Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
5. Medlemmarnas katter i Fokus!

Lucy - en skygg katt?

2009-02-12 00:34 #0 av: Alexej

Jag har aldrig varit rädd för katter men kattmamman från Värnamo var speciell. En skygg katt brukar gömma sig och fly för oss människor. Men Lucy satt alltid kvar eller gick till angrepp.

I slutet av augusti 2008 fick vi på Hittekatter ett nödrop. Jocke 86 skrev i tråden: Någon som kan hjälpa i Värnamotrakten?

"I fredags 22/8 var jag och min sambo på genomresa igenom Värnamo och vi stannade och rastade på rastplatsen vid E 4:an där McDonalds, Max, Burger King m.m ligger. Vi fick där syn på en katt som sprang på rastplatsen och vi försökte att fånga in den eftersom den verkade vara hemlös och med all trafik runtomkring är detta ingen bra plats för en katt. När vi försökte locka den med mat fick vi se en kattunge som kom fram och det ska enligt uppgift från personal på McDonalds finnas två stycken kattungar. Det verkar som om katterna bor under ett förråd/skjul bara någon meter ifrån McDonalds."

 HPIM1706.JPG
                  Lucy med sonen

Det fanns inga lediga katthemplatser och DV Nässjö ville bara ta kattungarna och avlivar mamman för hon var ju skygg...swear1.gif

Då började vi på Hittekatter med en räddningsauktion. Jocke86, hans tjej och sandras-tiger åkte dit men kunde bara fånga en kattunge som kom till mig. Nästa dag ringde de från McDonald att de hade fångat in nästa kattunge. Om vi kunde hämta den....?

Då åkte jag med Jockes tjej (tyvärr glömt namnet) till Värnamö. Vi försökte under många timmar att fånga in den andre unge och mamman. Men ingen chans. Hem igen med nästa kattunge.

När jag äntligen hade en fälla fick jag äntligen tag i mamman och den tredje ungen. Det blev 3 körningarr á 400 km.

HPIM1677.JPG

Personalen på bensinmacken sa att mamman ser väldigt sjuk och risig ut och jag var rädd att hon kanske inte gick att rädda.

En liten vit-tigrerad hona med korta ben.

 

Väl hemma kom inga stora reaktioner från henne. Hon var ointresserad av ungarna och de började dia på en annan kattmamma.

Lucy, som jag kallade henne var alltid lugnt och låg nånstans. Hon var inte heller intresserat av mat. Men sedan började hon spy, stora höga med krälande spolmask.

Okay, avmaskning. Beväpnad med tjocka handskar och handdukar försökte jag fånga in henne. Panik. Hon lyckades bita mig genom tumnageln men jag fick in en Drontaltablett.

Efter det började en maktkamp mellan oss. Kom jag bara i närheten satt hon kvar och fräste och morrade. Stirrade mig bara rakt in i ögonen. Hunden som kom för nära fick reella örfilar och sopborsten angrepp hon som den värsta fiende. Hon satt gärna synlig under sängen och jag fick vara noga när jag gick upp. Undvek att gå med bara ben. Gärna satt hon mitt i dörren. Kom jag emot henne fräste hon.

Det kändes inte bra. Fick den känslan att hon skulle göra köttfärs av mig när jag kom för nära.

Veckorna gick. Jag lät henne vara och undvek all direkt kontakt.

Sedan började hon sova i min säng -vid fötterna. Fast jag måste erkänner-jag var rädd för henne.

En kväll kliade jag henne lite med foten-genom en tjock täcke:)

Och hon började spinna! Fast sedan hoppade hon ner, var nog chockad över sig själv. Men då började hon leka. Satt med en myntamöss och massakrerade den. Som en liten kattunge.

HPIM2004.JPG

               Lucy lekar med jättemyran

Sedan dess har det långsamt, långsamt gått framåt.
Lite svårt var det för hon struntade i alla kattgodis, varken skinka, räkor eller kyckling dög. Hon tittade inte ens på det.

Men sedan hittade jag en favorit. Royal Canin Exigent för kräsna katter. Äntligen. Jag började försiktig nudda hennes rygg när hon åt. Det gick allt bättre. Sedan kunde jag klappa henne lite mer.

Och nu tränar vi redan lyftning och att bära henne. Och det går fantastisk bra. Jag är jättestolt över henne. Hennes mod att försvara sig vandlade hon om i mod att lita på mig.

Nu kan jag äntligen kastrera henne. Efter maskbehandlingen ville jag inte utsätter henne mer för tvång utan tänkte vänta tills hon lita på mig.

Hon är en fantastisk fin katt, alltid sams med andra katter och ingen annan katt har börjat bråka med henne.

Jag har många egna katter så jag söker ett nytt hem för Lucy. Förr eller senare. Är du intresserat hör gärna av dig till mig. Du kommer att få en katt som är fin och kärleksfull.

Hon finns nu i Skara och kostar färdigbehandlad 800 kronor.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-12 00:38 #1 av: mymlanbus

Oj så många pälsbollar :) och så fint du berättar om Lucy, blir alldeles tårögd Kyss

Anmäl
2009-02-12 00:39 #2 av: mymlanbus

Alltså... hon är lik min Shimena i teckningen, eller tar jag fel?

Anmäl
2009-02-12 00:46 #3 av: Kusten

Oh vilken värmande berättelse, vilken insats! Och vilka fina framsteg hon gör. Tack Alexej och alla ni andra som var med i denna räddningsauktion.

Otroligt en sån fin flicka och ungen på bilden är ju sin mamma upp i dan.

Där ser man hur väl det kan gå med tålamodet, viljan och kärleken som medel.

Royal canin exigent ska jag lägga på minnet.

 

Puss på Lucynosen!

 

Anmäl
2009-02-12 01:06 #4 av: Kusten

Läst så gott som hela den gamla tråden nu och blev om möjligt ännu varmare av all er omtanke. Man fasar för hur det hade gått om katterna inte hade upptäckts och om ni inte hade räddat dem.

Tänk, så livet kan te sig. Ena dagen hemlös vid en livsfarligt belägen macDonalds, andra dagen hemma i himmelriket hos Alexej Glad 

 

Anmäl
2009-02-12 07:43 #5 av: catfoot

Ja, nu sitter man här å gråter igenGråter..Denna gång av glädje...Lilla kissen var så rädd, men insåg till slut att hon hamnat hos en matte som älskade henne ändå...Tack Alexej för din kärlek för dessa rädda kisser, å en puss på nosen till lilla kissen../Catfoot

Anmäl
2009-02-12 11:06 #6 av: Puma77

Underbar berättelse.

Anmäl
2009-02-12 12:02 #7 av: Fagddu

Vad fin berättelse. Och bilden på mamma och unge är underbar. Kan tänka mig att du fått slita för denna lilla flicka. Hoppas att hon får ett superbra hem :)

Anmäl
2009-02-12 12:14 #8 av: Sidentass

Men åhhh..vilken gripande beättelse...nu har Lucy förstått att hon är älskad..och att matten är hur snäll o go som helst:-O)

Härliga tider väntar den familj som får gläjden att leva med Lycy!

Anmäl
2009-02-12 12:43 #9 av: Bumbis

Tack för en underabar historia Alexej!

Jag har undrat så hur det gått med katterna, speciellt mamman!

Där ser man bevis än en gång...ingen katt är omöjlig bara de får tid på sig!!!  Glad

 

Puttar för att Lucy får ett kanonhem!!!

Anmäl
2009-02-12 13:10 #10 av: Alexej

Tack för alla svar men nu ska ni också berätta om era katter. Se under tråden här.

Skriv ihop en berättelse och bifoga bilder. Det blir spännande att läsa om era katter:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-12 13:26 #11 av: SaraC

Vilken fin berättelse, och vilken otrolig insats nu gjorde! Verkligen kul att läsa!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-02-12 17:48 #12 av: Gullimat

Har precis läst Bumbis solskenshistoria också finner man här en till.

Blir glad av alla er som hela tiden arbetar för katternas bästa, och får dom friska och krya.

Anmäl
2009-02-12 20:44 #13 av: Engla

Vad fint skrivet, Alexej! Jag blir rörd. Vilken tur att hon fick komma till dig.

Anmäl
2009-02-12 20:57 #14 av: anebit

Tack Alexej för uppdateringen om Värnamomamman.  Ännu en solskenshistoria om att det går att få skyggisar tama.  Skrattande

Anmäl
2009-02-12 21:31 #15 av: Lena

Fin artikel om Värnamomamman och hennes kattungar. Ett öde som vi kunde följa tidigare här på sajten. Också ett levande bevis på att skygga katter kan bli tama. :) Det gäller bara att ge dem tid och kärlek på katters vis.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-02-12 22:32 #16 av: evamojje

Va fin historia Skrattande  vilken tur Lucy hade som vart upptäckt och omhändertagen av människor som verkligen bryr sig. Du har gjort ett fantastiskt jobb Alexej Skrattande

En massa tassekramar från Mojje & Busan & mig förstås ;-)

Anmäl
2009-02-13 00:15 #17 av: Maria-I

Den lilla snäckan (som säkerligen levt tillsammans med människor som svikit henne, inte förvildad) påminner om vår Saga. Hon är en tamkatt men hade hoppat runt alldeles för mycket hos olika hem sitt första levnadsår så hon hade ingen inre trygghet. Hon var oerhört arg och ledsen när hon kom till oss, kunde springa fram till en och drämma till. Aggressiv, morrade och backade inte undan. Kom det gäster så kröp hon längs golvet... Efter självförtroende-träning och låta henne utvecklas i egen takt (med viss påtryckning dock) är hon idag glad och trygg, t o m nyfiken när det kommer gäster. Det är dock väldigt viktigt att hitta precis rätt hem åt dessa katter. Fint jobb du har gjort med henne!

Anmäl
2010-08-29 14:02 #18 av: Alexej

puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-08-29 14:26 #19 av: Lena

#18 Ja den här fina artikeln är väl värd att lyftas fram. Hur har det gått Alexej, har Lucy fått ett eget hem eller bor hon kvar hos dig?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-08-29 14:47 #20 av: Alexej

Nä, hon fick stanna..är så stolt över hennes mod.

2 ungar dog sedan, den 3 är lite missbildad. Han heter uggla för hans bröstkorg puttar ut så mycket. När hon kastrerades var huden helt svart och gick inte att tvättas bort. Var nog alla avgaser som satt sig fast. En McDonald-drive-in är verkligen inget för en kattfamilj.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-11 12:46 #21 av: Alexej


Kollar lite gamla artiklar och fick upp den här.

Lucy och hennes son Uggla finns kvar hos mig och trivs med livet. Lite, lite försiktiga är de fortfarande men inga problem att klappa katterna.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-11 14:00 #22 av: Katthemsmatten

Fantastiskt vad tålamod och kunskap gör för att få en liten rädd misse ska få möjlighet till ett lyckligt liv. Hjärta

Anmäl
2013-03-11 15:27 #23 av: Alexej


Hon var en av mina första skygga katter och jag var verkligen rädd för henne. Tror jag hade tom gummistövlar på mig för att komma in och ut ur sängen.

Den natten jag fångade in den tredje ungen och Lucy glömmer jag inte heller. McDonald ligger direkt vid E4 och det fanns också Burger Max, en mack och en motell. Annars ingenting. satt i bilen fullproppad med skräpmat men kunde inte läsa för det var mörkt, ingen människa ute, alla hade stängt. Kattungen fick jag direkt men Lucy tog många timmar. Men jag ville ju inte ge upp och att åka dit inte heller -200 km. Vägen hem var fantastiskt. Katterna var med, det började bli ljust och jag var hur pigg som helst av glädje.

Nu kastrerar jag alla katter direkt, då var jag lite mer försiktigt. Men jag fångade in en hona som lyckades rymma innan hon blev kastrerad och jag hittade henne aldrig mer. Så nu är det alltid kastreringen som gäller först.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-11 15:33 #24 av: Katthemsmatten

Jag känner igen den där euforin när man åker iväg efter att ha fångat in, speciellt, de sista katterna i en koloni. Då känner jag mig hög nästan.

Förstår att du kände dig skraj om katten låg under sängen och attackerade så fort du gick upp. Tala om att vakna snabbt! Skämtar

Snabb kastration tror jag också är det bästa, både för att man minskar risken för rymning och om de gör de så blir det i alla fall inte några ungar, men också för att jag tror att det gör minst mental skada. De litar ju inte på dig så det finns ingenting som kan raseras. Efter det så är det ju bara framåt som gäller.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.