Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 19433 ggr
SVEKATT
12/1/15, 7:10 PM

Katter som blir fast i träd

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är ofta svårt att få hjälp när katten har klättrat upp i ett träd och inte tar sig ner igen. Men behöver katten verkligen hjälp ner? Och hur mår en katt som blivit sittandes i ett träd ett tag?

”Har du någonsin sett en död katt i ett träd? Nej, de klättrar ner igen så småningom!”

Den typen av kommentarer får många höra när de ringer till brandkåren sedan katten klättrat för högt upp och inte tar sig ner igen. Andra får höra att de måste vänta ett visst antal dagar innan brandkåren åker ut för att undsätta katten.

Men hur mår egentligen katten när den har suttit i trädet en dag eller två?

Behöver den verkligen hjälp ner och i så fall hur snart?

Redan efter ett dygn kan kattens lever börja ta skada. Det beror på att katter är känsliga för svält. Mycket känsligare än vad till exempel människor eller hundar är. Det som drabbar katter vid svält är ett tillstånd som kallas för fettlever. Det är ett allvarligt tillstånd som i sig kan leda till att katten inte överlever. Överviktiga katter klarar svält sämre än vad normalviktiga katter gör. Katter kan således inte ”leva på fläsket” under några dagar högt uppe i ett träd.

Katter som blir sittandes i träd blir också snabbt uttorkade, inte minst under varma sommardagar. Uttorkningen kan i sig bli allvarlig, med risk för kattens liv.

Så småningom blir katten trött och utmattad. Det beror dels på brist på vätska och mat. Men det beror också på att katten inte får den sömn och återhämtning som katter behöver. En vuxen katt sover normalt cirka 15-16 timmar/dygn. Det är naturligtvis inte möjligt om katten befinner sig högt uppe i ett träd, där den tvingas klamra sig fast och ska parera för väder och vind.

Katter som blir sittandes i träd drabbas även av smärta på grund av anspänningen.

Är det kallt ute riskerar katten att drabbas av nedkylning.

Vintertid finns även risk för förfrysningsskador på t ex öron, trampdynor, tår och svanstipp.

En katt som blir sittandes i ett träd kan således ganska snart drabbas av allvarlig ohälsa, i värsta fall ledandes till att katten inte överlever.

Det händer ibland att kattägare rekommenderas att låta skjuta sin katt – av djurskyddsskäl – om katten har suttit flera dagar i ett träd och utsikterna att få ner den är små. Detta eftersom kattens lidande till slut anses bli för stort.

Förmodligen är det dock helt sant att det inte hänger kattskelett eller döda katter i träd särskilt ofta. Katten trillar ner när den blir för utmattad och svag och inte orkar klamra sig fast längre. I fallet riskerar katten att skadas ytterligare. Fallskador är vanliga och ofta allvarliga hos katter.

En katt som kommer ner i dåligt skick är förstås mycket sårbar. Den försöker sannolikt gömma sig så snart som möjligt för att på så sätt få skydd. Hittas den inte av någon vänlig människa inom kort så riskerar den att dö i sitt gömställe, eller att falla offer för t ex rovdjur. Detta är förmodligen den verkliga förklaringen till varför man så sällan ser kattskelett eller döda katter i eller i anslutning till träd.

En katt bör aldrig få sitta mer än högst ett dygn uppe i ett träd. Därefter bör den tas ner. Ingen katt väljer förstås frivilligt att sitta 15-30 meter upp i ett träd, flera dagar i sträck. Oftast har katten hamnat i trädet efter att ha blivit skrämd eller jagad, t ex av ett annat djur. Att ”fly uppåt” är ett naturligt beteende hos katter när de är rädda och stressade och snabbt behöver komma undan.

Katten kan då hamna för högt upp, fastna i uppe i trädet eller ha fått en skada som försvårar nedklättringen (t ex en skada på klor, trampdyna, tass eller ben). Många katter har också svårare att klättra nedåt än uppåt.

När katten väl är nere igen så bör den tas till veterinär för koll om den har suttit mer än ett dygn i trädet. Sannolikt behöver katten bli uppvätskad. Det innebär att veterinären ger katten vätska genom en tunn nål som sticks in under kattens hud. Den vätskan kan kattens kropp sedan absorbera och använda. Ibland kan katten istället behöva få dropp. Katter har ofta svårt att på egen hand ”dricka ikapp” så mycket vätska som de har förlorat. I många fall behöver leverprover tas. Kattägaren/upphittaren kan också behöva få handledning när det gäller hur de bäst ska ”mata igång” katten igen, och så vidare.

Är det inte möjligt att träffa veterinären omedelbart så ska katten ges täta – men mycket små - portioner mat tills det att katten kan tas till veterinären. Ge gärna blötmat om katten äter det. Avvakta aldrig avsiktligt med veterinärbesöket!

”Men är det verkligen brandkårens uppgift att ta ner katter”, kan man naturligtvis fråga sig. Och det kan förstås diskuteras. Självklart kan kattärenden inte prioriteras framför akuta insatser såsom utryckningar vid trafikolyckor eller släckningsarbete. Å andra sidan kan det innebära allvarliga risker när privatpersoner – utan vare sig ordentlig utrustning eller nödvändiga kunskaper – ger sig till att själva klättra upp i träd eller upp på hustak för att rädda djur. Härom året dog till exempel en ung kvinna sedan hon fallit från ett hustak efter att ha försökt hjälpa en fågelunge. Det har även hänt att räddningstjänsten har fått undsätta både kattägare och katt sedan kattägaren inte vågat klättra ner igen efter ett försök att rädda katten. Privatpersoner riskerar därtill att tappa omdömet lite extra när de blir ”påhejade” av följare på till exempel Facebook.

Räddningsaktioner av det här slaget bör rimligtvis utföras av personer med ordentlig utrustning och nödvändiga kunskaper. Andra (yrkes-)grupper som uppfyller dessa ”kriterier” kan till exempel vara arborister (d v s trädvårdsspecialister) eller klättrare. Det finns även företag som har tillgång till mindre skylifts som man kan prova att fråga om hjälp. Överväg alltid om det finns någon i närområdet som kan hjälpa dig att få ner katten på ett säkert sätt innan du väljer att kontakta brandkåren!

För framtiden vore det önskvärt med (ideella) nätverk där folk med utrustning och - för uppdraget nödvändiga - kunskaper var beredda att rycka ut och hjälpa katter och andra djur som fastnat på höga höjder, i rör, eller på andra ”svåra ställen”. Men tills något sådant blir verklighet behövs nog alltjämt brandkårens hjälp emellanåt.

Acceptera aldrig argumentet att man sällan ser kattskelett eller döda katter i träd.

Acceptera inte heller att katter tvingas sitta flera dygn i träd ”för att se om de tar sig ner själva”.

Att hjälpa en katt ner från ett träd borde vara lika självklart som att hjälpa t ex en trafikskadad katt, eftersom situationen snabbt kan leda till skador på - eller t o m bli livshotande för - katten.

Ring aldrig 112 för att få ner en katt ur ett träd. Det finns vanligtvis andra telefonnummer om du vill nå din lokala brandstation. Telefonnumret 11414 kan inte användas då det är polisens telefonnummer. Du når således inte övrig räddningstjänst den vägen.

Är ägaren till katten i trädet okänd – försök i så fall att ha en plan för katten så den har någonstans att ta vägen när den kommer ner (t ex ett tillfälligt jourhem). Kanske är den lokala tidningen intresserad av att göra ett reportage? Då ökar chansen rejält att hitta såväl jourhem som kattens ägare.

Se även till att katten får komma till veterinären sedan den tagits ner. Veterinären kan då även kontrollera om katten är chipmärkt och ägarregistrerad.

Lämna aldrig katten åt sitt öde.

Annons:
Lena
12/1/15, 11:49 PM
#1

Intressant och bra artikel om ett inte allt för ovanligt problem där myterna om att katter alltid klarar sig i detta läget kan avfärdas en gång för alla.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
12/2/15, 11:14 AM
#2

Undrar när dagen kommer då myterna om kattens självständighet och förmåga att överleva allt utom möjligen påkörning ska dö och alla inser att ett liv är ett liv. Alltid värt att rädda!

Medarbetare Hittekatter iFokus

evastar
12/2/15, 11:53 AM
#3

Så viktiga ord: Lämna aldrig katten åt sitt öde. 

Mottot att katten har nio liv är seglivad och svår att förändra, och därför lämnas så många katter vind för våg att klara sig på egen hand och många höjer förvånat och lätt föraktfullt på ögonbryna när man säger att man har inne-katter, eftersom de anser att katter skall springa helt fritt och endast ha minimal tillsyn.

Uppkatten
2/16/16, 8:35 PM
#4

Inlägg på Facebook idag:

"Nej. Katter tar sig inte alltid ned själva från träd. Nej, dom kommer inte ner för att dom är hungriga. Ja, katter börjar bryta ner sig efter ett par dagar utan… mat och riskerar att dö pga njursvikt.

Inatt frös en katt ihjäl, efter 6 dagar ensam i ett träd. 6 dagar innan ägaren ens försökte få ner sin katt. 6 dagar av rädsla, hunger, törst och kyla. Tillslut orkade den lilla kroppen inte längre och himlen fick en ny orättvis stjärna.."

Det här är skrivet av en kille som själv hjälpt många katter ner från träd….

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
2/17/16, 9:49 AM
#5

Hur kan man som djurägare i 6 dygn låta bli att göra allt man kan för att hjälpa sin familjemedlem???????😈

Medarbetare Hittekatter iFokus

Uppkatten
2/17/16, 8:05 PM
#6

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
Katthemsmatten
2/18/16, 11:06 AM
#7

Finns det ingen arborist som kan rycka ut? Om nu katten inte har kommit ned, vilket jag verkligen hoppas. Nu börjar gränsen nås för att den ska överleva utan allvarliga men.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2/24/16, 11:52 AM
#8

Någon som vet hur det har gått i fallet ovan?

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
6/1/16, 11:55 AM
#9

Puttar upp.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[Wickedwoman]
6/23/16, 8:30 PM
#10

Ja det hade varit intressant att veta hur det gick för kissen!

Uppkatten
4/25/17, 4:42 PM
#11

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
4/25/17, 4:49 PM
#12

Passande med tanke på katten i Luleå.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Uppkatten
3/1/18, 12:21 PM
#13

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
Uppkatten
9/20/19, 3:46 PM
#14

För kännedom så finns det en FB-grupp som heter "Vi som hjälper katter i träd".  Där finns tips om hur man kan hjälpa sin katt ner ur träd. Där finns även kontaktuppgifter till privatpersoner och företag som kan hjälpa till (t ex arborister, d v s personer som är vana vid att klättra i träd).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[[eskils_]]
9/20/19, 4:58 PM
#15

#14 Jättebra info! 👍

Uppkatten
11/7/19, 7:32 PM
#16

Puttar upp.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
11/1/20, 8:14 PM
#17

Det är fem år sedan den här artikeln skrevs. Och fortfarande är kunskapsbristen tydligtvis stor när det gäller Katter som blir fast i träd.

Läser ett inlägg om en halvstor kattunge (yngre än halvåret gammal) som blivit uppjagad i ett träd av annan katt, och där sitter sedan kattungen 10 meter upp och skriker i blåsten.

Hur reagerar då folk när kattägaren vädjar om råd och hjälp?

"Kommer de upp så kommer de ner!", skriver man uppmuntrande i tråden. Trots att katter lär ha lättare att klättra uppför än nerför en trädstam.

"Blir de tillräckligt hungriga eller kissnödiga så tar de sig ner - de kan inte kissa i trädet".

"Den kommer ner när nöden blir större än rädslan".

Dessvärre kan katter bli sittandes i många dagar i träd, och det beror inte på att de inte är tillräckligt hungriga… Eller att de gillar att sitta där uppe. De sitter där därför att de inte KAN ta sig ner.

Redan efter något dygn utan mat kan negativa processer börja ske i kattens lever… Katter är känsliga för svält, mycket känsligare än vad t ex hundar eller människor är. En katt bör helst aldrig vara utan mat i mer än 24 timmar.

Jag begriper f ö inte varför en katt inte skulle kunna kissa i ett träd? Det finns ju katter som vägrar att kissa vid inläggning på djursjukhuset, men där kisset sedan börjar rinna (utom kattens kontroll) t ex när katten släpps ut ur transportburen där hemma…?

Förmodligen produceras det dock inte särskilt mycket urin hos en katt som blir sittandes i ett träd, eftersom urinproduktion kräver att katten får i sig vätska… Och en katt i ett träd kan ganska snart bli uttorkad…

"Katter tar sig ner, man ser aldrig kattskelett i träd", inflikar någon kaxigt. Nej, katten ramlar vanligtvis ner ur trädet p g a utmattning innan den blivit "omvandlad" till ett skelett…

Men en katt som är i så dåligt skick att den trillar ner riskerar definitivt att inte överleva. För i det läget är katten i ett ordentligt dåligt skick.

Det lär ha hänt att döda katter har plockats ner ur träd… (även om jag inte själv har haft möjligheten att kolla upp sanningshalten i de påståendena).

"Man kan spola ner kattungen ur trädet med vattenslangen", skriver ytterligare en hjälpsam person.

Jag förstår inte hur man alls kommer på tanken. Dels tror jag inte att det är möjligt att spruta vatten med vattenslangen med sådan kraft 10 meter rakt upp i luften att katten faller ner av trycket från vattnet, men vad händer med katten om den ändå inte kan "hålla emot" vattnet…? Ska den alltså falla 10 meter, tänker man? Med den skaderisk som är?

Fallskador är mycket vanliga bland katter, ofta med svåra skador som följd (nej, katter landar inte alltid oskadda på alla fyra och har inte nio liv). Jag känner själv en katt som ramlade från ett fönster på första våningen och fick en veterinärräkning på ca 90 000:-…. (även om det förstås händer att katter faller från mycket hög höjd och klarar sig oskadda). Men hos våra försäkringsbolag är just fallskador hos katt en stor grupp.

Jag tänker också på vad som händer inom en liten katt om man börjar spruta vatten på den i det här läget. Katten är redan stressad, den har förmodligen ont i kroppen av muskelspänning efter att ha suttit i trädet under många timmar, det är kallt och blåser, och så får den iskallt vatten sprutat med kraft mot sig… Det blir förstås än mer stress och ångest (ja, katter kan uppleva samma känslor som vi), det blir svårt för katten att se (t ex när den faller), och kommer katten ner och flyr undan så riskerar en blöt katt att bli rejält kall så här års… Är den dessutom skadad så kan det sluta rejält illa…

Jag förstår inte hur folk tänker, eller deras syn på katter. Och jag blir så ledsen när jag läser sådant här.

Hur gick det då för kattungen? Dessbättre ska det ha slutat bra den här gången. Trädet hade många grenar och kattägaren kunde locka och muta kattungen så att den till slut tog sig ner.

Men jag begriper inte att folk inte ger bättre råd, såsom t ex: "locka, muta, använd väldoftande mat, kontakta en arborist" och så vidare…

Tyvärr var inlägget i en grupp där jag inte hade möjlighet att skriva… Det hade nog varit bra att kunna möta människors kommentarer där och då…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
4/19/22, 11:17 PM
#18

De senaste veckorna har det varit galet många annonser om katter i träd i sociala media. Så jag passar på att putta upp den här artikeln.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

TatsuOni
4/20/22, 7:44 AM
#19

#18 Jättebra Uppkatten!


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: