Annons:
Etiketterkattberättelserartikel
Läst 9222 ggr
Lena
2013-07-19 18:39

Katten gör oss friskare

Det finns vetenskapliga bevis för att vi människor mår bra av kontakten med djur. Vid kontakt med katter och andra sällskapsdjur sjunker blodtrycket. Överlevnaden efter en hjärtinfarkt ökar betydligt, djuren får oss oftare att skratta och le, dessutom blir barn som lärt sig umgås med djur bättre mot sina medmänniskor. Frågan är om djuren alltid mår lika bra av kontakten med människan? Det finns flera exempel där hittekatter och hundar kommit att göra underverk för sjuka och gamla.

På ett vetenskapligt symposium i Rio 2001 redovisades flera olika resultat som alla bevisade att kontakten med djur har hälsobefrämjande effekter på oss människor. Blodtrycket sjunker, överlevanden efter en hjärtinfarkt ökar med upp till 50 procent, barn utvecklas bättre socialt, ensamheten lindras, vi sover bättre och skrattar mera.

Men hur mår djuren själva av kontakten med oss människor? När det kommer till katter finns det tyvärr allt för många exempel, som ger ett dystert svar på den frågan. Många av oss måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om våra katter på ett ansvarsfullt sätt. Det är inte meningen att vi bara ska dra fördelar av våra sällskapsdjur. Vi måste även ta ansvar för deras liv och se till att de mår bra.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Lagstiftning ökar möjlighet att ha katt 

Sedan vi 1994 fick en stängare rättighetslag för funktionshindrade personer i Sverige har möjligheterna till normal livsförning ökat. Betydligt fler funktionshindrad har idag sällskapsdjur vilket de med lagens rätt kan få hjälp att sköta. Det har ökat livskvaliteen för många."Med djur hemma har man alltid någon att prata med och man är aldrig ensam" säger Malin som bor tillsammans med två katter. Hon har skadat sig i en trafikolycka för flera år sedan. Utan överdift kan man säga att katter är särskilt populära inom målgruppen funktionshindrade eftersom de inte kräver lika mycket som hundar i form av prommenader.

Hittekatten Staffan 

Många svenska äldreboende har till sist insett vilken fördel det är att ha en katt på boendet. Fast det var ganska trögt innan den insikten kom. I grannlandet Danmark har det alltid varit en självklarhet det där. På gruppboendet Nordlund i Köping jobbar katten Staffan ihop med sin matte Maarit. På boendet bor damer och herrar i åldern 90 +.  Staffan är en helsvart skönhet som är en hejjare på att fånga flugor samt att ge lite extra värme till sina medboenden. Staffan har ett tragiskt förflutet sedan han och hans tre syskon lagts i en pappkartong bland sopporna. De var på väg till förbränningsanläggningen när en renhållningsarbetare hörde deras rop på hjälp. Staffan var då bara ca 10 dagar gamal. Efter veterinärhjälp hamnade han hos Maarit som arbetade på älderboendet. Hon fick ta med sig Staffan till jobbet eftersom han behövde mat varannan timme. De gamla på boendet blev mycket engagerade i Staffan. Istället för att gå och lägga sig efter maten satt de uppe och pratade om och med lilla Staffan. Idag är han en fullvuxen kattherre i sina bästa år som blivit den perfekta vårdhemskatten. Han besöker alla som har dörren öppen vilket många flera har numera. En man som aldrig pratat tidigare har helt plöstligt börjat göra det sedan Staffan kommit på besök och lagt sig i hans säng. Staffan brukar lägga sig över en kvinnas onda knän precis som om han vet att hon har värkande knän som behöver en katts värme. En dag var inte Staffan med till jobbet. Men det accepterade inte de gamla. Maarit ver helt enkelt tvungen att gå hem och hämta honom.

Foto: Sinikka

Foto: Sinikka

Hyr en hälsokatt 

Katthemmet Solgläntan startade tillsammans med Kattfonden år 2001 ett projekt i syfte att hjälpa flera hemlösa katter till riktigt goda hem. De äldsta katterna som varit länge på katthemmet är de som det brukar vara svårast att hitta hem åt. Äldre människor som pga ålder eller sjukdom är hemma mycket har visat sig vara som klippta och skurna för uppgiften att ge dessa katter det goda hem de behöver. Solgläntan och Kattfonden har tillsammans utvecklat ett trygghetssystem där man kan "abbonera" på en katt. Den som tar hand om kissen betalar 420 kr per månad. I den summan ingår ett besök en gång per månad med leverans av kattmat och kattströ, samt veterinärvård. När kissen kommer till sin abbonent är den ID-märkt, avmaskad och vaccinerad. Om den äldre blir så svårt sjuk att den inte kan ta hand om kattern längre träder katthemmet in och sörjer för katten. Man startade projektet i blygsam skala för att skaffa sig erfarenheter. Allt föll väl ut och verksamheten har nu utvecklats och kommit för att stanna. "Vi kallar dem för hälsokatter för i ordets verkliga bemärkelse kommer de med hälsa och lycka och minskar ensamheten" säger Lena Engren som är en av initaitivtagarna bakom projektet. Lena kommer den 22 oktober 2006 att mottaga utmärkelsen "Årets Guldkatt" av Agria för sitt arbete.

Foto: Lena

                                            Foto: Lena

Hittehunden Blackie gör underverk 

Barbro Beck-Friis är professor i geriatik. Hon är även en av banbrytarna inom området att introducera djur inom vården. Det började på 1970-talet när en hund fick besöka en långvårdsavdelning i Göteborg. Besöket följdes av en storm av protester som handlade om vilken källa till smittspridning hunden var. Något som, trodde man, skulle kunna leda till patienternas död. Hygienläkaren på sjukhemmet tog svalgprover och kunde senare bevisa att de farligaste bakterierna fanns hos patienterna själva. Protesterna tystnade och hunden fick stanna.  Barbro startade 1985 Baltzargården i Östergötland, ett gruppboende för svårt demensjuka. En dag kom labradoren Blackie till boendet. Han var en hittehund som blivit utslängd på motorvägen och räddad av Barbros son som arbetade som veterinär på ett djursjukhus. Blackie var trots sin svåra bakgrund en underbar vovve som gjorde underverk bland de svårt demensjuka på Balzarsgården. De aggresiva och rastlösa blev lugna, de stumma börjde prata igen. Men sedan blev det förhandlingar på högsta nivå med facket som menade att det inte fick förekomma djur på grund av allergirisken för personalen. Tack vare de vetenskaplig bevisen för de postiva effekterna hos de boende vann Blackie över facket och blev sedan anställd av landstinget.    

Källa: Ulla Barvefjord, "Må Bra med Djur", Bilda Förlag 2003www.bildaforlag.se

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Magi-cat
2013-07-19 18:59
#1

Tack för den fina artikeln! 🐱 ✨ Jag delar den till min sajt!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Lena
2013-07-19 19:33
#2

#1 Jättebra❤️ Kul att du gillar den!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Slampen
2013-07-20 15:09
#3

Jag håller precis på att lära mig en del om oxytocin. Det kan sägas vara vårt rogivande hormon. Det aktiveras bl a vid förlossning och amning. Men det finns med oss hela livet. Vår hud består av en mängd receptorer, bl a beröringsreceptorer. De är många fler än smärtreceptorerna. När de aktiveras genom beröring mår vi bra och inte bara vi som blir berörda utan även den som berör.

Det finns något som kallas för taktil stimulering och massage. Det är inte som klassisk massage som går på djupet, utan den går ytligare och det är dessa beröringsreceptorer som sätts igång.Och den är skön! Jag har varit iväg på detta ett par gånger och det är beroendeframkallande!

Det finns en person som har forskat på detta med oxytocin. Hon heter Kerstin Uvnäs Moberg. Det har varit en hel del forskning på råttor och man har visat att genom att smeka en råtta på magen under ett visst antal minuter och sedan släpper tillbaka den till gruppen så smittar den av sig till hela gruppen med lugnet. Det påverkar hierarkin så att den inte blir lika utpräglad. Jag har börjat pröva hemma med mina katter att sitta med dem i knät och stryka dem på magen, om det går, eller på sidorna, för att se vad som händer.

Min tanke är även att genom att enbart kanske pröva att göra detta på några katter på ett katthem, så borde det i likhet med råttexperimentet, bli mer harmoniskt i kattgruppen. Frågan är om det påverkar hälsotillståndet med.

Vitsen med magen är att man når hjärnan mer direkt än om man smeker över ryggen för då tar de omvägen genom ryggmärgen.

Jag skall i någon kommentar längre fram berätta om katten Ontry och vilken betydelse han fick för en dam.

Lena
2013-07-20 16:45
#4

#3 Spännande det där!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Magi-cat
2013-07-20 17:53
#5

#3 Det är verkligen intressant med oxytocin!

Men det här förstår jag inte:

Vitsen med magen är att man når hjärnan mer direkt än om man smeker över ryggen för då tar de omvägen genom ryggmärgen.

Var står det?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Lena
2013-07-22 19:30
#6

Puttar upp för flera kommentarer!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Slampen
2013-07-24 12:00
#7

#5 Jo, det handlar om att smeka magen. Nervimpulserna som jag förstår går direkt upp till hjärnan. Kan kanske beskrivas som att du skickar expressbrev istället för vanligt brev. Du får en snabbare linje. Förstår du?

Det står i en av Uvnäs böcker. Jag tror att det var i: Lugn och beröring.

Jag lovade att berätta om Ontry. Det var en äldre katt som kom in med sårskada till Örebro katthem. Han behandlades och fixades i ordning. En dag hörde en dotter av sig till katthemmet. Hennes mammas katt hade fått tassat över regnbågsbron. Mamman ringde varje dag och frågade dottern om hon hade ordnat fram en katt.

Ontry kom att flytta till mamman. Till det hela hör att mamman var rejält dement men bodde fortfarande i sitt hus. Mycke hemtjänst samt barn som backade upp henne. Men bara detta att Ontry kom in i huset medförde ett lugn för damen.

Till det hela hörde att Ontry inte var så sällskaplig i början utan var mest nere i källaren. Men efter ett tag kom han upp och började att ligga hos damen i sängen. Sedan kom det ett telefonsamtal. Damen hade avlidit en natt och Ontry behövde få flytta. Några månader sedan fick jag följa med på den resan som blev hans sista.

För er som vet hur fint det skrivs på Wikkibloggen om katter som tassar hem till Skaparkatten finns det en fin berättelse om Ontry. Jag vet inte hur jag lägger länkar. Men gå in på Wikkis hemsida. På höger sida finns en bit ner det som har som rubrik: Wikkis Minneslund. Sedan är det bara att gå i bokstavsordning.

Denna kommentar har tagits bort.
Lena
2014-02-11 19:44
#9

Aktualiserar denna artikel.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Paddan88
2014-02-12 12:28
#10

Håller med att man mår bättre med husdjur (iallafall efter att man har blivit klar med sin sprutbehandling mot allergi) Har också hört att barn som växer upp med djur får ett visst skydd mot allergi. Har funderat på det. Nu var jag visserligen allergisk från födseln men kanske hade det varit ännu värre om föräldrarna inte haft innekatt under mitt första år? När jag fick allergisprutor så lärde jag mig ju att de sprutade in en liten del av det ämne jag inte tålde i kroppen för att kroppen på sikt skulle vänja sig vid det (mådde skit de första dagarna efter varje spruta) men genom att leva med djur är det ju också det vi gör. Utsätter oss för det vi inte tål. Små doser skulle då vara bra på sikt? Kanske blev lite OT har bara lätt att sväva iväg i tankarna när jag skriver och då blir det som det blir ^_^

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?

Upp till toppen
Annons: