Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 17079 ggr
SVEKATT
2016-04-06 09:24

4600 kattungar räddade 2015. Det är nog nu!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Våren är en fantastisk tid på många sätt, men vi som tillbringar vår fritid med oavlönat arbete på någon katthjälpsorganisation börjar få en klump i magen vid det här laget. För vi vet att nu är det snart dags igen, dags för tiotusentals oönskade kattungar att födas.

Vi vet att snart kommer telefonen att gå varm. Någon har upptäckt att en kattmamma fött sina ungar under altanen på sommarstugan, en annan har hittat kattungar i en hålighet i marken. Katthemmen kämpar med begränsade resurser för att hjälpa så många som möjligt, och ständigt kretsar tankarna kring dem man inte har resurser att hjälpa. Uppskattningsvis finns det mellan 100 000-150 000 hemlösa katter i landet, hur många ungar de föder i sommar kan vi bara spekulera i. Hur ska de klara sig? Troligen inte särskilt bra. Enligt en studie gjord på en grupp hemlösa katter i USA uppnådde endast  var fjärde kattunge som föddes i gruppen sex månaders ålder. Övriga dog av sjukdomar, svält eller annat trauma. Vi kan knappast förvänta oss att överlevnaden skulle vara högre här i Sverige. Lidandet för de hemlösa kattungarna och deras mammor är inte acceptabelt.

Utöver de hemlösa katterna tillkommer alla familjekatter vars ungar ägaren inte vill ta ansvar för. Människans uppfinningsrikedom för att bli av med kattungarna är otrolig. Levande kattungar slängs i soporna, dumpas i något dike eller stängs in någonstans för att svälta ihjäl. Den fasansfulla grymhet volontärer på ett katthem kan få bevittna är obeskrivlig. Varje år hittas ett stort antal kattungar bortslängda som sopor utan någon som helst respekt för att de är levande individer. Vi befarar att de  kattungar som hittas utgör toppen på ett isberg och att mörkertalet är stort. Hur många individer som aldrig hittas och vad de utsatts för  vågar man inte ens tänka på. Katthemmen får många samtal från privatpersoner som bönar och ber att föreningen ska ta emot ungarna deras katthona fött, medan andra utsätter katthjälpsföreningarna för känslomässig utpressning då man upprört menar att det är katthemmet fel att de tvingas döda både kattungarna och mamman eftersom katthemmet är fullt. Det  uppskattas att endast var femte kattunge som föds kommer att få ett riktigt hem.
Trots detta tillåts kattägare att låta sin katthona få kull efter kull.
 

4600 kattungar räddade 2015 - Toppen på ett isberg.

För att få en uppfattning om hur stort antal kattungar som faktiskt får hjälp via de ideella katthemmen ställde Svenska Kattskyddsförbundet-SVEKATT frågan till landets samtliga katthjälpsorganisationer och svaret är minst sagt upprörande. Under 2015 har 87 av landets katthjälpsorganisationer gemensamt räddat 4600 kattungar.  Katthjälpsorganisationerna räddar liv dagligen och det arbete som utförs är en bragd som förtjänar all uppmärksamhet. Det finns inga kommunala eller statliga verksamheter vars uppgift är att vårda, rehabilitera och hjälpa utsatta djur till ett gott hem och det finns inte heller ekonomiska medel avsatta för detta.  Allt sådant arbete sker med något enstaka undantag på ideell basis. Katterna är helt beroende av djurvänner som donerar pengar till mat och veterinärvård och/eller offrar av sin fritid. Det livräddande arbete dessa engagerade eldsjälar utför är värt all beundran och respekt.
Katthemmen kämpar med de resurser som finns till buds i en närmast kaosartad situation. Som en liknelse kan man tänka sig att det är översvämning i badrummet, ur kranarna forsar det vatten. På golvet kryper volontärer och försöker torka upp med hushållspapper. Någon måste vrida om kranarna för att få ett slut på katternas lidande och katthjälpsorganisationerna måste få ekonomiskt stöd för det arbete som utförs.

         Svenska Kattskyddsförbundet SVEKATT kräver:

  •         Lagstiftning om obligatorisk kastrering av katter som ej används i kontrollerad avel

  •       Lagstiftning om obligatorisk id-märkning och registrering av katt.

  •        Ekonomiskt stöd till registrerade ideella katthjälpsföreningar

Annons:
Tarotstollan
2016-04-06 22:36
#1

Bra rutet!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Katthemsmatten
2016-04-07 14:05
#2

Hoppas att artikeln får genomslag i media, såväl tryckt som internet. Som skrivet: DET ÄR NOG NU!

Medarbetare Hittekatter iFokus

MissanTissan
2016-04-08 00:19
#3

Bra skrivet, kan inte annat en att hålla med. Det är SJUKT hur många katter som inte har hem. Jag själv volontärarbetar mycket på närmsta katthem och jag är superkär i alla katterna. Visst, vissa är väldigt skygga. Men jag har själv sett med mina egna ögon att katterna öppnar sig snabbt för en. Jag går lungt och klappar på katter idag som fräste och var livrädda i första ögonkastet.

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

[[eskils_]]
2016-04-10 11:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Ja, nu är det verkligen dags att vi får en kattvänlig djurskyddslagstiftning enligt de 3 punkterna i #0! Vi är väldigt många som håller ögonen på politikerna i denna fråga.

Svekatt gör ju ett fantastiskt arbete för att höja kattens status och minska lidandet för de hemlösa stackarna därute. Man kan hjälpa till genom att bli stödmedlem i Svekatt för 200 kr per år. Väl investerade pengar! ❤️

Lena
2016-12-26 14:06
#5

# Håller med dig till 100%!

SVEKATT arbetar mycket med den här frågan och ska uppvakta Näringsderpartementet och Jordbruksverket med ett besök i denna frågan inpå det nya året. Att skriva har inte hjälpt….

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
2017-04-06 08:15
#6

Puttar upp en viktig artikel!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
Katthemsmatten
2017-04-06 15:27
#7

Jag hoppas att det i år inte kommer födas tillnärmelsevis lika många hemlösa kattungar. Kattorganisationerna går på knäna. Kastrera era katter!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2017-04-09 18:34
#8

Här kan alla göra en insats genom att ta sitt eget ansvar!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
2017-07-25 10:52
#9

Puttar upp en viktig artikel. Fortfarande har inga politiska beslut fattats som kan förbättra situationen för landets katter. Och fortfarande ser vi - nästan dagligen så här års - inlägg och notiser om att kattungar har hittats: i någon buske, utplacerade i rondeller, dumpade i ihopknutna plastpåsar längs större vägar o s v.

Och det är bara en liten del av alla dumpade och utefödda kattungar som hittas och som får chansen att växa upp och få ett gott kattliv…   

Det är hög tid för våra politiker att agera!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
2017-08-21 12:40
#10

Vi har väntat alldeles för länge på den nya lagen. Samtidigt är jag förvånad över att folk fortfarande inte fattar att de ska kastrera sina frigående katter. Något jäkla ansvar, och kanske några små grå, borde väl folk i alla fall ha?!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Upp till toppen
Annons: