Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 8818 ggr
[Gisele]
2010-03-12 21:51

Kontrollerad utevistelse

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Majoriteten av Sveriges 1,6 miljoner katter bor idag i tätorter, vilket inte är någon lämplig miljö för en katt. Den är faktiskt livsfarlig, och varje dag blir svenska katter överkörda av bilar. Därför är det allt fler katter som får gå ut under kontrollerade former, dvs kontrollerad utevistelse. Det innebär att kattägaren inhägnar hela eller delar av sin trädgård, bygger en rastgård, nätar in altanen eller balkongen, eller tar ut sin katt i sele och koppel.

                            35-1-1.jpg

                            Foto: Mia Höglund

Vi på Kattstatus rekommenderar kontrollerad utevistelse och vill visa exempel i olika artiklar på hur dessa lösningar kan se ut. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vi vill också hjälpa kattägare att med kunskap om kattens behov inreda sina hem för att ge katten en så stimulerande miljö som möjligt.  

Idag finns god kunskap om vad katten behöver för att trivas som innekatt med kontrollerad utevistelse. Det är viktig information även för den som är inbiten utekattsförespråkare. Ingen katt bör släppas ut fritt på egen hand förrän den är kastrerad och id-märkt och minst ett år gammal. Tills katten fyllt de kraven bör ägaren ha kunskap om vad katten behöver för att trivas inomhus. Bästa sättet att lära en katt att vara ute och hitta hem igen, är just att gå i sele och koppel med den i ett antal veckor innan den släpps lös. De som bara öppnar ytterdörren för kattungen och hoppas att den hittar hem igen när ägaren är tillbaka från sitt arbete, brukar få erfara att den är spårlöst försvunnen. Det finns således anledning för alla slags kattägare att skaffa sig kunskap om kontrollerad utevistelse. Utekatten kan en dag bli sjuk och tvingas till konvalecens inomhus, den kan skadas så svårt att den får nedsatt syn, hörsel eller en kroppslig skada som gör att den inte förmår klara ett uteliv.

            IMG_0148_JPG-for-web-normal.jpg

            Huskatten Robin i sin inhägnade trädgård. Foto: Sofia Karlsson.

Idag bor vi inte längre hela våra liv på samma ställe. På grund av utbildning, arbete och skilsmässor flyttar vi oftare. Det är inte ovanligt att flytta från lägenhet till hus, och sedan tillbaka till lägenhet igen, och det ställer krav på de kattägare som valt att ha lös utekatt. En katt som är van vid kontrollerad utevistelse och som har en stimulerande innemiljö, är en mer flexibel familjemedlem.

Kattstatus vision är att alla katter ska kastreras, id-märkas, vaccineras och försäkras och att inga katter ska släppas lösa ute i stadsmiljö. Vi önskar att den gamla synen på katter som ett vilt djur som klarar sig själv ska byta plats med en mer human och tidsenlig syn på katten som ett husdjur med hög status.

Gisele  

www.kattstatus.se

Annons:
TheMe
2010-03-12 22:14
#1

Superbra artikel, tummen upp!

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

Lena
2010-03-13 13:23
#2

Tackar teamet bakom Kattstatus för en informativ och bra artikel. Här får vi många bra tips på hur vi kan de katterna ett gott liv samtidigt som vi skyddar våra pälsklingar från ond bråd död.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2010-03-13 13:55
#3

Väldigt bra artikel. Alldeles för många katter släpps ut i tätorter.

Men-varför ska en katt vara minst 1 år innan den kan släppas ut?

Mina har varit utekatter sedan de var kattungar och trivs med det.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Gisele]
2010-03-13 14:45
#4

#3 Jag har skrivit att en katt inte bör släppas ut lös förrän den är kastrerad, id-märkt och minst ett år gammal, för att en okastrerad, icke idmärkt kattunge/ungkatt har dåliga förutsättningar att klara de faror som finns ute - oavsett om det är landet eller tätort. En sån katt som försvinner förökar ju sig, vilket ingen härinne eftersträvar, så hårt som alla arbetar för att hjälpa de hittekatter som redan finns.

Kattstatus rekommenderar istället kontrollerad utevistelse för de katter som är unga, okastrerade och idmärkta av den anledningen. Ja, vi rekommenderar ju kontrollerad utevistelse till alla. Glad

anebit
2010-03-13 16:22
#5

Jättebra artikel! 

Jag skulle aldrig våga ha mina ute själva. Skulle inte kunna sova om dom inte var inne på kvällen. Eller vara konstant orolig om dom var ute själva. Som en hönsmamma Tungan ute  Skrattande

Dom är ju mina långhåriga barn som inte kan prata rent.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Alexej
2010-03-13 16:36
#6

#4 Kattungar kan också id-märkas…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
[Gisele]
2010-03-13 16:43
#7

Ja Alexej det kan de ju. Samt kastreras tidigt! Och vara i rastgård, inhägnad trädgård eller sele. Glad

gulliver
2010-03-15 16:27
#8

Jättebra artikel. Väntar med spänning på följande avsnitt.

Sidentass
2010-03-15 23:00
#9

#5 Anebit så underbart du säger.."långhåriga barn som inte kan prata rent"!Flört Så sant så…man går o pratar med dom om allt som händer omkring en..o visst förstår dom vad man säger -- iallafall när dom har lust med det!

LillKira
2013-04-03 10:31
#10

Jättebra artikel!

Lena
2013-04-03 18:31
#11

Ja här finns hållfasta råd för den som vill ge kissen möjlighet till  utevistelse utan att utsätta den för risker.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Jessicahagstrom94
2013-04-03 22:21
#12

Här är det nätad balkong som gäller och sele :)

LillKira
2013-04-05 10:19
#13

Håller just nu på att bygga in hela utplatsen till en stoor fin rastgård till missarna 😃. Utan att dom utsätts för fara får dom utrymme att ligga i gräset och mera plats att springa runt på. Och lilla Kira som inte varit ute sen hon blev infångad kan också få njuta av solen i sommar ❤️

Annons:
[Nightcat]
2013-04-15 08:32
#14

Hade önskat att det fanns ber tips på hur man kan hägna in, hur man kan göra balkonger intressantare och tips på hur man lär katten att gå i koppel, samt tips på sele :)

Kanske nästa gång?

kattassen
2013-04-15 12:31
#15

Denna typ av sele tycker jag fungerar bäst på mina stora katter. Dock finns det en annan variant även med ett band längs magen också (den rosa).

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Lena
2013-04-15 22:31
#16

#14 Här är en tråd med lite tips på hur man kan näta in balkongen!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Tyrisen
2013-04-16 00:21
#17

Vilken bra artikel, med många bra poänger som jag tror en del kanske inte tänkt på. T ex att det vore väldigt bra om alla katter hade viss vana av innemiljö, för den kan ju bli sjuk, den blir gammal osv. Alltid bra om även en utekatt på landet kan vänjas vid att trivas inomhus.

Självlängtar jag tills vi får flytta. Har äntligen fått en lägenhet som vi kommer trivas i, inte minst pga att jag länge önskat en balkong och lite grönområden för selpromenader till kissarna (om de vill). Nu ska vi få balkong i perfekt fågelspanarläge, och fina gräsmarker att traska på. Hoppar direkt in i tråden med tips om innätning 🙂

www.kattstatus.se - Allt du behöver veta om katter

Stoppa BYB!

Lena
2013-04-28 20:13
#18

#17 Vad härligt att ni fått en lägenhet med balkong. Det ger stora möjligheter!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: