Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

Giftigt för katter

2010-05-10 20:37 #0 av: BARFmycat

Många kattägare ger sina katter mat som de tror är ofarlig och rent utav nyttig, har du koll på vad som är giftigt för din katt?

Metylxantiner

 • Choklad, te, kaffe och andra koffein- och kakaokällor

Toxinkälla: Metylxantiner

Choklad/kakao innehåller theobromin, intag av theobromin orsakar ökad andning och ökad puls. Te innehåller theophyllin.

Symptom: Kräkningar, diarré, uppsvälld buk, dricker mycket, flämtar, hyperaktiv/rastlös, muskelryckningar, vinglig gång, förhöjd kroppstemperatur, höjd eller sänkt puls, arytmi.

Symtom uppkommer normalt 6-12 timmar efter förtäring. Milda symptom uppkommer efter ett intag av 9mg per ½kg av kakao och koffein. Allvarliga symptom uppkommer vid intag över 20mg per ½kg och vid intag över 27mg per ½kg är risken hög att katten dör. Mindre än 2, 8g mjölkchoklad per ½kg kan vara dödligt. Ju mörkare choklad, desto dödligare.

 

 • Citronolja

Toxinkälla: Limonene & Linalol

Citronolja används i schampoo, insektsspray, parfym och livsmedelstillsats.
Vid intag av citronolja försöker kroppen metabolisera limonenet och linalolet i levern, vilket orsakar leverskada eller nedsatt funktion i levern. Om citronoljan intogs i tillsammans med piperonyl butoxide blir den ännu giftigare. Katter är känsligare än hundar, vilket är varför man inte ska använda hundschampo som inte är godkänt för katter om man inte sköljer NOGA. Samma gäller schampo för människor.

Symptom: Starkt citrusluktande hud, dregglande, svag, sänkt kroppstemperatur, darrar, vinglig gång, ramlar, sår på huden (i synnerhet i analområdet).
Vid längre hudkontakt med citronolja, tvätta den med diskmedel, upprepa tills citronlukten försvinner. Låt inte katten bli kall efter badet.

 

 • Fett

Om man utfodrar med mycket fett, kan det orsaka inflammation i bukspottskörteln, pankreatit.
Djur lagrar intagna toxiner i underhudsfettet (det fett som är lite "hårt" i jämförelse med vanligt fett), därför kan en del djur bli sjuka när de tappar i vikt eftersom toxinerna då frigörs i kroppen. Jag undviker att ge mina katter hårt fett för att de inte ska få i sig toxiner, utan väljer istället kött med hög fetthalt insprängt i köttet, samt kycklinghud som innehåller mycket fett. Mjuka fetthinnor är inte farliga att ge.

 

 • Vindruvor/Russin

Toxinkälla: En hittills okänd, outforskad komposition i druvköttet.

Det okända toxinet skadar njurarna. En enda vindruva eller russin per ½kg räcker för att orsaka förgiftning.

Symptom: Kräkningar, diarré, aptitlöshet, slö, magsmärtor.

Russin

 

 • Avokado

Toxinkälla: Persin

Avokado

 

 • Svamp

Toxinkälla: Varierande beroende på svampart, bl.a iboteniksyra, indoles, muscimol, gyromitrin, amanitin, falloidin, psilocybin, or psilocyn.

Även svampar som är ätliga för människor är oätliga för katter.
Hur mycket katten tål är också varierande för svamparten. Naturligtvis är giftsvampar och "magiska svampar" mycket giftigare. Förtäring av svampar orsakar skador på hjärta, lever och njurar. Symptomen uppkommer efter 6-8 timmar. Om din katt har en förkärlek för svampar kan den äta svampar utomhus om det är en utekatt, den måste då övervakas när den är utomhus eller kanske bli innekatt.

Symptom: Magsmärtor, vinglig gång, medvetslöshet, nedstämd, illamående, kräkningar, diarré, hallucinationer, förhöjd kroppstemperatur, rinnande ögon, kissar/ bajsar mycket, dregglar, kramper.

Svamp

 

 • Lökar(samtliga), purjolök, gräslök och vitlök

Toxinkälla: S-metylcystein sulfoxid, n-propyl disulfit, metyl disulfit, allyl disulfit

Intag av lök och vitlök orsakar anemi hos katter, dvs röda blodkroppar bryts ner och orsakar blodbrist. Barnmat innehåller lökpulver, varför man inte ska ge sin katt barnmat.
Hela löken och lökens planta är giftiga för katten. Hur höga halter katten tål är oklart, man vet att katter är känsligare än hundar. Vitlök innehåller minst av de nämda toxinerna och är därför minst giftig, men fortfarande giftig. Vid hudkontakt; tvätta noga.

Symptom:
Kräkningar, diarré, anemi, missfärgat urin, svag, kontakteksem vid hudkontakt, astmaattack, allergiska reaktioner.

Lökar

 

 • Sharonfrukt

Kan orsaka organkollaps och inflammation av inre organ

 

 • Potatis, rabarber, tomat- och potatisplantor

Toxinkälla: Oxylater

Påverkar matsmältningssystemet, urinsystemet och nervsystemet.

 

 • Rå äggvita

Toxinkälla: Enzymet avidin

Avidin bryter ner och hämmar upptaget av biotin (vitamin B7) och kan då orsaka håravfall och hudproblem vid utfodring av större mängder rå äggvita. Avidin i sig är inte giftigt, det hindrar bara upptagningen av vitamin B7 och orsakar då biotinbrist. Någon rå äggvita ibland bör inte utgöra någon fara, men ska man ha ägg i den dagliga kosten bör man bara använda äggula.

 

 • Rå fisk

Toxinkälla: Enzymet thiaminas

I skrivande stund pågår vilda debatter om huruvida fisk är lämplig kattföda eller ej, boven i dramat är enzymet thiaminas, som bryter ner thiamin (Vitamin B1). Olika källor påstår att thiaminas endast finns i fisk som håller på att bli dålig, eller endast i fiskens gälar, eller endast i fiskens inre organ, eller endast i vit fisk, eller endast i fisk med färgat kött, eller i endast fet fisk. Detta är naturligtvis mycket förvirrande. Precis som med rå äggvita så utgör hursomhelst någon fisk någon gång ibland ingen fara vad de gäller thiaminas och thiaminbrist, däremot så finns det även nya rön om katter som kan utveckla fiskallergi. Med alla dessa frågetecken kring fisk avråder jag ifrån att utfodra med fisk, det är ingenting som är essentiellt för katten så den klarar sig fint utan fisk.

Symptom: anorexi, kräkningar, darrningar, kramper, förlamning, koma, död.

 

 • Salt

Större mängder salt orsakar obalans mellan elektrolyterna vilket påverka upptaget av övriga mineraler.

 

 • Nötter

Toxinkälla: Okänd

Symptom uppkommer 3-12 timmar efter förtäring. 1g per kroppsvikt räcker för att vara giftigt.

Symptom: Trötthet, kräkningar, förhöjd kroppstemperatur.
Mer ovanliga symptom är vinglig gång, bakdelsförlamning, muskelryckningar, magsmärtor, förlamning, stelhet och blekt tandkött.

 

 • Lever

Toxinkälla: A-vitamin (retinol)

Överskott av A-vitamin orsakar A-vitaminförgiftnig vilket leder till anorexi, viktminskning, och urkalkning av skelettet. Maxintaget för en katt är 750 000IE (internationella enheter) per kg, men om katten inte får i sig mer än 5 000IE A-vitamin per kg får den istället brist på A-vitamin.
100g lammlever innehåller 49 014ng retinol, dvs 163 216IE retinol.
100g nötlever
innehåller 36 500ng retinol, dvs 121 545IE retinol då 1IE är 3,33ng.
100g grislever innehåller 13 001ng retinol, dvs 43 293,3IE retinol
100g kycklinglever
innehåller 9 500ng retinol, dvs 31 635IE retionol

 

 • Lakrits

Är även giftigt för människor i stora mängder.

 

 • Fruktkärnor

Toxinkälla: Cyanid

 

 • Läkemedel

Ge aldrig din katt läkemedel eller kosttillskott för människor.
Även om det är ett kosttillskott innehållande exempelvis järn eller Omega 3, som katter också behöver, så kan själva tabletten innehålla ämnen som katten inte tål och som kan vara rentutav livsfarliga.
Febernedsättande och smärtstillande värktabletter innehåller ett ämne som heter acetylsalicylsyra som katter inte kan bryta ner, en enda tablett är dödligt för en katt. Katter är mycket känsligare än vad hundar är när det kommer till gifter. Ge alltid kosttillskott som är särskilt till för katter eller katter & hundar, och ge aldrig din katt läkemedel som är till för människor om de inte är utskrivna av veterinär särskilt för din katt.

Läkemedel

 

 • Stark mat

Stark mat är egentligen inte giftigt för katter, men det kan bli för starkt åt deras magsystem, ungefär som när en människa med känslig mage äter stark mat. Även om katten själv vill äta något starkt så betyder inte det att det går bra, som sagt, katter vet inte alltid vad som är bäst för dom och de äter det som de tycker är gott. Vilket inte nödvändigtvis är samma sak som är bra för dem.

Ge inte katten matrester som kan innehålla starka saker såsom chili, peppar, curry, sambal oelek, tabasco mm.
Katter ska överlag inte äta matrester från oss människor, såvida det inte är rått eller kokta, okryddade grönsaker.

Tänk på att ALDRIG, ALDRIG ge katten tillagade ben!

Chili

 


Skriven och publicerad av Sarah Siverman
http://BARFmycat.se/

2010-05-10 18:30
Bilder tagna av Sarah Siverman
Artikel och bilder är skyddade av copyrightlagen

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-05-10 20:42 #1 av: Cindy

Toppenartikel! Vill dock tillägga att Paracetamol (som finns i bl.a. Alvedon) är livsfarligt för katter eftersom deras lever inte kan bryta ner det.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2010-05-10 20:45 #2 av: BARFmycat

#1

Tack!

Ja, har jag inte skrivit att man inte ska ge läkemedel?Tungan ute
Ska man lista exakt vad i alla läkemedel som katter inte tål blir listan vääääldigt lång...

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-05-10 21:30 #3 av: Cindy

#2 Tänkte mer att eftersom du specifierade en substans kan man lika gärna nämna den vanligaste och dödligaste. Folk är ju som dom är och tänker att "äh, alvedon kan ju t.o.m. bebisar få!"...

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2010-05-10 21:40 #4 av: BARFmycat

#3

Ja jag kanske skulle skrivit "bland annat acetylsalicylsyra", men nu gjorde jag inte det, nämde bara acetylsalicylsyra, satte ner foten och sa att det ska inte vara några mänskliga grejjer i tablettform alls till katter istället, hoppas folk uppfattar det tillräckligt tydligt och inte tror att något är exkluderatGlad

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-05-10 23:04 #5 av: Lena

Tack för en mycket bra artikel. När det gäller läkemedel skriver du ju mycket riktigt att man inte ska ge några läkemedel eller koststillskott för människor alls till katter. För att undvika missförstånd vad gäller substanser skulle ett t.ex. råda bot på den saken.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-05-12 21:43 #6 av: filifjonk

Utmärkt lista!

Anmäl
2010-05-12 22:18 #7 av: Missannas

Jättebra lista Sarah och viktig att lyfta fram då jag tror att många kattägare inte har så bra koll på att saker de själva äter kan rent av vara livsfarliga för deras katter.

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2012-12-16 13:58 #8 av: Lena

Puttar upp en gammal och viktig artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.