Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Under påsken är alla katter svarta.

2010-04-02 19:08 #0 av: Lena

Alla länder har sina egna traditioner runt helgerna. När det gäller den svenska påsktraditionen har påskkäringarna fått en framträdande roll. De har sitt ursprung från 1600-talets tro på häxor. Den svarta katten som fanns med på kvasten symboliserade djävulen och ansågs föra otur med sig. En syn som myntades av katolska kyrkan under medeltiden.

En titt på några svenska påskort från 1930 - 40 talet:

Detta är ett svenskt påskkort från 1930 talet. Det verkar som  bilden av katten som häxans följeslagare dröjt sig kvar i vårt land mycket längre än på andra håll i världen.

      Det här påskkortet är från 1930 talet.

 

Påskkatt2.jpg

    Det här kommer också från 1930 talet

 

18.jpg

               Konstnär Britt-Lis 1940 talet

 

33.jpg

                   Påskkort med vers från 1930 talet.

 

47.jpg

               Påskkort från 1930 talet

 

43.jpg

        30-tals kort av konstnären Rosa Olsson

En studie av gamla påskkort

Jag har ägnat mig åt att studera ca 200 gamla påskkort från tidsperioden 1920 - 1950 talet. Det stora flertalet är mycket idylliska och det är inte ovanligt att olika djurslag förekommer. Vanligast är hönor, tuppar och kycklingar. Kaniner och harar förekommer ibland, likaså gäss, lamm och boskapsdjur. Dessa djur visas alltid från sin bästa sida. Annat är det med katterna. De förekommer endast ihop med påskkäringar (häxor). Oftast i försvarställning med krökt rygg och tjock svans. Dessutom är alla katter svarta. En svart katt ansågs vara en symbol för djävulen och förde otur med sig. Det var en syn som myntades av Katolska Kyrkan under medeltiden. Långt ifrån bilden av en hängiven och kelig knäkatt.

 

 16.jpg

Exempel på ett annat tidstypiskt påskkort från samma tidsperiod som de övriga.

 

Även om korten i mitt exempel är runt 70 - 80 år gamla lever föreställningen  av påskhäxorna med sin följeslagande katt kvar. Många av oss har säkert en sådan påskkäring som påskdekoration där hemma. Bilden av katten och häxan verkar lika fastetsad som Jenny Nyströms tomte. 

 

Kattens status i det svenska påskfirandet

                 En reproduktion av en gamal påskdekoration.

Kattens historia

Katten kom till Europa med skeppen via Venedig och andra hamnstäder i Italien. Den följde med som skeppskatt för att hålla efter råttorna, gick iland och började sprida sig över Europa. Först tillbads katten på samma sätt i Europa som man hade gjort i Egyptien, Kina och andra delar av världen. Den högaktades för sina råttfångande egenskaper.

Under medeltiden kom kattens ställning plötsligt att förändras. Den katolska kyrkan bedrev en jakt mot allt som de ansåg vara ett hot mot den kristna tron. Den hedniska folktron skulle bekämpas med alla till buds stående medel. Kyrkan förknippade katten med hedendomen, de såg den som djävulens och häxornas följeslagare och påbörjade en kampanj mot den. Tusentals katter dödades runt om i Europa. Det var vanligt att de brändes på bål tillsammans med dem som ansågs vara häxor. När katterna började försvinna ökade antalet råttor och pesthärdarna började spridas över Europa. Till slut insåg Européerna vilket värde katten verkligen hade och man slutade succesivt upp med förföljelsen.

Kanske är vi mera offer för vår historia än vad vi är medvetna om? Det mörka och kalla Norden har ju alltid varit sätet för allsköns folktro och oknytt. När sedan kyrkan spädde på bilden under medeltidens häxjakter förstärktes kanske dessa föreställningar? Något som katten blivit offer för. Raka motsatsen till den ställning katten hade i Egypten där den högaktades för att de hjälpte till att hålla efter råttona. Katterna sågs som aktade medarbetare och fick med tiden en gudomlig rang.

OthelloClose.jpg

Othello - en svart katt

 

Svarta katter inte lika populära

Många katthem vittnar om att de har svårare att hitta nya ägare till svarta katter än till katter med andra färger. En förklaring skulle kunna vara att de gamla vidskepelserna från förr lever sig kvar på ett omedvetet plan.   

_______________________

Källor:

Kattens Historia: David Taylor, 1986, Donals Tichards, 1980

Wikipedia: Folktro 

Wikipedia:  Påskkärring

Kalmar Läns Museum: Påskkärringar i Folktron

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-02 20:02 #1 av: Hawknestgrove

JA, då är det tur, attt det finns såna som Puma.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-04-02 20:16 #2 av: Lena

#1 Det börjar bli dags att svensken gör sig av med sina vidskepelser nu. Följer Pumas exempel och blir ägare till svarta katter. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-02 20:54 #3 av: Alexej

Jag har tre svarta katter men det är alltid svårt att se vilken katt det är som står framför mig...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-03 12:12 #4 av: Gullimat

Ja, det är svårt att se skillnad på vissa, för dom är alla lika vackra.Skrattande

Anmäl
2010-04-03 12:43 #5 av: Lena

Våran Othello som är med på bild i artikeln är egentligt mörkbrun. Eller det beror på ljuset vilken färg han framträder i. När han var liten hade han mörkbruna ränder.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-03 15:43 #6 av: Katthemsmatten

Tack för att du delar med dig av de fina gamla korten, Lena. Tyvärr är det så att svarta katter blir kvar längre på katthemmen, precis som du skriver. Helst ska man vara semilånghårig, röd och hona då står ägarna på kö. Men svart, äldre hane - då är oddsen dåliga för att man snabbt ska få ett hem.

Glad Påsk! önskar jag och mina underbara missar: Chanda & Pumba, kolsvart resp brunsvart och Sullivan, semilånghårig creme/vit. (Gissa vilka som är vackrast Flört)

Anmäl
2010-04-03 18:08 #7 av: maggan47

vilka fina kort, jättekul att få ta del av

Maggan47 som tycker svarta katter är jättefinaKyss

Anmäl
2010-04-03 18:14 #8 av: Puma77

Älskar mina svarta små troll skulle aldrig byta ut dem mot något i världen. Var och en av dem har en sån speciell egen personlighet.

Anmäl
2010-04-03 19:40 #9 av: Lena

Jag gillar också svara katter, har alltid gjort det. De ser så ståtliga ut som små svarta pantrar. Blev förvånad när jag hörde att de ofta ratas ute på katthemmen och kan bli kvar mycket längre än katter som har andra färger. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-04 00:03 #10 av: SaraC

Vilken trevlig artikel! Kul att titta på alla gamla påskkort också.

Vår lilla panter kallar vi faktiskt smeknamn i stil med "Tengil", "Den onde" och liknande Skäms Fast det är inte för att han är svart och vi är vidskepliga på något vis, det är bara för att han är en riktigt galen och tokig katt. Som vi älskar för den han är Kyss

Jag har också märkt och hört att svarta katter oftare ratas. Likaså svartvita katter. Svarta katter är ju hur läckra som helst. Och svartvita helt underbara med alla fina och spännande teckningar de har. Alla färger har sin charm och är lika vackra på sina sätt.

Vår lille galning massakerar blomma

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.