Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
14. Katter i andra länder

Djureländet på semesterorten

2010-07-04 21:02 #0 av: Alexej

Semesterfirare konfronteras ofta med temat djurskydd t.ex. genom att hemlösa katter och hundar finns nära hotellet eller stranden i hopp om att få lite mat eller ett vänligt ord. Inte sällan matar den djurvänliga turisten dessa djur. Men när semestern tar slut kommer frågan upp hur det ska gå med djuret och hur man bäst kan hjälpa.

                                    * 

Vad kan du göra för att hjälpa och förändra?

Inställningen till djur och djurskydd i utlandet är väldigt olika beroende av religiösa, kulturella och traditionella vanor. I många länder spelar djurskyddet ingen stor roll. Det gäller för hundar och katter men också djur inom lantbruket.

  • Planera din semester t.ex. genom att i förväg leta efter adresser till djurhem. Kanske du kan hjälpa där istället för att bara ligga på stranden. Stöd det lokala djurhemmet med pengar eller djurfoder.
  • Bojkotta alla uppvisningar där djur är inblandade. Du vet aldrig vad som händer med djuren bakom dörren. Det gäller allt från tjurfäktning, djurparker, och fotografering tillsammans med söta djurungar. Utan inkomster blir uppvisningar med djur ointressanta  för djurplågare. Samma gäller för alla turistnöjem som häst-, åsna-, kamel- och elefantridning. Dessa djur är ofta bara slängvaror för ägaren.
  • Reagera. Finns det hemlösa katter och hundar vid ditt hotell prata med personalen - helst med ägaren själv. Ge information om kastrering. Ett hotell utan nöjda gäster är ingen bra reklam. Förklara att du kommer att rekommendera deras hotell om det visar sig att hotellet har kastrerat "sina" katter och hundar. Många hotell har egna sajter där du kan skriva en recension.
  • Funderar du om du kan ta ett djur med dig hem informera dig noga om alla bestämmelser innan. Alla djur i utlandet kan bära på smittsamma sjukdomar och måste vaccineras och behandlas direkt hos en veterinär på semesterorten.
  • Ser du fall av djurvanvård eller misshandel blunda inte! Ta bilder, pratar med personer på plats, gör en anmälan hos polisen och kontakta konsulatet. Kanske inte det ändrar så mycket men om många klagar och anmäler blir myndigheterna tvungna att reagera. Berätta om vanvården till din resbyrå och ansvariga för arrangerade semesterutflykter.
  • Var noga med maten! Undvik produkter från djur oavsett om det handlar om ägg eller kött. Undvik restauranger som erbjuder exotiska rätter med djurprodukter. Du vet aldrig hur djuret hade det...
  • Köp aldrig souvenirs framställda av djurprodukter.


Det är du som har makten att hjälpa och förändra för hjälpsökande djur.

Använd dina bilder och dokument och skicka dem till myndigheter, konsulater, djurhem/djurföreningar, resebyråer, hemsidor, vänner och Youtube. Blunda aldrig. Det är vi som kan förändra livet också för djur i utlandet.

Adresser till djurskyddsorganisationer i utlandet hittar du t.ex. här: http://worldanimalnet.org/new.asp

Jag har inte lagt in några bilder. När jag letade efter passande bilder mådde jag bara illa. Bilder av döda våldtagna hundvalpar, kalvembryor för gourmeter, levande katter och hundar med stora fiskehakar genom näsan - kastas i vatten för hajfångsten, så många grymma bilder.

Fast det finns också positiva bilder på hotellkatter. Löpsedelsbilden kommer från en hotellanläggning på Fuerteventura i Spanien.


Filmen är från "semesterparadiset" Mallorca, tyvärr på tyska.

 

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-04 21:09 #1 av: Alexej

Tog lite tid att lägga in:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-04 21:54 #2 av: Ankie

vet inte om jag vågar titta på filmen, är den hemsk?

Mycket bra länk, den har jag nu lagt som favorit

Anmäl
2010-07-04 21:55 #3 av: martdat

bra artikel, nu är jag aldrig uomlands, men det där att inte äta kött det hadde jag nog inte tänkt på faktiskt, ,,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-07-04 22:01 #4 av: Lena

En högaktuell artikel så här i semestertider med många goda råd att ta med sig. Viktigt att vara förberedd för vad man bör göra och vad man ska tänka på. Vilket jobb du har lagt ned på att översätta och allt! Tusen tack Alexej!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-07-05 00:06 #5 av: kattassen

Tycker det var suveränt skrivet. Det finns mycket behov utomlands. Kan ju flika in att jag kontaktade ett "animal-shelter" på Lanzarote i vintras då vi hade några katter på hotellet som jag ansåg behöva hjälp. En katt var dålig i munnen och hade svårt att äta bl.a. Jag tog reda på en mailadress och fick kontakt medans vi var där. När jag kom hem fick jag ett mail att de hade varit där och talat med hotellet och skulle fortsätta ha koll. Det var åtminstone något bättre än inget i alla fall.

Att kolla på ett internet-café på semesterorten och googla sig fram så kan man ofta hitta frivilligorganisationer som jobbar och dessa kan man ju putta för lite på hotellen och hos reseföretagen.

Även på Kap Verde (förra året) fick vi reda på genom hotellet att alla katterna fick mat centralt och att de kastrerades/vaccinerade efterhand. Är dock inte helt säker på att så skedde till 100 % men man hade åtminstone belyst problemet.

 

 

 

Anmäl
2010-07-05 00:19 #6 av: Sidentass

Toppen verkligen, att du tagit dej tid till detta Alexej..verkligen bra jobbat!! Min närmaste kompis åker regelbundet till Grekland där hon har anknytningar..har fått fråga många gånger om jag inte ska åka över o hälsa på..men har helt enkelt inte orkat ta det steget eftersom det finns sjuka och hemlösa katter på öarna där..klarar inte att fara dit på semester och se eländet, men inget kunna göra..artikeln här innehåller flera bra tips för att kunna göra åtminstone något för djuren..

Anmäl
2010-07-06 11:59 #7 av: Alexej

#6 Varför inte kolla om det finns ett katthem där? Glad

#5 Under mina resurser hittade jag två jättebra projekt där man genom turister och resbyrån kastrerade alla hotellkatter. Ska berätta om det i nästa artikeln:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-12 20:41 #8 av: Sidentass

#7 jo..det är en bra tanke..ska höra med min kompis som känner till trakterna där mycket väl..

Anmäl
2010-07-12 23:58 #9 av: kattassen

Här är ett par länkar till några grekiska djurorganisationer:

Greek Animail Rescue

Animal Welfare Groups Athens

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.