Annons:
Etiketterhittekatterartikel
Läst 11509 ggr
mantrats
7/16/06, 9:09 PM

Tips till Er som vill ha kattungar efter Er katt

Publiceras här med tillstånd av författaren: Dessa tips och råd gäller alla katter, raskatt som huskatt. Men eftersom raskattsägarna har det lite förspänt eftersom de ofta kan få hjälp och stöd av uppfödarkollegor och rasringar, är detta skrivet främst till Er som vill ha en kull efter sin huskatt.

Att avla på huskatter är ett ämne som är lite känsligt här eftersom det finns en mängd hemlösa katter som söker hem. Många här anser att det är bättre att kastrera huskatterna istället för att sätta ännu fler huskattsungar till världen. Och att du hellre öppnar ditt hem för en av alla de hemlösa katter som finns i landet. Men om du trots allt ändå vill ta en kull på din huskatt, så ställer vi gärna upp och hjälper dig med information!

Innan parning
Innan du parar din katt så bör du ta reda på så mycket du bara kan om vad du har att vänta dig. Många problem kan uppstå längs vägen så det är bara att börja plugga. Till att börja med brukar vi rekommendera att boken "Kattuppfödning" av Ylva Stockelberg samt "Kattens sjukdomar" av Anne-Marie Nilsson. Båda böckerna brukar finnas i bokhandeln och på bibliotek.

Tänk på att om du till exempel har en långhårig huskatt så betyder inte det att ungarna kommer att bli långhåriga. Läs gärna på lite om hur färger och pälslängd nedärvs så att du utifrån det kan välja den bästa hanen till din hona.

Både mamma- och pappakatt bör testas mot FIV (Felint Immunsupressivt Virus, närbesläktat med människans HIV), FeLV (Felint leukemivirus) samt blodgrupperas. FIV- och FeLV-proverna görs för att försäkra dig om att inte sprida dessa sjukdomar som är dödliga. Blodgrupperingen är viktig för att utreda om mamman har blodgrupp B och hanen blodgrupp A. Om så är fallet så är det risk att ungarna dör av blodbrist kort efter födseln. Detta kan förhindras antingen genom att du helt enkelt låter bli att genomföra parningen, eller att du (efter noggrant övervägande) ändå parar katterna, men inte låter ungarna dia det första dygnet utan istället flaskmatar dem under den perioden. Som du säkert förstår är en sådan parning både riskfylld och besvärlig, och därför inget vi rekommenderar en nybörjare att göra.

Det finns det en rad rasrelaterade sjukdomar som HCM (Hypertrof Cardiomyopati), njursjukdomar som PKD (Polycystisk njurssjukdom, cystnjure), ögonsjukdomar som PRA (Progressiv Retinal Atrofi) och andra sjukdomar som testas med ultraljud, DNA eller andra tester. Hos en huskatt är det väldigt svårt att veta vad man skall testa mot, eftersom du inte med säkerhet kan säga så mycket om kattens bakgrund. Det räcker inte att veta vilka kattens föräldrar är. För att få en tydlig bild av släkten bör du känna till minst 4-5 generationer bakåt på både honans och hanens sida.

Dräktighet och förlossning
Under dräktigheten är det viktigt att den blivande modern får bra mat med hög fett- och proteinhalt. Ofta rekommenderas kattungemat av någon sort, till exempel Royal Canins "Kitten". Denna mat bör mamman även få efter förlossningen och så länge ungarna diar. Ungarna bör också få äta kattungematen under sitt första levnadsår.

Vid förlossningen händer det ibland att det tillstöter komplikationer och du kan behöva åka akut till en veterinär för ett kejsarsnitt. Enligt lagen om alltings jäklighet så sker detta ofta på natten och/eller helgen då veterinärvård är som dyrast. En pengabuffert på ungefär 10.000 kr är bra att ha för att kunna ge din lilla kattfamilj den vård som behövs när det krisar. Tyvärr så garanterar inte detta att du får några levande kattungar… En försäkring som täcker en del av denna kostnad är att rekommendera!

Från parningens 62:a dag bör alltid någon vara hemma ifall katten behöver hjälp under förlossningen. Enligt djurskyddlagen är vi skyldiga att finnas till hands om något går på tok vid förlossningen. Även efter förlossningen bör någon finnas till hands dygnet runt för att hjälpa och stötta mamma katt med matning och se till att alla i den lilla familjen mår bra. Har du otur behöver kattungarna stödsmatas vilket tar mycket tid i anspråk - dygnet runt. Ungarna bör vägas en gång om dagen (vid ungefär samma tidpunkt) så att du ser att de går upp i vikt som de ska.

**Kattungarnas första 12 veckor
**Första avmaskningen bör ske när ungarna är 19-20 dagar gamla. Detta för att maskägg (som ungarna får genom mammans mjölk) har en livscykel på ca 21 dagar. Avmaskning gäller främst utekatter. Innekatters avmaskning börjar man nu komma med andra rekommendationer på, men det är inte helt klart ännu.

När ungarna är cirka 8 veckor gamla behöver de sin första vaccination. Den andra sprutan brukar ges knappt en vecka innan leverans. Då passar du även på att veterinärbesiktiga ungarna samt id-märka dem.

Leverans skall inte ske innan ungarna blivit 12 veckor gamla. Kattungar som levereras innan de fyller 12 veckor har inte hunnit lära sig "kattspråk" och annat (som att bli ordentligt rumsren tex.) av mamman. Jämför med ett människobarn: Det är få som anser att 13-åringar är mogna att flytta hemifrån. Om de ändå skulle tvingas flytta då så skulle de antagligen överleva, men frågan är om de hade mått så bra av det.

Om du har fött upp din huskattskull enligt våra rekommendationer så har du haft stora utgifter för uppfödningen. Sälj därför kattungarna till ett pris som (minst) täcker de kostnader du haft. På sätt får du inte bara igen dina pengar, du ökar dessutom chansen för att ungarna kommer till bra hem. För att generalisera lite så kan man ju tänka sig att den som är villig att betala någon tusenlapp för katten är mera förberedd än någon som spontant hämtar en gratiskatt för att ge barnen i present.

Detta var trots all text väldigt kortfattat om saker du bör veta innan du tar en kull kattungar. Den vitt spridda inställningen att "katter klarar sig själva" är tyvärr lika gammal som den är fel. Dagens katter har blivit så domesticerade att de tyvärr inte klarar sig själva på samma sätt som de tidigare vildkatterna gjorde. Att katten måste ha en kull innan den kastreras är även det en myt.

Om du efter att ha läst det här känner att uppfödning är för jobbigt, kostsamt och riskfyllt och att du egentligen mest ville uppleva att ha små söta kattungar hos dig, så rekommenderar vi dig att ta kontakt med ett katthem. Det finns massor av dräktiga honor som behöver få föda sina ungar i lugn och ro, erbjud dig att bli stödhem till en sådan katt! Det är också ett ypperligt tillfälle för dig att "prova på" innan du låter din egen katt få ungar.

Vill du fortfarande ta en kull på din huskatt så är du välkommen att ställa mer frågor, så skall vi svara efter bästa förmåga!

Författare: Sophia på kattforum.se, SKS

Relaterade länkar

Av: mantrats

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-07-16
Annons:
Lena
7/16/06, 9:46 PM
#1

Bra och informativ text! :)

Personligen hämtar jag nog hellre en kattmamma från ett katthem och hjälper till med det istället. Förstår att det är mycket att tänka på för den som vill föda upp katter på rätt sätt.  

Mvh Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

ladykatt
7/16/06, 10:24 PM
#2

Himla bra skrivet…

kram/ Ladykatt

Pia
7/28/06, 2:08 AM
#3

Informativ artikel, men jag finner det mer än märkligt att ha en artikel som denna på en sajt som är ämnad för den stora och sorgliga problematik som just hittekatter innebär… Bara en tanke…

mantrats
7/28/06, 11:59 AM
#4

#3 Jo tanken med denna artikel på Hittekatter tycker jag är solklart. Om folk var medvetna över vad som krävs för att ta en kull på sin katt och kostnaderna i detta, så tar man också betalt för kattungarna för att täcka sina kostnader. De som betalt rejält för sin katt är mindre benägna att släppa iväg den vind för våg eller dumpa den i skogen. Högre pris kan vara lika med högre status. Dessutom inleds artikeln med att man bör öppna sitt hem för hemlösa katter före att ta en kull själv.

Pia
7/28/06, 9:09 PM
#5

#4 Naturligtvis har jag uppmärksammat inledningen på artikeln. Och jag anser inte alls att det är en solklar artikel att ha på en sajt som koncentrerar sig på hittekattsproblematiken. Men det är ju min åsikt i frågan.

Lena
7/30/06, 2:45 AM
#6

#5 Ett av de stora problemen är ju tyvärr att det föds alldeles för mycket huskatter i Sverige idag. Oftast kommer ju dessa dessutom bara till mer eller mindre av en slump när honkatten råkade smita ut eller p-pillret inte blev givet i rätt tid.

Tanken är defintivt inte att sätta igång en rörelse där vi propagerar för avel på huskatter i det läge Sverige befinner sig i. Däremot kan det vara bra att ge den här informationen för att huskattfolken ska tänka efter att det kanske inte bara är att para sin katt hur som helst. Av den anledningen tycker jag inte artikeln ligger fel eftersom den manar till eftertanke.

mvh Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
mantrats
7/30/06, 6:11 AM
#7

#5 Dessutom tycker jag det är lite förmätet att som Sajtvärd för en annan sajt gå in och kritisera här när det finns et forum för detta.

Pia
7/30/06, 10:03 PM
#8

#7 Tråkigt om du ser det på det viset, mantrats. Det upplever jag det inte som, utan bara en åsikt av flera i en svår fråga. Självklart måste ju även en värd som medlem kunna ventilera sina åsikter i olika frågor, trist om det skall upplevas som "förmäten kritik".

mantrats
7/30/06, 11:03 PM
#9

#8 Nu var det ju inte innehållet i artikeln du hade åsikter om i #3 utan själva artikelns berättigande på Hittekatter iFokus. Givetvis får du som alla andra ventilera dina åsikter om innehållet i artiklar och andra frågor som har med hittekattproblematiken att göra. Men att ifrågasätta en artikels berättigande på en sajt tycker jag du skall göra på värdsajten istället om du känner att du har de behoven.

Pia
7/31/06, 1:35 AM
#10

Jag kan bara beklaga att du tolkar mina kommentarer på så vis, mantrats. Det var naturligtvis inte min mening att "trampa någon på tårna", utan jag ventilerade bara en åsikt som medlem. Om det uppfattas på annat vis ber jag om ursäkt.

Jag anser inte att dylika diskussioner som denna tråd utvecklats till tillför något till ursprungsämnet i artikeln. För min del är detta nu avslutat.

Fluff
8/5/06, 1:40 PM
#11

Hej!

Jag hör till dem som uppskattar artiklar för seriösa "icke-rasister" ;-)

Du skriver att det finns en del rasrelaterade sjukdomar (t.ex. HCM, PKD, PRA) som man i vissa fall bör testa om katterna är bärare av. Jag skulle vilja veta vilka av dessa sjukdomar som är knutna till vilka raser. Har t.ex. Norsk skogskatt några sådana sjukdomar?

Dessutom undrar jag hur snart efter förlossningen man ska börja ge kattmamman p-piller. Hur snart riskerar hon att bli dräktig igen?

Tscksam för svar

RolfH
8/5/06, 3:28 PM
#12

#11 Nu är det inte jag som skrivit texten i artikeln men lite kan jag försöka svara på. HCM kan drabba alla katter oavsett ras. Vissa tror att den är förknippad med Maine Coon och Norsk Skogkatt, men så är inte fallet. Det beror mer på att MCO och NFO uppfödare oftast ingår i ett avelsprogram för att försöka minimera nedärvningen av HCM genom att testa avelsdjuren innan parning.

Vissa honkatter kan börja löpa redan andra veckan efter förlossning. Men som tur är detta inte så vanligt. När ungarna börjar äta fast föda till större delen så brukar jag börja med p-piller.

//Rolf

AmeliaWatson
8/5/06, 5:35 PM
#13

Detta är en spontan reflektion:
#12 Du skriver att du brukar börja ge p-piller då ungarna äter fast föda.
Min spontana reflektion blev: Varför blev det ungar? Och, varför ge p-piller till en avelskatt?
Varför inte kastrera istället för p-piller?

Jag inser och förstår att det finns en fullständigt logisk och "ok" förklaring. Jag vill bara föra diskussionen framåt. *antar jag*

Beträffande det där med att ta ungar efter sin katt… så är det enligt min mening alldeles för vanligt att folk skaffar en katt och vill ha ungar - nästan som om det är en del i en lek, eller något.

Jag tycker det vore bra om all avel på djur - oavsett art - utgjordes endast av auktoriserad uppfödare inom sin art/sin ras.
Det skulle höja statusen. Och, det skulle borga för att individerna får bättre liv.

Annons:
RolfH
8/5/06, 5:54 PM
#14

#13 Jag är uppfödare av Norsk Skogkatt med registrerat uppfödarnamn/stamnamn Mantrats. Jag kan inte kastrera mina avelshonor för då är de inte längre avelshonor. Mina kullar är planerade i minsta detalj och därför blir det kattungar. Jag ger p-piller till mina avelshonor då jag inte vill att de skall ha sina kullar för tätt inpå varandra utan skall kunna återhämta sig emellan. Max 1 kull per år i 3-4 år och sedan pension och kastrering.

Jag önskar att även de som vill ta ungar på sina huskatter följde samma regler och normer som raskattuppfödare gör (med ett fåtal undantag tyvärr). Det t ex finns möjlighet att få sina huskattungar registrerade i en kattklubb idag.

//Rolf

alskadeida
2/12/10, 10:27 PM
#15

Lite fel med att man säger att bara för man köper en dyr katt så är det status. För en sann djurvän säter ingen penga värdering i sin katts ögon. Lika så. Om en uppfödare tar ca 5000 kr för sin kattunge vid 12 v ålder och den ej blir såld så sänker man priset till kanske 3000 kr om den är äldre. Det betyder att "de vanliga Svenssons" köper denna katt för dem har råd och inte har den då en så hög status då, den blev ju billig.

Det spelar alltså ingen roll vad katten kostar det är vad den kostar sen efter inköpet som avgör. En del raser är mer sjuk än andra raser så är det med allt. Men inte sänker uppfödaren priset på den rasen då"heller.. nej nej. De vet vad dem kan ta ut och gör det med gärna lite mera plus pengar i kanten.

Som jag skrev förr. Är ej för men ej mot avel av huskatt så länge man gör det att man kollar blodprov tester med mera så är det ok.

Även katthem får in raskatter som man ej vill ha. En stamtavla GARANTERAR INTE ett bättre liv. Tänk på det.

Upp till toppen
Annons: