Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Kontrollerad utevistelse

2010-03-12 21:51 #0 av: [Gisele]

Majoriteten av Sveriges 1,6 miljoner katter bor idag i tätorter, vilket inte är någon lämplig miljö för en katt. Den är faktiskt livsfarlig, och varje dag blir svenska katter överkörda av bilar. Därför är det allt fler katter som får gå ut under kontrollerade former, dvs kontrollerad utevistelse. Det innebär att kattägaren inhägnar hela eller delar av sin trädgård, bygger en rastgård, nätar in altanen eller balkongen, eller tar ut sin katt i sele och koppel.

                            35-1-1.jpg

                            Foto: Mia Höglund

Vi på Kattstatus rekommenderar kontrollerad utevistelse och vill visa exempel i olika artiklar på hur dessa lösningar kan se ut. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vi vill också hjälpa kattägare att med kunskap om kattens behov inreda sina hem för att ge katten en så stimulerande miljö som möjligt.  

Idag finns god kunskap om vad katten behöver för att trivas som innekatt med kontrollerad utevistelse. Det är viktig information även för den som är inbiten utekattsförespråkare. Ingen katt bör släppas ut fritt på egen hand förrän den är kastrerad och id-märkt och minst ett år gammal. Tills katten fyllt de kraven bör ägaren ha kunskap om vad katten behöver för att trivas inomhus. Bästa sättet att lära en katt att vara ute och hitta hem igen, är just att gå i sele och koppel med den i ett antal veckor innan den släpps lös. De som bara öppnar ytterdörren för kattungen och hoppas att den hittar hem igen när ägaren är tillbaka från sitt arbete, brukar få erfara att den är spårlöst försvunnen. Det finns således anledning för alla slags kattägare att skaffa sig kunskap om kontrollerad utevistelse. Utekatten kan en dag bli sjuk och tvingas till konvalecens inomhus, den kan skadas så svårt att den får nedsatt syn, hörsel eller en kroppslig skada som gör att den inte förmår klara ett uteliv.

            IMG_0148_JPG-for-web-normal.jpg

            Huskatten Robin i sin inhägnade trädgård. Foto: Sofia Karlsson.

Idag bor vi inte längre hela våra liv på samma ställe. På grund av utbildning, arbete och skilsmässor flyttar vi oftare. Det är inte ovanligt att flytta från lägenhet till hus, och sedan tillbaka till lägenhet igen, och det ställer krav på de kattägare som valt att ha lös utekatt. En katt som är van vid kontrollerad utevistelse och som har en stimulerande innemiljö, är en mer flexibel familjemedlem.

Kattstatus vision är att alla katter ska kastreras, id-märkas, vaccineras och försäkras och att inga katter ska släppas lösa ute i stadsmiljö. Vi önskar att den gamla synen på katter som ett vilt djur som klarar sig själv ska byta plats med en mer human och tidsenlig syn på katten som ett husdjur med hög status.

Gisele  

www.kattstatus.se

                                                                                       

Anmäl
2010-03-12 22:14 #1 av: TheMe

Superbra artikel, tummen upp!

Anmäl
2010-03-13 13:23 #2 av: Lena

Tackar teamet bakom Kattstatus för en informativ och bra artikel. Här får vi många bra tips på hur vi kan de katterna ett gott liv samtidigt som vi skyddar våra pälsklingar från ond bråd död.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 13:55 #3 av: Alexej

Väldigt bra artikel. Alldeles för många katter släpps ut i tätorter.

Men-varför ska en katt vara minst 1 år innan den kan släppas ut?

Mina har varit utekatter sedan de var kattungar och trivs med det.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-03-13 14:45 #4 av: [Gisele]

#3 Jag har skrivit att en katt inte bör släppas ut lös förrän den är kastrerad, id-märkt och minst ett år gammal, för att en okastrerad, icke idmärkt kattunge/ungkatt har dåliga förutsättningar att klara de faror som finns ute - oavsett om det är landet eller tätort. En sån katt som försvinner förökar ju sig, vilket ingen härinne eftersträvar, så hårt som alla arbetar för att hjälpa de hittekatter som redan finns.

Kattstatus rekommenderar istället kontrollerad utevistelse för de katter som är unga, okastrerade och idmärkta av den anledningen. Ja, vi rekommenderar ju kontrollerad utevistelse till alla. Glad

Anmäl
2010-03-13 16:22 #5 av: anebit

Jättebra artikel! 

Jag skulle aldrig våga ha mina ute själva. Skulle inte kunna sova om dom inte var inne på kvällen. Eller vara konstant orolig om dom var ute själva. Som en hönsmamma Tungan ute  Skrattande

Dom är ju mina långhåriga barn som inte kan prata rent.

 

Anmäl
2010-03-13 16:36 #6 av: Alexej

#4 Kattungar kan också id-märkas...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-03-13 16:43 #7 av: [Gisele]

Ja Alexej det kan de ju. Samt kastreras tidigt! Och vara i rastgård, inhägnad trädgård eller sele. Glad

Anmäl
2010-03-15 16:27 #8 av: gulliver

Jättebra artikel. Väntar med spänning på följande avsnitt.

Anmäl
2010-03-15 23:00 #9 av: Sidentass

#5 Anebit så underbart du säger.."långhåriga barn som inte kan prata rent"!Flört Så sant så...man går o pratar med dom om allt som händer omkring en..o visst förstår dom vad man säger -- iallafall när dom har lust med det!

Anmäl
2013-04-03 10:31 #10 av: LillKira

Jättebra artikel!


 

Anmäl
2013-04-03 18:31 #11 av: Lena

Ja här finns hållfasta råd för den som vill ge kissen möjlighet till  utevistelse utan att utsätta den för risker. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-03 22:21 #12 av: Jessicahagstrom94

Här är det nätad balkong som gäller och sele :)

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2013-04-05 10:19 #13 av: LillKira

Håller just nu på att bygga in hela utplatsen till en stoor fin rastgård till missarna Skrattar. Utan att dom utsätts för fara får dom utrymme att ligga i gräset och mera plats att springa runt på. Och lilla Kira som inte varit ute sen hon blev infångad kan också få njuta av solen i sommar Hjärta


 

Anmäl
2013-04-15 08:32 #14 av: [Nightcat]

Hade önskat att det fanns ber tips på hur man kan hägna in, hur man kan göra balkonger intressantare och tips på hur man lär katten att gå i koppel, samt tips på sele :)

Kanske nästa gång?

Anmäl
2013-04-15 12:31 #15 av: kattassen

Denna typ av sele tycker jag fungerar bäst på mina stora katter. Dock finns det en annan variant även med ett band längs magen också (den rosa).

Anmäl
2013-04-15 22:31 #16 av: Lena

#14 Här är en tråd med lite tips på hur man kan näta in balkongen! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-16 00:21 #17 av: Tyrisen

Vilken bra artikel, med många bra poänger som jag tror en del kanske inte tänkt på. T ex att det vore väldigt bra om alla katter hade viss vana av innemiljö, för den kan ju bli sjuk, den blir gammal osv. Alltid bra om även en utekatt på landet kan vänjas vid att trivas inomhus.


Självlängtar jag tills vi får flytta. Har äntligen fått en lägenhet som vi kommer trivas i, inte minst pga att jag länge önskat en balkong och lite grönområden för selpromenader till kissarna (om de vill). Nu ska vi få balkong i perfekt fågelspanarläge, och fina gräsmarker att traska på. Hoppar direkt in i tråden med tips om innätning Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.