Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 13287 ggr
Lena
2015-02-15 13:48

Djurplågeri eller skadegörelse?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sparka ihjäl din egen katt= djurplågeri Sparka ihjäl grannens katt = skadegörelse I januari i år blev katten Pippi sparkad så illa att han fick avlivas. Enligt vittnen utfördes misshandeln av några pojkar i tio-års åldern. Polisen lade ner utredningen samma dag anmälan kom in med motiveringen att brottsrubriceringen är skadegörelse som är att betrakta som ett ringa brott.

Upprörda röster har höjts mot Polisens rubricering av ärendet, men så som lagstiftningen ser ut kunde Polisen inte göra någon annan bedömning. Hur är detta möjligt kan man fråga sig. Hur kan misshandel av en katt rubriceras som skadegörelse? Detta borde väl ändå vara djurplågeri? Frågan är intressant och när man undersöker saken närmare visar det med all tydlighet att djur inte har något egenvärde i svensk lagstiftning och samma brott rubriceras olika beroende på om det är djurets ägare, eller någon annan som är förövaren. I Pippis fall blir konsekvenserna av detta mycket påtagliga.

Ett husdjur betraktas i lagen som lös egendom precis som en cykel, jacka, väska eller vilket annat föremål som helst. Om man på något sätt skadar någon annans egendom, t.ex. häller färg över bilen, skär sönder någons dyra jacka eller liknande så rubriceras det som skadegörelse och brottsoffret är ju knappast bilen eller jackan, utan den person som äger föremålen. Samma sak gäller med ett husdjur.
Sparkar någon ihjäl din katt så är det du som är brottsoffret och inte katten. Ett levande djur betraktas som vilket annat dött föremål som helst. 
Däremot, om en djurägare ger sig på och misshandlar sitt eget djur, då rubriceras brottet som djurplågeri, vilket ses som ett betydligt allvarligare brott än skadegörelse. Djuret är fortfarande en ägodel, men man kan ju knappast dömas för skadegörelse av sin egen egendom.
För gemene man blir detta helt obegripligt och en plåga djuret utsätts för blir knappast lindrigare bara för att det är en främling som ger sig på det.

Svenska Kattskyddförbundet – SVEKATT kräver 
att djur ska ha ett egenvärde i svensk lagstiftning 
att djur ska betraktas som brottsoffer
att all misshandel och våld mot djur rubriceras som djurplågeri

Artikeln publicerad med tillstånd av SVEKATT

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Katthemsmatten
2015-02-16 10:20
#1

Det är verkligen en gåta att samma handling kan rubriceras så olika och med så olika straffskala. För djuret, och oss som hör talas om dessa brott, är det exakt samma sak. Djurplågeri!! Hoppas att lagstiftaren börjar fundera över detta sett ur djurets perspektiv och att det blir djurplågeri oavsett om det är en ägare eller tredje part som utför handlingen.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2015-02-16 18:30
#2

Verkar även som det varierar hur detta tolkas från tid till annan och mellan olika handläggare. Något behöver helt klart göras.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

zorro2
2015-02-20 17:53
#3

djurplågeri er vel djurplågeri uavsett om det fins en ägare eller ej. fatter ikke hur og på hvilket sett det skulle vara annerledes.

Katthemsmatten
2015-02-20 20:52
#4

Skillnaden är im det är ägaren som misshandlar djuret eller någon utomstående. Fast jag fattar inte att det är skillnad i alla fall.

Medarbetare Hittekatter iFokus

zorro2
2015-02-21 16:59
#5

nei, og deri ligger problemet vi/samhellet människan behandler alle levande varalser som något egendom. Inte ens foreldre äger sine barn, men ja vi har ansvaret for dem, og likeså med våra djur. djuren har vi ansvaret for hele dennes liv, mens barnen kan ta ansvar selv over sine liv (dom fleste ihvertfall) etter et tag. 

forlåt, fatter ikke hvorfor jeg blev så opprörd men det var mere bare allment over människan, samhellet, politikerne  og ikke på ditt innlegg.

Upp till toppen
Annons: