Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
9. Kattens sjukdomar & problem

Ta bort fläckar på ett effektivt sätt

2009-12-06 21:51 #0 av: [Gisele]

Som kattägare får man räkna med att någon gång hitta kräkpölar efter hårbollar, eller få urin- eller avföringsfläckar. Jag har själv en katt som kräks väldigt ofta i perioder på grund av hårbollar som ska upp.

Ofta prickar hon in mattorna, vilket har gjort att jag fått testa mig fram för att hitta bra metoder att få bort fläckarna. Någon enstaka gång när mina katter varit nedsövda efter ingrepp, eller om badrumsdörren varit stängd, så har det hänt olyckor utanför lådan vilket gjort att jag även provat att ta bort sådana fläckar. Jag vill gärna dela med mig av det som fungerat för mig, och förhoppningsvis kan någon annan också ha nytta av det. Dock kan jag inte garantera något eller ta ansvar för slutresultatet för någon annan.

Den metod som jag tycker fungerar bäst är att använda  Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus, vilka båda finns att köpa på apoteket. Dax Ytdesinfektion Plus finns bakom disk, så man får be personalen att hämta en sådan flaska. Alsolsprit står dock i hyllorna.

Alsolsprit består av Aluminiumacetotartrat, etanol, ättiksyra och vatten. Dax Ytdesinfektion Plus består av Isopropylalkohol. Alsolsprit används som uttorkande medel vid vätskande sår eller eksem och Ytdesinfektionsmedel används för att rengöra och desinfektera ytor. Båda medlen har jag god erfarenhet av då det gäller att avlägsna fläckar utan att det blir märken efteråt. (Dax Ytdesinfektion är ett överlägset fönsterputsmedel också!)

Har man ättiksprit hemma så kan man även använda det, även om jag personligen tycker att det luktar för illa och innebär extra jobb med att få bort lukten efteråt, det är inget jag rekommenderar således.

30-045stor_jpg-for-web-small.jpg Alsolsprit_jpg-for-web-small.jpg

Madrasser/dynor

Först tar jag bort så mycket jag kan av fläcken med en svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag brukar använda Ajax rengöringsmedel. När det är gjort tar jag Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus och dränker in fläcken generöst med medlet. Fläcken ska vara rikligt indränkt och därefter låter jag det självtorka. Låt inte barn eller djur komma i kontakt med fläcken när den är indränkt i så stark alkohol. Under tiden som fläcken torkar löser alkoholen upp urinens molekyler (eller kräket, avföringen) och till slut när det har torkat så finns varken någon lukt eller fläck kvar.

Om man har återkommande problem med att kattfläckar hamnar på just madrasser eller dynor i fåtöljer eller soffa, så kan man skydda madrassen med presenning tills man löst orsaken bakom kattens beteende. Har man löstagbar klädsel på fåtöljer och dynor så kan det vara en god idé att klä in innerdynorna med klädpåsar av plast och trä på klädseln ovanpå. Plasten skyddar så att fläcken inte går ner i skumgummit, och det är bara att tvätta klädseln i tvättmaskinen ifall en olycka har skett.

Mattor 

Fläckar på mattor angriper jag på samma sätt som med madrasser. Jag tar bort så mycket av fläcken som möjligt med svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag använder Ajax rengöringsmedel. När allt synligt är borttaget så dränker jag in fläcken i Alsolsprit eller Daxs Ytdesinfektion Plus och därefter får fläcken självtorka. För att skydda golvet under behandlingen kan man vika några frottéhanddukar och lägga under. Handdukarna gör också att det blir luft mellan mellan golv och matta och mattan torkar mer effektivt. För att hindra att barn och katter i hemmet inte ska kliva i det blöta kan man lägga en frottéhandduk över fläcken för att markera området, alternativt ställa en upp-och nervänd hink över fläcken. Använd den metod som passar din familj bäst.

De mattor jag tagit bort fläckar på är trasmattor, gummerad gångmatta, sisalmattor och en handtufsad vardagsrumsmatta. Prova dig fram försiktigt när du tar bort fläckar på dina egna mattor.

Kläder

Jag har provat att använda Dax Ytdesinfektion Plus och Alsolsprit  på några bomullskläder i olika färger, och det har fungerat utan att medlen har blekt tygerna. Men jag råder alla att vara försiktiga och prova på en bit som inte syns innan ni testar själva.

Katter som går utanför lådan

För dig som har en katt som går utanför lådan rekommenderar jag artikeln Katter som bajsar eller kissar utanför lådan.

Av Gisele

www.kattstatus.se

Anmäl
2009-12-06 22:05 #1 av: Hawknestgrove

Putt! Bra artikel!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-01-05 16:33 #2 av: gulliver

Tack Gisele Skrattande. Precis vad jag behövde.

Anmäl
2010-01-05 17:38 #3 av: [Gisele]

Så bra! Bara maila mig om du behöver mer hjälp! Glad

Anmäl
2010-05-20 13:12 #4 av: destiny

Jag har köpt DAX ytdesinfektion Plus en gång förut och tänkte köpa en ny flaska nu. Kollade på Apotekets hemsida, det är receptbelagt nu!

Anmäl
2010-05-20 13:22 #5 av: Alexej

Jag använder helt vanligt ättika. har inga besvär med lukten-gillar ättiksgurkor:)

Har också använd Dettol men gillar inte lukten.

Ta ättika till allt, golv, tyg och tvätt.

Men jag har haft en okstrerad hane här som strilade. hittade 2 torkade pölar och tvättade gardiner. Men jag blir inte riktigt av med lukten. Använd en massa spray och rökelse och städat hur mycket som helst.

Han måste har haft ett ställe som jag inte hittar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-05-20 14:43 #6 av: Lena

Hittade ett superbra medel i Zoo-butiken som heter Piss-Off. Tar bort alla lukt samt desinfecterar. Det hitintaills bästa jag provat. En ganska stor sprayflaska kostade 99:-. Men Dettol och Ättika fungerar också.

Problemet med fertila katter är att de genast markerar igen när man väl tagit bort lukten. Sedan luktar de ju betydligt mera också.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-05-20 18:14 #7 av: Sidentass

Tack för den artikeln..av någon anledning prickar katterna här alltid på mattan när dom ska kräkas..

Anmäl
2010-05-25 20:27 #8 av: [Gisele]

Destiny: Jag var inne idag och köpte en flaska Dax Ytdesinfektion Plus, 38 kr, och det är inte receptbelagt. Däremot står ju flaskorna "bakom disk" så man får be om dem.

 

Anmäl
2010-05-25 21:55 #9 av: Cindy

Jag använder enbart UrineOff vid kissfläckar. Har räddat madrass, täcken, sängkläder, matta och kläder otaliga gånger!

Om det är kiss på något jag inte kan kasta in i tvättmaskin (efter en halvtimme med UrineOff) så dränker jag först fläcken i UO, och har efter en stund på Spill-be-gone pulver. Det absorberar all vätska, och är bara att dammsuga upp sen.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.