Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

Aktivering med foder

2010-06-11 22:05 #0 av: BARFmycat

Aktivering är ett begrepp som kanske hörs mest bland hundfolk, men även katter mår bra av att aktiveras, särskilt innekatter.

Vad betyder aktivering?


Aktivering betyder att man sysselsätter katten så att den får utlopp för sina naturliga behov. Behov och instinkter som alla djur oavsett art har är de fyra F:en;

  • Foder
  • Fortplantning
  • Flock
  • Flykt

Eftersom katter i grunden är solitärt levande djur så kan man hos katter nästan ersätta ordet flock med "trygghet". Den "flocken" som katten har hemma får den att känna sig trygg, eftersom flock för djur innebär trygghet. Naturligtvis så varierar flockbehovet kraftigt från katt till katt, eller från ras till ras. Siamesen till exempel är bara ett exempel på katter som kan bli mycket olyckliga om de inte har en kattkompis eller en ägare som ofta är hemma. Medans andra katter klarar sig utmärkt själva, och utvecklar problembetéenden om man tar hem en ny familjemedlem.


Fortplantning kan vi också stryka eftersom de flesta katter är kastrerade, och de som hålls fertila får oftast utlopp för sina behov.


Flykt
är samma sak som självbevarelsedrift. Om man vädrar fara så flyr man, få djur konfronterar fara, utan väljer i första hand att fly. Och eftersom vi har skapat en miljö för våra katter som gör att de alltid känner sig trygga i hemmet så får de oftast inte utlopp för denna instinkt heller, utom möjligtvis när dammsugaren åker fram eller för utekatten när den går ut.
Katter i det vilda äter så fort de får chansen, oavsett om de är hungriga eller ej. Det gör de för att man vet aldrig när man kan ha turen att få äta nästa gång, och då är det bäst att vara på den säkra sidan. Vissa dagar kan de bli helt utan mat. Det är detta betéende våra tamkatter visar när de fångar en fågel, mus, fjäril eller liknande och sen bara leker med sitt levande byte istället för att äta upp det. Våra tamkatter tycks dessutom i många fall ha glömt bort att musen de leker med faktiskt är ätlig. Vilda djur unnar sig sällan nöjet att leka med sitt byte, det finns sällan tid till det och risken är stor att någon annan kommer och snor lunchen.
Driven av hunger är ofta motivationen att äta högre än att leka.


Våra tamkatter däremot behöver aldrig oroa sig över huruvida de ska få mat för dagen eller ej. När vi då har strukit, flock, fortplantning, flykt och till och med foder från listan på saker katten behöver oroa sig för så har katten väldigt mycket instinkter och behov som den aldrig behöver använda. Och när ett djur inte får utlopp för sina naturliga betéenden utvecklar den stereotypa betéenden.
All stress är inte negativ stress. Att ett djur hela tiden är alert och på sin vakt, samtidigt som den har en uppgift att fokusera på som tex födosök, är bara bra stimulans. Katten är konstruerad för att kunna "hålla många bollar i luften" samtidigt.


Ta en riktig arbetshund som exempel, en bordercollie;
Bordercollien är avlad för att valla får och jobba i nära kontakt med sin ägare hela dagarna. Den måste vara alert, ha go kondition, god kommunikatinsförmåga samt förmågan att kunna arbeta självständigt. Om samma hund bara skulle gå ut på korta promenader och inte få någon mental stimulans, skulle den då må lika bra, sämre eller bättre än den hunden som får jobba hela dagarna? Den skulle med högsta sannolikhet utveckla stereotypa betéenden och hitta på egna sätt att stimulera sig själv, tex genom att tugga sönder husses favoritskor.
Detta kan jämföras med en katt som klöser på fel möbler, kissar eller bajsar utanför lådan, river ner saker överallt, äter olämpliga saker, skriker onormalt ofta osv.


Nu har en katt verkligen inte lika högt aktiveringsbehov som en bordecollie, men den har aktiveringsbehov.
Mina egna katter äter som de flesta redan vet BARF. De får stimulans varje dag när de äter; de får tugga ordentligt, slita loss köttslamsor, använda käkar, tänder och huvudet för att tugga sönder sina ben. Massiva köttben håller dem sysselsatta en hel dag, och mer nöjda, lyckliga och tillfredsställda katter får man leta efter de kvällar de får köttben!

 

Här kommer lite tips på hur du kan aktivera din katt med det foder den redan äter

 

Aktiveringsboll

Lämplig för torrfoder.

Aktiveringsbollar finns att köpa på de flesta djuraffärer där de finns i olika storlekar och utföranden. Det finns även en på Apoteket som heter Catmosphere.Foderboll
Du ska fylla kattens dagsranson eller morgon och sedan kvällsranson av foder i bollen, sen ska katten knuffa på bollen för att få ut maten. Det finns ett reglage som du kan använda för att bestämma hur stort hålet ska vara där fodret kommer ut, ju mindre destå svårare. Varje katt ska ha varsin boll i hem med fler än en katt. I början kan katterna ha svårt att förstå hur de ska göra, men de lär sig snabbt. Med sitt skarpa luktsinne kommer de snabbt underfund med vart maten finns, sen är det bara en tidsfråga innan de lärt sig. Halva biten med aktiveringsbollen är att de själva ska få komma på hur man gör. Försök låta katten lösa problemet själv och ge inte upp om katten inte förstår på en gång. Aktiveringsbollen får katten att använda sitt luktsinne och huvudet, för att komma på rätt teknik för att få ut fodret. När hungern och därmed motiveringen är tillräckligt hög kommer katten försöka intensivt att komma åt maten. Man kan inte alltid lyckas på första försöket, det gäller både katter och människor.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/cathmospherefoodball-och-catball-i-samma-boll

Svårighetsgrad: 3


Gert


Isformar

Lämplig både för blötfoder och torrfoder

Måtta ut foderransonen och strö den jämt över en eller flera iskubsformar. Katten får sen använda tassen och knepa lite för att få upp maten.
Har man flera katter ska varje katt ha en egen iskubsform.

Aktiverar problemlösningstänket.

Svårighetsgrad: 1

 


Kasta ut fodret på golvet

Lämpligt endast för torrfoder

Måtta ut foderransonen och släng ut den helt sonika på golvet. Katten får själv söka upp bitarna med hjälp av sin lukt och syn. Har man flera katter brukar "tävlingsinstinkten" komma fram, vilket är en positiv stressfaktor. Katter som äter dåligt kan med denna metod finna motivationen till att äta; äter man inte kommer någon annan före och då blir man utan.

Svårighetsgrad: 1

 

 

Göm fodret

Lämpligt för torrfoder, men går att göra med blötfoder med hjälpa av många små skålar som strategiskt placeras ut

Ta foderransonen och göm den på lite olika roliga ställen (inte allt på samma). Exempelvis i kattställningen, på stolsdynor, bakom dörrar, under sängen, osv, var kreativ! I början kan man gömma på lätta ställen, inte så långt från den ursprungliga foderplatsen och lite synligt, och inte på så många olika ställen. Allt eftersom katten fattar hur leken går till kan man utöka sökområdet och antal gömställen. Katten kan enbart använda sin lukt i den här aktiveringsleken, och deras luktsinne är mycket välutvecklat. Så fort de lär sig "tänket" kommer det gå galant.

Svårighetsgrad: 4

 

 

Ge fodret utomhus

Lämplig för torrfoder och blötfoder

Ta med dig katten och matskålen ut, om du har möjlighet.
Du kommer att få se ett helt annat betéende hos din katt. Miljöbytet tycks få den tama kissen att minnas tiger inom sig! Plötsligt så blir maten värd sin vikt i guld, katten tittar omkring sig för att försäkra sig om att ingen tar maten! Flera katter bör utfodras med minst en meter mellan matskålarna, gärna längre och helst så att alla katte kan se varandra.
Aktiverar alla sinnen, eftersom katten måste hålla uppsikt på hela sin omgivning.

Svårighetsgrad: 1

 

Aktiveringsbrickor


Lämpligt för torrfoder och oftast blötfoder

Det finns en del aktiveringsbrickor huvudsakligen tillverkade för hundar på marknaden, men även smarta katter kan naturligtvis använda dessa!
finns i varierande svårighetsgrader.

 

Trixie Cat Board

En bricka som har 5 olika "hinderbanor", bland annat så ska katten sortera ut fodret ur massa piggar, plocka ut det från skålar och gräva fram det från en tunnel.Katt som leker med aktiveringsbricka

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/trixie-fun-boardaktiveringsbrada-for-katt

YouTube-klipp med katter som använder Trixie Cat Board;
http://www.youtube.com/watch?v=sgH32K1L8gU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cRgA0rgrXTE&feature=related

Hemmasnickrad variant av Trixie Cat Board;
http://www.youtube.com/watch?v=jn7aj8IzG_I&feature=related

 

Karlie Kitty Brain TrainKarlie Kitty Brain Train

Aktiveringsleksak som är framtagen speciellt för att aktivera katter. Den är vändbar, och har alltså två olika sidor. Den ska simulera hur katter fångar möss i små hålor i det vilda, när katten slår på bollen med tassen rör den sig runt i sin bana och triggar jaktinstinkten (lek). Om man vänder på leksaken så har den små hål där man kan stoppa godis under kulor och så får katten själv komma fram till hur man ska komma åt godiset.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/karlie-kitty-brain-train

 

 

Nina Ottosson Dog Brick

Göm foder i fördjupningarna under brickorna,Nina Ottosson Dog Brick
låt katten leta efter det genom att med tass eller nos försöka dra brickorna åt sidan, brickorna går ej att lyfta.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-brick

 

 


Nina Ottosson Dog TurboNina Ottosson Dog Turbo

Lägg torrfoder i gångarna, låt katten förflytta klossarna med tass eller nos.
När den gör det flyttas fodret mot kanten. Väl där ramlar godiset ut genom olika hål. Klossarna går ej att lyfta och godiset går inte att få upp med tass eller mun. Dog Turbo går att variera från lite lättare till svårare.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-turbo

 

 

Nina Ottosson Dog SpinnyNina Ottosson Dog Spinny

Göm fodret i fördjupningarna under den roterande plattan.
Katten ska snurra på plattan med tass eller nos för att hitta det gömda fodret genom hålet i den snurrande plattan.

Finns att köpa på;
http://www.swecat.com/nina-ottosson-dog-spinny-liten

 

 

 

Jag har även provat att aktivera mina BARF:ande kissar md att hänga upp köttben, kycklingvingar är ytterst lämpligt, i snöre och knytit fast dem i dörrhantag, lådknoppar och liknande. Under handfatet i röret knöt jag upp en till och med. Man kan även sätta fast kött med buntband på något lämpligt ställe, längst ner på ett element (avstängt) i rören har jag sett en gång. De brukar även få "hundgodis" i form av torkade grisöron, torkad vom, torkade gristrynen och grisknorrar osv. Jag är noga med att det inte är tillagat inann det torkas och att det inte är saltat. Jag ger ej heller råhudsben eller liknande, utan bara vanliga torkade köttprodukter. Det kan hålla dem sysselsatta i allt från en dag till flera veckor, och hittils har de inte fått någonting som de inte lyckats äta upp. Under den perioden får de dock mat på vanliga tider utöver "hundgodiset", så det är bara som en bonus.


Naturligtvis så är ovan nämda aktiveringsförlag bara en liten del av vad man kan göra, var kreativ, tänk i kattens banor, vad kan en vild katt stöta på för problem och hur löser den det?

 

Viktiga saker att tänka på

 

  • En katt äter inte om den är stressad, rädd, aggressiv eller har sexuell drift.
  • En katt kan utan problem svälta i 24 timmar, så du har inget för att tycka synd om katten om den inte har klurat ut sin uppgift på en gång och går utan mat i ett par timmar, tvärtom så gör det den bara gott. Har katten svält i upp mot tre dagar, då kan man börja oroa sig...
  • Du kan ge katten lite ledtrådar, som att knuffa lite på en aktiveringsboll för att visa hur den fungerar eller ställa katten i närheten av mat som du gömt, helt enkelt försöka underlätta lite om den inte förstår, men försök alltid låta den tänka själv först!


Fler aktiveringsprylar och bland annat sådana som inte har med foder att göra finns att hitta på till exempel den här sidan;
http://www.swecat.com/aktivering-katt

 

Skriven av Sarah Siverman
http://barfmycat.se/
Skyddad enligt Copyrightlagen

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-11 22:20 #1 av: SaraC

Hinner inte läsa nu men vill gärna göra det senare så lämnar ett litet avtryck för att bli påminnd Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-06-12 00:24 #2 av: Miwis

Vilka jätte bra tipps för aktivering! Jag definitivt ska prova några av dem:) Tror det kan behövas ibland även om man har en utekatt, tex under regniga dagar.

Här kommer ett litet kompletterande enkelt & roligt foder-aktiveringstipps som min katt forfarande tycker e hur kul som hellst!:

"Hoppande godbitar" Jag kastar iväg en torrfoderbit i en båge (framåt & uppåt) så at den studsar iväg med flera studs när den landar. (ju högre man kastar-ju högre men färre studs blir det ju oftast). Så får katten springa efter studsbiten och försöka fånga den:) Ett tipps är att kasta så att den studsar in bakom en väska/i en filt eller ngt annat så får katten sen nosa sig till vart den gömmer sig.  

Sen så brukar jag alltid vänta med att kasta nästa tills katten ätit upp förra godbiten och tittar på mig för ett meddela ett tecken att "nu e jag beredd igen" (detta så att hon kan äta i lugn & ro utan att bli stressad att det kan komma fler hoppande saker medan hon äter).

Sen min katt lärde sig att se iförväg åt vilket håll man ska kasta (när man står å siktar) så tycker hon de e ännu roligare å springer ofta dit redan innan godisen kommit hoppande:)

Det blir lite som att jaga en gräshoppa:)

Hälsningar /Miwis

 

 

 

Anmäl
2010-06-12 00:50 #3 av: anebit

Jättebra info!  Ska absolut prova flera av dom.

Anmäl
2010-06-13 18:45 #4 av: Lena

Tack för ännu en givande artikel! De där foderbrickorna ser intressanta ut.

Vi brukar slänga foder till katterna. Lit i stil med #2. Började göra det för att locka våran katt Linus att äta när han hade dålig aptit för några år sedan. Det gjorde susen och fick honom att börja äta igen. Sedan har vi fortsatt av bara farten.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-06-13 19:09 #5 av: BARFmycat

#4

Ja jag vill hemskt gärna ha en såndär som man ser på slutet som katterna leker med, men de är så dyra!

Mina får väl nöja sig med aktiveringen de får bara av att äta köttTungan ute

Min ena katt är rätt liten i maten emellanåt, och det fungerar också mycket bättre om man kastar iväg bitar så han får jaga dem, då går de plötsligt att äta om man själv fångat!Skrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-13 19:20 #6 av: Lena

#5 Ja problemet brukar vara att de är rätt dyra sådana där akivitetsboard. För ett tag sedan var det ett lotteri här på sajten där en medlem lottade ut en Trixie Cat Board. Vi får hoppas på flera sådana lotterier! :) Vinsten gick till hittekatter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-06-13 22:12 #7 av: BARFmycat

#6

Men har du tittat på youtube-klippet jag bifogat bredvid bilden på Trixie Cat Board?

Där är det en som byggt en egen aktiveringsbana, jättehäftig! Kolla, finns flera som visar upp bräder som de själva gjort på youtube, man blir grymt inspirerad!Skrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-13 22:38 #8 av: Lena

#7 Nu har jag tittat på den hemmasnickrade varianten. Det var ju inte alls tokigt. Håller med dig om att man blir sugen på att pröva själv. Kanonbra med den här typen av tips! Även fint för plånboken! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-06-13 23:09 #9 av: BARFmycat

#8

Ja visst såg den jätterolig ut, katterna verkade ha kul också!Cool

Ja det är ju nästan det bästa av allt, att den är snäll för den..Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-14 00:32 #10 av: Sidentass

 

Men vilket skojigt youtube-clip!

Ska prova här framöver att göra det lite svårare för dom..förhoppningsvis kommer dom att tycka det är lite spännande och bli glada när dom hittar skatten:-)

Anmäl
2010-06-14 01:48 #11 av: BARFmycat

Oj, dubbelpostade ett inlägg, detta är kopian!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-21 12:01 #12 av: Kittekatten

Jag har en katt som bara äter blötmat, och då går många av aktiveringsleksakerna bort så jag tog mig en funderare och kom på att man kan lägga blötmatsportionen i glasburkar istället för på fat. Det fungerar jättebra, han får alla sina mål i burkar nu. Jag har köpt Rajtan kryddburkar på Ikea och lägger dem på en bricka med kant så de inte kan åka iväg. Dessa burkar har platta sidor, man kan öka svårighetsgraden genom att använda runda burkar (själv använder jag även plastkuporna på aktivitetsbrädan som tipsas om i artikeln, har tagit bort dem från brädan då naturligtvis). Jag rekommenderar också att ha plast runt brickan, själv kör jag med tallriksunderlägg, för det blir lite slabbigt runt matplatsen genom att all mat måste fiskas upp med en tass. :-)

Anmäl
2010-06-21 20:04 #13 av: BARFmycat

#12

Bra tips!Skrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-06-25 22:21 #14 av: Lena

#12 Det var kreativt! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-06-26 02:51 #15 av: essut50

Jag köpte min Fun Board på Zooplus för 300 kr men det var ingen här hemma som var intresserad. Så efter 5 dagar så gav jag upp och sålde den vidare.

 

Anmäl
2010-06-26 14:06 #16 av: BARFmycat

#15

Synd! Men jag tror att det är ett vanligt problem, att man ger upp för fort. Man förväntar sig att de helt överentusiastiskt ska kasta sig över sin nya leksak som man varit så snäll och införvärvat, och när det inte blir så ger man upp på en gång.

Som jag nämde i artikeln, var inte rädd för att låta katten bli hungrig!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-03 18:56 #17 av: Maxima06

Den där funboarden är uppskattad av 3 av 4 katter här hemma =) Köpte den från zooplus.com nu på rean. 

Anmäl
2010-08-27 19:30 #18 av: klubba

här har ena katten aktivitetsboll...

Anmäl
2010-08-28 01:48 #19 av: BARFmycat

#18

Bara den ena?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-28 01:49 #20 av: klubba

#19 japp bara den ena,den andra fattar inte hur man gör.jag har försökt,jag har 2st bolar,men efter 24timmar var den ena inte rörd...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.