Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Katten - det heliga djuret

2011-03-03 22:36 #0 av: Delvoriah

Katten är en av de mest mytomspunna djur som finns. Bara i Sverige finns skrock om att det betyder otur när en katt korsar din väg, och att en katt har 9 liv. Det är med andra ord lätt att konstatera att katten är oerhört seglivad och har väckt fascination över hela världen.

Inom kristendomen har katten sedan medeltiden varit synonym med Satan och otur -  1233 fördömde påven Gregory IX i sin skrift "Vox in Rama" svarta katter som sataniska, vilket ledde till att tusentals katter brändes levande i samband med häxprocesserna. Även i många andra kulturer finns det olika tankar om att just katten är otursförföljd - särskilt de svarta katterna.

Katten ansågs vara en häxas fylgja - kraftdjur - och enbart genom att äga en katt kunde man bli dömd för häxeri. En katt var Satans sändebud och i Norge trodde man att häxorna flög på sina katter till deras motsvarighet till Blåkulla. Eventuellt kan man tänka sig att kattens dåliga rykte delvis härstammar från att de är nattdjur samt deras ögons förmåga att reklektera ljus i mörker.

Katten har dock inte bara en historia av negativa associationer, utan förknippas även med flera positiva aspekter som förändring, passion och fertilitet. Det sägs att profeten Mohammed hade katter, och i Malaysia trodde man att en katt kunde hjälpa själar att resa från helvetet till paradiset. Före medeltiden var katten även omtalad som Guds djur inom kristendomen, och det finns historier om hur katten räddade Noaks Ark från att bli överbefolkad av råttor. I den nordiska mytologin drar katter gudinnan Freyas vagn, och i Burma anses Birmakatten fortfarande vara helig.

Egyptisk staty av katt

Mest omtalad är katten dock i Egypten och enligt en gammal myt dog solguden Ra varje gång solen gick ner, för att födas igen vid soluppgången. Varje natt hotade dock drakgestalten Apophis och hans ormar i sina försök att attackera Ra när han befann sig i underjorden, för att på så sätt äventyra hela universum. Egyptens lejon tittade då mot solnedgången, och med solen brinnande i sina ögon även nattetid kunde lejonen döda ormarna för att skydda Ra. Därav hade lejonet en framträdande roll, och spåren av det syns även idag i form av ett antal kvarvarande sfinxer, med ett lejons kropp och en faraos huvud. Sekhmet och Mafdet var andra gudinnor med lejonhuvud. Det fanns även en egyptisk gudinna vid namn Mau, som var en personifikation av Ra avbildad som katt.

Den som kom att skydda den domesticerade katten var dock Bastet. Hennes kult var centrerad till staden Bubastis, Basts hus, där man kunde finna hennes tempel men även omfattande begravningsplatser med mumifierade katter. Barn vigdes ofta till Bastet genom att man skar ett litet snitt i deras arm och droppade lite kattblod i såret. Vad som mer än något annat visade på kattens status var dock att om en människa dödade en katt, även om det var av misstag, straffades med döden.Liknande folktro hittar man i Irland, där man ansågs få 17 års otur om man dödade en katt.

Genom handelsutbyten spreds katten från Egypten vidare till Europa och Asien. Till Sverige kom katten 500 e.Kr, men dessvärre har den inte bevarat sin status, vilket har lett till att tusentals katter överges varje år. Djurvänner i hela Sverige sliter dagligen för att rädda så många katter de kan. Du kan stödja deras arbete genom att adoptera en katt från ett katthem, och framförallt - ta hand om din katt som det heliga djur det faktiskt är!

 

Text: Sara Larsson

 

wpa0419l.jpg

Anmäl
2011-03-04 00:53 #1 av: [sarasvati]

Fint. Inte minst skämtteckningen!

I dagens Indien finns faktiskt också föreställningen att man ska passa sig för en katt (speciellt svart) som passerar över gatan (speciellt från vänster). Så trafiken tenderar avstanna. Jättebra! Det skyddar katten.Glad

Anmäl
2011-03-04 00:56 #2 av: Lena

Tusen tack Sara för en trevlig artikel där vi får lära oss mera om vårt favoritdjurs rötter i historien.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-03-04 11:25 #3 av: Sehvrin

Mycket intressant artikel, tycker folktro är väldigt spännande Skrattande

Det är synd att kristendommen haft den synen som de haft på katterna. Jag har hört att det är fullt möjligt att pesten inte skulle blivit så spridd om inte man bedrivit häxjakt på katter under medeltiden.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-03-04 12:33 #4 av: Delvoriah

Mja... nya rön tyder på att pesten inte berodde på råttor.

Från Wikipedia:

"Det är svartråttan som fått huvudskulden för spridningen av pesten. I dag tros inte mindre än 250 olika djurarter (mest gnagare) kunna överföra smittan till människor. En del smittar människorna direkt, men råttan kan bara smitta genom pestloppan som måste vara smittad av Yersinia pestis-bakterien. Eftersom pestloppan bara kan överleva under verkligt varma sommarmånader är det diskutabelt om pesten fördes till Europa med svartråttan.

Det bör nämnas att även om Yersinisa pestis allmänt anses som orsaken till pesten, har det aldrig slutgiltigt bevisats. Moderna undersökningar har misslyckats med att hitta dna från bakterien i återfunna benrester från offren.[3] Inte heller de beskrivna symptomen från den tiden stämmer fullt med hur pesten yttrar sig i dag. Speciellt rapporterades ingen massdöd hos råttor, något som är ett typiskt tecken på pest. Pesten drabbade även Island som inte har några råttor. Detta har lett till spekulationer om att digerdöden i själva verket var någon form av blödarfeber."

 

Jag tycker också att det är relevant att notera att kattens status inom kristendomen enbart beror på en påves påfund under medeltiden! Tack och lov anses åtminstone kvinnan vara mer värd idag, än vad hon ansågs då... Det är svårare för de som inte kan tala för sig, som katterna.

Anmäl
2013-07-20 21:13 #5 av: Lena

Puttar upp en intressant artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.