Annons:
Etiketterkattberättelserartikel
Läst 7993 ggr
Lena
2006-07-12 15:03

Sätt hittekatterna i fängelse!

Låt internerna ta hand om en katt eller en hund! Det ökar möjligheterna för återanpassning till samhället efter fängelsevistelsen. Utomlands finns många goda exempel på att så är fallet. Nu efterlyses flera pilotprojekt även i Sverige.

I en artikel i Aftonbladet den 11/7 2006 står att läsa om vilken nytta sällskapsdjur kan göra inom kriminalvården. Forskningen visar att djur har en mycket viktig roll vid terapeutisk behandling av människor som avtjänar fängelsestraff.

I USA är det vanligt att fångarna får arbeta med hundar. Den livstidsdömda svenskan Annika Östberg tränar t.ex. upp ledarhundar för blinda. Det finns även exempel på att man tagit hand om hemlösa hundar på fängelser. Samtliga projekt har varit mycket lyckade, både för hundarna och internerna.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

I Schweiz pågick under 1980-talet ett projekt med katter på ett fängelse för manliga fångar. Här fick de interner som ville ta hand om en katt. 30 fångar ingick i försöket. Det visade sig att kontakten med en katt fick dem att mogna snabbare, de utvecklade sin förmåga att visa känslor och hade lättare att anpassa sig till samhället. Många gånger lyckas djuren bättre att rehabilitera trasig själar än vad andra människor gör. Djuren är alltid ärliga och upplevs inte som hotfulla.

I Sverige finns det inte så många projekt med djur på fängelser. De som finns har oftast tillkommit på privat initiativ av eldsjälar och finansieras oftast mer eller mindre ideellt. På Norrköpingsfängelset har det dock alltid funnits katter. På Hallanstalten får de intagna varannan vecka besök av hundar, katter och andra sällskaps djur. På Hinseberg finns det ett stall med hästar.

En spinnande katt eller en blöt hundnos kan ge mycket mera än mediciner, terapisamtal eller lektioner i återanpassning. Nu är det dags att sätta hunden och katten i finkan säger Birgitta Ohlsson, Riksdagsledamot (fp) och Ann-Britt Grünewald f d chef Österåkeranstalten. De efterlyser nu fler pilotprojekt med sällsakpdjur inom den svenska kriminalvården. Kanske ett uppdrag för några hittekatter?

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Pia
2006-07-12 20:46
#1

Det där har jag alltid tyckt varit så fantastiskt, en riktig win-win situation!! Något så skenbart enkelt skulle ge så otroligt mycket för både två- och fyrbenta.

Lena
2006-07-12 20:53
#2

Ja visst är det underbart! Det är likadant inom vården, där gör djur också ett underbart arbete. Har erfarenhet både av hund och katt inom äldreomsorgen. En hittekatt flyttade självmant in på ålderdomshemmet och personalen samlade sedan ihop kaffepengarna för att bekosta hans kastrering. Det var en jättekatt som på många sätt påminnde om Katten Gustaf. Satt gärna i knät hos de äldre damerna.

MVH Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Pia
2006-07-12 21:13
#3

Det tror jag är otroligt bra för alla också, med djur inom äldreomsorgen, och inom rehabiliteringsvården - helt enkelt, mer djur till alla, det tror jag skapar empati på ett helt annat sätt också. Att man får något litet knyte att bry sig om och visa känslorna med…:) Precis sådana historier och nya grepp som man blir riktigt glad av i all misär s a s…

Lena
2006-07-12 21:25
#4

Ja det gäller att hitta lite goda exempel också mitt i all bedrövelsen.

MVH Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Gunilla51
2006-07-13 00:00
#5

Ingen dum ide!!!!!

Jenna-Gun
2006-07-24 15:13
#6

I den här frågan är jag mycket kluven.

Eftersom jag vill att katter ska ha möjligheter att vara ute. så vet jag inte riktigt.

Annons:
Älskar_hästar
2006-07-26 22:10
#7

Oj , det är en bra ide tycker jag . Bara de katterna mår bra ..

Lena
2006-07-26 23:24
#8

#6 Hej Gun! Det finns även möjlighet för utevistelse för dessa så kallade "fängelsekatter". Fängelserna innehåller ju även utomhusmiljöer. Ganska perfekt egentligen eftersom katterna här får vara ute med den uppsikt som de enligt lagen ska ha:)

Mvh Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Svansakuten
2006-07-27 16:08
#9

Hej Lena,

Ideen är nog jättegammal: att djur har en lugnande påverkan på människan. Man har mätt stresshormonnivåer hos djurägare och jämfört med dem utan en kontakt. De som har en kontakt med djur får höjda oxitocinvärden (bröstmjölkshormon) och lägre blodtryck, mindre svettning och beteende som är moderligt. Det här gäller både killar och tjejer. Hjärnan är vår största hormonproducent. Och vårt viktigaste könsorgan Skrattande!

Sedan finns det andra kopplingar också. Fysisk kontakt ger stimulans i hjärnans välmåendecentra. Att ha en varm kissekatt i famnen syns faktiskt på en positronsemissionstomografi PET. Blodflödet till de livsviktiga djupare delarna ökar, välbefinnandet ökar, ett levade djur kan skänka ett oerhört välbefinnande.

Hittills har det varit snålt med den här typen av naturterapi i sjukhusen på grund av alla gnällande och skällande allergihysterikerna. Bort med dom! De som gillar plastblommor må leva med plastverktyg och låta oss andra naturfantasterna bli friska på ett helt naturligt sätt: via kärleken till djur.

Svansen

Anne
2006-07-28 00:50
#10

Det där är mysigt ja! Jag jobbade en sommar på Österåkers kriminalvårdsanstalt, och en av avdelningarna - utslussningsavdelningen, som hade lite friare tillvaro - hade kisse. Hon fick ungar titt som tätt, eftersom det också bodde en tjusig hane i skogarna runtomkring. Inte så bra tyckte jag, och killarna höll med. De samlade ihop pengar - inte lätt! - till en kastrering av tjejen, och jag såg till att hon kom till veterinär och tillbaka igen. Det var rörande att se hur väl hand de tog om henne och hennes ungar. De la massor av sina egna pengar på att köpa ordentlig kattmat åt henne, och när hon hade ungarna höll de henne förstås inne i lugn och ro. Ungarna fick sedan flytta till en av kockarna i köket, som dessutom passade på att skicka med lite extra gott till dem på matvagnen. (Ja, till katterna alltså.)

Kastrera hanen kom däremot inte på tal, killarna såg lidande ut när jag nämnde idén, och han var alldeles för vild för att låta sig tas om hand. Men det blev i alla fall inga fler ungar för den honan. Hoppas hon fortfarande mår fint, och förgyller livet för de som får bo med henne.

Svansakuten
2006-07-28 10:54
#11

Vilken härlig berättelse, Anne! Jag blir så glad när jag hör detta: att stora svettiga karlar satsar på en liten misse och hittar kärleken i tillvaron! / SvansenGlad

Titti
2006-07-28 11:04
#12

Jag tycker faktiskt att detta är en jättebra idé. Flört

Lena
2006-07-30 02:49
#13

#10 Det var en fin historia från levande livet det där Anne. Sådana positiva exempel behöver vi verkligen! :) Tack för att du delade med dig av detta!

Mvh Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Lena
2013-07-22 19:32
#14

Puttar upp en av våra äldre artiklar!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hennum
2013-07-22 23:37
#15

jag har en dröm om att starta ett behandlingshem/dagverksamhet/dylikt kombinerat med ett katthem. Som den kattgalna socionomstudent jag är. ^^

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Mantissa
2013-07-23 07:43
#16

Jättebra så länge ingen av internerna eller de anställda lider av pälsdjursallergi. Räknas det som diskrimenering att en viss arbetssökande eller en intern inte kan få tjänst/flyttas till anstalten för att det finns djur där? Jag hoppas det går att ordna praktiskt för det är en jättebra verksamhet.

Thaeri
2013-07-23 20:54
#17

Tja… är det uttalat att pälsdjur är en del av behandlingen så är det väl inte mer diskriminerande än att en pälsdjursallergiker inte kan söka jobb som avbytare inom lantbruket? Eller att en med långt gången alzheimer inte får flytta in till ett vanligt äldreboende utan är hänvisad till demensboende?

Och när det gäller fängelser är det ju bara att se till att det finns både avdelningar med och utan pälsdjur på samma säkerhetsnivå.

Det är alltså vad logiken borde säga, sen om lagen håller med är en annan fråga… Men med tanke på att det är helt OK för vissa äldreboenden att ha pälsdjur boendes där, eller ta in för besök å borde lagen hålla med mig.

kattassen
2013-07-23 21:02
#18

Tolkade nog rubriken lite galet 😉Trodde du menade att vi kunde sätta hittekatterna på fängelserna istället för på myndigheternas upphandlade katthem. Kanske hade varit en idé - med både bra personal som vaktar dygnet runt, mat och rastgårdar. En säng att sova på också förmodligen 😉

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Upp till toppen
Annons: