Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 10714 ggr
Lena
2009-04-10 15:15

Kattens status i det svenska påskfirandet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den svenska kattens status är inte vad den borde vara. Vid en studie av kattens historia står det klart att kattens dålig rykte härstammar från religiös vidskepelse på medeltiden. En tid när häxbålen flammade över Europa och katten förknippades med de onda krafterna. I vårt land verkar bilden av katten som häxans följeslagare ha dröjt sig kvar mycket längre än på andra håll i världen. En titt på några gamla svenska påskkort ger sitt tydliga svar.

Ur artikeln Kattens Historia:

"Till Europa kom katten med skeppen främst via Venedig och andra hamnstäder i Italien. Katten följde med som skeppskatt för att hålla efter råttorna, gick iland och började sprida sig över Europa. Först tillbads katten på samma sätt i Europa som man hade gjort i Egyptien, Kina och andra delar av världen. Men under medeltiden kom kattens ställning plötsligt att förändras. Den kristna kyrkan såg katten som djävulens och häxornas följeslagare och påbörjade en kampanj mot den. Kyrkan förknippade katten med hedendomen som till vilket pris som helst skulle bekämpas. Tusentals katter dödades runt om i Europa. Det var vanligt att de brändes på bål tillsammans med dem som ansågs vara häxor. När katterna började försvinna ökade antalet råttor och pesthärdarna började spridas över Europa. Till slut insåg Européerna vilket värde katten verkligen hade och man slutade succesivt upp med förföljelsen".

I Sverige verkar det dock som att många fortsätter att förknippa katten med de onda krafterna. Som om de gamla religiösa vidskepelserna från medeltiden har dröjt sig kvar ända in i modern tid och vägrar släppa greppet.

Vi ska nu ta en titt på några svenska påskort från 1930 - 40 talet:

Detta är ett svenskt påskkort från 1930 talet. Det verkar som  bilden av katten som häxans följeslagare dröjt sig kvar i vårt land mycket längre än på andra håll i världen.

                             Det här påskkortet är från 1930 talet.

Påskkatt2.jpg

Det här kommer också från 1930 talet

18.jpg

Konstnär Britt-Lis 1940 talet

33.jpg

Påskkort med vers från 1930 talet.

47.jpg

Påskkort från 1930 talet

43.jpg

30-tals kort av konstnären Rosa Olsson

Jag har ägnat mig åt att studera ca 200 gamla påskkort från tidsperioden 1920 - 1950 talet. Det stora flertalet är mycket idylliska och det är inte ovanligt att olika djurslag förekommer. Vanligast är hönor, tuppar pch kycklingar. Kaniner och harar förekommer ibland, likaså gäss, lamm och boskapsdjur. Dessa djur visas alltid från sin bästa sida. När det kommer till katterna förekommer de endast ihop med påskkäringar (häxor). Oftast i försvarställning med krökt rygg och tjock svans. Långt ifrån bilden av en hängiven och kelig knäkatt.

16.jpg

Exempel på ett annat tidstypiskt påskkort från samma tidsperiod som de övriga.

Även om korten i mitt exempel är runt 70 - 80 år gamla lever föreställningen  av påskhäxorna med sin följeslagande katt kvar. Många av oss har säkert en sådan påskkäring som påskdekoration där hemma. Bilden av katten och häxan verkar lika fastetsad som Jenny Nyströms tomte. Kanske är vi mera offer för vår historia än vad vi är medvetna om? Det mörka och kalla Norden har ju alltid varit sätet för allsköns folktro och oknytt. När sedan kyrkan spädde på bilden under medeltidens häxjakter förstärktes kanske dessa föreställningar? Något som katten blivit offer för. Raka motsatsen till den ställning katten hade i Egypten där den högaktades för sina råttfångande egenskaper. "Katterna sågs som aktade Medarbetare och fick med tiden en gudomlig rang". (Citat från artikeln kattens historia)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Puma77
2009-04-10 15:21
#1

Hm och alltid svarta missar. Kanske därför de inte är så poppis;) Nja jag är nog allt en häxa med mina tre missar här hemma. Men en stolt ägare till två av dem och stolt stödmatte till en.

 

//Pia

brutt
2009-04-10 16:12
#2

Ja och med all rätt de svarta katterna  är vackra.

Lena
2009-04-10 18:01
#3

#1 Jag det är lätt att tro att det är därför som svarta katter inte är lika poppis som katter i andra färger. Jag menar svarta katter är ju underbart snygga, det finns liksom ingen annan logisk förklaring…..

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Puma77
2009-04-10 18:04
#4

#3 Exakt. Svart blank päls och så oftast dessa gula lysande ögon. Finns det något er fängslande.Skrattande

 

//Pia

Gronstedt
2009-04-10 18:04
#5

Nåja, häxor är intelligenta, självständiga och empatiska kvinnor, så bättre lierade kunde katterna knappast ha!

Puma77
2009-04-10 18:06
#6

Åh tack, jag är intelligent. Sträcker på mig liteFlört

 

//Pia

Annons:
Lena
2009-04-10 23:05
#7

#5 Det var nog därför de bränndes på bål! De utgjorde ett hot mot maktens häresäten.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Puma77
2009-04-10 23:11
#8

Ja sen kunde en del använda sig av naturens huskurer som idag är vardagsmat. Men oftast så är ju det mänskliga släktet rädda för det de inte kan förstå eller hantera.

 

//Pia

kattassen
2009-04-10 23:30
#9

Ja jag anser att häxan alltid har varit ett missförstått fenomen. Tror nog på sätt och vis att de som gjorde häxan till en påsksymbol ville nog sätta henne lite i främsta rummet som en symbol för självständighet och lite "kärring mot strömmen" vilket inte nödvändigtvis är något negativt.

Den svarta katten blev hennes symbol och vapendragare.

Jag ser det nog lite dubbelbottnat och inte helt bara som en negativ karikyr.

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Alexej
2009-04-11 11:56
#10

Spännande läsning och fina kort!

Tycker också man borde se det positiva. Dåtidens häxor var säkert kloga kvinnor som tyvärr kändes som ett hot för andra.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

gulliver
2009-04-11 14:31
#11

Yes! Vi här inne är nästan alla häxor FlörtSkrattande. Är den manliga varianten trollkarl (mycket trött idag)?

Lena
2009-04-11 14:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

#9 & #10 Ja fast det var inte så positivt för dessa kvinnor som slutade sina dagar på häxbålen. Det gjorde även katterna på medeltiden.

Sedan är väl inte bilden av katten som djävulens följeslagare något som ger den en vidare positiv klang. Ett elakt, opålitligt djur som drivs av mörka krafter.

Det handlar inte om att det var fel på varken kvinnorna eller katterna, det handlar istället om värderingar i samhället, som till viss del lever kvar i Sverige än idag när det handlar om just katterna.

Jämför man gamla kort/konstverk från andra delar av Europa framstår inte katten alls på det här sättet. I Nederländerna och England t.ex. visas katterna i en helt annan dager.

Se t.ex den här nyreproduktionen av ett Victorianskt kort:

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

gulliver
2009-04-11 16:41
#13

Större delen av svenska folket är väl ändå inte speciellt religiösa idag?

Känns mer som att människor idag fortfarande tror på myten om att en katt alltid klarar sig själv. Plus en hel del andra myter.

"Dagens häxor" får oavbrutet kämpa på för att synliggöra och slå hål på myterna som finns om katter. Vilket vi i allra högsta grad gör även om vi kämpar i motvind. Någon gång ska det väl också gå upp ett ljus för de som styr i Sverige och som stiftar lagarna.

Annons:
Lena
2009-04-11 17:50
#14

#13 Det konstiga är att religionen sätter större avtryck i vårt sätt att leva och tänka än vad vi är medvetna om. Oerhört mycket av de svenska traditionerna bottnar i katolska kyrkans seder och bruk. Många gånger är de dessutom ihopblandade med hedniska traditoner som fanns här innan vi blev kristna. Lucia, Julen, Midsommaren och Påskhäxorna är exempel på detta. Även fast hedendomen försvann på 1000 - 1100 talet och reformationen till Protestantism skedde på 1500 talet lever mycket kvar ända in på 2000 talet. Detta trots att få svenskar är varken hedningar eller katoliker.

Många myter härstammar också från dessa dagar. T.ex talesättet att man ska spotta tre gånger om en svart katt går över gatan.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

gulliver
2009-04-11 18:32
#15

#14 Du menar att det skulle vara något "medfött" omedvetet?

Men nu för tiden så breder globaliseringen ut sig och människor blir alltmer egoistiska/självcentrerade. Avstånden blir allt kortare även om de inte är rent fysiska (internet).

"Man är sig själv närmast och varför ska jag ta mig tid och anstränga mig för t ex ett skadat djur som ligger i eller vid vägen" tänker nog många.

Det "svenska" kynnet är nog i många fall sådant att man inte ska lägga sig i. Inte så många med civilkurage i det här landet känns det som. Bäst att lyda "storebror" som alltid ser vad du gör.

Lena
2009-04-11 19:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#14 Medfött vill jag väl inte kalla det, men värderingar format av det samhälle vi lever i. Många glömmer bort historien och hur den har format oss. Det kan vara mer invecklat än man kan tänka sig.

Utan att gå för djupt in på saken är det ändå lite intressant hur katten har avbildats i Sverige jämfört med andra delar av Europa under ungefär samma tidsperiod.

För visst är det en viss skillnad på detta:

 

och dessa:

 

Konstverk av Holländsk Konstnär

 

Grattulationskort från England

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

gulliver
2009-04-11 21:07
#17

Ja det var verkligen skillnad.

Denna kommentar har tagits bort.
kattassen
2009-04-12 00:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

#12 Kära nån, jag trodde nästan det var mina småttingar som fångats med penselnFlört

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
johnnyvagordu
2009-04-12 00:49
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Simson
2009-05-11 15:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Min Indy var med i lokala tidningen i påsk…

-> Kastrera och id-märk <-   \>^..^<   CatCrazyLady

Simson
2009-05-11 16:01
#25

Tidningsurklippet försvann visst…

-> Kastrera och id-märk <-   \>^..^<   CatCrazyLady

Hawknestgrove
2009-05-11 16:20
#26

LEna, det underliga är, att drottning Elisabeth I av England, hatade katter, så hon hade tävlingar om att ha ihjäl dem på värsta tänkbara sätt.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

emee
2009-05-20 21:16
#27

Här kan man se att förtrycket mot kvinnor hade ett samband med förtrycket av katten, jag är själv hedning och tycker att djävulen är ett dumt kristet påhitt. För mig står vårt påskfirande med påskgummor, svarta katter osv. för en hyllning till de kvinnor som gick i mot strömmen för länge sen…sen har jag länge velat ha en svart katt…

Annons:
Marga
2009-05-20 22:03
#28

Jag tycker det var en intressant studie av påskkorten, men samtidigt känns det så stereotypt att jag knappast tror att någon tänker på riktiga katter när dom ser den svarta katten på påskkorten. Lika lite som man tänker på en riktig ren om man ser Rudolf med röda mulen på julen ungefär.

Men jag tror det ligger något i att vi påverkas av historien. Man säger tvi, tvi, tvi om det går en svart katt över vägen osv. På någon medvetandenivå gör man väl ändå en negativ koppling till katten. Vi får väl hjälpas åt att hitta de positiva kopplingarna!

Förekommer inte katter in några positiva sammanhang i svensk historia, tradiotion eller kultur? Konst? Musik?

Pelle Svanslös var väl en snäll katt? Mästerkatten i Stövlar?

majvi
2009-05-20 22:17
#29

jag läste någonstans att det förr inte var så vanligt med helsvarta katter för att så många svarta katter hade dödats tillsammans med "häxorna".

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Lena
2009-05-21 00:36
#30

#28 Pelle Svanslös har ju kommit senare tid, Mästerkatten i Stövlarna kommer inte från Sverige. Nej det är svårt att hitta positiva äldre svenska bilder av katten. Däremot finns det gott om dylika från Tyskland, England, Nederländerna och övriga mellaneuropa.

#29 Det kan nog stämma.

#26 Elisabeths den I klatthat sammanfaller med den förföljelse som bedrevs på medeltiden och in på 1500 - 1600 talet. I England var det visst särskilt illa ställt.

#27 Ja det är ett annat sätt att se det! :)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: