Annons:
Etiketterkatthem-katthjälpsföreningarartikel
Läst 12148 ggr
johnnys girl
2014-01-19 13:39

49 katter från Tensta får en ny chans

Samarbetet mellan katthemmen i Stockholm fortsätter och nyligen har ett stort projekt i Tensta avslutats. Tack vare Djurhjälpen, Stockholms Katthem och Kattstallets gemensamma Resurser har det gått relativt lätt att på en kort tid hjälpa ett stort antal katter.

Tensta är en betongförort strax norr om Stockholm där det, precis som i många andra liknande förorter lever ett stort antal hemlösa katter. Som i de flesta bostadsområden finns det djurvänner som bryr sig om katterna och matar dem. Men det finns också personer, främst barn och ungdomar, men även vuxna som inte är så snälla. Vi har hört hemska berättelser om hur barnen jagar små kattungar och plågar dem till döds om de får tag i dem. Unga män som bussar sina kamphundar på katterna, vuxna som kastar sten osv. Misshandlade och ihjälslagna katter har hittats i buskage och i trapphusen.  För vår egen och katternas säkerhet har vi inte velat dra uppmärksamheten till oss utan hållit detta projekt hemligt. Området är väldigt stökigt och vi har försökt vara så försiktiga som möjligt och hålla oss i våra bilar i utkanterna. Trots det har vi som fångat in katterna hamnat mitt i upplopp, polisrazzior, och en massa annat skoj.

Ingvar pustar ut på Kattstallet

I vintras kontaktades katthemmen i Stockholm av en person som på egen hand under en två-årsperiod fångat in och hjälpt närmare femtio katter i Tensta. Detta enbart på tre av gårdarna i området. Nu hade hon kartlagt att på dessa gårdar fanns det sexton katter kvar och hon vädjade om hjälp innan det föddes nya kattungar igen. Tensta är ett stort område med många gårdar. Hur mång hemlösa katter det finns är omöjligt att veta och et fylls hela tiden på med nya.  Därför beslutades som ett första steg att projektet innefattade de tre gårdarna och dessa sexton identifierade katter. Undantag skulle göras om vi stötte på kattungar, dräktiga honor eller skadade och sjuka katter som behövde vård. Då skulle även dessa tas om hand. Och som alltid när det handlar om katter så går det inte som man planerat. De sexton katterna förökade sig på något oförklarligt vis och med facit i hand har vi under en femmånadersperiod med gemensamma krafter omhändertagit 17 vuxna katter och 32 kattungar

Lizzy och hennes syskon fick nya hem via Djurhjälpen

Alla katterna var inte hemlösa. I vårt letande efter en försvunnen utefödd kattunge fick vi tips om en familj som höll en liten kattunge i en bur på sin balkong. Där hade den suttit i flera veckor och jamat förtvivlat enligt grannarna. Den lilla stackaren som var runt tolv-tretton veckor fick komma till ett akuthem via Stockholms Katthem där han fick ett syskon att leka med

Knoll bodde i en bur på balkongen

 Att jobba med att utveckla samarbetet mellan katthemmen är jättekul. Men det krävs en hel del av de inblandade för att det ska fungera. Främst är det viktigt att man håller det man lovat och att man har respekt för att resurserna kan se olika ut mellan katthemmen och att det kan variera över tid.  Lilla Djurhjälpen kan inte ta emot lika många katter som stora Kattstallet och Stockholms Katthem t.ex.  De stora vinnarna i samarbetet är naturligtvis katterna. På det här viset kan vi effektivt och relativt snabbt hjälpa en större grupp katter.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Annons:
Lena
2014-01-19 13:44
#1

Tack för denna positiva artikel! Ett bevis på att det verkligen går att uträtta underverk när man går samman och samverkar.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Nightcat]
2014-01-19 15:10
#2

Alltid glädjande att få läsa trevliga saker 🙂

Uppkatten
2014-01-19 15:23
#3

Ni är bäst!!!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

CatzyCat
2014-01-19 16:56
#4

Föredömligt med samarbete! Vi kommer längre med hjälpen till katterna om vi går ihop i projekt, på detta sätt. :)
Tack för en fin artikel!

kulanturbo
2014-01-19 17:06
#5

Kanon!

martdat
2014-01-19 17:26
#6

nice. blev det polisanmälan på de som hade katten i en bur?

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Annons:
brutt
2014-01-19 19:28
#7

Underbart!Så himmla bra ni jobbat tillsammans.Om ni inte hade samverkat och löst detta hade det säkert blivit en jättekoloni snabbt där i Tensta. Verkade definitivt inte vara en säker plats för djur där katterna höll till. Så skönt att de här katterna nu är i säkerhet.❤️🌺

anebit
2014-01-19 19:38
#8

Toppenartikel!  🌺  Men jag blir så ledsen att läsa om alla människor som är så dumma och elaka mot katter  😭    … och en sån tur att den lille stackaren blev räddad från att sitta i en bur på en balkong.

Ni gör ett kanonjobb allihop som räddar katter från hemlöshet! 🤗

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Jourhemmet
2014-01-19 20:53
#9

Ts, du har missat en kattförening som också hjälpt till där ute.

johnnys girl
2014-01-19 22:08
#10

#9 Som projektledare så tror jag nog att jag har hyfsad koll på vilka föreningar som deltagit i detta samarbete. Om det är Akutgruppen du syftar på så vet jag att de varit och fångat katter på annat håll i Tensta, men det har inte varit inom ramen för det här projektet.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Molly1
2014-01-19 22:29
#11

Jättebra gjort av er ! tack

Tarotstollan
2014-01-19 23:33
#12

Underbart att läsa men jag blir så *******på alla dessa människor som gör illa djur att jag vill **********nacken av dem!😭

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

johnnys girl
2014-01-20 09:31
#13

#6 Ja det har gjorts en anmälan och jag hoppas verkligen att familjen lärt sig något av den här historien.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Annons:
Sidentass
2014-01-20 18:51
#14

Vilken härlig läsning..blir alldeles varm inombords när jag tar del av ert samarbete för att rädda stackars katter från en farlig utemiljö…kanonfint!

KattkoloninBotkyrka
2014-01-21 08:52
#15

Jättefin läsning! 🌺

~~Hemlösa Katter i Nöd~~
www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka

Katthemsmatten
2014-01-21 13:18
#16

Det har underlättat enormt att fler katthem varit involverade. Det största hindret när man ska plocka in en koloni är oftast att man måste ha någonstans att placera dem. Det har verkligen underlättat att det funnits tre katthem som tagit in dem eftersom de haft ledig kapacitet plus att vi haft transithem som lagt ned sin själ i att vårda de dräktiga honorna och deras ungar.

Medarbetare Hittekatter iFokus

kattöga
2014-07-21 10:48
#17

Tänk om såna här projekt kunde göras regelbundet i alla städer och förorter och andra samhällen tills hemlösheten försvunnit. Jag skulle gladeligen bidra till insamling för såna projekt! Det vore väl en dröm som skulle kunna bli verklighet?

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

[[eskils_]]
2014-07-21 11:42
#18

#0 I vintras kontaktades katthemmen i Stockholm av en person som på egen hand under en två-årsperiod fångat in och hjälpt närmare femtio katter i Tensta. Detta enbart på tre av gårdarna i området.

All  heder åt denna person!!!!!! 🏆❤️🌺 Och all heder åt katthemmen!

#17 Ja, sådana här samarbetsprojekt i alla städer vore ju fantastiskt! Finansierade av kommunerna bör de vara, eftersom det är kommunerna som underlåtit att uppmana kattägare att hålla sina fertila katter inomhus. Länsstyrelserna kan gärna vara med och finansiera också, eftersom de faktiskt har ansvaret för djurskydd här i landet.

kattöga
2014-07-21 11:50
#19

#18 ja, det vore ju ännu bättre! 

Men eftersom det än så länge inte verkar va intressant för kommunerna så kanske samarbete mellan veterinärer och oss "vanliga människor" kunde få igång såna projekt tills att länsstyrelse och kommuner vaknar……. 

Med så många kattälskande människor som finns (och kanske katthatare också för den delen) så skulle det nog inte va nån omöjlighet. Jag vet, det är en dröm…… men drömmar kan ibland bli verklighet! 😉

Och jag håller verkligen med, heder åt den person som hjälpt så många katter på egen hand! 🏆

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

[[eskils_]]
2014-07-21 12:00
#20

#19 Tror tyvärr inte att Länsstyrelser och kommuner "vaknar" av sig själva och börjar punga ut med pengar till räddning av hemlösa katter. Det är nog vi kattaktivister som får skapa opinion och påpeka detta för dem, gång på gång på gång på gång… Droppen kan urholka stenen! 😉

Samtidigt får väl vi privatpersoner och veterinärer fortsätta betala ur egen ficka.

Annons:
johnnys girl
2014-07-21 20:44
#21

Visst vore det fantastiskt om fler ville samarbeta på fler orter. Det finns ju inget som hindrar, det är bara att katthjälpsorganisationerna tar kontakt med varandra. Nu är det ju lite orättvist eftersom vi i Sth har flera katthem inom ett relativt begränsat geografiskt område. Och det underlättar naturligtvis.

Här har vi fortsatt och gett oss i kast med två nya kolonier.  Som vanligt vill vi arbeta lite diskret.Artikel  om arbetet med dessa kolonier kommer när vi är klara vilket vi hoppas ska ske nu under hösten.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Lena
2014-07-23 11:27
#22

#21 Ja det är det man önskar sig att flera började samarbeta. Det skulle vi alla vinna på och allra mest katterna! Ni i Stockholm har länge varit en förebild men tyvärr går det långsamt fram i övriga delar av landet.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-07-23 11:28
#23

#20 Nej det tror inte jag heller tyvärr.  Erfarenheter talar ett annat språk.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Tjeja
2014-07-24 23:47
#24

ååh vilken gripande läsning! Stoort tack och heder till alla er som arbetat med detta projekt!!!  ❤️

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Lena
2014-07-25 14:34
#25

Ja det är ett riktigt gott exempel på vad man kan åstadkomma med gott samarbete. 

"Ingen kan gör allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra underverk!"

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: