Annons:
Etiketterkatthem-katthjälpsföreningarartikel
Läst 356 ggr
Uppkatten
8/30/20, 11:05 AM

Volontär på katthemmet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många har nog tänkt att det skulle vara kul att vara volontär på ett katthem. Men vad får man göra som volontär på ett katthem? Hur fungerar det egentligen?

Katthemmen drivs vanligtvis som ideella föreningar. Det innebär att det är privatpersoner som – på sin fritid – ansvarar för såväl verksamheten som för ekonomin. Det är ett hårt jobb.  Många katter ska tas omhand, samtidigt går det åt mycket tid och kraft till att få in pengar så att verksamheten kan rulla.

Oftast tänker man nog på kattskötsel när man funderar på att bli volontär. Men katthemmet behöver hjälp även med annat. Mycket kretsar kring ekonomin. Ekonomin måste fungera, och att driva ett katthem kostar. En stor och dyr utgiftspost är veterinärvården, och de flesta av katterna som kommer in är oförsäkrade. Det blir många katter att vaccinera, ID-märka och kastrera under ett år. Många av katterna har därtill levt ett hårt liv ute och behöver även annan veterinärvård innan de är redo att hitta nya hem. Därtill kommer förstås utgifter för kattmat, kattsand, lokalkostnader, drift/underhåll med mera.

Kanske är du bra på marknadsföring? Ekonomi? Att hitta sponsorer? Kanske vill du hjälpa till när katthemmet har café eller loppis? Ja, det finns många olika uppgifter man kan hjälpa till med som volontär, både när det gäller föreningens ekonomi, kattskötsel och annat, och många av uppgifterna passar bra även för dig som inte längre klarar av fysiskt tunga uppgifter (som att städa), eller om du är allergisk.

Olika katthem har olika förutsättningar

Det finns stora katthem och små katthem, katthem som har någon eller några få anställda och katthem som drivs enbart med hjälp av volontärer.

Men gemensamt för katthemmen är vanligtvis bristen på katthemsplatser (och en aldrig sinande ström av katter på kö in…), (mycket) begränsade ekonomiska resurser och så förstås: behovet av volontärer.

Kattskötarvolontären

De flesta volontärer på katthemmet är kattskötarvolontärer som hjälper till med att ta hand om katterna i deras vardag på katthemmet.

Du kan till exempel få hjälpa till med att göra rent i kattlådorna, att fylla på kattmat, att fylla på nytt vatten i vattenskålarna, att städa katternas rum (sopa rent på golvet, byta filtar vid behov) med mera. 

Som volontär får du hjälpa till med städningen, att göra rent i kattlådan, att byta vatten med mera.

Ofta behöver det köras någon maskin tvätt eller disk, allmänna utrymmen kan behöva städas, något kattrum kan behöva städas noggrant innan nästa katt kan flytta in och så vidare. Det brukar också finnas tid för lek, gos, socialisering och umgänge med katterna, liksom för (medhavt) fika.

Det kan även ingå en viss medicinsk omvårdnad som att ge medicin eller att stödmata katter (och då ska man förstås ha fått noggranna instruktioner kring detta först, samt att man bör få hjälp av någon erfaren kattvolontär/ansvarig första gången/gångerna man gör det).

Det är viktigt att du vet HUR du ska medicinera eller stödmata en katt innan du försöker…

Ibland finns det särskilda ansvarsvolontärer som fördelar uppgifterna som ska göras under passet (om det inte finns anställd personal på plats), och som har ett övergripande ansvar för att allt blir gjort som ska göras, samt att de har ett särskilt ansvar för katternas hälsa och eventuell medicinering under passet med mera.

Andra gånger finns det en ansvarig tillgänglig per telefon om det skulle uppstå några oklarheter eller ifall någon katt inte verkar riktigt pigg eller så.

Det kan ibland vara många katter att sköta, och vara lite stressigt att hinna med, beroende på antalet katter, antalet volontärer på passet, vad som ska göras och hur volontärarbetet är organiserat.

Det kan vara många katter att ta hand om, och varje katt behöver bli sedd och få mat, tillsyn med mera

Första gångerna kan det kanske kännas lite nytt och svårt att riktigt få en överblick, och det kan ta några gånger innan man känner sig helt trygg med uppgifterna och rutinerna - precis som på vilken ny arbetsplats som helst. Ta tid på dig i början – och ge det tid! Det brukar finnas checklistor att följa, och arbetet bör vara organiserat så att det finns personal/erfarna kattvolontärer med på passet som kan ge dig det stöd och den information som du behöver. Acceptera inte att behöva ta (för) stort ansvar för tidigt, det ska kännas tryggt att vara kattskötarvolontär, och det ska finnas någon att fråga när man behöver hjälp.

Ofta får man börja med att komma på ett informationsmöte, där man får information om katthemmet och vad det innebär att vara volontär. Ibland får man vara med på ett ”prova-på-pass” eller gå dubbelt med en erfaren kattskötarvolontär/anställd för att få en inblick i vad det innebär och för att kunna ta ställning till om man vill fortsätta som volontär framöver.

På många katthem finns en åldersgräns. Man måste kanske ha fyllt till exempel 18 år för att få vara volontär. En del katthem har också krav på, eller önskemål om, hur ofta man ska vara på katthemmet (till exempel att man ska kunna ta minst två pass per månad).

Ibland finns det fasta ”arbetslag” som har ”sitt” pass varje eller varannan vecka. Andra katthem har ett schema där man får fylla i när man kan hjälpa till. Räkna med att ett kattskötarpass varar några timmar (kanske mellan 9-12 eller mellan 18-21), beroende på hur stort katthemmet är och hur katthemmets verksamhet är organiserad.

Som kattskötarvolontär måste du kunna ta ansvar

Att vara kattskötarvolontär innebär att kunna ta ansvar: man kan till exempel inte utebli från sitt volontärpass om man inte har meddelat detta i rimlig tid innan (så att det finns en ersättare på plats). Man har att följa katthemmets regler och rutiner (även om man sköter sin egen katt där hemma på något annat sätt). Och om en katt verkar hängig så måste du förstås rapportera och hantera det i enlighet med katthemmets rutiner. 

Du måste ha förståelse för att en del katter kan vara rädda och försiktiga

                                                                                                                                                                                                                         Bra egenskaper när man jobbar som kattskötarvolontär är att man är noggrann, van att arbeta i grupp och ta ansvar, och att man har förståelse för att en del katter kan vara rädda och försiktiga. Man bör också ha en viss erfarenhet av katter.

Andra volontäruppdrag på katthemmet

Som volontär kan du, som nämndes tidigare, även ha andra uppdrag på Katthemmet: du kanske gillar att städa och tvätta och vill hjälpa till lite extra med den biten. Kanske är du händig och kan hjälpa till när det behöver fixas, byggas och lagas. Eller varför inte hjälpa till med att skjutsa katter som behöver få komma till veterinären, eller som ska få flytta till sitt alldeles egna för-alltid-hem.

Ofta behövs volontärer som kan hjälpa till med katthemmets hemsida/facebooksida/instagramkonto eller med medlemsregistret. Kanske gillar du att fota katter och kan bidra med bilder?

Du kan även bidra genom att baka till olika event/caféer. Eller varför inte vara med och representera katthemmet i olika sammanhang?

Ibland finns även Kattkramare som ger katterna extra tid för gos och uppmärksamhet.

På andra katthem behövs volontärer med erfarenhet av/intresse för katter som kanske inte har umgåtts så mycket med människor tidigare.

Det behövs också volontärer till styrelsen.

Därtill behövs ofta ett (stort) antal jourhem, till exempel till dräktiga honkatter, honkatter med ungar, samt till katter som kanske behöver lite extra ro och tillsyn.

Hör efter med ditt katthem vad just de behöver hjälp med!

Du kan även hjälpa till med annat än kattskötsel

Som volontär får du inte någon lön utan det handlar om ideellt arbete. Men vad du garanterat får är en ökad erfarenhet av katter.                                                                                   

Du får möta katter i olika åldrar och med olika bakgrund och behov. Där finns övergivna katter, katter som har levt i kattkolonier eller i misärhem, vilsna katter vars ägare inte har gått att spåra (ofta omärkta och okastrerade). Där finns katter från dödsbon, och emellanåt finns även en eller annan omplaceringskatt på katthemmet. 

En del katter behöver lite extra hjälp när de kommer till katthemmet, till exempel med tovrakning, sjukdomar eller skador.

En del katter kan vara i rätt dåligt skick när de kommer in (magra, toviga, snuviga, tänder som behöver åtgärdas, öronskabb och så vidare), andra är rädda och kanske inte så vana vid (nya) människor.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

För en del katter är tiden på katthemmet ett enda stort spännande äventyr, medan andra katter inte trivs lika bra och kanske får flytta vidare till ett jourhem i väntan på sitt alldeles egna för-alltid-hem.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Men för de allra flesta av katterna så innebär katthemmet ändå att katten får ”en andra chans”. 

För en del katter är tiden på katthemmet ett enda stort äventyr

Det är en härlig känsla både för anställda och för volontärer när en katt får flytta till sitt alldeles egna för-alltid-hem. Särskilt skönt känns det förstås när en katt som kom in i dåligt skick mår okej igen och kan få ett fortsatt gott kattliv, eller när en rädd och försiktig katt hittar en familj som kan ge just den katten precis det som den behöver.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

På katthemmet hittar du också nya härliga ”kattgalna” människokompisar, du gör en viktig och meningsfull insats, och du har garanterat aldrig mer något problem med hur du ska kunna fylla din fritid…                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Kanske hittar du en ny livskamrat på katthemmet

Och kanske – kanske hittar du en alldeles särskild kompis där. Någon som du kan komma att dela många fina år och minnen med…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 7/7/21, 2:52 PM av Uppkatten
Annons:
Upp till toppen
Annons: