillskriva människoapor omfattande rättigheter. :)
Dom har insett att det är ett slags racism att vägra djur (primater i detta fall) några rättigheter. Som Peter Singer skrev om dette i tidningen "The Guardian"

Lånad från Per Anders Svärds blogspot http://peranderssvard.blogspot.com

If we regard human rights as something possessed by all human beings, no matter how limited their intellectual or emotional capacities may be, how can we deny similar rights to great apes? To do so would be to display a prejudice against other beings merely because they are not members of our species - a prejudice we call speciesism, to highlight its resemblance to racism. The Spanish resolution marks the first official acceptance of that view. The use of the term "slavery" in relation to animals is especially significant, for it has been assumed that animals are rightly our slaves, to use as we wish, whether to pull our carts, be models of human diseases for research, or produce eggs, milk, or flesh for us to eat. Recognition by a government that it can be wrong to enslave animals is a significant breach in the wall of exclusive moral significance we have built around our own species.
Anmäl
2008-10-07 17:17 #34 av: nils1

# 32 Det finns också människor som inte kan utföra moraliska handlingar, t ex svårt förståndshandikappade människor. Anser du att dom inte några rättigheter heller?

Vem säger att djur inte utför moraliska handlingar?  Forskare har konstaterat att det i primatgrupper förekommer moraliska handlingar. Att djur inte kan formulera sig i språk om värderingar och moral betyder inte att dom inte har det. 

Anmäl
2008-10-07 17:33 #35 av: Bumbis

#32, jag tycker det var ett fruktasvärt beslut att skjuta hankatten, Försökte de ens med fälla? Den som sköt honom måste ju fångat katten i fälla först, eller är jag ute och cyklar? Kunde då ingen gett katten en chans om han ändå var i fällan?

Ingen behöver gå svältdöden till mötes eller frysa ihjäl om man, som många skriver här, bygger frigolithus och matar. Var det på landet, vilket det verkade vara måste det även funnits uthus och massor med krypin. Kanske var det någon som saknade katten?

Sådana här handlingar gör mig både ledsen och förbannad! Gråter Skrikandes

Anmäl
2008-10-07 17:36 #36 av: Silvestris

#34

Alla människor är potentiella moraliska agenter dvs. de har de grundläggande förutsättningarna från början och är därför moraliska agenter.

Anmäl
2008-10-07 17:36 #37 av: Bumbis

Jag såg nu att du skrev Silvesrtris, att de försökte med fälla, men fångade inte skytten honom i fälla då? 

Anmäl
2008-10-07 17:44 #38 av: nils1

#36 Primater har nog med all sanolikhet potientella moraliska agenter så dom borde enligt dina värderingar ha rättigheter eller missuppfattar jag dig nu?

Anmäl
2008-10-07 17:55 #39 av: Silvestris

#37

Nej, katten gick aldrig in i någon fälla.

#38

Potentiellt moraliska agenter kan jag endast se inom en art man vet har moraliska agenter och mig veterligen är det inte allmänt vedertaget att så är fallet med primater.

Anmäl
2008-10-07 18:12 #40 av: Alexej

#39 Vad är skillnaden mellan mina utekatter och hankatten som blev skjuten hos er? Att de har ett hem? - tror inte att  de vet det. Det är bara jag som ser dem som mina katter och mitt hem. Jag har katter som kommer bara in för att äta, annars syns de inte till. De har sina platser i stallet och inte-vet-jag.

Ps. Det snöar också hos mig...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 18:13 #41 av: Bumbis

#39, gick det inte att locka in honom i ett uthus elller likande då?
Man kan ju inte bara ge upp...


Sommaren och hösten var han hemlös, det är inte särskilt lång tid att försöka bygga upp ett förtroende om man bara är villig att försöka hjälpa, men det kanske är där det spårade ut, ingen var villig att hjälpa?....lättare att bara panga på? så slipper man det bekymret och kan sitta inne i stugvärmen och mysa med gott samvete?

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-07 20:13 #42 av: SagaLina

Jag blir lite hmm ja...förstummad av denna dsikussion och speciellt av #27 inlägg om att djur inte har några rättigheter eftersom de inte är moraliska agenter. Det är i alla fall tur att vissa tänker annorlunda och att man har lagar som skyddar djuren.

Min mamma bor på landet och matar en del förvildade katter, en stackare som heter Tuleman har gått hos oss i alla fall i några år nu och vi vet att han kommer från en kattsamlare som bor längre bort i byn. Då komunen inte är ett dugg intresserade av att ta in förvildade katter så är det enda som återstår avlivning så komunskytten har varit där i alla fall en gång och rensat (om jag minns rätt så avlivades upp mot 50 katter men är dock byskvallret så.. många var gravt inavlade också). Vi har fångat in denna stackars katt några gånger och gett tillbaka den till ägaren (efter rensningen då hon inte hade så många kvar) sakt att hon ska ta med Tuleman till veterinären och behandla honom för öronskabb och sen hålla honom inne men nej....detta gör hon inte. Så han är hos oss och har det förmodligen bättre där, vi matar honom och ger honom vatten, pratar med honom också. Han är inte lika rädd längre. Vi har också en lite låda som han kan gå in om han vill. Vi håller nu på att grunna på hur vi bäst ska kunna se till att få bort hans skabb......Sen är han ju okasterade också och han har blivit mer skeptisk till fällan sen senaste gången så det finns en del som måste fixas men han lever, får mat och i viss mån kan komma in och få lite värme i alla fall.

Anmäl
2008-10-07 20:32 #43 av: Bumbis

#42, jag tycker det är jättesnällt av din mamma att bry sig om  Tuleman, ägaren har visat att han inte bryr sig. Ni har gjort det ni kan.

Han går alltså in i huset? Ni kan inte komma nära honom?
Kan ägaren ta i honom, vet du det?

Har en bekant som var i samma sits nyligen, men hon fixade veterinärtid och ringde ägaren som kunde få katten i bur, katten litade bara på ägaren. Efter det har katten hållit sig hemma, men det kanske inte är så i detta fall, om det är så många katter?

 

Anmäl
2008-10-07 20:45 #44 av: SagaLina

Katten kommer inte in i huset utan vi har en låda som är lite isolerad, ska fixa en frigolitlåda åt honom nu hade jag tänkt, som han kan gå in och sen finns det uthus och lador i närheten som jag har sett honom komma ifrån. Vi får inte komma så nära, min mamma kan komma närmst eftersom det är hon som matar honom mest men som sagt vi kan inte röra vid honom eller titta så mycket på honom. Kan komma ganska nära (alltså någon meter) om man pratar lugnt och inte tittar på honom men det har tagit ett och ett halvt år att få honom så, förut bara sprang han när dörren öppnades.

Ägaren har samlat på sig fler katter, så hon är helt olämplig att ta hand om katten tycker jag och hon släpper ju bara ut honom igen och sen är han hos oss igen. Vi har också en bonde ganska nära som har en hel del katter. Min mor lyckades fånga in en kull och deras mamma nu i våras, de placerades på ett hundpensionat där ungarna adopterades bort men jag misstänker tyvärr att mamman avlivades....Min mor har inte vågat fråga nämligen för hon skulle få så dåligt samvete då. Sommaren innan försökte vi få in en kull kattungar men det lyckades inte, däremot hittades en stackars kattungen som var nära att dö som min mor tog hand om. Fick födas upp på välling hon så liten var hon. Nu i somras så kom det en kattmamma och åt hos min mor, tog bara med sig sina ungar ibland men de lyckades vi inte heller att fånga in. Så det går en hel del katter där och tyvärr så kan man ju inte alltid hjälpa alla. Eftersom komunen inte är intresserade så finns det inget katthem i närheten som kan hjälpa till, Hudiksvalls Samariten ligger bara 1 timmes bilfärd bort men de kan inget göra så att säga.  

Anmäl
2008-10-07 21:29 #45 av: nils1

#32 Du skriver att katten har avlivats pga misstanken att han skulle kunna bli utsatt för lidande.

Detta är ett typexempel på hur lätt folk ser på att ta någon annans liv. Dom dödar hellre någon som kanske kommer att far illa än att de ska anstränga sig lite mer utöver det vanliga. Detta kallar jag på brist på empati..... kanske också bara ett beteende som förekommer hos arter som har moraliska agenter?

Inom katthemsverksamheten träffar jag dagligen folk som har denna sjukdom (bris på empati ;)). Dom skulle aldrig kunna sträcka sig till att försöka hjälpa en katt annat än att slänga ut ett mail om katten och beskriva hur vikigt det är att vi kommer omgående och att annars katten kommer att svälta och frysa ihjäl....

Det finns oäntligt många sätt att hjälpa en individ som inte har det så bra till ett bättre liv men det betyder att folk ska anstränga sig.... och det vill dom ju förebygga på alla sätt... Det ska lösas på lättaste sätt och så snabbt som möjligt så att dom kan gå vidare med deras trygga och välplanerda liv. Och dom har ju trots allt reden en (1) katt....

I fall av den här katten hade man kunnat bygga en s.k. droptrapp till att fånga in honom (succe garanterad) och få honom kastrerad till att börja med. Kanske t.o.m. ge honom tak över huvud. I annat fall kan man bygga isolerade hus som man kan förse med värmedynor som man värmar upp i mikron.... ja... det kostar tid och pengar och allra viktigast, det krävs empati. Dom första två saker brukar folk ha, den tredje är en sak som är sällsynt. Även, eller kanske just, hos den individen som många anser vara den intelligentaste arten i världen.

 

Anmäl
2008-10-07 21:37 #46 av: Bumbis

#44, det verkar inte vara någon rolig situation som ni har, med alla oansvariga kattägare rumt omkring.

Snällt att ni bryr er, och försöker göra något åt situationen, även om ingen annan tycks göra det.

När det gäller Tuleman tror jag nog han kommer att bli tam, han behöver bara tid, lugn och ro. Inte roligt med öronskabben, det drabbar ju andra katter runt omkring. Men om det finns möjlighet och han går in i lådan, kanske ni kan göra en lucka som ni kan dra ner och på så vis fånga honom, och ta hon om till veterinär för kastgrering och avskabbning mm....

Tack för att ni bryr er! Ni ser lösningar, inte bara problem!

Anmäl
2008-10-07 21:39 #48 av: Bumbis

Oj, samma inlägg kom två gånger....fniss!

Anmäl
2008-10-07 21:41 #49 av: majvi

SagaLina, fråga på vårdcentral, apotek eller vaccinationsbyrå om de har frigolitlådor.Vaccin och medicin kan många gånger vara förpackade i såna lådor.Nu är det t.ex dags snart för influensavaccin

Anmäl
2008-10-07 21:44 #50 av: Lena

#27 Jag kan inte hålla med dig alls i dina tankegångar. Detta av flera skäl.

1. Vad ger oss människor rätten att döda friska katter som finns här för att vi själva (människorna) har tagit hit dem en gång i tiden och sedan brustit i vårt ansvar?

2. Hur ska kattens status höjas så länge vi tycker det är helt okey att döda fullt friska katter? 

3. Om det finns misstankar om att en katt kommer att lida i framtiden - finns det andra sätt att förebygga detta än genom avlivning.

Att döda ett friskt sällskapsdjur är aldrig försvarbart. Dock en enkel patentlösning för allt för många i det här landet.

//Lena 

 

 

 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-07 21:46 #51 av: kattassen

#45 Jag tror i ärlighetens namn inte att det alltid rör sig om brist på empati - utan istället helt tvärtom. Har man brist på empati bryr man sig inte om att ett djur lider i kyla och snö utan skiter högaktningsfullt i det. Det är empati man visar om man inte vill att ett djur skall fara illa.

Vad man måste ha i åtanke är att människor handlar och tänker på olika sätt. Det hela är i grund och botten en fråga om information och upplysning om hur man kan gå till väga för att hjälpa ett djur utan att behöva beröva djuret livet. Det är oerhört många människor i vårt avlånga land som inte tror att det går att göra på något annat sätt än att ta till geväret. Det är där alla katt-kampanjer om katten status kommer in. Dvs. att lära allmänheten vad det finns för alternativa lösningar och som innebär att livet kan gå vidare och sättas i högre fokus.

Jag kan dra ett exempel där min egen mor och far var inblandade. För ca 20 år sedan bodde de på landet och fick tydligen en höst frekvent besök av en "strykarkatt" som man kallade det. Jag fanns inte i deras närhet just vid det tillfället och hade heller inte kommit i så stor kontakt med katter i allmänhet och förvildade katter i synnerhet. Jag har dessutom fått höra detta långt i efterhand.

Katten var tydligen i dåligt skick sade man, pälsen tovig och det var helt klart synd om katten. Vad gör man? Jo man anlitar jägaren som fick avsluta kattens liv. Detta gjordes inte av brist på empati, mina föräldrar har alltid haft djur och är/har varit mycket måna om djur och natur. Detta gjordes enbart pga okunskap! Man trodde att man gjorde det som var bäst för katten.

Jag har aldrig förlåtit min mor för denna händelse. I dag har dock min mor erkänt att hon inte alls hade agerat på detta vis för nu vet hon genom mig att det går att finna lösning för dessa utstötta katter.

Där ser man alltså vad information och kunskap kan göra. Visst har tiden 20 år gjort sitt till att man börjat tänka annorlunda men många lever fortfarande i tron om att hjälpen sitter i hagelgeväret.

 

 

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Anmäl
2008-10-07 21:54 #52 av: Alexej

Saga-Lina, använd en droptrap, kastrerar och vaccinerar katten. Då har ni gett honom en chans. Men varje dag utan kastrering är förödande... 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 21:59 #53 av: Lena

#51 Jag tror också att många tar till avlivning för att de inte vet bättre. Den kategorin kan man nå med information och kunskap.

Sedan finns det även en annan katergori som tycks sakna empati, som har satt upp som en sköld för att försvara ett beteende de ägnat sig åt och ansett vara riktigt. Dessa brukar vara svårare att nå då de inte vill ta till sig information som ifrågsätter att de gjort fel.

Det brukar dock heta att droppen urholkar stenen, därför ska man aldrig ge upp.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-07 22:06 #54 av: nils1

jag håller inte med.... att avliva för att man inte vet bättre eller för att man just har empati? Det måste ju finnas ett spärr eller dyligt som säger att det är eller till minst känns fel att avliva ett djur. Alla har nuförtiden tillgång till internet där det bokstavligen finns en värld med information att ta till sig... så att inte veta bättre eller inte kan komma åt information i dagens samhälle tycker jag är ett väldigt dåligt ursäkt.

Anmäl
2008-10-07 22:07 #55 av: SagaLina

#52 problemet är att vi inte kan ta in katten, mamma har redan 7 katter och en hund  och är nog lite rädd för att ta in honom. Kan man kastrera och sen släppa ut igen?

Anmäl
2008-10-07 22:20 #56 av: Silvestris

1. Vad ger oss människor rätten att döda friska katter som finns här för att vi själva (människorna) har tagit hit dem en gång i tiden och sedan brustit i vårt ansvar?

Vad ger oss rätten att öht. se katter som våra husdjur? Det går att dividera om det i en evighet. Däremot är det så att vi har en skyldighet att hindra lidande när vi kan, sedan kan man åter igen dividera i en evighet om hur det ska gå till.

2. Hur ska kattens status höjas så länge vi tycker det är helt okey att döda fullt friska katter?

Nu är det ju fullt accepterat i vårat samhälle att döda friska djur. Det är inte bara friska katter som dödar. Tusentals friska kycklingar, oxar och grisar dödas varje år för att vi äter dem. Tusentals möss och råttor samt ytterligare fler djurarter i varierande omfattning dödas varje år till följ av djurförsök för att vi ska utveckla läkemedel. Skulle själva dödandet i sig vara orsaken till låg status skulle alla djur ha lika låg status.

3. Om det finns misstankar om att en katt kommer att lida i framtiden - finns det andra sätt att förebygga detta än genom avlivning.

Inte alltid, inte inom rimlig tid iaf.

 

Anmäl
2008-10-07 22:21 #57 av: Alexej

Ja, varför inte? Bara att man fortsätter mata katten för att håller honom nära. Då har man också lite koll hur han mår.

Jag fångade in en stor hane här av misstag-aldrig sett honom tidigare. Ville fånga in en utbrytarjourkatt. men med hjälp av några här kunde jag kastrera, vaccinera och id-märka honom. Han var inne ett tag men man märkta att han ville ut. han rymde, vet inte hur. Sedan fanns han ett tag nära huset där jag matade honom. Men han försvann. Jag tror han hade ett hem att gå till. Men han blev iaf kastrerad och vaccinerad. Och står på mitt namn.

Hemlösa kastrerade katter brukar inte försvinner från maten, så därför tror jag han har ett hem. Men det känns bra att han är kastrerad nu!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 22:27 #58 av: Silvestris

#41

Lättare att bara panga på? Vore det så skulle dessa människor öht. inte ens försökt att fånga in honom. Det är inte hjärtlösa människor utan empati vi pratar om, då hade de öht. inte brytt sig om katten. Han upptäcktes på vårkanten och en ägare spårades upp. Ägaren bekräftade vad vi misstänkte, att katten var förvildad och ägaren lyckades inte själv få hem katten. Byborna försökte fånga in katten med fällor och mat, men nej ingen försökte locka in honom i ett uthus. Varför? Denna hane var fertil och hade vid denna tidpunkt skadat varenda tam katt i byn så det var ingen som var vidare pigg på att husera denna hane på sn gård (med tanke på sina egna katters väl och ve).

När så vintern var på intåg ville man inte att katten skulle gå ute hemlös eftersom den med största sannolikhet skulle frysa eller svälta ihjäl. Beslutet togs då att avliva honom, med ägarens tillstånd.

Ni må tycka att det var en dålig lösning, men det var då rakt inte den sämsta.

 

Anmäl
2008-10-07 22:30 #59 av: Silvestris

#42

Jag tror inte du förstår mig alls. Att djur inte har några rättigheter innebär inte att vi som är moraliska agenter har rätt att behandla dem hur som helst. De är skyddade av att vi är moraliska agenter (eftersom moraliska agenter har skyldigheter gentemot andra moraliska agenter samt moraliska objekt). Det är mao. inget fel med djurskyddslagar bara för att djur inte är moraliska agenter.

Anmäl
2008-10-07 22:37 #60 av: nils1

# 58 Denna hane var fertil och hade vid denna tidpunkt skadat varenda tam katt i byn så det var ingen som var vidare pigg på att husera denna hane på sn gård (med tanke på sina egna katters väl och ve).

Också ett väldigt vanligt ursäkt att inte behöva sträcka sig till att göra något utöver det vanliga.... Då kunde man ju ha avlivat sina egna katter med hänsyn till ev. lidande på framtiden, att kanske en annan katt kommer att skade ens egen katt? Låter det sjukt? Men det är ju så man resonerar? Det som löper risk att ev. bli utsatt för lidande ska avlivas? Eller gäller det inte de djur som har ett namn? 

Allt man inte har någon emotionelt knyttning till kan man avliva men inde den som man har gett ett namn.... det är visst brist på empati!

 

#56 Du kan knappt mena att dessa tusentals friska kycklingar, oxar, möss och råttor har en högre status än hemlösa katter? Den enda status dom har är att dom har ekonomiskt värde.... det är därför dom tas om hand på ett sätt som ser till att dom stannar vid liv tills dom ska slaktas e.d.  

Anmäl
2008-10-07 22:38 #61 av: Alexej

Sorry, jag känner bara agenter från filmer. Det säger mig ingenting och jag är ingen agent. men jag vet vad som är rätt och fel. Det är det som jag lärde mig och som jag försöker förmedla till mina barn.

Ingen har rätt att skada eller döda någon. Punkt slut. Behöver någon hjälp, då försöker jag hjälpa. Till något som är bättre än vad det var innan. En katt som är hungrig behöver mat. En katt som fryser behöver en torr säker plats. Hur kan man ens tro att man hjälper genom att döda någon?

Har du läst jämförelsen med hungriga barn på barnhem? Skulle du ge mat eller en avlivningsspruta? Vad känns bättre?

 Vi är här på jorden för att vara till för andra, för det är då vi kan uppleva lycka.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-07 22:49 #62 av: Bumbis

#58, då var det väl egentligen ägarens ansvar, men du skrev inget om någon ägare. Men nu brydde sig inte ägaren i vanlig ordning, bra att många ändå engagerade sig för att försöka fånga in honom,

Jag anser ändå att det hade funnits lösningar bara man verkligen hade velat. Han gav sig på andra katter, ja, det brukar vara ett problem, men ingen anledning att skjuta honom. Det finns andra alternativ bara man vill, som flera nämnt bla. drop trap.

Får en känsla av att du har lite dåligt samvete över den här katten, eller har jag fel?

Anmäl
2008-10-07 22:52 #63 av: kattassen

Sverige är ett gammalt bondesamhälle där fortfarande folk i allmänhet har en helt annan uppfattning än vad vi djurskyddsvänner har och vill att alla skall ha.  Att avliva ett djur för att hjälpa det är en mycket gammal tradition här i Sverige. Vilken människa man än talar med som levde under första hälften av 1900-talet har den uppfattningen. De har dessutom lämnat åsikten vidare till sina barn och barnbarn.  Förr fanns ju givetvis inte heller möjligheten till veterinärvård och omhändertagande på samma sätt som idag. Det är därför jag menar att kunskapen brister. Sedan är det frågan om att få folk att ändra på sina värderingar och verkligen ta till sig information också. Det är svårigheten.

Det är faktiskt inte särskilt många "svenssons" som sitter och surfar runt för att läsa på om djurskydd och liknande. Tyvärr. Det räcker att gå till sin egen krets bland arbetskollegor, bekanta, släkt osv.

Observera - inget försvar utan en möjlig förklaring hur "folk i allmänhet" resonerar.

Hur hjälper man folk att hjälpa istället för stjälpa? Det är den nöten man måste knäcka.

 

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Anmäl
2008-10-07 22:56 #64 av: Lena

#56 Du har fortfarande inte lyckats övertyga mig om att avlivning av friska sällskapsdjur skulle vara försvarbart. Som du säkert vet har jag bott i Nederländerna i ca 4 år och där fått se prov på en betydligt bättre katthållning än här. Där är det förbjudet att avliva friska sällskapsdjur. (Så även i Tyskland).

Att vi har dålig hållning av djur som används till föda legitmerar inte att vi dödar våra friska sällskapsdjur. Det behöver blir skärpning på alla håll. Men när vi dödar våra sällskapsdjur gör vi det inte för att föda våra magar utan av helt andra skäl. Katten och många andra sällskapsdjur har blivit en slit och släng vara. De får leva så länge vi har lust och så länge de bara är oss till glädje. När det blir besvärligt vänder vi dem ryggen.

När det gäller katten som husdjur så är det ju precis det den är, eftersom den inte finns i den här delen av världen naturligt. Om detta är det inte så mycket att dividera. Problemet är just detta att folk inte ser det som deras ansvar - trots att vi tagit hit den och gjort det för att den är så nyttig för oss med sina råttfångande egenskaper. Katten har ju inte vandrat in i landet av fri vilja och är beroende av oss för att överleva. Därför har vi ett ansvar och bör hjälpas åt. Vi borda istället tänka som de gamla egyptierna som höll katten helig. :)

//Lena  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-07 23:29 #65 av: Linda79

Åh Alexej! Äntligen någon som kan uttrycka kattens känslor och behov. Jag tror många i Sverige vill hjälpa men desto fler i utländerna inte ser problemet utan väljer att blunda.

Katterna är inte deras ansvar tänker dom antagligen trots att man faktiskt kan göra en skillnad som enskild person om man började tänka på följderna av sitt handlande.

Om en kan kastrera en katt eller ta in och omhuldra den så kan 1000 personer samverka till att ge dom en bättre framtid.

Här i Sverige pågår en ständigt kamp för alla hemlösa katter men det är värre tyvärr i utlandet.

Kram!

 

 

Anmäl
2008-10-08 00:03 #66 av: Silvestris

#60

Jag har inte ett dugg dåligt samvete över denna katt. Jag gjorde vad jag kunde (vilket i princip var att hjälpa till att fixa fällor), men är oerhört glad över att han slapp gå ute den vintern.

#61

Du lever i en trångsynt värld om du tror att det bara finns ett rätt och fel. Studerar man etik lär man sig snabbt att världen är väldigt nyanserad och vad som är rätt i en kultur är fel i en annan. Vad en människa anser vara etiskt rätt anser en annan vara etiskt fel. Det finns inte en sanning. Etik är inget absolut, det är helt enkelt läran om sedvänjor.

Moralisk agent=en som utför moraliska handlingar

Moraliskt objekt=en som mottar moraliska handlingar

Att jämföra människor med andra djur tänker jag öht. inte göra. Katter är inte människor.

#64

Jag skiljer inte på djur och djur(förutom människan som intar en särställning som moralisk agent). Antingen är det acceptabelt att döda friska djur eller så är det det inte. Det spelar ingen roll om vi snackar katter, hundar, oxar eller höns.

Anmäl
2008-10-08 00:15 #67 av: Alexej

Kanske jag lever i en trångsynt värld fast jag har inte märkt det själv;)

Men jag försöker leva med harmoni i mitt liv. Och då är det enkelt att veta vad som är fel eller rätt. Jag behöver inte studera etik, jag har levt ett hårt liv och säkert lärt mig mer om människor än vad man kan göra i teoretiska utbildningar. För mig räcker det att öpnna dörren och ser naturen, då vet jag var jag står och vad jag kan och borde göra.

Jag vill leva i harmoni med mig och med de som finns här och det är djuren. De ska ha det bra. Tom mina daggmaskar ska har det bra.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-08 01:03 #68 av: nils1

#63 Jag förstår vad du menar :)

Det jag menar är att oavset vilka traditioner man berörs av så borde (som jag ser det) varje människa tänka för sig själv. Jag kan inte tro att folk bara antar att det är bäst att avliva djur för deras egen bästa, för att deras föräldrar har sagt att det är så.

Jag tar mig själv som förebild: min far är jägare och tycker att katter är skadedjur, han tycker även att det går bra att hålla fåglar mm i fångenskap bara för hans egen nöje. Jag har bott med honom hela mitt barndom. Titta vilken extremist jag har blivit ;)

Det jag vill säga är att oavsett hur man är uppfostrad, man har fortfarande ett eget hjärna vilket du kan skapa dina egna uppfattingar med. Tänk själv!

Jag förstår att inte alla är insatta i t ex de hemlösa katternas situation men jag utgår ifrån, när man blir konfronterad med en hemlös katt, att man då skaffar sig kunskap. I dagens samhälle är det hur lätt som helst.

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-08 01:18 #69 av: Debattia

Silvertris !

Det låter varken empatiskt eller klokt att så många människor jagar en fertil katthane för att avlivas. Fanns här  bara kalla människor utan ett uns av hjärta.

Var det ingen som förstod att tar man hand om katten  finns kastrering att tillgå. Skulle det vara konstigt med en fertil katthane??

Har själv haft två inomhus och det var väl inget märkvärdigt med det.

Hade hanen fått ett hem där han kunnat gå in och ut hade ni inte ens märkt att han var fertil.

Du  behöver inte gå omkring med dåligt samvete eftersom det varken hjälper dig eller katterna. Däremot  kan man hoppas du förstår att en katt har fler valmöjligheter  än avlivning ifall det upprepas i framtiden.

Man måste försöka ändra tänket på de människor som tror sig ha rätt kunna bestämma vilka katter som ska leva vidare.

 

Anmäl
2008-10-08 01:33 #70 av: Silvestris

#69

Du har missuppfattat det hela totalt om du tror att det var en massa folk som sprang omkring och jagade katten. Fällor och mat sattes ut. När det väl  hade beslutats att katten skulle avlivas tog en av dem på sig den uppgiften. Så det handlade om en jägare som mer eller mindre satte sig på pass och inväntade att katten skulle dyka upp.

Det var ingen som var intresserad av att skaffa sig en till katt. Hade katten fångats in i fälla hade den körts iväg till ett katthem. Dessa människor kastrerar sina katter så visst vet de att man kan kastrera katter, det var bara ingen av dem som önskade en till katt.

Hade hanen fått ett hem där han kunnat gå in och ut hade ni inte ens märkt att han var fertil.

Menar du på allvar att man inte hade märkt att han var fertil bara han hade fått ett hem och fått gå som han ville? Han skulle som av ett mirakel sluta markera revir och spöa upp de andra katterna i området?

Anmäl
2008-10-08 12:16 #71 av: Lena

#66 Jag citerar din replik på mitt inlägg #64:

"Jag skiljer inte på djur och djur(förutom människan som intar en särställning som moralisk agent). Antingen är det acceptabelt att döda friska djur eller så är det det inte. Det spelar ingen roll om vi snackar katter, hundar, oxar eller höns".

Har fortfarande svårt att följa och förstå ditt resonemang. Hur menar du egentligen? Tycker du att det är helt legitimt att fortsätta döda friska katter (som den här diskussionen handlar om) och andra sällskapsdjur för att det är tillåtet att slakta djur till vår föda. Att så länge vi människor äter kött, fågel och fisk kan vi också döda våra katter. Är det så jag ska tolka ditt svar?

Jag håller med om att mycket finns att göra på alla dessa områden och att det allra bästa vore att vi alla blev vegetarianer. Dock kan jag inte sitta på min stol och tycka att det är okey att friska katter avlivas ända tills den dag vi har hittat den optimala lösningen på alla dessa problem. man måste ju börja någonstans eller hur. På den här sajten jobbar vi för katterna.

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-08 13:32 #72 av: Silvestris

#71

Jag menar precis det som står. Jag skiljer inte på djur och djur. Jag äter kött och ställer mig inte bakom någon dubbelmoral att det skulle vara OK att döda friska djur av en art, men inte av en annan.

 

Anmäl
2008-10-08 13:47 #73 av: Alexej

Ja, det var ju några studenter i Danmark som tyckte det är gott och rätt att steka och äta en katt.

I det med dubbelmoral har du rätt, jag förstår mig inte heller på det. Men just där borde det finnas ett personligt moraliskt stopp för alla.

Arbetet med hittekatter gör att man får möjlighet att förskjuta den innre gränsen för moral. Man börjar nånstans och märker att man få tillbaka så mycket. Vi människor har så mycket makt och det gäller att använder den rätt. Vi måste försöka att göra oss till bättre människor och där får vi mycket hjälp av djuren. Deras lidande och utsatthet ska få oss att tänka hur vi människor lever med så mycket dubbelmoral.

Men ingen ändrar sig på en dag eller en vecka. Det går mycket långsamt. Beslutet att bli en vegetarier pga sin egen dubbelmoral är en lång process. Men ingen människa stannar på samma läge hela livet, alla ändrar sig på nått sätt. Känslor för djur kan man inte påtvinga, de utvecklas. Men man kan försöka att göra andra medvetna genom tex information.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-08 14:23 #74 av: Silvestris

Vegetarian har jag varit en lång period i mitt liv. Det är väl bara att inse att livet inte är statiskt, inte ens de värderingar man har. Iaf inte om man ständigt utmanar dem.

Anmäl
2008-10-08 14:36 #75 av: Lena

#72 ??? Menar du alltså att det är helt okey att friska katter och andra sällskapsdjur avlivas av den anledningen att andra djur slaktas för att vi människor äter dem. Tycker du att katter och hundar ska offras för att det ska bli rättvisare för djuren? Dödar vi av en anledning kan vi lika gärna döda av alla sorts anledningar. Fattar fortfarande inte hur du menar och tänker här? Vadå dubbelmoral? Om vi skulle tänka i det perspektivet även i alla andra sammanhang vilket samhälle skulle vi då få till slut?

Varför slutade du att vara vegetatarian om du har den synen?

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-08 14:40 #76 av: majvi

Det här är en parentes om några som åtminstone delvis var  vegetarianer

Jag såg ett program om gladiatorer. Vid utgrävningar hade de hittat en begravningsplats och när de tittade på skadorna på skeletten kunde de säga att det var typiska skador för hur en gladiator dödades.

De malde sönder lite av benen och kunde fastställa att kosten var huvudsakligen vegetarisk.Innan en gladiator fick börja  utkämpa  strider  på liv och död på arenan(en sanning med modifikation, alla strider slutade inte med att en av dom dog) var det stenhård träning i ett år som gällde. De var den tidens toppidrottsmän och idag skulle vi säga att dom skulle behöva mycket protein dvs kött.De kanske inte kunde så mycket om kosten på den tiden och gladiatorerna fick det som var över, men om de skulle träna hårt för att det skulle bli bättre kamper så fick de nog så bra mat de hade på den tiden.

 

Anmäl
2008-10-08 15:58 #77 av: nils1

Jag tror att Silvestris menar att dom som blir så upprörd över att man dödar friska sällskapsdjur men samtidigt äter kött kör med dubbelmoral. Om det är så hon menar kan jag bara hålla med.

Jag är vegan just pga att jag tycker att inget djur ska bli dödad eller hållas i fångenskap för att bli kött eller ge mjölk o.d.

Anmäl
2008-10-08 16:50 #78 av: Silvestris

#75

Jag menar inte att det är OK att döda friska katter för att det är OK att friska kossor dödas. Det jag menar är att om man köper resonemanget att friska djur dödas så är det dubbelmoral att sitta och säga "men just katter får man inte göra så med".

Jag äter kött idag, om än lite och endast vilt eller ekologiskt, men jag äter kött och därmed köper jag ju hela grejen med att döda friska djur. Det vore således en jäkla dubbelmoral av mig att sitta och säga att det är fel att döda friska katter men det är helt OK att döda friska kossor.

Om vi ska gå igenom hela min "filosofiska resa" kommer denna tråd att spåra ur helt tokigt. Kort och gott kan jag säga att jag efter många år började se människan som en biologisk och filosofisk varelse, inte bara en filosofisk och jag började se människan som en del av naturen istället för något som står utanför naturen. Detta gjorde att jag ändra bla. mina matvanor.

Anmäl
2008-10-08 19:48 #79 av: Lena

#75 Den synen kan jag hålla med dig om - att människan är en del av naturen. Så har jag nog alltid tänkt. Jag tycker vi bör sträva efter att leva i harmoni med naturen. (Något vi tyvärr misslyckats med rätt rejält)

Personligen försöker jag hålla mig till vegetarisk kost pga av att hanteringen av boskapsdjur/kyckling/gris etc ser ut som den gör. Enligt mitt sätt att se det hela blir det dock annorlunda när det handlar om att något dödas för att ätas upp jämfört med att något dödas av andra skäl. Syftet bakom det hela avgör! Det sker ju faktiskt även i djurens värld - rovdjur äter andra djur. Naturens kretslopp och allt det här. Skillanden är sättet det görs på och sättet man håller djuren på. Vilda djur lever bra tills de dör, medan grisar, kor och höns kan ha det bedrövligt från det de föds tills de dör.

Jag ser således att det finns en skillnad på om man dödar ett friskt sällskapsdjur jämfört med om ett djur dödas (av ett rovdjur*) för att användas till föda. I det förstnämnda fallet handlar det ju inte alls om naturens kretslopp utan om någons slags bekväm lösning av ett problem som skulle kunna lösas på annat sätt.  * Människan kan ju också ses som ett rovdjur (även om vi kan leva vegetariskt om vi vill).

//Lena

   

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2008-10-08 21:29 #80 av: Alexej

Men vi kan ju inte döda djur till höger och vänster för att de ska slippa lida i framtiden?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-08 21:49 #81 av: SamanthaJones

Får jag låna den texten o publicera den på lite olika ställen? Jag skriver självklart att du har skrivit den om jag får ditt namn eller ska jag ta ditt alias? Tänkte lägga upp den på bilddagboken, blogg o även lite andra forum jag är aktiv i och på :)

 

Den är väldigt bra!

Anmäl
2008-10-08 21:57 #82 av: Alexej

Självklart, med eller utan namn spelar ingen roll:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-08 23:10 #83 av: Bumbis

Jag tycker det är jättebra att Silvestris familj med övriga bybor överhuvutaget engagerade sig för katten, många lägger inte ner sig så ens, men sorgligt ändå att de ansåg att det enda rätta var att anlitade skytt. Det är så det ofta går till på landsbygden, men många bryr sig inte ens så mycket som de gjorde i denna byn.

Det handlar ofta om okunskap  och gammaldags värderingar och tyvärr är det så på landsbygden att katter inte är värda något, råttfångare duger de bra till, inte något annat och bråkar de med andra katter är det kört.

Nu verkade det ändå vara så i denna byn, att de flesta katterna var kastrerade, en applåd till ägarna, för det är inte vanligt på landsbygden, MEN, nu handlade det om en vilsen varelse, som inte haft ett lätt liv  hos sin ägare, som sökte kontakt och tillit hos andra, men det var förgäves.

Han fick i alla fall bli omnämd här på hittekatter, han hade ett värde och gjorde intryck på oss. Hade vi vetat om hans existens hade vi försökt göra något åt situationen. Tyvärr är det försent nu...

Vila i frid lilla luffsen! Hoppas du har det bra i katthimlen!

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-09 00:31 #84 av: Debattia

Jag vill också ge en eloge till Alexejs skrivelse , vill också sätta in den i ett par tidningar om jag får.

Anser  att det handlar om hur man tänker, känner och tycker. Är man en riktig djurvän  bryr man sig väl om djur som har det svårt. Första tanken borde vara: Hur kan vi hjälpa denna katt på bästa sätt till ett bättre liv? Oavsett ifall den är fertil eller ej, oavsett hur lång tid det tar eller hur svårt det är . Som djurvän gör man väl allt för att hjälpa djuret eller katten .

Anser inte att man kan  jämföra olika djurarter när det gäller diskussionen om kattens vara eller inte vara.

Det är djurplågeri när en kattägare släpper ut sin katt att klara sig själv. Katten får ett tufft liv och där blir fler katter med tuffa liv, jagade av både människor och djur.

Sen blir  katterna inte hållna för någonting utan bespottade  och hånade av många människor.Inte värda ett uns.

Man släpper inte ut en gris att klara sig själv eller en ko. Dom plågas på andra sätt.

 

Jag är emot allt djurplågeri och kan inte tänka mig äta kött. Men det är min åsikt och jag respekterar även dem som äter kött.

Anmäl
2008-10-09 04:05 #85 av: brutt

27.Moraliska agenter och moraliska objekt det låter verkligen som om den ene parten här är just objekt för människan.Agenter om än kallade moraliska sådana uppfattar jag som folk som gör saker i det fördolda.Men om du har tid över vill du kanske förklara vad agent står för i sammanhanget med djur?Finner du alltså ingen omoral i de två kontrahenterna agent och objekt?

Varifrån kommer dessa utryck du använde dej av bra om jag kan få tips om vart jag kan läsa mer om dessa uttryck i samband med djur.

 

Anmäl
2008-10-09 13:28 #86 av: Silvestris

#85

Din tolkning av orden får stå för dig. Orden är termer som används inom etiken och filosofin och de förklarar förhållandet mellan varelser som agerar moraliskt och de som inte gör det. Moraliska agenter är helt enkelt varelser som agerar moraliskt. Etiker och filosofer brukar vara eniga om att endast människan är kapabel att tänka och agera i termer om moraliskt.

Även en människa kan vara ett moraliskt objekt, om hon utsätts för en moralisk handling. Det är bara två uttryck som används för att visa åt vilket håll en moralisk handling riktas.

Tom Regan är en djuretiker som använder sig av termerna... Peter Singer kommer jag faktiskt inte ihåg om han använder sig av termerna, det var länge sedan jag läste något skrivet av honom.

Termerna är väl använda och allmänt vedertagna inom etik- och filosofistudier. De har ingenting att göra med din tolkning av att göra saker i det fördolda eller liknande.

Det moraliska objektet är objekt för en moralisk handling. Det är så det ska tolkas, inte som att det är ett objekt för människan.

Agent som ord har väldigt många olika betydelser, det har inte alltid med 007 att göra.Flört

Anmäl
2008-10-09 13:31 #87 av: Silvestris

#80

Nej, givetvis ska vi inte döda djur åt höger och vänster för att förebygga allt lidande. Däremot finns det situationer då man kan förutspå stort lidande inom en nära framtid och då bör man agera. Avlivning kan vara ett sätt att agera. För mig acceptabelt, för andra inte.

Anmäl
2008-10-09 13:36 #88 av: Alexej

Men då är vi där igen. Var drar vi gränsen och vem får göra det?

Är det så mycket svårare att ge en katt ett hem än att avliva den?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-09 14:03 #89 av: Silvestris

#88

Är inte det lite av en retorisk fråga? Med 100 000 hemlösa katter i landet...

Gränsen är dragen av den lagstiftning vi har. Sedan kan folk tycka och tänka precis vad de vill om den, men våran lag tillåter avlivning av friska katter givet vissa omständigheter. Om dessa bara uppfylls så har lagen gett människan rätt att avliva.

Anmäl
2008-10-10 00:11 #90 av: Debattia

 Lagar tillsätts av människor.  Samhället förändras och lagar måste ändras för att passa in i  ett nutida samhälle.

Förr i tiden levde människorna annorlunda och många hade en  annan syn gällande djuren.

Senare generationer har andra åsikter gällande djurhållning ,därför har djurskyddsföreningar bildats. Motioner och diskussioner pågår hela tiden. Tack vare detta har många djur fått det bättre.

Det gäller att kämpa för att alla djurarter ska få bra liv. Här gäller det skyggiskatterna. Samhället måste lära sig förstå  dom är skapta likadant som tamkatterna. 

Allmänheten måste lära sig förstå  dessa katter lider och bör tas om hand. Stopp på det får man först när människan lärt sig respektera alla katter.Inte bara slänga ut en katt när man tröttnat på den.

Min moral säger mig att alla katter är lika mycket värda !

Människan är det värsta odjuret på jorden och har själv tagit  makten bestämma  vilka som ska skjutas eller ej.

Mina fina katter är skyggisar samtliga. Dom har blivit tama, keliga  och är hur goa som helst.  Tänk så många fler skyggisar som blivit presis lika goda ifall dom fått möjligheten att leva vidare.

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-10 12:31 #92 av: Alexej

Bra skrivet, Debattia!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-11-16 14:52 #93 av: Malou77

Jättebra skrivet, jag skulle vilja låna text och bild till vår blogg som vi har på vår sida?

Skulle det kunna gå ?

 

Malin

Rädda Katten

www.raddakatten.se

Anmäl
2008-12-17 16:26 #94 av: Alexej

Sorry Malin, jag har inte sett din fråga innan. Alla mina artiklar är till för att sprida information, det är ju meningen. Helt klart ni kan använda den:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-12-18 01:07 #95 av: figaro59

Silvestris:  Håller med dej i varje inlägg. Tyvärr motarbetas alla inlägg där det talas om avlivning av katter av olika skäl. Just katter tycks vara något heligt. Men tänk så många möss, råttor, kaniner, igelkottar, insekter, småfåglar m.m som får sätta livet till...bl.a. för dessa små nuttia-duttia rovjägare som de faktiskt är. 

Anmäl
2008-12-18 12:25 #96 av: Alexej

Figaro, kanske du har missat det men vi här på Hittekatter är emot avlivning av friska katter!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-12-18 14:07 #97 av: Gronstedt

Jag förstår Silvestris resonemang kring moraliska agenter och moraliska objekt. Människan har satt sig till herre över våra tamdjur. Vi bestämmer om de ska få födas och vilka som ska bli föräldrar, vi bestämmer vad de ska äta och när, vi bestämmer hur de ska leva och hur och när de ska dö. Djuren gör inte detta gentemot oss.

Detta gör att vi är ansvariga för att djuren ska leva och dö så bra som möjligt. Oavsett om vi ämnar äta upp dem eller har dem som sälldkapsdjur. Det är ett ohyggligt brott mot allt vad moral och etik heter att slänga ut sin katt vind för våg! Det behövs utbildning och strafflagstiftning som stävjar denna grymhet.

MEN: Bevisligen FINNS det inte hem till alla dessa hemlösa katter. Alla här på sajten, alla katthem och privatpersoner som arbetar för katternas väl gör ett jättejobb och ett viktigt och bra jobb. Men vad ska man göra när båten är full med räddade katter och det inte finns någon annan båt på hela havet? Ta ombord en till så båten sjunker och ingen blir räddad? Låta den sista katten drunkna? Eller döda den så fort och smärtfritt som möjligt? Det är ett ohyggligt val och det borde inte behöva vara så, men jag tycker faktiskt att det vore bättre att döda den. Det är inte "OK", det är bara nödvändigt.

Men dessa svin som inte kan ta ansvar för sina katter utan slänger ut dem för att dö en plågsam död, dem skulle jag gladeligt lämna att simma tills de drunknar ..

Anmäl
2008-12-18 14:39 #98 av: Alexej

Fast det borde finnas hem till alla hemlösa katter.

Det finns ca 1,6 miljoner ägda katter i Sverigen och ca. 100 000 hemlösa katter. Och över 9 miljoner människor....

Men du har rätt, arbetet med hemlösa katter är jobbigt och frustrerande. Känns som om det aldrig slutar med hemlösa katter. Därför är det så viktigt att inte bara ta in hemlösa katter utan jobbar också politiskt. Förbättrad djurskydd, kastreringskampanjer, osv.

Men vi är på rätt väg. Under de 2 år som jag är här på Hittekatter känns det som om det har hänt ändå en del, framförallt synen på "vildkatter". Folk har upptäckt att också vildkatter, strykarkatter, kattjävlar är vanliga katter som bara är rädda och att de inte är mindre värda än deras kramgoa katter hemma.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-04-29 22:00 #99 av: Alexej

puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-05-01 17:40 #100 av: [eskils]

puttar upp en intressant tråd

Anmäl
2011-05-01 21:42 #101 av: Alexej

Jag skrev texten för länge sedan när jag var förbannat på Djurskyddet Sverige som gick ut med att katter över 7 veckor inte kunde bli tama.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-05-01 22:17 #102 av: catfoot

Å ett vanligt sätt att bedömma en skygg katt i fångstbur..Stick ner en pinne, hugger den å fräser..Då ska den skjutas för den är en "vildkatt"..

Fråga mig vad jag skulle göra i katten situation...Hugga å fräsa å vara livrädd..Så jag blev absolut skjutenGråter

Anmäl
2011-05-01 22:34 #103 av: Zommar

jag va ute och gick en dag för typ 5år sedan,precis brevid mig springer en katt över gatan och blir överkörd! jag springer ut i gatan till katten och stannar en bil som skjutsar mig till vetrinären,katten levde då ,men vetrinären gav den några timar,så jag bad att den skulle få slippa lidandet(tarmar hände utanför och ena ögat va krossat...)och att hon skulle avliva den,jag betalade fast det inte va min katt,men jag gjorde katten en tjänst!

ingen idmärkning på den katten varken chip eller tatuering...

 

Anmäl
2012-12-15 11:01 #104 av: Alexej

Finns fortfarande alldeles för många katthem som avlivar...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-15 11:21 #105 av: majvi

"katterna är för förvildade"men samtidigt är det ok att ta hit avkommor från huskatter som har parats med riktiga vildkatter dvs bengaler och savannakatter.Då är det ok att katten har ett vildare beteende.Jag förstår inte hur man tänker här.

Anmäl
2012-12-15 17:34 #106 av: Rafflan

ALLA vill säkert att katterna ska få ett bra hem, men det finns inte plats för ALLA idag, hur många ska behöva lida och dö medans vi "väntar" på att det ska finnas plats för dem? 50 000? 100 000?

Min egna skyggis hittade i oktober i ett hemskt skick, skulle vart död inom dem närmsta 1-2 veckorna, hade han fått valt hade han nog valt spruta istället för att bli utkastad igen för att dö... nu hade han turen att han vissa mig vilken fin katt han egentligen är och fick komma in till ett varmt hem med mat, bädd och kärlek, men hade inte det valet funnits hade nog inte ut och dö i kylan vart hans val...

Och vad ska vi göra, plocka in alla dessa halvdöda katter och ställa oss hos katthemmen och säga att dem MÅSTE ta in dem annars låter vi dem vara ute i kylan och frysa ihjäl???

Det känns som det är sällan valet står mellan ett varmt hem eller avlivning, oftast står det mellan att dö utomhus av svält/kyla eller dö hos veterinären och slippa lida...

Anmäl
2012-12-15 22:22 #107 av: majvi

#106 Vi kan välja ett varmt hem inne eller TNR där katterna inte svälter för de får mat och de har tillgång till katthus så de kan hålla sig varma.Katterna kan leva i TNR-kolonin tills det där varma hemmet dyker upp.Inga kattungar föds där för katterna är kastrrade.

Under tiden finns det mat, bädd-i kattkojan-och voluntärer som älskar katter som ser efter dom.

Anmäl
2012-12-16 00:52 #108 av: [Skyggis]

Önskar att fler förstod att skygga katter kan bli oerhört välmående och glada i ett för dem anpassat hem med tillsyn, att alternativen inte stannar vid utomhusliv för att ha det bra.. eller att dessa katter måste avlivas. Tyvärr verkar många tro att det är djurplågeri att ha skyggisar inne. Förutfattade meningar, okunskap, ovilja att ta till sig information..

TNR är bra som metod för att stoppa förökning, även om livet i sig ändå kan bli tufft för katter som lever ute dygnet runt. Det är hur man än vrider och vänder på det ofta då svårt att få till det tillräckliga som dem behöver.

 

 

 

Anmäl
2012-12-16 00:55 #109 av: carlas

Det är som #107 säger. Vi är många som jobbar med TNR och vi behöver bli flera som gör det.

Dessutom är det inte så att valet oftast står mellan "att dö utomhus av svält/kyla eller dö hos veterinären ...", så som #106 uttrycker det. Utan valet står i nuläget oftast mellan att dö utomhus av svält/kyla eller att dö utomhus av att bli infångad och avskjuten resp skjuten/skadeskjuten utan infångning av kommunskytt el annan skjutglad. Bådadera är sorgliga. Är övertygad om att varje katt skulle välja TNR-tillvaron om tillfrågad. Och det är med erfarenhet av TNR-katter.

Märkligt att det är så trögt att få in kunskapen om TNR. Och detta bland människor här på hittekatter.ifokus som verkligen förefaller bry sig om katter, såsom t ex #106 Rafflan. Jag förstår det inte.

Anmäl
2012-12-16 01:01 #110 av: carlas

#108 håller helt med dig Skyggis! Alternativen för skyggisar är inte alls enbart utomhusliv el TNR. Mitt inlägg i #109 var mer ett svar på #106 som ställde upp vissa valmöjligheter pga att katthem inte har plats. Ville bara infoga det.

Anmäl
2012-12-16 10:14 #111 av: Alexej

Jag har stallkatter, katter som visade att de inte ville vara inne och ha för mycket kontakt med mig. Men jag tror inte att deras liv är sämre än mina katter som kommer in. Det handlar om respekt. Respekt för andras liv och allas rätt att leva.

Vi är så vana att ta den lättaste vägen när nånting stör oss. Sedan kan vi inte ens stå för det utan kalla det för "att ta bort". Man tar bort en katt? Katten skulle det nog kalla för att bli dödad, dödad för att vi människor är så lata och bekväma.

Tycker det är skandal att vi inte kan erbjuda alla hemlösa katter en plats som kastrerad inne-, ute-, stall- eller TNR-katt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-16 12:46 #112 av: Rafflan

#109 vi hade en koloni här som fångades in och avlivades i höstas, dem katterna bodde i ett villaområde och orsakde problem för boende där, så vad ska man göra med den kolonin då man inte kan gör TNR där men katthemmen hade inte plats för alla katterna, vad skulle man göra då tycker du? för jag frågade förut och fick svar att man inte kunde flytta en koloni då dem skulle "vandra hem" igen.

Kolonierna finns oftast där det finns mat, mat finns där det finns människor, kolonierna skjuts av när människorna ser ett problem med alla katter, därför är det inte alltid det går att göra TNR där kolonin bor!

Jag vet om ett jätte fint ställe att göra TNR på, en koloni som bor i en lada, en stor koloni, bonden som äger stället bryr sig inte om att katterna är där, dem är ju bra råttjägare, och dem har skydd i ladan så där är ett exempel på ett bra TNR område, men alla ställen är inte bra!

#111 finns det plats för alla som stallkatter då? om det finns plats för alla varför är katthemmen då överfulla?

En katt kan må bra inne, ute, stall och TNR i rätt miljö, men finns det plats för alla, är alla platser bra att göra TNR av?

 

Anmäl
2012-12-16 14:45 #113 av: Backarödbo

# 112 Nej inte alla ställen är perfekt att hålla katter i. Men i vissa stadsdelar i t ex Göteborg har det funnits kolonier med förvildade katter i många år. Om man inte ska bedriva TNR där, vad tycker du det ska göras för de förvildade katterna på dessa ställen?

Ett väldigt lyckat projekt i tätbegyggt område är TNR projektet i Backa:
http://backakatterna.goteborgskatthjalp.com/

"I Backa Röd, Göteborg, har det i tiotals år funnits hemlösa katter. Många av dessa är förvildade. Varje år avlivades en del av kattbeståndet. Förr genom avskjutning, senare genom infångning och avlivning hos veterinär. Katterna som överlevde levde kvar under samma omständigheter. De fortsatte föröka sig med alla negativa inslag det innebar för både katterna och omgivningen. Löpande och skrikande honor, fäktande och skadade hankatter, sjuka och döende kattungar. Problemen löstes inte, det flyttades bara över till nya individer.

Ingen av de omkringboende var nöjd med hur kattproblemet hanterades. Kattantalet minskade inte och inte heller katternas lidande eller klagomålen från boende. År 2011 startade därför bostadsbolag Poseidon och Göteborgs Katthjälp tillsammans ett projekt för att ta hand om katterna på ett humant och långsiktigt sätt. Läs mer."

 

Anmäl
2012-12-16 21:31 #114 av: Rafflan

#113 ja ni använder det som exempel jämnt, men är folk riktigt trötta på dessa katter vill dem ha bort dem, inte ha kvar dem i 10-15 år till...

Anmäl
2012-12-16 22:52 #115 av: majvi

Vad folk är trötta på är främst ljudet av katter som skriker och slåss för att få para sig

Anmäl
2012-12-16 23:27 #116 av: enbartmalin

Nu ska jag vara riktigt ful och vända på steken.

TS(Och så många andra i denna tråden) är för att hålla alla "friska" katter vid liv till varje pris, uppenbarligen är ni för djurplågeri med andra ord.

Jag håller med, rädda dom katter som går att rädda.
Men vem av er anser sig ha rätten att avgöra att en vildkatt kommer trivas i ett hem!?
Allvarligt?
Jag ser det hela som rent DJURPLÅGERI att sätta en livrädd stackars katt innomhus, plåga den psykiskt, gör det för all del.

För det är just detta ni blundar för när ni säger "Rädda alla katter".
Jag hade valt att bli avlivad om jag varit katten, utan att tveka.
Fy fan för att vara enstöring och bli PÅTVINGAD andra människor, det är inte humant.

Bi vill hela tiden jämföra katterna med oss människor.
Hade ni tvingat er på en människa som inte vill ha med er att göra?
En människa som skriker på er, hugger med ord och är otrevlig, hade du tvingat dig på denna människan?
Nej för det gör man inte! Man tvingar sig inte på någon som inte vill!

Visst kan vissa i längden få ett bra liv, men vägen dit? HUR mår katten då? Är det verkligen rätt?
För att ni ska ha bättre samvete?
Detta är i mina ögon ett naivt och barnsligt tänkande.

Satsa på dom katter som har en chans utan att lida på vägen dit ist, överflödet är så stort ändå.
Satsa på att sprida kunskap om kastrering och uppfödning.

Antingen så avlivar man en förvildad katt eller så låter man den leva det liv den gör. Att fånga in, ha den i bur, åka bil, veterinär besök och sen behöva bo med någon den är livrädd för, ja du... Rent djurplågeri!

Det svåra är ju var man ska dra gränsen. Men att jag är för avlivning framför djurplågeri, det är jag.

Jag vet att jag inte kommer få er att se det som jag, men jag blir så förbannat när jag läser denna tråden, ni försöker tvinga folk att tänka som ni och dom som inte gör det blir nästan dumförklarade eller förklarade som djurhatare!
Vi alla gör det vi anser är bäst för djuren, vi ser det hela olika bara och det är svårt att ändra någons sett att se på djur.

Anmäl
2012-12-16 23:50 #117 av: [Skyggis]

"Men vem av er anser sig ha rätten att avgöra att en vildkatt kommer trivas i ett hem!?"

enbartmalin - Nej. Vildkatt i lägenhet, det skulle jag inte rekommendera. De kommer inte trivas. För stora är de och kattlådorna behöver man maximera till minst ett par badkar. Tanken på tjusigare inredning skulle man få lägga ner och eventuella koppelpromenader kan bli något besvärliga.

Jag skulle rekommendera huskatt istället. Varför inte en skyggis. Eller en blygis. Kanske en tam, en blyg och en skygg :)

Det är katter som ofta blir så oerhört tacksamma. Man kan kombinera en känsla för djuren och vilja att rädda dem utan att känslan och viljan ska övergå till något sjukt där djuren blir lidande. Hanteringen av skygga katter kan gå galant bara man vet hur man bör göra i hanteringen och att man är öppen för att anpassa sitt hem i den mån katten behöver det. Dålig hantering är inget annat än dåligt däremot.

Din text om hur du tycker att skygga katter ska hanteras visar tyvärr att du är oerfaren, att du saknar empatin och viljan att ändra din syn.

Vi som fortsätter jobba med skygga katter, vi jobbar med detta för att det är just Katterna som visat att det är rätt val, genom hur de ofta och väl visat sin tacksamhet. Ingen annans åsikter i detta är egentligen viktiga utan det är katterna som har Ordet. Punkt!

 

Anmäl
2012-12-17 00:17 #118 av: enbartmalin

#117

Okej, vi tar detta i ordningen som du skrivit.

1) Jag skrev inget om lägenhet jag skrev "hem"

2) Jag kopierar din text och skriver EXAKT samma sak till dig:
"Din text om hur du tycker att skygga katter ska hanteras visar tyvärr att du är oerfaren, att du saknar empatin och viljan att ändra din syn."
För det är precis så jag ser på dig.

3) DU TROR du gör vad katterna vill, men du vet inte, det gör inte heller jag.
Vi alla gör det vi TROR är bäst för katterna för vi kan inte läsa deras tankar om vad dom vill, där har du Punkten.

Anmäl
2012-12-17 02:07 #119 av: [Skyggis]

Det finns många skyggisar som fått komma in genom årens lopp som bevisar att ett inomhusliv kan fungera utmärkt.

Välmående katter med givande liv, ingen tvekan. Endast den med snävt seende skulle tro annat, för då är man inte öppen för att kunna ta till sig kunskap och se i ett vidare perspektiv.

Visar en katt att den mår bra är det inte särskilt svårt att upptäcka. Jag märker det tydligt och det gör nog de flesta med någorlunda koll.

Det kan bli ett hejdlöst spinnande och mjölktrampande, det leks med kompisar, vässas klor i klösträd, krafsas i lådor, äts i skålar; de får sitt utrymme, sin tid, mycket kärlek och sin respekt.

Så nej, jag tror inte att de vill ha det livet. Jag vet att de mår bra och att de verkligen trivs.

Just nu är jag bredvid ett par tidigare väldigt skygga katter, utefödda av föräldrar som i sin tur levde många år ute. Den ena putsar sig och den andra sover hoprullad på sin favoritplats. Hemska tanke om de hade varit döda idag - eller lidit ute någonstans.. så mycket som de förgyllt andra i sitt liv och så mycket glädje som de själva upplevt. De visar att de är nöjda och gör det på ett sätt som gör att man inte tror, utan man vet. Den känslan är fantastisk. Det är ju vad allt handlar om. Att katterna ska få det bra.

Önskar att hetsjakten på skygga katter tar slut. Önskar slippa se skygga katter lida ute, där folk ser rakt igenom dem som om de vore genomskinliga, som inte "gjorda" för ett riktigt hem. Eller så finns dem inte alls för många. Ändå finns de i massor, lidande i tysthet.

Anmäl
2012-12-17 03:35 #120 av: Tyrisen

#116 Jag brukar alltid vara trevlig och dessutom inte bemöda mig att svara när någon kallar den skara jag tillhör för djurplågare. Det är riktigt barnsligt av dig om du vill ha en diskussion, men du kanske bara ville spy ur dig och sen var det bra så? Annars tipsar jag om att skippa attityden, om du är intresserad av att få svar på Hittekatter. Nu kan jag inte låta bli att svara eftersom jag anser att du har väldigt fel i ditt inlägg, och jag blir ledsamt berörd.

 

- Du skriver:

Jag håller med, rädda dom katter som går att rädda.
Men vem av er anser sig ha rätten att avgöra att en vildkatt kommer trivas i ett hem!?

 

Hur får du ens dina två meningar att gå ihop? Hur avgör vi vilka katter (vildkatter finns ej i Sverige) som går att rädda, om inte genom att ta oss rätten att närma oss dem och försöka? Det syns inte på utsidan direkt. Förklara gärna.

 

Det finns TNR i Sverige numera, där man låter de mest förvildade katterna bo kvar utomhus efter att de kastrerats osv. De får mat och kojor för resten av sina liv. Du verkar inte veta att det finns, men så är det.

 

- Du skriver: Ni vill hela tiden jämföra katterna med oss människor.

Inte ett dugg! Men katter hör inte hemma som förvildade i vår natur, de mår inte bra av det. Vi vill att de ska ha hem, men vi begär inte att de ska bli några kelgrisar om de inte vill. De som vill får bli det, de som verkar trivas bättre ut kan adopteras till landet eller som stallkatter osv. Man jobbar ju utefter individerna.

Jag tror inte på ditt resonemang "om katten fick välja", för det om något är att förmänskliga en katt - något du beskyller oss för att göra. En katt kan verkligen inte tänka så, de föredrar inte utan de är - här - nu. De skiter i vad som har hänt och planerar inte för nästa vecka. I så fall kan vi vara barnsliga och säga att dina djur har inte bett om att få vara hos dig. Om dom hade fått välja kanske dom hade velat något annat. Som sagt, det blir barnsligt.

 

- Angående samvete så har jag inget dåligt sådant alls, eftersom jag aldrig bidragit till detta problem. Förklara gärna varför vi som är engagerade i hittekatter skulle göra det pga dåligt samvete.

 

- I Inlägg #5 i denna tråd beskriver jag en av mina katter: http://hittekatter.ifokus.se/discussions/50cb7229d3b4fd4e39000463-avliva-skygga-katter?discussions-1

Hon var väldigt rädd i 2 dagar, sen blev det bara bättre. Det här är en vanlig hittekattshistoria. Jag undrar i mitt stilla sinne om du tycker sådant är helt värdelöst? Jag vet till 100% att jag tack vare mina historier fått ett gäng personer att adoptera från katthem. Det hade inte hänt om jag avlivat katterna. Det är av betydelse inte bara för den och den katten i sig att få ett hem, utan för en förändring av synen på katter.

 

Till sist så finner jag det mycket intressant att du går in och på ett otrevligt sätt dissar det arbete som görs för att öka katters status, utan att själv ha ett ens hållbart alternativ. Du behöver inte hålla med oss alls egentligen, det är alltid intressant och viktigt att ifrågasätta. Men kom då med något annat än avskjutning som förslag. Jag hoppas du vet att det är något som vi ägnat oss åt i decennier i Sverige, med resultatet att fler katter än någonsin är hemlösa. Det funkar tydligen inte, men du vill köra på det ändå?

 

Vi kan göra det vi tror på, och vi vill göra något som kan fungera. Det är milsvis skillnad på katter och vilda djur, eftersom dom är tamdjur.  Du har nog inte själv upplevt en hemlös katt som fått ett hem, men borde ändå inse det tycker jag.

Anmäl
2012-12-17 09:35 #121 av: enbartmalin

#119 Var har jag sagt att man ska avliva alla katter, som du skriver så är det så du uppfattat mig?
Jag har skrivit att man självklart ska rädda dom man kan och dom som har möjlighet att kunna bo i någons hem utan att må psykiskt dåligt.
Men är det en katt som absolut inte mår bra av människors närhet, låt den va eller avliva den, tvinga dig inte på den.

I grund och botten så går det tillbaka till oss och vem som ska avgöra vad som är rätt för katten och vad den mår bäst av, vart går gränserna?
Vi alla har olika gränser och ser på detta så spritt att det inte ens går att prata om utan att det blir otrevligt.

 

#120 Jag tror du missuppfatat mitt inlägg totalt, jag endast vände på det och betede mig som det gjorts i tråden innan för att visa hur det gått till, alltså inte okej.
Det är inte okej att säga att någon inte bryr sig om katterna, att dom är djurplågare eller inte har empati bara för att dom inte tycker som ni.
Vi ser bara otroligt olika på det och det måste respekteras utan att folk ska få skit för sin åsikt.

Det är INGEN i hela tråden som sagt att man ska sparka, slå eller misshandla katterna.
Jag har sagt det innan och säger det igen, vi ALLA vill djurens väl, vi alla gör det vi tycker är rätt för djuren.
Vi ser på lidande på olika sätt, vi ser på hantering på olika sätt.
Kan vi inte bara enas om att vi vill djuren väl?

Jag har inget emot det ni gör, det har jag inte skrivit.
Det jag skrivit är att VISSA katter anser JAG inte mår psykiskt bra av att bli infångade och satta i hem, det är att gå för långt.
Då tycker jag det är bättre med avlivning, eller låta katten va.
Vart går gränsen? Ska alla katter tas in till varje pris?  Det är det jag ifrågasatt, inte arbetet ni gör, för det tycker jag är underbart bra.
Jag vet vad TNR är och tycker det är en bättre lösning för vissa katter.

Anmäl
2012-12-17 09:39 #122 av: majvi

En av mina jourkatter bosatte sig inuti soffan och fick också ungar där.Jag fick ta i ungarna men hon ville inte komma fram. Ungarna kom fram och ibland morrade någon av de andra katterna åt dom när de gjorde något dumt.Kattmamman morrade inifrån soffan men kom inte fram för att försvara sina små.

En natt vaknade jag och smög ut i vardagsrummet, då låg mamman på soffan men försvann under den när hon märkte att jag var där.

Jag jobbade heltid, försökte mata in en katt som var på rymmen,hjälpa till med en annan infångning,kattmöten + man måste ju handla m,m.Det blev många timmar där hon kunde ligga på soffan och gå omkring i lägenheten utan att störas av mig.Hon behövde inte frysa eller svälta. Hon träffade de andra katterna och visste att de var inte farliga för hennes ungar,hon behövde inte komma fram och försvara dom.

Ungarna blev mycket keliga.

Anmäl
2012-12-17 10:05 #123 av: pia-app

Som några andra skrivit här också  så är det ju inte nödvändigt att katten bor i en lägenhet eller i ett hus. Den kan bo i ett stall, bo hos någon på landet där den kan gå in och ut som den vill. Kanske ha ett varmt ställe i en källare t ex när den vill in. Det finns många lösningar för katter som är riktigt skygga och kanske bott ute hela sitt liv bara vi som ansvarsfulla människor tar oss tid att fundera och leta efter andra lösnngar än avlivning.

Sen kan man ju inte undvika att det blir några dagar av stress när man fångar in en katt för kastration och sen ska den ha sin konvalescenstid men det går också så att det ändå blir så lugnt som möjligt för katten. Det finns Zylkene som man kan blanda i maten som lugnar,Felliway mm

Vi hade en sådan katt som vi tog från ett dödsbo där han fått komma och gå som han ville. Vi fångade in honom och veterinären sa till mig när jag satte mig emot att han skulle avlivas att varför är du så envis när det finns så många andra söta katter du kan ta hand om . Fick honom med mig och han var så rädd att han anföll folk. Men han fick bo i en sadelkammare i ett stall för att lära sig att här bodde han. Stödmatte ville ge upp då det var svårt att gå in och ge honom mat. Men när vi bestämt att vi skulle hämta honom så ringde hon på morgonen och sa att han hade lagt sitt huvud i hennes hand . Han är nu stallkatt där.

Så visst finns det lösningar om man letar och envisas.

Anmäl
2012-12-17 10:05 #124 av: Alexej

#116 Ditt inlägg visar bara att du aldrig har tagit hand om en skygg katt.

Någon som kan det plågar inte katten. ja, katten är rädd. Den är rädd ute och den är rädd inne för den har upplevt en massa otrevliga saker med oss människor. En kunnig person som tar in en skygg katt ser till att katten känner sig ändå säker. En katt behöver mat, något den inte alltid får ute. Inne kan vi erbjuda katten tillgång till mat, en varm och trygg sovplats och den lär sig snabbt att slappna av.

Nästan alla katter blir sedan klappbara hur rädda de än var i början. Jag har kanske haft 2 av 100 katter som inte blev av med sin rädla för mig och de blev stallkatter. resten lever väldigt bra liv nära och med människor idag.

Och den möjligheten vill du ta ifrån skygga katter??

"Fy fan för att vara enstöring och bli PÅTVINGAD andra människor, det är inte humant." Väldigt okunnigt...

Ingen tvingar sig varken på en katt eller människa som är rädd eller "enstörning" utan man behöver kunskap, empati och intresse. Det är det som hundratusentals människor gör idag med andra människor som har problem så varför inte med katter?

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-17 10:09 #125 av: Backarödbo

# 114 Ja, det är precis vad man har försökt göra tidigare. "Få bort de". I sisådär 30 år. De flesta hyresgästar var som du beskriver det "riktigt trötta" på katterna men då mest på att de var störande genom sina könsrelaterade beteenden och genom att det sprang mängder med (ibland sjuka) kattungar. Att "få bort de" har dock inte fungerat. Lidandet övergår bara till nya individer.

Så nu får du ge ett riktigt svar på min fråga i inlägg # 113: Om man inte ska bedriva TNR där, vad tycker du det ska göras för de förvildade katterna på dessa ställen?

Och det är inte det enda stället där man har försökt "få bort de" och där man sedan har börjat jobba med TNR. Några andra förebilder:
http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/svenskatnr-projekt

Anmäl
2012-12-17 10:14 #126 av: Backarödbo

Enbartmalin:

vad tycker du om viltrehabilitering?

"Viltrehabilitering är i Sverige en laglig och accepterad form att ta hand om vilda djur. TNR kan i många aspekter jämföras med viltrehabilitering, som utgår ifrån samma principer: man tar hand om djur som ej är socialiserade med människor för att senare återplacera dem i sin ursprungsmiljö. Den stress som ett vilt djur utsätts för vid infångande, behandling och rehabilitering är knappast mindre än den som förvildade katter upplever av samma moment.

Även vilda djur som hålls i fångenskap omfattas av djurskyddslagen och därmed bör samma problematik finnas här vad gäller lagefterlevnad.

Enligt djurskyddslagen 4 § ska djur hållas på ett sådant sätt att det ger dem möjlighet att bete sig naturligt.  Tillsammans med föreskrifterna för hållande av hund och katts allmänna råd att katter som levt utomhus och är förvildade inte bör tvingas leva inomhus anser vi TNR vara ett humant sätt att ta hand om dessa förvildade katter."
Källa: http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr-mer/artiklar/161-mer-tnr/tnr-mer-artiklar/336-kontroll-av-tnr-kolonier-av-laensstyrelser

Kan även tilläggas att vilda djur vid rehabiltering hanteras mycket oftare helt enkelt pga att djuren ofta är sjuka eller skadade och i princip alltid utan sedering.

 

Anmäl
2012-12-17 10:45 #127 av: enbartmalin

#124 Jag har varit med och tagit hand om skygga katter jo, men bara för att jag ser på det hela annerlunda än du så har jag ingen kunskap i ämnet?
Hur resonerar du?
Åter och åter igen, vi ser på det olika.
Jag kallar inte dig oalmänbildad för att du inte förstår hur jag tänker?
Vi känner inte varann och vet inget om den andres kunskap, överhuvudtaget, så hur kan du sitta och anta att jag inget kan för att jag inte tänker och tycker som du.

#126 Helt ärligt så anser jag att det oftast orsakar djuret onödig stress och lidande. Är det inte ett djur som måste ut igen för poppulationens välmående tycker jag personligen det är onödigt.


Du kan tycka att en person är dum i huvet för denne tror på gud och du på vetenskap eller tvärt om, men man dumförklarar inte en person för det!
Den som tror på gud kan vara väl påläst om vetenskap men ändå välja att tro på gud och tvärt om.
Vi är olika, ser på saker olika.

Anmäl
2012-12-17 11:06 #128 av: Alexej

Jag anser ändå att du är okunnig för annars skulle du veta att det är värd för varje katt att få ett bra kattliv när man räddar den till livet och ger den en chans.

En katt vill leva och inte dö. Skulle du då också avliva alla människor som lider pga sjukdom eller psykiska besvär? Så att de slipper lida?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-17 11:14 #129 av: enbartmalin

Detta är ju bara löjligt och jag orkar inte med denna nivån.

Men ja, jag är för dödshjälp även när det gäller människor.

Anmäl
2012-12-17 11:40 #130 av: Backarödbo

# 129 Vad tycker du om Trap Neuter Return? Att vara skygg är ingen sjukdom och förvildade katter som lever i ordnade förhållanden i TNR kolonier har en lika bra hälsa och livslängd som vilken utekatt som helst. Det har bevisats av forskning.

Dessutom så är det även vetenskapligt bevisat att avlivning aldrig kommer att lösa problematiken kring förvildade katter.

Kort om TNR och metodens fördelar för både katter och människor. varför andra metoder inte fungerar och myter om TNR:
http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr

Anmäl
2012-12-17 11:43 #131 av: Backarödbo

PS: jag är också för dödshjälp till människor men det är ju en helt annan sak. Dödshjälp till människor ges bara när människan i frågan själv ber om det och om den lider av en fysiskt sjukdom som inte går att bota eller behandla och som ger stort lidande.

Människor med allvarliga och långvariga mentala problem får aldrig dödshjälp.

Anmäl
2012-12-17 11:56 #132 av: enbartmalin

#130 Jag har skrivit vad jag tcker om TNR i #121 sist i inlägget.
Är alltså för TNR så länge katten i fråga inte blir sönder stressad när den ska kastreras, hade ju föredragit "söv-pilar"(Tranq darts) i detta läget framför att fånga in i burar.

Jag är inte emot katter, jag är inte emot förvildade katter. Jag vill inte avliva alla oavsett skick.
Jag är emot att ta in vissa i hem när dom redan lever ett vilt liv och klarar det bra, det blir i mina ögon onödig stress och lidande.

#131 "Människor med mentala problem får aldrig dödshjälp, inte ens om de själv ber om det."
Jag är för dödshjälp på det planet med.

Anmäl
2012-12-17 11:59 #133 av: Backarödbo

# 132 Där är vi eniga: "Jag är emot att ta in vissa i hem när dom redan lever ett vilt liv och klarar det bra, det blir i mina ögon onödig stress och lidande."

Anmäl
2012-12-17 12:37 #134 av: enbartmalin

#133 Låter bra att vi kan enas lite någonstanns :P

Har läst alla länkar du skickat, det är bra fakta i dom.

Anmäl
2012-12-17 16:50 #135 av: Alexej

#132 "Jag är emot att ta in vissa i hem när dom redan lever ett vilt liv och klarar det bra, det blir i mina ögon onödig stress och lidande.#

Och då blir det avlivning?

Har jag tandvärk går jag till en tandläkare fast där blir det stress och lidande för mig. Ska en katt dö bara för att den blir stressad en kort tid under sitt liv? En katt märker ganska snabbt att man inte vill skada den och slappna av. Jag har haft så många skygga utefödda katter som helt klart var rädda när de fångades in och nu är nästan alla nöjda ägda katter. Och jag är glad att jag gav de chansen.

Skygghet är ingen sjukdom utan en behandlingsbar beteendestörning!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-17 17:37 #136 av: enbartmalin

#135 Men snälla du, nu får du väl ändå ge dig!!!!
Vem är det som inte har kunskap här? Det är ju du, du har bristande kunskap i att läsa en text!

Du skriver exakt samma sak, om och om igen!!!!
JAG förstår DIG!  Sluta tjata, du vinner inget på det.

Och om du hade läst vad jag skrivit och inte varit så extremt koncenterad på "Jag vet allt jag har rätt alla måste tänka som jag", OM du läst det jag skrivit hade du inte behövt göra inlägg #135.

 

Ps, det är sjuk många människor som inte går till tandläkaren för att dom är rädda, inte för att det har med katter att göra.

Anmäl
2012-12-17 18:15 #137 av: Alexej

Hur kan du då tycker att det är bättre att "vildkatter" ska avlivas för att slippa stressen??

Nu blir jag förbannat. Visst kan du tänka som du vill men här räddas katter till liv och inte till döden.

Dina inlägg-som jag har läst:

- TS(Och så många andra i denna tråden) är för att hålla alla "friska" katter vid liv till varje pris, uppenbarligen är ni för djurplågeri med andra ord.

- Men är det en katt som absolut inte mår bra av människors närhet, låt den va eller avliva den, tvinga dig inte på den.

- Då tycker jag det är bättre med avlivning, eller låta katten va.

- För det är just detta ni blundar för när ni säger "Rädda alla katter".
Jag hade valt att bli avlivad om jag varit katten, utan att tveka.
Fy fan för att vara enstöring och bli PÅTVINGAD andra människor, det är inte humant.

Det är du som kalla oss för djurplågare, jag kallar dig för okunnig!

Det du står för är ett hån mot alla mina katter som hade tur att inte hamna i dina avlivningshänder utan fick en chans och ett nytt liv.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-17 19:17 #138 av: Rafflan

#136 problemet är att folk här tar det personliget, säger du att du tycker det är fel att tvångs socialisera katter läser det det som att du säger att du vill avliva deras hittekatter.

jag tog en katt från en koloni, en skyggis, 1 vecka bodde han under mitt badkar, 1½ månad senare sover han gärna i soffan eller sängen och bryr sig inte om mig.

Från samma koloni togs en 10-12 veckors kattunge som avlivades efter 1 månad då dem ansåg att det var för elakt att ha kvar den då den var så extremt rädd hela tiden...

Vissa katter går att rädda, andra kanske inte, där man måste fatta beslutet och rädda dem katter som mår bra av det och låta vissa andra slippa bo med oss, och har man inget annat sätt att låta dem bo på än med människor så är det bästa för katten att slippa lida (bo med oss) och slippa bli utslängd i kylan igen...

Anmäl
2012-12-17 19:51 #139 av: Backarödbo

Rafflan, väntar ff på svar från dig, se inlägg # 125

Gärna ett svar/lösning som är praktiskt genomförbart också.

Anmäl
2012-12-17 20:27 #140 av: Rafflan

#139 jag tycker man ska göra som man gör med hemlösa hundar i usa, ta in alla katterna i en koloni, utvärdera dem och dem som har stor chans att bli sociala och dem som är tama dem flyttar man till ett katthem/djurhem och dem som anses för skygga/rädda får somna in och slippa tvångs socialisering. Troligen kommer majoriteten av katterna i en koloni få somna in då...

Problemet i detta blir att välja folk som ska utvärdera katterna och att hitta katthem som går med att ta emot dessa katter man väljer att fortsätta med och självklart räknar jag med att kommunen går in och gör detta! dem ska betala för utvärderingen och stället katterna finns i när dem utvärderas.

Jag ser inte TNR som en lösning då ni ser TNR som enda lösningen men det finns massor med "men" när det kommer till TNR och finns många ställen där TNR inte kan utföras, och ni vägrar avliva dessa katter å har inte plats för dem = massor med katter kvar ute att föröka sig...

Anmäl
2012-12-17 21:23 #141 av: Backarödbo

# 140 I USA jobbar man med TNR vad gäller katter. Där finns precis som här massor med förvildade kattkolonier. Inga förvildade hundar dock.  I princip alla stora djurskyddsorganisartioner i USA förespråkar TNR för förvildade katter. Även den statliga National Animal Control Association har i 2011 antagit TNR som human och långsiktig lösning.

I länder där det finns mycket hemlösa/förvildade hundar jobbar man också mest med TNR, tillsammans med omplacering av sociala hundar och valpar.

Så den lösning du anför ska användas, och där du hänvisar till USA, används inte  ens för förvildade katter i USA.

"ni vägrar avliva dessa katter å har inte plats för dem = massor med katter kvar ute att föröka sig..."

I de kolonier där det jobbas jobbas med TNR avlivas inga katter och då de är kastrerade förökar de sig inte heller.

Det är faktist så att TNR radikalt minskar intag på katthem (det föds ju inga kattungar längre, varav en del varje år hamnar på katthem), vilket betyder att det finns fler platser för katter som är lättare att omplacera.

"Det veterinärmedicinska institutet på Prince Edward Islands universitet i Canada driver ett center för djurvälfärd, Sir James Dunn Animal Welfare Centre. Veterinär och föreståndare för centret, Alice Crooks, hörde av sig till oss i ett brev där hon meddelade att hon var chockad över att höra om Sveriges planer som innebär massavlivning av förvildade katter. Som så många andra organisationer och institut så förespråkar även Prince Edward Islands veterinärmedicinska institut Trap Neuter Return istället för avlivning. Intressant att nämna här är att Prince Edward Island har ett likadant klimat som Sverige.

Universitetet har ett samarbete med The Cat Action Team och tillsammans med andra sponsorer har de sedan år 2000 kastrerad 7 500 förvildade katter. Det har inte enbart lett till att dessa katter inte längre kan föröka sig och har fått bättre livsomständigheter, det har också lett till att det mellan 2000 och 2010 har tagits in 50 % färre katter på katthem."
Källa:
http://tnr-metoden.se/kampanj/veterinarer-for-tnr/forskare-om-lagforslaget/

 

Anmäl
2012-12-17 22:05 #142 av: Backarödbo

Vad gäller frågan om utvärdering av katternas socialiseringsstatus så finns det ju väldigt lite kompetens kring detta i Sverige då man tidigare i princip bara har förlitat sig på avskjutning genom skyddsjägare.

Det finns öht lite kunskap om eller redskap för hur en sådan bedöming ska göras. Världens mest framstående forskare kring förvildade katter, Dr. Margaret Slater, m fl håller idag på med forskning hos ASPCA: http://www.aspcapro.org/aspca-research-feral-cat-assessment.php

Om Margaret Slater: http://www.aspcapro.org/blog/2011/10/getting-to-know-dr-margaret-slater/

Anmäl
2012-12-17 22:09 #143 av: Alexej

Herregud Skrikandes

Mår illa av såna människor som vill avliva allt som inte passar i deras vardagsidyll. Inte konstigt att det finns hemlösa katter när det visar sig vilka empatilösa människor det finns. Slit och släng, spelar ju ingen roll att det är friska katter som bara vill leva.

Rafflan, du har skrivit om dina åsikter många gånger, har fått många svar och motargumenter men det verkar inte ha hjälpt. Du tror fortfarande på massavlivningar som lösning på allt. Tipsad försäkringskassan?

Vad gör ni på en sajt som jobbar för katternas liv och inte för deras död?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-17 22:13 #144 av: Rafflan

#141 skrev jag att dem gjorde så med katter i usa? Obestämd

nej skrev att dem gjorde det med hundar...

Var rscpa eller vad det nu hette, ett program som jag följde på animal planet för några år sen, där tog dem in hemlösa/vanvårdade hundar, utvärderade dem och dem tama eller dem som gick att rehabilitera fick flytta till djurhemmet, dem som ansågs agressiva eller för skadade för att må bra i människors närhet fick avlivas.

Har även för mig att jag läste någonstans "döda inte katten, döda problemet" elelr nåt liknanade och om man tar  hand om folks utslängda katter kommer ju folk fortsätta slänga ut dem, första sättet att få bukt med detta problem är att göra så att dessa djurägare får straff, kanske genom märkning, men hur skiljer man då på en utslängd katt och en som gått vilse?

En underbar början på problemet vore ju märknings krav av ALLA katter och alla utekatter ska kastreras/gå på p-piller (man måste ge ett alternativ till dem som vill ha utegående avelskatter)

Anmäl
2012-12-17 22:24 #145 av: Backarödbo

# 144 du skrev "jag tycker man ska göra som man gör med hemlösa hundar i usa"

Inte ens i USA jobbar de på samma sätt med förvildade katter som de jobbar med hundarna. Varför skriver du då att du tycker man ska hand om förvildade katter i Sverige "som man gör med hemlösa hunder i USA" medan man i USA jobbar mest med TNR när det gäller förvildade katter? Katter och hundar är två helt olika djurarter som har helt olika behov för att må bra, ffa när det handlar om förvildade katter.

Det är naturligtvis också en helt annan sak att besluta om avlivning av hundar som är så pass agressiva att risken är stor att de kommer att bita någon. Det är ju inte möjligt att ha sådana hundar som sällskapsdjur eller lösgående på gårdar e.d.

"och om man tar  hand om folks utslängda katter kommer ju folk fortsätta slänga ut dem" Då ska man kanske också sluta med att driva djurhem? För det gör enligt dig ju att människor överger sina djur?
Det är inte sant. Lika lite som möjligheten att skilja sig uppmanar till skilsmässor eller att kvinnojourer uppmanar till misshandel. Det kommer alltid att finnas idioter som misshandlar människor eller djur, det har inget med hjälpinsatser att göra men mest med dessa människors personligheter.

"En underbar början på problemet vore ju märknings krav av ALLA katter och alla utekatter ska kastreras/gå på p-piller"
Visst vore det en bra början när det gäller ägda katter, men vad hjälper det de katterna som går hemlösa idag?

Anmäl
2012-12-18 10:09 #146 av: enbartmalin

Alexej, Snälla läs det folk skriver. Det funkar inte om du bara läser det du känner för, då går det inte att hålla en vettig dialog med dig.

Det du läser är att jag vill avliva alla vildkatter men så är det ju inte.
Och jag har inte heller skrivit att dom som inte mår bra av socialisering ska avlivas.

Jag har klart och tydligt skrivit, när stressen av männsklig kontakt blir för mycket och dom blir psykiskt plågade: avliva dom ELLER LÅT DOM VA!!!!

Och åter igen kommer du läsa "avliva dom"

Anmäl
2012-12-18 10:25 #147 av: enbartmalin

Alexej: Jag vill även lära dig vad ordet Empati betyder eftersom du spottar ur dig det här och där utan att veta dess mening.

Empati: förmåga att tycka synd om, förmåga att känna för andra

Dvs, om jag tycker synd om katter som blir stressade och psykiskt plågade av männsklig närvaro, då har jag Empati.

Du kan googla ordet sdjälv för att få ordets betydele bekräftat om du inte litar på mig.

Anmäl
2012-12-18 10:40 #148 av: Rafflan

#145 för att jag anser att det inte är lämpligt att ha TNR kolonier på fler av dem ställen där vi idag har koloni katter, ska vi avliva hela den kolonin som "bor fel" då tycker du?

USA och sverige har olika lagar, TNR bryter emot djurskydds lagen om tillsyn och skadar sig en av katterna i kolonin bryter man emot lagen om att ge dem vård då det garanterat blir svårt att fånga in just den skadade katten så man kan få den till veterinären, som jag har fattat det kan infångande av vilda tamkatter ta dagar ibland...

Vi måste väl börja med att få folk att sluta kasta ut katterna? annars tar ju jobbet att hjälpa katterna aldrig slut? sperlar ju ingen roll hur många ni räddar inom 10 år om folk slänger ut lika många katter? man måste ju få folk att sluta slänga ut sina katter ostraffat och sen göra nåt åt ALLA katterna som finns där ute?

Och jo, vet dem att ni tar hand om katterna kommer dem dumpa dem i era redan befintliga kolonier (om ni nu får köra TNR) och då kommer 2 saker hända, 1: den blir iväg jagade och vi är tillbaka på ruta 1 med okastrerade hemlösa katter, 2: den blir välkommnade och ni får en ny katt och det kommer aldrig ta slut. Vet en koloni som uppstått just pga att folk vet att man kan dumpa sin katt där, nästan alla katter i den är folk som åkt ditt och lämnat för där finns det skydd och någon som ger dem mat...

Anmäl
2012-12-18 12:19 #149 av: majvi

Det går stt flytta en koloni.Det kan t.ex hända att området där katterna håller till ska rivas och en ny motorväg byggas.

Först gäller det att hitta ett nytt ställe åt dem och precis som när man flyttar med egne katter måste man ha de instängda ett tag såde vt var de hör hemma.

 

De här katterna bodde över en månad i buren, de verkar inte precis desperata över  att få komma ut

Anmäl
2012-12-18 13:26 #150 av: Alexej

Enbart Malin, vad bra att du vet nu vad empati betyder men du borde också läsa om socialisering av skygga katter. Här på Hittekatter finns det många trådar som handlar om skygga katter.

"Jag har klart och tydligt skrivit, när stressen av mänsklig kontakt blir för mycket och dom blir psykiskt plågade: Avliva dom ELLER LÅT DOM VA!!!!"

Det är precis vad tråden handlar om. Att ingen okunnig människa ska ha rätt att bestämma över andras liv. Bara för att en katt är rädd ska den inte avlivas utan behöver hjälp. En rädd katt som inte vill bli tam kan bli stall-eller TNR-katt.

ELLER LÅT DOM VA!!!!

Okastrerad och hungrig? Hoppas du menar inte allvar? Tycker du inte det börjar bli pinsamt?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-18 17:01 #151 av: Backarödbo

#148 Du skriver: "för att jag anser att det inte är lämpligt att ha TNR kolonier på fler av dem ställen där vi idag har koloni katter, ska vi avliva hela den kolonin som "bor fel" då tycker du?"

Är det en fråga till mig?

Nej, TNR bryter INTE mot lagstiftningen. Jordbruksverket har i ett särskilt yttrande yttrat att det inte finns "något hinder i svensk lagstiftning" att bedriva TNR. Hade TNR varit olagligt hade viltrehabilitering också varit det då även vilda djur som hölls i fångenskap omfattas av djurskyddslagen. Däremot finns det vissa länsstyrelser som väljer att tolka lagstiftningen på ett sådant sätt att de anser att TNR i vissa delar inte uppfyller djurskyddslagen, andra länsstyrelser ser inga problem med TNR. Att det tolkas på olika sätt är en helt annan sak. Det är jordbruksverket som bestämmer över länsstyrelserna.

Vad gäller tillsyn och vård av sjuka katter: hur tror du att tillsyn och vård av sjuka katter ser ut i kolonier där det årligen skjuts av en del av beståndet? Jag tror att jag har berättat för dig vid flera tillfällen att det minns många studier som vissar att det är JUST katter i OKONTROLLERADE KOLONIER, dvs de kolonier där man antingen inte gör något alls, eller då och då skjuter av en del katter, som far illa. 75 % av kattungarna som föds hemlösa dör inom sex månader. I kolonier med okastrerade katter är sjukdom och skador genom slagsmål MYCKET vanligare än inom kastrerade kolonier. Även detta är fastställd genom vetenskapliga studier. Är du intresserad i att ta del av forskning (vilket jag ärligt talat tror du inte är) kan du t ex ladda ner denna genomgång, på svenska: http://v2.goteborgskatthjalp.com/images/docsdownload/LitteraturgenomgangSOUdel2.pdf

Skulle det hända att en katt i en TNR koloni skulle vara svårt skadat så kan den ju i värsta fall skjutas av. Det finns bevisligen massor med skyddsjägare som gärna tar sig an sådana uppdrag. OCh du,  som ju inte har nogra problem med att friska förvildade katter skjuts av, har väl inga problem med det?

"Vi måste väl börja med att få folk att sluta kasta ut katterna? annars tar ju jobbet att hjälpa katterna aldrig slut? sperlar ju ingen roll hur många ni räddar inom 10 år om folk slänger ut lika många katter? man måste ju få folk att sluta slänga ut sina katter ostraffat och sen göra nåt åt ALLA katterna som finns där ute?"

Självklart ska det tas olika åtgärder för att se till att det blir svårare att överge en katt. Det ska dock göras SAMTIDIGT som man jobbar med de katterna som redan går hemlösa idag. Du verkar tro att det går att få folk att sluta överge sina katter helt ("och sen göra nåt åt alla katterna som finns därute") Det är bara att glömma. Sedan blir ju lång ifrån alla katter dumpade, många katter råkar komma bort utan att ägaren vill bli av med de. Känner en hel solskenshistorier om katter som har kommit på villovägar och som hittade mat och skydd i en TNR koloni. Genom att matarna känner igen nykomlingarna (i motsats till okontrollerade kolonier) så kan de snabbt tas omhand.

Se till solskenshistorian om Emil:Lyckliga slut gillar ju de flesta, här kommer ett sådant.
Denna katt dök upp som gubben i lådan i en etablerad TNR-koloni i augusti. Katten uppmärksammndes genast av volontärerna och fångades snabbt in. Det visade sig vara en kastrerad hankatt men han var tyvärr varken chip- eller idmärkt. Han döptes till Emil och placerades i ett tillfälligt jourhem.
Idag har Emil eller Ozzy som han egentligen he ter återbördas till sin ägarinna. Ozzy är 16 år gammal och försvann då matte var på tillfälligt besök i Göteborg. Han gillar att sova sked med sin matte och de brukar dela på flygplansmaten då de flyger till Norrland.
Oxzzy hade turen att leta sig fram till ett ställe där man har superkoll på alla katter, i detta fall en TNR-koloni.
Vi har varit med om det tidigare så det tåls att sägas igen:
TNR räddar många katters liv, och inte bara kolonins egna katter.

· Dela

319 andra gillar detta.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151026843842377&set=pb.335078697376.-2207520000.1355846370&type=3&theater

Anmäl
2012-12-18 17:10 #152 av: Backarödbo

En enkel fråga till dig Rafflan: varför tror du att i princip alla länder på denna jord antingen redan jobbar med TNR (ibland i redan många många år) eller håller på intrikta sig mer på TNR när det gäller förvildade katter?

Anmäl
2012-12-18 22:08 #153 av: Rafflan

#151 var har jag skrivit att man ska skjuta dem? Obestämd

Och jag tror fortfarande man måste börja med att få ett slut på utslängda katter innan man ens försöker sig på nåt som TNR. Och om du inte redan märkt det är jag ingen förtjust av TNR då jag ser många brister i det och jag vill ha en BRA lösning, inte en "det duger" lösning.

Tänker inte nämna alla problem jag ser med TNR då jag gjort det många gånger nu och folk personligen verkar ogilla mig pga min åsikt...

#152 och många andra länder gör andra grejer jag inte tycker är okej... så det argumentet funkar inte...

Anmäl
2012-12-19 09:05 #154 av: Alexej

Vad som förvånar mig är hur en katt alltid klassas som "lidande", obehandlingsbar när den fångas in.

Ingen vet hur en katt kommer att utveckla sig.

Jag har haft katter som var extrem rädda i fällan och de första dagar som snabbt blev tama. Andra som inte visade sin rädsla gjorde inga stora framsteg sedan. Alla katter är olika och utvecklar sig olika!

Den katten som reagerade mest på en fälla är en av mina egna katter som också är en av mina tamaste och keligaste katter. Han skulle avlivas för han kissade i duschen som kattunge och han var aldrig i en fälla. När en jourkatt rymde var jag tvvungen att ställa ut en fälla här på gården och då gick alla mina utekatter in där. Bingo blev helt vansinnigt, bajsade på sig, fräste och klöste och det tog flera dagar innan han blev normalt igen.

#153 Du vill inte att de ska skjutas men inte heller vill du göra något för hemlösa katter under tiden för du anser att TNR inte är 2000% perfekt. Du vill att alla katter ska komma in och kastreras och märkas....Bra, det vill vi alla. Men vad som ska hända med alla katter som redan är ute tänker du inte på. Och att läsa länkar med information har du nog aldrig brytt dig om.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-19 11:50 #155 av: Backarödbo

#153

"Och jag tror fortfarande man måste börja med att få ett slut på utslängda katter innan man ens försöker sig på nåt som TNR."

Din "lösning" är inte genomförbar i praktiken:
1. Man kommer aldrig att kunna få ett slut på utslängda katter helt och hållet. Det kommer alltid att finnas folk som överger sina djur, en ev. lag på id-märkning kommer inte att ta slut på det. Det finns forskning som visar att lag på id-märkning just har ett motsatt effekt.

Djurens Jurister belyser denna problematik väldigt bra i deras remissvar till regeringen gällande en ny djurskyddslag. Enligt de så har ”hittills och på global nivå lagstiftning inte i något fall kunnat visas vara effektiv när det gäller att få verkligt ansvarslösa/oengagerade djurägare att vidta aktiva positiva åtgärder för att ta ett utökat ansvar för sina djur.” Ladda ner remissvaret här:  http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/61/82/1e18b358.pdf


2. Då inte alla kattägare av olika anledningar kommer att kastrera eller id-märka sina katter (oavsett om det är ett lagkrav eller inte, läs även vg detta Djurens Juristers remisssvar) så kommer det alltid att finnas icke id-märkta eller icke kastrerade katter som antingen dumpas eller kommer på villovägar och som i en del fall ansluter sig till (om man ska utgå från ditt förslag) okontrollerade kolonier med hemlösa katter.

Enligt ditt förslag så fortsätter de förvildade katter (+ anslutna bortkomna okastrerade katter) att föröka sig (du anger ju att man inte ska börja med TNR innan man har "fått ett slut på utslängda katter). Varför ska man inte jobba med TNR samtidigt som man jobbar med åtgärder gällande ägda katter tycker du? Varför ska man "skita i" de katterna som går hemlösa idag?

"Och om du inte redan märkt det är jag ingen förtjust av TNR då jag ser många brister i det och jag vill ha en BRA lösning, inte en "det duger" lösning."'

Ge gärna en lösning som fungerar bättre. Tänk då på det är vetenskapligt bevisat att avlivning inte fungerar.

Lösningen du anför ska, precis som TNR metoden:
1: stabilisera och sedan minska antalet hemlösa/förvildade katter
2: se till att samtliga katterna som idag går hemlösa (och i din teori är okastrerade) är friska och får mat, skydd och tillsyn.
3: minska avlivning av friska katter på lång kort och lång sikt
4: minska kostnaderna för samhället på lång sikt
5: minska intag till katthem på kort och lång sikt
6: minska klagomålen rörande katter i bostadsområden
7: höja kattens status

Avlivning minskar antalet katter bara tillfälligt, de kvarvarande katternas hälsa och välfärd förbättras på inget sätt, kattens störande beteende försvinner inte och behovet av ständigt återkommande avlivningskampanjer minskar inte samhällets kostnader och inte heller protesterna från engagerade och närboende.

Jag tar gärna emot ditt hundra procent felfria och i praktiken genomförbara förslag!

 

"många andra länder gör andra grejer jag inte tycker är okej... så det argumentet funkar inte..."

Det är inget argument, det är fakta. Det är inget svar på frågan att skriva att du anser att många länder gör grejer du inte tycker om. Frågan var: VARFÖR tror du att i princip alla länder på denna jord antingen redan jobbar med TNR (ibland i redan många många år) eller håller på intrikta sig mer på TNR när det gäller förvildade katter?

Vad tror du är anledningen?

Anmäl
2012-12-19 14:22 #156 av: Backarödbo

Det tål även att illustrera hur Rafflans förslag, om att inte jobba med  förvildade katter innan man har fått  "ett slut på utslängda katter" (vilket ju praktiskt är en omöjlighet), ser ut i verkligheten:
"Enligt vetenskapliga studier dör 75 % av kattungarna som föds hemlösa innan de är sex månader gamla, av sjukdom eller trauma. Sasha hade tur och fick komma till oss för några dagar sedan och mår nu betydligt bättre än som han mådde på bilden. Hans mamma är förvildat och har fött många kullar i hemlöshet. Nu ska hon kastreras. En isolerad kattkoja i ”mattes” trådgård, där hon även får mat, har hon redan. Snart behöver hon bara ta hand om sig själv istället för sjuka och döende kattungar."

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150923289112377&set=a.335170947376.159105.335078697376&type=1&theater

Anmäl
2012-12-19 17:46 #157 av: Backarödbo

Vill även tillägga att kattungen ovan kommer från en koloni som innan man började jobba med TNR "reglerades" genom avlivning.

Anmäl
2012-12-19 19:10 #158 av: Rafflan

#154 du läser ju inte allt utan bara det du vill Obestämd

1. Lag på att alla katter ska märkas och utekatter kastreras eller p-piller. Då om någon katt är "hemlös" utan att vara anmäld saknad får ägaren böter, är den saknad får den komma hem å få vård och mat igen.

Samtidigt som detta sker fortsätter ni som innan då det funkar i alla år hittintills?

2. Fånga in alla hemlösa katter utvärdera dem (detta görs inte i kattburen ute på plats direkt efter infångandet) och sen välja att skicka dem till katthem/djurhem eller avlivning beroende på kattens bästa. (detta är kommunens uppgift och dem ska få pengar för att göra detta)

"Vips" är ALLA ägar lösa katter borta från gatan och dem som hittas ska kunna komma hem igen.

#155 tänker inte prata med dig längre då det är som att prat med en väg, TNR är inte bra enligt mig, för många brister.

 

Anmäl
2012-12-19 20:00 #159 av: Backarödbo

# 158

"1. Lag på att alla katter ska märkas och utekatter kastreras eller p-piller. Då om någon katt är "hemlös" utan att vara anmäld saknad får ägaren böter, är den saknad får den komma hem å få vård och mat igen."

Som sagt tidigare (läser du egentligen det materialet jag länkar till?):  ”hittills och på global nivå har lagstiftning inte i något fall kunnat visas vara effektiv när det gäller att få verkligt ansvarslösa/oengagerade djurägare att vidta aktiva positiva åtgärder för att ta ett utökat ansvar för sina djur.” Ladda ner remissvaret här, där hittar du mycket info om varför tvång på kastrering och id-märkning inte alls har den önskade effekten, tvärtom: http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/61/82/1e18b358.pdf

Du får gärna tro att en lag med märknings- och kastreringskrav löser alla problem, men det har inte gjort någonstans. Dinna uppfattningar är INTE realistiska.


"Samtidigt som detta sker fortsätter ni som innan då det funkar i alla år hittintills?"
Dit förslag utgick väl ifrån att inte göra något fär de hemlösa/förvildade katterna alls, sålänge man inte fick "ett slut på utslängda katter"?  TNR metoden är ny i Sverige och praktiseras idag i en alldeles för liten skala för att kunna ge national effekt på den förvildade kattstammen.


"2. Fånga in alla hemlösa katter utvärdera dem (detta görs inte i kattburen ute på plats direkt efter infångandet) och sen välja att skicka dem till katthem/djurhem eller avlivning beroende på kattens bästa. (detta är kommunens uppgift och dem ska få pengar för att göra detta)"

Kommunens uppgift? Det finns precis 0 kommunala djurhem idag! Obestämd

Dinna förslag har ju verkligen ingen som helst förankring i verkligeheten. Staten kommer ALDRIG att låta bygga så pass många djurhem som det skulle behövas för att på en gång kunna ta emot Sveriges samtliga hemlösa/förvildade katter, ffa inte när vi lever i en financiell kris. Nåt djurhem i Stockholm och Göteborg, ja, kankse om 10 år eller så. Men ett i vart och varenda kommun i landet? Herregud nej. Vad tror du skattebetalarna skulle säga om det? Inga jourmotagingar för hemlösa människor i varje kommun men däremot ett djurhem.


Ponera att det skulle finnas kommunanställda som jobbar med detta. Vad tror du det skulle kosta att betala dessa tjänstemän om man skulle tvinga de att tillbringa dagar och nätter i rad för att fånga in de svårfångade katterna som idag lämnas kvar vid statliga insatser styrd av länsstyrelser och polisen?

Du glömmer också att infångningsaktioner där förvildade katter hotas med avlivning ofta ger stort motstånd från omgivningen.

Nej, återigen, ett förslag som praktist inte är genomförbart.

I fall du massade det: Katthemsverksamheten är så pass mycket billigare än statlig verksamhet då katthemmen jobbar med volontärer och får sponsering från privatpersoner och företag. (Därmed inte sagt att de inte behöver statlig bidrag men de kommer alltid att kunna utföra jobb så mycket billigare än staten.)


jämförTNRavlivningibild
Här hittar du en jämförelse på vad din idé skulle kosta i jämförelse med TNR (utan kostnaderna för bygg av djurhem i varje kommun, vilket ju skulle kosta astronomiska summor): http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr-mer/tnr-mer-nedladdning/160-mer-tnr/tnr-mer-nedladd/396-avlivning-vs-tnr-koloni-dynamik-och-kostnader.

""Vips" är ALLA ägar lösa katter borta från gatan"
Tillåt mig att småle, eller fälla en tår, det kanske är mer lämpligt. :(


Varför envisar du med att inte ta del av vetenskap och erfarenheten utomlands? Varför hålla fast vid en åsikt som du inte på något sätt kan stöjda med vetenskap/beprövad erfarenhet? Är det av ren envishet eller vad handlar det om?

Det är helt okej för min del att du har en annan åsikt men att inte kunna/vilja ändra den pga att man vägrar ta del av vetenskap och beprövad erfarenhet  är verkligen inte ett bra argument för att hålla fast vid ens åsikt. Då ljuger man sig själv rakt upp i ansiktet.

Saknar svar på frågan om varför du tror att i princip alla länder på denna jord antingen redan jobbar med TNR (ibland i redan många många år) eller håller på intrikta sig mer på TNR när det gäller förvildade katter?

Vad tror du är anledningen till detta?


Anmäl
2012-12-19 20:50 #160 av: majvi

Samtidigt som detta sker fortsätter ni som innan då det funkar i alla år hittintills?

Det har väl inte fungerat särskilt bra.

Anmäl
2012-12-19 21:13 #161 av: Alexej

#158 Hur kan man vara så naiv?

- Det finns ingen lag att kastrera och id-märka sina katter.

- Det kommer inte bli böter för kattägare som struntar i lagen (när den nu kan komma) för det finns inte personal som kan kräva och genomföra det.

- Hur ska en djurskyddsinpektör bevisa att katten inte gå på p-piller?

2. Fånga in alla hemlösa katter utvärdera dem (detta görs inte i kattburen ute på plats direkt efter infångandet) och sen välja att skicka dem till katthem/djurhem eller avlivning beroende på kattens bästa. (detta är kommunens uppgift och dem ska få pengar för att göra detta)
"Vips" är ALLA ägar lösa katter borta från gatan och dem som hittas ska kunna komma hem igen.

Fånga in 150 000 katter till en utvärdering - Vem ska göra det? Och var ska katterna vara under tiden? Och under tiden Djurskyddsinspektörer kryper rund i buskarna med en fälla i handen för att fånga in en katt födds 100 nya katter...

Polisen? De har noll intresse att krypa rund i buskarna...

Kommunens uppgift? Finns inte med i en ev ny lag. Kommunerna har inga pengar som du kanske vet. Och var ska de få pengar ifrån när de inte ens vill stöda katthem? Staten? Finns inte med i den nya lagen. Finns viktigare saker än hemlösa katter.

Att anlita någon som fångar in katten och kostnaden för veterinärens besiktning av den kostar 10.000 kronor, uppskattar Martin Wass. http://www.kuriren.nu/arkiv/2012/03/22/Tidningsartiklar/6358214/89-katter-h%E4mtadep%E5-tv%E5-m%E5nader.aspx

Kanske du får mängdrabatt? 5000 kronor?
5000x150 000 katter= 750 000 000
= 750 miljoner kronor

Hur många katter födds under tiden?

Och vips- var det slut med dina superidéer...

Ärligt, fattar inte hur man kan göra sig så löjligt. Du har varit här en del på sajten, borde har läst att det inte funkar med massavlivningar men ändå håller du på. Det är lite bortkastad tid att svara dig.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-12-20 02:50 #162 av: Tyrisen

#121 OK då ber jag om ursäkt Skäms Jag uppfattade ditt inlägg helt seriöst, att vända på steken trodde jag var att du var av helt annan åsikt. Sorry.

 

Gränsen är helt klart inte lätt att dra. Men jag anser att om TNR inte är möjligt är det bättre att försöka få in dem. Vad jag själv tycker mig se så är det väldigt få katter som inte vänjer sig fullt ut vid att ha en ägare - däremot är dte jätteviktigt att det är superanpassat till indviden hur den ska bo. Allt från lägenhet eller i stall, ja det är ju jätteviktigt att man inte propsar på alla dessa katter ett visst liv.

Anmäl
2012-12-20 03:44 #163 av: Tyrisen

Rafflan, du säger att folk tar illa upp personligen. Det tror jag inte att de gör, sålänge man inte talar om specifika saker som den och den gjort, så är allt OK. Däremot blir även jag väldigt irriterad när jag läser dina svar, eftersom jag inte begriper mig på svaren. Självklart får du ha vilka åsikter du vill men du verkar inte ha några argument och det blir bara poänglöst då.

När du får frågor baserat på seriösa länkar till forskning t ex, och folk i och med det säger emot det du säger med fakta, så svarar du inte på det. TNR har ju en vetenskapligt bevisad positiv effekt. Då blir de väldigt irriterande när du bara avvisar det utan egna motargument. Hur ska vi då kunna diskutera vettigt? Om du inte håller med länkarna du får så vore det ju intressant att veta varför,  stället för att "andra länder gör massa annat jag inte gillar". Du svarar som om du inte har något på fötterna, och du vill inte gå in på de brister du anser finns. Vad är poängen? Jag ogillar inte dig pga åsikter, och gör någon det så skit samma - ut med det :)

 

Förstår inte heller detta du säger fast du själv tagit hand om hemlösa katter:

 

Vi måste väl börja med att få folk att sluta kasta ut katterna? annars tar ju jobbet att hjälpa katterna aldrig slut? sperlar ju ingen roll hur många ni räddar inom 10 år om folk slänger ut lika många katter? man måste ju få folk att sluta slänga ut sina katter ostraffat och sen göra nåt åt ALLA katterna som finns där ute?

 

Du har ju fått en länk till att man minskade intagen till katthem med  50%. Katter i TNR-vård kastreras ju. Jag är väl medveten om att det känns som att det aldrig kommer bli bra sålänge folk inte kastrerar sina katter eller kastar ut dem. Det kommer det inte att bli heller, många fler måste ta detta ansvar. Förstår inte varför vi måste börja med en sak och sen nästa osv. Det är väl bättre att de det som en krokig men utstakad väg än som Steg 1, Steg 2...

Ser du ingen poäng med den uppmärksamhet som hemlösa katter får i t ex media, Facebook osv. för att folk engagerar sig i detta? Kunskap sprids sjukt bra på det sättet - och det var det du tyckte måste hända som nr. 1, att folk kastrerar/ej kastar ut katter. Jag ser ingen annan lösning idag är gratis information, obligatorisk kattkurs skulle nog de flesta människor ej gå med på (bekostad av staten?).

 

Sist men inte minst är ju omhändertagande av hemlösa katter väldigt värdefullt för katterna som vi kan ta hand om nu - oavsett om det blir nya hemlösa till nästa år.

Anmäl
2012-12-30 21:01 #164 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-12 23:02 #165 av: Alexej

Fortfarande avlivas katter för de är rädda...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-08-13 09:06 #166 av: Lena

#165 Tyvärr finns det allt för många i det här landet som anser att bästa sättet att arbete med hemlösa katter är att ta död på dem. Att den metoden fortfarande är så populär förvånar mig. Jag menar det har ju inte lett till några framgångsrika resultat. Antalet hemlösa katter är större än det någonsin varit och "slit och slängmentaliteten" bland oseriösa kattägare fortsätter som ett brev på posten. Om till och med myndigheterna tar död på katterna lätt som en plätt - hur ska då gemene man motiveras att tänka om? Det blir ju liksom en norm i samhället att en vanligt huskatt är inte värd någon annat än att dödas. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-13 09:14 #167 av: Alexej

#166 Precis!

Artikeln är nästan 5 år gammal men inte mycket har hänt. Fler katthem och kattföreningar vägrar att avliva skygga katter men bland kattägare, allmänheten och myndigheterna finns samma avlivningsmentalitet och inställning kvar. Väldigt tråkigt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-08-13 09:30 #168 av: Lena

Det står ganska still man konstatera. Sverige är ett konservativt land tyvärr....

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-11-22 18:54 #169 av: Backarödbo

"TNR bryter emot djurskydds lagen om tillsyn" skriver Rafflan i ett inlägg i denna tråd.

We got news for you!  Skrattar

http://hittekatter.ifokus.se/discussions/52862d93ce12c4366000069e-ny-dom-skygga-katter-och-tnr-vann-i-domstolen?discussions-1

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.