Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Förberedelser innan ni får hem er katt

2010-03-13 16:40 #0 av: [Gisele]

Som blivande kattägare finns det en del ni bör tänka på för att göra den första tiden med eran nya familjemedlem så rolig och enkel som möjlig. Att skaffa en katt från en bra och seriös uppfödare eller katthem är en bra början.

När ni bestämt er

När ni väl bestämt er och väntar på att få hem eran katt finns det en del ni kan göra för att förbereda er och hemmet för kattens ankomst. Av uppfödaren/katthemmet kan ni få information om vad katten är van vid, detta är bra att utgå ifrån. Börja med att försäkra er katt redan innan ni får hem den då det tar ett par veckor innan försäkringen börjar gälla. En transportbur stor nog för en vuxen katt att vända sig i och ligga bekvämt är också bra att ordna. Lämna gärna en filt eller liknande hos uppfödaren några dagar innan ni hämtar hem er nya familjemedlem, den är bra bädda transportburen med när ni åker hem. Väl hemma sen blir filten en bra liggplats, speciellt de första dagarna då den luktar tryggt och välbekant.

Klös, aktivering och sovplatser

Att katter har behov av att aktivera sig är viktigt att ta hänsyn till. Speciellt viktigt blir det att göra hemmet kattvänligt och roligt när man har innekatt. Ett klösträd från golv till tak ger katten möjlighet att klättra och hålla klorna i trim genom att kloa och är en utmärkt lekplats för en busig katt. Kattbäddar är ingen nödvändighet men de flesta katter uppskattar att ha mysiga liggplatser. Det kan lika gärna vara en mysig filt, en fårskinnsfäll eller ert täcke som en inköpt kattsäng så lägg pengar på det om ni vill, det är inget måste. Leksaker av olika slag är också bra, det ger katten möjlighet att leka och är oftast väldigt uppskattat. Har man "bara" en katt blir det ännu viktigare med leksaker och bus för att ge katten utlopp för energi då den inte har en annan katt att leka med.
Tips: en hemmagjord, virkad mus med lite kattmynta i kan göra vilken katt som helst glad!

           imse6.jpg-for-web-normal[1].jpg

           Foto: Mia Höglund.

Kattlådor

Katter brukar vara väldigt noga med renlighet och kattlådan och dess innehåll är därför en viktig del av förberedelserna. Grundregeln är en låda per katt och sen en extra låda, så minst två kattlådor bör införskaffas om det är en katt ni väntar på. Minst en av dessa lådor bör vara öppen, alltså utan huv, då många katter tycker illa om att gå in i en stängd, trång låda. Angående material i kattlådorna bör man ha samma material som katten är van vid sen innan i minst en av dessa lådor. Då småkornig sand är det som många katter föredrar är det bra att ha det i den andra lådan även om detta inte är något katten haft innan. Ni märker nog rätt snabbt vad katten föredrar. Använder ni sand i lådorna är det bra om de är djupa då ett tjock lager sand håller sig fräschare längre och är mer inbjudande att gräva i. Är det en kattunge som ska flytta in är det bra att tänka på att ha lådor utplacerade så det alltid finns en låda nära till hands, för precis som små barn är kattungar impulsiva och kan lätt komma på att de behöver gå på låda i sista minuten. Tips: kattlådan behöver inte inhandlas i djuraffär utan en lagom stor, stabil och djup låda i slät plast från t.ex ikea eller större mataffär fungerar minst lika bra.

           K%f6ksbordet%20015.JPG-for-web-normal[1].jpg

       Plastlådor från Ica Maxi, 33 liter. 15 kg sand i vardera. Foto Gisele.

Skålar och kattmat

Skålar i metall eller keramik är att föredra framför de i plast som lätt får repor där bakterier kan fastna. Varje katt bör ha en egen matskål så det inte uppstår bråk runt maten. Att ha dubbel uppsättning matskålar gör det enkelt att rengöra en skål när det behövs. Flera uppsättningar skålar är extra viktigt om katten får blötmat eftersom matskålen då bör rengöras dagligen. Det är också viktigt att inte ge torrfoder och blötmat i samma skål, torrfodret blir då snabbt dåligt. Vattenskål eller -fontän med rent vatten bör alltid finnas tillgängligt. Placera gärna vattnet minst några meter ifrån maten, gärna i flera rum, det får katten att dricka oftare. Detta är speciellt viktigt om man ger torrfoder (som i sig innehåller väldigt lite vatten jämfört med blötmat) då katten annars lider risk för att bli uttorkad. Oavsett vad för mat du tänkt ge katten är det viktigt att du börjar ge den mat katten är van vid. Efter ett par månader, när katten gjort sig hemmastadd, kan ni sakta introducera nytt foder om ni vill byta. Tips: mer information om foder hittar du i artikelbanken här på kattstatus.se!

Första dagarna

När ni fått hem er katt så kan den tycka det är lite läskigt till en början, det är helt normalt. Ställ ner transportburen i ett lugnt rum, öppna luckan och sätt er en bit ifrån så katten kan gå ut när den själv vill. Låt katten utforska ett rum i taget och inbjud gärna till gos och bus men låt katten själv styra. Är ni många i familjen kan det vara bra om inte alla hälsar direkt, vänta tills den känner sig trygg och tar kontakt själv. Katter är oftast väldigt sociala, speciellt som små, så en rolig leksak eller något gott godis brukar bryta isen.

           IMG_2403%5b1%5d.jpg-for-web-normal[1].jpg

           Foto: Mia Höglund

Första-hjälpen låda

Även om vi alla hoppas att våra katter ska hålla sig friska är det bra att ha en första-hjälpen låda nära till hands om något händer. Den bör innehålla djurtermometer, blodstopp, sårrengöring, klosax och nummer till veterinär med jouröppet nätter och helger. På många apotek finns en djuravdelning där man kan hitta det mesta man behöver, däribland ett häfte om katter och deras hälsa.

Hantering

Att kunna hantera sin katt är viktigt. Det är lättast att vänja en ung katt vid detta, det är därför bra att börja tidigt. Men låt katten få tid att lära känna er och bli trygg innan ni tränar på detta. I vardagen förenklar det mycket om er katt är van vid kloklippning då en katts klor behöver klippas ungefär varannan vecka . Om ni har en långhårig katt kan man behöva borsta den flera gånger i veckan. Och om katten blir sjuk och behöver medicin eller liknande förenklar det mycket om man tränar på att t.ex titta i öron och känna lite överallt. Bästa tillfället att träna är när katten är trött och avslappnad. Sätt dig nära katten, mys lite och klappa katten över hela kroppen. Samtidigt som du klappar passar du på att ta på tassarna, kika i öronen, peta lite på tänderna.

           IMG_0406_L.jpg-for-web-normal[1].jpg

           Foto: Mia Höglund

Och det viktigaste av allt: grattis till er nya familjemedlem och lycka till!

Rebecca Grundström

www.kattstatus.se

 

Läs gärna också artiklarna:

Varning för bedragare bakom kattannonser

Välja uppfödare

 

 

 

Anmäl
2010-03-13 17:38 #1 av: Lena

Här finns mycket bra tips till den nya kattägaren. Bra text att ha till hands när man förmedlar en hittekatt till någon eller vill informera sin omgivning.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 17:51 #2 av: Alexej

Vilken bra artikel. Borde finnas på alla katthem!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-09 01:16 #3 av: Alexej

Hur kan jag få tillstånd att kopiera och använda artikeln?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-09 21:39 #4 av: Hawknestgrove

putt.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.