Annons:
Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 52970 ggr
anebit
3/21/08, 9:25 PM

EPILEPSI hos katt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Epilepsi orsakas av skador i hjärnans grå substans. Hjärnan blir extremt retbar och detta utlöser elektriska impulser som orsakar kramper. Epilepsi är inte en sjukdom, utan kan orsakas av skador, förgiftningar, infektioner och det finns även ärftliga former. Hjärntumörer 
 är inte ovanliga på äldre katter.

Epilepsi är ett kroniskt sjukdomstillstånd som kännetecknas av krampanfall och ibland medvetslöshet till följd av störda funktioner i hjärnan. Epilepsi behöver heller inte se ut som vi kanske föreställer oss krampanfall.

Man talar om olika typer av epileptiska anfall. Det klassiska stora anfallet där katten ligger medvetslös och krampar samt det milda där katten blir lite frånvarande, skakar lite och får ryckningar i ansiktet.  Det finns också partiella anfall, som utlöses från ett mindre område i hjärnbarken och delas upp i enkla, vilka orsakar ryckningar i ansikte och ben med full vakenhet, samt komplexa, vilka orsakar förändringar i medvetandet, cirkelgång, fräsande samt attackerande  av inbillade och verkliga föremål (ibland ägaren).

Epileptiska anfall kan delas upp i tre faser. Först blir katten lite stirrig eller orolig, sedan får den ett eller flera epileptiska anfall och efteråt vaknar den upp och är förvirrad en stund. Anfallen är vanligen korta, ca 2 minuter. Katten kan också få långvariga anfall mer än 30 minuter av kramper. I ett klassiskt epileptiskt anfall ligger katten och krampar med stela ben eller "cyklar", dreglar, kissar eller bajsar på sig och är okontaktbar.

Foto: anebit

Ibland märker man att det finns vissa utlösande faktorer vid epilepsi, t ex stress och oro. Hos en del honkatter  är det så man kanske först upptäcker epilepsin vid hennes förlossning, eftersom stressen vid förlossningen kan utlösa ett större anfall än normalt

De epileptiska anfallen återkommer med relativt jämna mellanrum och ser ungefär likadana ut. Om man har en katt som drabbats av kramper/epilepsi så bör man försöka föra observationer av kramperna. Försök att se hur katten andas, kolla salivutsöndring, vilka delar av kroppen som skakar eller rycker och räkna hur många sekunder som du tycker att krampen varar. Tänk också på att hålla datum och klockslag i minnet för att så småningom kunna se ett eventuellt krampmönster. Vissa katter upplevs av sina ägare som mer kontaktsökande och uppvisar ett annorlunda beteende innan krampstadiet, förmodligen för att den känner på sig att något är på gång

Diagnos ställs genom uteslutande av andra sjukdomar med liknande symtom. Blodprov  och EKG. FeLV,  FIV, FIP. Ibland prov på ryggmärgsvätskan.

Om katten bara haft enstaka anfall behandlar man inte . Om katten får flera anfall per dygn sätter man in fenemal (livslångt).  Om katten kommer in under ett långt anfall försöker man bryta det anfallet  med diazepam intravenöst. Om det inte lyckas ger man fenamal intravenöst. Om inte det heller lyckas kan man söva katten. När man brutit anfallet ger man katten kortison och mannitoldropp för att förhindra svullnader i hjärnan. Katten får sedan ligga med dropp. Kramper ger också hög temp, varför man tempar katten och kyler den med våta handukar vid behov.  Katten måste sedan ställas på fenemal,  och det tar ett par veckor innan fenemalnivåerna i blodet  stabiliserat sig. Tidigast efter 2 veckor kontrolleras fenemaldosen i blodet så att katten får rätt dos. Katten kan vara ganska trött och vinglig den första tiden, men det går över.

Foto: anebit

Utomlands opereras hjärntumören meningiom, om denna är orsaken till epilepsi, med gott resultat. Återfall är sällsynta.

Vid enstaka anfall är prognosen god,  sämre om anfallen är mycket intensiva,

Vid ett epileptiskt  anfall kan man  hjälpa katten genom att släcka starka lampor och hålla tyst omkring dem. Sök alltid veterinär vid långa anfall eller om anfallen kommer ofta.

Källa: Till viss del från Kattens sjukdomar av Ann-Marie Nilsson

[

Av: anebit

](link1.html)

* Personlig sida

  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2008-03-21

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Alexej
3/22/08, 12:23 AM
#2

Mycket intressant. Stackars katter…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

MelindaS
3/22/08, 12:34 AM
#3

Tack så jättemycket Anebit!!!! Var mycket intressant att läsa. Känner igen en del från vad som hände idag. Persilja fick kramper och utsöndrade mycket saliv och tuggade lite fradga och sedan var hon väldigt förvirrad en stund efteråt. Och enligt veterinären ska jag hålla koll på om hon får fler anfall och hur det är. Vi vet ju inte orsak ännu. Skulle försöka hålla henne varm, trygg och i lugn miljö om hon fick anfall sa veterinären. Min lilla gosegumma verkar må bra nu ikväll. Är kelen som vanligt och allt. Har ätit och druckit och så.

Tack så jättemycket för informationen Anebit! Nu vet jag lite mer och det känns lite tryggare att veta lite, så man vet hur man ska gå till väga.

Kramar Melinda

Lena
3/22/08, 12:38 AM
#4

Det här var en intressant artikel om en sjukdom som jag inte vet så mycket om i de fall den drabbar katter. En släkting i Nederländerna har en katt som lider av Epilepsi, men den får inte anfall så ofta.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Engla
4/7/08, 8:49 PM
#5

Jättebra artikel, Anebit.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Kia
8/5/08, 11:42 PM
#6

Åh jag älskar iFokus på alla sätt och vis :) Här har jag letat efter just detta ämne och så bara jag googlar och inser att det finns en fantastisk artikel skriven här på iFokus :)

För att dra en lång historia kort. Min katt hade för 2 år sen epileptiska anfall (han var borta i 7 dagar och kom hem och fick dom) och då körde vi honom till djursjukhuset och där hade han 3-4 anfall till (vilket iofs var bra så de fick se). Men då fick vi rådet att pröva fenemal i två veckor och sen släppa medicinen (nemo var bara 2 år då) så det gjorde vi och han har inte haft ett anfall sen dess. Men sen plötsligt i torsdags så får han ett anfall (alltså det är 2 år sen) och sen på fredag morgon får han ett till. Denna gången har han varit borta från oss i 8 dagar och han brukar inte vara ute och borta så länge det är 2 år sen då när han var borta 7 dagar. Jag funderar då på om värmen har utlöst det då det för 2 år sen också var såhär varmt som det varit. Antagligen har han haft anfall när han varit ute blivit väldigt disorienterad och ej hittat hem därför han varit borta, men det är enbart en gissning.

Körde till djursjukhuset i fredags förmiddags och när jag sitter där på akuten får han ett anfall till i kattburen, jag bara ropade hjälp och de kom direkt och tog honom. Nu har vi fått fenemal igen och jag vet inte vad jag ska göra riktigt. Jag har problem att ge honom för han vill inte riktigt och när jag väl gett honom så är han helt slö. Han smyger omkring och nosar på saker som han aldrig luktat på innan som om han var på ett nytt ställe. Varje gång jag äter hoppar han upp på bordet och ska ha min mat, ngt som aldrig intresserat honom innan. Han beter sig jätte konstigt. Att ge en katt medicin så 2 ggr om dagen är tufft känner jag och de säger att det är livet ut nu, men kan man pröva göra som sist att bara ge typ en månad och sen avvakta om han får anfall utan medicinen. Finns det någon här som har någon erfarenhet?

Jag har dessutom hört att medicinen ger leverskador… Fan det känns inget vidare det här. Ställde in min semester för jag vill vara hemma med honom, det är jag iofs glad att jag gjorde, det enda rätta. Kan inte be någon annan ta honom när han är sjuk ju….

Tacksam för svar/ Kia

Annons:
Elisabet-E
8/6/08, 1:43 AM
#7

Jag har en katt som för 2 år sedan fick epilepsi. Han blev efter tredje anfallet satt på Fenemal och dosen blev 1/2 tablett morgon och kväll. Han har sedan medicinen sattes in inte haft några fler anfall.

Han är precis som innan, pigg och livlig, jag var rädd att han skulle bli slö och väck av Fenemal. Förra hösten var vi inne och tog blodprover för att kolla Fenemal-halten samt levervärden och allt var bra. Vi träffade rätt direkt på hans dos men ibland kan det ta ett tag att ställa in den.

Jag är fullt medveten om att på sikt kommer Fenemalen att ge leverskador men jag väljer att låta honom ha ett liv med hög kvalitet och kanske några år färre än att låta bli och medicinera och riskera anfall. Han blev väldigt påverkad av sitt tredje och hittills sista anfall så i hans fall skulle han nog inte tåla att få fler anfall.

Visst kan det vara bökigt att medicinera 2 gånger/dag men här har det blivit en vana och Mårten blinkar inte ens när han får sin dos. Nu 26 augusti firar vi 2 år utan anfall och däromkring blir det också den årliga blodprovskontrollen hos vetten.

kattungen
8/6/08, 3:13 AM
#8

Varför räknar inte epilepsi som en sjukdom? Det gör den ju hos oss människor.

Jag vet en katt med konstaterad epilepsi och anfall så gott som nästan var vecka. Katten bodde först hos en familj som inte ville veta av katten pga epilepsin och som gav bort den till en annan familj. Båda familjerna hade småbarn. Busiga stökiga småkillar som inte var stilla många stunder. Katten älskade barnen i båda hemmen, följde efter dem och skulle tvunget vara där de var. Familj nummer två tyckte det var jobbigt att medicinera och att det var hemskt för deras barn att behöva se katten få ett anfall och ville därför inte ha kvar den. En veterinär berättade då att epilepsin kan ha psykiska orsaker. Att katten helt enkelt inte klarade att bo i en barnfamilj eftersom den blev för stressad av att hela tiden hålla koll på de livliga barnen och vara där de var. Katten fick ett nytt hem hos äldre människor utan barn och efter att ha fått ett enda anfall i samband med flytten så har den varit helt fri från anfall. Utan medicinering.

Denna kommentar har tagits bort.
anebit
9/10/10, 9:34 PM
#10

Puttar upp, då det diskuteras om epelepsi i en annan tråd.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Lena
10/31/11, 7:45 PM
#11

Puttar upp!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

camilla69
10/31/11, 8:58 PM
#12

Fick till slut ta bort en av mina katter för ett par år sedan. han fick fruktansvärda anfall…klättrade skrikande på väggarna nästan upp till taken innan han hamnade på golvet med kramper och helt okontaktbar.

Vet. konstaterade att orsaken var 2 fästingburna sjukdomar, borrelia samt en till som jag aldrig kommer ihåg namnet på. Tror det började på E….
Fick medicin men han fick nya anfall (flera /dygn) och mådde riktigt dåligt :-(.
Det är faktiskt det värsta jag varit med om med någon av mina katter, fruktansvärt att se honom :-(.
Man märkte innan anfallen att han blev väldigt orolig/rädd och småjamade och tryckte kring väggarna.

Upp till toppen
Annons: