Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Back yard breeding

2010-03-12 23:06 #0 av: [Gisele]

Back yard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln. Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa.

Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning. Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet. Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!

Back yard breeding 

1. Motivet för avel:

 "det är kul",

 "bra för barnen",

"vill ha söta kattungar efter sin hona".

 "för att tjäna pengar".

 Gör inget urval på köpare och vägrar sällan att sälja, även om köparen är olämplig.

2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning.  Är endast intresserad av att få fram renrasiga eller delvis renrasiga kattungar. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor,  blodslinjer, eller avelsprogram.

3. Även om katten (far/mor till kattungarna) kan vara väl älskat, testas de inte för genetiska problem inom berörd ras/raser, inte heller tas hänsyn till andra genetiska problem som t ex navelbråck eller kryptorchism

4. Kattungarna veterinärbesiktigas inte och vaccineras mycket sällan. Uppfödaren är okvalificerad att ge hjälp om det uppstår problem. 

5. Säljaren har liten kunskap om rasens/rasernas historia, om rasklubbens rekommendationer eller om rasstandarden. Kan hävda att detta  spelar ingen roll eftersom  kattungen skall vara "bara ett husdjur".

6. Ungar föds upp i provisoriska inkvarteringar, ibland ohälsosamma, vilket tyder på brist på långsiktiga investeringar i avel och brist på sann omsorg för kattungarnas välbefinnande. 

7. Trots de bara säljer "husdjur", kan de visa upp registreringspapper på föräldrarna och skryter gärna om alla olika titlar  i stamtavlorna, som bevis på kvalitet. Ändå har säljaren inte ökat sin egen kunskap genom att delta i kattklubbar, rasringar eller lokala föreläsningar. Är inte  intresserad av  att ställa ut sina egna katter för att "bevisa" kvalitet.

8. Kan vara ovillig att visa en köpare hela kullen eller att visa upp mamman till kullen. Kan inte, eller kommer inte att jämföra/kritisera ungarna eller deras  förfäder. Pratar bara om hur söta kattungarna är.

9. Priserna ligger några tusen under en rasren registrerad kattunge men marknadsförs som en renrasig oregistrerade eller blandras (obs kan även vara renrasig registrerade med stamnamn till fullpris), eftersom en BYB vill bli att kattungarna flyttar snabbt och få bra betalt. Har ofta inga problem att sälja över telefon/mail eller att lämna över katten snabbt och lätt. Har i många fall inga problem att sälja ungarna innan 12 veckors ålder trots lag på detta

10. Känner ingen oro inför framtiden för enskilda kattungar, eller rasen/raserna som helhet. Om du inte kan behålla din kattunge får du ingen hjälp eller stöd i omplaceringen.

Seriös uppfödning

1. Känner en hängivenhet i att producera kattungar av hög kvalitet. Är allvarligt intresserad av sin hobby. Investerar så mycket i kattungarna att h*n kämpar för att det ska gå jämnt upp, går sällan eller aldrig med vinst. Säljer endast ungar till godkända köpare.

Avlar inte på en hona för att producera söta kattungar.

Kan ibland  kastrera en dyrt inköpt hona eller hane om denna visar sig olämplig att avla på, tar hellre förlusten än att avla på en olämplig katt.

2. Syftet med planerade parningar är att framhäva eller minimera särskilda kvaliteter genom  noggrann selektion och utparning.

3. Avlar inte på katter som inte uppnått lämplig ålder. Ser till att få avelsbeståndet testat för genetiska problem inom berörd ras. Kan uppvisa dokument på utförda tester.

4. Med kattunge medföljer dokument på veterinärbesikting, vaccinationer och ett försäljningskontrakt. Är kvalificerad och villig att hjälpa ägare ta itu med eventuella problem.

5. Älskar rasen och kan tala länge om dess bakgrund, temperament och idealtyp. 

6. Har investerat i tid och utrustning för kattmamma och kattungar. De föds upp i en miljö som är sanitär och kärleksfull.

7. Tillhör alltid en kattklubb kan vara SVERAK, WCF, CFA, TICA mm. Ofta också någon rasring. De visar en kärlek till hobbyn att föda upp renrasiga katter. Kan ställa ut sina katter som ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden och kan i andra fall förklara standarden och varför enbart titlar inte säger något om kattens kvalitet.

8. Visar kull och mamma i en sanitär miljö. Hjälper köpare utvärdera och välja en kattunge. Förklarar kriterier för "utställningskvalitet" kontra "sällskapskvalitet". Försöker ofta matcha rätt katt med rätt blivande ägare.

9. Priserna kommer att ligga inom ramen för rasen. Priset kommer inte spegla allt som uppfödaren investerat i ungarna. En seriös uppfödare gör aldrig några vinster från försäljning av sina kattungar. Säljer oftast inte utan personlig kontakt. Säljer inga kattungar under 12 veckors ålder. Uppfödaren kommer att ställa frågor och be dig berätta om dig själv

10. Kommer efter köpet att hjälpa dig med pälsvård,  svara på frågor eller finnas där om det uppstår problem. Tar tillbaka eller hjälper till med omplaceringen av en kattunge du inte kan ha kvar hellre än att se att den hamnar i fel händer.

Några få riktlinjer när du ska välja dig en uppfödare!

 

 • En seriös uppfödare kommer som regel inte att avla på katter under ca 1 år några få undantag finns (t ex Siameser/Orientaler som är extremt tidiga med löp men även vissa medicinska själ som då ofta kan styrkas med veterinärintyg). En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen: Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av. Försäkringsbolag har numera uppmärksammat de hälsoprogram som finns och har uttalat ett krav på offentligt registrerade hälsoresultat för utbetalning av försäkring gällande sjukdomar omfattade av hälsoprogram inom vissa berörda raser.

 

 • Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger att deras ras/linje är problemfri. Det finns inga problemfria linjer och inte heller problemfria raser. Däremot finns raser som inte har behovet, men alla duktiga uppfödare är medvetna om att problem finns inom alla raser och även hos huskatter och är medvetna om att även om de idag inte har ett behov så vet man aldrig när en dold genetisk åkomma kan dyka upp. En välrenommerad uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av "sällskapskvalitet". Katter som inte ska gå i planerad avel mår bäst av att kastreras. P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmoderinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdomstillstånd.

 

 • En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt bevis på försäljning. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation, ev. Återköps policy.

 

 • En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt om hemmet inte är lämplig.

 

 • En seriös uppfödare kommer att hålla på kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.

 

 • Många kommer inte att gå med på att sälja en kattunge till ett ensamhem där familjen jobbar hela dagarna utan kommer då att rekommendera dig att även köpa två. De kommer att rekommendera dig att du gärna kan ta dig an en katt från katthem ihop med din nya lilla kattunge, alternativt köpa en äldre omplaceringskatt eller en annan liten kattunge.

 

 • Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara ren och välskött. Acceptera inte att möta en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här!

 

 • En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag - en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år t ex. Däremot en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.

 

 • En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.

 

 • Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det. 

 

 • En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt, om det uppstår svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem.

 

 • En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan 12 veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt.

  Malin Sundqvist

  www.kattstatus.se

Anmäl
2010-03-13 11:32 #1 av: Icna

jag tycker man borde tagit upp extremavel som oseriös också, något som jag upplevt lite väl vanligt och de personner hammar ju även inom seriösa enligt denna artikel.Men vilken status ger det katten när man endast avlar på utssende i första hand och inte alltid till kattenens för del, ex periser som verkligen har förändras utssende mässigt på några generationer, eller skotich fold, munchin mm Seriösa uppfödare antagligen enligt dessa kriterier. Personligen har jag inte så mkt övers för de som är allt för intresserade av utsällning i första hand och tycker inte att det är mer seriöst att försöka få fram extrema utssende än att ta en kull på sin "söta" honkatt för barnens skull.

Det enda som igenligen är viktigt är kattens hälsa, om katten saknar en färg i pälsen eller har en vit fläck på fel ställe är löjligt, helre att man avlar på den katten än att man inavlar,som verkar accepterat inom rasaveln även när det finns tillräcklgt många individer för att inte behöva göra det, så väljer man medvetet inavel för att "framhäva eller minimera särskilda kvaliter".

Den här artikeln känns enbart riktad till rasuppfödning och enligt den så hamnar alla som föder upp klassik persier i gruppen byb... Och jag personligen skulla aldrig köpa en utställningspersier, men skulle gärna köpt en klassik persier.

 

Anmäl
2010-03-13 11:51 #2 av: cala01

Håller med #1, dessutom vad gör tråden på hittekatter? Är det några som kämpar mot avel på huskatter så är det väl här.

Anmäl
2010-03-13 13:08 #3 av: Lena

#1 & #2 Eftersom fenomenet BYB förekommer är det aktuellt att vi känner till det även på en sajt som Hittekatter. Även om vi som är aktiva på den här sajten själva inte är drabbade av fenomenet på ett direkt plan möter vi hela tiden människor som gör det. Blandrasaveln ökar t.ex. dramatiskt med allt vad det innebär. Sedan har vi den gamla vanliga huskattaveln som också kan vara en variant av detta.

#1 Extremavel som du tar upp här är ett annat problem och en helt annan fråga. Att det förekommer Extremavel gör det dock inte legitimt att ägna sig åt BYB.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 13:58 #4 av: cala01

Jo men det är ju ren propaganda, du kan lika gärna sätta citattecken kring det som påstås vara seriös uppfödning precis som de "åsikter" man sägs ha som oseriös. Detta skadar och delar folk i olika läger. Framför gärna åsikter men gör det sakligt. 

Anmäl
2010-03-13 14:27 #5 av: Icna

#3 varför räknas det inte till byb också? Jag kanske missuppfattade vad byb betyder, trodde att det betydde oseriös avel, och oseriös avel finns hos rasaveln lika väl som huskattsaveln, att påstå att det ena är bättre än det andra är ju taskigt mot de som faktiskt försöker göra ett bra jobb trots att de inte följer rasringar mm. Hus kattsavel har dessutom ingen chans att få bedrivas lika seriöst som rasaveln för att det inte finns möjligtheter att registrera kulla och hålla koll på förfädrar, vilket jag hoppas kommer ändra sig nån gång, alla vill inte avla för en särskild typs skulle utan kunna blanda fritt, fast på ett kontrollerat sätt med hänsyn till sjukdommar/genetik.

Om du tycker det är en annan fråga med extremavel så får det stå för dig, jag tycker det är lika oseriöst som avel för skoj skull där katterna skänks bort, det ena skadar rasen det andra individen, båda skadar i slutändan alla katter. Jag tycker många raser verkar ha drappat av extremavel mer eller mindre medvetet, kollade i en kattbok där man jämnförde hur raser såg ut förr och idag, många är knappast samma ras längre, på gott eller ont kan man ju disskuterar men jag tycker nog ont i många fall.

Jag har inget sagt om att det inte skulle vara relevant för hittekatter.ifokus, allt som har med katter kan man väl tas upp på hittekatter. Men jag tycker faktiskt denna artikel är som Cala01 skriver lite väl mkt propangande för rasavel och kattutsällningar och därför väljer jag att i frågasätta varför man inte tar upp det negativa och försöker få det till att låta att de som värna om rastyper och vill förbättre rasen coh följer utseendefixeringen på kattuställningar på något sätt automatiskt är seriösa. Jag tycker ett sådant synsätt skadar alla katter och objektiferar katten dvs knappast höjer statusen för katten som art.

 

Anmäl
2010-03-13 14:58 #6 av: Hyrrokkin

BYB är en del av oseriös avel, ja, men det handlar snarare om just raskatter som används i oseriös avel än om "random bondkatter". Det handlar om att raskatter skulle ha ett större värde än katter utan rasbakgrund (vilket vi väl alla vet är helt galet), men ja, så ser kattmarknaden ut tyvärr. Många tar mer betalt för en raskattblandning än en med okänd härstamning, som om den på något sätt skulle vara finare, men fortfarande utan det vi kattälskare ser som seriöst, dvs. vaccinering och allt det där. Inte sällan är det helt renrasiga katter som föds upp, men utan stamtavla och alltså då i praktiken är huskatter även de. Trots detta tar BYB:aren betalt som om det vore en registrerad raskatt och de lurar helt enkelt mer eller mindre medvetet köparna att tro att det är raskatter dom köper.

BYB handlar om mer än en enstaka kull för att få en avkomma efter sin fina honkatt, det här handlar om flera kullar, ofta flera katter och alltså större verksamhet än att "Lisa tycker grannens hankatt är så fin och vill ha en avkomma efter sin söta hona".

 

Extremavel är som sagt en annan fråga och har ingenting med BYB att göra. (sedan att det finns BYB:are som är extremavlare och extremavlare som är BYB:are är en annan sak). Men BYB:arna är ju några av dom som bidrar till hur huskattmarknaden ser ut idag, varför skulle den inte höra hemma på en sådan här sida som värnar om kattens väl?

 

Icna, jag tycker du verkar dåligt insatt i vad raskattuppfödare håller på med. Det handlar om bra mycket mer än ett vackert yttre. Det där argumentet kommer ofta från de som inte förstår varför huskattavel är fel och inte förstår arbetet en seriös raskattuppfödare lägger ner.

Anmäl
2010-03-13 15:27 #7 av: [Gisele]

Jag kan berätta att många av de personer som är engagerade och hjälper till med Kattstatussidan, med fotografier, skriver artiklar, med kunskap och kompetens om katter - är just raskattuppfödare och raskattägare. Personer som har både raskatt hemma och fd hittekatter eller huskatter. Engagemanget är enormt och de är oerhört generösa med sin tid och kunskap. Alla vill vara med och höja huskattens status och få ett slut på lidandet för de hemlösa.

Anmäl
2010-03-13 15:30 #8 av: dagdrivarn

#1

Jag kan till viss del hålla med dig, jag håller med om att detta skulle
behöva tas upp och att en sådan artikel skulle behöva skrivas. Men det
går inte att ta upp det under BYB, då det inte handlar om BYB utan om
just extremavel och det är två skilda saker, det ena visserligen inte
bätte än det andra. Men man kan ändå inte ta upp det under samma artikel.

Det är ytterst få som extremavlar om man ser till alla uppfödare som
trots allt finns och när det gäller raser så är det egentligen bara en
ras som är extremavlad och en annan som är på gränsen, i övrigt så ligger
de flesta raser inom det "normala" sen finns det naturligtvis uppfödare
inom varje ras som extremavlar. Men även dessa är en minoritet!
Den ena är Perser som du tar upp, men även om jag personligen inte är
förtjust i utseendeet på den rasen så har jag tagit mig tid att verkligen
titta på dessa katter och det stämmer att de har haft väldiga problem med
ögon, näsa något som de flesta uppfödare idag kommit tillrätta med.
Jag säger inte att jag gillar det extrema utseende som rasen idag har,
men det innebär inte att man kan kalla uppfödarna för oseriösa!
Vad gäller Munchin och Scottish Fold så får du nog läsa på lite här, dessa
två raser är inte ens godkända inom en del förbund! Så där har UPPFÖDARE
och KATTFÖRBUND redan tagit ställning!

Läs på lite mer om avel innan du börjar diskutera raskattsavel, de du tar
upp här är typiska myter som flyter runt bland okunniga!

Kan du förklara varför de som föder upp Klassisk Perser skulle hamna i
gruppen BYB's? Så vitt jag vet, åtminstone de uppfödare jag känner till,
är otroligt insatta i rasen, de är otroligt måna om sina kattungar, de
registrerar och är som vilken annan uppfödare som helst med skillnad i
att de avlar mot en annan typ än majoriteten!
Jag tycker nog snarare du skymfar dem som anser att de hamnar där jag
kan för mitt liv inte förstå hur i hela världen du får dem dit annat än
möjligen okunnighet.

Men vi lär så länge vi lever Flört

Personligen tycker jag klassisk perser är otroligt vackra och jag högaktar de uppfödare som kämpar med dessa!

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2010-03-13 15:36 #9 av: Lena

#4 Förstår inte riktigt vad du menar med att den här artikeln skulle vara propaganda? Utveckla gärna ditt resonemang.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 16:57 #10 av: cala01

1; Sajten heter Hittekatter, inte något annat. Det finns sajter där uppfödare kan diskutera dessa frågor.

2; När man sätter citattecken kring de som påstår saker som passar sitt syfte ( första delen, rubrik "backyard breeding") Men inte det som seriösa uppfödare säger blir det löjeväckande påståenden i första delen och mer seriöst i andra. Icna påstår vissa saker om uppfödare och blir påhoppad, precis samma sak påstår  artikeln om byb men det är ok? Propaganda blir det när man baktalar andra i eget syfte, som del 1 och sedan framställer uppfödare i bättre dager än de är.

3, eftersom flera förbund nämns i artikeln så kan man mycket väl tala om de som godkännt dessa raser i samma mening, även om en del inte godkännt dem.

4; Naturligtvis är det inte rätt att blanda raser hur som helst och sedan försöka ta ut oskäliga priser. Men det är ett problem som kan diskuteras på sidor för raskatter. Hittekatter är väl inte en sida för rasåtskillnad?

OBS!

Jag försvarar inte byb eftersom det finns alldeles för många katter som inte har hem, ofta huskatter. Men det är människor som förstört livet för dessa katter, katterna är det synd om oavsett ras. Ska villigt erkänna att min ena katt har egenskaper som vore jättebra för huskatter och lämplig att avla på, men jag skulle inte göra det eftersom hittekatts situationen är som den är. Många katter blir utkastade eftersom de har egenskaper som inte uppskattas av ägarna, river tapeter, jamar för mycket, ja ursäkterna är många. Som vi varit inne på förut så skulle registrering av huskatter vara önskvärt men där är vi inte än.

Anmäl
2010-03-13 17:11 #11 av: [Gisele]

#10 Artikeln Back yard breeding är skriven för Kattstatussidan, just för att det är ett sådant ämne som hör dit.

Jag har själv en katthona som levt hemlös ute. Jag lyckades återfinna hennes ägare, som lät mig behålla henne. Då fick jag också veta min honas ursprung. Och hon är ett resultat av en Back yard breeder som avsiktligen släppte ut sin registrerade norska skogkatthona för att få söta kattungar som sedan kunde säljas. Min hona har farit oerhört illa, fött kattungar ute som dött, så ägarna inte velat kosta på henne vare sig kastrering eller något annat. Back yard breeding angår i allra högsta grad alla oss som arbetar för hemlösa katter.

 

Anmäl
2010-03-13 17:27 #12 av: dagdrivarn

#10

 1. Detta är inte något som är intressant för uppfödare att diskutera då uppfödare redan känner till detta. Nu var det inte jag som lade ut den just här men det borde ju vara intressant både på katter och hittekatter.
 2. Jag kan inte se vart Icna blivit påhoppad, jag och några fler har förklarat hur det ligger till. Extremavel är INTE bra men hör inte till BYB. Det måste i så fall bli en egen artikel, vilket inte vore så dumt. Jag har då aldrig avsett att "hoppa på" någon utan vill förklara skillnaderna. Och det du säger att artikeln påstår en sak och att Icna blir "påhoppad" när hon gör liknande påståenden är ju absurt! Vad man måste förstår är att JA extremavel ÄR negativt men det har INGET med BYB att göra! Det är ingen som försökt framställa uppfödare som "bättre än vad de är". De flesta uppfödare ÄR bra och jobbar hårt med hälsa, temperament och har en hel drös med regler och förordningar att följa. Det är oerhört tråkigt när oinsatta kommer med en massa fördomar om uppfödare i allmänhet.
 3. Problemet är om dessa förbund redan godkänt rasen så är det oerhört svårt att backa. SVERAK t ex har en gång godkänt Manx och jag vet att den rasen därför är godkänd i förbundet trots att andra liknande raser inte blir godkända. Jag förmodar att det är en av orsakerna till varför raserna är godkända i vissa förbund. Samtidigt finns det en hel del förbund som är mycket mindre hårda. Men saken är att många uppfödare och förbund TAR avstånd till detta så att ta upp dessa gör talet om extremavel lite haltande.
 4. Hittekatter är väl en sida för ALLA katter oavsett tillhörighet? Och blandraserna är en lika stor del av hittekatterna som huskatterna. Raskatterna däremot är underrepresenterade så vitt jag vet.
 5. Men sidor för raskatter är definitivt fel sida att diskutera BYB, de allra flesta uppfödare vet redan detta och tro mig detta diskuteras redan där konstant.

 

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2010-03-13 17:33 #13 av: Lena

#10 Som Gisele skriver är även BYB ett ämne som berör oss som arbetar med hittekatter. En ljuskygg versamhet som knappast bidrar till att huskattens status höjs eller att till att katterna får det bättre. Och som Gisele ger exempel på kan mycket väl våra hittekatter komma just från en BYB-verksamhet.

Citerar dig: "Icna påstår vissa saker om uppfödare och blir påhoppad" Jag kan inte se att det förekommer några påhopp i den här tråden. Däremot pågår det en diskussion. Påhopp är i mina ögon personangrepp - inte att man har olika synpunkter/erfarenheter eller kunskaper i en sakfråga.

Blandrasuppfödning tycker jag mycket väl att vi kan diskutera även på Hittekatter. En blandraskatt är inget annat än en huskatt. 99% av alla hittekatter är huskatter.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 17:38 #14 av: Icna

Först och främst har jag ALDRIG sagt att denna artikel inte hör hemma här och det har jag redan skrivit, utan skrev snarare att den hör hemma här.

Jag skrev dessutom LITE av propaganda, eftersom artikeln får det att låta som om man inte håller på med rasstandard eller kattuställning så ska man vara på sin vakt för då är man oserisös.

Anledningen till att jag drog klassik persiser i gruppen byb är för att de följer inte dagens rasstandard vilket enligt artikeln var ett exempel på byb. Som jag skrev tycker jag de är otroligt mkt vackare än de persier som vinner kattuställningarna, som jag skulle lägga i gruppen extremavel, så jag tycker du kanske skulle läsa vad jag skrev en gång till. Extremavel behöver ju inte heller leda till stora hälsoproblem även om de troligen gör det i slutändan. Persier har avlats till att ha hälsoproblem och varför(vinna på kattuställningar?)? Även om "många" har kommit tillrätta med problemen idag, så varför fick man problemen från början?  Siameser har ju avlats till att få paraboller till öron så att säga tittar man på de gamla siameserna så är det stor skillnad. Och där kommer en annan fråga in, rasstandarn på en ras verkar ändras med tiden så vem betämmer hur rasen ska se ut och de som avlar åt ett annat håll blir då byb? Eller är man bara byb om man avlar utan stamtavla?

Hmm, inte godkända inom en del förbund... Så om man tillhör de förbund munchin/scottich fold är godkända så är man en byb? Eller är man automatisk byb om man inte tillhör ett förbund överhuvudtaget och tillhör man ett förbund är man automatiskt inte en byb?

Men nu har jag tydligen missuppfattat byb helt, som jag skrev tidigare så erkände jag att det var en möjlighet. Men  byb finns tydligen bara inom rasaveln :/ fast samtidgigt så är en blandraskatt en huskatt, alla katter utan stamtavla är huskatter. Och en köpare måste ju fatta att det inte är en raskatt man köper när man inte får en stamtavla. Sen vad man tar betalt är ju vad köparen anser det vara värt att köpa, varför är det ett problem att folk betalar lika för en katt utan stamtavla som med, synd att alla inte betalade lika mkt för alla katter? Artiklen borde kanste skrivit det då att man ska se till att det är en stamtavla man får med, då har man ju sluppit byb? Hursom helst så kanske det inte är byb jag tog upp då, men lika viktigt endå. Ber om ursäkt för att jag missuppfattade byb begreppt då och skulle gärna vilja ha en tydlig definition på byb i början av artikeln.

Jag är ingen uppfödare nej, men jag köpte en maine coon för att föda upp och när det var aktuellt tog jag reda/läste på tillräckligt mkt för att ta avstånd från en hel del, från kattuställningar iaf.

Ex så var jag på en utställning där flera maine coon utställare satt och pratade om hur dålig "buisness" det skulle bli för persieruppfödarna nu(det var strax efter roberts aschbergs program om raskattsaveln där man kritiserade persien hårt), att de ens använde ordet buisness om kattavel tycker jag säger en del och var nog det som fick min bägare att rinna över, när sedan den norska domaren sågade en ung birma för att den inte var medgörlig och uschade sig över birmans betteende, och den var inte omöjligt på något sätt bara inte nöjd med situationen och satt inte still, hade det vart nån av mina katter hade han gått därifrån med klösmärken. Så vad bedömmer man igentligen på en kattuställning? Får katter inte vara nervösa eller omedgörliga? Måste katten vara som en medgörlig trasdocka på utställningen för att få tilskrivas ett bra temperament, är det inte mer troligt att en katutställning endast kan göra en korrekt bedömning på hur kattens ser ut?  

När jag läste på hur man skulle välja en lämplig hane till min maine coon så blev jag besviken på hur accepterat det var med inavel, som de skrev var det viktigare att partnen matchar än inavelsgraden, nu hittar jag inte den tråd det skrevs i på kattforum.se(det kanske inte är seriösa personer där) där man menade att x antal % inavel var helt okej(kommer inte ihåg hur hög man sa men tror man pratade om 10-15% i flera generationer och runt 5% i de närmaste), detta var några år sedan, men maine coon är en så pass stor ras att man inte borde behöva inavla. Sen bryr jag mig inte om varför man inavlar, för att förstärka ett utseende eller personlighet, det är lika illa vilket som, men visst i vissa nya raser kanske oundvikligt men inte hos maine cooner. 

Det enda som jag tycker är rasuppfödningens stora fördel är just hälsotesterna, möjligheten att kunna se sjukdomshistoria bakåt i generationer och att man kan ha koll på inaveln, hur stor hänsyn man tar till detta verkar vara väldigt individuellt. Resten att få fram ett visst utseende/personlighet inom sin ras är ju nått som man gör för sitt egna höga nöjes skull, katten bryr sig inte om att svanstippen hade en vit fläck eller att man inte kunde klämma och känna på katten i en stor utställningslokal. Hela tanken med en ras är nått som roar människan inte katterna.

Men det är ju mina okunninga åsikter :/ Jag var väldigt mån om mina kattungar(visserligen inte kattungar längre) även om de var hemlösa och saknar stamtavla, det ena utesluter inte det andra.

Myter eller okunskap, upplys mig istället för att kalla mig okunnig det lär snarare få folk att känna sig stärkta i sina okunniga åsikter. Men nu är jag är inte omöjlig, men jag kan bara grunda mig på det jag vet, inte det jag inte vet.

Anmäl
2010-03-13 18:09 #15 av: Icna

#13 99 % av alla hittekatter är huskatter? En hittekatt är väl oftas en katt av okänt ursprung som är hemlös, så hur kan man veta nått om det? Och hur ofta sitter en stamtavla fast i svansen så man vet att det är en raskatt? Oftast så om man hittar en tillhörande stamtavla så är det väl oftast en rymlig med ägare och inte en hittekatt? Fast det beror väl hur man definierar hittekatt, Kan ju inte vara så vanligt att man hamnar i samma situation som Gisele.

Menar du att blandrasaveln är lika med byb? Jag uppfattade att byb var inom rasaveln, nu vill jag verkligen ha en definition av byb för jag fattar inte.

 

Anmäl
2010-03-13 18:10 #16 av: Alexej

#14 Gillar inte heller kattutställningar. Vet att katter få ibland lugnande innan just för att domaren kan klämma på den i lugn och ro. Och varför ska utseende vara så viktigt? Bra att vi människor inte måste vara BIS för att duga. Och jag tror att just raskattavel har mycket med prestige och pengar att göra.

För mig är personligheten viktigast, både hos människor och hos katter.

Vad som är viktigt är att allmänheten lär sig att "halvperser" eller liknande är alltid vanliga huskatter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-03-13 18:19 #17 av: cala01

#12

Tack då för att du upplyser oss som inte begriper bättre, och inte ska uttala oss. Nu är du ju inte ensam om att ta hand om "raskatter" som kommer från byb. Men det är klart att din åsikt är ju så mycket mer värd än andras. Här räknas det upp vilka förträffliga människor som föder upp raskatter, medans andra som vill skaffa katt för "Att det är kul".

Nu är det ju fler än du som skriver på tråden, så då behöver du ju inte ta åt dig så hårt. Läs vad jag skrev istället om att det är synd om alla katter som missköts. Som du vet så är det sällan raskatter blir hemlösa, även om det sker, av olika anledningar. Sidan handlar dock om Hittekatter (hemlösa), oavsett vem som fött upp dem. Men inte är det en skrytsida för er seriösa uppfödare. Alla som är på hittekatter är inte dummare än dig. Sämre medvetna, javisst, men inte hopplösa.

#6 det inlägget tycker jag är ett påhopp på Icna, men jag förstår väl inte.

Tro mig, det diskuteras även bland de som jobbar som volontärer med hemlösa också.

#11

Vi kan nog alla räkna upp enskilda fall, själv har jag varit med om drygt 200 exempel, man skulle kunna räkna upp alla enskilda öden (även en del raskatter). Det jag vänder mig emot är att när vissa tar upp enskilda fall så är det oförstånd, sedan gör man likadant själv. Om det är enstaka fall bland sk extremavel bland seriösa så finns det tydligen likaväl som det inte alla är seriösa med hittekattsarbete. Man kan inte generalisera varken bland uppfödare eller andra som arbetar med katter. Däremot kan man få ta upp enskilda fall, men Icna blir ju påhoppad och det sägs att hon generaliserar ( fast inte ordagrant)

För mig verkar det som vissa har rätt och andra inte förstår på denna tråd. Sajten handlar om hittekatter, inte hur man ska välja uppfödare som artikel handlar om. Är det om kattstatus så ha det på den sidan då. Hemlösa har ingen status, eller seriösa uppfödare, "det bara sker" när de får ungar. Viktigare här är att kämpa för registrering, vaccinering, märkning, kastrering etc.. Naturligtvis är det bra om det höjer statusen också vilket vi alla hoppas. Men varför ska vi känna hos dumma för att ni ska visa vad duktiga ni är.

Sen tycker jag inte heller om att man försöker hitta procentdelar ras i katter för att kunna höja priset eller varför man gör det, föder man upp sådana så är det verkligen byb.

Anmäl
2010-03-13 19:22 #18 av: Lena

#15 BYB kan mycket väl även vara blandrasuppfödning. Om du läser artikeln om vad BYB är så står följande i punkt 2:

"2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning". 

Det är ytterst sällan det dyker upp Hittekatter som liknar raskatter. I de fall det gör det är det nästan alltid långhåriga huskatter som i praktiken skulle kunna vara Norsk Skogkatt. Hemlösa raskatter är dock nästan alltid ID-märkta och kan därför spåras till sin ägare/uppfödare.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 19:26 #19 av: Lena

#17 Får be dig dämpa tonen lite. Här pågår en diskussion där ni har olika åsikter. Då är det viktigt att vi håller oss till sakfrågan och inte blandar in våra känslor.

Artikeln är publicerad på Hittekatter eftersom jag har bett Gisele göra det. I min värld tycker jag den här hemma här då BYB är ett stort problem.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 19:40 #20 av: cala01

#19

Så då går det bra att skriva som i inlägg #6?

Icna, jag tycker du verkar dåligt insatt i vad raskattuppfödare håller på med. Det handlar om bra mycket mer än ett vackert yttre. Det där argumentet kommer ofta från de som inte förstår varför huskattavel är fel och inte förstår arbetet en seriös raskattuppfödare lägger ner.

= generalisering

Vems känslor är det som eg blir sårade?

Och denna kattstatussida det pratas om varför inte använda den då istället för att dra in hittekatter i det hela. Verkar konstigt om man blir hänvisade till en annan sida men inte får skriva här.

Tänker fortsatt betacka mig för anklagelser, som är ogrundade om min ovetskap utan attt vederbörande kan belägga det med annat än ovan. De får också komma med sakargument. Till vissa delar upprepas till och med det jag sagt, som i inlägg #12, fast i andra ord.

Anmäl
2010-03-13 19:52 #21 av: Lena

#20 Sedan ett år tillbaka samarbetar Hittekatter iFokus med Kattstatus - för ett bättre kattliv. En av de viktigaste uppgifterna vi har här på sajten är just detta - att höja kattens status. Det trodde jag även att du arbetade för.

Jag ber dig nu för andra gången att du tar och lugnar ned dig! Håll dig till sakfrågan istället och tänk även på din egen ton! Du går på ganska så hårt i #17.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 20:17 #22 av: Icna

Konstigt att man kan se på en katt om den har stamtavla eller inte, det trodde jag inte. Men vad menar du "liknar", britter och europer är väl raskatter som liknar de flesta huskatterna? hur skiljer du dem åt? Det är det väl inte jätteovanligt med långhåriga hittekatter, hur vet du att de inte är raskatter med stamtavla? Teoretiskt kan det mkt väl vara en himla massa raskatter som lämnade stamtavlan hemma och är hemlösa, även om jag tvivlar på det, så kan man aldrig veta.

Nåja tycker byb verkar var ett ointressant begrepp igentligen då, mest för at jag inte tycker dert verkar finnas en tydlig definition på det. För mig finns det bara två typer av uppfödning, seriös och oseriös uppfödning allt annat är bara ord. Sen om det är med eller utan stamtavla spelar ingen roll. Suck för alla begrepp.

Ska se om jag fick det rätt nu; Begreppet "byb" = en oseriös uppfödning som förekommer inom både ras och huskattsaveln, men all oseriös avel är inte alltid byb? Hur ställer man sig i frågan om huskattsavel när man talar om byb?

Anmäl
2010-03-13 20:39 #23 av: Lena

#22 Nja naturligtvis kan vi aldrig vara 100% säkra på att Hittekatterna inte är förymda raskatter av raserna Europé eller Norsk Skogkatt. Britter upplever jag dock som rastypiska nog, liksom de flesta andra raskatter. I alla fall i mina ögon. Hur som haver är det inte våra erfarenheter att det är raskatterna som vi hittar "ute på gatan". och som jag skrev ID-märks de flesta raskatter redan innan de säljs.

Troligen har det även med pengarna att göra. Den som köpt en katt för flera tusen är inte lika benägen att dumpa sin katt som den som fått en katt mer eller mindre gratis. (Nu menar jag ur generell synvinkel).

Delar inte din uppfattning att BYB skulle vara ointressant. Och oseriös avel kan, tycker jag, ske på många olika sätt. 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 21:19 #24 av: dagdrivarn

#14

Ska försöka förklara ännu tydligare och så gott jag bara kan, tycker det är viktigt att klargöra det hela ytterligare.

Nej artikeln borde verkligen inte få det att låta som att man måste hålla på med utställning för att vara seriös förstår inte riktigt var du fick det ifrån?

När det gäller rasstandard så står det absolut ingenstans inte ens antytt att man är en BYB om man inte följer rasstandarden. Det står att en BYB har liten eller ingen kunskap om rasstandarden och att en bra uppfödare kan sin rasstandard.

Att man kan den väl är inte detsamma som att följa den eller hur!Flört

Antar att det är denna frasen som ställt till med missförstånd.

7. Tillhör alltid en kattklubb kan vara SVERAK, WCF, CFA, TICA mm. Ofta också någon rasring. De visar en kärlek till hobbyn att föda upp renrasiga katter. Kan ställa ut sina katter som ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden och kan i andra fall förklara standarden och varför enbart titlar inte säger något om kattens kvalitet.

Läs igen, det står Kan ställa ut sina katter för ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden! Det står alltså KAN och varken bör eller ska. Men vad som är viktigt här är att personen som är seriös KAN förklara sinstandard varför den ser ut som den gör osv. och det kan jag garantera att uppfödarna av Klassisk perser gör, finns säkert rötägg bland dem med men de jag har pratat med har då verkat ha mycket god kunskap!

Sen är det väl snarare Orientaler som extremavlats och inte Siameser? Obestämd

Och återigen extremavel och BYB är två helt skilda saker!

Och på din fråga om en BYB endast är en som avlar utan stamtavla, så är svaret nej, från första början var BYB endast ett uttryck inom raskattsvärlden men har spridit sig till att omfatta även blandrasuppfödare och huskattsuppfödare.

Och när det gäller uppfödare av Scottish Fold/Munchin/vilken attans annan ras som nu ev kan dyka upp så nej, de är inte automatiskt BYB's. Återigen så har extremavel INGENTING med BYB att göra hur fel det än kan vara så är det inte samma sak!

Alltså BYB finns överrallt inte bara inom raskattsaveln utan inom blandrasaveln, huskattsaveln osv.

Extremt förenklat så är en BYB en person som avlar utan någon form av mål och mening och helt utan tillräckliga kunskaper!

Felet är att extremt många som köper katt av BYB's är lika okunniga som den de köper av och en BYB kan ofta framstå som duktig då många gärna slänger sig men titlar och skryter om att pappa är minsann Champion osv. utan att ha någon som helst koll på vad det innebär. Och köparna blir lurade, jag vet av erfarenhet då jag själv pratat med många extremt besvikna köpare som känt sig oerhört lurade, det är inte roligt kan jag säga. För vad ska jag säga till dem?

Jag håller fullkomligt med om att alla katter borde kosta pengar, i dagsläget borde ingen katt säljas under 1500/2000:-, men då huskatten idagsläget inte kan livförsäkras för mer än 1500:- så tycker jag inte att det är rätt att en köpare skall lägga mer heller. Och då skall katten vara vaccinerad, chippad och veterinärbesiktigad. Skulle nu säljaren göra sig besväret med tidig kastering och kastrera katten innan leverans ja då kan jag faktiskt tycka att ett pris upp emot 3000:- trots allt är befogat eftersom köparen då slipper både besvär, risk och kostnad med kasteringen. Det är redan fixat och klart och det SKALL vara värt pengar, helt klart!

Och ingen fara, om man inte ifrågasätter så får man heller inga svar och bättre att fråga och få det förklarat än att gå omkring och tro fel. Det är ju tyvärr så många av myterna om katten lever vidare, alla som går och tror saker utan att ifrågasätta varför det är så :-)

Vad skoj att du har Maine Coon, en underbar ras Skrattande

(nu blir det lite OT här)

Alltså måste ju säga att utställningar är inte bara utav ondo, det är ett alldeles utmärkt sätt att få en bedöming på hur väl katten man har uppfyller standarden. MEN och ett stort men, det gäller att redan vara påläst och inse att det finns bättre domare och det finns sämre domare. Att ha en bedömning säger kanske inte så mycket utan ett par, samt att man själv har en viss kunskap och mer får en bekräftelse på att det man själv ser stämmer. Det är lätt att bli hemmablind. Sen får man ta utställningar med en viss nypa salt, för något år sen gick jag i taket då man började disskutera en omskrivning av standarden så att den skulle passa dagens MCO. Då blev jag rabiat, man ändrar inte en standard, man avlar för att komma så nära en standard man kan har man avlat förbi, ja då får man banne mig backa! Annars är man jäkligt illa ute (åtmintone min åsikt).

Nu har jag ingen aning om vad det var för uppfödare eller något men det uttrycket kan jag verkligen hålla med om låter helt vansinnigt när man pratar om avel. Jag kan inte säga det NOG många gånger, varje gång vi avlar (tar kull) så leker vi gud vi spelar med katternas liv! Och det innebär att vi SKA noga tänka igenom allt vi gör och göra allt med stor respekt och aldrig någonsin medvetet utsätta våra vänner för en medveten risk! Men det är MIN åsikt om det hela, jag kan inte tala för alla andra.

Jag skulle aldrig komma på tanken att påstå att alla domare kan hantera katter, en del är helt underbara och dessa älskar jag. Andra är jag inte särskilt förtjust i. Och gäller det en katt som är stressad, nervös och inte uppför sig på utställning så får man förstå det, det är en onaturlig situtation för dem. Givetvis skall dessa katter inte premieras heller! Men jag måste säga att jag blir MER upprörd när domare tar vidare katter till panel som är på gränsen att smälla redan vid första bedömningen, än att de uschar sig över att en katt har dåligt humör! Och ärligt talat en nervös katt har inget på utställning att göra, katten skall må bra av utställning den också och är den stressad och avskyr det så ska man inte ställa ut den. Ok att den är lite orolig första gångerna men den ska inte vara hyperstressad. Men där blir jag mer förbaskad på ägare som släpar såna katter till utställning om och om och om igen!

Jisses, ja jag kan då säga att inte var det MIG du pratade med i alla fall Förvånad Nu tillhör jag ju visserligen de som jobbar med utparning och som i vissa uppfödares ögon anses ha "fula katter"! Och jag är fullkomligt medveten om att vissa kan inte alls mäta sig på utställning medan andra skulle gå utmärkt. Men min första prioritering är bredare avelsbas, hälsosammare individer med bra temperment och givetvis bra typ men inte på bekostnad av det övriga. Jag är beredd att låta arbetet ta längre tid och är inte beredd att ta genvägar på kattens bekostnad. Kan säga att vem du än pratade med så är jag ledsen att du råkade på dessa individer. Tyvärr är MCO-avlen lite indelad i två läger vilket är oerhört tråkigt då vi istället borde arbeta enat. När det gäller 9-10 generationer så är det svårt att komma ner i låga värden pga klonerna, men på sikt går det naturligtvis.

Hälsotesterna är kanonbra, men det skulle vara ännu bättre om alla verkligen testade också Rynkar på näsan

Nja inte bara roar människan men vi ser väl lite artificiellt till att bevara de olika raser som finns och som uppkommer. Många raser är ju i grunden naturliga. Egentligen ett fåtal som är "skapade" så att säga och de flesta där kommer ju då av naturliga mutationer som tagits tillvara.

Sorry att det blev ett sånt maraton-inlägg med en hel del OT men hoppas att detta fått det att klarna lite, om inte så fråga gärna mer.

 

 

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2010-03-14 00:43 #25 av: Icna

#23 jag menar att jag tycker det är mer intressant/givande att tala om oseriös vs seriös avel, sen vad man kallar de olika formerna är för mig föga intressant. Och när man inte har en tydlighet i vad byb innefattar gör det bara svårt att veta om man håller sig inom ramen för begreppet.

#24 det  var en kombination av punkt 2,5,7 som får det att låta som att man måste producera katter som håller för uställningar. Sen läser man ibland begrepp som "övertypad" och undrar vad skjutton de menar, antingen stämmer man in på rasstandarden eller inte  :/

De som inte hälsotestar blir byb ju ;) kan ju inte vara en bra stämpel. Jag skulle hellre köpa en "ful katt" än från en som medvetet inavlar. I slutändan är det just inavel som orsakat de flesta rastypiska hälsoproblemen, och jag tycker fler borde tänka framåt och se till att det inte händer igen.

-----

Nått att tänka på:

Det spelar ingen roll i vilket syfte man avlar, för varje kattunge man föder upp och placerar ut, finns det ett hem mindre för alla hemlösa katter.

Anmäl
2010-03-14 01:28 #26 av: Hyrrokkin

#14 En rasstandard är inte en enda sanning, en rasstandard går att tolka. Vad som är kort nos för dig kan vara en lång nos för en annan. Dagens perser (du stoppar in ett felaktigt "i" i rasen som inte finns där..) är inte utanför rasstandarden, och inte den klassiska persern heller. De är båda delar av perserns utseende, men tydliga exempel på hur den tolkas och hur utvecklingen går åt olika håll. Burma är en annan sådan ras som har utvecklats till två egna raser/led - den europeiska och den amerikanska. Ingen är mer fel än den andra, det är bara olika tolkningar av samma standard som lett till två skilda utseenden.

Men ja, perseraveln gick fel, väldigt fel och många katter fick problem med andning och ögon, men detta var flera år sedan och uppfödare har länge motarbetat detta och idag är det inte ett så stort problem som många oinsatta gärna vill få det till att bli. Ska vi fördöma det som hänt istället för att blicka framåt och se på vad uppfödarna idag gör? Ska vi fördöma en hel ras och dess anhängare för vad som hände för flera år sedan?

 

 

Angående kattutställningar så tycker jag det är självklart att en katt ska vara medgörlig! Är den aggressiv eller vettskrämd har den ingenting på en utställning att göra. Den riskerar att skada både sig själv och andra i så fall, och en utställning ska inte vara en risk, det ska vara en rolig tillställning och man ska inte behöva gå omkring och vara rädd för "smällande" katter. Jag tycker det är toppen att aggressiva katter får varningar och återkommande agressivt beteende så är inte katten välkommen tillbaka, undantag om den var fertil så är den välkommen tillbaka igen som kastrat. Som sagt, jag tycker det är toppen att vi belönar gott uppförande hos katterna, det är ju ändå harmoniska och hanterliga katter vi vill ha i aveln, inte några som är aggressiva.

 

Självklart är kattavel, utställning och allt sådant för vårt höga nöjes skull, men det är ju faktiskt även hela grejen med att hålla tamdjur. Det är inte för djurens skull de flyttade in hos oss, det är för vår. Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem att prioritera att de djur vi har är friska och har ett bra temperament (det tycker jag är vår förbannade skyldighet!), och som grädden på moset även kunna avla på specifika utseenden. Du skriver som om utseendet är det primära i raskattavel, och det förvånar mig faktiskt, jag trodde någon som du som själv skriver att du läst på om raskattavel visste att utseendet är en liten del i det hela, och definitivt inte det som prioriteras högst hos en seriös uppfödare. Men självklart föder vi upp raskatter för deras utseenden också, men jag förstår seriöst inte vad det är för fel med det. Visst att det finns exempel genom historien där det gått fel och påverkat kattens hälsa, men herregud, se till alla exempel där det inte gör det istället! Är det bara raskattägare som gillar vissa typer av utseenden, har huskattköpare aldrig köpt en katt för att de fastnat för utseendet hos en specifik katt? Det är ju precis så raser skapas - man hittar en katt med en egenskap man gillar och jobbar stenhårt för att bevara den. Krullhår, raka nosar, sträv päls, erfekt formade pricker.. Allt det är ju exempel på utseenden en katt haft och som man tagit tillvara på. Är det fel att dras till vissa typer av utseenden mer än andra? I så fall borde vi alla köpa katt med ögonbindel och utan att få känna oss fram till hur den ser ut, för hur många kan med handen på hjärtat säga att utseendet har NOLL påverkan på ens val av katt? Inte jag. Även om utseendet inte är allt så vill jag självklart ha en katt jag tycker är fin, precis som jag med allt annat i min vardag vill omringa mig av saker jag tycker om.

 

Anmäl
2010-03-14 15:02 #27 av: Icna

#26 Jaha och hur fick du det till att den birman jag såg var agressiv? Jag såg inget från där jag satt som tydde på att det var en agressiv eller rädd katt, utan en obekvämkatt som inte ville sitta still och försökte kråma sig ur ett grepp och dessutom en väldigt ung katt, fast det räcker kanske för att kalla den agressiv? Isåna falla har jag fått mer vatten på min kvarn när det gäller min inställning till kattuställningar.

Och vad står det att jag motsätter mig att man avlar på utseende också, men jag tror inte att det är helt sekundärt för många? Om du läser vad som står så är det när man inavlar för att får fram ett utseende eller behålla som inte faller mig i smaken och där tror jag just kattutställningar har ett stort ansvar, men du får tolka precis som du vill, ditt sista stycke vet jag inte vad du vill komma med, den första meninegn dock var uppfriskade att höra. 

Och du kan hoppa upp och sätta dig på att jag tycker man ska fördömma det som hänt, menar du att vi ska sopa det under mattan och låttsas att det regnar istället, som om de aldrig hänt och inte kommer kunna hända igen? Jag tycker man ska lära sig av misstagen och se till att undvika liknande saker igen.

Och du pratar som om att det inte finns några problem kvar hos persen, tror du att alla de anlag som gav problemen mirakulöst försvunnit  och att det inte kommer att ha nån som helst påverkan på rasen i framtiden heller? Det är ju inte den enda rasen som får lida för uppfödarens misstag, bla maine coonen, och jag skulle nog gissa på att de flesta raser har fått lida mer eller mindre för inavel.

Och vad gör uppfödarna idag då? Ser till att undvika inavel i största mån som möjligt för att öka den genetiska mångfallden? För linjeavel och inavel är helt ute nu då? Och vågar alla uppfödare ta en smäll och skylta med sin problem som påverkar kommande generationer, när det kan innebära ett hårt slag för deras arbete?

Nyckel orden i mina motsättningar är alltså inavel och kattutställningar.

Och eftersom alla seriösa uppfödare känner till genetik så vet de lika bra som jag att ju mindre genpool desto större risk för komplikationer och att ett ressensivt anlag kan ligga latent i generationer utan att märkas.

Anmäl
2010-03-15 00:08 #28 av: Hyrrokkin

Icna, jag måste erkänna att jag blir helt chockad över vissa påståenden du kommer med och blir riktigt irriterad över hur du väljer att tolka det jag skriver, och jag undrar i vilken del av kattvärlden du befinner dig som anser att kattuppfödare gillar inavel, bara bryr sig om utseenden och tycker vinster är allt? Jag har ALDRIG hört en uppfödare påstå något du vill få de till att de gör.

 

I små raser kämpar man med att bredda genpolerna, importera katter och sammarbeta, i vissa raser tas det även in katter ur andra raser, så kallade foundationkatter eller utparningar som det också heter, av just precis den anledningen.

 

Men jag ger upp den här diskussionen nu, det är inte värt att lägga ner tid på något som ändå väljs att mottolkas som det värsta. Jag har bättre saker för mig, men hoppas att du istället för att skriva långa hatiska inlägg om kattavel och kattutställningar tar reda på (med en öppnare inställning, så får du själv mycket trevligare bemötande) hur det egentligen ligger till. Just nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta över vilka fördomar och inställningar du har.

Anmäl
2010-03-16 08:02 #29 av: Icna

Och jag ahr aldig påstått att alla uppfödare är lika som bär heller.

Utan jag skrev uttruckligen att ddet är medveten inavel och kattuställningar jag ifrågasätter. Det är lustigt att jag är hatiskt bara fär att jag ifrågasätter nått inom rasaveln, om man inte gör nått fel så han man inget att bli upprörd över utan kan bevisa det också.

Men du menar alltså att det inte förekommer inavel/linjeavel alls då, och det finns inte de som tycker att vinna är allt, det finns inget inom rasavel som är värd att ifrågaätta utan allt är frid och fröjd.

Sen var det du som (miss)tolkade fritt från inte medgörlig till agressiv. Sen väljer du att anklaga mig för hatisk istället för att för en disskusion och bevisa att jag har fel.

linjeavel = medveten inavel är vad det står när man läser om det lite varstans. ett fint ord :/

Men självklart inget som förekommer inom rasaveln....(sarkastigt menat för den som undrar)

Anmäl
2010-03-16 11:08 #30 av: miyagi

Vem har definierat vad byb står för? Är det inte samma uttryck som i USA används för oseriösa hunduppfödare? Har bott i USA och uppfattade det som ett slanguttryck för oseriös uppfödning. Inget begrepp där man klassifierar kriterier som ska uppfyllas alltså.

Anmäl
2010-03-16 11:24 #31 av: dagdrivarn

#30

Men herregud!

Det är en artikel inte en regelbok!

Vad är det med folk egentligen? Ja det är ungefär samma sak och kommer med största sannolikhet ifrån USA från början.Men betyder här i Sverige inte riktigt exakt samma sak om än nästan. Här innebär det i första hand avel utan någon form av mål och mening och uppfödare med bristfälliga kunskaper och intresse!

Och vad dillar du om för kriterier som ska uppfyllas? Var någonstans ser du några "kriterier" som ska uppfyllas?

I artikeln finns ett antal EXEMPEL för att man ska kunna förstå ungefär vad en BYB är för något och vad skillnaderna är!

 

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2010-03-16 11:45 #32 av: miyagi

Ja då har jag fått svar på mina frågor.

Anmäl
2010-03-16 15:29 #33 av: TamlinsMatte

Men vilket liv det blev... För mig, som egentligen är mer orienterad mot ett par raser än huskatter, känns det lite främmande.

Skulle artikeln vara propagande? För vad?

Utan att gödsla en eldsvåda som är lite väl hetsk, måste jag säga att jag inom mina raser inte sett särskilt mycket av vad jag tror avses med extremavel (= avel där exteriören i sig ger katten problem?), däremot fascineras jag ofta av hur lite som görs med älskade huskatter.

Jag förlorade min cornish i HCM i julas. Då hade jag vetat om sjukdomen i 3 år och min katts avkommor i flera led har drabbats. Det finns ett avelsprogram och förhoppningen är att medvetet kunna sänka hur många cornish rex som drabbas av sjukdomen procentuellt sätt. Detta är något som BYB-uppfödare inte kommer att göra. Och som är viktigt att bekämpa. HCM är något som hittills dykt upp hos alla utom orientaliska korthår om jag fattat situationen rätt.

Och här kan jag vara lite undrande över hur det kommer sig att inte fler väljer att testa sina huskatter för exempelvis HCM. Det är lika vanligt hos dem som hos cornish, och är ärftligt. Har man tex flera katter ur en hittekoloni som drabbas av kastraktions/sövnings- svårigheter kan HCM vara något att börja screena för så att man inte fått tag i en familj som är drabbade i högre grad. Men för de där 5-10% risk sett till hela populationen har jag, nervös som jag är, valt att scanna även husisarna.

Att blanda två raser med olika hälsoproblem som en del ickeuppfödare som tar kull gör - kan potentiellt ge upphov till katter med sjukdomar från båda raserna.

Möjligheterna med kontrollerad avel handlar å andra sidan inte främst om att begränsa en sjukdom inom en specifik ras, utan om att försöka få mindre drabbade individer av sjukdomar som drabbar katten som art.

En del av att höja kattens status handlar ju också om att skapa trygga förhållanden i aveln, och förhoppningsvis att färre ska vara intresserade av "look-alikes" i framtiden. Och får katten högre status i raskattsvärlden kommer det förhoppningsvis också sprida sig till huskatterna. För bättre status än nu behöver de definitivt.

Anmäl
2010-03-16 16:17 #34 av: [Gisele]

#33 Bra skrivet.

 

Jag är så ledsen nu för jag har sett en hemsida där en tjej avlat på sin renrasiga mainecoon hona med sin egen huskatthane. Hon försökte först satsa på renrasig avel, men när ingen ville låna ut sin hane till henne, så blev hon arg och valde att satsa medvetet på BYB istället.

Hennes egen uppfödare som sålde maine coon honan är ju förtvivlad över att den hona som såldes till avel hamna i BYB. Dessutom har mainecoon honan höftledsdysplasi i sina led bakåt och skulle behöva röntgas innan hon sätts i avel, men det struntar denna tjej i förstås. Hon är inte intresserad av seriös avel där man tar ansvar fullt ut.

Nu har hon hittat på ett "stamnamn" till kattungarna som kommer att lura köpare att tro att de köper en riktig Mainecoon...

Anmäl
2010-03-16 18:44 #35 av: miyagi

#31

Nu har jag läst igenom artikeln ett antal gånger, plus nogrann läsning av övriga inlägg. Jag förstår nu att du är iriterad över alla som har frågor, men det ursäktar inte ditt beteende. Trodde denna sajt skulle kunna hjälpa mig förstå och förbereda mig för att ta emot ett par katter när jag flyttat klart.

För det första så är det en rad kriterier i artikeln där backyard breeders beskrivs, sedan är det ett antal där seriösa uppfödare beskrivs, samt vad jag ska tänka på när jag skaffar katt, vilket jag tackar Gisele för. Ber om ursäkt om det uppfattas som sura inlägg från min sida riktat mot dig. Men du får nog titta på vilka som skriver vilka inlägg. Jag har inget emot artikeln utan undrade var det kommer ifrån att man har dessa kriterier, det är bra om det finns genomtänkta regler för detta vilket det verkar göra. Ber om ursäkt om det uppfattas som stötande.

Anmäl
2010-03-16 21:09 #36 av: Icna

#33 menar du att man ska testa alla katter för HCM i förebyggande syfte? Är inte det lite saftigt,katter som ska avlas på eller katter där man misstänker borde testas, men alla andra är väl lite onödigt att testa?

Jag har testat min huskatt när vi upptäckte att hon hade blåsljud efter 2 ultraljud konstaterades HCM, nu i april-mars ska hon göra sitt tredje hjärtultraljud för att se hur det utvecklats, första ultraljudes gjordes i april förra året.

Med finns ingen chans att jag drar dit resten av katterna bara för att kolla, så länge det inte finns några indikatorer på det. Dels för att det är väldigt dyrt, ca 3000 kr, och dels skulle man lika väl då kunna testa för en massa olika sjukdommar i förebyggande syfter, knappast vettigt :/

#34 hur vet du att hon kommer lura sina köpare? Sa du inte att det stod på hennes sida hur det ligger till?

Anmäl
2010-03-16 21:21 #37 av: TamlinsMatte

#36 Jag säger inte att det är nödvändigt för att vara en god ägare, men visst - jag har valt att scanna samtliga katter just för att det inte kommer att komma något symptom på HCM, bara en mindre del visar blåsljud som ger anledning att misstänka sjukdom. Och som del i sjukdomsbehandling kostar det ca 2500kr som mest (stora sjukhuset) men sedan finns det rena HCM-scanningar på olika ställen och då kostar det betydligt mindre (minns det som typ 700kr). Jag scannar katter jag inte misstänker när de passerat 4 år och sjukdomen borde ha utvecklats för att om det skulle vara så ha möjlighet att medicinera katterna innan förändringarna är så stora att de ger upphov till problem. Givetvis påverkas jag av att jag levt de senaste 3 åren tillsammans med en katt som sedan kom att dö av sjukdomen. Om man ser till tex HD eller FIP ger de båda symptom. FIP kan ju inte heller testas (mer än att man kan se coronatitrar vilket inte direkt berättar något). Men jag klurar på njursjukdom och att ultraljuda för det på huskatterna (även om det också ger symptom) men har inte sett att det finns motsvarande scanningsdriver för det. Eller... hm... undrar om jag inte sett något om en kombinationsscanning någon gång. Och det kan jag nog tänka mig om det blir fler huskatter.

Det som förvånar mig är att man tex inte väljer att obducera katter som dör en plötslig oväntad död, särskilt om det finns syskon ute i världen och just plötslig död är ett symptom på tex HCM. Jag kan också bli lite misstänksam för hjärtsjukdom om flera katter från samma ställe fått problem att vara stabila under narkos - för ofta är ju katterna då släkt och det kan finnas en ärftlig orsak till att de får problem.

Anmäl
2010-03-18 01:52 #38 av: Karizma

Bra skrivet. Jag tycker även de med raskatter bör tänka på varför dom avlar vad tillför just deras katt deras ras? Sen tycker jag det är upp till var o en och avla jag förespråkar att kastrera sina katter även stallkatten för de är mer aktiva som jägare då. Vill man ha en kattunge ta o titta in på närmaste katthemet eller hör med privatpersoner som faktis räddar kattungar/katter fån bli skjutna. Gör det så räddar man livet på en samtidig hjälper man sin katt för att rymma vid letande efter en partner.

Anmäl
2010-03-22 20:07 #39 av: Icna

På tal om siameser tidigare, så hittade jag denna tråd, där man visar en gammal siames jämnfört med dagens.

http://siames.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=f231d0cf-fb42-4e1b-a3b5-6a68bb82d830

 

Anmäl
2010-03-22 20:35 #40 av: Lena

#39 Har haft en old-style siamese en gång i tiden. Tog hand om en vanskött avelskatt.

Suzano hette han:

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-22 20:45 #41 av: Icna

#40 en siames som faller mig mer i smaken, väldigt vacker var han verkligen,

Fasinerade hur en ras kan förändras så mkt på så kort tid igentligen.

Anmäl
2010-03-22 20:51 #42 av: Lena

#41 Ja det är knepigt kan man tycka. Vet inte varför rasen har förändrats så pass mycket som den gjort?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-22 20:56 #43 av: Magda

#40 hade de sett ut så nu så hade jag gärna haft en, mkt vacker katt Kyss

Anmäl
2011-06-11 11:43 #44 av: Lena

Ytterligare en aktuell artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-06-12 15:39 #45 av: Hawknestgrove

ja tyvärr så blir problemet bara större och större, både inom katt och övriga djurslag här. det är märkligt hur lättlurade  vissa folk  är och hur förslagna vissa folk är. att folk inte kan lära sig, att inga papper från SVERAK eller SKK eller motsvarighet= HUSKATT/BLANDRAS! Sen finns det fösök att slingra sig och påsta att man håller på med kontrollavel och ditten och datten, men det är ändå bara rent nys!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-12 22:53 #46 av: majvi

I byb är det väl vanligast att man parar en raskatt med en huskatt.Då är det väl en seriös uppfödare inblandad också.Om alla raskatter som säljs som sällskapskatter kastreras innan de flyttar borde byb minska.

Anmäl
2011-06-12 23:09 #47 av: [neveragain]

# 46 exakt vad jag anser. Raskattvärlden har dock hittat en teori som gör att de själv anser sig inte ha något ansvar i det ökande antalet blandraser som säljs, nämligen att en katt av blandras teoretiskt räknas som huskatt. Foten i munnen 

Anmäl
2011-06-13 07:27 #48 av: Sagolika

Vuxna raskatter som man behöver omplacera bör alltid säljas kastrerade, såvida det inte är till en annan seriös raskattuppfödare med stamnamn och liknande "tänk" om avel som man själv har.

Jag tror även att det kommer att bli allt vanligare att även kattungar som säljs till sällskap kommer att säljas kastrerade innan flytt. Att det inte görs på alla (ras)kattungar än kan bero på att man inte har tillgång till en veterinär som är villig att utföra det på så pass unga djur, att man är emot/rädd för att utföra en operation på en så pass liten kattunge för att man tror att det är större risk att söva en liten kattunge, att flera raser mognar sent/utvecklas länge och att man därför vill avvakta tills katten är lite äldre. I Danmark är det vanligt att sällskapskatterna kastreras redan som kattungar. I Sverige är det mer ovanligt (speciellt inom vissa raser) men det kommer nog mer och mer även här.

 

Anmäl
2011-06-13 07:44 #49 av: [neveragain]

# 48 Har du därmed bekfräftat att rasavel delvis bidrar till att byb överhuvudtagit är möjlilgt? Då är vi en bra bit på väg. :)

Precis som # 46 uppgger så borde byb minskas om  alla raskatter som säljs som sällskapskatter kastreras innan de flyttar. Däremot växer antalet byb lavinartat. Något är alltså galet i uppfödarevärlden.

Istället för att enbart ropa att byb inte ska finnas så borde man istället som "seriös uppfödare" inse att det är försäljning av fertila raskatter som som gör att dels byb är möjligt och dels blir allt större. Dags för de seriösa uppfödarna att se till  att det tas åtgärder.

Anmäl
2011-06-13 08:39 #50 av: Sagolika

I de allra flesta fall är det så inom BYB att de "raskatter" som man hävdar har använts för att få fram kattungarna är vanliga huskatter utan stamtavla, dvs. det är inte ens oregistrerade raskatter utan stamtavla, utan vanliga huskatter som kanske är semilånghåriga eller annat som man försöker få till att de är raskatter. Vissa gör även en egen "låtsas-stamtavla" till dem. Det är tyvärr ganska lätt för en oinsatt köpare att bli lurad.

I de fall där man korsar två raser där ena föräldern (eller båda) faktiskt är en raskatt med riktig stamtavla, blir avkommorna såklart fortfarande huskatter/blandraser som ej kan registreras. Trots det lurar man ofta köparna att betala dyrt för blandraser som ofta inte ens är vaccinerade eller veterinärbesiktigade. Det är naturligtvis fortfarande den personen som väljer att avla oseriöst och ta fram blandraser som har den största skulden i detta och bär ansvaret för det. En seriös raskattuppfödare är helt emot att de raskatter de säljer ska användas i BYB. Det händer dock att man blir lurad av en köpare som påstår att katten endast ska användas till sällskap/utställning och sen avlar man på katten ändå mot uppfödarens vilja. Det hjälper tyvärr inte att skriva papper om att de inte får avla för det kan de göra ändå utan att bli straffade för det. Så ska man vara helt säker på att detta inte kan inträffa så får man sälja katterna som är till sällskap kastrerade och de fertila säljer man endast till seriösa registrerade uppfödare med stamnamn. Det blir mer och mer vanligt att man gör så och det har jag inget emot.

Men det är fortfarande en försvinnande liten del av BYB som bygger på avel på raskatter med riktig stamtavla. Majoriteten av blandraserna är avkommor till huskatter och det är fortfarande där man måste lägga mest krut på att få folk att kastrera sina djur. Likaså alla bönder med 20-30 okastrerade bondkatter på sin gård, ofta inavlade djur som skjuts av när de blir för många för att kastrera dem är för dyrt. Inte heller har man någonsin intyg på att man har rätt att ha så många katter. Där och på alla sommarkatter och hoppsan-kullar som Svenssons tar + givetvis att katthemmen kastrerar alla hemlösingar innan flytt, måste man lägga det mesta krutet. För det är de katterna som ökar mest i antal hela tiden.

 

 

 

Anmäl
2011-06-13 08:45 #51 av: blondifire

# 46, vad har du för belägg för ett sånt påstående ??! jag som uppfödare hade gärna kastrerat dom jag inte själv anser ska gå i avel,innan försäljning. det ligger tyvärr i vetr händer då d e nästan omöjligt o hitta en som gör detta på kattungar. man kan skriva hur många avtal som helst om avelsförbu m.m o kolla upp köpare tills man blir blå MEN människor kan ändå luras,katter rymma/bli utsläppta m.m.m.m

Anmäl
2011-06-13 13:04 #52 av: [neveragain]

# 50 Du skriver: "I de fall där man korsar två raser där ena föräldern (eller båda) faktiskt är en raskatt med riktig stamtavla, blir avkommorna såklart fortfarande huskatter/blandraser som ej kan registreras. Trots det lurar man ofta köparna att betala dyrt för blandraser som ofta inte ens är vaccinerade eller veterinärbesiktigade. Det är naturligtvis fortfarande den personen som väljer att avla oseriöst och ta fram blandraser som har den största skulden i detta och bär ansvaret för det."

Det spelar ingen roll vem som har skulden eller om avkomman från renrasiga katter med stamtavla i teori kallas för huskatt. Resultatet är detsamma: okastrerade raskatter som förökar sig bidrar till överskottet. Med överskottet menar jag inte enbart de hemlösa katterna, men det totala antalet kattter i Sverige. Det finns fler katter än att folk vill ha.


Att det är huskatterna som förökar sig mest är naturligtvis ingen anledning till att uppfödarna inte ska känna sig ansvariga för de blandraserna som föds från renrasiga katter.

Sluta med att sälja okastrerade raskatter som är menad som sällskapskatt!

Anmäl
2011-06-13 15:08 #53 av: Hawknestgrove

ja och hur många gånger får man inte se ordet halvbirma, halvsiames, halv norsk skogskatt, halv angorakatt, halv  Maine Coon, eller rasrena såna , men de har ingen stamtavla.......ni kan få registrera dem själva.....Gick själv på en sån nit med hund en gång. Ok vi älskade vovven ändå, han blev 14 år, NewFoundland, men just detta fula att sko sig på folks okunnighet och förlåt  uttrycket, prostituera sina djur. För det är ju det de gör! Jag  ser såna människor som hallikar. OCh lägre än så kan nästan inte en människa falla i mina ögon.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-13 17:05 #54 av: majvi

#51 I början av tråden står detta om BYB

"2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning.  Är endast intresserad av att få fram renrasiga eller delvis renrasiga kattungar. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor,  blodslinjer, eller avelsprogram."

Som jag förstår det handlar då BYB om avel där raskatt är inblandad.

Jag har träffat på flera fall när jag var mer aktiv med arbetet med hemlösa katter.Det har varit katter med stamtavla som har parats med huskatter. Har man en  raskatt som är hane och flera huskatter som är honor kan det bli många kullar på ett år.I de fall jag har stött på  rör det sig om perser och abessinier.Dessutom kan de som har köpt 50% raskatt i sin tur låta den få kattungar som de säljer.

Jag har också sett annonser och hemsidor där de säljer kattungekullar där det står att ungarna är raskatter till en viss procent och det vore konstigt om det fanns så många huskatter i Sverige som liknar olika raskatter på pricken.

Jag har läst på kattforum flera gånger om raskattsuppfödare som är förtvivlade över att katten som såldes som sällskap används i blandrasavel

Anmäl
2011-06-13 19:59 #55 av: Alexej

Finns det långhåriga huskatter där inte en raskatt var med?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-13 20:02 #56 av: Sagolika

Ja, det finns det.

Anmäl
2011-06-13 20:17 #57 av: [neveragain]

skulle en katt enbart vara långhårig så skulle jag inte reagera på det. Om jag, som icke-uppfödare, inte är ute och cycklar så är väl anlag för långhar inte ovanlig hos huskatt, men det krävs väl att både pappan och mamman bär på anlaget då det nedärvs recessivt?

Anmäl
2011-06-13 20:18 #58 av: blondifire

#54, visst förekommer det men för att nån använder sig av raser i olika % (hur man nu vet det) betyder det inte att det är dom som står för all BYB. tror inte folk i allmänhet tänker igenom sitt köp när dom ser en katt "billigt" som är t ex semilånghårig. tycker väl att stamtavla är dyrt när man ändå kan få en "raskatt" för mindre pengar. om folk satte sig in i vad dom eg betalar för och vilket jobb vi uppfödare lägger ner på att få fram friska katter med gott lynne ist för att påstå att det "produceras" för många katter överhuvudtaget så... och OM det nu är så oxå bland raskatter som nån hävdade då undrar jag lite hur jag kan ha kö på ungar som inte ens är födda ?!

Anmäl
2011-06-13 20:20 #59 av: majvi

Blocket Uppland 93 annonser katter säljes
31 annonser om raskatter
12 annonser med raskattsinblandning-hittar där bara kattungar
Där förekommer Birma,Norsk skogkatt,Russian blue,Perser;Maine Coon ,Somali
I ett fall står det i annonsen att det finns stamtavlor på både mormor och farmor som är maine Coon.Där har det säkert avlats fram många katter.
I en del fall är kattungarna endast avmaskade vid flytt.
I en del fall är det stora kullar.

Resten är huskatter.
Detta är enbart Uppland,naturligtvis avlas det över hela landet med olika raskattsblandningar.

 

Anmäl
2011-06-13 20:25 #60 av: blondifire

så länge folk köper katter där man hävdar den o den rasen kommer det fortsätta.. att mormor o farmor har stamtavlor spelar ingen roll. så fort man börjar blanda o inte använda testade djur ökar riskerna för diverse "fel". säger inte att raskatter inte kan eller inte får sjukdomar men riskerna är betydligt mindre vad gäller allvarliga sjukdomar,beteendestörningar m.m

Anmäl
2011-06-13 20:34 #61 av: [neveragain]

Maine Coon har jag sett är väldigt överrepresenterad med annonser om kattungar med föräldrer med stamtavla...

Anmäl
2011-06-13 20:44 #62 av: Hawknestgrove

GaaaahhhhhhhSkrikandes En före detta helig Birma uppfödare som jag som avlade seriöst blir galen......detta förekom inte bland katter när vi höll på vad jag vet!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-13 20:48 #63 av: Alexej

Men hur kan en huskatt vara långhårig om inte nångång en raskatt var inblandad?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-13 21:10 #64 av: MalinL

#63 Långhår finns bland huskatterna också, långhår är ju en mutation som uppstått naturligt.

Anmäl
2011-06-13 21:13 #65 av: Alexej

Men varför får vi så många långhåriga katter nu? Snart är hälften av våra katter långhåriga!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-13 21:46 #66 av: MalinL

Ja men det beyder inte nödvändigtvis att det ligger raskatter bakom. Långhåriga huskatter har funnits i alla tider. På visa platser fler än andra. Både Sibirisk katt, Maine coon, Norsk Skogkatt mfl är ju från början "naturraser" alltså katter av ett speciellt ursprung och utseende som man tagit tillvara på. Ingenting som människan skapat.

Anmäl
2011-06-13 23:56 #67 av: [neveragain]

För att katten ska ha långhårig fenotyp så krävs det väl att både föräldrar bär på anslaget då den är recessivt?

Som icke-uppfödare kanske en dum fråga: Hur kan det vara att det verkar som att katthemmet får in fler långhåriga katter? Om anlaget är recessivt och det krävs dubbel uppsättning för en långhårig fenotyp då borde det på sikt väl bli mer sällsynt om enbart huskatter skulle paras med varann utan inblandning av blandraser?

Anmäl
2011-06-14 09:04 #68 av: Gronstedt

Att allt fler långhåriga katter blir hittekatter tror jag beror på att det har gått trend i långhårigt.

Norsk skogkatt har varit lite "coolt", många vill ha en långhårig katt så de kan säga "Jojo, det är en skogskatt!" Det finns till och med folk som gärna vill tro att detta är något slags ursprunglig vildkatt, som är lite häftigare än vanliga, tråkiga tamkatter. Lite som att kunna säga att "Min hund har vargblod i sig!" och tro att det skulle göra hunden tuffare ... Många långhåriga raser är också ganska stora, så en katt som ärvt långhårighet är ofta en lite rejälare kisse som ser stor och tuff ut. Det verkar finnas en uppfattning att dessa "skogskatter" är så "ursprungliga" att de behöver mindre skötsel än vanliga katter, att de egentligen helst vill leva förvildade och sköta sig själva. 

Jag vet inte hur vanligt detta tänkesätt är, men jag har stött på resonemangen från flera håll.

Anmäl
2011-06-14 09:35 #69 av: [neveragain]

Min undran är hur det ligger till rent genetiskt:  Om anlaget är recessivt och det krävs dubbel uppsättning för en långhårig fenotyp då borde det på sikt väl bli mer sällsynt om enbart huskatter skulle paras med varann utan inblandning av blandraser?

Anmäl
2011-06-14 10:24 #70 av: Alexej

#68 jag tror nog också mer på Gronstedts teori....Flört Det är nu alla "SKOGSKATTER" hamnar på katthemmet.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-14 11:16 #71 av: Gronstedt

#69: Om katterna förökade sig helt utan yttre påverkan så kanske, det beror på om långhårsanlaget åtföljs av någon annan egenskap som leder till bättre överlevnad för långhåriga. Men eftersom människor konsekvent avlar för långhårighet, oavsett varifrån långhårigheten kommer, så försvinner inte anlaget, utan det blir allt fler med långhårsanlag i den totala kattpopulationen och därmed allt fler långhåriga hittekatter.

En oseriös avlare kan till exempel sälja de ungar i kullen som fick lång päls och slänga ut de som blev korthåriga eller ge bort dem till oseriöst folk, varpå att de förökar sig och sprider långhårsanlaget.

På gårdar med mer eller mindre förvildade kattkolonier blir med tiden ofta katterna lika varandra, eftersom de inavlas. Om långhårighet kommer in i en sådan grupp märker snart ägaren att de långhåriga är lättare att bli av med, vilket ju är trevligt, så slipper man skjuta av/avliva så många - så man skjuter av/avlivar de korthåriga och skapar ännu mer långhårsdominans i den totala populationen.

Anmäl
2011-06-14 11:31 #72 av: [neveragain]

Det är det jag menar, inom förvildade populationer finns det knappt långhåra katter, då anlaget för långt hår är recessivt och det krävs dubbel uppstättning. Då korthår är dominant över långhår så späds ut anlaget för långthår ju längre upp man kommer i generationerna. Hur kan det då vara att fler och fler katter som kommer in på katthemmen är långhåriga?

Anmäl
2011-06-14 11:31 #73 av: [neveragain]

Det är det jag menar, inom förvildade populationer finns det knappt långhåra katter, då anlaget för långt hår är recessivt och det krävs dubbel uppstättning. Då korthår är dominant över långhår så späds ut anlaget för långthår ju längre upp man kommer i generationerna. Hur kan det då vara att fler och fler katter som kommer in på katthemmen är långhåriga?

Anmäl
2011-06-14 11:44 #74 av: MalinL

#73 Hur vet du det? Långhårsanlaget har ju från början uppkommit någonstans. Det är inte så att människor har framtagit låghårighet i ett lab.

Parar du två långhår får du alltid långhår, långhår är i och med att anlaget är reccesivt alltid homozygota för långhår och kan inte bära korthår dolt. Korthåriga katter däremot kan bära långhår dolt, därför kan två korthåriga katter få långhåriga ungar tillsammans. Det är därför det ibland föds britter med lång päls, och även devons (vilka inte är godkända hos sverak), därför att det reccesiva långhårsanlaget finns i avelspopulationen.

Att antalet långhåriga huskatter ökar har nog en stor del i att många tycker att långhårighet är fint, exklusivt, eller att de tror att det är en raskatt eller har raskattsinslag bara för att katten är långhårig. Därför så är nog ägarna av långhåriga huskatter mer måna om att para sin fina långhåriga katt, för att förhoppningsvis få långhåriga ungar. De med korthåriga huskatthonor som vill para dem, söker sig ofta till långhåriga hankatter, för att de tror eller hoppas att ungarna ska bli långhåriga. Alltså så måste inte långhårighet innebära att det finns någon ras bakom, långhår har som sagt uppkomit naturligt.

Anmäl
2011-06-14 12:17 #75 av: [neveragain]

Det kan alltså på inget sätt vara så att de långhåriga raser, som under lång tid har varit mycket populära (Perser, Skogkatt, Maine Coon) har bidragit till att det just finns fler långhåriga huskatter?

Som sagt så späds ut anlaget för långhår inom kolonier med förvildade katter. Hade det enbart parats korthåriga huskatter, som i hundratals år har varit dominernande på marknaden hade det väl knappast funnits så många långåriga som det finns nu? Ff Maine Coon katter verker överrepresenterade v.g. annonser där det säljs kattungar med renrasig förälder med stamtavla, en hel del faktiskt inom enbart en veckas tid...

Nu säger jag inte att rasavel bär all skuld, det har jag aldrig sagt heller, men jag tycker att ni på ett fanatiskt sätt avsäger er ALL ansvar för det rasaveln bidrar med vad gäller byb och kattöverskottet. Det får ni göra för min del, men seriöst är det inte.

Anmäl
2011-06-14 13:04 #76 av: Gronstedt

#75: Jo visst bidrar det att långhårigt är populärt, det är det ju ganska många som skriver i den här tråden! Men renrasavel har nog inte speciellt mycket att betyda i sammanhanget, de som gör att långhårtsanlag sprids är alla de som avlar långhårigt utan att avla renras, eller som skaffar långhårigt och inte kastrerar.

Och än en gång, genpoolen bland förvildade katter är beroende av människan, den är INTE naturlig. Det räcker om en enda gårdskoloni blir avskjuten sånär som på en eller ett par långhåriga för att långhårsgenerna ska börja dominera lokalt. Även om dessa långhåriga katter är vanliga "slumpmässiga" långhåringar av huskattsstam.

Det finns alltså minst två mekanismer som bidrar till den ökande långhårigheten i hittekattspopulationen.

Anmäl
2011-06-14 13:16 #77 av: MalinL

#75 Jag har väl inte sagt att en långhårig ras aldrig kan ligga bakom långhåriga huskattungar?

Men långhårsanlaget finns naturligt, även hos huskatter och det är inte  så att långhårsanlaget späds ut i en huskattpopulation automatiskt (som du hävdar). Om flera av individerna bär på långhår så kan det födas långhåriga ungar, om dessa långhåriga ungar i sin tur paras med varandra så blir det bara långhåriga ungar. Så om långhår finns i korthåriga huskattpopulationer på .tex en bondgård och dessa parar sig med varandra, så kan det teoretiskt bli så att alla ungarna i förlängningen blir långhåriga. För om en katt är långhårig så har den alltså inget anlag för korthår. Detta betyder att alla ungar den får kommer att bli bärare av långhårsanlget eller långhåriga, ifall den parar sig med en annan katt som är långhårig eller bär på långhårsanlag. Som sagt så har långhåriga katter uppstått naturligt och maine coon, sibirisk katt och NFO är exempel på detta.

Anmäl
2011-06-14 13:19 #78 av: [neveragain]

Det var väl inte heller sagt att rasavel bidrar mycket? Det som hela tiden diskuteras är om rasvavel bidrar till överkottet och det gör det.

Oavsett om påverkan är stor eller liten så har man ett ansvar för just den delen ens egen "rörelse" bidrar med. Och det VÄGRAR man inse, stenhård.

Anmäl
2011-06-14 13:31 #79 av: Gronstedt

#78: Visst, blotta det faktum att det existerar långhåriga renrasiga katter bidrar till att långhårsanlag sprids bland huskatter. Det är väl knappast det samma som att renrasuppfödare är ansvariga för spridningen av långhårighet? Det är väl de som föder upp ICKE renrasiga djur som bär det ansvaret? Och de som inte kastrerar sina långhåriga katter innan de får gå ut.

Huruvida renrasavel bidrar till det totala kattöverskottet är en helt annan fråga, som inte har med långhårighet att göra. Personligen tror jag inte den riktiga rasaveln gör så stor skillnad, de som satsar på en "riktig" raskatt gör det för att de vill ha just en sådan, de skulle inte ha skaffat en katt vilken som helst. Även här är ligger större del av ansvaret på dem som blandrasavlar för pengar eller för ro skull.

Anmäl
2011-06-14 13:39 #80 av: MalinL

#78 Jag förstår inte vad du menar med att "det vägrar man inse"?

Alla djur av arten katt som föds bidrar till antalet katter totalt, det är sant. Men som skrivits innan, raskattmarknaden och huskattmarknaden är skilda marknader. Om raskatter plötsligt förbjöds så skulle inte alla som idag har raskatt skaffa ett lika stor antal huskatter (som de haft raskatter) för att ersätta dem. Om raskatter förbjöds så skulle jag troligtvis skaffa hund istället

Raskatter som används i raskattavel bidrar inte till huskattpoulationen. Om någon har en raskatt och låter den para en huskatt eller katt av annan ras, så bidrar denna person till att det föds fler huskatter, det har ingen opponerat sig mot.

Raskatter som används i planerad avel av raskatter bidrar inte till huskattpopulationen.

Jag har förstått att du är emot all typ av planerad avel på sällskapsdjur, och du har naturligtvis rätt att ha den åsikten. Det jag har svårt för är att du vänder och vrider på ett väldigt långsökt sätt för att få raskattuppfödare att framstå som oseriösa m.m. (t.ex den tråden på kattforumet du hänvisar till) Du är inte intresserad av fakta utan du vill till varje pris "bevisa" att raskattavel är fel. Men du behöver inte bevisa detta, du tycker ju oavsett att raskattavel är fel och det har du rätt att tycka, precis som att jag har rätt att tycka det motsatta. Men det gör ju ingen skillnad, du tycker att rasavel är fel, du tycker att alla uppfödare som inte kasterar kattungar är oseriösa, båda dessa punkter är dina åsikter, men det är just inget mer än det, subjektiva åsikter. Inte någon allmänt vedertagen sanning.

 

Anmäl
2011-06-14 14:03 #81 av: Issa

Tyvärr har det blivit så som jag sa för flera år sedan. Det började med att man såg fler och fler annonser där man sökte långhåriga kattungar och så billigt som möjligt skulle det vara. Därav har naturligtvis BYB vuxit rejält i och med att det finns efterfrågan. Resultatet av det hela är att många har skaffat sig katt med päls som behöver skötas och man har inte insett vad det innebär och inte haft kunskaper heller för den delen. Så tröttnar man. Katthemmen får in fler och fler "tovpaket" som kostar ännu en slant mer då de behöver sövas och rakas. Ett exempel vi fick in var en långhårig blå hona som dumpats på en soptipp så hårt igentovad att hon inte kunde gå ordentligt. Man ska också komma ihåg att vissa av de där halvorna BYB tar fram får väldigt svårskötta pälsar som kan vara värre att sköta än renrasiga katters och naturligtvis får inte köpare några instruktioner om pälsvård. Seriösa uppfödare ger nogranna instruktioner och ger feedback och goda råd till sina köpare.

Den här trenden talade jag om för flera år sedan och tyvärr har den besannats. Det är så sorgligt.

Anmäl
2011-06-14 16:16 #82 av: Hawknestgrove

Gronstedt och Issa, så rätt ni har. Just det där med pälsvården är ofta något, som folk inte tänker på. OCh det som är mera skrämmande, som jag fick höra i går... Tovorna kommer INIFRÅN!!!! OCH katter som är toviga skall inte rakas, för det är farligt!!!!!Hade det inte varit på offentlig plats, så hade personen fått veta att hon levde. Hon i sin tur har en okastrerad långhårig gammal hankatt som får gå ut som den vill. 16 år är den och den börjar bli så pass, så det bästa för den är att få bli avlivad. Vi har varit på personen om i två år att kastrera och raka katten. Katten revirpinkar inne och är kvarterets skräck, slåss med alla. JAg fick höra om att i det bostadsområdet så gick det en tovig långhårig katt som såg ut att må dåligt. Vad göra? Jag visste med en gång vilken katt det rörde sig om. OCh mitt råd var, anmäl till polis, vanvård av djur. Alternativt att det är en hemlös katt. Pratade med vår kassör, som framförde infot till kattägaren, att nu får hon baske mig ta och göra något, antingen avliva den stackars kissen, eller kastera och raka honom, för föreningen hade fått förfrågan. Uj, snacka om att ta åt sig. hon gick på mig som en ilsken terrrier och undrade om JAG hade anmält. Ändå var ingen anmälan gjord. MEn där ser man, folk skaffar sig långhåriga katter utan att veta att det är förenat med massa jobb att sköta pälsen och då lessnar man. OCh det var av denna kattägare som jag fick höra dessa dumma påståenden. Den katten var minsann till hälften en ÄKTA SKOGSKATT.......Den hade tofsar på öronen....HAde den haft fem tår så hade den varit ännu mer äkta.....Skrikandes

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-14 23:03 #83 av: Silvestris

#72

Det finns ett flertal naturraser (dvs. raser som har uppstått naturligt) som är långhåriga tex. norsk skogkatt och maine coon. Mutationerna som orsakar långhår har uppstått naturligt och finns spridda i huskattpopulationen. Hur genfrekvensen för långhårsanlagen kommer se ut beror på de ekologiska förutsättningarna. I Maine, USA, gynnades huskatterna av att lång päls varav långhårsanlag "fixerades" i populationen.

Långshårsanlagen fixerades antagligen i kattpopulationen för flera tusen år sedan i Mellanöstern. Sedan tog européer med sig dessa katter hit och så blandade de sig delvis med de vilda katter vi har i Europa.

Siamesmaskningen fixerades i Asien för länge sedan och där finner man fortfarande maskade huskatter som alltså faktiskt är maskade huskatter och inte huskatter med raskattinslag.

Alla de egenskaper som vi har skapat raser av är sådana vi har plockat upp från huskattpopulationen. Ibland har dessa egenskaper funnits väldigt länge i en lokal population och egna subpopulationer har bildats.

Lockigheten hos devon rex förekom många år hos ferala katter i Devonshire. Ett anlag som uppstått sponant och som iaf inte påverkade katterna negativt och därför kunde fortleva.

Anmäl
2011-06-15 08:56 #84 av: Alexej

Skulle vara bra om Blocket kunde börja med indelningen raskatter (bara med papper) och huskatter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-15 09:37 #85 av: [neveragain]

Och då även gärna en kategori huskatter med renrasig förälder.

Anmäl
2011-06-15 09:41 #86 av: Naquita

tyvärr finns det ännu alltför många kattföreningar som också skyltar med att huskatterna de har inne i föreningen har både den ena och den andra rasen för att den ser lite annorlunda ut(den är en helt vanlig huskatt), sålänge föreningarna pratar om raskattsinslag utan att ha rejäl bakgrund på att det är sant hur ska vi då kunna kräva att vanliga ägare ska göra annorlunda? Vi som sitter i föreningar måste ha större kunskap och insikt i kattvärlden för att förändra på lång sikt. Hur ska man nå ut till föreningar som gör så utan att det blir rabalder?(för det blir det, jag har försökt på mig det en gång men blev totalt lynchad;))

Anmäl
2011-06-15 09:51 #87 av: [neveragain]

En vanlig ägare som har en fertil katt med stamtavla vet ju mycket riktigt att avkomman har raskattinslag? Därav tillägg till Alexejs förslag om kategorier på Blocket, även en kategori huskatter med renrasig förälder.

Anmäl
2011-06-15 10:26 #89 av: Gronstedt

#85: Det vore inte bra med en kategori för "huskatt med en renrasig förälder", det skulle bara bidra till att förstärka tron att den sortens huskatter är "finare" och därmed bidra till att back yard breeding lönar sig.

Anmäl
2011-06-15 11:14 #90 av: MalinL

#89 Precis.

Anmäl
2011-06-15 11:36 #91 av: [neveragain]

Det vore kanske inte så bra för uppfödarna heller då  det ju visar att det avlas en hel del med deras sålda avkomma...

Jag kan tänka mig att det vore ett fördel med kategorier på Blocket då uppfödarna i så fall lättare kan hålla koll på vilka som håller på med byb med hjälp av katter med stamtalva, men jag har ju fattat att det inte är något som ligger i uppfödarnas intresse.

Anmäl
2011-06-15 11:42 #92 av: Silvestris

#91

Tro mig neveragain, vi raskattuppfödare har rätt god uppfattning om vilka ByB det är som använder sig av våra raser. Vi har även god koll på rötäggen som föder upp renrasigt. Vi vill ju inte stödja detta utan håller för vår egen och för våra katters skull koll på hur det ser ut. Ingen av oss vill sälja en katt till en ByB.

Anmäl
2011-06-15 11:50 #93 av: Gronstedt

#91: Det enda resultatet bleve ju att oseriösa uppfödare får gratisreklam och  antalet back yard breeders mångfaldigas när alla som har en katt med rasutseende och en färgskrivare kan börja fixa "kattungar med en rasren förälder" och sälja för mångdubbla priset?

Anmäl
2011-06-15 12:27 #94 av: [neveragain]

# 93 Återigen förnekar man att det faktiskt finns en del raskatter med stamtalva som hamnar hos byb.

Barra för att de "seriösa" uppföddarna klassar andra uppfödare som "oseriös"  försvinner problemet att katter med stamtavla hamnar inom byb inte.

Tror nog det inte finns en enda uppfödare som marknadsför sig själv med "Kattungar säljs av oseriös uppfödare" så att för att klassa de som oseriös hjälper inte mycket.

Vad gör man mer än att klassa vissa upfödare som oseriös för att kunna komma åt problematiken att katter med stamtavlar hamnar hos byb?


Anmäl
2011-06-15 12:59 #95 av: Gronstedt

#94: Vad vill du egentligen? Att alla som någonsin haft en raskatt gör offentlig avbön och erkänner sig skyldiga till hittekattsproblemet? Ansvaret för blandrasuppfödning ligger på dem som ägnar sig åt den, är det så fantastiskt omöjligt att förstå?

Anmäl
2011-06-15 13:21 #96 av: [neveragain]

# 95 Men va bekvämt!
Vad jag vill? Det är att uppfödarevärlden tar sitt ansvar för den del av kattöverskottet de ställer till med, oavset hur stort eller litet det är.

Hur tror ni att de som ägnar sig åt blandrasuppfödning har fått tag på raskatter?

Ja just det, det var ju genom oseriösa uppfödare, då är inte något de "seriösa uppfödare ska bry sig om.

Anmäl
2011-06-15 13:42 #97 av: Jina

Neveragain, jag har några funderingar.

Du får bara välja en här: vem är ansvarig för bakgårdsavel med raskatter - den som sålt kattungen till vad den trodde var en bra, seriös köpare eller köparen som lurats och nu bakgårdsavlar?

Vilka har störst "skuld" i antalet hemlösa katter: rasuppfödarna som planerar sina kullar eller de som låter sina huskatter bli dräktiga?

Vilka tror du påverkar kattens status mest negativt? Rasuppfödare som säljer sina ungar vaccinerade, chippade och besiktigade för en vettig summa, eller huskattfolk som säljer för en hundring?

Anmäl
2011-06-15 14:14 #98 av: [neveragain]

"Vem är ansvarig för bakgårdsavel med raskatter - den som sålt kattungen till vad den trodde var en bra, seriös köpare eller köparen som lurats och nu bakgårdsavlar?"

Uppfödaren är slutansvarig, den har sålt en fertil raskatt från egen uppfödning och som inte ska ingå i avel, till en "vanlig" kattägare, alltså icke-uppfödare. Orsaken till att byb förekommer och upprätthöls är att uppfödare säljer sin avkomma okastrerad.

Lika mycket har den huskattägaren som säljer sin avkomma okastrerad, skuld till att antalet huskatter ökar. Tycker dock att man som uppfödare, som ju anser sig vara mycket mer seriös och ansvarig kattägere, borde göra ett bättre jobb till att förebygga att just raskatter får en "karriär" i byb.


"Vilka har störst "skuld" i antalet hemlösa katter: rasuppfödarna som planerar sina kullar eller de som låter sina huskatter bli dräktiga?"

Återigen, det handlar inte om vem som har störst skuld, det handlar om att även rasavel bidrar till kattöverskottet, och med kattöverskottet menar jag inte enbart antalet hemlösa katter, men det totala kattantelet i Sverige.

Att huskattavel i större grad bidrar till överskottet betyder inte att man inte behöver se just ens egen andel i problematiken. Som sagt, som uppfödar borde man göra ett bättre jobb än den genomsnittliga, outbildade huskattägare.

 

"Vilka tror du påverkar kattens status mest negativt? Rasuppfödare som säljer sina ungar vaccinerade, chippade och besiktigade för en vettig summa, eller huskattfolk som säljer för en hundring?"

Det är klart att jag tycker att det är bättre att katter säljs för en vettig summa, det är inte det som diskuteras här. Genom att det inom byb delvis avlas med raskatter så gör ni er själva en björnstjänst genom att sälja era raskatter okastrerade, även vad gäller prissättning på katter.
Många köper hellre en "låtsas-raskatt" från byb, då den är billigare men ånda har raskattdrag än en dyrare raskatt med stamtavla. Så där biter ni er själva i svansen.


Anmäl
2011-06-15 15:10 #99 av: Hawknestgrove

personligen så tycker jag att ALL avel av ALLA sällskapsdjur utan stamtavla är av ondo. Enbart rena rama djurprostitutionen. Antingen så är man registrerad med klara raspapper eller inte och då är det en huskatt/bastard. Upplys folk om det.......Fy fabian för folk som försöker slingara sig med allehanda hopsnickrade termer om att deras djur är så fina men....... De är inte rasrena! Punkt slut! OCh vad händer med de djuren, när köparna upptäcker, att de tyvärr inte kan göra sig den hacka som de ville på djuret? i många fall så kastas djuret ut i rena besvikelsen...Fy , jag mår illa.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-15 15:34 #100 av: Silvestris

Bidrar min avel till en växande kattpopulation i Sverige? Ja, det kan den göra. Beroende på hur alla andra som har katt gör. Bidrar den till ett överskott? Nej. Det har redan förklarats gång på gång på gång att många av de som köper raskatter väljer inte mellan en katt från ett katthem (eller en katt från en ByB) och en raskatt. De väljer mellan ras A eller ras B, möjligen mellan ras A eller ingen katt alls.

Alldeles oavsett om jag föder upp katter eller inte så finns de där 40000-10000 hemlösa katterna kvar. Det är DE som är överskottet ni talar om. Överskott definieras av en översvämmad marknad. Marknaden jag riktar mig till är inte översvämmad. Tvärtom.

Jämför med vilken annan marknad som helst... spannmål. Om det produceras så mycket vete att det skapas ett överskott som destrueras är det inget som förändras av att kornbönderna slutar producera korn. Visst, både korn och vete är spannmål och man kan tala om en spannmålsmarknad men om man talar om ett spannmålsöverskott ger det sken av att alla sorters spannmål överproduceras och det är ju inte sant om det bara är vete som överproduceras.

Och ni verkar vara förvånansvärt fokuserade på utseendet. Jag fokuserar på temperament och hälsa i min avel men säger jag det så anklagas jag ju ironiskt nog för att ha sjuka katter... Spelar utseendet roll för mig? Ja, men det är inte där mitt fokus ligger.

Anmäl
2011-06-15 16:01 #101 av: [neveragain]

#100 "Bidrar min avel till en växande kattpopulation i Sverige? Ja, det kan den göra."
KAN det göra Foten i munnen. Jag nöjer mig med svaret dock.


"Jämför med vilken annan marknad som helst... spannmål. Om det produceras så mycket vete att det skapas ett överskott som destrueras är det inget som förändras av att kornbönderna slutar producera korn."
Precis, huskatter och ffa hemlösa sådana har ju lika mycket känslor som spannmål, det är bara att "destruera" detta överskott också...
Undrar vad det kan bero på att vi aldrig kommer att ha samma etiska ståndpunkter...  ;)


"Och ni verkar vara förvånansvärt fokuserade på utseendet. Jag fokuserar på temperament och hälsa i min avel men säger jag det så anklagas jag ju ironiskt nog för att ha sjuka katter... Spelar utseendet roll för mig? Ja, men det är inte där mitt fokus ligger."
Vet inte vem du försöker lura här men det må vara ganska så klart att dagens samhälle är utseendefokuserat till 90%. Alla era kattungeköpare är i första hand intresserad i just er ras pga hur de ser ut, inte för att de skulle vara så överdrivit friska...


Anmäl
2011-06-15 16:04 #102 av: Alexej

#100 Men delas inte raskatter in efter utseende? Och åldern? Fel färger kan väl inte avlas på?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-15 16:27 #103 av: Gronstedt

#101: Varför inte svara på frågan? Om en uppfödare säljer en kattunge till en person som svär på att aldrig aldrig någonsin använda den för någonting annat än utställningar och renrasavel, så är man enligt dig ansvarig för följderna om den personen bryter sitt löfte. Ska alla rasuppfödare bilda miliser och skjuta kattungeköpare som inte håller vad de lovar?  Ska det vara ståndrätt med omedebar avrättning vid eventuellt avtalsbrott? Ska säljaren bryta sig in hos köparen och stjäla katten för tvångskastrering? Eller hur menar du att säljarna ska kunna "ta sitt ansvar" och påverka vad köparen gör utöver att ta löfte av köparen att inte avla blandras?

Anmäl
2011-06-15 16:55 #104 av: Issa

En sak som uppfödare kan hjälpa till med. Vet att många seriösa uppfödare har sagt till sin köpare att höra av sig till uppfödaren om något händer så de de ej kan behålla sin kisse. Ibland händer det ju att uppfödare inte kan ta tillbaka katten av olika skäl men man kan då kontrollera att katten är kastrerad innan en omplaceringsannons läggs ut. Att man berättar varför katten ska vara kastrerad innan så folk förstår.

Anmäl
2011-06-15 17:03 #105 av: Alexej

Jag har inget mot raskattuppfödare fast jag personligt tycker inte om en del raser. Men vi får mycket kunskap från uppfödare.

Skulle de nu se till att inga sällskapskatter säjls okastrerade då har vi åtminstone ett problem mindre. Statuskatterna, dvs de långhåriga som väller in nu på katthemmet.

Det räcker med alla okastrerade huskatter som finns i Sverige och som utgör den största andelen hemlösa katter. Men det vore skönt om åtminstone uppfödare skulle ta mer ansvar och underlätta för oss som jobbar med hemlösa katter.

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-15 17:03 #106 av: Silvestris

#101

Kan för att det inte är ett absolut faktum. Kattpopulationen som helhet kan fortfarande minska även fast jag föder upp. Så jäkla många kullar tar jag inte.

Du fortsätter (medvetet misstänker jag) att missa poängen. Poängen är OLIKA MARKNADER. Du kan inte förutsätta att A kommer köpa en katt från ett katthem bara för att det inte finns någon katt av önskad ras tillgänglig. Mig kan du inte skylla för medverkan till blandrasavel eftersom jag vet att jag inte har bidragit.

De som vill köpa en devon rex, som jag föder upp, är förtjusta i utseendet absolut men först och främst i deras temperament. Många gånger är det även allergiker som tål devons och ingen annan katt som kommer till mig. Om en person endast vill ha devon för utseendet får de inte köpa av mig eftersom devons kan vara oerhört påfrestande för den som inte är beredd på en katt som hänger efter dig hela tiden (tom. in i duschen). Eller för den som inte är beredd på att få hem ett explosivt energipaket som behöver mycket stimulans både fysiskt och mentalt.

Anmäl
2011-06-15 17:08 #107 av: Silvestris

#102

Utseendet är en del av rasstandarden, men även temperamentet är typiskt för given ras. På utställningar tävlar katterna i åldersgrupper, ja (vad det nu har med saken att göra).

Inom många raser finns inga "fel färger" utan alla färger tillåts. Även inom de raser där endast vissa färger, mönster och kombinationer är tillåtna är fel färg inte per automatik avelsdiskvalificerande. En frisk, sund och i övrigt rastypisk (även i temperament) katt kan ju vara värdefull i aveln även fast den har "fel" färg. Att föda upp katter handlar mycket om att bevara och även tillföra genetisk variation så att vi slipper inavel och de negativa hälsoeffekter inavel medför.

Anmäl
2011-06-15 17:20 #108 av: MalinL

#106 Precis, raskattmotståndarna verkar tro att utseendet är det enda som skiljer raserna åt, och det är helt fel.

Det är så lustigt med neveragains överläggande av skuld. Om en person avlar på sin katt så är det alltså per automatik uppfödarens fel enligt h*ns resonemang. OK, och då kan man ju driva det hur långt som helst, att det är uppfödaren bakoms de föräldradjurens fel osv i alla oändlighet.

Varför inte bara förstå att var och en har ett eget ansvar för sina djur. Och Neveragain, du tycks tro att det är något slags yrke att vara kattuppfödare, det är det inte.

Om om någon köper katt av mig till sällskap, men helt plötsligt börjar avla på den katten, d¨är den personen uppfödare, och har ansvar för de katter h*n säljer i sin tur. Tar man en kull ungar så är man uppfödare, punkt.

Alexej, jag såg att du skrivit i den andra tråden att du ville ha en MCO, men att de var för dyra. Menar du då att du hellre köper en billig MCO av en BYB, istället för att köpa en som kostar några tusenlappar med av en seriös, registrerad uppfödare, efter hälsotestade föräldrar m.m.? Är några tusenlappar extra verkligen så avskräckande när det gäller en kompis som du förhoppningsvis får ha i många år?

Anmäl
2011-06-15 17:57 #109 av: [neveragain]

#103 Uppfödarna gör det alldeles för lätt för sig att avfärda ansvar för blandrasaveln. Dels skyller man på att det enbart är "oseriösa" uppfödare som säljer katter till byb och därmed verkar det inte vara de "seriösa" uppfödarnas ansvar eller problem.

Dessa oseriösa uppfödare är ff del av rasavelsvärlden. Så då tycker jag att den som anser sig själv vara en ansvarig uppfödare känner sig ansvarig för problematiken.

Ett annat problem anser jag vara att tidig kastrering avfärdas, av även seriösa uppfödare, som en lösning. Varje seriös uppfödare borde kastrera katterna innan de byter ägare-

Dock vill ingen av uppfödarna här erkänna att det visst hamnar en hel del raskatter i byb. Skulle man vara seriös så vågar man erkänna att det finns ett problem, istället för att masalt sig kasta sig över just den förening som har "vågat" uttala sig om problematiken.

VAR seriös och "våga" inse att rasavel bidrar till en del av problematiken. Det skulle vara en bra början.

Anmäl
2011-06-15 17:57 #110 av: Alexej

#108 ja, det är så. Många har inte råd till en raskatt. Jag är tex helt ointresserad av stamtavla och papper utan gillar kattrasen. Och jag är också ointresserad av utställningar och avel-för dyrt!!!

Så om jag nu på allvar är intresserad av en MCO då skulle jag kolla vem som säljer den billigaste på Blocket, bara den ser ut som en MCO.

Nu är jag inte intresserad för jag har huset fullt av katthemskatter och inte ens råd till den billigaste MCO på Blocket.

Och skulle jag nu vara mycket affärsdriven, vad jag inte är, då skulle jag köpa en billig MCO-liknande på Blocket och ta en kull. Då får jag mina pengar tillbaka och har katten kvar...

Och jag tror nog att många tänker som jag. En kompis vill absolut skaffa sig en mops och går igenom alla Blocketannonser efter den billigaste. Papperna oviktiga.

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-15 18:00 #111 av: [neveragain]

# 104 EXAKT. En seriös uppfödare tar tillbaka de katterna som den nya ägeren inte vill/kan ha kvar. Jag känner till ett antal fall där raskatter med stamtavla har hamnat på katthem då uppfödaren inte ville ta tillbaka katten. Der är inte seriöst! Du har som uppfödare sett till att detta kattliv har kommit till världen, det är DITT ansvar att ge katten tak över huvudet när köparen inte vill ha katten kvar.

Anmäl
2011-06-15 18:05 #112 av: Issa

#111 Så enkel är det inte. Har uppfödare t.ex. smått hemma så tar de på inga villkor in en ny katt p.g.a. av smittrisk t.ex., men kan kan hjälpa till med goda råd och se till att katten är kastrerad.

Anmäl
2011-06-15 18:10 #113 av: Silvestris

#109

Men varför ska någon behöva ta ansvar för någon annans handlingar? Tänker alla katthemsengagerade ta något ansvar för att det finns katthem där man gasar ihjäl katter? Där man inte har någon karantän, inte vaccinerar och blandar nyinkomna katter med de andra och på det viset sprider sjukdomar? Där man avlivar katterna efter ett givet antal månader? Ska katthem som kastrerar alla katter (även kattungar) innan de säljs behöva ta ansvar för att andra katthem säljer kattungar eller både kattungar och vuxna katter okastrerade?

Om nu inte katthemsengagerade vill ta på sig ansvaret för skit andra katthem ägnar sig åt, varför ska vi uppfödare behöva ta ansvar för skit andra uppfödare ägnar sig åt?

Anmäl
2011-06-15 18:10 #114 av: Alexej

Varför tar vi då på katthemmet alltid tillbaka en katt, också efter 5 år? Och vi väldigt mycket ute med informationer om oseriösa katthem. Jag skrev flera insändare osv om Djurskyddet Eskilstuna sist och nu är det DV Skara.

Vi alla måste ut med mer informationer till allmänheten!

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-15 18:11 #115 av: Gronstedt

#111: Vore det inte till mycket större nytta för att motverka kattöverskottet om du hetsade på detta vis mot dem som gett bort kattungar för att deras söta katta varit på äventyr? De har minst lika stor skyldighet att ta tillbaka katterna om köparen inte kan ha dem kvar, eller hur? De har ju sett till att dessa kattliv kommit till världen, eller hur? Det är DERAS ansvar att ge katterna tak över huvudet när köparna inte vill ha katten kvar, eller hur? För det finns väl inga förmildrande omständigheter som gör att de som föder upp hoppsankullar har MINDRE ansvar och skyldigheter?

Anmäl
2011-06-15 18:22 #116 av: Silvestris

#114

För att ni har helt andra inhysningsmöjligheter än gemen uppfödare? Jag har än så länge inte haft några problem att ta hem katter som behövt omplaceras. En fick dock bo hos en uppfödarkontakt till mig eftersom jag och ägaren ansåg att det var snällare mot katten att flytta inom staden än att sättas på tåg i 12 timmar till mig. Sedan ansvarade jag för omplaceringen.

En annan katt tågades hem till mig och fich bo här tills jag hittat ett nytt hem till honom.

MEN, lägg till en kull nyfödda kattungar i ekvationen så kommer jag antagligen inte att ta hem en vuxen katt som behöver omplaceras. Den stress det skulle medföra för kattmamman och kattungarna bedömer jag som skadlig. Inte heller skulle det vara en bra situation för omplaceringskatten att hamna i.

Ett katthem med "stallar" och jourhem kan ha möjlighet att ta tillbaks katter på helt andra premisser. De kan antagligen lättare undvika att behöva ha nyfödda kattungar och nyblivna kattungar nära inpå katten som behöver omplaceras.

De uppfödare jag känner hjälper till med omplaceringar men oftast vill vi att katten ska behöva flytta så få gånger som möjligt och sköter hellre omplaceringen så att katten kan flytta från sin ägare direkt till det nya hemmet.

Det är inte alltid snällast mot katten som behöver omplaceras att mellanlanda hos uppfödaren.

Anmäl
2011-06-15 18:57 #117 av: [neveragain]

dubbelinlägg

Anmäl
2011-06-15 18:59 #118 av: MalinL

#116 Håller med till fullo.

Man har som uppfödare även egna katter att tänka på och de mår inte bra av att nya katter flyttar in hur som helst, sedan så måste man även tänka smittskydd, jag släpper inte ens ihop nya inköpte blivande avelskatter med mina övriga innan de är testade mot diverse saker.

Sedan är det ofta bättre för katten som behöver omplaceras att flytta direkt till ett nytt hem än att behöva mellanlanda hos uppfödaren på obestämd tid. Och att ta tillbaks en katt och sätta den i ett eget rum för att undvika smittor och slagsmål med husets egna katter är sällan det bästa för katten heller.

En såld katt är trots allt en såld katt, det är inte så att man som uppfödare har en "uthyrningsfima" på livstid, där folk kan skaffa katt och ha en tid och sen återlämna när det passar dem. När de "adopterat" en katt så är det deras katt, familjemedlem och ansvar, givetvis så bör man alltid vara behjälplig som uppfödare, med råd, omplacering osv, men det är inte samma sak som att man kan ta tilbaks katter hur som helt när det passar köparen.

Anmäl
2011-06-15 19:08 #119 av: [neveragain]

#113 "Men varför ska någon behöva ta ansvar för någon annans handlingar? Tänker alla katthemsengagerade ta något ansvar för att det finns katthem där man gasar ihjäl katter?"

För att det är just du som är ansvarig för att katten föddes överhuvudtaget???? Katthem tar hand om hemlösa katter, katter som aldrig har varit  deras ansvar. Det sägs ju inte att en uppfödare ska inhyusa någon annans uppfödarens katter.

Katthälpen tar också tillbaka katterna i fall köparen inte vill/kan ha kvar den. Den har de skrivit om flera gånger, att de sökte ett jourhem till en tidigare bortadopterad katt.

Det är det jag menar men att ni avsäger er all ansvar för de raskatterna som hamnar på vilovägar. Inte ens era egna "barn" tar ni tillbaka... Sluta föda upp om du inte kan ta ansvar för de liv du avlar fram! Ni är ju seriösa uppfödare, inge någon vanlig svensson vems huskatt får gå ute okastrerad?

meningslöst att fortsätta denna diskussion. "Vi älskar våra katter"... visst ... tills de har sålts...

Anmäl
2011-06-15 19:14 #120 av: Silvestris

#117

Men har du svårt att förstå att jag talar om ansvar sådär i allmänhet. När ska en grupp människor behöva ta ansvar för vad rötäggen gör? I vilka fall? Tydligen är det specifika fall när människor ska ta ansvar för "sin grupp" för katthemmen behöver ju inte ta ansvar för vad ens gelikar gör. När ska människor börja ställas till svars för vad VI gör och inte för VAD ANDRA gör?

Jag kastrerar tidigt, jag säljer väldigt sällan en katt till avel och när så sker åtföljs den av ett juridskt bindande avtal som medger vite om köparen tex. har lust att blandrasavla. Så pass högt att jag tvivlar på att någon tycker det är värt det. Jag omplacerar sålda katter som behöver omplaceras, jag tar hem dem OM DET GÅR.

Varför i hela helsefyr ska JAG behöva känna skuld och ta ansvar för att andra inte gör så? Varför? Förklara. Ge mig en endaste sund och rationell förklaring.

Anmäl
2011-06-15 19:16 #121 av: Jina

Neveragain, jag vet inte varför men du tycks vara på ett korståg mot raskattuppfödare. För ville du ge dig på huskattsavlare finns chansen, men den tar du inte. Tråkigt.

Anmäl
2011-06-15 19:47 #122 av: [neveragain]

# 120 Djurhemmen känner ett kollektivt ansvar för sveriges hemlösa och vanvårdade djur. Uppfödarna verkar knappast känna något ansvar för de katterna de av helt eget initiativ har avlat fram. Inte ens egna "barn" tas tillbaka om ägaren inte vill ha kvar de.  "En såld katt är en såld katt". Då är det kanske inte konstigt att man inte känner ett kollektivt ansvar för den del av problematiken rasavel bidrar med.

Djurhemsarbete och uppfödning ligger milsvid isär, då det ena görs av empati och det andra av egoism, därav att dessa två rörelser oftast också har helt andra uppfattningar om djur som invivider.

Och Jina, vem säger att jag inte engagerar mig i andra delar av kattproblematiken?

Anmäl
2011-06-15 19:58 #123 av: MalinL

#122 Men förstår du inte att man måste tänka på sina egna (alltså hemmeboende) katters bästa också? Du tycks anse att vi ska göra det du enligt dina principer tycker är bäst, men vi gör det vi tycker är bäst utifrån våra egna och våra djurs förutsättnignar. Att urskillningslöst plocka in vuxna katter är varken bra för våra egna katter eller för de katter vi tar hem.

Men varöfr ska vi ens ta oss tid att förklara något för dig. Du anser ju att alla seriösa uppfödare är empatistörda. Foten i munnen

Anmäl
2011-06-15 20:06 #124 av: [neveragain]

# 123 "Men varöfr ska vi ens ta oss tid att förklara något för dig. Du anser ju att alla seriösa uppfödare är empatistörda."

Och det har jag bara fått bekräftat nu ni har visat inte ens känna något ansvar för de katterna ni själv medveten har "skapat". En såld katt är en såld katt...

"Jag har stor empati för djur som lider" jo tjena, du tycker ju inte ens att man ska behöva ta tillbaka de katterna man själv har avlat fram...

Slutdiskuterad för min del, helt jävla hopplöst.

Anmäl
2011-06-15 20:12 #125 av: Jina

#124 "Slutdiskuterad för min del, helt jävla hopplöst"

 

Right back at ya!

Anmäl
2011-06-15 20:18 #126 av: nelliots

#124 I mina kontrakt är det reglerat att jag tar tillbaka katten. Upp till 2 års ålder får köparen en del av priset tillbaka beroende på kattens ålder. Har flera vänner som gör så. Poängen jag och Malin försöker få dig att förstå är att man aldrig släpper sina kattungar helt och hållet utan håller kontakten m köparen. Det anser jag är att ta ansvar och var seriös.

Anmäl
2011-06-15 20:37 #127 av: MalinL

#124 "Slutdiskuterad för min del, helt jävla hopplöst."

Glad Passar mig utmärkt.

Anmäl
2011-06-15 21:01 #128 av: Silvestris

Snälla tala inte i ni-form när jag gång på gång har skrivit att JAG tar mitt ansvar!

Anmäl
2011-06-15 21:11 #129 av: Baverhm

Nu måste även jag yttra min åsikt.. Jag tycker det är såå tragiskt med BYB, inom vilken djurvärld det än handlar om
Vad som är ännu mer tragiskt, är folk som i denna tråd yttrar sig, men som ändå själva aktivt sysslar med BYB i hundvärlden.
Jag undrar, är hundarna då mindre värda än kattterna?? Jag tycker i alla fall att alla djuren är lika värda

Anmäl
2011-06-15 21:56 #130 av: Jina

Är det alltså många raskattuppfödare som BYB-ar hundar? Har sett tvärtom bara faktiskt.

Anmäl
2011-06-15 22:03 #131 av: Hawknestgrove

JA då bör man inte säga något. För det är så mycket geschäft i alla denna avel av alla sorter! Inget annat än pengar.BLÄK.

OCh neveragain, varför kan du inte svara ja eller nej på en enkel fråga?

Om du förmedlar katthemskatter, lämnar du ut alla katter kastrerade oavsett ålder?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-06-15 22:07 #132 av: [neveragain]

# 128 Ja, jag har förstått att du, precis som  alla andra är en seriös uppfödare och att det inte finns någon som helst kollektiv ansvarskänsla inom uppfödarevärlden för att motverka BYB med raskatter.

# 129 intressant!Obestämd

Anmäl
2011-06-15 22:19 #133 av: Silvestris

#132

Vad tycker du att jag ska göra? Kastrera andra uppfödares kattungar? Min egen uppfödning är det enda jag styr över och den bidrar inte till någon ByB. Jag talar mig varm om tidigt kastrering så fort möjligheten ges och jag ger namn på veterinärer som utför det också (jag kan ge dig namn på en handfull veterinärer i vad jag tror är din närhet som utför tidig kastrering om du vill). För bara 5-6 år sedan var tidig kastrering otänkbart för de flesta uppfödare. Nu, tack vare stark lobbying från enskilda uppfödare är läget ett annat.

Jag har tom. lyckats övertala en veterinär till att börja kastrera tidigt. Det finns fler uppfödare som har lyckats med det. Med kunskap och tålamod kan man lyckas med det mesta.

Anmäl
2011-06-15 22:44 #134 av: Baverhm

#130 Inte raskattsuppfödare vad jag vet, utan det är hittekattsfolk som jag tänker på

Anmäl
2011-06-15 22:47 #135 av: Jina

#134 Ah, då är jag med. Sedan kom jag dock på en raskattsuppfödare som blandrasavlade på hund, men hon tycks som tur är lagt ner båda djurarterna nu.

Anmäl
2011-06-15 22:57 #136 av: nelliots

Jag förstår inte varför allt måste vara så svart eller vitt. Det finns många aspekter. Jag avgör för varje kattunge/köpare/situation vad som fungerar bäst. Huvudsaken är att man är engagerad i sina kattungar och gör det man kan för att de ska få ett bra liv. För att vara 100% säker på att inga opslingar föds måste man låta bli att sälja till avel helt och hållet om grundprincipen är att man inte kan lita på någon. Jag tror att nya uppfödare behöver komma till ibland för att bibehålla avelsbasen och erfarna uppfödare kan ha otur med en katt som smiter ut el dyl. Det finns inga absoluta garantier, men de allra flesta uppfödare är faktiskt seriösa och gör vad de kan för allt ska lösa sig så bra som möjligt. Denna enorma misstro gör mig så beklämd.

Anmäl
2012-02-11 15:18 #137 av: Lena

Puttar upp en intressant artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-02-11 15:49 #138 av: JossanH

Jag har sett sådan avel på nära håll.. Där 8-10 vuxna katter har bott i en lägenhet. "uppfödaren" hade 1 okastrerad perserhane som blev far till alla kullar och som gick 8 år tror jag och parade hona, efter hona, efter hona.. Och honorna var allt ifrån perser, norsk skogkatt och vanliga huskatter- bara de hade en "intressant färg" (gärna helvita) eller var långhåriga.
Det brast inom mig när jag fick veta att ena katthonan skulle avlivas då hon inte var helt rumsren.. Men hon skulle förstås para henne en gång till innan.. Hur kan man vara så hjärtlös!?

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-02-11 16:23 #139 av: Lena

#138 Ja det är en fruktansvärd syn dylika människor har på djur. Ingen känsla alls, bara dollartecken som styr allt det gör. Djuren är bara en produkt som de använder och förbrukar i sin jakt på pengar.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-02-11 16:38 #140 av: Thaeri

Något jag tycker är intressant är när folk inte anser sig ha råd med en raskatt och därför köper en blandras istället.

Senast jag tittade efter kostar det betydligt mer att äga en katt än att köpa en om man är en seriös kattägare; vaccinationer, försäkring, mat, sand, leksaker och klösträd går ju på en hel del, och råkar katten ut för något kan det bli dyrt även med en försäkring som täcker, lite beroende på hur det ser ut med självrisken.

Jag har sett siffror på runt 100 000 kr för en katt under dess livstid, och då för en katt som varit frisk och inte råkat ut för något som krävt mycket och kostsam veterinärvård, och jag tycker att det låter rimligt.

Med andra ord, har man råd att ha katten har man råd att spara ihop till den också, oavsett inköpspris, det tar bara olika lång tid.

Anmäl
2012-02-11 17:29 #141 av: [sakring]

# 140 Det tror jag säkert att mina 4 terrorister kostar mig. Det är ett  dyrt nöje att  ha katt men värt vart enda öreFlört

Anmäl
2012-02-12 15:36 #142 av: Lena

#140 Folk tänker dessvärre ofta kortsiktigt. De som faller för att köpa blandras katter har antagligen inte så värst mycket kunskaper om katter och inser därför inte vad det handlar om att ha katt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-02-12 15:40 #143 av: [sakring]

# 142 Inte de heller som köper en katt för en hundralapp. Tyvärr.

En hanverkare som var här blev väldigt förstjust i min blåa britt. Han undrade varför inte jag födde upp katter och jag förklarade varför.

Han sa, och jag som trodde att det var bara att skaffa en av varje sort och sätta igång.

Anmäl
2012-02-12 19:00 #144 av: JossanH

Jag ser en stor skillnad mellan att ha dålig kunskap om katter och att ha dålig kunskap om katten situation idag både gällande genetik, sjukdomar och hur många hemlösa katter det finns idag eller vad man för den delen kan göra för att ändra situationen.

Jag tycker att man är snabb att döma andra som att de inte ens vet vad en katt är bara för att man inte är insatt i kattens allmänna situation och därför kanske inte tar de beslut som ni anser är självklara. Precis som att en person som köper från ett katthem eller en raskatt inte alls behöver ha kunskap om katter för att göra det valet.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-02-12 21:54 #145 av: Katthemsmatten

#144: De flesta katthem är noga med att informera sina tentativa köpare om vad det innebär att ha katt och vad en katt behöver för att må bra. Dessvärre är det nog inte så att de som säljer katter via Blocket t ex är lika noga med att försöka se till att potentiella köpare 'tänker efter före'. Där är det viktigare att bli av med katten och vad som händer sedan är inte deras bekymmer. Seriösa katthem vet att en felplacering blir deras problem OCKSÅ. För självklart är det först katten som får problem.

Att ha dålig kunskap om kattens situation i samhället och genetiskt är ingenting man behöver håna folk för. Är man intresserad av att hålla katt så kommer ofta den kunskapen med tiden. I synnerhet kan jag notera det hos dem som köper katt via katthem. De har väldigt ofta inställningen att de vill hjälpa en katt och inte bara skaffa en katt.

Anmäl
2012-02-12 22:03 #146 av: Thaeri

144# Katthemsmatten har redan svarat för katthem, åtminstone seriösa sådana, och jag ska tillägga att vettiga uppfödare är lika noggranna att informera sina köpare om vad det innebär att ha katt och vad de behöver. En som inte verkar vara på det klara med det får ine köpa någon katt.

Anmäl
2012-02-12 22:15 #147 av: JossanH

#145 och #146 Jag menade nu i första hand de som inte köper via katthem, utan kanske väljer en katt på blocket just för att de inte vet hur den allmänna situationen ser ut, hur aveln ser ut och att det faktiskt får konsekvenser för den allmänna kattstatusen att köpa en billig kisse.

Det är intemånga år sedan man knappt visste om att katter borde kastreras. När jag växte upp fanns det varken vaccinering, IDmärkning eller försäkring i någon utav mina kompisars eller vårt eget hem. Idag har mina föräldrar 2 katter, båda hittekatter som dom själva har vaccinerade, märkta och försäkrade.

Jag säger att det finns många som vet hur man tar hand om en katt och vad den behöver men som kanske inte alls är insatt i kattens situation.

Många som köper huskatt via blocket gör det nog knappast för att de inte vet vad som är fram eller bak på en katt, utan de vet hur de ska ta hand om sin kisse, men vet helt enkelt inte varför det skulle vara fel att köpa en huskatt på det viset.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-02-13 10:00 #148 av: Katthemsmatten

#147. Dessvärre tror jag att om man köper en katt för 'noll och intet' är det mindre för att man har ett genuint intresse för att ha katt och för att man faktiskt tycker att man betalar för vad en katt är värd. 5 spänn tassen..........

När jag var riktigt liten, 50-talet, var det inte tal om försäkring, kastrering osv. Att en katt skulle vara innekatt var också en helt idiotisk tanke på den tiden. Undrar hur många katter som hette Pelle min mormor hade. Alla svartvita, vad jag kan minnas.

När min egen familj skaffade sin första katt 1971 var det en självklarhet att den skulle kastreras och vara innekatt. Torrfodret var uruselt, men det fanns blötmat. Försäkring var inte aktuellt. Minns jag rätt så var det bara Agria som försäkrade och om katten var ca 7-8 (någon som jobbar på Agria här kanske kan korrigera uppgifterna) så förföll försäkringen. Vaccination mot kattpest fanns, men inte så många visste att man var tvungen att revaccinera varje år. Även om vi kommit en god bit på väg har vi långt kvar att gå...........................

Anmäl
2012-02-13 12:24 #149 av: [sakring]

# 148 Jag tror att det var enbart raskatter som kunde försäkras då. Jag försökte försäkra en katt i Folksam 1979 och det var enbart raskatter.

Anmäl
2013-04-17 18:25 #150 av: Lena

Puttar upp en bra artikel om denna ljusskygga företeelse.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-12 17:39 #151 av: Lena

Puttar upp denna viktiga artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-13 12:33 #152 av: Lena

Det har pågått en och annan livlig diskussion i Kattgruppen om detta ämne. Många verkar inte förstå allvaret i det hela. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-14 01:39 #153 av: carlas

#152 Tråkigt att många inte förstår (kommer inte in där sjäv då avstått fr fb). Kan man inte bjuda in "Kattgruppen" till hittekatter.ifokus då ;)?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.