Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Pressmeddelande från Stockholms Katthem

2009-06-04 18:32 #0 av: johnnys girl

Att skjuta 100 000 hemlösa katter kan vara en lösning säger Eskil Erlandsson i dag i media Från Stockholms Katthem tar vi starkt avstånd från de idéer som framförts idag som lösningen på kattproblematiken i vårt land. Att systematiskt skjuta av de hemlösa katterna löser inga problem, det är barbariskt och hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

 

I dag tillsätter regeringen en grupp för att se över vår djurskyddslagstiftning. Syftet är b.la att komma tillrätta med ett av våra absolut största djurskyddsproblem. Uppskattningsvis finns det runt 100 000 hemlösa och förvildade katter i vårt land.
Från Stockholms Katthems sida välkomnar vi att regeringen tar tag i problemet och vi hoppas att man snart kommer fram till en långsiktig och hållbar lösning. Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger att avskjutning kan vara en lösning men att det även finns andra metoder

 Att systematiskt skjuta hemlösa katter är en orimlig tanke och ger inte den effekt man eftersträvar.  Det kommer alltid att finnas katter som kommer undan och fortsätter att föröka sig. En fertil katthona kan under sin livstid ge upphov till 120 000 kattungar. Inom några år skulle populationen av förvildade katter vara lika stor igen. Avskjutningen skulle inte heller förhindra privatpersoner från att överge sina katter på samma vis som man gjort hittills. Man får inte heller bortse ifrån att det bland dessa hemlösa och förvildade katter finns ett stort antal som kommit vilse och faktiskt har en ägare. Nej då  finns det andra metoder som är betydligt effektivare och mer humana.

Lagstiftning om obligatorisk id-märkning

För hundar finns idag en lag om obligatorisk id-märkning. Skulle katten omfattas av samma skydd i lagen blev det automatiskt svårare för privatpersoner att överge sin katt då man enkelt kan spåra ägaren. Alla de katter som kommit vilse skulle lätt hitta hem igen och därmed inte ta upp plats och resurser  på något av våra få djurhem.

 TrapNeuterReturn , TNR

För att få ett snabbt stopp på ökningen av antalet förvildade katter är kastrering den absolut bästa metoden. I USA, Canada och flera europeiska länder har man dokumenterat goda erfarenheter av TNR som ett humant och effektivt sätt att minska populationen av förvildade katter.

TNR vilket på svenska kan översättas som fånga, kastrera, återlämna  kan mycket förenklat beskrivas enligt följande; De hemlösa katterna fångas in och kastreras. De katter som visar sig vara tama, vilket är förvånansvärt många omhändertas av ett katthem för omplacering i ett riktigt hem. De katter som bedöms som förvildade släpps efter kastreringen tillbaks till sin invanda miljö. Volontärer och frivilliga ser till att katterna får mat dagligen samt ombesörjer att det finns något skydd där katterna kan värma sig.

 Kastreringskampanjer

Okunskapen bland många kattägare är stor och myten om att katten alltid klarar sig frodas. Man förstår inte vikten av kastrering och vilka konsekvenserna blir när man släpper ut eller överger sin okastrerade katt. Som komplettering till metoderna ovan krävs även ett förebyggande arbete riktat mot kattägare. Riktade kampanjer med erbjudande om subventionerad kastrering skulle effektivt medföra en minskning av antalet oönskade katter.

 

Avslutningsvis vill vi säga "Tack Eskil för att du är öppen för andra ideér än avskjutning och vi förutsätter gruppen kommer fram till kloka beslut i frågan".

 

 Styrelsen för Stockholms Katthem

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2009-06-04 19:21 #1 av: Hawknestgrove

Sällar mig i kören  till tacket. För dett var fktiskt skönt att höra att han även var öppen för andra lösningar och inte kör på som ett ånglok på ett enda spår.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-06-04 19:29 #2 av: martdat

ja andra lösningar är att föredra...

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-06-04 19:45 #3 av: emjon

Hoppas också att andra lösningar väljs i första hand. Det vore inte en dag för tidigt med en lag om obligatorisk märkning och även kastrering för katter som vistas ute.

Hög tid nu att ställa krav på landets kattägare.  

Anmäl
2009-06-04 19:58 #4 av: catfoot

Ja, på tiden att nått händer för alla hemlösa katter..

Anmäl
2009-06-04 22:18 #5 av: Gullimat

Blev åtminstone lite förhoppningsfull efter Tv-nyheterna i morse.

Anmäl
2009-06-04 22:23 #6 av: brutt

5Vilken kanals nyheter tittade du på ?Har inte sett några nyheter om detta ännu pga arbete.

Anmäl
2009-06-04 23:12 #7 av: Gullimat

Tittade på TV 4 och TV 1 nyheter. Vet inte vilken kanal det var av dom.

Anmäl
2009-06-04 23:22 #8 av: Marga

Jag såg Rapport och där var det faktiskt reportern, inte Eskil Erlandsson, som tog upp möjligheten att skjuta av katterna. Vi kan ju hoppas att det inte är Erlandssons huvudlinje och att utredningen kommer fram till en annan slutsats.

Anmäl
2009-06-05 00:13 #9 av: MariannE11

media vinklar ju ofta saker på sitt sätt för att få folk att gå i taket... allt för att sälja....sorry för ev journalister om jag katigoriserar er... finns ju en o annan som faller utanför.... som Tord på Aftonbladet som rapporterade om Figge i granen....Glad

Jag skriver gärna på för att se till att folk tar sitt ansvar.... OM det avskjuts katter så är vi ju ändå snart tillbaka där vi startade....så det är ingen lösning....

KASTRERA KASTRERA KASTRERA.... kastrera även en o annan som inte förstår vikten av att kastrera sin katt.....

 

Anmäl
2009-06-05 00:31 #10 av: brutt

9. Väl talat!

Anmäl
2009-06-05 23:48 #11 av: MrWalker

Härligt Johnnys girl, bra skrivet Skrattande

Anmäl
2009-06-06 01:07 #12 av: Lena

Jättebra skrivet Stockholms Katthem!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-06-06 03:15 #13 av: Alexej

Jättebra artikel!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-06-06 12:11 #14 av: Kurran

Bra skrivet! En liten kommentar: Det står att en katthona kan ge upphov till 120000 kattungar men det är värre än så. Tillsammans med en matematiker har jag gjort en uppskattning som mycket lågt räknat ger 500000 kattungar på drygt 20 år från en enda katta. Genom att klicka här kan ni se hur vi räknat.

Nu vadar vi inte katter vilket innebär att miljontals kattungar går förskräckliga öden till mötes oavsett om de lever bara någon dag eller om de blir flera år gamla.

Min dröm är att alla kattungar ska vara önskade kattungar som får hem där man ger dem den omsorg som de behöver.

 

Anmäl
2009-06-06 16:06 #15 av: Engla

Det här var ett mycket bra pressmeddelande från Stockholms katthem. Heja heja!

Anmäl
2011-10-31 19:43 #16 av: Lena

Puttar upp en gamal men intressant artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-10-31 21:23 #17 av: bymaruska

Väldigt väldigt bra av Stockholms Katthem att komma med ett skarp och tydligt pressmeddelande i samband med att gruppen tillsattes.

Det visar att det inte kommer bli helt enkelt för gruppen att bara köra på utan det finns krafter som vill lösa problemet med de hemlösa katterna med helt andra vägar en avskjutning. 

Mycket bra! ska följa den här gruppens arbete väldigt noga.

M-H

Anmäl
2011-10-31 21:38 #18 av: [neveragain]

Gruppen är klar med utredningen. De ska komma med en rapport i november tror jag. Även Göteborgs Katthjälp har sagt sitt vad gäller utredningen: http://v2.goteborgskatthjalp.com/images/docsdownload/remissvar.pdf

Anmäl
2011-10-31 21:49 #19 av: bymaruska

#18

Aha då är jag med! då blir det spännade i November. Ännu bättre att fler trycker på.

Ska läsa på lite nu konstigt att jag missat detta jag brukar vara på sånt här när det ligger mig nära.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.