Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
9. Kattens sjukdomar & problem

Dålig mage = Giardia?

2009-11-20 02:09 #0 av: Imasy

Efter en diskussion jag hade med en vän om kattens sjukdommar diskuterades mycket, samt att vi kom in på hemlösa katter och dåliga magar som jag tänkte jag skulle berätta lite mer om.

Här på sajten dyker det ofta upp problem med dåliga magar, som trots skonkost, veterinärfoder och allt efter konstens alla regler inte vill ge med sig.

Kom då att tänka på Giardia intestinalis, som många veterinärer heller inte brukar tänka på att testa för om jag förstått det rätt. Trots att den är väldigt vanligt förekommande.

Giardia är en parasit som lever på tarmslemhinnan och hindrar tarmens normala funktion. Med kattens avföring kommer cystor av Giardia som smittar.

Undersökningar visar att hela 50% av nötkreatursbesättningar är smittade med Giardia. Vilket betyder att en ladugårdskatt som druckit ur samma vattenkärl t.ex. som en ko (eller annat smittat djur) löper stor risk att bli smittad av Giardia.

Denna parasit är resistent emot våra rengöringsmedel och desinfektionsmedel som vi vanligtvis använder. Oftast visar sig parasiten på unga djur, och var fjärde katt som testas för Giardia visar positivt på provet.

Giardia har påvisats hos flera olika djurslag, men då detta är en zoonos kan den även sprida sig till människan och vice versa.

Symptomen visar sig oftas genom återkommande kraftig diarré och viktminskning. Parasiten kan uppträda i samband med stress, ett plötsligt foderbyte eller andra magproblem. Alltså är denna parasit väldigt lätt att missa och man tror den dåliga magen kan bero på något annat.

För att få veta om katten har denna parasit måste man antingen åka till veterinären eller skicka ett avföringsprov till SVA. Ett avföringsprov hos SVA kostar bara ca 200-300 kr, medans veterinär oftast tar betydligt mer i avgift. Skickar man sina prover till SVA brukar svar komma på mail 1-2 dagar efter att man skickat det (för mer information se www.sva.se ).

Att bli av med Giardia är ganska simpelt. Man ger Flagyl eller Axilur i ett visst antal dagar i sträck. Fem dagar med Axilur är vad som ska krävas, men det finns även uppgifter ifrån de drabbade att tio dagar i rad med Axilur ska vara bättre. Men det får man rådgöra med sin veterinär om vad som passar just sin egen katt bäst efter dess kondition.

Efter att behandlingen är avslutad tar man ett nytt avföringsprov efter fjorton dagar. Ibland måste djuret behandlas upprepade gånger.

Ett litet tillägg i efterhand:

Om man har ett djur som testat positivt för Giardia, så måste alla hushållets djur genomgå behandling då de kan bära på parasiten utan att man märker det.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-11-20 09:59 #1 av: Kittekatten

Det finns en annan parasit också, som ger samma symptom men som jag tror kräver annan behandling, Tritrichomonas foetus. Någon som vet mer?

Anmäl
2009-11-20 11:39 #2 av: russin

Jag trodde Giardia var rätt sällsynt i Sverige ?

Det enda jag vet är att Giardia är en anmälningspliktig sjukdom/parasit om man upptäcker att ens djur är smittat måste man anmäla det för att smittan ev ska kunna spåras.

Anmäl
2009-11-20 12:16 #3 av: Imasy

#2

Det står inget om anmälningsplikt för Giardia på SVA´s sida iallafall. Vet att det var nån annan sjukdom/smitta jag frågade SVA eller SJV om det fanns anmälningsplikt på, men de hade tagit bort den. Kanske Giardia också är borttagen?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-11-20 12:38 #4 av: russin

Hm, skumt. Det var fortfarande anmälningsplikt i våras vad jag vet.

Anmäl
2009-11-20 12:40 #5 av: Imasy

#4

Aha, där ser man.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-11-20 13:07 #6 av: russin

Här är två snabba länkar där man kan läsa att den är anmälningspliktig:

Scrolla ner till Giardia och behandling http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1574

Även på netdoktor står det samma sak: http://www.netdoktor.se/resemedicin/?_PageId=1263

 

 

Anmäl
2009-11-20 13:10 #7 av: russin

Och här är den viktigaste länken - den från smittskyddsinstitutet:

smittskyddsinstitute - giardia

Anmäl
2009-11-20 13:17 #8 av: russin

Fast är det någon som vet - den kanske bara är anmälningspliktig när det gäller människor ? Fast det är ju samma parasit, men kanske bara anmälningspliktig om människa har den. En tanke jag fick.

Anmäl
2009-11-20 13:40 #9 av: Imasy

Jag har ringt SVA och den är inte anmälningspliktig för katt iaf.Möjligtvis att den kan vara anmälningspliktig när det gäller människo?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-11-20 13:46 #10 av: russin

Jo enligt smittskyddsinstitutet är den ju anmälningspliktig om människa får den, så då gäller det bara oss då - inte katterObestämd

Anmäl
2010-02-05 20:31 #11 av: Lena

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-01-02 19:52 #12 av: tervmatte

Puttar upp med en fråga

Kostar verkligen provet endast 200-300kr hos SVA? På deras hemsida står det 1200kr plus moms...

Har jag missförstått något här?

http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Prislista1/Djurslag-Foder--Livsmedel/Katt/

Anmäl
2011-01-02 20:02 #13 av: gulliver

Min kattveterinär skickar prov för Giardia PCR till ett stort laboratorium i Tyskland Laboklin. Kostar runt 400:- om jag inte minns totalt fel.

Senaste behandlingsstrategi hon använder är Axilur i fem dagar, uppehåll i några veckor och därefter Axilur i fem dagar.

Hjälper inte Axilur så är det Flagyl som gäller (minns just nu inte hur lång behandlingstid).

Övriga parasiter som kan ge diarré hos katt är coccidier och som någon nämnde tidigare Tritrichomonas foetus. Vid den sistnämnda så kan katten få blod i avföringen och mot den ska det inte finnas någon behandling.

Anmäl
2013-09-26 18:05 #14 av: Kjellebluesman

Behandlas med Axilur??? Varför? Giardia behöver en stark antibiotika. 200-300-400 kr. Nog är provet dyrare än så! Inget står heller om att det finns olika typer av Giardia???

Anmäl
2013-09-26 21:14 #15 av: Alexej

Giardia

En encellig parasit som påvisats hos olika typer av djurslag samt hos människor. Parasiten är dock vanligast hos unga djur och smittar via cystor som avges i avföringen. Cystorna är mycket tåliga och kan bland annat spridas via infekterat vatten eller föda. De är resistenta mot desinfektionsmedel. Giardia finns i flera olika genotyper och katter kan bli smittade av genotyp A och F, varav typ A även kan smitta människor (och vice versa).

Symptomen är vanligtvis diarré och viktminskning, men vissa djur är helt symptomfria. 

Giardia kan behandlas med Flagyl eller Axilur. Upprepade behandlingar kan krävas.

http://kaliforniakatten.blogspot.se/2012_10_01_archive.html

SVA utför träckundersökning för påvisande av oocystor av giardia och kryptosporidier (Giarda sp. och Cryposporidium sp.) med tekniken immunofluorescens (IF). 

Pris 200 kr (exkl. exp.avgift och moms)

http://www.sva.se/sv/Diagnostik-och-produkter1/Aktuella-analyser/Katt1/Giardia-och-kryptosporidier/


 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-09-27 01:35 #16 av: Yippeekayey

Tack för bra info!!!


 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.