Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
7. TNR

TNR - djurhem i Odessa

2010-07-01 23:22 #0 av: Alexej

I Tyskland finns det en förening: Tierschutzverein som är motsvarande den svenska Djurskyddsföreningen. Men den tyska djurskyddsföreningen jobbar mycket mer aktivt med just djurskydd - också i utlandet. Ett av deras projekt är ett TNR-djurhem i Odessa i Ukraina.


Förhistoria

I Odessa levde ca 80 000 hemlösa hundar och katter. De ansågs som i så många andra länder i Öst-och Sydeuropa som störande objekt som skulle tas bort. Djuren fångades in och hamnade i sk "Budka" -dödshus. Hanteringen av hemlösa djur var oftast väldigt grym och fångaren fick en premie för varje infångat djur. När den tyska djurskyddsföreningen under ledning av deras ordförande Wolfgang Appel kom till Odessa första gången år 2000 hittade de över 200 hundar i en Budka - ihoppressade i små mörka gallerburar där de väntade på sitt öde. Ägaren och djurvänner hade 5 dagar på sig att köpa loss ett djur. Något som sällan hände. Efter 5 dagar pressades flera djur samtidigt ner i en plåttunna och kvävdes med kloroform - en lång och plågsam dödskamp. Fram till år 2001 blev över 10 000 hundar varje år brutalt infångade och dödade.

 

               Bild28-1.jpg


Budkan stängdes

Wolfgang Appel tog direkt kontakt med kommunförvaltningen och krävde att allt dödande i Budkorna skulle stoppas. Med hjälp av det tyska konsultat i Kiev och långa förhandlingar lyckades de att stoppa dödandet av infångade djur.
Första steget var att bygga om alla burar för alla djur som fortfarande fångades in av kommunala djurfångare. En veterinär anställdes som hjälpte till så att inga fler djur gasades ihjäl och att så många som möjligt förmedlades vidare. 2005 stängdes den sista Budkan och ett nytt djurskyddscentrum öppnades.

 

                           Bild28-2.jpg


Djurskydds-och kastreringscentrum i Odessa

2004 började den tyska Djurskyddsföreningen med bygget av ett djurskydds- och kastreringscentrum som öppnades i maj 2005. Kostnader för bygget blev 1,2 miljoner Euro.
14 hus för hundar med 90 inne-och utegårdar, 4 karantänhus för hundar och katter och ett stort katthus med 4 avdelningar byggdes på en 63.000 m² stor tomt. Dessutom finns en stor och modern djurklinik för den medicinska försörjningen av alla djur.
Det finns plats för 500 hundar och 100 katter.

 

                          Gelaende_Tierschutzzentrum_Odessa_01.jpg

 

Förbildsfunktion

Under hela tiden har den tyska Djurskyddsföreningen publicerat artiklar om projektet i Odessa i andra medier i Ukraina, Vitryssland, Moldavien och Ryssland. Många delegationer från hela Östeuropa var där på studiebesök - djurvänner, djurskyddsföreningar, veterinärer och myndigheter. På det viset har projektet spridit sig till andra kommuner som avlivade sina gatudjur och ett omtänkande har satts igång.

 

                         Odessa_Tierarzt_Pfleger.jpg


TNR i Odessa

De ansvariga i Odessa märkte snabbt att det inte räcker med ett djurhem. Innan fångades det in tusentals djur för att brutalt avlivas. Men problemet löstes aldrig. De avlivade djuren ersattes snabbt med nya hemlösa djur. Därför började djurskyddsprojektet med TNR. Trapp-Neuter-Return (fritt översatt fånga-kastrera-återvända). Många djur blir nu infångade, kastrerade, vaccinerade och märkta. Efter en vilotid på djurhemmet släpps djuren tillbaka till sina vana revir. Gamla, handikappade och sjuka djur får stanna på centrumet om inga nya hem hittas. Tusentals djur har nu fått hjälp de sista åren. 2008 var det ca 15 000 hundar och 1300 katter. Obotbara sjuka djur avlivas skonsamt av veterinärer. Infångandet av hemlösa djur blev nu organiserat. Nya hjälpare fick en omskolning, fyra nya bilar anskaffades och hela infångadet blev anpassat efter djurskyddsnormer.

 

                       Zwinger_Budka.jpg

               

Omtänkande inom befolkningen

Djurskyddsföreningen har satsat mycket på en ny syn på djur inom befolkningen. Djurägare får information och det satsas mycket på barn och ungdomar.
Det finns speciella grupper som besöker skolor, dagis och barnhem och försöker ändra barnens inställningar till djur.

 

                                   Kinder_Tiere.jpg

 

Hemsidan från Odessas djurhem med många bilder
http://www.tsz-odessa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=13

 

Bilderna kommer från Deutscher Tierschutzverbund e.v. och "Der Schrei"

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-02 01:59 #1 av: [Anunnaki]

Fantastiskt intressant. Jag var i Ukraina i två veckor hösten 2008, bl a Kiev och Odessa. Överallt strök det omkring katter, speciellt vid matställen. Många gånger tänkte jag: Var skulle man börja för att på få igång en annan syn på dessa stackars katter.Ibland köpte jag köttpiroger och gav till missarna.

När det TNR i Sverige är jag väldigt skeptisk men i länder som Ukraina där det är lite varmare klimat och otroligt mycket fler hemlösingar än här är nog TNR en bra idé.

De gånger som jag kom att prata med någon i Ukraina om att jag hade flera katter kunde de inte förstå att det var möjligt att kastrera sina katter och på så sätt minska antalet kattungar.

Den här tråden gör mig riktigt glad.

Anmäl
2010-07-02 11:03 #2 av: Alexej

Vad jag tycker är så bra är att de satsa på barn och ungdomar. Det är där ett omtänkande angående hemlösa hundar och katter är så viktigt.

#1 Vad jag inte förstår att du är för TNR i andra länder men inte här. Just nu har vi inte möjligheter att ge alla hemlösa katter ett hem. Då är det väl mycket bättre att de blir kastrerade, vaccinerade och får mat.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-02 22:28 #3 av: Ankie

ja verkligen glad blir man.. :)

Anmäl
2010-07-02 22:40 #4 av: Gullimat

Blir också glad, fast jag också är lite skeptisk till TNR i vissa fall

Anmäl
2010-07-02 22:50 #5 av: Engla

Det var en intressant läsning! Härligt att de satsar på hemlösa djur.

Anmäl
2010-07-02 23:55 #6 av: anebit

Tack Alexej för en väldigt intressant artikel!

Jag är för TNR i alla länder. Så mycket bättre det skulle bli för alla katter och då skulle förhoppningsvis antalet katter minska år efter år.

 

 

Anmäl
2010-07-03 00:02 #7 av: [Anunnaki]

Bild på en katt i Odessa.

Anmäl
2010-07-03 00:16 #8 av: [Anunnaki]

Bild på kattmamma och hennes unge som äter köttpirog som jag bjuder dem på i Jalta. Tanten trodde förstås att det var jag som skulle äta den men jag smet runt ett hörn och matade katterna.

Anmäl
2010-07-03 00:59 #9 av: Alexej

Anunnaki, såg du några katter med klippta öronsptes? Kunde inte hitta hur de mäker kastrerade katter. I Amerika klipper då ju av en bit av öronen under narkos. I Sverige tycker djurskyddsmyndigheten att det vore djurplågari.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-03 01:58 #10 av: [Anunnaki]

Jag var i Ukraina i sept 2008 så sannolikheten att jag skulle ha stött på någon TNR-katt är ju minimal. De gånger som jag kom att tala med någon om katter och nödvändigheten av att kastrera dem så tittade man på mig som om de inte kunde förstå att en sådan möjlighet skulle över huvud taget skulle kunna finnas. Visst 100000 hemlösingar i Sverige men så gott som alla vet i alla fall det det går att kastrera katter men där skakade man bara på huvudet.

Därför är ju detta tyska projekt så oerhört värdefullt för katthållningen på sikt i Ukraina.

Om du med Amerika menar USA så kan jag tänka mig vad som helst för de opererar till och med bort klorna på sina katter, declawing.

Anmäl
2010-07-03 02:19 #11 av: Alexej

Nej, jag menade öronmärkning så att det är synligt för alla att katten är kastrerad som man kan ser här på bilden. Bilden kommer från en väldigt bra infobroschyr om TNR:

http://v2.goteborgskatthjalp.com

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-03 15:43 #12 av: Lena

Gud så bra och så glädjande att läsa om detta TNR projekt. Tusen tack Alexej för en intressant artikel! Min sena reaktion beror på att jag varit förhindrad att vara på internet pga enkilda angelägenheter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-07-03 20:30 #13 av: Djurhemskampanj

Bra artikel Alejex! :)

#10 Det är lika viktigt med TNR i Sverige som i Ukraina om vi inte vill ha 500 000 förvildade katter om något år.

Det finns många länder som jobbar med TNR och som också använder sig av "eart tipping"metoden. Bl a Italien, Holland, England, Norge, Danmark, Tyskland och USA.

Kopierar ur vår litteraturstudie om TNR:

Eartipping cannot be considered inhumane. It is performed under anesthesia at the same time as a major surgery and is certainly less traumatic than a spay or neuter. The worst possible thing is to perform unnecessary surgery on a cat that is already spayed because it was not marked with a universally recognized symbol, and this I have done. Rest assured that eartipping is considered essential by experienced feral cat advocates and is endorsed by all the
major humane groups. This is NOT equivalent to ear cropping for cosmetic fashion in dogs.
Julie Levy, DVM, Ph.D., DACVIM, College of Veterinary Medicine, University of Florida

Ear-tipping is the internationally recognised method to identify a cat who has been sterilised and is designed to be seen from a distance. Although some people are concerned with the aesthetics of this
procedure, ear-tipping prevents cats from being trapped repeatedly to check for their sterilisation status. The Royal College of Veterinary Surgeons approved this approach many years ago (Cuffe et al.
1983; Remfrey 1996).
Community approaches to feral cats, Margaret R. Slater , associate professor of epidemiology in the departments of Veterinary Anatomy and Public Health and Small Animal Medicine and Surgery in the College of Veterinary Medicine at Texas A&M University in College Station, Texas.

Hela studien (48 sidor) kan man ladda ner här:

http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=59

 

Anmäl
2010-07-04 01:34 #14 av: johnnys girl

Väldigt intressant artikel. Man blir varm i hjärtat av att de lyckats få ett stopp på det grymma dödandet som var tidigare. Det jobbar på ett sätt som jag tror starkt på. Genom att vara ett gott exempel kan man inspirera andra och få dem att ändra sina värdeingar.

 

 

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2010-07-04 02:04 #15 av: Lena

#13 Ja Sverige ligger inte alls så mycket bättre till än Ukraina och  andra jämförbara länder. Trots att alla i Sverige borde känna till vad kastrering innebär slarvas det så mycket med det.

Knepigt att de svenska myndigheterna har hängt upp sig så mycket på "eart tipping"metoden - att det skulle vara så hemskt för katterna.

#14 Håller med dig om att det där med att vara ett gott exempel för andra är en mycket viktig uppgift.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-07-04 14:21 #16 av: Alexej

Här finns en film om djurhemmet - på tyska. Nu 5 år senare är 80 % av Odessas befolning positiva till djurhemmet.

http://www.jugendtierschutz.de/3611.html

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-05-23 09:17 #17 av: Alexej

TNR fungerar!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-05-23 09:27 #18 av: Thaeri

#1, Största delen av Ukraina har ett inlandsklimat, vilket betyder varma somrar och kalla vintrar, så klimatet är inte lämpligare för TNR än de delar av Sverige där flest människor - och alltså även hemlösa katter - finns Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.