Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Grundläggande kattmatsvett - Del 2

2009-07-26 18:41 #0 av: MaalinF

Det är dags för del 2 av kattmatsvettet och i den här delen så går vi djupare in i djungeln. Jag kommer ta upp lightfoder och katters tandhälsa i samband med foder. Men vi går också djupare in på blötmat och BARF.

Lightfoder
Lightfoder är för mig bara ett namn på foder med sämre näringsinnehåll och mer kolhydrater och det gäller oavsett märke. Låt mig ta ett exempel för er att titta på:

Innehåll: Torkad fågel, majs, vegetabiliskt proteinisolat*, majsgluten, vegetabilisk fiber, animaliskt fett, hydrolysat animaliskt protein, sockerbetsfiber, mineral, jäst, frukto-oligosackarider, fiskolja, natriumfosfat, äggpulver, sojaolja, DL-methionin, L-lysin, taurin, L-karnitin.
Analys: Protein (%) 37, Fett (%) 12, Linolsyra (%) 2,8, Arakidonsyra (%) 0,06, Mineraler (%) 7,9, Stärkelse (%) 21,6, Råfiber (%) 6,2, Dietisk fiber (%) 14,5, Magnesium (%) 0,08

Detta är ett vanligt foder(RC Sterilised) som rekommenderas till kastrerade katter, eftersom de behöver mindre kalorier, ca 30% mindre än en okastrerad katt. Visserligen kan man kanske dra ner på fettet till kastrerade katter, men problemet med lightfoder av den här sorten är att de verkar ersätta animaliskt protein med vegetabliskt. Jag tycker det är ett minimum på att de två första ingredienserna skall vara animaliska, men just detta foder slår på stort med majs. Och andelen torkad fågel är här inte redovisad, för vad vi vet så kan 30% av proteinet i det här fodret vara vegetabiliskt.

Foder och tandhälsa
Nu när vi ändå är inne på torrfoder så finns det också några myter som jag skulle vilja slå hål på. En vanlig förevändning för torrfoder som jag ofta får höra är att torrfoder är bättre för tänderna då det skulle skapa en rivande effekt. En effekt som skulle ta bort tandsten. Men faktum är att torrfoder är alldeles för sprött för att ha någon effekt på tandsten alls. Tänk dig effekten av att äta knäckebröd, det går lätt sönder och kilar mer än gärna in sig mellan tänderna. Det finns faktiskt bara ett enda torrfoder som har bevisat effekt emot tand sten, det är Hill's T/D. Även blötmat har noll effekt till katters tandhälsa. Det uppkommer ofta hur dåliga tänderna vissa katter får av blötmat, men man måste ge kattens tänderna något att arbeta med om de äter bara blötmat, t.ex. råa kycklingvingar.
För bättre tandhälsa kan man ge katter råa kycklingvingar eller ben att gnaga på (absolut inte tillagade då dessa flisar sig och kan sticka hål på kattens tarmar och magsäck). Det finns även något som heter Bucacat på Apoteket. Det är en pasta som kan motverka tandsten och främjar en bättre munhygien.

 

Blötmat

En av de vanligaste anledningar jag hör till att man inte köper blötmat (också kallat våtfoder) är för att de inte vill betala hem vatten. "Varför skall jag bära hem vatten för?" säger de. Andra anledningar kan vara lukten eller att katten får diarré. Jag skall bemöta detta.

Jag säger det igen; vatten, vatten, vatten. Det går aldrig nog säga hur viktigt vattnet är för katten, och än viktigare att de får i sig detta genom fodret. Att det är 80% vatten i blötmat är strålande för våra katters hälsa. Det är absolut inget slöseri med pengar eller onödigt att bära hem. Vi vet ju redan effekterna av för lite vatten (se del 1). Med blötmaten får katten i sig det vatten den behöver, det vill säga om blötmat är det enda den äter. En katt som t.ex. hälften blötmat och hälften torrfoder behöver fortfarande ha i sig det där extra vattnet, just på grund av torrfodret. För att få ytterligare ett perspektiv på varför blötmaten är så bra kan vi gå tillbaka till ursprungstanken, ett bytesdjur; 65-75% vatten, fett och protein. Det enda som saknas är benen, och de tycker jag absolut man skall ge vid sidan av, främst för tandhälsan.

När det gäller kombination diarré och blötmat beror det oftast på att katten inte är van. En katt som bara ätit torrfoder kan inte förväntas äta en hel portion blötmat och inte få problem med magen. Katter har känsliga magar i regel och behöver vänjas, något som gäller för allt nytt foder man introducerar till dem. Vid nytt torrfoder kan man räkna med 2 veckors övergång. Övergång från torrfoder till blötmat samt introduktion av blötmat kan vara svårare eftersom det är såpass stor skillnad. Börja i lite skala, t.ex. en matsked om dagen tills du ser att magen hänger med. Efter det kan man sakta ökta portionen. Det är visserligen vatten i blötmaten så det förslår, men en katt som får diarré kan lika gärna bli uttorkad. Ha tålamod! Det gäller även katter som vägrar blötmat. Där gäller dock tålamod och en extra dos envishet!

Ett misstag som många gör när de jämför foder, är att jämföra torrfoder och blötmat rakt av. Det blir inte det minsta rättvisa siffror, eftersom man jämför två olika substanser; torrt och blött. För att kunna jämföra dessa så måste man räkna om en av dem. Jag har nedan räknat om ett av Mjaus tetror, jämfört med torrfodret Eukanuba Chicken and Liver. Det är visserligen ett av de bästa torrfodren just nu, men vi skall se hur det står sig emot Mjau tetra.

Eukanuba: 35% protein, 22% fett
Mjau Kycklinghjärta: 58% protein, 25% fett

En klar bättre skillnad.

( Hur räknar jag ut detta? Jag har alltså räknat om blötmat till torrsubstans. Så här räknar man ut det: Ta först 100-X (X = vatten). I detta fallet är %-halten 82, då tar du 100-82. Då får du 18. Om du vill räkna om proteinet så tar du 10,5/18 = 0,5833. Slutligen tar du summan * 100. 0,5833*100 = 58,33 ~ 58%. Man kan räkna ut allt i blötmaten för att jämföra med torrfodret.Uträkningen kommer från Matildas Kokbok. )

 

Innehållet

Nu skall vi titta på innehållet i blötmaten som vi gjorde med torrfodret. Den här gången kan vi ta Mjau bitar i gelé (Nötfärs).

Innehåll: Kött och köttbiprodukter (nötkött minst 4%), mineraler, ägg och äggprodukter, grönsaker.
Analys: Protein 9% (taurin 0,07%), fett 4%, kolhydrater 1,5%, växttråd 0,5%, mineraler 2,0% (kalcium 0,3%, fosfor 0,3% och magnesium 0,02%), 83,0% vatten.

Precis som med torrfodret vill vi se vilka proteinkällorna är och samt hur mycket det är. Som vi ser så kommer proteinet från kött, ägg och äggprodukter, mycket goda animaliska proteiner. Normala och bra värden på blötmat är 9-11% protein, 4-5% fett. Vad det gäller magnesiumet, så räknade jag om det till torrsubstans och då får vi ett värde på 0,11%. När vi talade om torrfoder så var 0,8% den övre gränsen, men i och med vattenmängden i blötfodret är 0,11% acceptabelt. Det som är onödigt i det här fallet är så klart grönsakerna (kolhydrater och växttråd) men om vi räknar om till torrsubstans så blir det ungefär 11%. När vi talade om torrfoder så var 10% kolhydrater acceptabelt, så med andra ord är det väl okey men samtidigt onödigt. Ett annat vanligt misstag är att tro att proteinhalten är 4% som anges efter kött och köttbiprodukter, men det indikerar endast smaken. I fallet ovanför är det alltså nötfärs.

I regel så är all blötmat bättre än torrfoder men det finns ändå bättre och sämre blötmat. Företagen fyller gärna ut sina torrfoder med spannmål och så även blötmaten. Vi vill undvika spannmål, socker, grönsaker och färgämnen (ja, vissa har i det). I vissa fall går det dock inte att undvika det, men lite socker och grönsaker är överkomligt eftersom blötmaten ändå slår torrfodret. Men ibland så går det som sagt inte att undvika blötmat utan spannmål, men den är faktiskt mycket bättre än torrfodren ändå.

 

Fördelar och nackdelar med blötmat

Som med allt så finns det också för- och nackdelar med även blötmat. Nackdelen är att det är aningens dyrare än torrfoder och kan vara tungt att bära hem. Men för mig väger fördelarna mycket tyngre. Blötmat slår alla torrfoder. Torrfoder kan aldrig komma upp i samma välbehövda vattenhalt. Men blötfoder har också högre protein och fett, och i princip inga eller väldigt lite kolhydrater. Faktum är att blötmat ligger på andra plats när det kommer till foder som är bäst och närmast anpassat för katter. På första plats kommer BARF.

Ellie min tokfia


BARF

BARF är en förkortning för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Vi talar om rått kött, okokta ben, hjärta och lever. Barf kommer på första plats när det gäller kattmat då det kommer så nära katters naturliga föda som man kan komma. Barf är inget som än (peppar, peppar) går att köpa i affären, utan är något man får göra själv. Man kan ge BARF som färdiga röror eller uppdelat över en kort tid. Man hör ofta om kattägare som gärna sticker till sina pälsklingar lite rå köttfärs eller varför inte lite oxfilé eller lax. Varför vi skall ge rå fisk vet vi redan. När det gäller övrig mat som ges så där lite sporadiskt, t.ex. lite rått kött, så får det inte överstiga 10% av det dagliga man ger katten. Skall man ge mera rått än så, så måste det vara balanserat med rätt proportioner. I andra ordalag så är det inte så fantastiskt bra att servera nötfärs som enda föda en hel dag.

Precis som med alla nya foder måste katten vänjas och så även med BARF, kanske till och med under längre tid. Övergång till BARF är inget som görs i en handvändning. Om du vill börja barfa din/dina katt/er så kan det vara en god idé att börja vänja dem vid rått kött. Man kan bjuda på köttfärs, lever, kycklinghjärta, kycklingvingar, fläskfilé, grishjärtan, kottlett med ben... Man kan som sagt bjuda på det mesta men tänk på att inte ger mer än 10% av hela dagsransonen. Och det skall naturligtvis vara rått, det är det som är saken med BARF. Skall man bjuda på lever så skadar det inte att vara lite återhållsam, proportionerna för lever i BARF är 5-10%. Det är inte så fram att lägga fram 50g lever och hoppas på det bästa, 50g lever kommer antagligen ge katten diarré. 1 tsk är mer lagom.

Jag nämde tidigare att BARF kan ges över tid och som röror. Eftersom jag själv ger röror kommer jag förklara dessa närmare. När servera endast röror till sina djur så måste man likt med blötmaten ge katten något för tänderna. Råa kycklingvingar har kommit upp flera gånger som förslag. Men, ibland kan det vara så att katten inte förstår vad den skall göra med en kyclingvinge eller kanske inte tycker den är så aptitretande. Ibland kan man behöva dra av skinnet och dela vingen i bitar (med sax eller så sönder den med t.ex. en hammare). I samband med BARF och liknande så kommer även frågan om rått kött och salmonella upp. Om man köper svenskt kött så är risken i princip obefintlig.

 

Recept

När man gör BARF är det viktigt att man följer grunden för det. Alltså, att man använder sig av rätt proportioner. Utan rätt proportioner får katten näringsbrist. Och grejen men BARF är att det är just rått, man kokar aldrig BARF.

• 60% muskelkött, 10% hjärta,
• 10% ben, inte över 10%.
• 5-10% lever, närmare 5 än 10%
• 5-10% övrigt, som t.ex. äggula, yoghurt eller keso men är dock inte nödvändigt

När man gör BARF så kan det vara bra att ha en köttkvarn, men det beror också naturligtvis på hur man vill göra sin barf. En köttkvarn är bra om man t.ex. vill mala en hel kyckling. Ett av de enklaste recept man kan göra är t.ex.

600g nötfärs, 100g hjärta, 60g lever, 3,5tsk benmjöl(man räknar 1tsk per 200g kött) och eventuellt 50g äggula. Vill man ha mer är det bara att dubbla.

När jag själv gör röror så vill jag naturligtvis göra det så enkelt som möjligt för mig, men vad som är enkelt är också individuellt. Jag brukar använda mig av så kallade 'kattkorvar' som säljs genom ett företag som heter Jipotimas. De tillverkar olika sorters korvar med varierande innehåll av muskelkött, lever, hjärta och ben. Vad som går att säga om Jipotimas korvar är att ingen av dem är fullständigt färdiga som fullfoder. Vi får ordna lite själva för att få ett bra resultat. Jag använder även korv från ett annat företag som heter Klass. De gör visserligen hundmat men jag köper deras halvfoderkorvar, som är i princip bara muskelkött. Det är billigare än färs och annat. Ett av de enklaste recepten som jag gör är följande:


• 1st kattkorv á 350g (35% muskelkött, 35% ben, 30% hjärta)
• Klasskorv 700g ( 95% muskelkött, 5% lever)
• 100g hjärta
• 30-40g lever

Med detta får vi värden som ser ut så här: 68% muskelkött, 11% ben, 6% lever, 15% hjärta. Nu stämmer inte detta överens helt med vad vi tidigare lärde oss, men detta är fortfarande ett fullgott recept. Jag har helt enkelt slopat 'övrigt' i mitt recept så då gör det inget om hjärta och muskelkött stiger i %. Extra hjärta är alltid bra i ett recept, då en del taurin försvinner vid frysning.

Men som med blötmat och så med röror, så behöver man ge något vid sidan av för katternas tandhälsa.

När du skall ge din katt BARF så kan du inte slänga fram hur mycket som helst. BARF är såpass koncenterat med vad katten behöver, att den inte behöver speciellt mycket. Man brukar säga att katten skall ha 2-5% utan sin kroppsvikt. Det är kanske inte så lätt att avgör

a vad som är lagom, men som exempel, mina två innekatter är inte superaktiva men gör några race om dagen och leker när de är sugna. De får 2% av sin kroppsvikt och håller vikten fint på det. Man får pröva sig fram. Hur räknar man ut hur mycket det skall ha? Säg att din katt väger 4kg, dvs 4000. Du vill pröva att ge din katt 3% av kroppsvikten. Då tar du 4000*0,03 = 120g om dagen. Svårare är det inte! Men, det är däremot viktigt att då och då väga katten så du ser att den håller vikten och att givorna är i bra storlek.

Det är lättast att frysa in barfen om en eller två portioner. Jag har t.ex. investerat i små rosa burkar från Biltema 15kr för 3st. De är verkligen perfekta för portionstorlek, åtminstone om man inte har så många katter. Och ja, du behöver frysa in din barf, den kan inte stå i kylskåpet.

 

För den okunnige och ovane så kanske BARF ter sig väldigt svårt till en början. Men, med lite räknekunskaper och en hushållsvåg kan man göra underverk. Okey, en köttkvarn kanske inte hör till vanligheterna och kanske är både dyrt och svårt att skaffa, men bortsett från det så är det inga konstigheter. En annan nackdel kan vara färskheten; man kan inte låta det stå hur länge som helst, det kan inte heller ligga i frysen hur länge som helst. En av de största fördelarna med BARF är att det är ett foder som ligger så nära kattens 'naturliga' kost. Sen är det också billigt. Katten skall ju dels inte ha så mycket men uträknat kilopriset på mitt eget recept så är det ca 30kr/kg. För en katt hemma hos mig, blir det ca 2kr om dagen.

Så fram med köttyxan och bunkra upp skåpen med blötmat nu!

Länkar för vidare läsning:
http://www.catinfo.org/

http://www.devonrex.se/kokbok/
http://naturalcat.forum24.se/naturalcat.html

 

 

 

Anmäl
2009-07-26 19:01 #1 av: mymlanbus

Jösses, jag blir alldeles yr i huvudet av det här. Så mycket som man inte hade en aning om! Skrattande Tack för en bra artikel!

 

Anmäl
2009-07-26 19:02 #2 av: [Gisele]

Jätteroligt att få läsa del 2 Mealyn! Väldigt bra skrivet! Denna artikel ska jag maila till alla mina kattvänner! 

Anmäl
2009-07-26 20:04 #3 av: Bogart

Ska man jämföra foder så bör man faktiskt räkna om torrfodret till torrsubstans också. Visst, torrfoder innehåller kanske bara 10% vatten, så någon större skillnad blir det inte. Fast jag tycker helt klart att man bör räkna om båda till torrsubstans, för att göra en så rättvis jämförelse som möjligt.

Anmäl
2009-07-26 20:31 #4 av: MaalinF

#3 Men snälla du, vad tror du torrfoder är? Torrsubstans. Vi talar möjligen en skillnad på 3% upp eller ned. Jag tycker inte skillnad är väsentlig i sammanhanget så skillnad fortfarande är väldigt stor.

Anmäl
2009-07-26 20:51 #5 av: Bogart

#4 Vad var det för attityd? Torrfoder är inte torrsubstans, och det är sanningen.  Jag är fullt medveten om att skillnaden är liten, vilket jag redan har påpekat.

Jag tycker ändå att skillnaden är värd att påpeka, och därför gjorde jag just det.

Anmäl
2009-07-26 21:11 #6 av: Minka040

#4 Fast nej, torrfoder är inte torrsubstans innan du räknat bort vattnet. Skillnaden mellan resultaten är inte tre procent utan snarare tre procentenheter. Observera skillnaden!

 Om man räknar på 10% vatten (jag vet inte exakt hur det ser ut i Eukanuba):

Protein: 38,8 %

Fett: 24,4 %

 

Annars en mycket bra och informativ artikel - men rätt ska vara rätt! Flört

Anmäl
2009-07-26 21:34 #7 av: MaalinF

Visst, procentenheter, men jag har inte tagit med det för att jag anser att den lilla skillnaden bara gör det mer komplicerat. Torrsubstans vs blötsubstans är nog nytt för många. Men vill ni räkna på det så kan ni göra det om ni har lust. Jag anser skillnaden tillräckligt liten för att utelämna.

Anmäl
2009-07-26 21:40 #8 av: Minka040

Skillnaden är närmare 11 procent (och nu inte i enheter räknat)! Det finns ingen som utelämnar en sådan beräkning om man vill ha ett sanningsenligt resultat. Statistikern i mig blir en smula ledsen om man anser att 11% är försumbara siffror.

Anmäl
2009-07-26 21:43 #9 av: MaalinF

35 - 38,8
22 - 24,4

Det är den skillnaden jag ser, och som jag tror de flesta andra också ser.

Anmäl
2009-07-26 22:00 #10 av: Minka040

Ja, jag ser den också: 11% skillnad mellan svaren! Att fördumma folk då du inte själv kan se den betydande skillnaden känns lite lågt för min del... Det enda som krävs (för ett korrekt resultat) är att man gör en likadan uträkning till för torrfodret.

Uträkningen kommer från Matildas kokbok där också uträkningen för torrfodret finns. Den ena kan inte göras utan den andra! För mig saknar artikeln helt värde om den utelämnar uträkningar som enbart främjar det man själv vill påvisa.

Anmäl
2009-07-26 22:09 #11 av: Minka040

"Ett misstag som många gör när de jämför foder, är att jämföra torrfoder och blötmat rakt av. Det blir inte det minsta rättvisa siffror, eftersom man jämför två olika substanser; torrt och blött."

Här skriver du själv om "rättvisa siffror". Det roliga är att du nu i artikeln jämför exakt så själv: Du jämför ett foder med vatten i med torrsubstansen för ett annat. Flört Ser du det smått komiska?

Anmäl
2009-07-26 22:09 #12 av: MaalinF

Som jag ser det och som det verkar vara är skillnadens vikt en personlig uppfattning. Jag försöker presentera fakta på ett enkelt sätt, jag försöker inte 'fördumma' någon. Att blanda in ytterligare uträkningar känns för mig inte onödigt, då jag just tycker att skillnaden är såpass liten.

Slutsatsen är fortfarande den samma.

Anmäl
2009-07-27 01:39 #13 av: Druke

Jag tycker också det var en bra artikel, Mealyn! Väldigt intressant att läsa. Det finns mycket att lära! :)

Anmäl
2009-07-27 02:16 #14 av: Debattia

Mycket bra artikel !!

Jag utelämnar gärna några procentenheter eftersom jag finner mycket intressant i hela artikeln som jag aldrig tänkt på förut.

Vad rekommenderas för ben till katter att gnaga på.Hundar ska akta sig för vissa ben ,de som börjar på g.är det lika med katter?Kyckling och kalkon kan jag tänka mig är farliga.

 

Anmäl
2009-07-27 10:15 #15 av: MaalinF

Kyckling går jättebra och säkert kalkon också! Den enda man egentligen behöver tänkta på att de absolut inte skall vara tillagade.

Anmäl
2009-07-27 14:39 #16 av: Elcyion

#14 Kyckling och kalkon är de ända (vad jag vet) benen som är fullvärdiga Ca:P källor. En katt kan utan problem äta råa grisben, brosk och annat i den kategorin. Men de är inte fullvärdiga källor till Ca:P. Däremot har de andra funktioner, så som att rensa tänder och hålla igång käkmusklerna.

Att hundar inte får lov att äta fågelben, är en sanning med modifikation. Ingen av djuren ska äta tillagade ben, men BARFar du din hund, så ingår där en hel del fågel också. Bl.a för Ca:P. Sen skiljer det sig ganska mycket mellan hundens och kattens behov :)

Anmäl
2009-07-27 14:41 #17 av: Elcyion

För den som vill gräva ner sig mer i ämnet, finns det lite grupper på yahoo. Dels rawfeeding (främst för hund), rawcat (för katter) och CatNutritionInfo (katt).

Anmäl
2009-07-27 19:07 #18 av: MaalinF

Så länge man ger ett fullgott foder vid sidan av, kan man ge råa ben av de flesta slag.

Anmäl
2009-07-27 22:28 #19 av: Lena

Tack Mealyn för intressant och lärorik artikel!

Det där med fågelben hade jag fullständigt fått om bakfoten tidigare och därför aldrig vågar ge.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-27 22:50 #20 av: MaalinF

Ah det är ingen fara :) Odjuren här hemma får kycklingvingar regelbundet.

Anmäl
2009-07-27 23:24 #21 av: Elcyion

Min hankatt (som är den ända av dem som äter BARF) har FORL. Annars hade jag också gett fågelben. Har försökt ge honom ben och sådant, man han vill inte tugga på dem. Ändå har han tidigare snott köttben direkt från munnen på min hund :S

Anmäl
2009-07-28 00:17 #22 av: MaalinF

#21 haha modig katt det där! Min ena katt är svårtrugad när det gäller ben tyvärr och hon är den som  behöver det mest.

Anmäl
2009-07-28 00:32 #23 av: Elcyion

#22 Samma med min ena katt. Hon har jättemycket problem med tandsten och tandköttsinflamationer. Men hon vägrar allt som inte är torrfoder eller mjau. Tanken är att få över henne på BARF också, men allt har sin tid. Först ska hunden bli frisk. Sen kan jag börja orka klödda med det också. Förhoppningsvis kan jag få henne att äta ben eller större köttbitar (som också slipar tänderna till viss del när de gnager på det).

Anmäl
2009-07-28 00:57 #24 av: MaalinF

Jag har fått tips att pröva lite olika sorter, fr. lamm och sånt där. Hoppas det funkar. Skall börja borsta tänderna lite på dem också tror jag. Iaf Ellie, hon tuggar så slarvigt. Sen har hon dessutom inte bytt de två övre främre tänderna. Så hon kvar mjölktänderna där, enligt veterinären. Men jag skall fråga igen nästa gpng.

Anmäl
2009-08-02 16:39 #25 av: Marad

#14
Ben som börjar på g?

Anmäl
2009-08-05 00:24 #26 av: Skrutt

# 25 Hon skrev förmodligen fel.

Anmäl
2009-08-07 00:42 #27 av: anebit

Jättebra information!

Anmäl
2009-08-07 02:14 #28 av: Maria-I

Jättebra och intressant artikel, öppnade upp ett helt nytt tankesätt för mig i alla fall! Jipotinas verkar dessvärre inte ha någon återförsäljare i Skåne, känner du möjligen till liknande produkter som säljs i Skåne?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.