Annons:
Etikettersajtenartikel
Läst 11352 ggr
Alexej
12/28/08, 12:55 AM

Djursamlare- vilka är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Djursamlare, animal hoarders/hamstring eller animal collectors är ett samlingsbegrepp för en sjukdom som finns överallt mitt bland oss. Det är personer som samlar på sig för många djur utan någon insikt för deras välmående. Tyvärr är problemet fortfarande ganska okänt också hos ansvariga myndigheter och veterinärer. Ofta ses dessa människor som "udda personer" bland grannar och släktingar. Myndigheter drar sig för att agera i tid och ibland slutar det med stora tidningsrubriker.

CA509L4X.jpg

Vad kännetecknar nu en djursamlare?

  • Det finns ovanligt många djur hos personen med för lite utrymme

  • Det hygieniska skicket av lägenheten/huset/tomten är tveksamt

  • Kattoaletter, burar, stallar osv är kraftigt förorenade

  • Djuren är undernärda, felnärda, det finns inget eller endast förorenat dricksvatten som tillhandahålls

  • Djur som är sjuka och trots befintliga hälsoproblem får inte vård. Det finns ingen insikt eller resurser för vaccinering eller kastrering

  • Djuren är ofta i bedrövligt skick med hud-, öron- och ögoninfektioner, tandproblem, misskött fot- eller hovvård och parasiter

  • Ibland hittas döda djur bland de levande

Personen                                             c941b860f1.jpg

  • är ofta beroende av situationen (antal djur och föroreningen) socialt isolerad och har dålig ekonomi

  • personen döljer det totala antalet djur och nekar utomstående tillträde till området och kontakt med djuren

  • vägrar samarbeta med veterinärer och myndigheter för att omplacera djuren och samlar trots pågående problem ännu fler djur - ofta från djurföreningar/djurhem eller omplaceringssajter

  • har ingen individuell relation till djuren

  • är inte medveten om att det finns problem trots att djuren är till synes i dåligt skick

  • uppfinner ursäkter eller förnekar de svåra förhållandena under vilka deras djur, och i vissa fall även deras barn, måste leva

men det finns också djursamlare som lever ett socialt liv, är ofta engagerade i djurskyddsfrågor och aktiva inom djurverksamheten (djurhem, uppfödare osv). Människor som har en bra verbal förmåga och kan konsten att överklaga och förhala alla försök till ett omhändertagande och ett djurförbud.

Lite statistik:

  • De vanligast drabbade djurarterna (65%) är hundar och katter, ca 10% handlar om hästar, grisar och getter. Resten är smådjur som kaniner, möss osv. men också exotiska djur.

  • Tre fjärdedelar av djursamlarna är kvinnor i 50-60 årsåldern.

  • I 70% av de fall som beskrivs är golvet i lägenheten/huset nedsmutsat av avföring från djur (i en fjärdedel av fallen var även sängen hos djursamlaren nedsmutsad med avföring).

  • I mer än hälften av fallen fanns ingen som helst inblick i problemet.

  • I mer än 80% hittades döda eller svårt sjuka/skadade djur och i 60% visste djursamlaren inte om att det fanns döda djur

ca58e3091d.jpg

En kategori av djursamlare är speciellt farliga, den s.k. "räddaren".

Det är personer som för djuren vägrar dödshjälp av veterinären, trots allvarligt sjuka och lidande djur.

Ofta kännetecknar dessa människor en extrem rädsla för döden och, som en följd av sin fruktan för döden, motsätter sig personen dödshjälp för svårt sjuka och skadade djur. Personen samlar på sig sjuka djur medvetet och är övertygad om att kunna rädda djuren. Personen undviker myndigheter och följer inga regler. Dessa människor är inte nödvändigtvis socialt isolerade utan lever ofta ett normalt socialt liv.

Man räknar med att antalet kända fall av djursamlare kommer att öka. I Sverige har antalet djurförbud fördubblats från 80 (2004) till 163 (2007). Sjukdomen är inte erkänd som en sjukdom i Sverige.

Återfallsrisken utan en individuellt anpassad långsiktig psykologisk behandling är nästan 100%. Det är ett känt fenomen att dessa människor efter man tagit beslag av djuren ofta byter bostadsort utan dröjsmål och inom bara några dagar återigen börja hamstra djur. Här är det bara djurförbud och terapi som hjälper.

Läs också:                                           tiersammler.jpg

Djursamlare - inte samma sak som djurvän av djurjuristen Shalini Persson

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
deedee
12/28/08, 5:02 AM
#1

Intressant och skrämmande. Helt nytt som begrepp för mig.

Pelusa
12/28/08, 10:09 AM
#2

Bra artikel, intressant statistik. Bilderna förskräcker… huvva!

Johan-
12/28/08, 10:55 AM
#3

Mycket intressant läsning!

Debattia
12/28/08, 12:24 PM
#4

Fy vad hemskt ! Så långt får det inte gå. Förstår mer och mer hur viktigt det är kolla upp hemmen innan man placerar en katt där.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

Lena
12/28/08, 12:32 PM
#5

Intressant och på samma gång skrämmande läsning. Många gånger tror allmänheten att alla som har många djur är djursamlare. Men djursamlare i ordets rätta bemärkelse är något helt annat.

När man ser interiörbilder från djursamlares hem, likt den ovan, förstår man att människorna egentligen far lika illa som djuren de hyser. Det hela vittnar om att samhällets skyddsnät inte fungerar tillfredställande, varken för djur eller människor. Om det gjorde de skulle det aldrig gå så pass långt.

En fallbeskrivning:

Djurskyddsinspektörerna gjorde ett hembesök hos en person sedan de fått anmälningar av grannarna på grund av att det sprang massor av katter vind för våg runt fastigheten. När de kom till platsen släpptes de inte in i huset. Ytterdörren till huset var belamrad och personen som bodde där gick in och ut genom ett fönster. Djurägaren visste inte själv hur många katter h*n hade.  

Ca 2 veckor senare gjordes ett nytt hembesök enligt överenskommelse med kattägaren. De kunde nu besöka huset. Ammoniaklukten var så stark att inspektörerna bara kunde vistas i huset under några minuter. Efter att ha räknat alla katterna stannade det totala antalet på ca 90 katter.

Förklaringen till att antalat stigit i höjden var enligt kattägaren följande: Det började med en honkatt som inte kunde kastreras när den var könsmogen på grund av en infektion. Istället blev katten dräktig och födde flera kullar, som i sin tur födde kullar…. Ekonomin tillät inte kastering och det hela fortsatte. Kattägaren ville inte be om hjälp av rädsla för omgivningens reaktioner.  

Efter föreläggande från djurskyddsinspektören började kattägaren ta tag i sin situation. Flera uppföljande besök gjordes under de månader som personen fick på sig att avyttra katterna. Ca hälften av katterna avlivades, andra omplacerades. Idag har vederbörande kvar 9 katter som alla är kastrerade.

---

Kommentarer: I just det här fallet ingrep myndigheterna innan det gått fullständigt över styr. Önskvärt vore naturligtvis att det hade skett ändå tidigare. Då hade kanske inte katter behövt avlivats på det sätt som nu skedde. Oftast går det dock betydligt längre. Förutom att det rör sig om många katter och en osanitär miljö kommer sjukdomar in i bilden, katter självdör för att inte tala om inavel och vilka effekter det får.

Vad som är klart i min fallbeskrivning är att kattägaren inte hade kraft att göra något åt sin situation av egen kraft. Det var först när myndigheterna ingrep som något gjordes åt situationen.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Imasy
12/28/08, 12:36 PM
#6

Är denna statistik från sverige? Hemskt och intressant på samma gång.

Annons:
martdat
12/28/08, 12:43 PM
#7

#5 Blir så ledsen när man läser din fallbeskrivning, både för katterna men även för den människa som bodde i detta, skrämmande att inte omgivningen vare sig den är myndighetr elr medmänniskor gör något på ett tidigare stadium, hon/han måsste ju ha mått fruktansvärt dåligt psykiskt, nån måsste ju ha märkt att djurhållningen urartat INNAN de blev 90 katter,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Hawknestgrove
12/28/08, 1:13 PM
#8

Tusen tack för en bra artikle. Tänk om det kunde hjälpa här i Strömstad… Ni vet nog vad jag menar……

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Alexej
12/28/08, 2:36 PM
#9

Det är lite skrämmande att det är framförallt äldre kvinnor som blir djursamlare.
Imasy, undersökningar gjordes i Amerika och Tyskland men de kom till samma resultat. Men det finns fortfarande inga förklaringar varför…

Människor har alltid varit samlare, att ha nånting betyder säkerhet. Läkare i Amerika hittade förändringar i hjärnan främst där känslor sitter. Just överpupulationen av husdjur gör det lätt för en samlare. Alla dessa bortskänkes och avlivningshotannonser…

Läste nånstans att gränsen mellan djurvän och djursamlare kan vara hårfin.

I Amerika finns en kvinna: Gloria Sutter(67) som kommer från en rik advokatfamilj. Hon tog in alla hemlösa katter och hundar till sin gård med 22 hektar land. Hon kallades för "Moder Theresa för djuren" och hade många anhängare. 1984 hittades 527 (254 avlivades direkt) hundar och katter hos henne, 2 år senare hade hon 800 djur igen och 2004 blev 198 djur omhändertagen och avlivades. Nu har hon djurförbud efter många rättegånger och djurskyddslagen har ändrats i Missouri.

I Tyskland finns en rik familj Schwinn, där mamman och dottern "räddade" 500 minigrisar, 300 hästar, över 100 getter och andra djur. Det fanns döda och svårt sjuka djur överallt. 180 minigrisar avlivades på plats när myndigheter gjorde en besök. Familjen fick djurförbud men köpte gårdar i Slowenien och Polen där djuren är utan kontroll från myndigheter.

Men också uppfödare kan bli drabbade: I Österrike hittades en 63år gamla död kvinna som hade en pudeluppfödning. I hennes rum på 15kvm fanns också 80 hundar, en del redan döda och rutten. 3 år innan hade hon 40 hundar och fick problem med myndigheter men ingen efterkontroll gjordes.

Efter alla rubriker om mannen i Berlin som hade 1400 undulater i sin 2-rumslägenhet har diskussionen om djursamlere blivit åter aktuell i Tyskland.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
12/28/08, 2:54 PM
#10

#9 Kommer osökt att tänka på Greven i Herrborum (Östergötland) som vi skrivit en del om här på sajten. En djursamlare i Herrgårdsmiljö som av många ansågs vara en riktig djurvän. Tyvärr slutade det riktigt illa för katterna den dagen Greven var död. Länk till artikeln.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
12/28/08, 2:56 PM
#11

Ja, han var också en djursamlare. När man struntar i vaccineringen och kastreringen är man ingen djurvän längre…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Imasy
12/28/08, 3:08 PM
#12

Det vore ju intressant att veta om denna "defekt" gick att medicinera? Det finns ju andra samlare också, fast de samlar på skräp, cyklar mm.

Det bör ju ändå vara samma form av sjukdom, samlande som samlande menar jag?

Alexej
12/28/08, 4:17 PM
#13

I Tyskland finns sedan några år begreppet: Messis från engelska mess- skräp, sopor. De samlar på allt, från tidningar till livsmedel tills myndigheter eller hyresvärdar upptäcker de. Det finns sajter och forum för messis och deras anhöriga. Hjälporganisationer och terapeuter har specialiserad sig just på messisyndrom.

Messisyndrom jämställs med alkoholism. Därför måste en djursamlare få djurförbud plus terapi. Det hjälper inte med att säga att en djursamlare bara få ha 4 katter…Tom 60% av behandlade djursamlare börjar igen-som en alkoholist som börjar dricka igen.

Jag tror att mycket hänger ihop med ensamhet. Social okompetens som blir sjuklig. Varför drabbas så många äldre kvinnor?

Vi måste vara mer uppmärksamma på problemet. Tex kollar hemförhållande hos nya hem, inte drar oss för att anmäla misstänkt vanvård osv.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Marga
12/28/08, 4:48 PM
#14

Man kan inte låta bli att tänka på kvinnan i Stockholm som hade 11 svanar (!) i sin lägenhet på 25 kvadratmeter. Otvivelaktigt "räddade" dom också…

Imasy
12/28/08, 5:01 PM
#15

Ang detta med att det oftast är kvinnor som blir djursamlare har jag en liten teori om, men om det finns någon sanning i det vet jag inte.

Men min teori är att det kanske är skilda kvinnor, där barnen sedan länge är utflugna och kanske bor på annan ort, karl är av någon anledning utkastad. Som ensamstårnde kanske kvinnorna känner sig ensamma och kanske har en tendens att ha ett mindre socialt liv, och det är därför ingen märker av deras samlande?

kattassen
12/28/08, 5:19 PM
#16

#14 Ja herregud det såg jag visst på TV! Hon kom bärande på svanarna i blåa IKEA-påsar. Det måste ha varit en fasansfull (nej inte "fasan" - "svan" var det ju…;-) upplevelse i lägenheten.

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Alexej
12/28/08, 5:32 PM
#17

Det är säkert då sjukdomen ofta bryter ut. Tomrummet måste fyllas på något sätt.

Men det måste ligga mer bakom. Inte alla som dricker är eller blir alkoholister och inte alla som har 20 katter är djursamlare.

Tänker på Järfällavillan där paret levde ett normalt liv på ena sidan huset och hade 105 katter i den andra delen.

Kopiera från Billys Hittekattfond:

Den 26 oktober 2005 skriver expressen en artikel om ett hus i Järfälla där 105 st katter omhändertogs av polisen. Ett 50 tal av katterna fick avlivas direkt då dom var så illa behandlade. Många av katterna hade ätit upp sina egna kattungar för att överleva, många av katterna saknade päls. Avföring och urin fanns i hela huset, på diskbänken och över hela golven. Några av katterna kom till katthem och fick senare adopteras och komma till egna hem. En av dom var kämpen, Billy…

Vanessa skrev en artikel om Järfällakatterna.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
12/28/08, 5:42 PM
#18

Svankvinnan kommer jag ihåg. Bodde i Nederländerna när det hände men nyheten nådde mig till och med ända därborta.

De här riktiga djursamlarna verkar ju lida av någon slags mani parat med att de saknar verklighetsförankring. Det krävs ju en hel del trots allt för att låta det pågå på det här sättet. Djur som förökar sig ohejdat, sjukdomar som gracerar utan att djuren får veterinärvård och den sanitära olägenheten som bara växer.  Att till och med låta djur ligga och självdö utan att kropparna tas bort…. För mig ter det sig betydligt mer komplext än att det är kvinnor som lider av ensamhet.

En djursamlare jag talade med en gång skyllde t.ex. allting på sin omgivning. H*n såg inte alls sin egen roll i det hela utan ansåg sig vara offer för olyckliga omständigheter, vetgerinärer och ovilliga männsikor. Att katterna senare blev avlivade var också andras fel, som inte hade hjälpt vederbörande och tagit hand om alla katterna. När h*n blev ifrågasatt och kritiserad för att det blivit så många katter menade verderbörande att omgivningen var rabiat och gottade sig i andras olycka. Det fanns inte ett uns av självrannsakan med i bilden.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Debattia
12/28/08, 6:12 PM
#19

Det finns även diskussioner på trådar härinne om en kvinna som bara plockar in .

Vem och var har dom kommit fram till att det mest är kvinnor?

Ett alternativ jag kan tänka mig är att det  verkar vara fler kvinnor som tycker om katter. Jag själv tycker det är hemskt och lider med de katter jag inte kan ta hand om eftersom kvoten är fylld. Kan det inte vara så dom känner fast dom kan inte hålla begränsningen??

Tänker också på vad man ska kalla de bönder som totalt struntar i katterna och när det blir för många bara skjuter av dem. En hade 40 katter, många inavels.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

Engla
12/28/08, 6:21 PM
#20

Mkt bra skrivet! Men hu så läskiga bilder.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Annons:
Ledin
12/28/08, 6:23 PM
#21

bra skrivet o säger som 20 vilka bilder stackars djur.

Lena
12/28/08, 6:24 PM
#22

#19 Många gånger handlar det inte om en massa olika hemlösa katter som djursamlarna tar in "från gatan". Istället kan det vara deras egna katter som förökar sig hejdlöst pga att de inte blir kastrerade.

Den typen av bönder du beskriver borde väl också kunna gå under begreppet kattsamlare. Fast de gör det nog mer passivt så att det bildas kattkolonier i deras uthus/stall.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

majvi
12/28/08, 8:07 PM
#23

Ibland kan det väl vara livräddning som går överstyr.

Det kanske är främst kvinnor som har med sig en vilja att hjälpa andra. Många har dåligt med pengar, de kan vara arbetslösa, förtidspensionerade, långtidssjukskrivna. Det är människor med tid, som är ute och ser den där katten som brukar krypa ut från husgrunden på morgonen.

De tar in katten, sen kanske de hittar en mager övergiven kattunge som de också tar in.Många katter är mycket tacksamma över att få komma in och personen som tar in dom kan känna sig behövd.Hon/han betyder nåt för en annan varelse. Det fylls på med katter och sen finns det inte pengar till kastrering och annan veterinärvård och det blir alldeles för många katter.Många gånger har de inte råd med dator och vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp.De mår säkert dåligt av det själva och är tacksamma om de får någon hjälp.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

brutt
12/28/08, 8:23 PM
#24

Vet att jag skrivit detta förut i någon liknande tråd om fenomenet kattsamlare.De personer som jag kommit i beröring med och som har haft så många katter i ett sådant skick i en sådan omgivning att de passar in på beskrivningen av så kallade kattsamlare har faktiskt alla fem varit män Teorin om att det är kvinnor i en viss ålder och med vissa mentala förutsättningar för att samla på sej katter på grund av egna mentala behov passar inte in i de fallen .Det får mej att starkt tvivla på den teorin.Även om det säkert också kan ske och sker.

majvi
12/28/08, 8:55 PM
#25

#24 När jag skriver om livräddning tror jag att det är mest kvinnor, men djursamlare i allmänhet kan väl vara både män och kvinnor. I männens fall tänker jag mig att de inte vill kastrera sina katter  för  det är inte naturligt, katter ska ha sin frihet o.s.v och sen ökar kattantalet. Men det kanske också är en fördom.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Hawknestgrove
12/28/08, 9:42 PM
#26

Hm jagf som är förtidspensionerad, och fyller snart 58 och är kvinna…….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

brutt
12/28/08, 9:50 PM
#27

25.Det du skriver om männens skäl är en del av det hela men även att katter inget får kosta i form av kastreringar vaccineringar och veterinärvård.Synen på katten som enbart ett djur att dra nytta av som råttfångare för människan alltså  inte synen på katten som en familjemedlem som ett husdjur med ett egenvärde och ett eget liv.Katterna får alltså inget kosta och blir därmed inte heller kastrerade ofta med förevändningen att de blir sämre råttfångare och att kastrering hindrar dem från att leva naturligt.Följden blir en ohämmad förökning och vanvårdade katter men det ser dessa människor inte själva .Eller låtsas i vart fall att de nte ser och förstår vad de utsätter djuren för.

Annons:
brutt
12/28/08, 10:04 PM
#28

26Jag är övertygad om att du inte tillhör djursamlarna trots dina hjälpinsatstser för katter som har det svårt.

Jag försöker ju också så gott det går att hjälpa katter men inte sjutton skulle jag ha 100 tals katter i min trerummare för det trots att jag är kvinna och har rätt ålder inne i så fall för att bli en så kallad djursamlare.

majvi
12/28/08, 10:11 PM
#29

#26 Men du är ju inte ensamlevande och så har du tillgång till dator så du uppfyller inte alla kriterier för att bli en kattsamlare…sen har du väl fullt upp med kattkedjan och virka leksaker och sälja på tradera så du hinner väl helt enkelt inte samla katter…

#27 Det du skriver är precis min morbrors åsikter.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

brutt
12/28/08, 10:21 PM
#30

29. Då tror jag att din morbror är runt 60-70 år eller äldre men vem vet det kanske finns yngre människor också med den inställningen som de fått med sej av den äldre generationen från början utan att omvärdera den.

majvi
12/28/08, 10:58 PM
#31

#30 Han är 80. Men han är ingen kattsamlare då kattungar har slagits ihjäl så det har inte blivit många katter kvar.Men de katter som har funnits där har inte haft det bra.  Men de var 5 syskon och hade det varit någon annan av mina morbröder som jag hade försökt att övertala att kastrera katterna så hade chanserna varit goda.Samma uppväxt men de andra håller inte fast vid det gamla.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Debattia
12/29/08, 12:50 AM
#32

Det är väl så bönder, inte alla, tänker om sina katter, dom får inte kosta pengar och så är dom bra att fånga råttor.

Det är bra att ni tog död på det där med kvinnor. Men jag har upplevt ibland att dom tycker jag är lite konstig som tar hand om den och den katten.

I böckerna "De ovanliga" Är det flera som har enormt många katter, då måste väl dom vara kattsamlare.

En kvinna jag kände genom arbetet,hon slutade hos oss och flyttade till annan ort. Efter många år var det ett repotage om henne i tidningen, hon hade då mellan 30-40 katter, bode i skogen. Varför hon gick ut i tidningen var för att hon ville ha hjälp med dem sen när hon inte fanns längre. Det måste ha varit inavel. Hoppas hon fick vård efter det repotaget.

Det här var mycket bättre fakta än vad jag såg i ett  tv-program om djursamlare. Där var det t.e.x. en man som tog hand om skadade fåglar och släppte  ut dem när dom var friska till att klara sig själva, förstod aldrig varför dom kallade honom samlare och det gör jag inte nu  heller och absolut inte efter detta.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

martdat
12/29/08, 1:16 AM
#33

För att försvara endel bönder så vill jag nämna att alla bönder inte skaffar kullar med vilje, min faster tex har alltid hafft katt , alltid EN katt, kastrerad, aldrig fler då hon är alergisk. men ändå så bor det i deras lagård ca 20 katter jämt, men de har som sagt aldrig tagit dit en enda katt, det är katter som andra inte tagit ansvar för och bara kommer dit, de tar ändå visst ansvar för dem och ger dem mat och ber veterinären kolla på dem när han är där. dessvärre föds ju ungar, vissa kan de hitta hem till och vissa , ja de får tyvärr sluta livet för tidigt för de inte ska bli för många. det spelar inte nån roll att de reducerar kattantalet, det bara väller in nya, även om de tar på sig ett visst ansvar genom att mata dem så kan jag inte kalla dem för djursamlare. då de ju faktiskt bara har en kastrat själva, de kan ju inte rå för att katterna kommer dit. sen kan man ju tycka att det bässta vore att kastrera alla, men det kommer ju alltid fler, och att kastrera 20 katter som dessutom inte är deras egna förstår jag att de inte kan. nu är ju inte 20 så många som i artiklarna men de hadde lätt blitt de  om de inte avlivade emellanåt. så vad göra liksom? jag har pratat om kastrering med dem och med brorsan som jobbar där ibland om TNR det lilla jag kan om att om de kan kastrera så flyttar det förhoppningsvis inte in så många nya, men att fånga in 20 förvildade katter, ja de springer om du går nära och dessutom skaffa pengar till det , det är inte lätt,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

martdat
12/29/08, 1:21 AM
#34

Nu undrar ni säkert varför jag inte startat räddningsaktion? Veterinären har konstaterat FIV hoss endel av dem och då kan jag inte med gott samvete placera dem.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Annons:
Debattia
12/29/08, 1:34 AM
#35

Ja där ser man, så kan det också vara. När du skriver så kommer jag ihåg en bonde som berättade att bilar stannade och släppte av katter hos honom. Vad är det för männisor ? Hoppas dom kommer från en annan planet. Vad är FiV?

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

martdat
12/29/08, 1:40 AM
#36

#35 FIV är som vårat HIV ungefär. smittar via blod och dyl, när de biter varann elr överförs från mamma till unge, jag är inte jätteinsatt, finns bra länkar här inne om det, de kan leva och må bra länge ändå, men tillslut klappar imunförsvaret ihop om jag fattat rätt, inget jag vill medverka till, då är det bättre de lever och har det bra så länge de är friska där än att jag ska placera dem och riskaera att fler smittas, de katter jag vet flyttat lever som ensamkatter.

Min veterinär har det problemet med bilarna, han har sett flera ggr att en bil stannat till, rivstartat och kvar sitter en övergiven katt,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

brutt
12/29/08, 1:42 AM
#37

33. Bra att du tog upp det här.I en annan tråd diskuteras det på slutet om ifall greven på Herrborum var kattsamlare.Tanken har slagit mej efter att ha sett och varit på Herrborum ,då det blev rubriker i tidningarna om att många av katterna redan hade skjutits. Det låg många bondgårdar och stugor nära Herrborum.Katter kan även ha kommit därifrån  om de inte fick tillräckligt med mat på sina egna gårdar eller i sina egna hem men sen blev de alla kallade för "grevens katter"hur det än förhöll sej.Tror att man ska vara försiktig med att kalla någon för kattsamlare innan man vet hur det i verkligheten har gått till att en mängd katter befinner sej på en bestämd plats .Vet man det är det en annan sak.

martdat
12/29/08, 1:53 AM
#38

#35 o 37 Tack för ni inte halshögg mig.

ja saker och ting är ju inte alltid som det ser ut,

MEN som bilderna #0 ex visar så finns kan de gott kallas djursamlare, att medvetert ta till sig djur och behålla dem,på detta vis , det är illa det,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

brutt
12/29/08, 2:25 AM
#39

38.Det är hemska bilder på en hemsk sanning som borde ha kunnat stoppats i tid.

martdat
12/29/08, 10:13 AM
#40

kommer ihåg de ca 150 marsvinen som omhändertogs för inte så länge,, nån som tog dem från en djuraffär där de inte blev sålda, var väll tigerharen som omplacerade, var hemska bilder där med.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

majvi
12/29/08, 10:38 AM
#41

#33 Att ha många katter är ju inte alltid samma sak som att vara djursamlare.Vi kan ju läsa i artikeln att det är andra saker också som kännetecknar en samlare.  Finns det nåt sommarstugeområde där din faster bor eller är det åretruntboende som inte håller rätt på sina katter? Du kanske kan hjälpa dom med att höra efter hos Chickas minnesfond om det går att få kastreringsbidrag till en del av katterna i alla fall.

Jag tror att det är ganska vanligt att katter dumpas vid gårdar, sen söker väl sig övergivna katter själva till stall och ladugårdar för att få lite värme och mat.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Annons:
Debattia
12/29/08, 10:47 AM
#42

 Det är säkert vanligt men vad är det för människor som gör sånt ?

Hur kan dom sova om nätterna ?

Många säger att paradiset för en katt är en bondgård, men i verkligheten måste det vara en bondgård där det enbart finns ett par tama kastrerade huskatter.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

martdat
12/29/08, 10:59 AM
#43

#41 finns sommarstugeområde men flera km bort. däremot finns många bondgårdar och hästställen, hon frågar runt bland granngårdarna när nya dyker upp men det är aldrig nån som vill kännas vid dem, jo jag har börgat prata om kastrering med dem och med mina bröder som jobbar där men de är som sagt förvildade. och sen har det ju alltid "varit så", men vi får se, hon är verkligen kattvänn, hon var jätteledsen för det kommit FIV, hennes egen som hon har inne har med fiv och gick på antibiotika ca ett år har jag för mig för diverse saker, mår bra nu. fruktansvärt söta katter är där, långhåriga, ser ut som klassisk perser.har varit mycket ägarbyten på gårdar sissta åren så jag misstänker att det handlar mycket om kvarlämnade katter. Den gård min bror hadde fanns det 18 kvarlämnade katter på när han köpte den, jag hadde tänkt att försöka hjälpa dem men när han tillträdde och gården stått öde ett tag hadde katterna försvunnit.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Onikan
12/29/08, 11:32 AM
#44

Jag tycker att metoderna för att "straffa" eller komma tillrätta med dessa djursamlare är urdåliga i Sverige.

När jag jobbade på katthem så var det gång på gång kända personer med djurförbud som polisen omhändertog katter hos. Personer som alltså för flera år sedan fått djurförbud och böter (som de ändå inte kunde betala) och så fort de fått djuren tagna ifrån dem så börjar de samla på sig nya. De tycker inte att de gör fel!

Hjälper det då med ett djurförbud på ett papper och en böter du inte kan betala? Nej dessa människor tycker jag ska ha vård, tvångsterapi och någon slags övervakning. Det är rent skrattretande hur lite effekt deras djurplågeri har på dem, ingen annan brottsling kommer så lätt undan.
Dessutom fortsätter ju lidandet!

En missbrukare här i stan som samlar katter brukar dessutom slå dem och kasta dem i väggen osv, den personen har djurförbud men samlar på sig nya djur så fort polisen tar dem ifrån denne.

Det känns som att det behövs ett annat system, ett annat sätt att bemöta dessa brottslingar, som inte förstår vad de gör fel.

Debattia
12/29/08, 8:18 PM
#45

Håller med om tvångsterapi,sen att kanske behandlingen läggs upp från person till person, men helt klart, borde dom tas omhand några månader med uppföljning.Likadant med narkomanen, han behöver hjälp både mot djursamlingen och knarket.

Kanske någon form av boja som inte tål djur. Det är inte lätt . Hjälp mot spelmissbruk har heller inte funnits så länge fast spel pågått i flera hundra år. I regel brukar det vara några som startar upp något idee´llt.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

DesireEsmeralda
1/9/09, 6:36 PM
#46

Mina två katter kommer från ett sånt hem. Hade inte alls tänkt skaffa några djur just nu eftersom jag egentligen inte har tid, men jag kunde inte säga nej när det var så akut. Har sett till att vara hemma mycket, så framstegen har faktiskt gått rätt snabbt. =) Otroligt söta, men har än så länge bara lyckats få den ena tam. =(

De har flyttats mellan flera olika hem och hamnade hos mig för nästan en och en halv mnd sedan. De trivs bra och jag har bestämt mig för att de ska få stanna här tills de blir adopterade (eller om jag kanske kan ordna mitt liv så att jag kan ta på mig ansvaret för underverken…;)).

*skratt* Just nu kom jag på den ena med att sitta högst upp i julgranen…

Skickar med en länk till en artikel angående detta. Vill någon hjälpa till, så är det fortfarande ett stort behov av jourhem och permanenta hem. Akutgruppens och djurhjälpens hemsidor står i artikeln. En vän till mig har tex just nu över 10 katter varav 3 är hennes o resten är därifrån.

http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1277395/100-katter-overgavs

"Varje katt är ett original och ett mästerverk"

Alexej
2/11/09, 2:59 PM
#47

Sedan 1 janauar 2009 har kommunes ansvar flyttas över till länsrätten.

Förrut var det bara djurförbud inom en kommun och gjorde det väldigt lätt att flytta för att börja om med nya djur. Visst, en del djurskyddsinspektörer gjorde sig arbetet att kolla personer när det kom in klagomål och anmälningar. Men absolut inte alla. Och då fick djurskyddsinspektören ändå börja om med att ansöka om djurförbud för den personen i den nya kommunen. Hittills var det alltså kommuner som sökte om djurförbud hos länsstyrelsen.

Nu när länsstyrelsen själva är ansvariga ska en ny lag träda i kraft den 1 juli 2009. Jordbruksverket kommer vara den myndighet som ansvarar för att ett centralt djurskyddskontrollregister inrättas och förs. Livsmedelsverket, Fiskeriverket, Sametinget och länsstyrelserna kommer att åläggas en skyldighet att rapportera in uppgifter till registret.

Idag har ca 1000 personer djurförbud.

Ett typisk fall av djursamlare.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
9/5/09, 12:10 PM
#48

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Alexej
1/28/10, 2:52 PM
#49

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

susdus
1/28/10, 5:22 PM
#50

usch bland det värsta jag läst…….väldigt bra reportage! hemskt

vindeln
1/28/10, 5:31 PM
#51

Jag förstår. Jag är kattuppfödare och har behållit en kattunge från varje kull d.v.s. 3. Den första behöll jag en hona om det skulle hände hennes mamma någonting, kull nr 2 behöll jag en hane som är underbar och är kastrat och ett rent gosedjur, kull 3 fick jag en ny färg en svartsköldpadds-bicolour - hon ska oxå bli avelshona här. Så jag förstår de som samlar på sig katter men jag vet att man måste ha tillstånd för att ha över 9 katter och det har inte jag :)

Gullimat
1/28/10, 5:35 PM
#52

Usch, säger jag bara. Hade man träffat sådana människor hade jag säkert gjort mig till brottsling själv.

Alexej
3/26/10, 1:27 PM
#53

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Nordann
3/26/10, 2:28 PM
#54

Ser att andra länder kommit längre eftersom man betraktar djursamlandet som en sjukdom.

Ser också samma fenomen som när det gäller andra progressiva skambelagda sjukdomar som t ex alkoholism - att många tror att det enbart är i sista sjukdomsstadiet som man är kattsamlare/alkoholist.Ni vet,alkoholister är bara A-lagare och inte t ex min faster eller min arbetskamrat…

Jag är fullkomligt övertygad om att djursamlare börjar i mindre skala,antingen med egen köpt katt eller upphittad katt eller både och.Någonstans på vägen går det överstyr,på samma sätt som för alkoholisten dvs att vissa människor är känsligare än andra och riskerar att hamna i sådant här.

Jag ser däremot inte att alla som har många djur är samlare.För mig är en samlare lika med en person som tar på sig mer än den klarar med hänsyn till ekonomi,tillstånd osv.

Det enda som hjälper är behandling!

Lena
3/28/10, 12:33 PM
#55

#54 Enligt Juristen Shalini Perssons, som gjort ett examansarbete om fenomenet djursamlare, handlar det om ett tvångsmässigt beteende, en sorts mani:

"Att aktivt samla på sig fler och fler djur, trots att man inte är kapabel att ge dem en adekvat vård. Själva samlandet går helt enkelt före djurens välbefinnande".

Alltså är det inte vilken kattägare som helst, som helt plötsligt går över styr.  På det sättet går det inte att jämföra med alkoholism. Där är det ju själva ämnet alkohol som gör att en person blir alkoholiserad. Vem som helst blir alkoholist om den dricker för mycket alkohol under en allt för lång tid. Däremot finns det människor som lättare tar till ett missbrukarbeteende. Ibland menar man att det beror på generna.

Det skulle vara intressant med mera forskning i ämnet djursamlare. Vilka mekanismer döljer sig bakom problemet? I de fall som hamnar i media är det så gott som alltid en exrtremt dålig livsmiljö både för människorna och djuren. Helt enkelt en social misär utan dess like.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Nordann
3/28/10, 5:19 PM
#56

Nja,håller inte riktigt med dig Lena.Det är i hjärnan alkoholism uppstår (inte av substansen alkohol) precis som alla andra beroenden och tvångsbeteenden mm.

Det stämmer inte att vem som helst blir alkoholist om den dricker mycket,inte ens om den gör det under lång tid.Man måste vara predisponerad för att drabbas.Och för den som är predisponerad kan det tyvärr räcka med EN gång så är den progressiva sjukdomen igång (innan är den latent kan man säga).

Lena
3/28/10, 6:59 PM
#57

#56 Nu blir det väldigt mycket OT här. Jo visst får alla alkoholproblem om de dricker tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid. Där går ingen fri. Alkohol är ett gift som kroppen blir tillvand vid. Sedan verkar det som vissa har lättare att trilla dit, vilket vissa menar sitter i generna, andra att det beror på miljön och åter andra på kombinationer av detta. Ingen blir dock alkoholist av att dricka alkohol vid ett ända tillfälle.

Undrar hur det är med kattsamlare om det också sitter i generna?

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Nordann
3/28/10, 7:34 PM
#58

#57 Min sista replik ang alkohol.Det finns många som blivit alkoholister vid första tillfället.Föreslår den som vill veta mer att fråga inne på beroenden iFokus eller på något behandlingshem (jag har arbetat på ett sådant och ser likheterna i beteende).

Lena
3/28/10, 8:27 PM
#59

#58 Ska inte gå i svåromål mera då det här med alkoholism är helt OT i denna tråd och på denna sajt. Kan bara konstatera att vi ser helt olika på fenomenet. ;)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

ivanhoe81
7/29/10, 12:14 AM
#60

jag är halvt på väg att bli en samlare men jag har själv satt inköpsstopp här hos mig trots så hamnar det allt en och annan mus till hos mig men det är då bara för att kurera dem innan de ska tillbaka till ägaren (som ibland inte vill ha dem tillbaka och då får de hamna i mina flockar)

jag har inte så många djur men det är ändå tillräckligt

har 6 råttor, 4 gerbiler 2 dvärghamstrar och 16 möss (+ 6 ungar som jag själv avlat fram då det funnits intresse för dem)

men jag är ingen sådan som plågar djuren utan tar bort dem då de inte lever ett värdigt djurliv

men jag försöker alltid ha bra relation med mina djur och 99% av mina djur litar på mig 1% är osäkra på mig men låter mig ta hand om dem
är väldigt noga med att de är delade på könen så att det inte blir ngar utan kontroll

visst att jag är sosialt isolerad och har dålig ekonomi men det beror mest på att jag försöker ge djuren det bästa medan jag själv lever på knäckebröd och vatten (riktigt så illa är det inte) sedan trivs jag inte bland folk som inte har samma intresse som mig utan lever för djuren, skulle inte palla psykiskt utan mina djur men jag har bett att mina få kompisar ska säga till om det går för långt med djuren men de är avundsjuka på hur mina djur har det

Alexej
7/29/10, 12:23 AM
#61

#60 dålig ekonomi har jag också och inte särskild social men ingen djursamlare. Fast jag har 16 katter…

Det är först när allt annat tillkommer man kan kallas för en djursamlare.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

ivanhoe81
7/29/10, 1:24 AM
#62

hade inte jag satt stopp för inföskafning av djur så hade jag lätt fyllt hela min lägenhet med djur, försöker hålla mig till 1 djurrum men jag har några musburar som står i sängen, en gerbilbur i vardagsrummet

i djurrummet ligger det alltid avföring från mina råttor som har buren öppen dygnet runt (orkar inte dammsuga flera gånger om dygnet där inne), visst att de kan ligga musskitar i sängen med då jag ibland låter mina möss springa lösa där

och hela min lgh ser ut som om en atombomb har sprängts där, men jag arbetar på det men jag håller samtidigt på att arbeta mig upp ur min årliga sommar depression (trivs inte i värme, solljus, pollen och nyklippt gräs) så just nu försöker jag ge djuren all min energi jag har resten skiter jag i

Annons:
Lena
7/29/10, 2:02 AM
#63

Såg en snutt av en realityserie från USA som handlade om samlare. Fast det var folk som samlade på prylar. Tror dock att det är samma fenomen som ligger bakom även när det kommer till djur. I samtliga fallen var det ett tvångsmässigt beteende. De som figuerade i programmet hade samlat på sig så mycket saker att de inte kunde röra sig i sina bostäder. Det var kartonger överallt med ouppackade grejjer. Experthjälp anlitades för att få dessa personer att börja rensa upp och göra sig av med alla grejjer. Det var en mödosam kamp… Dock inte lika illa när det handlar om döda ting.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
7/30/10, 1:09 AM
#64

Nej det enkla är ju att ta och fråga plånboken. Har jag råd med flera djur?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

martdat
8/2/10, 2:08 AM
#65

#63 de tittar jag med på, fy vad hemskt det ser ut,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Alexej
8/2/10, 11:13 AM
#66

I Tyskland uppskattas att det finns 1,8 miljoner människor som lider under sjukdomen Messi-syndrom. Mess-ordning. Folk som är oförmögen att sortera bort eller kasta nånting.

Men värst blir det när djur är inblandade.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
8/2/10, 11:47 AM
#67

#66 Tittade på filmsnutten. Oj det var en och annan katt och hund som de hade där! Verkade som de hade ersatt kattlådorna med att lägga ut wellpapp på golven.

Undrar hu rmånga det finns i Sverige och hur många av dessa som samlar på djur?

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
8/2/10, 2:07 PM
#68

Här ser man nog en typisk reaktion från en djursamlare. Finns säkert en del också i Sverige. Typ äldre ensamstående kvinnor på landsbyggden.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
1/11/13, 6:00 PM
#69

Puttar upp en gamal artikel om djursamlare.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Upp till toppen
Annons: